Helft Surinaamse ouderen heeft hoge bloeddruk

27

Ongeveer één op de twee Surinaamse ouderen in Nederland heeft hoge bloeddruk. Oudere Amsterdammers van Surinaamse afkomst voelen zich ook ongezonder dan ouderen die hier geboren zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD. Het onderzoek werd gedaan onder ouderen in de vier grote steden. Er zijn gegevens geanalyseerd van in totaal 10.960 inwoners van 65 jaar en ouder. Reden voor het onderzoek is de verwachte toename van 65-plussers.

De cijfers gelden niet alleen voor Surinaamse ouderen. Op vrijwel alle aspecten scoren migranten met een niet-westerse achtergrond, waaronder dus ook Marokkaanse en Turkse 65-plussers, ongunstiger dan Nederlandse ouderen. De drie meest gerapporteerde aandoeningen naar etnische herkomst zijn: hoge bloeddruk (54% bij de Surinaamse ouderen), suikerziekte (53% bij Marokkaanse ouderen) en aandoeningen van het bewegingsapparaat (51% bij Turkse ouderen).

65-plussers met een Marokkaanse, Turkse en Surinaamse achtergrond hebben ook vaker ernstige psychische klachten, voelen zich vaker eenzaam, vaker sociaal uitgesloten en ervaren vaker een beperkte regie over het eigen leven dan Nederlandse 65-plussers.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Heel simpel.
  Men eet te veel en te zout.
  Overgewicht is de belangrijkste oorzaak.
  Bovendien beweegt deze groep mensen te weinig.
  Je komt deze ouderen niet tegen in de sportschool of op de tennisbaan.


  Maak melding

 2. Boerenkool, stamppot en al die Hollandse gerechten zijn geen knip voor de neus waard en voor ons vrijwel niet door de keel te krijgen, maar een voedingspatroon bestaande uit al deze onsmakelijke gerechten werpt op latere leeftijd wel zijn vruchten af moet ik bekennen.


  Maak melding

 3. @Pollo loco
  Hahahahaha Het is grappig want het is waar! Surinamers weten ook niet wat verstandig portioneren is. Eet nooit meer dan in de palm van je hand past.


  Maak melding

 4. Lang leve de maggi bouillon blokjes. De suri’s eten zich suf aan die zooi. E621.
  Surinaams eten doen we binnen onze gezin bij uitzondering. Dus 2x pm max.
  Die keuken heeft een transformatie nodig en beetje snel ook. Veel, vet en suiker met nadruk teveel.


  Maak melding

 5. Alle bovengenoemde dingen zijn waar! Maar bewegen hoeft niet perse in een sportschool of op de tennisbaan.
  Iedere dag een heerlijke wandeling van een half uur doet al wonderen.

  Eén factor die met vergeet te noemen is de hoge stress. Vele Surinamers kwamen naar het Paradijs Nederland maar kwamen bedrogen uit. AOW beperkt, kinderen die niet willen deugen en geen/onvoldoende mogelijkheden voor ontspanning. De gemeenschap – en veel familie verbanden zijn verdwenen. Mensen vereenzamen, zelfs hoogopgeleide mensen klagen en zijn ontevreden over hun leven.


  Maak melding

 6. Surinaamse ouders +jongeren zijn zo verslaaf aan kip(burgerking)omdat ze aan vroeger denken in Suriname(erfkip)en teveel vet,zout en zoet voorhanden is in de maatschappij,maar meer balans in hun voedingspatroon zoals bitter,zuur,zoet en zout,veel fruit en groeten(moringa,sopropo,sjoeroe thee) en veel bewegen,als men niet naar fitnesscentrum wil gaan,probeer touwtjes springen in u huis met mooie nostalgische muziek uit uw jeugdperiode, krackti allamala


  Maak melding

 7. Het ligt niet alleen aan het voedingspatroon en de woonomgeving maar meer nog aan de genen van de niet blanken.
  Chinees doet er heel lang over om alcohol in het lichaam af te breken
  De Negroïde en Hindoestaan hebben standaard meer last van suikerziekte (vetbuik) en hoge bloeddruk.
  De blanke heeft een lagere opname vermogen van vitamine D uit zonlicht
  etc
  Dus niet dom lullen over teveel dit en tevee;at


  Maak melding

 8. @koos
  “Surinaams eten doen we binnen onze gezin bij uitzondering. Dus 2x pm max.”
  Mag ik vragen wat dan het “normale” dieet is? Italiaans misschien? AVG met een sjuutje?


  Maak melding

 9. Bigi Sma, als je weet dat het aan je genen ligt, houdt er dan rekening mee.
  Als je weet als chinees, dat je lichaam er langer over doet om alcohol af te breken moet je minder drinken.
  Als je als hindoestaan weet dat je gevoelig bent voor suiker ziekte , moet je naast je de rotie de aardappel achterwege laten en wat meer groente nemen en liefst van zoete dingen afblijven.
  Als je weet als Surinamer weet dat je kans op hoge bloeddruk hebt gewoon minder zout en koffie gebruiken.
  Als ik weet als bakra dat ik last van mijn maag krijg als ik (te) veel peper eet laat ik het wel neem ik minder, jammer want ik vindt het best lekker, maar mijn gezondheid gaat voor.
  Minder is beter voor iedereen, dus helemaal met het eten, Bigi Sma


  Maak melding

 10. Beste Morenito, wat dacht je van maaltijd salades, maaltijd soepen, noten, vruchten,
  gegrilde vis etc etc…. 7 jaar geleden ook de amc afgelopen met hoge bloeddruk. Advies was bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Nu 30 kg lichter, voel mij fitter dan ooit. 30 min pd wandelen is perfect. En als ik je een tip mag geven gooi die rice cooker en magnetron eruit. Grootste rotzooi die er is. Leven mag geen straf zijn dus een broodje pom op zijn hoeft niet slecht te zijn.


  Maak melding

 11. Gros vd suri’s werken niet meer op het land maar beunkeren wel als landbouwers. En dat vervolgens generatie op generatie. En wat de boer niet kent vreet hij niet. Natuurlijk gaat het fout.

  Dat doen de Hollanders beter. Buitenlandse keukens worden eerder omarmd en het gaat mee met de trend. Een zender als 24 kitchen vind ik een zege. Je kan inspiratie op doen.


  Maak melding

 12. Van alle bevolkingsgroepen ontwikkelen Surinamers het vaakst diabetes en hart- en vaatziekten en ze sterven ook jonger aan de gevolgen van deze aandoeningen. Voor een deel is dat genetisch bepaald, maar ook verkeerde voeding speelt een grote rol.
  Wil je als Surinamer gezonder gaan leven, is dat knap lastig. Veel diëtisten zijn niet toegerust om Surinamers te voorzien van gezonde voedingsadviezen, die aansluiten bij hun eetcultuur. Lees hierover ook in MAKANDRA SU lifestyle ! Het boek biedt naast verantwoorde dagmenu’s en recepten, interviews met een Surinaamse internist, een Surinaamse cardioloog en een diëtiste gespecialiseerd in mensen vam Caribische achtergrond. , De rode draad: voor een gezondere leefstijl hoef je – over het algemeen – echt niet zwaar te lijnen, je bordje witte rijst te laten staan of jezelf vijf keer per week in het zweet te werken. Ook met kleine veranderingen in je eet- en beweegpatroon boek je veel gezondheidswinst.


  Maak melding

 13. hans
  Als je al nagenoeg niets hebt, alleen een AOW, en vlees op tafel wilt dan eet je al gauw vettig vlees i.p.v. mager vlees.
  je kunt inderdaad met minder maar dan wel kwalitatief beter. I.p.v. buikvullers een gezonde samengestelde schotel.

  Maar al doe je het met minder het voorkomt niet maar vertraagt wel.
  Ma aboeng sterkte met veel minder


  Maak melding

 14. @koos
  Koos. Je alles wat je noemt is NLmarketing. Wat eet je dageloijks dat niet Surinaams is? Ik durf te wedden dat je je weer tegoed gaat doen aan vette, veelzijdige en nog meer boter dan je aankan, drank en nog meer vette cakes. No lie. Ik ook maar ken je grenzen haha. Happy holidays.


  Maak melding

 15. Volgens mij verschilt het beeld van de Surinaamse ouderen in Nederland in niets van dat in ons eigen land.
  Surinamers eten over het algemeen gewoon erg slecht.
  De 3 volksziektes van ons land zijn niet voor niets: obesitas, suikerziekte en een (te) hoge bloeddruk.


  Maak melding

 16. Zodra ik door heb dat iets niet goed is voor mijn gezondheid laat ik het meteen los; sigaretten, Nederland, koffie, rood vlees, noem maar op. Daar ligt het waarschijnlijk aan dat ik op 70 jarige leeftijd bijna nergens last van heb. In het verleden had ik last van jicht, nu ik rood vlees laat staan, heb ik daar geen last meer van. Regelmatig een theelepel Moringa poeder nuttigen heeft daar ook iets mee te maken.


  Maak melding

 17. @Henkes,

  Haast iedere Surinamer weet wat goed voor je is. Trek thee van dit of dat blad en je hebt geen last meer van nieraandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, darmklachten enz. enz. Toch komen veel van deze klachten vooral bij Surinamers voor. Zuurzak zou bijvoorbeeld kankercellen doden. Waarom eet bijna niemand zuurzak? Ik vertrouw die oso dresi’s ook niet meer. En aangezien veel Surinamers een te eenzijdig voedingspatroon hebben gaat het fout. Maar iedereen zit in de ontkenningsfase. Iedere dag rijst/kip, is dat gezond? Varieer dat maar eens met een stamppot andijvie of boerenkool. Mag je niet lekker vinden, maar het is wel gezonder dan die overvette bami en gefrituurde hapjes. En je hoeft het niet iedere dag te eten.


  Maak melding

 18. De realiteit gebiedt mij overigens te zeggen dat veel van de klachten als hoge bloeddruk en diabetes genetisch bepaald zijn. Erfelijkheid speelt wel degelijk een rol. Maar men gaat eerder naar de dokter met een eenvoudige hoofdpijn dan met diabetes. Er bestaat dus wel degelijk enige drempelvrees.


  Maak melding

 19. De cirkel is : Hoge bloeddruk vervolgens hart en vaatziekten zich uitend in oogklachten en nierklachten, vervolgens overgewicht en door de slechte circulatie diabetes.

  De Negroïde zijn inderdaad gevoelig voor hoge bloeddruk en de Marokkanen voor diabetes, treedt al op jonge leeftijd op.

  Als de mensen het geld hadden etc zouden ze gevarieerder eten. Welnu in Suriname kan een ieder een groente tuintje op zijn erf aanleggen en voor variatie zorgen. Maar we zijn te lui en verslaafd aan ongezond, te vet en te zout eten.

  En na het eten??
  When black men eat black men go te sleep.
  In plaatst van go for a walk.

  Overigens wil ik niet onvermeld laten dat er de laatste tijd ook onder de Witte Nederlanders, een toename is van hoge bloeddruk, diabetes en overgewicht!!
  Wonen deze mensen met een Surinamer, (hindoe, creool of marrok) 🙂 ?


  Maak melding

 20. Blaka Bakra, ik vertrouw de westerse medicijnen net zo veel als ik de Surinaamse oso dresi vertrouw, d.w.z. dat iedereen me mag vertellen hoe goed ze zijn, uiteindelijk bepaal ik zelf of ik ze gebruik en ermee doorga. Ik werd eens opgenomen in een Nederlands ziekenhuis en de artsen schreven medicijn voor dat volgens mij overbodig was, maar ik MOEST het innemen, mooi niet dus. Makka droifi zou ook goed moeten zijn tegen urinewegproblemen, na het uitgeprobeerd te hebben was mijn conclusie dat het niet baatte maar ook niet schaadde. Moringa, waar ik het eerder over had, heeft wel positieve resultaten bij veel kwalen, eigenlijk zou elke Surinamer zo’n plant in zijn tuin moeten hebben.


  Maak melding

 21. Natuurlijk krijg je hoge zout en suikerdruk. Vele mensen zijn hun afkomst vergeten. hun oude gewoonten hebben zij aan de kant geschoven. Ze willen ook met vork, lepel en mes eten. Dat is lux.Ze lopen met de laptop om hun schouder, dat is deftig, is ook lux. In de keuken staan de aller modernste apparaturen, dat is lux. Ze hebben niks te doen dan alleen praten en houden wedstrijd over hun luxe. Wat krijg je dan als je niet over de luxe kan beschikken je zelve opvreten in ongecontroleerde voeding. Het heeft niets met weinig dit of dat.


  Maak melding

 22. In Su heeft men meer bloeddruk door de situatie van de afgelopen 5 jaren tot heden en er komen dagelijks bij; ongezonde kwaliteit van het leven creeert ziektes !


  Maak melding

 23. Bloeddruk vd Surinamer. Suikerziekte voor de Turk. Kanker en spierziekten vd witte mensen. Elke bevolkingsgroep heeft wat. Gewoon aan risicobeperking doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.