Banken Suriname verhogen rente door geldkrapte

44
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 27 okt – Verschillende banken hebben hun rente op kredieten verhoogd. Volgens Siegmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank en voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, ligt het aan de situatie van het moment. Er is minder Surinaams geld beschikbaar.

De banken moeten een bepaald bedrag aan Surinaamse dollars vastzetten bij de Centrale Bank van Suriname. Dit gebeurt zonder rente. Op de geldmarkt zijn dus minder Surinaamse dollars beschikbaar. “Als geld krapper wordt dan heeft geld een prijs”, zegt Proeve tegenover Dagblad Suriname. De meeste banken hebben daarom hun rente op krediet verhoogd. Aan de andere kant is ook de spaarrente verhoogd.

Het moet om geld te blijven aantrekken. “Banken hebben funding nodig. Er zijn meer banken en er is meer vraag naar krediet. Dit niet alleen voor bedrijven, maar ook in de consumptieve sfeer. Dan krijg je dat de prijs van geld omhoog gaat, want geld heeft ook een prijs”, aldus Proeve. Mensen ontmoedigen om te lenen, zal niet zo snel gebeuren. “We leven van lenen, dus dat is het zeker niet.”

44 REACTIES

 1. @ Koos,

  Meestal zijn dit soort maatregelen het begin van het einde. Surinamers houden niet van sparen en zeker niet bij de bank. Ze stoppen hun geld in een oude sok,, of fornuis, noem maar op. Dus van spaarders gaan de banken het niet hebben. Dat ze meer rente moeten betalen op hun leningen, want daar zijn de banken wel goed voor, zal ze aardig tegenvallen.


  Maak melding

 2. Blaka Bakra, een bank run is het laatste zetje wat Suriname nog nodig heeft. Dan kan Bouterse de staat van beleg uitroepen. En zo kan de man lengte der jaren op het pluche blijven zitten. Het is allemaal al ingecalculeerd.


  Maak melding

 3. de hypotheek rente in sme is het hoogste op deze aarde meer dan 14 % p.j…

  in de buiten wereld kun je al voor 2,5 % hypotheek rente betalen en lenen ..

  sme is het duurste land aan het worden ..

  geen enkel investeerder wil nog zijn geld sturen richting sme niemand ook de gene die op zanderij met zijn volle koffer stond om te investeren zijn met de k.l.m. terug gegaan naar zijn land,in afwachting op betere tijden..

  wé pina no ka jongoe..

  moro é kong


  Maak melding

 4. @ Beste Koos,

  Je zou best eens gelijk kunnen krijgen. Het is nog niet zo ver, maar er dreigen Griekse toestanden in Suriname. Hulp is er niet meer, want de vriendschappelijke landen van Suriname hebben zelf niet te vreten. En denk je dat de IMF of andere financiële instellingen staan te springen om Suriname te hulp te schieten?


  Maak melding

 5. Menneer proeve vanwaar gaan we exstra halen we kunnen nauwelijks aan onze lopende afspraak nakomen, JAH GELD HEEFT PRIJS WANT U KUNT OVER LIJKEN GAAN ZO TE ZIEN


  Maak melding

 6. Het heet inflatie komt door monetair financieren oftewel geld drukken. En bouta is een meester in die vak en als beleids advizeur kan bosje meepraten, 450 srd voor 1 euro die tijden komen aan. Mensen van suriname zet je geld om in valuta zolang je kan anders gaan jullie srd’s voor toiletpapier gebruiken.


  Maak melding

 7. @blaka bakra,
  Het klopt dat Surinamers niet van sparen bij de bank houden. Het geld wordt op geheime plekken verstopt of begraven. Door deze manier van sparen ontstond een tijd geleden flink paniek toen Bouterse de munteenheid ging veranderen. Mensen probeerden zich toen koortsachtig van die Surinaamse munteenheid te ontdoen.

  Je kan het vergelijken met dat mensen via loper je huis in en uit kunnen lopen totdat ze zien dat je het slot aan het vervangen bent. Dan breekt natuurlijk de pleuris uit als ze verstopte waar niet meer uit je huis kunnen halen 🙂


  Maak melding

 8. Geldkrapte, dus. Monetaire financiering zoals meneer hoefrldraad uitlegt dat hijngedaannheeft, brengt gevolgen met zich mee: veel geld in omloop dan moet de rente omhoog om de balans weer te herstellen. Geldkrapte? Eerder geld teveel en misschien (zeker) waardeloos geld waarover rente betaald wordt.


  Maak melding

 9. Is er hier een econoom die een analyse kan geven van de daadwerkelijke move van de banken, wat de gevolgen hiervan zijn en wat men daadwerkelijk beoogd.Economen kunnen bij dit soort verhalen tussen de regels lezen namelijk. your welcome.


  Maak melding

 10. Binnen afzienbare tijd gaan we weer volop reshuffelen… Want de incompetente, ongeschoolde moordenaar gaat de schuld weer bij anderen neerleggen. Zoals we al decennia lang gewend zijn. MARK MY WORDS !!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. Hoeveel euro’s worden er maandelijks, vanuit het buitenland, gestort voor de ex- surineds?

  Die hebben (meestal)geen leningen en ook geen spaarrekening.
  Daar valt dus wel wat te halen 🙂 🙂

  Sorry hoor, maar ik probeer positief te denken en oplossingen aan te dragen.

  Overheid
  Opvoeren vermogensbelasting, kansspelbelasting, alcohol&sigarettenbelasting, invoeren wegenbelasting, milieubelasting.


  Maak melding

 12. -De mensen die afgelopen zondag naar de radio hebben geluisterd weten ook dat dit een truc is, dit om te voorkomen dat de Surinaamse munt gaat devalueren.

  -De econoom Samson heeft al aangegeven dat Suriname de jaren 80 tegemoet gaat onder Bouterse.

  -Er is een schaarste aan euro en Amerikaanse dollars. Straks weer een aantal nullen bij schrijven op de SRD.

  ==Een en een triest met Bouterse aan het hoofd++++


  Maak melding

 13. Hahahahaaaa….
  Mensen houden niet van sparen zeggen de bouta geliefden hier…
  Als je elke maand eerst in actie moet gaan om je salaris als nog te ontvangen waar is de ruimte dan open om geld te sparen.?!
  En sparen voor wie?
  Voor de dochterjes van bouta zodat ze lekker kunnen winkelen in Parijs?


  Maak melding

 14. Stabiliteit kun je wel eten!

  In 2010 hebben de paarsen Dhr. Drs. Venetiaan, verrot gescholden omdat hij aangaf dat onder zijn bewind de economie stabiel was.
  De paarsen vonden toen dat stabiliteit niets voorstelt, ze wilden zo nel mogelijk vooruit, het liefst eergisteren dan morgen.
  Het resultaat van hun keuze is heden bekend.

  “Nog voor de verkiezingen van 2010, ging het aardig goed met Suriname. De Surinaamse dollar was voor meer dan 150% monetair gedekt. Nog nooit was een Surinaamse munt zo sterk geweest. Geen enkele Surinamer hoefde bang te zijn voor de waardevermindering van de SRD.” etc. etc.
  Zie bron: Starnieuws.


  Maak melding

 15. ‘Als je plotseling een paar goede ministers krijgt die in zaken graven, moet jij je hart vasthouden. De minister van JusPol bijvoorbeeld gaat op de solotour. Waar zij kan ontmaskeren doet ze dat, maar ook het langste touw heeft een einde. Hoelang houdt men dat vol? Corruptie is zodanig verspreid, dat het een ziekte is geworden. Die ziekte is vanaf de top begonnen. Er is nog steeds corruptie gaande’, aldus Binda


  Maak melding

 16. ‘Het huidig financieel economisch plaatje waarin wij als natie nu zijn komen te verkeren is de schuld van de Centrale Bank. We hebben een man daar binnen gehaald die vereerd is met een astronomisch salaris en hij heeft ons toch naar de bliksem geholpen. De zelfde man wordt nu bij Financiën geplaatst. Hij heeft nu geen oplossingsmodellen. We moeten ook nog kijken naar het inkoopbeleid in zijn totaliteit. Hoeveel wagens zijn er niet aan het wagenpark toegevoegd? We weten ook wat er bij Openbare Werken (OW) allemaal is gedaan door Abrahams. OW is geen ministerie geweest van een andere partij. De concessierechten voor hout via NH zijn ook aan NDP’ers verstrekt. Wie heeft dat toegestaan? Het is altijd de strategie van meneer Bouterse, waarbij hij nooit de schuld heeft. Het zijn volgens hem altijd anderen die de schuld hebben’, zegt Binda

  ALTIJD KRIJGEN ANDEREN DE SCHULD,MAAR HIJ DIE OM AMNESTIE EN VERGFFENIS SMEEKT GAAT SCHOTVRIJ !!!


  Maak melding

 17. @positive

  lees alvast de post van @Ram Sing: monetair financieren is geld bijdrukken; leidt tot inflatie, leidt tot renteverhoging, omdat er teveel geld in omloop komt.

  doordat het geld waardeloos is, moet er rente bijkomen om de waarde te behouden. die waardestijging merk je in de winkels (prijzen stijgen) en nu aan de bankkosten (rente stijging).


  Maak melding

 18. in srd.beleggen in Suriname betekent dat je niet kan rekenen.
  De devaluatie van de srd.is hoger dan de verhoogde rente van 8% door de Surinaamse banken.


  Maak melding

 19. Ik lach me echt de ballen uit mijn broek nu Suriname volkomen in paniek is nu het geld op is en bovendien geen drol waard omdat men elke maand miljarden srd’s bijdrukt.

  Dit voorspel ik al 5 jaar en dat is niet zo moeilijk want de voortekenen waren er ook al 5 jaar.

  Geen enkele duurzame ontwikkeling, goud, olie en bauxiet industrie naar de kloten. Tienduizenden ambtenaren in dienst genomen, geen enkele investeerder kunnen binnenhalen. Dure megaprojecten waarvan geen 1 gelukt.

  Sinterklaas spelen ( hogere aow, gratis ziektekosten, verhoging kinderbijslag etc). zonder financiele onderbouwing. En gigantische corruptie

  Een GOUDEN STROP met Iamgold deale waardoor Staatsolie dreigt om te vallen.

  De vertrouwde Paarse ingrediënten voor een economische financiële ramp,

  Tel daarbij op de doodsteek van de rechtspraak in Suriname door de amnestiewet en Bouterse heeft het prima voor elkaar, In 5 jaar een land volkomen naar de kloten geholpen.


  Maak melding

 20. @Positive

  Gebruik gewoon het gezonde boeren verstand en u zult begrijpen dat als iets schaars is en er veel vraag naar is de prijs hoog wordt.

  Aangezien de staat niets produceert, wel heel veel geld uitgeeft en Suriname ook niet meer maar juist minder gaat produceren en verdienen droogt de inkomsten bron voor de regering op.
  Zo ontstaan schulden en schaarste aan geld of wel geld wordt duur zodat ondernemers en burgers niet meer kunnen investeren omdat het geld te duur is geworden.

  Het gevolg is inflatie en verlies van koopkracht in het buitenland.
  Gevolg een enorme negatieve spiraal waar het land in terecht gekomen is ondanks alle voordelen die de regering Bouterse gratis en voor niks gekregen heeft:

  1) volle kas
  2) lage schuld
  3) gefinancierde projecten (dijken, staatsolie, uitbreiding EBS, oost west verbinding, renovatie JAP).
  4) maximale deviezen voorraad.
  5) aardig goede concept overeenkomst met SURgold blijkt ondertussen.
  6) exploderende grondstoffen prijzen.

  Ofwel de president kwam in 2010 in een opgemaakt bed en zie het is nu een uitgewoond krot.


  Maak melding

 21. De heks Esmerald die 12 muilezels waard is heeft weer orakels uitgesproken. Samen met haar metgezellen weet ze het zeker. Uitgebreide waanzin ten top. Ik ben van mening dat men Politiek en Economie moet overlaten aan vakmensen en niet aan een orakel en haar blinde volgelingen.

  Veel landen in de wereld worden getroffen door een economische malaise als gevolg van de lage prijs voor grondstoffen, aardolie en olieproducten,enz. De export neemt hierdoor ook af. Daarnaast hebben bijna alle landen een open economie hetgeen inhoudt dat de crises ook overslaat van het ene land naar het ander land. Bijvoorbeeld de inflatie in Brazilië (verhoging van de prijzenlonen,enz ) heeft ook weer effect in Suriname. Suriname importeert heel veel uit Brazilië, dus ook de duurder geworden producten uit Brazilië.

  Door de crises gaan consumenten minder geld uitgeven. Het geld wordt opgepot. Banken krijgen hierdoor minder geld en kunnen ook geen kapitaal aanbieden aan investeerders. Met een rente verhoging zullen consumenten geneigd zijn hun geld ter beschikking te stellen aan banken. Hierdoor komt er meer geld beschikbaar bij banken zodat investeerders kunnen lenen bij de banken.


  Maak melding

 22. RobG “Ik ben van mening dat men Politiek en Economie moet overlaten aan vakmensen en niet aan een orakel en haar blinde volgelingen.”

  Je bedoelt aan gymleraar Bouterse?

  Hoe lang blijf je nog ontkennen dat Bouterse het is gelukt om een stabiele economie zoals die onder Venetiaan is neergezet binnen 5 jaar volledig naar de kloten te helpen?


  Maak melding

 23. @RobG
  Jij moet de laatste zijn die over economie moet praten.
  Je baasje vindt het makkelijker om te importeren zo ook geimporteerde gesubsidieerde vee uit Brazilie. Bij ons klap jjj je handen kapot uit blijdschap wanneer je baasje besluit om subsidies af te schaffen die afhankelijk zijn van de verschillende regeringen. Je baasje zijn theorie is dat sectoren in Suriname Mogen doodbloeden er is altijd nog import!~!
  Die schaamteloze VLEGEL Bouta,Brazilie exporteert zijn vee omdat de regering aldaar de boeren SUBSIDIEERT !!
  En geld blijven drukken wil zeggen hoge inflatie wat in nederlands betekent dat ons geld WAARDELOOS is!!
  De toestanden uit de jaren herhalen zich op hoog tempo!!!!


  Maak melding

 24. RobG, zoals gewoonlijk, je zwetst over de stabiliteit van de dollar en je zwetst over de prizen van de producten in Brazilie, hoe verklaar je anders dat juist op de import vanuit Brazilie toeneemt niet omdat de Surinamer graag te veel betaalt, Zoals eerder gesteld koop eens een ticket en neem eens polshoogte op het slagveld Suriname i.p.v. te orakelen vanuit je psychiatrische inrichting


  Maak melding

 25. Henk Molenaar, ik moet het voor de zoveelste keer herhalen en dat zal ik altijd blijven doen. Venetiaan werd geruggensteund door bakken geld uit de verdragsmiddelen met Nederland. Er was nog veel ontwikkelingsgeld over ondanks de 1 miljard die door de NPS regering in West Suriname werd verkwanseld.


  Maak melding

 26. Beste RobG

  Tenenkrommend hoe jij de schuld van de Suriname crisis van nu (2015) altijd bij elke partij legt behalve bij jou Baasje Bouta.

  Die plaat voor jou kop is echt gigantisch,.

  Als geheugensteun

  Crisis jaren 80: Bouterse aan bewind
  Crisis jaren 90 Bouterse aan bewind
  Crisis 2015 Bouterse aan bewind.


  Maak melding

 27. MORO DONG NO DE

  Welke regering legt ALLE
  verantwoordelijkheid voor GELD en
  FINANCIEN bij een BLUFFER die
  als governor van de Centrale Bank heeft
  bewezen onvoldoende kennis te bezitten
  voor een dergelijke verantwoordelijke JOB !

  Ook het IDIOTE en WAANZINNIG HOGE
  SALARIS van deze showfiguur slaat
  helemaal nergens op !

  Nadat hij de bevolking belangrijke cijfers
  heeft onthouden (zogenaamd geheim)
  blijkt dat deze man en de regering Ons hebben
  opgezadeld met een Staatsschuld van bijna
  TIEN MILJARD !

  Uitleg en Informatie geven Desie en GILMORE
  NIET !

  Onthulling van de Onproductieve en
  Consumptieve MEGA-uitgaven zouden
  voor teveel commotie zorgen in het land !!

  Intussen worden nog steeds mensen
  aangesteld als AMBTENAAR en lopen
  de Salariskosten ook nog verder op door
  de vele Ontheffingen van directeuren en
  onderdirecteuren,die gewoon doorbetaald
  krijgen !

  Overal waar nog geld zit wordt dat als
  ware het een citroen, er uitgeperst !
  Deviezenreserve is miniem, importen kunnen
  misschien nog net worden gered !

  Onze “grootverdiener” Gilmore heeft
  wederom een geniale maatregel genomen.
  Om de staatsschuld in te lopen, de staats-
  uitgaven te betalen en om de stilliggende
  economie op gang te brengen,
  DRUKT HIJ EXTRA BANKBILJETTEN !

  Ziedaar de UITGAVENCRISIS die DESI
  heeft gecreeerd en de DEVALUATIE-
  oplossing van GILMORE !

  Zij verdienen de Nobelprijs voor de ECONOMIE !!!
  Stelling : Indien je teveel geld VERKWIST en
  daardoor te weinig geld in kas hebt, DRUK
  je GEWOON Extra bankbljetten !


  Maak melding

 28. @RobG, weet je nog hoeveel ontwikkelingsgeld deze zelfde Bouterse heeft verkwanseld om wapens te kopen om een ordinaire staatsgreep te plegen???

  =Vergeet niet dat toen Bouterse een ordinaire staargreep pleegde hij een:::NEDERLANDSE NATIONALITEIT HAD.
  Dit betekent dat een buitenlander het land Suriname naar de kl,,, heeft gebracht.


  Maak melding

 29. @Desi-Slapende-slaafje-Robby-G ,

  U HEEFT GELIJK !!!

  Venetiaan heeft onze reserves en goud
  verspeeld, terwijl hij die al had overgedragen
  aan Desi !

  Venetiaan heeft MEGA-uitgaven gedaan
  tijdens Desi I, miljoenen-uitgaven die
  helemaal niet begroot waren !

  Venetiaan heeft duizenden extra
  Ambtenaren in dienst genomen,
  terwijl het overheidapparaat al veel
  te groot was/is !

  Venetiaan heeft gezorgd voor de
  Mega-corruptie en voor roof van
  eigendommen/concessies van het land !

  Venetiaan heeft de SRD met vele miljoenen
  gesteund, wetende dat de Onproductieve
  uitgaven de pan uitrezen !

  Venetiaan heeft het kabinet van de president
  uitgebreid tot een peperduur Superministerie,
  dat vele miljoenen kost !

  Vene, pe deng 18.001 OSO fu deng poti-
  sma DE ???

  AAAAiiiiiiiiiiiiii VENE, Yu TJA DENG !!

  PS : Ronald heb jij ook niet iets te maken met
  de DECEMBER-Massamoord en met de
  MOIWANA-Massamoord ???

  VENE bing plei bal tu yere, Eindstand : 10 MILJARD !!!


  Maak melding

 30. Tegen de paarse domheid valt niet te strijden.
  En een man van de kaliber Telting zal niet meer zijn in Suriname. jammer voor Suriname maar misschien goed voor de paarse massa. Laten ze armoede proeven. Ik gun die domme paarse ezels dit allemaal. Het gaat komen. Suralco gaat sluiten en de armoede zal zich omstreeks februari zich in vol ornaat en al zijn lelijkheid aan de Surinaamse bevolking presenteren. Men zegt wie niet horen wil moet voelen. Voel maar en zie hoe de armoede eruit ziet. Ik heb het gezien in de jaren 80. Geen wegen meer, geen auto’s, geen basisproducten, geen medicatie, het op volle toeren van Jos Steeman, koers 1 op 1000., benzine die uit de tank van je auto wordt gestolen, de banden/wielen van je auto waren op de weg niet veilig. Maar ja, de domme paarse massa moest voor seriemoordenaars en corruptelingen kiezen.
  Vergeet niet dat Vene met de Front welvaart bracht. Mensen konden weer een auto aanschaven, mensen konden duurzame consumptiegoederen zoals ijskasten en gasfornuizen in huis halen, er was weer infrastructuur in Suriname.. Maar nu alles weg. Jammer, en Telting is ook weg.


  Maak melding

 31. @ Utopia ! Ja dat is de trieste balans van wat wederom staat te gebeuren; ik zal er ook niet aan ontkomen dankzij dit volk dat zn geschiedenis niet kent het verdoezeld in domme blindeloze navolgzaamheid van een paarse charlatan die denkt een land te kunnen leiden !!!


  Maak melding

 32. hans, al jaren is er een stijgende import van goederen uit Brazilië. Als jouw verhaal klopt kan je gerust aannemen dat de SRD gunstig tot zeer gunstig staat t.o.v. de Real. Met een SRD kan je dus meer goederen in Brazilië kopen omdat het voor Suriname goedkoop is om goederen uit dat land te importeren. Voor Suriname zijn de importen uit de VS en Europa daarentegen duur.

  Vorig jaar was ik nog op bezoek in Suriname.Van jullie doemverhalen klopte geen noot.Jullie zongen alleen maar valse noten. Wat verwacht je anders van mensen die politiek aan de verkeerde kant staan.

  Dat het nu economisch minder goed gaat valt te begrijpen. Door de lage prijzen op de grondstoffen- en goudmarkt heeft Suriname minder inkomsten. Een ieder moet inleveren. Ook mijn familie in Suriname weet dat het economisch minder gaat. Na een periode van zuur volgt er altijd een periode van zoet.


  Maak melding

 33. De idiote NieuwFront regeringen hebben aan kapitaalvernietiging gedaan m.b.t. het leger. Vliegtuigen, schepen en rijdend materieel van het leger hebben ze met opzet laten wegroesten. Tientallen miljoenen euro’s gingen hierdoor verloren. Het is daarom niet goed om mensen met een zelfveroorzaakte trauma het bestuur van een land in handen te geven.


  Maak melding

 34. De “geleerde” Sranang-slapende-slaaf-Robby,
  van eigenaar/slavenhouder Desi,
  heeft een oplossing voor het GELDGEBREK in
  Sranang ! Meer goederen kopen in Brazil !!

  Hij stelt : “Als jouw verhaal klopt kan je gerust
  aannemen dat de SRD gunstig tot zeer gunstig
  staat t.o.v. de Real.”
  “Met een SRD kan je dus meer goederen in
  Brazilië kopen omdat het voor Suriname
  goedkoop is om goederen uit dat land te
  importeren.”

  De slaper weet niet dat NIEMAND op deze
  AARDE SRD’s van Sranang aanneemt,
  laatstaan als betaalmiddel !

  Volgens Robje kan je met SRD’s Goederen
  in Brazilie KOPEN !
  En omdat de SRD gunstiger staat dan de
  REAAL, kun je NOG MEER goederen aldaar
  kopen !

  Jaja, droom maar verder Slapende Slaaf,
  Brazilie gaat de vers gedrukte waardeloze
  SRD’s van GILMORE en DESI echt NIET
  aanvaarden als betaalmiddel !!

  Sranang zal met EKTE VALUTA moeten
  BETALEN !


  Maak melding

 35. Beste Srafu

  RobH wil Bouterse voordragen voor de Nobelprijzen voor de Vrede en voor Economie.

  En hoewel Bouterse alleen maar heeft geschoten op ongewapende en weerloze burgers na ze gemarteld te hebben , komt zijn Baas Bouta in aanmerking voor de ere-titel “Vrijheidsstrijder’ en verdient een standbeeld.

  Deze RobG is echt het trouwste slaafse van Bouterse.


  Maak melding

 36. @Henk Molenaar,
  Mmmmmmm, zo’n gek idee is het niet eens hoor om
  Desi Delano Bouterse voor te dragen voor een Nobelprijs.

  A mang Bouta disi meki geschiedenis! A mang de ini staat fu broko isri nanga anu, op zijn Surinaams gezegd want hij is niet voor een gat te vangen èn vanwege de manier waarop hij zijn volk door een crisis loost.

  He, zonder grap, Desi Delano lijkt Mozes wel die vervolgd werd maar toch in staat was om zijn GEHELE VOLK door de woestijn Sinaï te loodsen naar het beloofde land.

  ‘HET BELOOFDE LAND’ komt dus hoor mensen! Sranang o kon trong gotu!


  Maak melding

 37. Sranang. O trong Dubai wij gaan de jaren 80systeem herhalen met Bouta wordt het echt een klote land hij vernietig het hele volk hij wil Cuba nadoen met vrije onderwijs geven ziekenfonds dat is Cuba Bouta moet terug naar de schoolbanken om te leren cijferen je kan een volk toch niet verwennen man creëer werk dan a contre.o draai laat de burgers belasting betalen geef ze een goed salaris permaand. Da pina me kong bouw huizen wat men kan betalen Bouta schaam je toch ik stuur geen voeding naar Su hoor


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.