woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGarnalenbedrijf Suriname blij met groenlicht Europa

Garnalenbedrijf Suriname blij met groenlicht Europa

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 jul – Garnalenexporteur SAIL is blij dat het weer mag exporteren naar Europa. Hoewel nog wat werk moet worden verzet, is er groen licht gegeven. De export naar Europa is voor een jaar veiliggesteld.

Het is een duidelijk beperkte toestemming. Het bedrijf zal steeds toestemming moeten vragen. Het is een proces dat enkele weken in beslag kan nemen. In haar ruim zestigjarige geschiedenis is het voor het eerst dat SAIL haar en exportverbod kreeg opgelegd. “De schade moet nog uitgewerkt worden, maar die zal niet gering zijn”, zegt SAIL-directeur Paul Lank tegenover de Ware Tijd.

De export naar Europa maakt een belangrijk deel uit van de bedrijfsomzet. De hervatting wordt dan ook dankbaar aangegrepen om de derving goed te maken. Toch was het niet allemaal kommer en kwel. Er is node naar alternatieven gezocht. “Waar er problemen zijn, is er altijd een uitdaging. Door de situatie hebben we ook uitgekeken naar mogelijkheden in de regio en naar ijsverkoop, een geluk bij een ongeluk”, aldus Lank.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
  1. Hoeveel kilos aan garnalen zullen geexporteerd worden?Met wie denkt Sail te gaan concurreren?
    Met landen die dagelijks tonnen aan garnalen leveren op de wereldmarkt?


    Maak melding
  2. Ijsverkoop?
    Gaat ijsverkoop de economie van een bankroet Suriname kunnen helpen?Is ijs dan de nieuwste goudprodukt?Hai baja alle bedrijven die zeeprodukten leverd hebben hun eigen ijsmachine en koelingsfaciliteiten.Nu de lokale ijsverkopers boi aks je ze vraagt of ijsverkoop ze rijk gaat maken…ach voorlopig zie ik ze geen gat in de luch springen uit blijdschap.


    Maak melding
  3. Hieruit blijkt maar weer eens dat Surinamers geen handelsgeest hebben en zich liever een oor laten aannaaien door derden. SU mag blij zijn dat Europa nog handel wenst te drijven gezien de vele laffe beschuldigingen over slavernij en zo. Nu doet SU toch wat al te graag zaken met de voormalige slavenhandelaars. Zo laag kun je als natie zijn gezakt. Bah bah bah !
    Ijsverkoop ? Ha ha ha zo dom


    Maak melding
  4. Pico

    lpmnews.com/importverbod-op-surinaamse-garnalen/ (http etc toevoegen).

    In dit nieuws zonder datum is er sprake van wassen met bronwater iets wat verboden is voor import naar de EU.

    Op het internet gaat dit probleem al terug tot 2007, het betrof toen gekweekte garnalen.

    Samengevat komt het er op neer dat Surinaamse ondernemers maar wat doen en zich slecht oriënteren op de eisen die de markt stelt waarnaar men exporteert en in welke mate hun product daar aantrekkelijk is (kwaliteit, volume, verpakking, afzet kanalen, betrouwbaarheid).

    De kosten gaan vaak voor de baten uit en helaas (dat is een handicap) kunnen weinig Surinaamse ondernemers investeren aangezien de rentes voor het extra vermogen dat nodig is enorm hoog is en rendabel investeren vrijwel onmogelijk maakt. Men kan alleen investeren als er langtermijn grote volumes leveringen veiliggesteld zijn. Daar wringt de schoen de markt eist dat je moet voldoen aan hun eisen om te kunnen voldoen moet er stevig geïnvesteerd worden en dat wordt gezien de hoge rentes onhaalbaar etc. Vicieuze cirkel. Ik heb geprobeerd die Vicieuze cirkel 2 maal te door breken (toerisme en hout/energie) en ben 2 maal keihard onderuit gegaan.

    Ik heb ervaring met een houtspecialist die jubelend was over wat hij in Suriname kon kopen echter na 1 bezoek van de Nederlandse counterpart van het Surinaamse bedrijf was het 1 maal maar NOOIT meer.
    Ik heb het spoor terug gevolgd en ervaren waarom Suriname geen hout verkoopt aan Europa maar het voor een habbekrats aan China moet leveren als rondhout.

    De mensen die het oor van de president hebben weten ook waarom maar doen er niets mee omdat het morgen geen geld op levert maar pas over 3 of 4 jaar iets wat voor hun veel te lang is.


    Maak melding
  5. Jojo. Bedankt
    Ik dacht, het zal toch niet weer te maken hebben met het niet-afgeven van een vergunning, omdat er geen steekpenning is betaald.
    “ik ….NOOIT meer” .
    Ja, om moedeloos van te worden.
    “de mensen….lang is”
    Snap ik best, immers als het hén nu geen geld oplevert, maar pas over drie of vier jaar, dan bestaat de kans dat de regering er niet meer is en dan heb je niets. Want het gaat niet om het volk, het land, maar om de persoon zelf. Althans dit heb ik begrepen van iemand die dit kan weten


    Maak melding
  6. Indien men het afzet kanaal goed weet te organiseren is dit wel iets om zich in te verdiepen en niche markten te ontwikkelen voor luxe producten.

    Elke dag de rest ruimte in vliegtuigen benutten kan heel snel relatief veel omzet, werk en deviezen opleveren.

    Hier geld investeren in plaats van in Kokos en Cacao. Dit levert direct werk en cash omdat als men de garnalen niet vangt ze langs komen en weg zijn.
    Ook bij gekweekte garnalen is de cyclus tussen start en de eerste inkomsten maanden en niet 4 tot 5 jaar welke bij grootschalige landbouw het gevolg is.

    Garnalen zijn ook af te zetten op de Antillen en bij de buren.

    Dus SAIL werk aan de winkel. Maar wel werk met bloed zweet en tranen. Zonder moeite mislukt alles.


    Maak melding
  7. kan je niet vissen koppen voor china verkoope hahahahaha blijf lekker dom als bouterse en dna bij de wet mag bouterse af gezet worden , tang boeng bobo jantje


    Maak melding
  8. Hoe meer kip mensen eten, des te meer gaan ze kakelen.
    Hoe meer schapen men eet, des te meer dom geblaat komt uit hun mond.
    Hoe meer eenden men eet, des te meer kwekt man.
    Hoe meer koeien men eet, des te meer loeit men.
    Hoe meer garnalen men eet, des te springeriger (jumpy, onrustig) wordt men.
    Hoe meer varkens men eet, des te meer vuil spuit men.


    Maak melding
  9. Hallooooo makaken en wannabee hollander wat de tingi billes niet bijvertellen ,is dat ze moe zijn van eten van de gekweekte rubberen garnalen,terwijl die vanuit Suriname van een bijzondere en uitzonderlijke kwaliteiten zijn en de smaakt niet te evenaren zijn,van ons mogen ze wegblijven wij weten wat we hebben,de kaviaar onder de garnalen,was vorige nog bij Sail een pak gekocht voor honderd srd,wat een zachtheid en de smaak o mijn god,a no plof kip


    Maak melding
  10. Zeldenrust, ik heb zelden zoveel onzin in zo’n kort stuk gelezen. Waarom zou Suriname geen handel mogen drijven met Nederland vanwege het slavernijverleden van Nederland? Het slavernijverleden van Nederland is geen verzinsel hoor, dat je dat denkt, maak ik uit uit ‘laffe beschuldigingen’. Mogen we er geen kritiek op hebben dat Nederland Surinamers in het verleden gekoloniseerd, uitgebuit, mishandeld en uitgemoord heeft? Nederlanders vinden het toch ook niet goed dat Duitsland hen bezet heeft tijdens de oorlog en ze gedenken hun doden elke jaar op de Dam, maar Duitsland is ondanks dat verderfelijke verleden de grootste handelspartner van Nederland, en Israël drijft toch ook handel met Duitsland. Vietnam en Japan drijven ook handel met de V.S, die hen met massavernietigingswapens bestookt hebben? En jij met je idiote redenering vind dat Suriname vanwege wat er in het verleden gebeurd is, geen handel zou mogen of willen drijven met Nederland? Wij mensen mogen elkaar vergeven om de misdaden die in het verleden zijn gepleegd, maar wij hoeven niet te vergeten wat er in het verleden is gebeurd.


    Maak melding
  11. Wakoef mi no e njang kwie kwie ,de favoriete lekkernij van nikerrie,of nickerie ,curry kwie,maar jij vreet wel varkensvlees die van alles vreten inclusief mensen vlees,voor de rest ik heb geen problemen met jou , je mag schrijven wat j wilt ,ik geef mijn mening als een trotse nationalist


    Maak melding
  12. @Biender,

    Wat dacht je dan, dat die garnalen die je zo graag lust alleen maar brood eten? Dacht je dat andere vissoorten alleen maar rijst lusten?


    Maak melding
  13. Er is geen concurrentie voor de Surinaamse garnalen in Nederland en de rest van Europa! De twee grootste garnalenexpoteurs van Nederland, Heiploeg in Zoutkamp en Klaas Puul in Volendam, voorzien in ruim 25% van de Europese behoefte. Daar komt SAIL absoluut niet tussen. Wishful thinking. Maar met een beetje creatief exportbeleid zou er in de overige EU-staten misschien nog een dunbelegde boterham te verdienen zijn.


    Maak melding
  14. @ FBI

    Dat Sail een minipartij is zal duidelijk zijn. Ze moeten ook niet als massaproduct mee doen maar als een Specialiteit in een Niche van de Markt.

    Volume vervangen door speciaal en bijzonder. Alleen branding kost zorgvuldig voorbereiden en investeren in relaties met bijvoorbeeld Ramon Beuk of die Hindoestaanse sterren kok of Jonny Boer en Herman de Blijker.

    Beuk kan wel een beetje hulp gebruiken want zijn toko het Glazenhuis is net failliet


    Maak melding
  15. @ Bill Harzia,

    Ik heb eens gefrituurde sprinkhanen gegeten in Mexico, gewoon langs de kant van de weg, in een puntzakje! Kan geen patatje tegenop. Maar ja, wat een boer niet kent, dat eet hij niet. Dat moet je vooral zeggen tegen Surinamers. Wat die voor viezigheden eten, dat wil jij niet weten. Kaaiman, aap, leguaan en noem maar op.


    Maak melding
  16. @FBI,

    Sprinkhanen zijn in mijn ogen te vergelijken met kakkerlakken, motten en wespen. Lowest of the lowest.

    Die andere dieren die je noemt hebben tenminste nog echt vlees.


    Maak melding
  17. ik vraag me af of het wel rendabel is om vanuit Suriname garnalen te exporteren naar Nederland, aanvoer genoeg uit andere landen Noorwegen en Zuid Europa en Azie, en waar moet de verkoop plaatsvinden? via de Surinaamse Toko’s en andere tropische winkels, kleine afzetmarkt lijkt me


    Maak melding
  18. Alles begint klein. Maar hou de concurrenten in de gaten. De Europeanen zijn slim. Ze beschermen hun eigen zeeën via vangstverboden en willen nu de zeeën van de arme landen leegplunderen.


    Maak melding
  19. FBI, ik ben Surinamer maar eet zelf geen kaaiman, aap en leguaan, net zoals ik geen Nederlandse mosselen, oesters, inktvis en Franse madenkaas eet, niet omdat deze voedselsoorten vies of niet lekker zouden (kunnen) zijn, maar gewoon omdat mijn ouders mij dit niet hebben leren eten toen ik nog kind was, wij mensen zijn in tegenstelling tot koeien en andere dieren alleseters, wat wij uiteindelijk eten hangt af van onze cultuur, alles dat eetbaar is, kan in principe gegeten worden door mensen, wat je in de praktijk vies, lekker of eetbaar vindt, hangt voornamelijk af van de cultuur waarin je opgroeit. Om te gaan roepen dat hetgeen andere mensen eten vies is, alleen maar omdat jij het niet eet (hebt leren eten), is kortzichtig,als je iets niet wil eten wat anderen wel willen eten, dan kijk je er maar naar en houd verder je smoel toch gewoon dicht?


    Maak melding
  20. Jesse

    Waarom trekt u de verkeerde conclusie. Vangstbeperkingen waren noodzakelijk anders was de Noordzee nu inplaats van weer een gezonde kraamkamer helemaal leeg geweest.

    Marine biologen doen nu hun best de zaak wereldwijd goed in te schatten en zorgen voor vergunning verlening van Mauretanie tot Australië ten minste voor de industriele visserij waar men met drijvende visverwerkingsfabrieken komt dieper week 20.000 ton vis verwerken met 1 schip.

    U reactie vind ik een beetje triest door altijd terug te vallen naar oneerlijkheid, roven en bedrog.

    “De waard vertrouwt echter zijn gasten zoals die zelf is”

    Het valt mij vaak op dat veel Surinamers heel weinig vertrouwen hebben in hun medemens.


    Maak melding
  21. @JoJo,

    Kijk maar naar wat Westerse multinationals doen zoals Shell en BP enz.

    Ze vervuilen in arme landen en ruimen de boel niet op omdat die arme landen niet de juiste wetten daarvoor hebben en niet de economische macht hebben.

    In Amerika heeft BP ook vervuild, maar moest EN opruimen EN kreeg nog een flinke miljardenboete.

    In India heeft Dow Chemicals (Union Carbide) een enorme milieuramp veroorzaakt waarbij duizenden mensen zijn omgekomen en nog meer levenslang verminkt zijn geraakt, maar heeft slechts een schijntje betaald.

    Dus de voorbeelden zijn daar waarom 3e-wereldlanden wantrouwig moeten zijn.

    Bovendien, je denkt toch niet dat Bolle en z’n LaTina en 3 dreumeltjes Ahalia, Akalia en Azalia vervuilde garnalen zouden willen eten?


    Maak melding
  22. De ene lust kip de andere rundvlees de andere weer varkenvlees vis, ik persoonlijk heb in Vietnam hondenvlees gegeten onbewust, maar wel lekker !
    Toch mi no dédé, het is alleen en enkel een idee, dat je bepaalde vlees of insect wil en kan eten.
    Trouwens in Nederland wordt meelwormen en andere insecten al in kroketten verwerkt, en er wordt met smaak gegeten. Een ding heb van huis geleerd; ala njang bun fu njang, ma a no alla san bung fu taki.

    Jako


    Maak melding
  23. @JZwartmans, wil jij het volgende verklaren?

    Betreffende het artikel, Kookactiviteit Stichting Dunya Nederland, zeg jij dit:

    JZwartmans

    @ Colakriki

    In de eerste plaats mensen vreten niet, en alles eten is ook niet goed !!!!!

    Sari tori.

    Jacko.
    zondag 10 juli 2016 om 23:40 uur.

    En nu zeg jij dit:

    Een ding heb van huis geleerd; ala njang bun fu njang.

    Wil de echte @JZwartmans opstaan?


    Maak melding
  24. @Linda,

    Indeed. Hoewel ik moet zeggen dat die kikkerbouten in de etalages van slagers er bijna net zo uitziet als kippenbouten.
    Alleen, wetende van wat voor kwekbeest het komt, brrrrr.

    Mensen eten echt van alles. Daarom lijdt mensheid ook aan echt alle mogelijke ziektes.


    Maak melding
  25. @ Colakriki

    Je hebt gelijk om mij die vragen te stellen, maar ik heb me verkeerd uitgedrukt. Ik zal nu proberen duidelijker te zijn, sprinkhanen en andere insecten, zijn geen voedsel voor mensen daar bedoel ik mee. Maar in Vietnam en China worden deze wel gegeten door de plaatselijke bevolking.
    Wij in Europa en Sranang eten wij die dingen niet, omdat wij dat niet kennen als voedsel. Het is zoals een Boer, hij eet niet wat hij niet kent, maar in feite is alles eetbaar behalve gras poep en hout. ( althans door mensen. )
    Insecten wormen tec etc, behoren niet tot onze dagelijkse geliefde voedsel, maar wel eetbaar !!!!!!!
    Ik hoop maar, dat ik je hiermee voldoende heb ingelicht.
    Odi odi

    Jacko


    Maak melding
  26. @Jesse

    Natuurlijk ben ik het met u eens dat multinationals zich misdragen en misbruik maken van zwakke landen en hun overmacht en overwicht kwa kennis en capaciteit.

    U moet echter deze bedrijven niet verbinden aan de westerse maatschappij of Koning Biertje en zijn familie.
    Ik heb recent “The Looting Machine” en “Heineken in Afrika” gelezen, daarnaast heb ik zelf in Libye en Nigeria gewerkt en was ik nog geen 2 jaar gelden in Kenya en Tanzania. Mijn dochter woont per jaar 4 tot 5 maanden in Tanzania.

    De Looting Machine functioneert puur bij de gratie van de lokale Kleptocratie die bedrijven als Clencore en Chinese ondernemingen etc. in staat stellen met hun hulp hun landen te beroven.

    In Europa wordt meer belasting betaald over winsten uit Afrika dan dat er hulp naar Afrika gaat. Dat is krom en een fout die hersteld moet worden.

    Echter wat Clencore in Zambia doet, of wat Newmont in Ghana aan ellende creert doet gebeurt met aandrang van het IMF en met financiering van dochters van de Wereld bank.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES