Surinaams oliebedrijf verwacht flinke olievondst

30

PARAMARIBO, 4 sep – Staatsolie Maatschappij Suriname verwacht een ‘belangrijke’ olievondst te doen. Volgens directeur Rudolf Elias moet het al op heel korte termijn gebeuren. Weliswaar wordt nu niet meer geboord.

Momenteel staan partners en andere geïnteresseerden niet echt te springen. De ontwikkelingen op de wereldmarkt gooien aardig wat roet in het eten. “Als de olieprijs lager is dan zeventig dollar zijn er geen bedrijven die ontwikkelings- of exploitatieprogramma’s gaan uitvoeren in zee”, zegt Elias tegenover de Ware Tijd. Staatsolie heeft ook het boorprogramma dichtbij de kust stopgezet. Het wordt te duur onder de omstandigheden.

In het zeegebied voor de kust zullen nog enkele booroperaties worden verricht. Het is gepland voor volgend jaar weliswaar, omdat voor 2015 geen boringen meer gepland staan. Teikoku Oil, exploratiepartner van Staatsolie, heeft geen noemenswaardige vondst gedaan in het zogenaamde Blok 31. Het optimisme blijft torenhoog. “Bij het volgende gat dat we boren, zullen we het vinden”, aldus Elias.

30 REACTIES

 1. Elias, droom maar lekker door van gigantische olievoorraden en Dubai achtige ontwikkelingen in Suriname, zoek rustig verder naar olie voor de kust, terwijl je lekker geniet van je megasalaris, hou intussen je mond en laat pas weer iets van je horen wanneer je daadwerkelijk olie gevonden hebt.


  Maak melding

 2. Bij het volgende gat zullen we het vinden. Is dat alleen een gevoel of baseer je het op feiten of op sterke aanwijzingen?

  Voorlopig hebben we alleen maar sink holes geboord. Hopelijk treffen we echt een bron aan in de zeekust.


  Maak melding

 3. Gaaap…….

  We verwachten ool een Gouden Kerst….

  Staatsolie moet de schulden aflossen ( 400.0000 usd) van de Gouddeal die Bouterse heeft afgesloten……Wat een stumpers.


  Maak melding

 4. Er komt binnenkort ee grote olievondst. Aldus Elias maar er wordt niet geboord.
  Wel eenmaal is gebleken dat de surinamers hun hersenen geboord zijn. Zal die “groote” olie wel vloeien uit hun hersenen.
  Wie probeert wie voor de gek te houden meneer Elias?


  Maak melding

 5. Weer een mooi verhaal. Als men niet zoekt kan er ook niets gevonden worden.
  Deze vondsten lagen dus al ergens verstopt op het kantoor zodat men op het moment dat Bouterse weer extra krediet nodig heeft aan bank kan presenteren.

  Tot nu toe was het niet nodig om nieuwe voorraad te plannen maar het eind van de leen capaciteit is ook voor staatsolie in zicht gekomen terwijl ook daar het geld er uitstroomt.


  Maak melding

 6. Bij het volgende gat dat we boren, zullen we het vinden”, aldus Elias ?

  De wereld gaat voor duurzame energie en Suriname gokt op de old skool brandstof. Keer op keer blijft het land achter de feiten aan lopen. Trouwens niemand weet hoe groot de olie voorraden zijn. Het is afleidings manoeuvre van de paarse Elias. Ken iemand in Suriname die had beloofd 18000 huizen te bouwen in 5 jaar. Ook binnen 6 mnd zou er een trein rijden. Bleek 1 grote Houdini act te zijn.


  Maak melding

 7. Wat een non-informatie.
  Er is al jaren niets gevonden, maar je moet toch wat zeggen.
  Als er olievelden voor de Surinaamse kust zouden liggen, waren die allang opgespoord.
  Zo ongeveer alle gerenommeerde oliemaatschappijen hebben in de vorm van joint ventures al voor onze kust geboord, maar er is nooit is gevonden.
  Dat de toekomst er ineens anders zou uitzien, geloof ik niet.
  Ik hoop het, maar zie het niet zitten.


  Maak melding

 8. Teikoku Oil, exploratiepartner van Staatsolie, heeft geen noemenswaardige vondst gedaan in het zogenaamde Blok 31. Het optimisme blijft torenhoog. “Bij het volgende gat dat we boren, zullen we het vinden”, aldus Elias.
  ================================================
  Als er geen hoop meer is, help het soms om zichzelf aan te moedigen dat het nog gaat lukken. Blijf maar hopen..Elias..want de hopelossheid is nabij..

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 9. Is Elias aan het dromen of heeft hij opdracht gehad het volk flink voor de gek te houden?Waarop baseert hij zijn beweringen?
  Denkt hij werkelijk dat het volk oerdom is?


  Maak melding

 10. Errata:

  Als er geen hoop meer is, helpt het soms om zichzelf aan te moedigen dat het nog gaat lukken. Blijf maar hopen..Elias..want de hopeloosheid is nabij..

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 11. Heel goed nieuws na al het ellendige, en nu in alle hoeken en gaten boren.
  We verwachten ook dat de directeur zal afzien van zo’n hoog salaris.
  Gewoon een afleidings manoeuvre want Staatsolie zal dankzij Bouterse voor het eerst verlies lijden.


  Maak melding

 12. Geen enkele investeerder staat te springen. Er is nog geen druppel olie gevonden, maar de VERWACHTING is dat het volgend jaar bingo zal zijn. Ja hoor, ik verwacht binnen een jaar miljonair te zijn. Dit zijn politieke uispraken die het gevoel bij het domme volk moeten voeden dat het allemaal wel in orde is in Suriname.


  Maak melding

 13. Ondanks de economische malaise die veel landen inclusief Suriname treft moet het werk ook in Suriname doorgaan.Het is de taak van de overheid om met goede maatregelen de crisis het hoofd te bieden. Wat de vondst van Staatsolie betreft kan ik alleen zeggen dat dit een goed teken is, het werk wordt beloond. Voor de Surinaamse economie brengt de vondst kan op dit moment nog geen voordelen vanwege de lage olieprijs. De kritieken van de analfabeten en de half-analfabeten uit het verschroeide kamp neem ik daarom met een korreltje zout om er een beetje smaak aan te geven. Het is gewoon niet te pruimen. Ware het zo dat er geen economische teruggang was zou iedereen wel hosanna roepen bij deze olievondst.


  Maak melding

 14. RobG
  U bent wel heel erg optimistisch.

  Er staat dat staatsolie een vondst VERWACHT. en u maakt er een zeer verdiende vondst van. Wie is er de analfabeet.

  Beste RobG de huidige minister was manager up stream en wist reeds voor dat hij aantrad dat de reserves groter waren dan officieel bekend gemaakt was. Die reserves waren geheim gehouden voor de President zodat hij ze niet zou verspillen of om zou kunnen zetten in leningen.
  Het laatste weet van uit de mond van de voormalige medewerker van Staatsolie. U mag drie keer raden welke functie de man nu heeft.

  Natuurlijk heeft een substantiele uitbreiding van de reserves/ voorraden in de grond een enorme impact op de economie. Staatsolie zou haar kredietwaardigheid verliezen met de huidige voorraad. Het kan nu langer vooruit kijken en plannen en heeft hierdoor meer tijd om haar faciliteiten af te schrijven.
  Staatsolie kan de extra voorraad als asset zien en wordt daarmee weer krediet waardig. Laten we hopen dat er nu mensen die de kleptomane NDPers n bedwang weten te houden.

  Het valt mij op dat er plotseling wel ministers zijn die enigszins transparant aan de slag gaan.
  Van een clown als Governor van de Centrale Bank is Hoefdraad nu een Kordate minister van Financiën die door moet pakken op de wijze die Bhoedoe en Wijnerman ook wensten. Misschien heeft hij het BMC belasting plan in de kast van van Dijk gevonden.
  Ook Silos begrijpt dat zij de rechtelijk macht moet faciliteren en niet moet frustreren.
  En Dodson heeft nu al meer gedaan dan Hok en OGS in 5 jaar gedaan hebben.
  Ook Peneux wil wel door haken.

  Wat wel frustrerend is dat duidelijk foute types niet ontslagen worden maar gemuteerd of ter beschikking gesteld worden, of ontlast, of ontheven. All deze mensen blijven tot in lengte van dagen hun salaris ontvangen.

  Wat te denken over de 1.400 ambtenaren die RO als erfenis van de verkiezingen op de loonlijst heeft staan (met familie goed voor minimaal 1 DNA zetel).

  Optreden is niet het sterkste punt. Stiekem op Brokabaka overleggen met belangen groepen, buiten de regering en de DNA om is net transparant. en geeft te denken.


  Maak melding

 15. @ Rob G.,

  Er is nog helemaal NIETS gevonden. Er is alleen een verwachting dat er iets gevonden wordt. Jij blaast net als elke Surinamer weer hoog van de toren zonder te weten waar je het over hebt.


  Maak melding

 16. RobG,

  Ik rangschik mij maar onder de analfabeten, zoals jij de mensen noemt, die kritiek hebben op de maatregelen, die de regering Bouterse neemt in deze economisch slechte tijden.
  Heb een simpele vraag aan jou.
  Noem mij goede maatregelen, die deze regering heeft genomen om de crisis het hoofd te bieden.
  Ik denk eerder, dat de maatregelen die zijn genomen de crisis alleen maar verergeren.


  Maak melding

 17. de slimste mensen zijn de Canadezen in het land sme..,

  die hebben de suri regering e b s bedank voor de geleverde stroom en zelf zijn eigen stroom opgewekt door middel van zone energie en betalen de e b s geen moer meer..

  dat scheelt een kosten plaatje van 300000 duizend us$ per maand..wat bespaart wordt..

  dus dag e b s..

  wij maar lullen en doen niks.

  .nog even en veel particulieren waaronder mijn persoon gaat ook over op zone energie..


  Maak melding

 18. grote olievelden aan het einde van de spoorlijn van Poelepantje in de Tigridriehoek, klaar voor exploitatie en in het stuwmeer waar de Dalians en pontons al klaar liggen om omgebouwd te worden tot olieboorplatforms.


  Maak melding

 19. @Marcel
  De zonne energie bij IAMgold is symbool politiek, Hun behoefte is vele malen groter dan de zonneboerderij kan leveren. Daarnaast zijn zijn een volcontinu bedrijf en hebben ze ook ’s nachts veel stroom nodig.

  Voeg hier aan toe dat de regering zich verplicht heeft aan zowel IAMgold als Surgold de elektriciteit te leveren voor wereldmarkt tarief of wel $ 0.11 / Kilowattuur. De productie kosten van EBS zijn bijna het dubbele (met dank aan Wijdenbosch).
  Ofwel Suriname subsidieert jaarlijks IAMgold en gaat over enige tijd Surgold ook met subsidiëren.
  De president vondt het subsidiëren van IAMgold en Surgold de normaalste zaak van de wereld en heeft er nooit op aangedrongen om de productie kosten van EBS naar wereld markt prijzen te optimaliseren. Dat kan zonder meer maar dan wel zonder fee’s vooraf voor zijn vrienden.


  Maak melding

 20. Rudolf Elias is niet geschikt voor deze belangrijke functie. Deze funtie moet geloofwaardigheid uitdragen, vertrouwen kweken en staatsolie als een betrouwbaar bedrijf neerzetten. Ik heb het nog niet eens over de bedrijfseconomische taken maar daar gaat het hier niet om. Het relaas van Rudolf Elias is uit de duim gezogen want niemand weet waar en of er wel olie in de grond zit. Als we er vanuit gaan dat er wel olie zit, is het nooit met zekerheid te zeggen wanneer deze olie gevonden wordt. Het kan zelfs 20 jaar duren voordat er een bron van enige betekenis wordt gevonden. Mijn ervaring is dat als de hoogste functionaris van welk bedrijf dan ook een broodje aap verhaal op hangt, het heel erg slecht met dat bedrijf gaat. Men probeert in deze situatie dmv broodje aap verhalen nog even de strop uit te stellen in de hoop op een wonder dat er alsnog op korte termijn olie gevonden wordt wat natuurlijk heel goed mogelijk is. Een mogelijkheid kan je echter in de functie van Rudolf Elias nooit als zekerheid verkopen. Dat zijn politieke trucjes wat je niet van een bedrijf mag verwachten. Omdat staatsolie een zoals het woord al zegt een staatsbedrijf is zijn de betrokken ministerie(minister) altijd eindverantwoordelijk en zouden ze deze man op staande voet moeten ontslaan. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat de betrokken minister zelf opstapt. want naar mijn mening handelt Rudolf Elias hoogstwaarschijnlijk in opdracht van het ministerie. Feit is dat als suriname niet binnen enkele jaren een goede bron vindt het bestaansrecht van staatsolie in gevaar komt. Immers een oliebedrijf met alleen uitgeputte bronnen is geen olie bedrijf. Een simpele rekensom leert dat aan de hand van de jaarlijkse olie productie en daadwerkelijke bewezen reserves, staatsolie nog maximaal 6 jaar heeft om het tij te keren. Daarna zal het steeds moeilijker worden om financieerders te vinden om nieuwe projecten uit te voeren. Helaas is dit weer een voorbeeld van ernstig wanbeleid van een ooit gezond surinaams bedrijf die zo nodig een raffinaderij wilde hebben welke nooit was goedgekeurd door iedere willekeurige bedrijfseconoom. Als er binnen 6 jaar geen goede bron wordt gevonden zal staatsolie een langzame dood sterven en over 12 jaar zal de regering dan verplicht zijn de boor rechten te verkopen voor een habbekrats. Als staatsolie rustig was blijven zitten op een 10.000 vaten per dag productie en de raffinaderij nooit was gebouwd zouden ze 5x zo veel tijd hebben gehad om succes te boeken zonder dat het ooit in tijds problemen zou komen, zeer slecht economisch en ontwikkelingsbeleid wat alleen in suriname kan voorkomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.