Staatsolie Suriname ziet gouden toekomst gloren

50

PARAMARIBO, 4 okt – Het begint te gloren. Staatsolie Maatschappij Suriname begint de vruchten te plukken van risico’s aangegaan in een andere branche. De miljoenen dollars die zijn geïnvesteerd in goudproducent Newmont waren de moeite waard.

Newmont is de productie gestart binnen de geplande tijd. Dat scheelt miljoenen dollars, omdat de kosten voor exploratie nu twintig procent lager uitvallen. “Dit is natuurlijk mooi meegenomen voor Staatsolie, de regering en Suriname. Het betekent dat wij minder hebben moeten betalen voor de vijf en twintig procent aandelen dan aanvankelijk gedacht”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias tegenover de Ware Tijd.

Uiteraard is er ook de opluchting dat de grote uitdaging van investeren nu achter de rug is. De afgelopen vijf jaar van voorbereiden waren niet eenvoudig. Dit ook met de achtergrond van tegenvallende prijzen voor aardolie. “Nu kunnen Staatsolie en het land eindelijk geld verdienen uit de investeringen in goud”, aldus Elias. Staatsolie heeft de vijf en twintig procent aandelen gekocht namens de overheid. Die had het geld niet.

Bekijk ook:


50 REACTIES

 1. De paarse regering verkoopt knollen voor citroenen in de hoop dat de bevolking deze bullshit voor zoete koek slikt. Ben geen econoom maar volg wel het nieuws. Je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat hier GEEN MOER van klopt. Bouterse speelt voor Sinterklaas. Newmont betaalt nauwelijks voor elektra en belastingen. Daarnaast bepalen zij wanneer het goud op de markt komt (eea heeft te maken met markt omstandigheden). Staatsolie rekent zich rijk. Na aftrek van alle kosten blijft er een dividend voor Staatsolie over waarmee net een jaarsalaris van een conciërge betaald kan worden.


  Maak melding

 2. Wie houd wie voor de gek hier?!
  Staatsolie is slechts voor een handjevol ndpers die profijt hebben ,wij de rest laten ons niet voor de gek houdenWij geloven niet in zulke ndp lulverhaaltjes,.


  Maak melding

 3. Geld verdienen?
  De vraag is hoeveel geld. Kleingeld ? dat denk ik wel want Newmont is degene die verantwoordelijk is voor de winstverdeling maar voor de winstverdeling is zoiets als winstbepaling en de vraag is wie geeft aan welke posten worden gerekend om de winstbepaling en wie doet voorstellen tot de winstverdeling en dividend uitkering?

  Enige ingetogenheid mag wel want straks hoor je:
  A no mi taki en a no mi e bepaal


  Maak melding

 4. De Puinhoop Van 5 Jaar Desie Bouterse.

  Beste Lezers

  Ik geloof er heilig in dat de toekomst van staats olie er flamboyant eruit ziet beste mensen.. Zodra de gewenste resultaat bereikt zijn en er begint geld nr binnen te stromen.. gaat Bouterse zijn bekende ACT toe passen en dat is de HOUDINI Act.. Dat is Simple .. Al dat geld zo gauw mogelijk laten verdwijnen.


  Maak melding

 5. Ik heb mijn buik vol van al die gouden toekomst beloftes. Die hebben alleen maar tot doel om de Surinamer onwetend te laten over de werkelijkheid. De investeringen in goud en het ethanol project nekken het bedrijf. En dan praten we nog niet over de corruptie. Aanpak van het laatste staat helemaal niet op de agenda van de president.


  Maak melding

 6. Brulapen het is een Surinaamse zaak ,wij zijn er blij mee,mind jour ouwn business ,en de vooruit zichten zijn behoorlijk,jaloezie en afgunst na ziki pe jepi no de,wat het wel met j doet is vroeg beginnen te dementeren,iets wat bij jullie soort schering en inslag is,beware of THE Dog


  Maak melding

 7. @Puffie de stinkerd

  Jammer dat Surinamers burgers heeft zoals jij!!
  Ga wat doen voor je land PUFFIE ,het is niet andersom!!

  The dog ..heet hij toevallig bouterse?!!


  Maak melding

 8. Dus de Suries gaan voor nog 5 met de boef in zee!!
  Mag ik dan aannemen dat al die leningen niet hoeft door te gaan?? als het zo rooskleurig uitziet!!!!

  Hopelijk gaat deze keer de riolen niet stuk door de Rioolratten!!! want ze vernielen en knagen overal en alles!! uiteindelijk blijft alleen maar waardeloze kruimels en rommels over!! welke een ander het moeten opruimen!!!

  Wordt de koers €1: 4 SRD???


  Maak melding

 9. Budayayawa
  Mijn prognose is:

  Visum naar e.50.-
  Verplicht wisselen e.200.- per peersoon.
  en de koers gaat naar 15 voor een USD,
  en voor de Euro gaat naar 20 srd.
  zeer redelijk vind ik.

  Operatie geslaagd ( hoe houden we Bouterse uit de gevangenis)

  Patiënt Suriname overleden

  Het valt me telkens op hoe Surinamers over Surineds denken: als wandelende ATM machines

  Gewoon betalen en je bek houden/

  Geloof me…: zonder Surineds llah iedere Surinamer aan de geelhonger


  Maak melding

 10. Maak er maar een van de armste landen van de gehele Amerika’s van!

  Het uitsluiten van de Diaspora is dagelijks aanwezig. Arrogantie en dommigheid is overal zichtbaar in het land


  Maak melding

 11. Surinamers is 1 van de landen in de wereld die gezegend is met waardeloze politici!!
  Vooral de generatie uit de jaren ’40,’50 & ’60, volkomen geflopte generaties aan politici, daar vallen ook de vakbondslieden onder.


  Maak melding

 12. Hallo brulapen van mij mag de broodprijs nr 100 srd het is een buitenlands produkt,iedere ochtend eet ik cassave brood gezond en lekker een echte Surinaams produkt,ik koop bewust suri produkten,jullie soort GN het voelen met import meel vr roti en aardappelen,mijn favoriete voedsel is,cassave ,napi,zoete aardappelen ,bananen,pepre watra met vis ,wild vlees div soorten,kip gekweekt op eigen bodem,een echte nationalist dus.dus jullie gezeik is niet aan mij besteedt en vele rechtgeaarde suri.en Bouterse gt nergens en wie aan hem komt,krijg met ons te maken.


  Maak melding

 13. NATIONALIS

  Surinamers zijn te trots om hulp te vragen ( Surineds met prima opleiding) en te dom om het zelf goed te doen.

  Ik ken tientallen goed opgeleide en gemotiveerde SuriNeds die naar zijn Suriname zijn afgereisd om goed werk te doen.

  Ze zijn allemaal zwaar gefrustreerd uit Su vertrokken omdat een laag opgeleide Paarse leidinggevende ze met de nek aankeek en zei “We doen het al 100 jaar zo dus waar bemoei je je mee”


  Maak melding

 14. Iedere toekomst is een gouden toekomst, maar niet voor iedereen.
  Of er een gouden toekomst is of niet heeft alles te maken met het feit, hoe je je toekomst zelf inkleurt.
  Dat is buitengwoon subjectief.
  Ik zou dolgraag willen, dat ons land een gouden toekomst tegemoet ging, maar ik zie dat de eerstkomende pakweg 10 jaar niet gebeuren.
  Daarvoor is de schuldenlast van ons land veel te groot en daarmee de aflossingsverplichtingen.
  De volgende generatie zal die verplichtingen financieel moeten ophoesten.
  Ons land zet vooral in op olie en goud, maar olie heeft zijn langste tijd gehad.
  Op het gebied van innovatie lopen hier altijd achter.
  In de rest van de wereld wordt allang ingezet op andere alternatieven voor fossiele brandstoffen.
  Hoe fragiel de goudprijs is, hebben we de afgelopen jaren gemerkt.
  Dat wordt geen “goudmijn”, zoals ons wordt beloofd.
  Zie ook de posting van Jojo.
  Als je hier op dit moment woont, weet je en zie je, dat het voor heel veel mensen pinaren is.
  Als je de prijzen in de winkels vergelijkt met die van een jaar geleden geloven vooral de Nederlanders met een Surinaamse afkomst hun ogen niet als ze hier zijn.
  Kortom, zo goed gaat het niet met ons land.
  Het is maar net hoe je de toekomst van ons land wilt inkleuren.


  Maak melding

 15. Henk molenaar 2016 j liegt,ik ben vier jr geleden verhuist nr Su en het bevalt mij uitstekend,en weet j wat; de obligaties van staatsolie gt mij flink wat geld opleveren,zit maar te zeiken,en Su zwart te maken en de bevolking vr dom en van alles uitmaken,terwijl er opportunity zijn,vr zij die het willen zien,waarom denk j dat zoveel landen achter Suriname rennen,om geld bij ze te lenen,zij zien iets kennelijk,wat de domoren van jou soort, door haat verblind niet zien,blijf maar rustig door slapen


  Maak melding

 16. Puff
  Henk molenaar 2016 j liegt,ik ben vier jr geleden verhuist nr Su en het bevalt mij uitstekend,en weet j wat; de obligaties van staatsolie gt mij flink wat geld opleveren,

  Beste Puff

  Ik had het over hoogopgeleiden en niet over mensen die 6 taalfouten in 1 zin maken.

  Betaalt Staatsolie je rendement in srd uit of in usd?


  Maak melding

 17. Puff: “waarom denk j dat zoveel landen achter Suriname rennen,om geld bij ze te lenen,zij zien iets kennelijk,wat de domoren van jou soort, door haat verblind niet zien,blijf maar rustig door slapen”

  Jij leest zeker de Fabeltjeskrant en kijkt InfoAct ?

  Jouws kindskinderen zullen nog de lasten dragen van de miljarden die Bouta leent als gevolg van corruptie en wanbeleid.


  Maak melding

 18. Hallo afgunsters bij newmont is al 150 miljoen bespaard en de levensduur van de mijn is van 11 nr 13 jr ,de kosten vr 1 troy ounces is bekostigd op 650 USA $ .soso sweet tori,dat klink als muziek in de oren.na drape a money go,deng man die be aksi pe a money go,daaaaaarom wil Chan en zijn rovers ten koste van alles aan de macht komen,maar het gt ze niet lukken,slapen jullie lekker,want dat doen wij ook hier,beware of THE Dog


  Maak melding

 19. Wat heb je eraan als het land leeggeplunderd word. Zoals ik al eerder zei, het buitenland zuigt het land helemaal leeg. Wat krijg het volk van Su ervoor terug. Een vernietigd land.

  Wat moet je met inkomsten van grondstoffen doen???
  Als je een beetje verstand, hersenen en een toekomst visie heb, dan weet je het antwoord.


  Maak melding

 20. @@ Suri boy!!
  vruchten plukken is goed !! maar wie gaat het eten?????
  wie kan het raden?

  Suri boy, Wiep-Ding weet wel raad mee!!!! Als niemand het eet, stoppen wij die in Bouta zijn reet!!!! en weet wel dat Het nooit goed komt met SU!!! We overleven het wel!!! SU kan alle kanten kan, behalve de goede!!!!


  Maak melding

 21. Puff
  Henk molenaar 2016 om jou tevreden te stellen,ik zal in dollar uitbetaald worden,wees vooral niet jaloers.

  Don;t hold your breath…


  Maak melding

 22. @Puff

  Er is niets om blij over te zijn. Newmont heeft vlak voor het 25% aandeel verkocht aan Suriname Suralco voor haar 20% aandeel $ 18.000.000 betaalt. Suriname koopt daarna 25% aandeel en betaald daarvoor $ 225.000.000.

  Newmont brengt het exploratie onderzoek in met een virtuele waarde van $ 320.000.000.
  Virtueel omdat Newmont de werkelijke kosten met een factor 1,5 mocht vermenigvuldigen. Suriname betaalt van deze $ 320,000.000 een bedrag van $ 80.000.000 waarna de netto inbreng van Newmont $ 240.000.000 is.

  Totaal ingebracht door Newmont $ 240.000.000 voor 75% van het aandeel en door Suriname $ 230.000.000 voor 25% van het aandeel.
  De resterend $ 280.000.000 kan via de financieringsmaatschappijen van Newmont geleend worden tegen rentes die Newmont goed uitkomen.

  Newmont is een VS onderneming die heel agressief aan belasting ontgaan doen. Newmont bepaald ongetwijfeld waar, wanneer, hoeveel winst gemaakt gaat worden.


  Maak melding

 23. @@ JOJO!! Maak het niet sjoooveeel moeilijk man!! Ik vraag mij af of die JOJO PUFF hier iets van heeft gesnapt? met die aandelen en Miljarden?

  Snap, Sjenap, sjenaap, ehhhh niet gesjenaaapt!!! maarhij is wel aan het uitpuffen denk ik!!! ik benne even in deuk! dus laat mij met rust ajb!!!!


  Maak melding

 24. Ik heb Ellias altijd wel hoog in aanzien gehad. Maar helaas is hij nu ook een goed betaald puppet van DDB.
  Indien er opbrengsten binnenkomen van het goud. Dan komt dit in de terug in de resultaten rekening van Staatsolie. Die is door de torenhoge leningen al niet zo rooskleurig en zullen de gelden dringend worden aangewend om schulden af te lossen om te voorkomen dat Staatsolie omvalt.
  De inkomsten die overblijven voor de staat komen dan los in de vorm van dividend die waarschijnlijk de eerste jaren nog op 0 usd zullen uitkomen.
  Staatsolie is nog jaren bezig om de balans op order te brengen en de schuldpositie naar een draagbaar niveau te krijgen.

  Luchtkastelen


  Maak melding

 25. Jojo mooie uitleg;ik kijk naar mijn rendement en dat is behoorlijk,ik ben heel tevreden,met dat geld ,ga ik in mooie D-max rondrijden,praatjes vullen geen gaatjes


  Maak melding

 26. Menneer elias waarom vertel je ons niet hoe je die 1300.000.000,-US dollars moet terug betalen en die obligatie leningen van arme spaarders. Waarom vertel je niet dat je 10 jaren minimaal niks gaat ontvangen integendeel je moet gaan bidden dat je geen verlies lijdt anders heb je zelfs je kapitaal kwijt. Kom ons geen nonsence vertellen


  Maak melding

 27. Henk molenaar 2016 terwijl jij bezig bent fouten te corrigen op waterkant,ben ik bezig een project af te ronden,wat mij behoorlijk wat geld gt opleveren.ga door met corrigeren,terwijl mi e meki money.blijf maar lekker door slapen


  Maak melding

 28. @ Blanke

  “Ik heb Ellias altijd wel hoog in aanzien gehad.”

  Hij is een omhoog gevallen Ballast Nedam projectleider.
  In het land der blinden is 1 oog koning.


  Maak melding

 29. Alles in leveren voor isb denk je dat die moslim bank gek is nu moeten we voor hun werken en inleveren zo dom saka saka is de regering bouta ote you dede en doehki abraham jullie komen terug als poep bacteriën terug op deze aarde


  Maak melding

 30. Eerst 15 jaren leningen af lossen dan gaat Staat Suriname geld ontvangen van Alias de tovenaar .van Staat Olie .

  Waarom hadden beleid medewerkers van NDP niet naar COUD gezocht van af 1980 tot Regering Wijdenbosh

  Men had geen tijd voor Goud jaren 1980 alleen voor wit .

  In 2016 Lullen ze in NDP over Goud Industrie waar waren jullie al die jaren van af 1980 ,Dombo NDP .

  Wanneer er weer geld op de Centrale Bank van Suriname word gestort uit de mijnbouw en Olie gaan wij zelf zien .

  Tot 2020 moeten wij kijken wat overgedragen is aan de Staat Suriname door Elias en vrienden .

  Het gaat goed daar om moet een Toerist uit Nederland 300 EURO wisselen bij aankomst in Suriname .
  Dit is alleen voor Toeristen uit Nederland jong en oud .

  Weer een Smoesje van Wijdenbosh periode NDP zoek naar valuta dit zijn de beste beleid SLOPERS van Suriname .

  Dit noem men bewust making van hun eigen zaken met valuta EURO .vullen .

  Tel je winst NDP KLM en SLM per week 3000 Toeristen

  3000 x300 euro = 900000 Euro x 4 weken = 3600000

  Deze Euro gaan niet naar de Centrale Bank maar bij Boefdraad Kut selaar .


  Maak melding

 31. Resultaat van DDB meerdere jaren aan de Macht :

  EEN BROODJE STAATSFAILLISSEMENT !!!

  PS : Openlijke NDP-corruptie, ROVEN van STAATSGELDEN, is nu een GRONDRECHT geworden !!! Pres keurt het goed, zand er over !!!


  Maak melding

 32. EZEL 1STE KLAS HENK MOLENAAR VALT ALTIJD IN SLAAP ALS HET SURINAME GOED GAAT. GAAAAP MAAR VERDER IDIOOT. ER KOMT NOG MEER!BOUTA NAA MANG DIT NOG MAAR HET BEGIN.


  Maak melding

 33. @Bigiesma en anderen. Ik ben gaan kijken hoeveel de moeder maatschappij aan dividend betaald. Op 9/13/2016 krijg je voor een aandeel $0.025. Dit is voor het kwartaal. Sinds 3/11/2014 betaald Newmont per kwartaal dit bedrag. Op 3/11/2014 betaalde de maatschappij $0.15 uit.

  Outstanding shares zijn per 10/4/16 530,60 miljoen. Prijs per aandeel $34.25. Volume aandelen in de handel op de beurs 13,008,719.

  Newmont Suriname gegevens kon ik niet vinden.
  Afgaande van de moeder maatschappij die 2.5 dollar cent uitkeert per aandeel is er niet te spreken van een gouden
  periode voor Suriname.

  Verder kan een team van accountants de echte winst verdoezelen en betaald de maatschappij maar een fractie aan belstingen. Tjoekoes aan de juiste personen houdt het dan zo.

  Als Su of de olie mij 10 maal zoveel betaalde voor de aandelen dan krijgt Newmont het goud gratis of bijna gratis.
  Dan kan je wel huilen met de eenzame wolf in het bos.


  Maak melding

 34. Sranang kan HELAAS de komende drie JAAR, GEEN VALUTA VERDIENEN met EXPORTEN !

  De NDP-NEPLANNEN voor plantages zetten geen zoden aan de dijk !

  Beloofde revenuen van BUITENLANDSE maatschappijen, kan Sranang ook VERGETEN ! De eerste VIJF jaar is men de investeringen aan het AFSCHRIJVEN op de WINSTEN, terwijl SURINAME GEEN INVLOED en GEEN INZICHT heeft IN HOE, deze en andere GEGEVENS IN DE BOEK-HOUDING van de Maatschappijn worden VERWERKT !

  Advies aan alle HONGERIGE burgers, wacht niet op de staatbeROVERS (NDP-ZAND-ER-OVER DIEVEN), PLANT UW EIGEN GEWASSEN en KWEEK BIJVOORBEELD KIPPEN !!

  NEKS NO E KOME, DESI NO INVESTEER NEKS INI A PRODUCTIE FU A KONDRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ALLA MONNIE VERDAMP, NDP-GILMORE TAKKI !!!!!!!!


  Maak melding

 35. Damsco jij ziet het HEEL GOED. Deze HOOLIGANS die van Waterkant.net een ZOOITJE dagelijks maken, zijn degene die Bouterse nog STEVIGER in het ZADEL helpen.

  De HOOLIGANS noem ze simpelweg LEUGENAARS/BEDRIEGERS, zijn goed voor MINIMAAL 5 ZETELS EXTRA voor Bouterse bij de VERKIEZINGEN van 2020 (nog ver weg). Dus wie weet LEVEREN hun LEUGEN/BEDROG stijl, Bouterse nog meer op. Naar 2020 is er nog een tijdje te gaan.

  Zelfs de MOESJES van vandaag APPEN etc. SURINAME gaat voor MODERNITEIT en VOORUITGANG. Dat PRIJSKAARTJE heeft gegolden voor alle landen die het nu relatief GOED hebben.

  Damsco maak je HELEMAAL GEEN ZORGEN. Deze KWAADWILLIGE SNUITERS zijn zonder dat ze het willen en BESEFFEN in dienst van Bouterse.

  HOOLIGANS, kom maar op met jullie LEUGENS en BEDROG. De WAARACHTIGE SURINAMERS lusten ze RAUW en ONGEZOUTEN.

  Kent u het verhaal: de BEDRIEGER(S) BEDROGEN. Onze ONWAARACHTIGE SNUITERS zijn altijd BEDROGEN uitgekomen en dat blijft zich HEERLIJK HERHALEN.

  Trouwens PROFICIAT aan het gevoerde BELEID door de Regering Bouterse/Adhin, UITERAARD tezamen met STAATSOLIE.

  EENDRACHTIG SURINAME opbouwen, wordt er hier GEDEMONSTREERD. CHAPEAU en PROFICIAT aan de WAARACHTIGE SURINAMER(S)!

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 36. @ tunggak
  Jou verhaal is een weergave waar niets tussen te krijgen is.
  Ja zelfs de grote 4 accountantskantoren, heb er voor 3 van hen internationaal gewerkt, doen flink mee aan het zo laag mogelijk houden van het te betalen bedrag aan belastingen.
  Ja zelfs financieringsconstructies worden niet geschuwd.
  En Suriname maar juichen dat ze grote dividendbedragen zullen incasseren. Ze moeten blij zijn als zij een half procent kunnen krijgen van de beurswaarde aan dividend.
  Zelfs in de grote landen in Europa bepalen de multinationals wat wanneer en waarover zij belasting afdragen door de simpele regel:
  “ik bepaal en betaal anders vertrek ik waardoor werkgelegenheid en het financieel affect voor jullie rekening is. Take it or shake it”


  Maak melding

 37. De dividend is voor Staat Olie volgens Elias en vrienden

  Wanneer gaat de Staat Suriname dan ontvangen van Staat Olie uit de Goud Industrie en Olie Industrie .

  Alias moet nog Fire proving rond de H Blaken of constructie balken smeren .
  Fire proving is tegen brand van de ijzer constructie dat is een echt stra bescherming van de ijzer constructie tegen brand

  Hebben ze in Engelland uitgevonden voor de Olie Industrie .


  Maak melding

 38. Het gaat dus nog beroerder met Su dan ik had gedacht.
  Alles, maar dan ook alles wordt aangegrepen om het volk rustig te krijgen en hen te laten denken dat het beter zal gaan.

  Ik heb de president vaak horen zeggen wanneer hij zich richtte tot Nederlanders afkomstig uit Su:
  “wanneer gaan de ogen van jullie nou eens open.”

  Het wordt tijd dat dit ook gezegd wordt tegen Surinamers in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.