zondag, oktober 24, 2021
HomeOnderwerpenMaatschappijEerste Surinaamse rooms-katholieke bisschop overleden

Eerste Surinaamse rooms-katholieke bisschop overleden

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 14 nov – De voormalige rooms-katholieke bisschop, Aloysius Ferdinandus Zichem, is overleden. De eerste Surinamer die tot bisschop van Paramaribo werd gewijd, is drie en tachtig jaar geworden.

- Advertisement -

Zichem werd op 14 augustus 1960 tot priester gewijd in Paramaribo. Negen jaar later werd hij benoemd tot hulpbisschop van Paramaribo, met een gelijktijdige benoeming tot titulair bisschop van Fuerteventura. Op 8 februari 1970 werd Zichem gewijd tot bisschop van het bisdom Paramaribo. Ruim een jaar later werd hij formeel bisschop. Zichem was toen pas acht en dertig jaar oud.

Hij was sinds 2003 niet meer actief, vanwege een beroerte. Sindsdien kon hij zich moeilijk uiten, daar zijn spraak was aangetast. In 2003 werd hem ontslag verleend door het Vaticaan. Hij leidde sindsdien een vrij teruggetrokken leven.12 REACTIES

 1. De Bijbel zegt:stof zijt gij,gij keert weder tot stof,de HERE hebbe zijn ziel,Gecondoleerd en sterkte toegewenst voor de nabestaanden……jammer alleen dat het instituut kerken de afgelopen eeuwen,nooit over Black Madonna en Zoon YAHUSHUA hebben verteld voor geloof en bewustwording uit GODSWOORD . Shalom Salam .


  Maak melding

 2. @koos, jij erger je bont en blauw tegen de anti-Zwartepieten en Zwartemensen die volgens jouw racistisch zijn, maar weet jij dat,dat de gevolgen zijn van de oorzaak van jouw Europese voorouders om ons tot erfgenamen te maken,waar wij niet om vroeger…..door hun Antisemitische daad om de Waarheid te verdraaien, zodat de leugen regeert voor economisch en mentaal gewin ….. ten opzichte van de Semiet Zwarte Maria over te schilderen(Whitewashing) naar Witte Maria de Moedervan Jezus,en de originele Semitische namen verplicht te veranderen in europese voor en achternamen van de tot slaafgemaakte…..Nu generaties later dat ze de Waarheid ontdekken over Zwarte piet en andere zaken, worden ze voor racisten uitgemaakt, ga jouw geschiedenis eens grondig onderzoekenen wees eerlijk,wat jouw voorvaderlijke Europese elites aan de Zwartemens en Inheemsemedemens heeft aangericht…..ook al is de leugen nog zo snel, de Waarheid achterhaald haar Wel. Shalom


  Maak melding

 3. Falasha de grootste racisten op deze continent zijn de afrikanen zhn zwarten waar jij het over hebt. Zie de miljoenen doden in Congo, Rwanda, Burundi etc… Die aantallen hebben de slavernij doden ruim overtroffen. Je slaat de plank finaal mis.


  Maak melding

 4. @koos, wie probeer je zand in de ogen te strooien met je camouflage retoriek, heb je nog nooit gehoord van koning Leopold ll ? koning der Belgen die méér dan 10 miljoen zwarte mensen heeft afgeslacht in Kongo – Vrijstaat,dan is het maar één van de vele europese aggressors die genocide heeft gepleegd in AFRIKA…..Want je nu aanhaalt zijn de gevolgen van de verdeel en heerstpolitiek, om de grondstoffen te roven…. .dat de aggressor met de behulp van corrupte zwartepolitieke marionetten deed/doet om de verschillende stammen tegen elkaar op te zetten ….. om met de zeldzame mineralen, goud, diamanten, coltan ervan door te gaan naar Wall street voor de westerse beschaving @Ray,bruja edé ,één moment bent je in Su ,andere moment ben je in Ned,wie hou je voor de gek ? ga ook maar je geschiedenis onderzoeken voordat je onzin uitkraamt . Shalom .


  Maak melding

 5. @ Falascha

  Neem @ Ray niet kwalijk, hij leest te veel posting van RobGay vandaar dat hij in de war is !!!!!
  En Ray is een deegroller ( Hindustaans Bilna ) hij rolt aan alle kanten uit.

  Fatu.

  Jacko


  Maak melding

 6. Je ziet steeds weer de zelfde soort reacties, steeds weer dezelfde soort rechtlijnige meningen. Ik vraag me al geruime tijd af wat er van waterkant geworden is.een kliekje?jezelf uitten dat mag.Maar zo diep wegzakken?behoor je tot het hopeloze kliekje.wat mij betreft mag hier de stekker eruit.
  oppervlakkig, onmenselijk, kort door de bocht, stigmatiserend, opruiend en niets beduidend.Het grootste deel de meningen en reacties hier hebben geen enkele meerwaarde ,integendeel beschadigen ze je trotse Surinaamse roots, en laten je schamen voor je eigen komaf,door de racistische reacties ,en het in hokjes denken, hier op waterkant.Wat mij betreft mag de stekker eruit.


  Maak melding

 7. Mijn condoleances aan de katholieke gemeenschap en de nabestaanden met het heen gaan van Bisschop Zichem.

  Moge katholieke jongeren zijn gang naar het priesterschap volgen.


  Maak melding

 8. @@Falasha!! jouw eerste reactie moet de boef eigenlijk tot hem door laten dringen en als het zo was, dan was SU wel een Paradijs!! Maar deze rioorat gaat naar de Hel door een grote vuurzee heen!!! Maar de stinkende geur zal jaren nog rond hangen!!


  Maak melding

 9. Koos, in mijn ogen is het even erg wanneer een moordenaar iemand met zijn eigen kleurtje of iemand met een ander kleurtje vermoord. Jij wekt de indruk dat de moorden die Afrikanen gepleegd hebben op andere Afrikanen erger zijn dan de moorden die Europeanen gepleegd hebben op Afrikanen. Beste koos in alle gevallen zijn het mensen die andere mensen vermoord hebben.

  Koos, jij doet het altijd voorkomen dat alleen Afrikanen hun ‘eigen mensen’ vermoorden, jij ziet slechts de splinter in de ogen van de Afrikanen, maar de BALK in de ogen van de Europeanen, die zie je niet. die balk is in de ogen van de Europeanen gekomen door figuren als o.a. Nero, Napoleon, Hitler, Stalin, Musulini en al die gekken met Oost Europese namen, waar ik nu niet opkom, die hebben veel meer blanken net als zijzelf vermoord, de Afrikanen kunnen die aantallen niet evenaren, al zouden ze dat willen , gewoon omdat er de komende honderd jaar niet zoveel Afrikanen zullen zijn.

  Koos, Let op, ik zeg niet dat Afrikanen heilig zijn en nooit andere Afrikanen massaal vermoorden, dat komt jammer genoeg maar al te vaak voor. Ik zeg alleen dat niet alleen Afrikanen aan deze psychische ziekte lijden, ook Europeanen, Aziaten enz. hebben vaker last gehad van deze ziekte en deze ziekte kan elk moment weer uitbreken in het ‘beschaafde’ Europa of Amerika (figuren als Wilders en Trump hoeven maar te niezen), daar hoef je je totaal geen illusies over te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.