maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenGeschiedenisKeti Koti Festival dit jaar op Museumplein A'dam

Keti Koti Festival dit jaar op Museumplein A’dam

-

Does Travel & Cadushi Tours

Het Keti Koti Festival dat jaarlijk gehouden wordt in verband met de herdenking van de afschaffing van de slavernij, zal in 2015 eenmalig op het Museumplein plaatsvinden. Het evenement dat plaats vindt op woensdag 1 juli a.s. wijkt uit omdat het Oosterpark verbouwd wordt. De nationale herdenking vindt traditiegetrouw wel plaats in het Oosterpark bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.

De ceremonie in het Oosterpark begint om 12:00 uur in aanwezigheid van o.a. vertegenwoordigers van het Kabinet, de Gevolmachtigde Ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba, de Ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en de Burgemeester van Amsterdam.

Om 13.00u begint het festival op het Museumplein met onder andere Steel Pulse, Kenny B en Typhoon. De Herdenking en viering van Keti Koti is woensdag live te volgen op AT5. Kijk voor een eerder fotoverslag ook op www.suriname.nl.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

11 REACTIES
 1. Alleen bij ons is het de witte mensen gelukt een van de belangrijkste dagen te kapen, uiteraard met medewerking van enkele redimusu’s uit ons midden. Dat men er elk jaar een feest van maakt is precies wat de witte mensen willen, laat ze dansen en feesten en dan weer overgaan tot de orde van de dag. En ja hoor, elk jaar weer komt Alontjie dansen. Deze dag moet in Nederland een bezinningsdag zijn, er valt niets te vieren zolang de gekleurde mens in Nederland zowel in de ontwikkeling, scholing als werk gediscrimineerd wordt. Zolang de politie nog doet aan etnische profilering, al onze kinderen bewust richting het lager en middelbaar onderwijs worden geduwd, het N-woord nog gewoon gebezigd wordt op door de staat de Nederlanden gesubsidieerde zenders, zolang zwarte piet nog een nationaal cultuur erfgoed is en niet verboden wordt, en zo kan ik doorgaan, is er geen reden tot feest maar enkel tot bezinning. In Suriname echter is het anders, daar mag uitbundig gevierd worden, dat onze voorouders door hun strijd en absoluut niet de goedheid van de koning, de kolonisator heeft gedwongen de slavernij af te schaffen, maar ook daar moet ruimte voor bezinning gemaakt worden. Ik ga al enkele jaren uit principe niet naar deze poppenkast en ook niet naar het eveneens met behulp van dezelfde verraders gecoupte kwakoefestival. Zolang wij ons gedragen als Alontjie, zullen we niet serieus genomen worden.


  Maak melding

 2. @ Lucien,

  Je bent ziek in je hoofd. In Suriname wordt Keti Koti nauwelijks herdacht, laat staan gevierd. Behoudens een kranslegging bij het beeld van Kwakoe op de hoek van de Zwartenhovenbrugstaat en de dr. Sophie Redmondstraat is Keti Koti nauwelijks een item in Suriname. Ik neem je dus niet serieus, want je weet niet waarover je praat. Blijf het lekker herdenken in het land waarin je op dit moment woont. maar maak mijn hoofd niet moe met die flauwekul.


  Maak melding

 3. Je hebt gelijk lucien! En trouwens , dit is de ondergang en tevens afschaffing van het keti koti en kwaku festival. Het oosterpark wordt verbouwd en er komen nieuwe regels voor behoud van het park (zie bijlmer park waar het entree van 0 naar 5 euro gaat). De subsidies zullen afgeschaft worden en kwaku zal niet meer te betalen zijn.


  Maak melding

 4. Dommie, geef je de witte mens de schuld van het feit dat jullie zelf initiatief nemen om tot in lengte van dagen deze dag te herdenken. Het initiatief wordt juist gesteund, en medewerking wordt verleend door aanwezig te zijn. Het is ook nooit goed idioot.

  Je gaat al enkele jaren niet meer naar die poppenkast, hoezo dan? Je hebt het licht gezien no.

  Een forumlid hier heeft gelijk, je bent werkelijk ziek in je hoofd!


  Maak melding

 5. Halloooo?

  1 juli is nog steeds een nationale officiele vrije dag in Suriname. Hoezo vieren wij het niet?

  Misschien niet naar Nederlandse maatstaven, maar vieren doen wij het zeker hoor ….


  Maak melding

 6. De periode van Trans-Atlantische slavenhandel en slavernij is voorbij. 400 jaar van meest wreeddadige terreur waar onze voorouders mee te maken hadden. 1 van de vele bittere vruchten uit die periode is het Post Traumatische Slavernij syndroom.
  En daar lijden zovelen van ons onder. Vooral Alontjie.
  1 Juli. Wat eigenlijk een dag van erkenning, bezinning en contemplatie moet zijn.
  Maar jammer genoeg zijn we als volk nog niet volwassen genoeg om dat te begrijpen. Want het is echt een teken van een stoornis in ons collectief bewustzijn dat we uitgerekend de afschaffing van de slavernij willen vieren, ons mooi willen kleden, en uitbundig willen dansen en zingen.
  Kan je je voorstellen dat je door de binnenstad van Amsterdam loopt en je ziet een hele grote groep Joodse mannen, vrouwen en kinderen. In feestelijke kleding, dansend en zingend in optocht achter een band die vrolijke deuntjes speelt.
  Kan je je voorstellen dat je aan 1 van die Joodse mannen zou vragen, waarom ze feest hebben?
  En je zou als antwoord krijgen dat ze het “einde van de holocaust” vieren. Zou je dan niet denken dat die mensen compleet gestoord zijn?


  Maak melding

 7. @Bagson

  Als ik tegen mensen zoals jij zeg dat ik miljonair ben kijk je ook anders tegen me aan. Maar in feite sta ik donkerrood op de rekening. Kun je het volgen?

  De knop moet om, anders ben en blijf je dezelfde slaaf van 500 jaar geleden!


  Maak melding

 8. Mag ik als hekkensluiter iets toevoegen?
  Ik denk dat elke groep voor zichzelf moet bepalen hoe lang die een bepaalde gebeurtenis herdenkt want:
  – De slavernij behoort helaas tot de SURINAAMSE GESCHIEDENIS. Als fie geschiedenis er niet was, zouden als het goed is alleen maar indianen in Surinaams wonen. (Simpele beredenering).
  – Vandaag na ruim 40000 jaar wordt er nog steeds PESACH door de joden gevierd omdat ze toen bevrijd van slavenarbeid als vrij volk uit Egypte geleid werden.
  – En kom niet aan Sinterklaas want die was ooit een bischop uit Mira die kindertjes op zijn verjaardag trakteerde.

  Dit rijtje mag u verder zelf aanvullend met wat u te binnen schiet dat u denkt: Verrek……!

  Kortom: Heel veel nationale feestdagen stammen af van gebeurtenissen van soms meer dan duizend jaren geleden. Dus KOM NIET AAN MASI PASI!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES