WWF-geld voor bescherming Surinaamse zeeschildpad

13

PARAMARIBO, 13 feb – Het Wereld Natuurfonds, WWF, geeft geld voor de bescherming van zeeschildpadden. Het is niet de eerste keer. Het fonds heeft vaker gegeven voor behoud van één van de laatste legplekken van de zeeschildpad.

Maar ook in Suriname worden de oceaanbezoekers bedreigd. De eieren worden bij duizenden uit nesten gehaald op de legstranden. Het is een delicatesse bij delen van de Surinaamse samenleving. Illegale rapers zijn bereid er risico’s voor te lopen, hoewel de boetes aardig zijn opgeschroefd de laatste jaren. WWF hoopt het bewustzijn over de noodzaak van bescherming en behoud te vergroten. Daar is deze keer vijf en dertig duizend dollar voor uitgetrokken.

“We proberen mensen bewust te maken en hen te betrekken. We willen graag doorgaan in Suriname, dat gebleken is één van onze beste partners te zijn”, zegt WWF-vertegenwoordiger Mark Wright. Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer rekent op succes. “We hebben andere projecten met WWF uitgevoerd, die niet altijd even goed verlopen zijn. Wat dit project betreft, garanderen we de middelen goed besteed zullen worden.”


13 REACTIES

 1. Het geld en de arme schilpadden worden opgegeten ,zelf dibrie houdt van de eieren en niet vergeten de chinezen. Vandaar dat er een groot tekort aan straathonden is ontstaan door de laatstgenoemde en hoop dat WWF ook iets aan deze wezens doet.


  Maak melding

 2. WWF-geld voor bescherming Surinaamse zeeschildpad.

  En hoeveel (geld) US-dollars gaan ze straks overmaken naar Su.?

  Want blijkens info. hebben die gasten in Su. voldoende US-dollars in Zwitserland om dit probleem aan te pakken.
  Surinaamse JOURNALISTEN durven zulke onderzoeken niet te doen.

  MAANDAG 9 FEBRUARI 2015

  SwissLeaks-onderzoek: HSBC-rekeningen gebruikt voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking.

  Surinaamse klanten bij HSBC hebben ruim 720 miljoen Amerikaanse dollar op rekeningen staan.

  Van 203 onderzochte landen staat Suriname op plaats 52 en Curaçao op 123

  Voor het eerst hebben journalisten wereldwijd (140 journalisten in 45 landen) onderzoek kunnen doen naar de rekeningen van meer dan 100.000 klanten bij de Zwitserse tak van de Britse bankgigant HSBC.
  Uit het zogenoemde SwissLeaks-onderzoek (60.000 gelekte documenten) van de Franse krant Le Monde en het International Consortium of Investigative Journalists (ICJC), waar de Nederlandse krant Trouw ook deel van uitmaakt, blijkt dat HSBC-rekeningen gebruikt zijn voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking.
  Dat bericht vandaag, maandag 9 februari 2015, onder andere Trouw.
  De gegevens zijn in 2008 door voormalig bankmedewerker Hervé Falciani meegenomen naar Frankrijk, waar ze in handen kwamen van de Franse overheid. In de jaren daarna heeft Frankrijk de informatie gedeeld met tal van andere landen, die via die weg honderden miljoenen euro aan ontdoken belastingen hebben geïnd.
  In totaal stond in de periode 2006-2007 voor ongeveer 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) op de ‘Nederlandse’ rekeningen, maar het leeuwendeel daarvan was van andere banken of van Nederlandse bedrijven die zijn opgericht door buitenlanders, onder wie Mexicanen, Venezolanen, Libanezen, Israëliërs en Britten.
  Het totale bedrag op de rekeningen van HSBC in Zwitserland in die periode loopt op tot ruim 100 miljard dollar.

  Suriname zou voor een totaalbedrag van 722.3 miljoen Amerikaanse dollar op 27 bankrekeningen bij de HSBC hebben staan. Dat bedrag is afkomstig van negen cliënten die, aldus de onderzoekers, geassocieerd zijn met Suriname en waarvan 11% de Surinaamse nationaliteit heeft.

  Suriname staat in een landenoverzicht van in totaal 203 landen met klanten bij de HSBC op plaats 52. Een van de cliënten zou voor een bedrag van 721.8 miljoen Amerikaanse dollar bij de HSBC in Zwitserland hebben ondergebracht.
  Curaçao staat op plaats 123 met een totaalbedrag van ruim 43.5 miljoen Amerikaanse dollar verdeeld over 17 rekeningnummers. Het zou gaan om 30 cliënten.Een cliënt zou ruim 19 miljoen Amerikaanse dollar in Zwitserland veilig hebben gesteld.

  Naast de namen bevatten de SwissLeaks-gegevens notities van bankmedewerkers waaruit blijkt dat HSBC actief klanten hielp met het ontduiken van de belastingen. In een reactie aan ICIJ stelt HSBC dat de bank in die tijd op het standpunt stond dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor het betalen van hun belastingen, en niet de bank.

  Sindsdien zijn er ‘belangrijke stappen gezet om hervormingen door te voeren’. Zo stelt de bank dat het afscheid heeft genomen van een groot aantal klanten waar twijfels bestonden over het gebruik van de rekening. Sinds 2007 is het aantal klanten van de Zwitserse tak volgens HSBC met bijna 70 procent gekrompen.
  In de database duiken veel internationaal beroemde namen op, zoals zangeres Tina Turner, zanger David Bowie, formule 1 -coureur Fernando Alonso, fotomodel Elle Macpherson en acteur John Malkovich. Maar, ook oud-politici en huidige politici uit Groot-Brittannië, Rusland, Oekraïne, Georgië, Kenia, Roemenië, India, Liechtenstein, Mexico, Libanon, Tunesië, de Democratische Republiek van Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipijnen en Algerije.

  ‘De geheime documenten onthullen ook, dat bankreus HSBC zaken heeft gedaan met wapenhandelaars die mortiergranaten leverden aan kindsoldaten in Afrika, loopjongens van dictators uit de Derde Wereld en andere internationale outlaws.

  De gelekte bestanden bieden een uitzonderlijke inkijk in het ultrageheime Zwitserse banksysteem. De documenten tonen de omgang van de bank met klanten betrokken in allerhande illegale activiteiten – vooral dan in het verbergen voor belastingoverheden van honderden miljoenen dollar.
  Ze bevatten de privédossiers van wereldberoemde voetbal- en tennisspelers, wielrenners, rocksterren, Hollywood-acteurs, royalty, politici, zakenlui en rijke families’, aldus een vandaag uitgebracht persbericht van ICIJ.
  In Nederland duikt de naam op van Ralph Sonnenberg, één van de rijkste mensen van het land met een geschat vermogen van 1,6 miljard euro. Sonnenberg is grootaandeelhouder van luxaflex-fabrikant Hunter Douglas en woont al jaren in Zwitserland. Uit de gegevens blijkt dat hij een relatief klein bedrag bij HSBC had staan, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat er iets aan de rekening niet zou deugen.


  Maak melding

 3. Zonde , weggegooit geld van wwf en ik denk , ik weet wel zeker dat het geld niet aankomt waar het moet zijn. Een recent voorbeeld: we gaan naar commewijne met een militair en politie agent. Vervolgens komen we onderweg flamingo tegen ,er wordt op geschoten en iedereen eet mee. Op matapica aangekomen wordt door de agent gretig gegraven naar zeeschilpaden eieren. Er wordt flink gegeten en ook meegenomen om door te verkopen. Ik vroeg nog aan hem ,krijg je geen problemen. De agent zegt gewoon tegen mij ik ben politie en kan allex doen wil wNt als ik het niet doen dan doet edn ander agent het. Ik stond met een mond vol tanden.


  Maak melding

 4. FER.E.Het gaat hier om schildpadden idioot! met je dom gelul over HSBC.Toen kwam nog zo idioot BARABAS met zijn comment! hahaha.Echt zo iemand waarvan de moeder niet zwanger was, maar drachtig.Het geld komt van wwf en niet uit SURINAME,men kan in Su alleen vernietigen en invest in de natuur,dat is goudmijnen bouwen.


  Maak melding

 5. Weggegooid geld want ze blijven de eieren rapen en ze blijvenze eten.
  Onder de markt worden, onder toeziend oog van de toezichthouders en de politie en het publiek, de eieren gewoon aan de man gebracht. Niks aan de hand dus.
  10.000 eieren leveren een opbrengst van 15.000 tot 20.000 SRD terwijl de boete 5.000 tot 10.000 bedraagt dus blijft het een winstgevende zaak.
  Stel de straf op, ongeacht et aantal, op 1 jaar gevangenis en een boete van 10 SRD per ei dan zal het merkbaar zijn dat er niet meer wordt geraapt.
  De softe aanpak legt geen eieren in de grond.


  Maak melding

 6. Inderdaad hans ! Je kunt er namelijk ook niks aan doen als polit ie zelfs hieraan meedoet. Wat zou jij doen. In nederland moet je 0900 nummer bellen en als je su belt dan krijg een onbeschofte medewerker aan de telefoon, zo ben ik niet opgevoed, dus zoals je zegd zo heb ik het gelaten.


  Maak melding

 7. Kolibri, sorry even niet bij nagedacht dat het ook bij de politie een corrupte zooi is in Suriname en taakverwaarloziing troef is, behalve als ze de machtswellusteling kunnen spelen


  Maak melding

 8. 15 febr. 2015

  35 duizend US$ ! Dit is chicken feed !

  En de Surinamers in Suriname trappen zo makkelijk in.

  Waar zit het hoofdkantoor van de WWF? Juist!!

  Op St. MAARTEN lagen er in in de jaren 90 (vorige eeuw) een aantal legstranden van zeeschildpadden.

  Nederlandse en Amerikaanse investeerders bouwden op deze stranden hun resorts met prachtige hotels en geen enkele Nederlandse milieu-organisatie heeft zich toen verzet, Zelf WWF niet.

  Je zou eerst de internationale vervlechtingen van WWF moeten kennen en weten hoe zij zich in werkelijkheid gedragen en wie de grote sponsors zijn.
  Srika


  Maak melding

 9. Srika, jij die zo prat gaat op je kontakten, neem eens kontakt op met het WWF in Paramaribo, en vrag een onderhoud aan met de Directeur Guyana’s, Dominique Pluvier en vertel hem wat je hier post, dan zullen de oren je flink gewassen worden, bij gelegenheid zou je het ook eens in Brussel proberen wanneer hij bij zijn familie op bezoek is, i.p.v. een organisatie die het beste voorheeft op met de natuur. in dit geval die van Suriname i.p.v. deze op basis van dubieuze argumenten zwart te maken, alleen om je gekokketteer met je zogenaamde wijsheid, narcistische egotripper


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.