Bloedbad in Moiwana vandaag 30 jaar geleden

13

PARAMARIBO, 29 nov – Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat het bloedbad van Moiwana, waarschijnlijk de meest gruwelijke oorlogsdaad uit de Binnenlandse Oorlog in Suriname, plaats vond. In totaal 39 mensen, onder wie zwangere vrouwen, kinderen en baby’s, verloren hun leven in het ruim honderd inwoners tellende dorp Moiwana aan de hoofdweg naar Oost-Suriname. De NOS maakte daarom een speciale reportage waarin ze spreekt met André Ajintoena, die op 29 november 1986 vijftien familieleden verloor.

In die periode was de Binnenlandse Oorlog in Suriname aan de gang en het militaire regime van Bouterse in Paramaribo maakte jacht op Brunswijk. De officiële reden voor de aanval op Moiwana van het militair gezag was dat de rebellenleider zich in het dorp verscholen hield, maar dat was volgens Ajintoena niet zo. De militairen van het Nationaal Leger kwamen vanuit het niets al schietend het dorp binnen zonder iets te vragen zegt hij.

Na de Binnenlandse Oorlog zijn er door nabestaanden en mensenrechtenactivisten tal van pogingen gedaan om bloedige aanval in Moiwana voor de rechter te krijgen. Een onderzoek door de Surinaamse regering stopte nadat de politie-inspecteur die ermee belast was werd vermoord; in de nacht van 4 op 5 augustus 1990 werd politie-inspecteur Herman Gooding dood gevonden, nadat hij uit de brigade van de Militaire Politie wegreed. De dader is ook nooit opgepakt. Lees verder op NOS.nl.

Bekijk ook:

13 REACTIES

 1. 30 November 1986 – 30 november 2016
  Remember Them!

  Moge Hun Ziel In Vrede Rusten, 30 November 1986 Een Voorbeeld Zijn Voor Allen Hoe Het Niet Moet Zijn In Een Democratische Rechtsstaat

  Zij Die Hieraan Schuldig Waren Mogen Hun Straf Niet Ontlopen

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Vervloekt zijn de veroorzakers, die mpp paars heersende lijder en zijn rovende misdadigers zolas Merimppba, die oerdomme debielen, idioten, dwazen en paarse dwazen. Kondre klarie foe troe. didibrie regeri. Wat zijn die paarse aanhangers een vervloekt paars klotervolk. Stree de foe stree, a wiens we ka moro ka,……soso lobi baas


  Maak melding

 3. En wat doen de militaire in februari,laten zij zich weer verleiden net als in de jaren 80, ze zullen toch niet zo dom zijn als toen, mocht dit wel gebeuren vrees ik het ergste,door de bevolking groepen nog meer tegen elkaar op te zetten.ik moet er niet aan denken


  Maak melding

 4. Wij geven het niet op .
  Gerechtigheid voor de onschuldige slachtoffers zal komen.
  Preet Bharara is ons hoop.
  Wij hebben geen geloof in de surinaamse rechters, het zijn een groepje bobojantjes bijelkaar.


  Maak melding

 5. Heb geen woorden voor wat er toen al heeft afgespeeld, dank zij de Grootste Rioolratten en de uitgehongerde Hyena’s in Suriname! Ik hoop dat de veroorzakers het ergste krijgen!!

  JZwartmans!! mijn excuses tegen over jou!!!!

  Mi hoop tak, na wan dey fu a tjong tjong en a wan dey sa kon fu a Sabaku!!!

  Nu lopen de klootzakken hand in hand rond en helemaal vrij!!! puur gewetenloze rioolratten!!! Wat zullen zij verklaren als de poort voor hun open gaat???? Ik hoop dat zij gelijk naar de hel wordt gestuurd door een grote vuurzee heen!!!

  Na soso SARI tori!!!


  Maak melding

 6. De Surinaamse MENSENRECHTENSCHENDERS, houden nog steeds een groot aantal Justitiele onderzoeken tegen of saboteren dergelijke onderzoeken openlijk !

  De massamoordenaars en hun trawanten hollen de Rechtsstaat Sranang steeds verder uit !

  Door het zware FAILLISSEMENT van Suriname, komt de dag van de WAARHEID steeds naderbij !

  A PINA FU A SRANANG VOLK NANGA DENG MENSENRECHTENSCHENDINGEN MUS FU KEBA !

  STRAF DE MOORDENAARS VAN ONSCHULDIGE BURGERS, HARD AF !!!!!

  PS : MOORDENAARS WILLEN EN KUNNEN ONS LAND NIET VOORUIT BRENGEN !!!
  TUMSI HEBI DE NA DENG MANG TAPU !!!!!


  Maak melding

 7. Ook Suriname heeft haar EIGEN holocaust.

  Bedenk wel dat er een oorlog was, die zijn oorsprong had in 1980 met een ordinaire coup van sergeant Dersire Delano Bouterse en kornuiten. Deze groep van zestien had alles en iedereen vogelvrij verklaart…er was immers sprake van een overname van het bewind.

  Wie houdt het volk van Suriname anno 2016 tegen om nu 36 jaar later de groep van 16 vogelvrij te verklaren en te elimineren???

  Immers DDB en zijn kornuiten hebben uiteindelijk ook tegen de GRONDWET van Suriname een strafbaar feit gepleegd…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.