Boek over Lachmon’s Verbroederingspolitiek in Suriname

7

Op 15 oktober a.s. komt het boek ‘Jagernath Lachmon: Verbroederingspolitiek in Suriname’ van Evert G. Gonesh uit. Jagernath Lachmon (1916-2001) is vanaf 1947 tot zijn heengaan actief betrokken geweest bij het politieke gebeuren in Suriname. Hij is niet alleen onafgebroken voorzitter van de VHP geweest, maar ook vele jaren voorzitter van de volksvertegenwoordiging. In het Guinness Book of Records van juni 1999 staat Lachmon geregistreerd als de toen langst zittende voorzitter van een parlement.

Aan zijn naam is de “Verbroederingspolitiek” verbonden, die was gericht op het delen van de macht tussen Suriname’s grootste bevolkingsgroepen. Gaandeweg is de verbroederingspolitiek een deel van de politieke cultuur van Suriname geworden. In dit boek wordt de focus gericht op de rol van Lachmon als leider in de interetnische samenwerking. Daarmede tekent zich zijn betekenis voor het bevorderen van maatschappelijke vrede in multi-etnisch Suriname op indringende wijze af.

De auteur, Evert Guillaume Gonesh- eerder Evert Azimullah- (1938) is vooral bekend vanwege zijn functie als ambassadeur van de Republiek Suriname in Den Haag van 1994 – 2001. Onder zijn redactie verschenen eerder “Van Brits-Indisch Emigrant tot Burger van Suriname” (1963) alsmede “De realisering van het mogelijke : een greep uit de prestaties van de Regering-Sedney” (1973). In 1986 bracht hij de eerste 40 jaren van het politieke leven van Lachmon in kaart met het boek “Jagernath Lachmon, een politieke biografie”. In zijn nieuw boek brengt hij op boeiende wijze Lachmon’s perspectief op de politieke ontwikkeling van Suriname in de tweede helft van de twintigste eeuw in beeld.

7 REACTIES

 1. In Nederland zouden de Feyenoord fans hebben geroepen ” GEEN WOORDEN, MAAR DADEN”!

  “Verbroederingspolitiek” met alleen maar MAI’S en BABA’S in jou partij. Santhoki zit NOG STEEDS met die “MOOIE ERFENIS”.

  Echte VERBROEDERING, begint binnen jou EIGEN GELEDEREN.

  Die ZWERVER over straat kan ook MOOI roepen: “IK BEN MILJONAIR”! Terwijl ELKEEN het tegenovergestelde constateert.

  VERBROEDERINGSPOLITIEK? Lachmon zou willen! Het is de GROOTSTE Surinaamse FABEL!

  PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES!

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 2. VERBROEDERINGS POLITIEK ??????????????? ”WAT EEN S C H A N D E ” EEN EN AL EEN GROTE FABEL, MR OF MEVR FLAYER, het was al vanaf het begin een VERLOEDERING ZOALS JIJ HET NOEMT, BOUTERSE heeft verbroedering aangewakkerd ,D.D.B. HEEFT ONS GELEERD IN AMPER 5 JAAR DAT WIJ HET ZELF KUNNEN ,maar dan ligt het aan ons zelf als je daarmee iets wil bereiken, ik heb tenminste iets mee bereikt en ben hem ”D.D.B. ZEER DANKBAAR VOOR, LADSMAN EN ARON HEBBEN GEWOON GEEN ENE MOER GEDAAN VOOR ONS GELIEF LAND SURINAME EN DAN PRATEN OVER VERBROEDERING , het is gewoon een lachertje, hij en aron hebben SURINAME verkocht aan nederland en ze hebben zich laten om praten door die BAKRA,S om onafvankelijheid te accepteren terwijl we nog lang niet klaar voor waren, waar hebben we het over mr de schrijver van zogenaam verbroedering politiek, als je niet weet flayer waar je het over hebt moet je gewoon je kop dicht houden, en dat er een boek daar over uit gebracht wordt, nou ik hoop dat het helemaal een flop wordt en dat het helemaal niet verkocht wordt, het is niet eens de moeite waard het te lezen omdat het naar wat ik tot nu toe hoor vol leugens en fabeltjes zit, dus trek het maar terug.


  Maak melding

 3. Jagernath Lachmon en Paul Somohardjo politiek heeft geleidt tot het leeglopen van Suriname. India en Indonesië wilde deze niet ontvangen en hebben zich met tegenzin genesteld in het koude kikkerland.
  Deze zijn de landloze/ Vlees noch Vis


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.