Grootse Holi (Phagwa) viering op 6 maart in Den Haag

33

Op vrijdag 6 maart 2015 vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holifeest. In Den Haag wordt dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd door Stichting Holi Samen, onder de noemer: Haagse Holi Hangámá oftewel Haagse Holi Spektakel. Het festijn vindt plaats van 13.00 – 18.00 uur in Wijkpark Transvaal(Den Haag). Van 14.00 – 15.00 uur is er de traditionele Holi-optocht.

Holi moet gezien worden als de gebundelde viering van een aantal culturele hoogtij momenten voor Hindoe’s, die meestal de overwinning van het goede op het kwade symboliseren: overwinnings-, nieuwjaars-, lente- en bezinningsfeest. Omdat dit festijn, volgens de Hindoe-kalender, in de maand phágun (februari/maart) valt, wordt het ook Phaguá(Phagwa) genoemd.

Sedert de vestiging in Den Haag van grote groepen Hindoestanen, nu ruim 40 jaar geleden, wordt Holi ook in deze stad intens en uitbundig gevierd. Eerst gebeurde dit voornamelijk in huiselijke kring, later ook in het openbaar: in grote zalen, in de wijken, in de straten en op pleinen. Ook dit jaar zal Holi in Den Haag groots worden gevierd in het Wijkpark Transvaal.

De Holiká dahan of Holiká verbranding vindt zoals gebruikelijk de avond ervoor plaats en wel op donderdag 5 maart vanaf 18.00 uur in het Wijkpark Transvaal.

33 REACTIES

 1. Ray en consoorten klagen dat regering Bouterse te veel nationale vrijen dagen weggeeft. Het is tijd om een dag in te leveren, Bij deze Nomineer ik Phagwa om als nationale vrije dag op te heffen. ik ben een internet actie aan het voorbereiden om Phagwa als nationale vrijdag te denationaliseren. Begrijp mij niet verkeerd ik HOU van Phagwa we mogen het allemaal vieren maar een nationale vrije dag geven is onzin. Ik vertrouw op de steun van mijn Kondremangs Ray, Ira, Mujrim en Sweetie Gomofo om MIJN actie te ondersteunen( STOP PHAGWA NU! HET MAAKT MEER STUK DAN Suriname LIEF IS) . Actie ondersteuners Frontliner, Ray, Ira, Mujrim, Kolibri, Sweetie Gomofo,RamSingh, JOJO, Passant en Nationalist!
  Iedereen is welkom om zijn handtekening te plaatsen. Stuur dit als reactie ( STOP PHAGWA NU! HET MAAKT MEER STUK DAN Suriname LIEF IS)als ondersteuning voor mijn actie. Psssss mag ook worden geplaats op Facebook .


  Maak melding

 2. Frontliner,

  Begin eens eerst de christelijke feestdagen die ook nationale vrije dagen zijn, te schrappen. Er zijn gewoonweg te veel christelijke feestdagen die een vrije dag zijn.

  Het beste is om de 3 grote godsdiensten elk 1 vrije dag per jaar te geven en de andere kleinere godsdiensten een halve vrije dag.

  Begin liever met zo’n actie, dan zul je denk ik op brede steun kunnen rekenen.
  Het is te gortig om in een multigodsdienstige land alleen al voor de geboorte, kruisiging een wederopstanding van 1 persoon, 3 vrije dagen uit te trekken. Gewoonweg overdreven!
  En dan te bedenken dat er godsdiensten zijn die veel Goden hebben en die worden dan niet vereerd met een vrije dag! De rechtvaardigheid hierin is helemaal zoek!


  Maak melding

 3. revodag stoppen !!!!!!

  de hel breekt los in suriname als dat gebeurt .
  is die revo dag heeft suriname tot bezinning gebracht dat wij onze dingen zelf doen en zelf bepalen en dat nederland ons de les niet meer voor leest .


  Maak melding

 4. Frontliner, je hoofd werkt niet goed. Die actie van je gaat 100% aan diggelen. Laat phagwa zoals het is, iedereen viert phagwa! In su doen zowel hindoestanen als creolen javanen en jan en alleman mee aan dit wereldse feestdag. Ook in de hele wereld. Je moet eerst goed begrijpen wat phagwa is. Op deze is het iedereen een om de wereld te worden zoals het zou moeten zijn , liefde , begrip, respect en de overwinning van het goede over kwade en het begin van de hindoestaanse lente feest! Dus peaat geen k….o dingen. Gek!


  Maak melding

 5. Als ik dit allemaal zo lees hoe agressief en racistisch de Surinaamse bevolking is, dan lopen in Suriname meer Geertjes Wilders rond dan in Nederland. Ja, ik ga ook nu voor in standhouding van het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet zijn, ik ga tegen de Zomercarnaval zijn, tegen de herdenkingsbijeenkomsten van afschaffing slavernij, tegen Kwakoe en meer van die onzinnige feesten die niet in Nederland thuishoren.
  Suriname is een achterlijk land en zal altijd een achterlijk land blijven waar racisme en discriminatie hoog in het vaandel staan.


  Maak melding

 6. MAURICE!eindelijk iemand,die ook inziet wat voor racistisch land SURINAME is.Door dit soort simple mensen die elkaar niks gunnen zal het nooit maar dan nooit een volwassen land worden.Ik lees hier al dat men elkaars feesten niet respecteerd.En dan die dombo van een PERO,die verklaard Holland de oorlog,terwijl het om het phagwa feest.


  Maak melding

 7. 6 maart?? jawel! het wordt 25 maart!!!!!! let wel op!!

  Het overwinning van het goede op het kwade vindt plaats op 25 maart!! dan mogen de duivels naar de hel!! VHP!!!! V Zeven!!!!

  NDP was voor even!! maar wel troep achter gelaten voor velen!! en zo kan je niet leven!! DE V van Verandering is nodig!!!


  Maak melding

 8. Frontliner

  Gelijk heeft een ieder die zegt dat REVO dag afgeschaft moet worden !!!
  Het betekent vertrapping van Grondwet ,recht en wet dmv GEWELD door 16 landverraders!!

  Lees maar wat is voorgevloeid uit de REVO..
  -DEC MOORDEN-
  -TELEFOON COUP
  -MOIWANA SLACHTINGEN
  -BOUTA AMNESTIE
  -KOGELBRIEF
  -DINO EN HEZBOLLAH

  Zo niemand in Suriname
  heeft REVO nodig behalve een kleine group NDP extremisten
  zoals JIJ !!

  Ps

  Phagwa viering heeft niks met politiek te maken.


  Maak melding

 9. Laat mij nu altijd verteld zijn dat Holi Phagwa een religieus feest is, en nu zijn er hier “niet” Hindoestanen die het een folkloristisch lentefeest is, wat iedereen viert, dat laatste kan kloppen iedereen mag het meevieren, maar om het niet te zien alsiets wat uit de hindoereligie voorkomt is gewoon een gebrek aan respect voor de levensovertuiging van de ander, ingegeven door jaloezie, of racistische overwegingen?,God mag het weten


  Maak melding

 10. Kontliner

  Ik denkt dat je m… verkracht was op de dag van Holi en daarom ben jij geboren. Heelas!!!
  Ik begrijp je gevoel heel goed,omdat de dag dat je m…
  verkracht wordt je elke jaar aan herinnerd.
  Triest voor je!!

  Subh Holi Alsvast!!!!!


  Maak melding

 11. Nederland heeft Suriname nooit de les gelezen alleen voorwaarden gesteld om de miljoenen goed te besteden. Die eis heeft Nederland terecht mogen stellen mede gelet op de boevenbende en het dictatoriaal regime die het land regeren.
  Jarenlang dacht men op Curacoa precies hetzelfde. Dat zij Nederland niet meer nodig had en hun eigen boontjes wel kon doppen. Alras kwamen ze bedelend naar Nederland met de smeekbede om als een moeder voor haar kind te willen zorgen. Zo zal het met het arme Suriname ook vergaan; overal de bedelaar uithangen omdat de Surinamer niet in staat blijkt iets te bereiken.
  Al die Surinamers die zich met postings de indruk willen wekken dat zij het goed voor elkaar hebben en dat Suriname zo een geweldige ontwikkeling doormaakt, zijn volksverlakkers van het laagste soort. Het gaat helemaal niet goed met Suriname, de Kinderbijslagtoeslag is ietsje pietsie verhoord maar wordt al maandenlang niet uitbetaald.De Surinamer houdt zijn mond stijf dicht want Bouterse doet het goed hij heeft verhoging van de Kinderbijslag mogelijk gemaakt. Kinderhand van de Surinamer is gauw gevuld.


  Maak melding

 12. Maurice

  Kolibrie, dat begrijpend ie zwarten niet. daar zijn ze te dom voor !

  >
  >
  Welke zwarten bedoel je, die zwarten zoals VHP Jogi en Santhoki of dia ander zwarten in India die elkaar bestrijden met hun stammen strijd en de vrouwen aan de lopende band verkrachten. weet wat je zegt ken je het verschil tussen de kleuren zwart, Bruin en donkerbruin! Vuile Racist!


  Maak melding

 13. Frontliner wil je zeggen dat in Afrika vrouwen niet wreed worden verkracht.
  Het is de creool eigen om altijd India te betrekken bij zaken die niets met dat land te maken hebben.

  Als je over India kletst, klets dan nog harder over Afrika, m.a.w. verbeter de wereld maar begin bij jezelf.
  Jouw reacties laten zien dat ook jij zeer racistisch bezig bent.


  Maak melding

 14. Waarom noemen hindustanen creolen zwarten, terwijl er genoeg hindustanen zijn die ook een donkere huidskleur hebben. Voor zulke hindustanen schaam ik mij.
  Huidskleur mag nooit issue zijn in geen enkele discussie.

  Van kolibrie heb ik een keer gelezen dat hij het had over die blaka Guptar. Guptar is een hindustaanse naam. Uit reacties van kolibrie heb ik kunnen uitmaken dat hij ook een hindustaan is. Zielig hoor zulke hindustanen die andere hindustanen en creolen zwart of blaka noemen.
  Shame on you!

  Omgekeerd zijn er ook creolen die zeggen dat hindustanen zwarter zijn dan creolen. De creool pero heeft zelfs een keer geschreven dat hindustanen zwarter zijn dan afrikanen die in de Sahel wonen.
  Dus ook shame on you voor deze racist van een pero!

  Voor de rest is het Holi feest 1 van de mooiste feesten met als basis het Hinduïsme en wordt door alle hindu’s, maar ook andere gelovigen wereldwijd gevierd.
  In Duitsland heeft een Duitser tijdens zijn vakantie in India dit feest beleefd. Hij was er zo onder indruk van, dat alle Indiërs van welke status ook, dit feest samen met elkaar vierden.
  Terug in Duitsland probeert hij dit feest onder de aandacht te brengen van de Duitsers. Niet om de religieuze essentie van dit feest maar om het feit dat dit feest een ieder met elkaar verbindt.
  Vandaar dat er ook verschillende kleuren poeder en vloeistof worden gebruikt om aan te geven dat een ieder gelijk is.
  Niet alleen tijdens de viering van het Holi feest hoort iedereen gelijk te zijn, dat moet voor eeuwig zo zijn.
  We zijn allemaal mensen en we hebben ook allemaal een eigen kleur.

  Ben van gezeur over huidskleur meer dan zat!


  Maak melding

 15. @frontliner-Lassi-ede U babbelt over bruin/zwart/groen/geel,
  UW hersens moeten schoon zijn Sribi-srafu, vrij van racisme !

  Herken racisme en onderdrukking ! Begin bij ALLE
  moordenaars in Sranan voor het gerecht te slepen,
  ongeacht hun kleur ! Dan zijn wij een stuk verder !

  Screen ook alle politici die een rol willen spelen in het
  landsbestuur, ongeacht hun kleur, met een strakke
  Screeningswet !

  PS : Welke kleur zal de KAKA hebben als Obama de
  mede-verdachten van DINO in Sranan aanwijst ?


  Maak melding

 16. YES, REVO DAY:

  Belangrijke datum ter herinnering aan intrede Bananen Republiek met enkele dieptepunten:

  1) Moord op Surinaamse Intellectuelen (knowhow vernietiging).
  2) Telefooncoup.
  3) Moiwana Tragedie
  4) Amnestiewet: beschermen hoofdverantwoordelijke misdaad
  5) Domme Dino
  6) Kogelbrief
  7) Suriname decennia als Drugsland berucht.
  8) Vriendjespolitiek (bevoordelen kameraden).

  NDP is typisch een partij voor Kortzichtigen (De Domme Massa).

  Holi Phagua wordt nu Internatioaal gevierd: Colour Run.
  Het hoeft niets met religie te maken te hebben (net als bijvoorbeeld Carnaval: Gezellig mee doen: Los Gaan).

  (Er zijn Trollen hier die een Wig proberen te drijven tussen bevolkingsgroepen. beetje jammer).

  Tweespalt


  Maak melding

 17. Jiyani volgens mij ben jij ook stuk geslagen maar probeer eerst het verschil te zien tussen kolibrie en kolibri. Ik ben dat laatste en ik heb nooit het verschil gemaakt tussen zwarten en blanke creolen of hindoestanen. Ik ben opgegroeit tussen alle volkeren en die respect die ik daarvoor heb zal je verbazen. Dus je moet opletten en niet zomaar dingen opkraaien. Ik ben Geen racist.


  Maak melding

 18. Ik begrijp daarom ook niet waarom al die zwarte Surinamers er zo een heilzaak van maken dat zij in Nederland gediscrimineerd worden. Zij doen het zelf ook en vele erger dan in Nederland.


  Maak melding

 19. T.Weespalt zolang het feest Holi of Phagua wordt genoemd, is het wel een feest met religie als basis.
  Als men het feest Colour Run noemt dan is de lading een andere.

  Het is van oorsprong een hindu feest en heeft zich door de hindustanen in de diaspora verspreid over heel de wereld.
  Een feest waar ik heel erg trots op ben, want het verbindt mensen met elkaar zonder naar afkomst, religie, arm, rijk, en ga zo door, te kijken.


  Maak melding

 20. Wat diep treurig als men zelfs minnetjes plaatst bij de uitleg van 1 van de grootste feesten die overal op de wereld wordt gevierd.
  Die minnetjes zullen wel komen vanuit een bepaalde groep Surinamers. Geen twijfel daaraan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.