Centrale Bank Suriname richt pijlen op prijspeil

25

PARAMARIBO, 2 jul – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, wil met nieuwe beleidsvoering de liquiditeitenmassa effectief kunnen beïnvloeden. Dit moedt uitmonden in stabiliteit van het prijspeil. De beïnvloedende factor binnen dit geheel is de rentevoet.

Spaar- en bestedingszin worden daardoor bepaald. Vlgens verwachtingen van de Bank zal sparen en beleggen door het publiek al op heel korte termijn veel aantrekkelijker worden. De uitdaging op iets langere termijn ligt op het vinden van de rentevoet, waarbij zowel sparen als investeren goed gedijen. Dit moet dan leiden tot economische groei.

Depositoveilingen, een overnight depositofaciliteit, dagelijkse liquiditeitsfaciliteit en een beleningsfaciliteit zijn de nieuwe instrumenten. Met de eerste twee wordt beoogd om enerzijds liquiditeit aan het financieel systeem te onttrekken. Anderzijds wordt een fonds gevormd voor kort krediet aan de algemene banken. De invloed op de geldhoeveelheid wordt groter. Volgens de bank is de geldmarkt in Suriname duidelijk in opmars.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Na zoveel ka moet je wel dom zijn om in srd’s te gaan sparen. De bank gaat keer op keer skeer en je spaarcenten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bewaar jullie geld in valuta, goud en percelen land.


  Maak melding

 2. Neen, het gaat om de beroemde formule:
  MV=PT
  M= money ( Hoeveelheid geld in omloop)
  V= velocity (omloopsnelheid van het geld)
  P= Price (prijzen van de goederen),
  T= Handel, productie, goederen, de economische drukte.

  Commentaar:
  M = door de monetaire financiering is er te veel geld in omloop gebracht. Ondanks dit gegeven is Suriname toch niet in staat haar leveranciers te betalen. Mijn vraag is natuurlijk is het laatste een geld- of een mentaliteitskwestie.
  Velocity: daar de overheid zijn schulden niet betaalt kan de omloopsnelheid van het geld niet hoog zijn.
  Trade is nul komma nul.
  Om de formule in evenwicht te houden stijgt de P.

  Conclusie:
  Dit alleen is geen oplossing. Er is dus veel meer nodig om de economie die NDP1 heeft verziekt weer gezond te maken.


  Maak melding

 3. Ik hoop niet dat er gezegt wordt dat de Britten die voor Brexit hebben gestemd dom zijn.Heel GB is met allerlei leugens overspoeld door met name degene die voor een Brexit waren.
  Sranamans wake up zo wordt politiek bedreven in een democratie.Voordat er wordt gereageerd kijk maar naar de herhaling van zaterdag 2 juli 1 Vandaag op NPO 1.Niet zomaar hersenloos reageren op wat een andere schrijft.Ik heb het vaker gezegt de democratie is niet voor elk land bestemd.


  Maak melding

 4. Je moet wel gek zijn om SRD’s te gaan sparen. Wie heeft nog vertrouwen in de SRD. De regering heeft keer op keer getoond een onbetrouwbare partij te zijn. Bouta zou de koers omlaag brengen. Wacht nog steeds. Gersie zou d.m.v veilingen de koers omlaag brengen. Niet gelukt. Gespaarde SRD zullen in een klap waardeloos worden. Niet doen.


  Maak melding

 5. We gaan voor nog 5 dan komt alles goed. Kabinet en alles erom heen is deskundig bij uitstek. Dit kan zien en vooral horen.

  Tang??!!! Onderzoek naar vliegtuigongeluk met link naar 4 miljoen is nooit geweest. Proeve zit lekker hoog en droog op zn post. Enfin we gaan voor nog 5.


  Maak melding

 6. Binnen 4jaar wordt weer een constitutionele crisis.staatsgevaarlijke situaties ontstaan.en wordt verkiezing wordt uitgesteld tot nader order en de zittende president is gedwongen zijn verantwoordelijk taak doorzetten zolang als nodig zijn…


  Maak melding

 7. Beste Djogo,

  Dat voorspel ik ook al maanden.

  Deze Bouterse zal NOOIT vrijwillig de macht opgeven ook niet na verkiezingen.

  Hij komt dan met een kul verhaal over – buitenlandse krachten die Suriname willen dekoloniseren – en zal de noodtoestand uitroepen en verkiezinhen uitstellen

  Tegen die tijd is Suriname armer dan Haiti en is de SRD 1 op 5000

  En toet nu toe zijn AL MIJN VOORSPELLINGEN OVER BOUTA REGERING UITGEKOMEN


  Maak melding

 8. Ik vraag me af wat de deskundigen van het IMF vinden van het zig zag beleid van de regering.

  Zie de prijzen van elektriciteit die zijn aangepast terwijl juist daar veel inkomsten ingeboekt waren.

  Als de bevolking de hand op de knip houdt en niets koopt, vooral geen grote inkopen doet, zal het niet goed komen met de handel.

  Kan iemand mij vertellen wat de inkomsten van Suriname zijn?
  Wat wordt er geëxporteerd (behalve gebakken lucht) en naar welk land??


  Maak melding

 9. Spaar- en bestedingszin worden daardoor bepaald (de rentevoet). Volgens verwachtingen van de Bank zal sparen en beleggen door het publiek al op heel korte termijn veel aantrekkelijker worden. De uitdaging op iets langere termijn ligt op het vinden van de rentevoet, waarbij zowel sparen als investeren goed gedijen. Dit moet dan leiden tot economische groei.

  Woeha
  Welke idioot in Suriname heeft deze onzin uitgekraaid?
  Je hebt een inflatie van circa 40% per jaar (achteraf gemeten).
  Je hebt in devaluatie van circa 30% per jaar (direct meetbaar).

  Vraag
  Welk spaarrente percentage moet je vergoeden om je spaarpot niet te laten verdampen?
  Het antwoord van de coalitie is:
  Eigenlijk hoeven wij geen rente te geven want je doet het voor ons Suriname. Maar wij komen jullie tegemoet, volgens Misiekaba want wij willen de uitstraling hebben van een 2e Dubai, en geven jullie 5%.
  Dit is meer dan het rendement (de netto winst) van de SLM op het eigen vermogen.


  Maak melding

 10. Ha ha haaaa!! Mensen wees slim!!!!

  De Centrale Bank van Suriname stimuleren je al je geld op de bank te gaan zetten en uiteindelijk krijg je niks meer terug!!! tot hoeveel is het gerarandeerd???? dat je kan en mag krijgen als de bank falliet is????

  Ik weet 100% zeker, je krijgt geen bal terug!! Na Bouta yu sabi tog!!! Investeer je gelden in liever onroerende zaken!!!! Die gaat niet verloren!!!!

  Laat deze mensen je geen stront vertellen!!!!


  Maak melding

 11. De “leider” van “het volk” zei enkele weken terug “de koers gaat dalen” ..

  Maar de koers is inmiddels opgelopen naar 1 op 10 ..

  De vrije val van de SRD is inzicht ..


  Maak melding

 12. Daarom moet je dan ook alles in euro,s in Suriname betalen.
  Dus profiteer je als vakanteganger helemaal niet van de goedkope srd.
  We gaan dus nooit meer naar Suriname.


  Maak melding

 13. @ henk molenaar
  sla jezelf niet teveel op je borst over je voorspellingen omtrent boterse..
  het is de aard van het beestje om alles wat los of vast zit te stelen .
  in de voorbijgaande jaren heeft hij niets anders gedaan dan liegen , bedriegen , bedreigen en het land naar de klote helpen.
  het is dus geen voorspelling van betekenis als jouw voorspellingen uit komen omtrent boterse.
  ik voorspel dat de floppositie geen vinger uit zal steken om boterse het leven zuur te maken.
  in het verleden hebben ze niets gedaan dus mijn voorspelling zal jammer genoeg ook uit komen.
  als we slim zijn gaan we zure appels planten want die suries gaan straks allemaal door die zure appels moeten bijten ……..kassa


  Maak melding

 14. Tante Bep..het is van mijn kant een grapje als ik zeg dat ik op vakantie naar Suriname ga als de wisselkoers 1 op 10 is.Dit maakt dat mijn familieleden,vrienden en landgenoten het nog moeilijker hebben.Dus als u er niet naar toe gaat omdat u niet ten volle te profiteren van de goedkope srd.Het zij zo,u vind wel een ander vakantie plekje waar u ten volle aan je trekken komt en kunt profiteren ten kostte van de lokalen..


  Maak melding

 15. We hebben nauwelijks te makken zoals we gewend waren dus sparen lijkt mij voor velen een illusie !
  Het hoofd boven water houden is nu prioriteit nummer 1.
  Dus sparen ……dan zij het die plastieke zakken die het milieu vervuilen !!!


  Maak melding

 16. Beste Amaranta,
  Wie is “we”?
  Het staat onomstotelijk vast dat er in Suriname een particulier spaaroverschot is. Hier hoef ik geen gegevens van banken in te zien om dit te beweren. Het is zo, omdat er zowel een tekort bij de overheid is alsook een tekort op de betalingsbalans.
  De centrale bank gaat nu met een aantal instrumenten proberen deze hoeveelheid geld bij banken te beïnvloeden.
  Bijvoorbeeld door banken te verplichten een deel van hun spaartegoeden bij haar te stallen. Anderzijds zal ze de banken, als dit nodig blijkt te zijn van kredieten voorzien.
  Lijkt mij niets mis mee
  @ John
  Money. De centrale bank kondigt daarom nu een aantal maatregelen aan om de M en dat kan M1, M2, M3 zijn. Enkele maanden geleden opperde ik om SBC uit te geven.
  Dit is/ was er nog niet, maar wordt misschien nu geïntroduceerd middels de beleningsfaciliteit. Niets mis mee
  Dat wordt dan M4
  V =
  Er wordt vaak gezegd dat deze niet of slecht te beïnvloeden is. Het wordt namelijk bepaald door de betalingsgewoonten van mensen. In gewone taal: hoe vaak doe je boodschappen
  Bij een hoge inflatie zal je wel degelijk zien dat de omloopsnelheid van het geld gaat toenemen. Men gaat sneller zijn geld uitgeven, omdat het morgen minder waard. De theorie dat men meer gaat sparen ( en daarmee V daalt), omdat het publiek meent dat ze straks te weinig gespaard hebben door hoge inflatie geloof ik niet in.
  T. Hoe kom je erbij dat deze 0 is.
  Er worden toch goederen gekocht en verkocht? Dus T kan nooit 0 zijn.
  Bovendien, maar dat is meer een leukigheid. Stel dat T nul zou kunnen zijn (wat dus onmogelijk is) dat zou je het getal nul moeten vermenigvuldigen met P. Daar komt altijd nul uit. Iets keer 0 is altijd 0.
  Het linkerlid MV is hoger dan nul. Links van het = teken boven de nul en rechts van het = teken 0 Kan niet
  P. De centrale bank en de minister van financiën (en Misiekeba ook dacht ik, maar weet ik niet zeker) beweerden dat de inflatie zou afnemen. Daar geloof ik niets .
  Om de simpele reden dat
  1. De overheid allerlei tarieven verhoogt
  2. De importkosten toenemen en deze worden doorberekend in de verkoopprijzen.
  3. Subsidies worden afgeschaft.
  Het zou wel kunnen dat het temp van de inflatie wat afneemt, maar dat zal dan vooral moeten komen omdat het volk niet meer consumeert, omdat er geen geld is.
  De prijsstijgingen worden dus vooral veroorzaakt door kostenstijgingen en niet door de bestedingen.
  De centrale bank kan straks wel roepen:
  a no mi


  Maak melding

 17. @Pico, met “we” bedoel ik niet de groothandelaren , ondernemers etc, maar het gewone volk, ambtenaren, bouwvakkers, marktverkopers enzv.
  De rek is er nagenoeg eruit vandaar dat ik zeg dat nu het sparen een illusie is geworden.


  Maak melding

 18. HET BESTE IS LAND EN PLANTAGE KOOPE , ANDERRS , IS JE GELD WEG , NU , DEZE TIJD , ET BEST GROOT LAND KOOPE , DAN ZIT JE GOET , ET HOUD ZIJN WAARDE , ANDERS VERDAMP JE GELD , SNEL GROOTE STUK LAND KOOPE , BESTE ADVIES


  Maak melding

 19. Beste Amaranta,
  Ik begreep het wel, maar wilde heel graag dat iedereen dit leest.
  Ik heb het idee dat in Su het steeds erger wordt. De “armere”/ de minst betaalden gaan er steeds verder op achteruit en de rijkere/ de beter betaalden worden maar rijker.
  HIER zou iets aan gedaan moeten worden. En dan praat ik niet over subsidies. Er zijn genoeg mogelijkheden om dit te bewerkstelligen. Door de politiek en niet de centrale bank


  Maak melding

 20. Bankzaken mogen alleen door Aziaten beheerd worden niet door …… Anders krijg misstanden zie onderstaand artikel !!

  Onana is de weg kwijt

  Reserve-doelman Andre Onana van Ajax is de weg kwijt. De Amsterdammers stapten maandagochtend aan boord van een vliegtuig naar Oostenrijk voor een trainingskamp, maar Onana dacht dat de reis een stukje verder ging.

  Op Snapchat liet Onana doodleuk weten op weg te zijn naar Australië: Off to australia. En dat is natuurlijk wat anders dan Austria (Oostenrijk). In ieder geval een flink stuk minder ver.


  Maak melding

 21. @Pico, terecht gezien ! Dat is ook mijn mening !
  Momenteel kan je gerust stellendat de Middenstand bezig is te verdwijnen waardooor idd.de gap tussen arm en rijk groter wordt.
  De middenstand zoals : leerkrachten, kleine ondernemers/zelfstandigen , de gemiddelde ambtenaren.Dit alles is bezig te verdwijnen.
  Ik zie het en neem het waar want ik behoor ook tot die groep middenstanders die momenteel aan het wegzakken is in de paarse smurrie.Maar zover laten komen ? Neen en nogmaals Neen! Ik laat me niet meezuigen !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.