Surinam Airways vervangt kip door ‘doks’ op menu

44

Wie recent met Surinam Airways naar Amsterdam heeft gevlogen kan het bijna niet zijn ontgaan; de kip op het menu is vervangen door ‘doks’. Het resultaat van een unieke samenwerking tussen Surinam Airways en de Doksenclub Suriname.

Bij Surinam Airways wilde men graag eens iets anders serveren dan de kip die lange tijd het menu heeft bepaald en de Doksenclub wil graag de passagiers een voorproefje van hun heerlijke eend geven. Tel daarbij op dat eend in het algemeen zowel qua smaak als kwaliteit van een totaal andere categorie is dan kip en het zal duidelijk zijn dat vooral de passagiers de grote winnaars zijn van deze smakelijke samenwerking. Zeker omdat de eend van de Doksenclub niet te vergelijken is met de eend die we normaal in het Caribisch gebied geserveerd krijgen.

‘Wij bieden een Frans product,’ zo laat de Doksenclub weten, ‘onze eieren komen van Grimauld Frères Sélection uit Roussay in Frankrijk en worden via Europese richtlijnen uitgebroed, gekweekt en geslacht. Daarmee garanderen wij een kwaliteitsproduct en daar profiteert de consument van. We zijn er trots op dat ons bedrijf de exclusieve vertegenwoordiger is van Grimauld Frères Sélection in het Caribisch gebied en dat we deze hoogwaardige kwaliteit eendenvlees nu ook aan de SLM leveren.’

José Soeman, directeur van SLM Catering is enthousiast over de samenwerking; ‘We serveren nu een kerrie-eend menu aan onze passagiers en krijgen daar goede reacties op, voor de volgende cyclus van menu’s gaan we eend in zoetzure saus serveren. De kwaliteit die de Doksenclub levert is uitstekend en past in ons beleid om onze passagiers het beste te geven dat we kunnen bieden. Ik hoop dan ook van harte dat dit het begin is van een langdurige samenwerking tussen Surinam Airways en de Doksenclub.’

Voor het einde van het jaar heeft de Doksenclub nog een smakelijk nieuwtje in petto. In samenwerking met de acht beste Chinese restaurants in Suriname wordt er dan een speciale Doks Week georganiseerd. Tijdens deze week wordt Suriname in de gelegenheid gesteld om voor een aantrekkelijke prijs verschillende eendengerechten in de deelnemende restaurants te eten. De details van deze actie worden binnenkort bekend gemaakt.

Lees ook: Doksenclub Suriname doet goede zaken in Caribisch gebied.

Bekijk ook:

44 REACTIES

 1. De beste is vegetarisch serveren we moeten toch beseffen dat we voor ons lust een moord plegen dat dier heeft ook recht om te leven heeft ook gevoelens als wij daarom zoveel ellende op de wereld volg nog meer denk even na lieve mensen die


  Maak melding

 2. idd. Waarom niet vegetarisch ? Teveel suris met diabetici, hoge cholesterol, sikkelcel, morbide obesitas. etc.
  Dat krijg je door teveel dierlijk voedsel, ach ja je kent het;
  ik hou van mijn kip


  Maak melding

 3. Klantenlocker

  Gaat niet zo best met slm KLM grote concurrent en Door toestand gaat minder pasagiers naar Suriname dus moeten ze wat verzinnen, hoop dat ze klantvriendelijke worden.


  Maak melding

 4. Speciale kortingen op stroom en gas absurd
  Jogi vindt het al absurd dat werknemers van het bedrijf erop kunnen staan dat zij een speciale regeling moeten krijgen op middelen die het bedrijf aan de samenleving biedt. “De mensen komen hun werk doen en zij worden daarvoor betaald.

  Bijna gratis vliegen (IPB) daar zwijgt men over!
  Afschaffen!!!!
  geen onzin verhalen over verworven rechten graag.


  Maak melding

 5. Niet iedereen eet Doks, laatstaan masala doks… Bleeeeehhhhh.
  Die persoon die fit heeft bedacht heeft geen verstand van het runnen van een bedrijf…
  Dat hele vliegtuig zal maar kerrie ruiken..
  En die toiletten zullen verstopt raken van al dat gepoep…


  Maak melding

 6. De Nederlandse eigenaar van de Doksenclub heeft een geslaagde lobby gepleegd om SLM zo ver te krijgen.Proficiat.

  Op deze wijze kan hij een deel van zijn productie kwijt raken.

  Zijn doel om de doksen naar het buitenland te exporteren willen tot nog toe niet lukken zo blokkeert Tinidad en Tabogo import van deze doksen.

  “De Doksenclub zou vanaf november 2015 exclusief haar producten leveren aan een Caribisch conglomeraat met tientallen bedrijven, dat haar supermarkten op T&T, Barbados, Saint Lucia en Jamaica van Surinaams doksenvlees zou voorzien. Van den Bergh was in de wolken en sprak van een ‘superdeal’.

  De pret was echter van korte duur. Terwijl het Surinaamse bedrijf dacht dat alles in orde was en een container met tonnen vlees gereed stond voor verscheping, kwam de boodschap uit T&T dat de lading het land niet mocht binnenkomen. Sindsdien is Van den Bergh terug bij af en probeert hij alle officiële kanalen te bewandelen opdat de export met garantie op continuïteit alsnog van de grond kan komen.” (landelijk dagblad in SU)

  Waarom zou het vlees het land niet inkomen?????


  Maak melding

 7. Ik hoef niet meer bij mijn Hindostaanse vrienden op bezoek voor een lekkere gevulde roti met doks.
  Ik zal genieten van de doks van Doksa club in het vliegtuig !!!


  Maak melding

 8. Dang hoe dang???
  Ik vlieg geen SLM en eet geen doks.

  Uit onderzoek is ook gebleken dat Europeanen en Amerikanen geen doks eten; ze hebben liever rund of kip.

  Waarom doen jullie niet eerst adequate research alvorens dingen als een kip zonder kop te implementeren? Surinamers zijn kampioen wat dat betreft; neem maar een simpel voorbeeld aan hun cassave fabriek. De hele wereld wordt overspoeld met cassave(producten) uit Brazilië, Indonesië en Thailand en Suriname hobbelt daar achteraan met kleinschalige productie die al heel vroeg een vroege dood is gestorven. Suriname ten top.


  Maak melding

 9. @ SLM Cruise

  Niet iedereen heeft 3 weken vakantie, tenzij je met pensioen bent dan is dat een andere koek !!!

  @ Banaan

  Je hebt gelijk ; niet iedereen lust doks, maar anderen lusten ook al geen kip.En dat gepoept gedoe zal wel mee vallen, of je nou doks of kip eet ga je toch poepen. Dus wat je schrijft slaat nergens op !

  @ Khoda

  Je hebt het bij de rechte eind ; dat laat wat wensen over, niet iedere stewaar (d )(es ) is vriendelijk. Maar dat heb je bijna bij iedere Luchtvaart Maatschappij !

  @ Roberto

  Dat heeft niks te maken met welke type je vliegt, het is een kwestie van onderhoud, en dat woord kennen ze niet in Sranang.

  @ Bigi Banaboi

  Als ze geen kip hebben kan je alsnog een deel van je eigen bana eten, hij is toch groot volgens jou.

  @ Naldo

  Als je geen vlees lust is prima, als je vegetarier bent is ook prima, maar de beesten in kwestie worden gekweekt om geconsumeerd te worden ! Dus kom niet met je gewauwel dat de beesten ook recht hebben om te leven.

  Van insider heb ik gehoord dat deze doksen niet te eten is, te vet ! Maar daar hebt je het weer; smaken verschillen, de ene mens is de andere niet !!!! Het is maar goed ook ; stel dat iedereen de zelfde smaak zou hebben dan wordt het een ramp op deze aardbol.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 10. @Naldo
  Groente heeft ook het recht om te leven.
  Ook zielig dat ze geplant worden om vervolgens geconsumeerd te worden.
  Ze kunnen zich niet weren tegen mensen die hun opeten, wat een leed.


  Maak melding

 11. Creatief!

  Duck wordt al langer geserveerd door diverse maatschappijen; Thaise curry eend en peking eend zijn wereldwijd bekend. Nu nog de kerrie-eend en ik lees zoet-zure doks 🙂 .
  Ik vermoed dat het doksa-filé wordt, dus de ‘bonjo’ eters hebben dikke pech, LOL.

  De gemiddelde suri is al tevreden met een bamie of nasie.

  Wil je je business opkrikken, dan doe je het á la carte met de keuze voor 2 gerechten uit de Javaanse, Hindoestaanse, creoolse en Chinese keuken. (menukeuze invullen bij de reservering zoals elke
  maatschappij dat tegenwoordig doet.

  Klaar is klara!


  Maak melding

 12. @SLMcruise
  Als men 3 weken vakantie heeft en je gaat met zo’n cruiseschip, dan kun je meteen rechts omkeer maken want je vakantie zit er al op.
  BTW als men geen doks lust of wat dan ook, neem dan bijv je eigen eten mee in een tupperware bak. Moks alesie, tjauwmin, heri heri, stamppot. You name it.
  Nu heb ik wel erge trek gekregen, ai boi wat doe ik mezelf aan,groetjes iedereen.


  Maak melding

 13. Maar gaan ze die doks ook serveren vanuit Amsterdam? Ik lust geen doks dus dat word honger lijden voor mij. En hebben ze een alternatief voor die doks?
  Eten van SLM was altijd heerlijk, ik hoop dat het zo blijft. Ik ga het volgende week proeven.


  Maak melding

 14. straks krijgen we ook nog ” herie herie, tontong brafoe, pinda soepoe , tello, pietjel, kassaba roti, cocaïne soep, broodje pom. enz enz enz..,, we zijn toch altijd aan de late kant met aankomen / vertrek.,,

  dus wat maakt het allemaal uit..

  eet smakelijk..

  surinamers hebben geen horloge, maar de tijd en dat kan lang duren….
  werken is toch een vloek..


  Maak melding

 15. Hmmmmmmm…of we kunnen ook levende doksa verkopen aan boord van onze Duck airways en dan laten klaarmaken naar gelang onze smaak dat is ..met of zonder masala en voor de vegetariers..,dan openen we een kleine versie van de central makt eveneens aan boord .W moeten toch iedereen tevreden stellen toch,de vegetariers en niet vegetariers.


  Maak melding

 16. Marcel, de eieren worden ingevoerd uit Frankrijk, ze worden vrrvolgens in Suriname uitgebroed, de kuikens worden verzorgd tot ze slachtrijp zijn, ze worden geslacht, geplukt, gewassen, verpakt en over het land gedistribueerd door Surinamers, die volgens jou vooringenomen stomme kop niet willen werken. Vind jij ook dat een Nederlandse boer die eieren of zaden uit het buitenland laat komen en ze verzorgt tot een eindproduct ook geen werk verzet heeft?


  Maak melding

 17. De SLM moet ook weten dat mensen/passagiers liever divers kunnen eten, dat goed is voor lijf, geest en gezondheid, dan alleen doks of kip eenzijdig te eten.

  Ze zouden daarom beter van kunnen uitgaan dat naast Surinaamse Kip op het menu te hebben, Doks op het menu te plaatsen en Surinaamse vis ( zoetwater- en zeewatervis) op het menu te plaatsen. Ook goed voor de productieondernemingen, werkgelegenheid in Suriname en in deze branche ook een bijdrage te leveren.

  Het kan dan zo zijn dat SP-kippen de markt niet dekt en dit vlees niet altijd voor handen is en dit met deze andere produkten aan te vullen is en de SLM dan ook altijd verzekerd dat het niet voor verrassingen kan komen te staan voor vlees of vis op het menu.

  Hierdoor konden/kunnen ze ook een bijdrage leveren om het Surinaams Fabricaat/Surinaamse Producten Internationaal op de (lucht)wereldkaart zetten.

  Ook is bekend dat kip een veel gegeten vleesproduct is dat in de Republiek Suriname gegeten wordt en veel Surinamers met de SLM vliegen, dus een veel gegeten produkt eten bij de SLM.

  De SLM is kort door de bocht, een gemiste kans.

  Het heeft er veel van en zou mij niet verbazen als er een diep gaande onderzoek zou plaats vinden van dit SLM-besluit, het resultaat zou zijn dat dit met een innercirkel van iemand binnen de SLM met deze doksenondernemer te maken heeft. Het laat weinig aan denken/fantasie over wat er dus werkelijk aan de hand is. Vandaar dat de andere productieondernemingen worden uitgesloten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 18. Jammer. Ik had gerekend op geroosterde sprinkhanen. Dat smaakt minstens zo goed als kip en doks. Een cocktail van geroosterde pinda’s, sprinkhanen en meelwormen is toch een smakelijke hap.


  Maak melding

 19. die doks is slechts ka-moe-flage er zit meer achter..

  nu de passagiers aantal bar en boos is moet er een ander bron van inkomsten geboord worden, lachmising is in die gat gesprongen voor één van zijn buiten aardse lieveling.

  de doksen worden geslacht en wel ingevroren in een container zonder invoerrechten geïmporteerd.., niemand doet hem wat..

  die hele tering-zooi is toch een bende van boeven bij elkaar..

  straks krijgt ook geiten vlees op je menu en ook nog indji pipa met ka-sierie erbij..

  goede vlucht ,

  mij niet ge zien..


  Maak melding

 20. Ik lust geen doks, eend, gans, kalkoen. Het smaakt allemaal hetzelfde. Allemaal even vies. Er is geen onderzoek door de slm verricht. Zoals áltijd bij dit soort klantonvriendelijke bedrijven duwen ze gewoon hun keuze door je keel.
  Ik ga die troep niet eten. Dan maar uren hongerig vliegen. Of naar de klm waar de service en accomodatie beter is.


  Maak melding

 21. No…dit is compersatie gedrag van de Slm..als je buik vol is dan sluiten je ogen…dus hoeven we geen entertainment pakket aan de klanten te bieden…bha bha wat een miskoop…van de staat haha elke toerist zit te wachten op een beetje doksi….grappen makkers


  Maak melding

 22. In plaats dat ze eertse onderzoeken Wat de passagiers het liefst zou willen hebben op het menu gaan zij zelf bepalen voor ons. Wel directie SLM of jullie deugen niet voor die functie of zijn jullie ook zakkenvullers. Beginnen jullie die rot vliegtuig te vervangen want we willen vliegen met luxe. Het contract kunnen jullie verbreken met een boete. Eigen schuld dus dokken ! Wij betalen ook duur voor een ticket dus willen ook waren voor terug. Doos vind ik lekker maar niet zoals jullie het klaarmaken. Ik eet liever een pekingeend bij een en massala doos bij een hindustaan. Volgens met die doks op het menu plaatsen hebben jullie je weer je zakken gevuld met tjoekoe.


  Maak melding

 23. Nou SLM goed bedoelt, maar heb op 11 aug met jullie gevlogen en inderdaad werd er doksa gereserveert met rijst, en als je geen doksa wil kan je gerust ook vis nemen, niet zeuren, maar ik als passagier vloog na bijna 20 jaar weer voor het eerst met de SLM, reden omdat ik was bestolen door de vorige direkteur omdat mijn koffer /handbag spoorloos was en ik ook geen vergoeding daarvan heb gekregen na tig keer met dew heer H gebeld te hebben no way
  verder ben ik geen rijst eter maar kon geen vervangend maaltijd krijgen dan wel 1 extra broodje dan maar brood met doksa en groenten, maar sorry de doksa was niet te pruimen te machtig te veel kerrie en te zout.
  dus voor mij een volgende keer een maaltijd reserveren die wel als het goed is aan mijn verwachtingen zal voldoen
  1x rijst of 1x pasta of bamie zou geen overbodige luxe zijn toch denk ik


  Maak melding

 24. Verder was het een rustige en plezierige vlucht totdat een paar hindostaanse broeders het leuk vonden om in de comfortclass bij een kennis met z”n allen moesten komen kaarten voor geld en zo en geen rekening hielden met de overige passagiers die graag zonder herrie een dutje wilden doen.
  Jongen denk aan je medemens het toestel is niet van jou we hebben alln voor onze ticket betaald hoop jullie ook de volle pond, verder ook een relaxe vlucht nadat de creu het licht had uitgedaan netje hoor kaptin en zijn bemanning


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.