GGD Amsterdam biedt hiv zelftest-service aan

0

Veel mensen die geïnfecteerd zijn met hiv zijn zich daar niet van bewust. Een groot deel ondekt het pas als ze zeer ziek zijn. Als de diagnose laat wordt gesteld, is er belangrijke tijd verloren gegaan op het gebied van behandeling en zorg. Te laat behandelen voor hiv veroorzaakt onnodige aantasting van het afweersysteem. Door je te laten testen op hiv kun je dus zorgen voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van anderen. Wanneer je weet dat je hiv hebt, kun je namelijk maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat je hiv niet aan anderen overdraagt. De GGD Amsterdam biedt tijdelijk een hiv zelftest-service aan via www.time2test.nl om thuis te testen op hiv, zonder bloed.

De test die de GGD aanbiedt is de OraQuick In-Home HIV test. Deze test werkt op basis van mondvocht, er is geen bloed nodig. De test wordt in de Verenigde Staten al verkocht, maar is – behalve in een onderzoeksproject – nog niet verkrijgbaar op de Europese markt. De test meet anti-lichamen tegen hiv in mondvocht. Deze anti-lichamen worden door het menselijk afweersysteem aangemaakt als iemand een hiv-infectie oploopt. Er zit géén hiv virus in mondvocht. Via mondvocht of speeksel kan hiv dus niet worden overgedragen. De test is eenvoudig zelf af te nemen en de uitslag is zichtbaar na 20 minuten.

Voor de zelftest-service vraagt de GGD Amsterdam €29,50. Hiervoor krijg je goede informatie, een testpakket dat discreet wordt verstuurd en geautomatiseerde internet-begeleiding bij het doen van de test en het begrijpen van het testresultaat. De privacy van klanten staat voorop. De test kan ook worden gekocht bij verschillende afhaalloketten in Nederland zodat geen postadres opgegeven hoeft te worden en met contant geld kan worden betaald.

De zelftest-service wordt tot eind dit jaar aangeboden via www.time2test.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.