Zorg om ‘corruptierisico’ superlening Suriname

64

PARAMARIBO, 16 sep – Slechts een fractie van de lening bij de Islamitische Ontwikkelingsbank gaat naar social beleid. “Een supermager drie procent”, zegt Sharda Ganga van het Burgerinitiatief voor Participatie & Goed Bestuur. Tijdens de presentatie van regeringsprojecten is een ‘scheve’ verhouding waargenomen.

Van de bijna twee miljard dollar die geleend zal worden, is het overgrote deel gericht op grootschaligheid. “Bijna de helft is bestemd voor infrastructurele werken. Voor handel en competitiveness is veertig procent ingeruimd”, zegt Ganga tegenover de Ware Tijd. Voor gezondheid, onderwijs en huisvesting is maar drie procent beschikbaar gesteld. Volgens de regering moeten de projecten leiden tot ‘duurzame ontwikkeling’.

Het Burgerinitatief maakt zich zorgen over de verdeling. Maar ook de corruptiegevoeligheid is een zorgpunt, juist vanwege de omvang van de budgetten. “Wij vinden dat er extra veiligheidskleppen moeten worden ingebouwd en dat er een gedegen corruptierisicomanagementsysteem moet zijn”, aldus Ganga. Zij heeft aangeboden de regering te helpen bij het doorlichten van corruptiegevoelige procedures, instituten en regels.

Bekijk ook:


64 REACTIES

 1. “Wij vinden dat er extra veiligheidskleppen moeten worden ingebouwd en dat er een gedegen corruptierisicomanagementsysteem moet zijn”, aldus Ganga.

  Simpelheid is het devies. Om corruptie tegen te gaan is niets anders nodig dan een wet die onteigend en 15 jaar opsluiting gegarandeerd als gaat het om 100 SRD. Er moeten wel gradaties worden aangebracht te stellen met een minimum van 5 jaar en een maximum van 15 jaar.
  – Laat het monitoren en toezicht houden door een extern bedrijf. Ook de aanbesteding en de hele administratie laten voeren.
  – controle en rapportage in een vaste vorm (kwartaal rapportage) plaatsvinden.
  – Een van de 4 grote accountantskantoren halfjaarlijks controle uitvoeren over voortgang en financiële rapportage.
  – Geen enkele overheidsbemoeienis aanwezig.


  Maak melding

 2. Het is echt niet zo moeilijk een waterdicht systeem te maken het is des te moeilijker om betrouwbare en integere mensen het systeem te laten uitvoeren.


  Maak melding

 3. Ray, jullie komen als zeer ongeloofwaardig over. Tot heden heeft nog niemand met bewijzen en getuigen kunnen hardmaken dat er door ministers is gestolen. Het blijft maar bij zweverige beschuldigingen en verdachtmakingen. In een vorige baan moest ik o.a. de verantwoording van verleende budgetten controleren en het blijkt dat mensen of organisaties een puinhoop van hun administratie maken. Ik denk hierbij aan Carifesta en de naschoolse opvang.Veel documenten die belangrijk zijn voor de verantwoording worden niet goed bijgehouden, bewaard of gearchiveerd. Wanneer de verantwoording een feit moet worden blijken de documenten zoek of onvolledig te zijn. Ja dan zijn de rapen gaar.


  Maak melding

 4. De aanpak van corruptie door deze regeing begint “te kafowroe kis tifi”.

  Bouterse wil geen aanpak van de corruptie. In tegendeel, zijn kleptocratie moet worden gefinancierd. Nu de binnenlandse inkomstenbronnen zijn weggevallen gaat hij over op buitenlandse leningen als financieringsbron voor hem en het kleptomane clubje om hem heen.

  We kunnen 100 fabrieken verwachten die niets produceren maar die alleen geld verdampen.


  Maak melding

 5. Wij Suries zijn niet. opgevoed met met het gedrag van beheer, bewaar, controle en verantwoording. Met onze losbandig gedrag zal het geld verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voordat het leninggeld wordt overgemaakt naar Su, moeten we eerst snel cursus volgen voor het vak; beheer, bewaar, controle en verantwoording.


  Maak melding

 6. Types als RobG staan te ver af van de realiteit in ons land.
  Suriname is een corruptieland.
  Als meer dan 60% van de bevolking vindt, dat corruptie hoort bij het dagelijks leven in ons land, zegt dat genoeg.
  In alle sectoren van de Surinaamse samenleving wordt gestolen.
  Iedereen die hier woont, weet het.
  Het zou wel heel erg raar zijn als in de politiek niet zou worden gestolen.
  Natuurlijk gebeurt dat, ook door deze regering.
  Er is niet voor niets al 6 achtereenvolgende jaren geen jaarslot vastgesteld door de Assemble.
  Dat heeft niets met zweverigheid of verdachtmakingen te maken, dat is keiharde realiteit.


  Maak melding

 7. PLUK de ROVERS VAN STAATSGELDEN, KAAL !

  EEN OF ANDERE GEK HIERBOVEN ZOEKT NAAR BEWIJZEN VAN CORRUPTIE ??????

  DEZE GEK HEEFT GEEN KAAS GEGETEN VAN CORRUPTIE EN/OF HET STRAFRECHT !!!!!!!!!!!!!!!!

  OPA-NDP-DESI heeft ZOJUIST, DE CLAD-RAPPORTEN MET BEWIJZEN OVER MASSALE-CORRUPTIE BIJ CARIFESTA EN BIJ DE NASCHOOLSE OPVANGGELDEN NAAR DE PRULLENBAK VERWEZEN. DESI LAS TEVEEL NAMEN VAN NDP-KOPSTUKKEN IN DE RAPPORTEN !

  DUIDELIJK IS DAT HET REGIEM MET DE CORRUPTE-NDP-CLAN ER OMHEEN, WEG MOET, WIL Sranang de OPBOUW VAN HET LAND SERIEUS OPSTARTEN !!

  PS : De driedubbel aan Ballast Nedam betaalde bruggen, het verdwenen ABRAKADAMSKY-jaarbudget van Openbare Werken, de PEPERDURE aanschaf van generatoren bij de EBS, de ONNODIGE aanschaf van onjuiste schoolboeken, de ENORME voorbereidingskosten van het Sneltreinproject, de VERDWENEN miljoenen bij het Lackin-Cassave-fabriek-project ! Deze ZAKEN , ZULLEN WIJ OP DIT MOMENT NIET MAAR NIET VERDER UITWERKEN !!

  De REKENKAMER VAN SRANANG IS NOG STEEDS BUITEN WERKING GESTELD, DOOR OPA-DESI BOUTERSE !!! LEVE DE TRANSPARANTIE !!!!!!!!!

  WEG LENINGEN !!!!!!!!


  Maak melding

 8. Cochise, zolang de harde bewijzen ontbreken neem ik de informatie niet voor waar aan. In heb in mijn leven zoveel mensen zien kapot gaan van valse beschuldigingen en verdachtmakingen waardoor ik zeer kritisch kijk naar dit soort informatie. Mensen die diep-jaloers-zijn beschuldigen anderen alleen maar om schade aan te richten.


  Maak melding

 9. Harde bewijzen stellen in ons land niet zoveel voor.
  Als je de juiste vrienden hebt op de juiste plekken verdwijnen harde bewijzen als sneeuw voor de zon.
  Zo gaat dat hier.


  Maak melding

 10. Corrupte Bouta en jokers manoeuvreren Suriname in het rijtje arme ontwikkelings landen met exorbitante schuldenlast waarvoor deze en toekomstige generaties zullen bloeden. Oplossing vervanging kapitein en bemanning voordat het stuurloos schip door de zee verzwolgen wordt.


  Maak melding

 11. @ RobG,

  Hoeveel beschuldigingen heb jij vooral de VHP al niet naar het hoofd geslingerd?
  Waar zijn die harde bewijzen gebleven.
  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet nietwaar?
  Terwijl je met je wijsvinger wijst naar het Front, maar vooral naar de VHP, vergeet je wel dat er 3 vingers op jezelf gericht zijn.


  Maak melding

 12. Beste RoBG

  Bij harde bewijzen en een rechtszaak komt Bouterse en zijn Paarse Roversbende ongetwijfeld weer met een nieuwe wet die de rechtszaak doet stoppen. Anders is er nog altijd amnestie of de staatsveiligheid die in gevaar is.

  Jou volkspresident heeft van Suriname een puinhoop gemaakt.


  Maak melding

 13. Door de paarserovers is het meest gefraudeerd bij de infrastructurele projecten, denk aan ow abraham, kolakreekbrug, duik aan het waterkant etc. en juist daar gaat het meeste geld, dus weer vrije spel voor de paarserovers.
  De helft investeren in de inftra structuur is geen goed plan, Men moet meer investeren in de fabrieken


  Maak melding

 14. Die Islamieten zijn niet dom. Er komt straks ‘vrede’ in Syrie en er zijn dan militairen nodig voor vredehandhaving.
  Suriname zal worden gevraagd om 200 manschappen te leveren! En welke bevolkingsgroep in in het leger in de meerderheid? Ung go ka in a woestijn! Bouta gaat geen nee kunnen zeggen! ‘A no mi, na islamitische lening! nog 5!

  Invoeren van Corrruptie belasting is nu wel een must!


  Maak melding

 15. RobG,

  Ik geef je een harde bewijs.
  In 1980 had Bouterse niiks. Thans heeft hij duizenden hectares grond. Is dat allemaal van z’n presidentssalaris gekocht?
  Wat voor harde bewijs wil je nog meer? Misschien moet je een harde stok in je kont geduwd krijgen, jij misbaksel!


  Maak melding

 16. De wereld zit te springen om Suriname weer uit de crisis te halen. De Aso-Suri`s zullen weer teleurgesteld zijn:

  Europese Investeringsbank ziet mogelijkheden in Suriname
  15 Sep, 11:29
  foto
  Vp Ashwin Adhin in gesprek met de vicepresident van de EIB, Pim van Ballekom (tweede van rechts). Van Ballekom was vergezeld door de ambassadeur van de delegatie van de Europese Unie, Jernej Videtič (rechts) en de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman.

  De Europese Investeringsbank (EIB) is sinds 1968 actief in Suriname, maar het is ruim achttien jaar geleden dat deze bankinstelling haar laatste project in Suriname heeft gefinancierd. “Dat is te lang geleden,” zegt Pim van Ballekom, vicepresident van de EIB.

  Hij leidt een delegatie van de EIB die deze week in Suriname is om te kijken naar mogelijkheden om nieuwe projecten in het land te financieren. Van Ballekom is verantwoordelijk voor de kredietverlening in het Caribisch Gebied. De EIB is de bank van de Europese Unie (EU) met een omzet van € 77,5 miljard in 2015. Het is de grootste multilaterale bank ter wereld, die ongeveer 10% van haar kredietverlening uitzet buiten de EU.

  De EIB heeft in het Caribisch Gebied de ontwikkeling en economie gesteund met € 1,6 miljard aan kredieten en kapitaal. In Suriname is totaal € 13 miljoen verstrekt aan projecten in de energie- en landbouwsectoren en aan kleine ondernemingen. De delegatie heeft gesproken met vicepresident Ashwin Adhin, Centrale bankpresident, Glenn Gersie en de ministers van Financiën, Natuurlijke Hulpbronnen en van Landbouw, Veeteelt en Visserij. De gesprekken hebben zich gericht op mogelijke investeringen in de private sector, Surinaamse bedrijven en bedrijfsverenigingen.

  Het energieproject van Staatsolie Maatschappij Suriname NV is een door de EIB gesteund project. Het is de eerste keer dat de EIB in het Caribisch Gebied een energieproject ondersteunt waarbij ook de efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid bij het vervoer van ruwe olie wordt aangepakt. “We hebben interessante uitwisselingen van ideeën gehad over toekomstige steun, met name over projecten in de Surinaamse private sector, waarbij de EIB met directe leningen en leningen via intermediaire banken zelfs de kleinste ondernemingen kan ondersteunen,” zegt Van Ballekom in een persbericht over de gesprekken in Suriname. Hij vindt dat Suriname ook vandaag de dag van de EIB zou kunnen profiteren. “Er is veel te doen in termen van economische diversificatie en het stimuleren van lokaal ondernemerschap voor de mensen van dit prachtig land.”

  Na Suriname reist de delegatie af naar buurland Guyana. Het EIB-bezoek is mogelijk gemaakt door de delegatie van de Europese Unie in Georgetown en de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

  Bron: Starnieuws Suriname.


  Maak melding

 17. RobG

  Heeft u het Carifesta rapport duidelijk niet gelezen. Dan zou heel anders reageren. Het CLAD heeft geconcludeerd dat er bewust afgeweken is van de verantwoording-procedures, etc.
  Cash uitbetaling van ruim Srd 2.000.000 onder de omschrijving “Ivan Graanoost”.

  Waarom denkt u dat de administrateur van Carifesta van het project gehaald is. Waarom is er geen antwoord gegeven op de indringende vragen van CLAD na 2 jaar.

  U roept om bewijzen echter hoe moet men bewijzen vinden als er bewust niet onderzocht wordt. Zelfs aangekondigde onderzoeken (paspoorten Dino) hoor je nooit meer iets van.
  In een land waar de macht centraal staat is het vrij eenvoudig onderzoek op te houden of te het resultaat te laten verdwijnen.


  Maak melding

 18. @RobG
  Je baasje beweerd dat hij onschuldig is en loopt te pronken met amnestie.Onschuldige mensen willen geen amnestie alleen schuldigen.Het geld gaat bij de ndpers dus gaan wij ze blijven vragen..Pe a moni de…?


  Maak melding

 19. In Indonesia worden de IDUL ADHAH vlees huis aan huis bezorgd op naam ja, iedereen krijgen minimaal 2 kilogram per gezin. Indonesia hebben 240 miljoen gezinnen.


  Maak melding

 20. Het aangaan van deze lening zal onmogelijk zijn, althans op naam van de republiek Suriname omdat dan alle limieten ook die van de vernieuwde wet op de staatsschulden zal overtreffen.

  Geen enkele financieer zal Suriname zonder keiharde zekerheden (zoals alle olie die in de grond zit) leningen geven die boven de limieten uitgaan.

  Iedereen is alert omdat men de aangegane leningen die nog niet opgenomen zijn (ongeveer $ 300.000.000) middels de nieuwe wet buiten de boeken houdt. Echter zodra er aan de juiste voorwaarden voldaan wordt (AdeKus of Dalian IV) dan is de schuld plotseling honderden miljoenen echte dollars hoger.

  Met de leningen van de IsDB haalt de regering weer een truc uit met de bewering dat er geen commerciële rente betaald behoeft te worden. Hiermee insinueert men alsof islamitische leningen gratis zijn het geen niet zo is. Het systeem heet Sukuk en dat betekend dat de finanier iets koopt en dat de gene die geleend heeft pas het eigendomsrecht krijgt op het moment dat alle termijnen incl. de winst betaald zijn.

  een voorbeeld:
  Men wil een brug. IsDB koopt dan de brug voor bijvoorbeeld $ 10.000.000 en maakt dan de afspraak dat de brug afbetaald wordt in 10 jaarlijkse termijnen van $ 2.000.000. Het woord rente komt nergens voor het is vervangen door winst.
  Pas na de laatste termijn is de brug eigendom geworden.

  IsDB leent dus heen $ 1,8 miljard maar maximaal de helft, In de leen overeenkomst zal staan dat Suriname $ 1,8 moet terig betalen voor de aflossing en de winst.
  Aan gezien Suriname elk moment door haar leen limieten kan gaan zal men de leningen moeten plaatsen bij ondernemingen en andere rechtspersonen.


  Maak melding

 21. Hahahaa, die anti-corruptiewet komt niet zodat vrij graaien mag doorgaan. Amnestiewet was wel binnen 3 dgn rond evenals misbruiken van artikel 148.
  Een drugsdealer en moordenaar met mulo-diploma houdt dit land al 36 jrn in een vuile houdgreep doordat het volk dom wordt gehouden.

  De nabestaanden die lijden na het zinloze bloedvergieten moeten samen een huurmoordenaar in de arm nemen aangezien Recht en Wet in SU niet bestaat. Vandaag is SU door de hoofdverdachte weer bankroet gemaakt dus het bloed van de Surinaamse zonen is voor niks geweest. De moordenaar zorgt samen met zijn geboren mongolen voor een niet eerder gekende crisis met hiernaast nog een gigantische schuldenlast. Inhuren van een scherpschutter zal vertrouwen terugbrengen.


  Maak melding

 22. Blinde muur je zegt het al blinde muur anno 2016 ziet men ineens het licht in su in deze regering zit veel onlogica en praatjes vullen geen gaatjes na een orientatie bezoek om polshoogte te nemen vergeet niet veel nieuws kranten staan onder leiding


  Maak melding

 23. De regering en de boef onder curatele stellen!! Nederland moet de BAAS zijn!! en wedden dat elke cent wordt verantwoordt!!!

  Waarom NL?? omdat de Suries geen bal en geen moer kunnen! Ze kunnen zelfs hun kont ook niet goed afnemen ( er is ook geen toiletpaier in SU)!! van mij mogen zij de pot op!!! Of SU verkopen aan Uganda!!


  Maak melding

 24. Waar een wil is,

  Ha,ha, soms denk je dat wel eens, maar ik gloof niet, dat God ons volk heeft verlaten.
  We zijn op dit moment wel overgeleverd aan een stelletje onverlaten, die zich de regering van ons land noemt.
  Simpel voorbeeld van wat ik bedoel met te zeggen met de goede vriendjes op de goede plek.
  Een aantal maanden geleden is er alweer ingebroken in ons huis.
  Ik heb door de politie een proces verbaal laten opmaken en daar een kopie van meegekregen.
  Omdat ik maar niets hoorde, heb ik zelf maar weer contact opgenomen met de politie over de stand van zaken.
  Toen werd mij verteld, dat het proces verbaal zoek was geraakt.
  Geen probleem zei ik, want ik heb van jullie een kopie van het proces verbaal gekregen
  Ik kreeg vervolgens te horen, dat de politie daar niets mee kon, omdat het een kopie was ????!!!
  Dat is echt Suriname ten voeten uit.
  Dit soort zaken is een RobG volstrekt wereldvreemd, omdat hij niet weet, hoe het er hier in het echt aan toe gaat vanuit zijn Nederlands standplaats.


  Maak melding

 25. Baas heeft weer een paar dagen luchtkastelen gepresenteerd.
  Niemand van de genodigden heeft na de bijeenkomsten gemeld een consistent verhaal gehoord te hebben.

  Henk Ramnanlandal is duidelijk gezien de ervaringen de afgelopen jaren vastgesteld dat het een idee-fix (waanidee) betreft. Suriname is niet in staat om $ 1.800.000.000 in haar economie te investeren zonder volledig van slag te raken van het wegslepen van geld.

  Ramnanlandal melde dat er $ 800.000.000 in EBS geïnvesteerd zou worden. Dat is een bedrag waarvoor de hele Surinaamse infrastructuur 2 maal vervangen kan worden.
  Ofwel indien er zoveel geld naar EBS gaat is het een groot fraude project of dat men Alcoa dik gaat betalen voor een afgeschreven dam en de bulk van het bedrag terug ontvangt op een of andere offshore bank.

  Laat duidelijk zijn dat heel Suriname moet voorkomen dat deze regering nog geld in handen krijgt.
  Deze regering verdeelt het geld onder de Armen, namelijk de onder de linker arm en onder de rechter arm


  Maak melding

 26. Voorbeelden van corruptive zijn uitvoerig aangehaald door cobloggers hierboven. De assistentie de vrouwen groepen hebben aangeboden om corruptive in de projecten tegen te gaan id bemoedigend vooral dat bijna de helft van de projecten corruptive gevoelig zijn. Het is gebleken dat infra structurele projecten het makkelijkste is de fondsen te plunderen. Met de vrouwen aanwezig en andere eerlijke en vooral kundige mensen zal corruptie moeilijk plaats vinden.
  Met Sukuk en de comite van anti corruptie burgers in place
  zou je denken dat alleen de duivel er ongemerkt langs kan.
  Waarschijnlijk een tjoekoe hier en daar en de grijp opening is dan groot genoeg. Wat kan een eerlijk mens doen?
  De paarse boeven bende der uit schoppen.


  Maak melding

 27. Robg kan ik niet volgen en inderdaad ik heb dergelijke onlogische misbruik van macht langa bere belachelijk voor woorden dom achterlijk niet te filmen stunten van de medewerkers van de overheid mee gemaakt*ik moet oppassen dat ik(en mede surined)het hele volk niet over 1 kam gaat scheren*ik heb de indruk dat men achterste voren denkt NEDERLANDERS DIE DAAR WONEN/VERTOEFEN HEBBEN ME GEZEGT:dit volk zijn tevreden ze willen geen verbetering we houden ze in de gaten maar gaan niet in discussie met ze..ik Ben van mening dat er veel ongeschoolde op bepaalde functie zitten


  Maak melding

 28. Cochise
  “Types als RobG staan te ver af van de realiteit in ons land.
  Suriname is een corruptieland…”
  —-
  Als u zijn posting leest, twijfelt u dan niet of deze ( hij) “ver van de realiteit in ons land …” staat ?Woont misschien 2 starten verderop bij u.
  …Steeds vragen om keihard bewijs terwijl hij niet eens het bewijs heeft dan zijn huisarts bevoegd is of de tandarts waar hij in de stoel ligt gediplomeerd is. Zelf het geld dat hij ontvangt neemt hij aan als echt zonder naar een bewijs te vragen .
  Er is maar 1 keihard bewijs dat hij zelf moet leveren… dat hij een academicus is ( dat beweert hijzelf) want alles wijst op het tegendeel.

  Nu hopen dat deze posting volledig overkomt .


  Maak melding

 29. Robg, je kan mij en andere gewone burgers het verwijt maken dat we ministers, uit het kabinet van Bouterse, zonder bewijzen beschuldigen van corruptie, maar ga Bouterse ook vertellen dat hij zomaar valse verdachtmakingen heeft geuit, toen hij zei dat de naschoolse opvang een grote Nyan Patu was. Jou kennende, weet ik dat jij dat niet zal doen, want wat Bouterse zegt of doet is voor jou heilig. Wanneer wij zeggen dat Abrahams gestolen heeft op O.W. dan hebben we in jouw ogen geen harde bewijzen, al vliegen er tegenwoordig drie helikopters van hem rond en woont hij niet meer in het krotje waarin hij voor zijn ministerschap woonde aan de Gemenelands weg, maar in een paleis ergens in Paramaribo Noord. Maar wanneer Bouterse Abrahams benoemt tot adviseur, dan is dat het bewijs dat Abrahams niet corrupt kan zijn en zo eerlijk is als al het goud dat in vijf jaar tijd uit de staatskas verdampt is.


  Maak melding

 30. Zonder doel voor ogen maak je nooit een doelpunt.
  Het leven is net als zeilen. Ook met tegenwind kun je vooruit gaan*
  Staar je niet blind op een gesloten deur maar kijk om je heen naar een deur die wel open is.
  Er zijn momenten waarop zelfs een muis verandert in een tijger.Sommige mensen hebben, evenals vleermuizen of uilen, betere ogen voor de duisternis dan voor het licht.


  Maak melding

 31. Heren ik kan het mis hebben hoor maar ik heb het idee dat er mensen die hun reacties geven geen Surinamers zijn maar blanke Nederlanders die zich zelf vermommen onder een Surinaamse bijnaam.
  En weer anderen die reageren die zijn voor de onafhankelijkheid vertrokken en geen van die moelijke tijden hebben meegemaakt in Su.
  Nogmaals ik kan het mis hebben.
  Mijn punt is jouw omgeving positief beïnvloeden is veel beter dan jouw omgeving negatief beïnvloeden waar niks aan hebt .


  Maak melding

 32. @Jehu

  Jouw omgeving is zeer negatief beinvloed oor het NDP-STAATSFAILLISSEMENT !!!

  Positief bericht : De ongevonniste ROVERS van STAATSGELDEN EN GOEDEREN zullen
  ook deze LENINGEN VERBOUTARISEREN = LATEN VERDAMPEN ! IJAAH-TOCH !!!!!!!!

  POSITIEVE BEINVLOEDING : De CORRUPTE BENDE MOET MET SPOED WEG , DAN KAN DE OPBOUW VAN SRANANG STARTEN !!!

  PS : De Sranang-bevolking wordt MOMENTEEL VERNIETIGD, door NDP-CORRUPTIE en NDP-WANBELEID !!!
  HUN INKOMEN IS door dit NDP-WANBELEID, 70% MINDER WAARD GEWORDEN !!!!


  Maak melding

 33. Water naar zee
  16 september 2016
  Zonder doel voor ogen maak je nooit een doelpunt.
  Het leven is net als zeilen. Ook met tegenwind kun je vooruit gaan*
  Staar je niet blind op een gesloten deur maar kijk om je heen naar een deur die wel open is.
  Er zijn momenten waarop zelfs een muis verandert in een tijger.Sommige mensen hebben, evenals vleermuizen of uilen, betere ogen voor de duisternis dan voor het licht.


  Maak melding

 34. Kijk wanneer ik zeg jou omgeving positief beïnvloeden dan bedoel ik niet :
  MENSEN AFKRAKEN,DE GROND INBOREN, DE GROND INSTAMPEN, OF MENSEN VERVLOEKEN, OF MENSEN NEGATIEVE VERWENSINGEN AANPRATEN, UITSCHELDEN DAAR BEREIK JE NIKS MEE.
  HET IS NIET OPBOUWEND EN HET IS NIET EDUCATIEF.
  Met jou omgeving positief beïnvloeden bedoel ik dan je medemens vermanen , corrigeren en bemoedigen IN DE LIEFDE.
  Bijvoorbeeld:
  Wie zijn tong bewaakt bespaar zichzelf voor benauwdheden.
  Wie zich over rampspoed verheugd blijft niet ongestraft.
  Wees snel in het horen maar langzaam in het praten.
  Zie je dit zijn maar een paar voorbeelden van jou omgeving positief beïnvloeden ik hoop van harte dat ik niemand hiermee gekwetst hebt maar indien het zo is wilt u mij a.u.b vergeven 😀


  Maak melding

 35. Correctie mijn omgeving is ALTIJD POSITIEF.
  Mijn omgeving heerst niet over mij.
  IK HEERST OVER MIJN OMGEVING.
  Je gaat mij nooit horen vloeken of schelden dat is wat ok bedoel met je omgeving positief beïnvloeden daar is niks mis mee.
  Ik heb mijn lessen geleerd en dat is:
  WOORDEN DIE LOS LAAT IN HET ATMOSFEER HEBBEN KRACHT!!!!!!!!!😀


  Maak melding

 36. Het blijft een feit dat vele kortzichtig zijn en realiteit en waarheid liever thuis laten ipv mee te handelen en te wandellen.velen onderschatten het inlevings vermogen van een ander de ander die open staat ouders fam hebben die en natuurlijk de mensen en boeken die geschiedenis vertellen wij zijn en blijven betrokken en hebben een mening opbouwen HET LIGT AAN DE KORTZICHTIGE OM UIT HET NEGATIEVE HET POSITIEVE UIT TE HALEN!Doen jullie jezelf een lol ga boutersen van JULLIE/ONZE troon stoten.wij 327 duizend surined gaan ook de straat op maar solidariteit voor elkaar met elkaar wie durft deze dame wel ik zet mijn steentje wel


  Maak melding

 37. @Jehu ik denk niet dat u iemand gekwetst heb hoor ! ,u doet u best een bijdrage te leveren dat wij idd soms kunnen letten op wat we zeggen hoe boos, woedend of teleurgesteld we ook zijn.


  Maak melding

 38. @Jehu en geloof me Nederlanders hebben geen tijd en zin om hier op dit forum zich te vermommen om op wat dan ook van Su te reageren, het zal hun een worst wezen wat er hier dagelijks gebeurt.
  De mensen die hier reageren zijn Surineds en de Surnaners van eigen bodem zelf zoals ik.Misschien hier en daar een blanke Nederlander maar geloof me we zijn allemaal begaan met het land van ons.waar je ook woont als Surinamer het lot van je land zal je altijd ter harte gaan en ik vind dat ook Surineds recht tot kritiek/commentaar hebben, dat is hun geboorterecht no matter the fact dat ze in Nederland wonen.Er zijn zoveel redenen geweest dat ze weggetrokken zijn, maar in hun hart zullen ze altijd Surinamers blijven.


  Maak melding

 39. Ik denk dat kortzichtigheid niet het juiste antwoord is maar TEKORT KOMINGEN die een mens heeft.
  Nogmaals u heeft ze niet ik heb ze well ik praat over mezelfe.
  Ik scheid niemand hier uit ik praat over mezelfe want ik heb ze ontdekt en mijn tekortkomingen zijn:
  De keelgat van een mens is als open graf.
  Die addergif zit onder hun tong.
  De mond van de mens is vol van bitterheid en vloek.
  Snel zijn de voeten van de mens om naar het kwade te snellen.
  Hoogmoedige ogen.
  Valse tong.
  Handen die onschuldig bloed vergieten.
  De mens houdt ervan om twist te stoken tussen anderen.
  Een hart dat heilloze plannen smeedt.
  DE MENS IS VINDING RIJK OM KWAAD TE BEDRIJVEN.

  Kijk dit zijn mijn tekortkomingen wat ik hebt ondekt in mezelfe daarom wijs ik vinger naar anderen .
  Ik nogmaals gesproken over mezelfe a.u.b.
  Scheldt mij niet uit ik hier mijn hart bloot gelegd wie ik ben 😀


  Maak melding

 40. Correctie.
  Daarom wijs ik geen viger Naar anderen.
  Ik heb hier mijn hart bloot gelegd wie ik ben.
  Ik heb kwetsbaar opgesteld scheldt mij niet uit maar leer uit deze wijze woorden die ik neergelegd tot opbouw van een ieder die ze willt aanhoren of aannemen😀


  Maak melding

 41. Ben het helemaal eens met waar een wil is een jennefer govaard in su hebben wij leren kennen die vrouw is een schaap in wolfkleding liegen bedriegen en je los maken van je euro s zelfs dr poentje verkopen om maar hoger op te komen werkt nota benen ook nog voor een minister t kan allemaal daar in su


  Maak melding

 42. . Zij heeft aangeboden de regering te helpen bij het doorlichten van corruptiegevoelige procedures, instituten en regels. Wahahahaahahha soso lasi teng aan paars corrupte gezwel. Baas en paars corrupt geboefte zijn ongeneeslijk ziek van corruptie. Wahahaha ookzo vele oerdomme paarse stinkend rijk geworden aanhangers. Ndp olv baas na wang corrupte criminele roverheid. Met dank aan al die soso lobi baas verarmde paarse idioten. Whahahahaahaha


  Maak melding

 43. @robg. voor de tweede keer woon je in Nederland of Suriname.

  @ray. Hij wil geen antwoord geven.
  ik vermoed dat hij gewoon in Nederland woont.
  En van het Tata geld geniet.

  Hij zet een grote bek op hier op Waterkant.
  En doet alsof hij een grote NDP voorstander is.
  Maar hij eet geen rijst met zout als de mensen daar met de regering Bouta en zijn beleid.

  En de universiteit leerlingen en ouders die door het zig- zag beleid van Bouta geen schoolgeld meer kunnen betalen.
  En hun kinderen met een lege maag naar school moeten sturen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 44. Robg kan lijfelijk met niemand in discussie die verklaren hem voor gek,ziek, of gestoord ze lachen hem uit of negeren hem .ik vraag me af hoe zijn vrouw zijn kinderen en familie het met hem kunnen vol houden als hij nog een vrouw heeft met zijn zieke bekrompen geest zal ze hem wel verlaten hebben niemand kan zo blind zijn als Robg. zijn posting lees ik met een smile in een lijfelijke discussie luistert niemand naar hem dus doet hij het maar hier.Robje met al die kritiek die jij krijgt gaat er nog geen lichtje bij je branden heb je geen eigenwaarde of zelfrespect heb je het nog niet door dan woon je echt in de smurrie onder een straattegel.

  Laat me


  Maak melding

 45. Ik ben bereid om u te helpen om uw activiteiten door u aan te bieden van de leningen aan korte en lange termijn met een rentevoet weer op gang te brengen die u het leven zal vergemakkelijken. Ik kan u een lening die van 2.000 tot 8.000.000€ toekennen gaat. Aarzelt niet dus om met me contact op te nemen voor meer informatie.
  alleyfinance()gmail.com


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.