Snel nieuwe Surinaamse rechters met korte cursus

35

PARAMARIBO, 25 aug – Er wordt gewerkt aan het snel aanvullen van het bestand rechters. Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos begint er binnenkort een ‘verkorte opleiding’. De bedoeling is het schrijnend tekort zo snel mogelijk aan te vullen.

De sollicitatieprocedure is al ingezet. “Het is gebeurd in overleg met het Hof van Justitie”, zegt Van Dijk-Silos tegenover de Times of Suriname. Vooral aan civiele rechters blijkt er een groot tekort te zijn. Daarom zal de nieuwe ‘Raio’ (rechterlijke ambtenaren in opleiding, red.) uitsluitend gericht zijn op het klaar stomen van dit soort rechters. Onder meer wordt gemikt op juristen met een stevige dosis ervaring.

De dosering van theorie en praktijk zal verspreid worden over minimaal een jaar. De opleiding zal hooguit twee jaar duren. Normaal duurt de Raio vijf jaar. Kandidaten zullen een reeks testen moeten ondergaan, waaronder een psychologische en drugstest. Volgens Van Dijk-Silos wordt ook een Raio voorbereid voor juristen die pas zijn afgestudeerd. Deze opleiding wordt betaald door de EU uit een programma voor het Caribisch Gebied.

35 REACTIES

 1. Niet vooruitkijken en slechte planning dat is het probleem hier.

  Niks goed regelen en dan een “boro passie” nemen om acute problemen op te lossen.

  Daarna begint de ellende. Foute selectie, incompetentie alom en in dit geval slecht opgeleide rechters van NDP signatuur die het in de advocatuur niet hebben gered.

  Lap lapoe beleid ten top


  Maak melding

 2. De basisopleiding van een chirurg duurt 6 jaar (uiteraard eerst arts worden). Wie wil dat een chirurg met een verkorte opleiding aan zijn of haar lichaam gaat sleutelen!? Ik wil mijn zaak niet door een rechter met een verkorte opleiding laten behandelen, of ik ben een mensenrechtenschender of een overgelopen dna lid.


  Maak melding

 3. waarom zou je rechters moeten her-bijscholen..

  ze hebben immers geen éne malle moer te veertellen..

  alles wat zij recht spreken, wordt te niet gedaan door die poppenkast spelers..

  dus waarvoor zou je je druk moeten maken..

  weg met het recht-systeem , n d p heeft alle machts- middelen om alles zelf goed te keuren wat de moordenaar lijder ten goede komt..

  komende jaren zijn verloren jaren ,, de jeugd is nu al verloren met de vakantie voor de deur , alleen maar ellende


  Maak melding

 4. De hoofdstukken ..Waar wanneer en hoe bouta te arresteren zullen de nieuwe rechters moeten overslaan.Gaan ze hun verkorte opleiding volgen in Ocer misschien?
  Maar enfin zolang Silos je voor een sollicatie oproept hoef je helemaal geen kennis te bezitten.Je moet alleen maar doen alsof je de ndp en haarv lief hebt en je bent zo aangenomen!


  Maak melding

 5. Ik zou de financierders vragen of het geld naar Politie mag en de zittende rechters voor vorm voorlopig niet met pensioen laten gaan.

  Terugroepen van gepensioneerde rechters mag ook.

  Politie heeft geen geld om boeven te vangen en geen materiaal om processen verbaal op te stellen dus ……………

  De rechters hebben in Suriname niets te vertellen, dus waarvoor en waarom worden ze opgeleid??

  Is de dochter van Dara één van de nieuwe rechters of is ze één van de docenten??


  Maak melding

 6. In verhouding tot het aantal inwoners in Suriname is dit belachelijk veel.
  Dora had ook zo een verkorte opleiding gehad , en wat haar output geworden vandaag de dag !!!!
  Terecht !? Het Niveau van ons universiteit is aan het afbrokkelen, en door wie : die idioot op de foto !!! Super belachelijk .


  Maak melding

 7. Haastige spoed is zelden goed. Deze rechters moeten eerst kleur bekennen voor dat men deel mag nemen aan de cursus. 3x raden welke kleur.

  Volgens RobG zal dit weer een meesterzet zijn van de NDP


  Maak melding

 8. ” Uit egards” voor de president zoals EBS-ers zeggen zullen deze rechters voorover bukken voor “a-ptjien-ingi-boi” om van achteren besprongen te worden !!!

  Ik heb van insiders begrepen dat 2-ministers van deze “orde” zijn !!!

  Gado draai-ing- bakka- gie- sranang !!!


  Maak melding

 9. Eindelijk, ja eindelijk kan Santhoki in z’n kraag worden gevat, linea recta Santo-boma. Zulke zaken mogen toch niet verjaren. Iemand op klaarlichte dag van het leven beroven en niet te vergeten de corruptie. Veertig kg coke, opeens weg.

  Nu zitten Santhoki en z’n baasje Somo beide te bibberen van angst, bbbbbbbrrrrrrrrrr. Want Somo heeft als verkrachter nog wat uit te leggen aan deze nieuwe lichting van moderne rechters, die niet zullen letten of men een kolonialistische background heeft of niet.

  Of Bouterse deze beide sabotageplegers amnestie verleent, valt te betwijfelen.

  Dat Bouterse als volkspresident wordt gezien zou alsnog eventueel gunstig kunnen uitpakken voor deze landverraders.

  Ik heb gehoord dat Santo-boma echt geen pretpark is mensen


  Maak melding

 10. Van Dijk – Silos is hot mie boi. Ekte Ekte. Verkorte spoed CURSUS tot rechter voor ervaren juristen èn pas afgestudeerden. Zo kunnen ook jonge onervaren juristen ervaring op doen met verantwoordelijke zaken. Iedereen is gelijk zoals bij een ekte demokraasie hoort. De NDP discrimineert niet maar zorgt juist voor werkgelegenheid, aanpak criminaliteit, veiligheid en ontwikkeling. 5 maskietas in 1 klap.
  Binnenkort komt ook een verkorte spoed cursus voor chirurgie.

  De NDP is progressief en pakt de crisis aan maar als de oppo – sitie niet wilt samenwerken dan is het hun schuld.
  Lang leve de NDP !! Bouterse is onze leider !! Hoera !!


  Maak melding

 11. Mooi. Nu nog de crisis verkorten.
  De Van Dijkjes kunnen nu ongehinderd de ‘korte’ rechters instrueren hoe ze tegen een wet moeten aankijken. Zoals bijv. de Terugroepwet, de Kieswet en de Amnestiewet.


  Maak melding

 12. De verkorte opleiding houdt in: je leert op alles jaknikken en je leert met een paarse hamer op tafel slaan, gegarandeerd dat je cum laude slaagt bij de professoren Dora en Bouta.


  Maak melding

 13. Wat zegt de wet zelf over de voorwaarden om rechter te worden? Biedt het de mogelijkheid tot een 60% kortere opleiding?
  De MULO in 1,6 jaar doen is ook leuk.


  Maak melding

 14. De OWOS was met de directie van het bedrijf een salarisverhoging van SRD 500 per maand en een eenmalige uitkering van SRD 1250 overeengekomen, die moeten uitbelaald worden zondermeer., en de AOV moeten worden verhoogd naar 800 srd en AOV verhoogd naar 600 srd is redeleijk vind ik.


  Maak melding

 15. De basisopleiding van een chirurg duurt 6 jaar (uiteraard eerst arts worden). Wie wil dat een chirurg met een verkorte opleiding aan zijn of haar lichaam gaat sleutelen!? Ik wil mijn zaak niet door een rechter met een verkorte opleiding laten behandelen, of ik ben een mensenrechtenschender of een overgelopen dna lid.

  Beantwoorden


  Maak melding

 16. Wat een belachelijk volk een Kat in het nouw maakt rare sprongen
  Is dit serieus zo onlogisch belachelijk..afleidings tactiek zou ik denken beter dat alle jongeren het land spoedig VERLATEN de SCHULD EISERS staan achter de schermen zetten druk nieuwe rechters om nog meer gelden en vonnisen te innen in rap tempo de laaste loodjes wegen het zwaarst


  Maak melding

 17. Wow, wacht even, verkorte cursus twee jaren ?

  Ok, een vijfjarige opleiding verkorten met 1 jaar tot vier jaren zou nog kunnen.

  Maar zo een korte cursus? Ik kan me niet indenken dat je je zelf rechter kan noemen in zo een korte tijd.

  Of het moet een super druk, intensief en een moordende tempo hebben. Dan maak je je studenten eerder kapot dan dat ze goed opgeleid worden.

  Bezin eer gij begint en doe het a.u.b goed.
  Ik praat tot me zelf volgens mij, ik vergeet af en toe wie de scepter zwaait.

  Ik moet wel lachen om een eerdere opmerking zojuist van 50 srd koe.
  Binnenkort spoed opleiding verkorte chirurgie, de operaties zullen dan ook 60 % korter duren, de kosten zijn ook 60% lager en de kans op een succesvolle resultaat daalt ook met 60%.


  Maak melding

 18. Potje mens erger ons niet. .de samenleving daar is nou 1 maal zo dat haal je er niet meer uit zelfs de duivel zegt ik ben erg!! maar het volk daar heeft me overtroffen 80% SODOMO EN GEMORA!!!!ik heb het nooit geweten begin het nu beter te begrijpen een verziekte egoistische samen leving dat generatie op generatie door gaat men heeft de kansen verspilt onder de surinamers om naar eer en geweten het land en volk een stabiele leven te gunnen met alle sociale voorzieningen ZO VEEL KANSEN EN MOGELIJKHEDEN VOOR 10 VOUDIGE ECONOMIE vervloekt hebzucht volk zonder moraal gebrek aan emphatie HOOGMOED LAFAARDS ongeleide projectielen die oogkleppen op hebben de machts hebbers die door de hoogmoed niet open hebben gestaan voor GEORGANISEERDE ADVISEURS er is geen huiswerk gedaan op geen enkele vlak HET MOGELIJKE LIJKT NU ONMOGELIJK alles gaat in verval omdat men als preoriteit stelt EERST SCHULDEN BETALEN(wild west ideen zonder foundering)HOE IS HET MOGELIJK DAT EEN GROEP KAPITALISTEN MET OPLEIDING een land zo naar de verdoemenis hebben geholpen in een korte tijd het volk verder laat afglijden verder de verdoemenis in PAARS GEDONDER HET IS DUIDELIJK JULLIE HEBBEN DE DUIVEL OVERTROFFEN JULLIE HANDEL EN WANDEL HEEFT EEN DOMINO EFFECT OP HET VOLK(zien doen laat doen)SCHIJT AAN DE SAMENLEVING


  Maak melding

 19. Het moet ook redelijk in verhouding zijn naar het inkomen van de rest van de bevolking.Anders krijgen we scheve verhoudingen en/of creëren wij een nieuwe elite groep?Gezien de situatie in het land vind ik dat ze de salarissen moeten bevriezen of een ieder moeten compenseren.Een ieder is in koopkracht achteruit gegaan niet alleen het personeel van de EBS.Het totaal plaatje moeten wij voor ogen houden.


  Maak melding

 20. Het is beter om een verkorte cursus EHBO te beginnen want deze regering krijgt binnenkort en mond op mond beademing van Dora jennifer van dijk kilos.

  Iedereen in het land en daarbuiten weet dat het land niet meer te redden is, dagelijks sluiten er bedrijven, het laatste zetje dient zich aan, en alles dondert in mekaar, nog 4 jaar volhouden met deze regering dan kan Suriname haar naam veranderen in Suribabwe.

  Heeft deze regering ook een verkorte regeerperiode ????


  Maak melding

 21. Dijk Silos,
  Waarom zoveel moeite om zogenaamd tekort op te heffen?
  Jullie, de coalitie en overlopers, doen toh wat jullie zelf willen en zetten uitspraken van rechters gewoon opzij zoals mevrouw Dijk-Silos haar benen opzij gooit want dit zijn onbelangrijke dingen.
  Dus graag een andere toelichting waar de noden vandaan komen en waarmee deze mogelijkerwijs zaangevuld zouden kunnen worden.
  RobG misschien als voorzitter surprise court


  Maak melding

 22. EBS-ers moeten krijgen Srd. 500, op zijn salaris nu, AOV verhoogd naar srd.1000,- nu, en de Bijstandtrekken naar srd.500,- nu en de ambtenaren krijgen ook srd.500,- extra en de koersen mag naar 12 srd.voor een USD en voor Euro naar 15 srd. dan is redelijk vind ik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.