zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePolitie achter landpikkers aan

Politie achter landpikkers aan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 aug – De politie staat niet toe dat bezittingen van burgers worden in gepikt. Dit zegt hoofdinspecteur Sandra Claver van het ressort Santodorp. De illegale inname van gronden in het ressort zal geen stand houden.

Brutaal zijn de honderden bezetters wel. Na het eerste politie-optreden enkele dagen geleden, keerden zij terug. In de wijk Pontbuiten waar volgens hen een stuk niemandsland staat, werden naambordjes geplaatst. Prikkeldraad werd verwijderd en eigenaars die poolshoogte kwamen nemen, werden bedreigd. “We kunnen dit niet toestaan. Straks ga ik nog naar huis en hebben mensen het bezet”, zegt Claver tegenover Apintie.

Ook na de tweede ‘inval’ zijn bordjes geplaatst. Die zijn verwijderd en volgens Claver volgen er arrestaties als het doorgaat. De eigenaars zeggen er genoeg van te hebben. Ze willen petities indienen bij president Desiré Bouterse en het parlement. Ze voelen zich bedreigd en in hun recht op bezit aangetast. “We hebben de grond gekocht, niet cadeau gehad. Laat ze ook maar hard werken en van andermans spul afblijven”, zegt een eigenaar.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

68 REACTIES
 1. Het gaat alleen maar om 1 bepaald volk die alle vormen van stelen wil legaliseren. En een deel van de regering wil dit vorm van stelen ook legaliseren. Daarom moet de rest van het volk een vuist maken om hard op te kunnen treden.

  De ene werkt keihard voor de toekomst voor zijn kinderen en de andere werkt om te genieten en te feesten. Dan krijg je een moment dat de ene niets heeft en de ander heeft veel geld.

  Is dit de schuld van degene die gespaard heeft of van degene die gefeest heeft met zijn centen…

  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=10514


  Maak melding
 2. Men moet weten dat in ons land regels en wetten gelden.
  Wij zijn geen barbaren.Een heleboel personen verdienen bommen geld in de illegale goudindustrie.Waarom koopt men niet een perceeltje voor zichzelf? Waarom moeten we altijd wakten op kratis land van pa lanti of andermans eigendommen inpikken? Deze mentaliteit van laten we percelen van anderen inpikken en verwachten dat lanti ervoor gaat zorgen dat alles in orde komt,moet veranderen.Wat dit betreft moeten bepaalde delen van het volk heropgevoed worden.


  Maak melding
 3. Hier ligt een overweldigende taak van de overheid om occupanten voorlichting te geven over andermans eigendommen en geen recht in eigen hand te nemen, maar samen met de overheid naar een oplossing te zoeken om zelf grond te kopen en zich niet het perceel van een ander onrechtmatig toe te eigenen. De overheid in SU moet deze “perceelkrakers” steeds voorlichting blijven geven totdat het occupantenprobleem is opgelost.


  Maak melding
 4. Fout fout

  Ze moeten grond hale, by Somohardjo, Chiragally, Girjasing, Gajadin, en een ieder die veel grond heeft gekregen en r niets mee doet. Ja u leest t GRATIS grond jaja.


  Maak melding
 5. Steeds weer hetzelfde liedje en steeds weer deze achterlijke “bavianen” die het woord respect en sociaal gedrag niet kunnen schrijven en niet willen begrijpen en zelfs niet willen accepteren dat er recht en wet bestaat in een geciviliseerde samenleving. Oh ja het woord geciviliseerd kennen ze waarschijnlijk dus ook niet.
  Het is een bende bandeloze nakomelingen van de weggelopen slaven die denken dat de nog zitten in de tijd van Kodjo.

  De overheid zou er goed aan doen om de aftreksel van deze vroegere slaven, die minister is van Justitie en Politie, op het matje te roepen en rekenschap te vragen wat hij aan dit dagelijks probleem gaat doen.

  Misschien kloppen bij Bravo om hulp, want die heeft hem daar neergezet, om met zijn achterban te praten die nauwelijks luistert naar hun lijder want als die ook bandeloos is wat verwacht je dan??????

  Ik zou zeggen ala Frans Guyana “jagi deng mars en if deng no wang arki wiep deng mars”


  Maak melding
 6. @Sari, mensen als jou willen alles gratis hebben en daarom gaat het niet goed met ze. Een ander mag belasting betalen voor jullie.

  =Men klaagt dat er 20 personen in een huis wonen, maar in het binnenland weten zij niet beter dat er meerdere personen bij elkaar wonen.
  De familie, kapitein etc bemoeit met alles en nog wat, vandaar dat met in groepen blijft wonen.

  @Sari, zie maar de winkelier die beroofd is. Wat voor opvoeding wordt aan de kinderen meegegeven???
  =Ouders van Sunny point gaan niet eens op school voor hun Kinderen, maar gaan wel naar Frans-Guyana. Ze hebben geen geld voor een school pakket, maar lopen wel met 4 telefoons.

  -Het gedag moet nu komen veranderen, omdat als je naar het binnenland gaat je niet zomaar een stukje grond kan kopen kappen, omdat men dan gaat roepen dat het van hen is. Omgekeerd komt men in de stad en er gebeurt van alles en nog wat zonder dat men zich aan de wetten en regels gaat houden.


  Maak melding
 7. ’De politie hoeft niet te wachten op instructies om op te treden bij occupatiegevallen, maar moet meteen acties ondernemen. Het moment dat iemand aan je eigendomsrecht gaat, moet de politie meteen optreden. Dat staat ook in de wet’’, zegt VHP parlementariër Sheilendra Girjasing naar aanleiding van de recente occupatiegevallen aan de Frederikshoopweg. Omdat de overheid niet optreedt bij de occupatiegevallen, dreigen de perceeleigenaren het recht in eigen handen te nemen.

  Zaterdag heeft de politie de naamborden die de occupanten op de percelen hebben geplaatst, weggehaald. Echter keerden de bezetters zondag terug. VHP parlementariër Asiskumar Gajadien die zich op de plaats oriënteerde belde de politie, maar deze keer werd er geen acties ondernomen. Girjasing zegt dat de politie moedwillig weigert op te treden. ‘’Het is ook niet de eerste keer dat de politie niet optreedt’’. De wilde occupatie is begonnen tijdens de regering Jules Wijdenbosch. Bij het verkavelingsproject te Sunny Point hebben de toenmalige NDP parlementariërs Jennifer Simons en Andre Misiekaba de eerste occupanten aangezet om het project te occuperen, om Wijdenbosch een politieke sneer te geven.

  Toen Wijdenbosch president werd, benoemde hij de huidige president Desi Bouterse tot staatsadviseur, maar ontsloeg hem, nadat Bouterse volgens Wijdenbosch teveel bemoeide met presidentsaangelegenheden. Hierna stond de DNP en de NDP als tegenstanders tegenover elkaar. In deze periode begon de wilde occupatie, die met de dag steeds is verergerd. Simons, die nu DNA voorzitter is, heeft bij aantreden van deze regering samen met Misiekaba getracht de occupatie een halt toe te roepen. Een commissie werd in het leven geroepen om ordening te brengen, echter heeft deze commissie tot nu toe weinig resultaten geboekt. Girjasing sluit een uitbarsting tussen de perceeleigenaren en de occupanten niet uit. ‘’Als je niet oppast komen de mensen straks ook nog je huis waarin je woont ook nog occuperen, zo erg is het geworden en dan worden er op instructies gewacht, terwijl je nu al escalaties moet voorkomen’’. De perceeleigenaren van Frederikshoop zijn van plan om middels petitities in DNA aandacht te vragen voor de situatie die nu uit de hand dreigt te lopen


  Maak melding
 8. In Suriname is iedereen aan zijn /haar lot overgelaten!
  Echt we moeten ons zelve proberen te verdedigen tegen de boeven,moordenaars, verkrachters , oplichters,kruimeldieven en de WILDE OCCUPANTEN !!!
  Op hulp van de politie en militairen hoeven wij helemaal niet te rekenen.
  Abrahams en bouta en co slapen ECHT ALS EEN ROOS ‘savonds.De militairen zorgen voor een goede nachtrust voor hun terwijl wij ,de rest ,dus het maar moeten doen met DIEVENIJZERS en een GEBED tot God !!

  Lees maar,

  In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag blijkt weer te zijn ingebroken in de woning van de ex-minister van Openbare Werken en NDP-kopstuk Ramon Abrahams. Inspecteur Ruben Dijks bevestigt dat er inderdaad aangifte is gedaan van inbraak door een familielid, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 18 augustus 2014.

  Over de buit weet de inspecteur vooralsnog niet veel, omdat deze zaak overgedragen is aan de militaire politie. Het pand en terrein van de benadeelde werden door militairen bewaakt. Toch hebben de inbrekers hun kans schoon gezien om bepaalde goederen en vermoedelijk een kluis weg te dragen.

  De redactie van de krant benaderde de militaire commandant Ristie Tjark voor een reactie. Hij geeft aan dat militairen inderdaad bezig zijn met een onderzoek. De buit is vooralsnog niet bekend, omdat de benadeelde ten tijde van het strafbare feit buiten de stad was. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

  Enkele maanden geleden was ook aangifte gedaan van de diefstal van een drie AK-47 machinegeweren uit de woning van deze ex-minister. Over het onderzoek naar de diefstal is na de aangifte niets meer vernomen.
  August 18, 2014


  Maak melding
 9. Radicale oplossing is gewoon neerknallen,ze moeten gewoon met hun fikken van ander mans eigendom blijven !
  Ach ja de ocupeerders denken : als DNA leden gratis gronden waarom wij dan niet ?????.
  Maar ze vergeten dat de grond bezitters, van Pontbuiten ervoor hebben betaald en niet gratis hebben gekregen.
  Zaka zaka dagu zijn het, weg met dat gespuis allemaal Gramaxone laten drinken. Maar ja ze krijgen een verkeerde voorbeeld van de Overheid dus,wat wil je dan ??????


  Maak melding
 10. laten ze eerst kijken naar wat de famillies van ministers en amtenaren hebben gestolen en nog steeds doen.En als indiaan heb ik recht op heel SURINAME.hahahaha.Ray hou ze even scherp?Ik ga maandje naar India voor arme kinderen wat doen,dus minder internet.En oktober ben ik in Su voor mijn indiaanse kinderen.laterss en laat niemand je ka vertellen. haha.jim


  Maak melding
 11. De Wet van de Natuur is dat de sterkste altijd gelijk heeft. Mensen moeten zich houden aan deze Natuurwet. Vrouwen en kinderen moeten altijd braaf de mannen gehoorzamen, zwakkere mannen moeten voluit de sterke mannen gehoorzamen en de sterke mannen moeten de sterkste man gehoorzamen. Elke twist moet in een persoonlijk fysiek gevecht worden beslist, de winnaar heeft gelijk. Iedereen moet een ander altijd kunnen uitdagen om diens vrouw of bezit in te pikken, de uitgedaagde moet altijd het gevecht aangaan, de winnaar krijgt alles en mag op zijn beurt, na 6 maanden flink genoten te hebben, weer uitgedaagd worden, zo ging het vroeger altijd, totdat een stel barbaren met andere dan natuurwet kwam omdat ze te slap waren om in een gevecht de sterkste te zijn, dus ze dachten laten we maar slim zijn, vandaar dat de wet van de slimste er toen kwam, maar dat werd ook verwijderd, want toen kwam de staat met een enorme politiemacht, deze staat zwaait nu de scepter en maakt iedereen een kopje kleiner met de alleenrecht van wapens en geweld, deze staat durft niet een politieman een-tegen-een te laten vechten met een uitdager, zo laf zijn ze wel, ze worden bestuurd door een stelletje lafaards die in 3-delen pak steed aan hun pik zit te voelen, ze gebruiken leger, politie, inlichtingendiensten, spionnen en getrainde moordenaars en wetenschappers om mensen te doden, iedereen die niet gehoorzaamd wordt via hun maniakale wetten voor een samenspannende rechter0barbaar gebracht en veroordeeld, zo weet de staat de mensen te onderwerpen, er is geen echte vrijhgeid, alles wen iedereen wordt gecontroleerd, de mens heeft geen zeggenschap meer in zijn eigen huis, vrouwen worden aangezet tot hoereren door ze economisch afhankelijk te maken, ook worden vrouwen juist economisch zelfstandig genmaakt zodat ze vrij kunnen hoereren, kinderen worden tegen de ouders opgezet en moeten hun ouders op school aanklagen bij de juf, werkgevers moeten de werknemers helaemaal uitknijpen zodat ze altijd moe aankomen thuis en geen fut meer hebben in wat dan ook en zeker niet in protest en zo gaat de wereld in handen van een klein groepje hormonaal gestoorde bavianen naar de verdoemenis. Alleen een grote natuurramp waarbij elke machtsinfrastructuur wordt vernietigd kan de mens weer bevrijden, deze natuurramp gaat komen want de natuur gaat de primaire natuurwet, het recht van de sterkste weer herstellen binnenkort.
  Veel sterktes en daag je tegenstander altijd uit voor een perssonlijk fysiek duel. Jullie broeder in gedachten.


  Maak melding
 12. @Jimmy
  Bedankt voor je humanitaire hulp aan de kinderen in India en de indiaanse kinderen in Suriname.

  Goeie reis en no spang ..MAIN HOON NA..[ik ben hier].
  Heb alles onder controle,echt….


  Maak melding
 13. Het occupatie probleem wordt tenminste aangepakt.

  Tijdens 10 jaar front werd occupatie een gedrog die deze regering heeft geerfd.

  10 jaar front en niet 1 occupant werd verwijderd

  10 jaar front en Suriname werd een bananen republiek, waar alles mocht en kon, illegale goudwinning, illegale houtkap, occupatie, grote grond diefstal terwijl de toenmalige President zijn emmer maar overliep, mensenhandel, oproer te Albina enz. enz.


  Maak melding
 14. Elke keer zijn het lieden van een bepaalde bevolkingsgroep, die gewend zijn om alles gratis te krijgen. Gratis electriciteit, gratis medische zorg, gratis kindervoeding, gratis loon voor niet werken voor de kapitein, basha’s, opperhoofden, nietsnutten etc. etc.

  Deze bepaalde groep denkt nog steeds dat zij rechten kunnen ontlenen voor het feit dat zijn tijdens de slavernij periode de bossen zijn ingevlucht en daardoor niet gewend zijn om in hun eigen onderhoud te voorzien. Handje ophouden en aan andermans bezittingen komen is de enige fatsoensnorm van deze groep. De hersenen van deze bevolkingsgroep zitten niet in hun hoofd, maar in hun kruis. Het lange termijn geheugen ontbreekt.

  Dit worden de laatste (vrije ??) verkiezingen in Suriname. Daarna splitst het land zich op in etnische gebieden. De voortekenen bedriegen niet meer. De criminaliteitscijfers door door toedoen van deze bevolkingsgroep zijn sky-high en het is nu erop of eronder. De geest is al tijden uit de wintie fles en het erin terugkrijgen is onmogelijk gebleken en het zal ook zo blijven.

  Het hele land heeft nu van te lijden, met de natuur voorop.

  Als de overige bevolkingsgroepen van Suriname dit blijven accepteren, dan zullen ze van een koude kermis thuiskomen.

  Nu is de tijd om afscheid te nemen van elkaar. Het land is groot genoeg om voor elke bevolkingsgroep een welvarende staat te stichten. Want samen doorgaan is nu een utopie gebleken.


  Maak melding
 15. Laat deze mensen de Torarica hotel gaan occuperen, dan hebben ze naast een verblijfplaats ook de nodige luxe. Maar, of ze zijn te stom om dat te bedenken of ze zijn lafaards of ze hebben een zetbaas achter zich die hen stuurt. Ik hou het op het laatste.
  Ik vermoed dat er een serie van dit soort gevallen gaat volgen waarna de regering de occupanten-wet invoert dat occupatie legaal maakt.


  Maak melding
 16. Michael

  Elke keer zijn het lieden van een bepaalde bevolkingsgroep, die gewend zijn om alles gratis te krijgen.

  Bovenstaande klopt als een bus.

  Wat verwacht je dan? die “bepaalde bevolkingsgroep”, zou lijdzaam moeten toekijken hoe die andere “bepaalde bevolkingsgroep” alles wat los en vaststaat steelt en beroofd, grote lappen gronden worden massaal door die ene bepaalde bevolkingsgroep geroofd terwijl die andere niets krijgt.

  Hoeveel Chirangally’s zitten bij die andere bepaalde bevolkingsgroep volgens jou?


  Maak melding
 17. De voormalige minister van Justitie en Politie en de huidige VHP voorzitter en assembleelid Chandrikapersad Santokhi vindt dat minister Edward Belfort van Justitie en Politie sympathie toont voor occupanten die andermans terrein bezetten. Het verbaast Santokhi geenszins dat de minister die moet zorg dragen voor orde en veiligheid in het land, zich Oost-Indisch doof houdt. Santokhi zegt dat deze kwestie beslist niet in de doofpot zal eindigen. Hij waarschuwt de samenleving ervoor dat er ingegrepen zal worden om te voorkomen dat ‘je huis en je erf morgen door anderen bezet gehouden zullen worden’. De voormalige minister beroept zich op het democratische recht waarover het volk te allen tijde beschikt. Via de bevoegde instanties zullen er ook maatregelen getroffen worden, ook al manifesteert de huidige minister een passieve houding. In het parlement zal er een interpellatievoorstel ingediend worden.
  ‘Gedurende de afgelopen regeerperiode vond ook occupatie van terreinen plaats. Maar toen werden de burgers door de oppositie aangezet om bestaande regeringsprojecten te saboteren. Enkele leden van de toenmalige oppositie, waar ook de NDP deel van uitmaakte, zeiden openlijk aan burgers om huizen te kraken.’
  Santokhi beschikt over informatie dat ook in dit geval waar occupanten terreinen van anderen bezet houden, specifiek de opdracht is verkregen van de coalitie om natuurlijke eigendommen van derden te kraken. ‘Het verschil is dat de occupanten de afgelopen regeringsperiode de projecten van de toenmalige regering moesten saboteren en deze keer moeten de occupanten natuurlijke eigendommen van burgers bezet gaan houden.’
  Het verbaast de VHP’er dat toen de politie werd gebeld om de opstallen van de occupanten te verwijderen, zij duidelijk hebben aangegeven geen instructies van hoger hand gekregen te hebben om dat te doen. ‘Maar desondanks hebben zij wel hun bijstand verleend om de opstallen te verwijderen. Er is veel meer aan de hand dan we denken’, weet Santokhi


  Maak melding
 18. @Afu Sensie, leer nou eens dat front niet 10 jaar heeft gezeten.

  =De overheid stuurt niemand om kinderen te maken.

  -Zoek het probleem bij de opvoeding en die traditioneel manier van denken en leven.

  -Een ieder moet met zijn handen af blijven van ander mans spullen en gronden.
  waarom komt dit probleem ook vaak voor bij de “marrongroep”?????


  Maak melding
 19. Indien dit als norm wordt aanvaard (bezetting van het bezit van een ander), dan wil dit zeggen dat elke burger het recht heeft bezittingen van de staat (van een ander dus) in te pikken. Dus gaat een groep morgen de EBS inpikken, een ander groep gaat Staatsolie inpikken, Newmount, het huis van Bouterse, de DNA, het presidentieel paleis, enz. Gaan we die kant op? Dan krijgt @Natural Law nog gelijk ook.
  Dus: hard straffen en ze terugsturen naar het binnenland, waar ze wel over grond, huis en bezittingen beschikken en ook goed bedreven zijn in het leven in het bos. Het is duidelijk dat deze mensen geen skills hebben om te leven in de stad, maar wel alle vaardigheden hebben om succesvol en gelukkig in het woud te leven. Wat ze dan zoeken in de stad is een raadsel. Misschien dat buurmans gras groener lijkt totdat ze merken dat het vol chemicalien zit.


  Maak melding
 20. Reageerders, odi odi.

  Daar gaan wij weer met deze occuperende Surinaamse Mau Mau ‘s.

  Deze komen niet uit Kenia, maar uit het binnenland van Su. waar genoeg ruimte en grond is om te wonen en het ook tot verder ontwikkeling te brengen.

  Ik heb echt naar de uitzending van Apintie-tv zitten kijken en tevens geluisterd naar de eigenaren.
  Maar dat die achterlijke Bellie niet onmiddellijk liet ingrijpen door het KPS kan ik helaas niet begrijpen.

  Wat een brutaliteit van deze Surinaamse Mau Mau’s.
  Maar wij hebben verder niets vernomen van hun Koning Lonnie Brunsie uit Marwina noch hun voorganger in het DNA genaamd MI-SIE KEBA.
  Ook DADA & co. zijn in geen velden of wegen te bekennen.
  Ook madam Amafo zwijgt in alle talen.

  Er is ook een adviseur in het kliekje van DADA & co.
  Dat is de ‘zoon’ van Jozef. Onze bekende Jozefzoon.
  Waarom heeft hij nooit een voorlichting gehouden voor deze figuren over hun gedragingen.
  Dat ze in het verleden zijn achter gesteld is bekend.
  Maar dat geeft ze nimmer het recht om anno 2014 zich als een stelletje wilde idioten te gedragen in een samenleving.

  Maar ik las net dat de politie alsnog tot actie is overgegaan.

  Wilde occupatie in Santodorp beëindigd
  18 Aug. 2014 (Bron-starnieuws.com)

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/24739
  De wilde occupatie in het ressort Santodorp is maandagmiddag beëindigd. Ressortcommandant, inspecteur Sandra Claver, zegt in een gesprek met de Public Relations afdeling dat de mensen zijn verwijderd. De borden die waren geplaatst zijn verzameld en naar het bureau gebracht.


  Maak melding
 21. Michael,wat kapiteinen en basha”s,opperhoofden heb je gelijk.Maar gratis gaat niet op bij mij. Ik weet dat men betaald met het witte zand en stenen die op indiaans grondgebied wordt gehaald.En stroom van 19uur tot 24uur kan je geen stroom noemen. Diesel voor de waterpompen is niet gratis en werkt maar 2 dagen in de week.In Su is niks gratis overal verdiennen wel mensen aan dit soort handel.Ik zeg al jaren zonnepanelen voor het binnenland,maar dan kan men niks verdienen met stelen dus doet men het niet.


  Maak melding
 22. Ira normaal reageer ik niet op dom gelul, nu bij hoge uitzondering.

  “waarom komt dit probleem ook vaak voor bij de “marrongroep”?????

  Denk maar aan de HAVES and the HAVE NOTS”

  De Marrons behoren bij de HAVE NOTS, en die zullen gaan pakken bij de HAVES.

  Nu mag je mij vertellen hoe het kan dat hindustanen grote lappen grond hebben gekregen lees gestolen, denk maar aan Chirangally, Jogi, randjietsign en vele anderen (The HAVES) en de Marrons niets krijgen (the HAVE NOTS).

  De stukken grond die men heeft geoccupeert, daar hebben de zgn. eigenaars geen koperen cent voor betaald.

  Ik ben voorstaander van eerlijke grondverdeling, maw men zal gronden gaan moeten afpakken bij de grote landrovers (the Haves) en eerlijk verdelen aan de (Have Nots).

  Ga de lijst maar weer na die Somo een paar jaar geleden had verspreid van grote grondrovers tijdens 10 jaar front, daar zat geen Marron, Creool of Indiaan bij. Die lijst bestond alleen maar uit Hindustanen en een paar Javanen, sommige lieden uit 1 gezin hadden honderden hectares. Die gasten, hun kinderen en kleindinderen, hoeven in ieder geval NOOIT MEER te ocuperen.


  Maak melding
 23. ray

  Ik heb helaas geen grond geroofd om de occupenten uit te nodigen, alles wat ik bezit heb ik zelf gekocht.

  Wat ik wel graag zou willen doen is de grond afpakken van de grote grondrovers, je weet wel wie en dan verdelen onder de occupenten en andere zoekenden, zodat ook zij een stukje grond bezitten.


  Maak melding
 24. @Ira

  Jou zenuwen zijn helemaal aangetast baja!!!

  Wil me me vertellen dat mensen als Chally GRATIS grond van de overheid krijgen.

  Die gratis grond gaan ze verkavelen zonder nutsvoorzieningen en verkopen aan de arme surinamers voor 12000 euro rechtvaardige is?

  Haal geen domme voorbeelden aan om je belachelijk te maken tarantula!


  Maak melding
 25. Jongoe, jammer, echt jammer!

  Als rechtgeaarde surineds, geboren en getogen, navelstreng begraven onder een awarrabong, stonden we al in de startblokken om ‘terug te gaan’.

  Land te koop, vrije occupatie, yesssssss..
  Wij hadden een stuk djarie op brokobaka gereserveerd.
  En een aantal stukkies aan de Commewijne-rivier, je weet wel, richting Leonsberg.

  Recht voor één, recht voor allen.


  Maak melding
 26. De Marrons behoren tot de have-nots, whahahahahaha.
  Ze doen alsof!
  Vele marrons, verdienen euro’s in Frans Guyana.
  Velen zitten in het goud.
  Hoezo havenots?
  En dan heb ik het niet over de vele marrons in het buitenland zowel in Nederland als Frankrijk.
  Er is genoeg kader er zijn genoeg role- models.
  Helaas hebben die een attitude van ikke-ikke-ikke en de rest mag stikken. De minderbedeelden optrekken zit niet in hun systeem.


  Maak melding
 27. @Afu Sensie

  Zo je wil geen occupanten op je erf maar je ziet ze wel overal en van iedereen gronden occuperen en je hebt geen moeite ermee zolang ze maar wegblijven van jou haven en goed!?
  HYPOCRIET!.


  Maak melding
 28. @Sarie

  Waarom gaan ze de prive goudmijnen van je baasje en co niet occuperen. Ze kunnen toch neerstrijken op het prive goudmijn van Dinootje, die komt toch nooit meer terug?!


  Maak melding
 29. @Ray

  Ray wat doe je voor de kost. Zeker groen sopo opmaken.

  Dankzij Bouta is Suriname nog niet overgeleverd aan de roofridders van het westers kapitalisme.

  Jullie moeten goed lezen. Ai boi.

  Als je denkt dat je vrienden in de EU of Amerika zitten ben je net zo dom als het achtereind van een varken.

  Hou je mond tap i mofo


  Maak melding
 30. @ Afu Sensie

  Ik neem aan dat je het onderstaande bedoeld. Eerst claimt deze bevolkingsgroep via een juridische procedure nagenoeg 60 procent van het grondgebied van Suriname en vervolgens gaan ze ook eigendommen van de andere bevolkingsgroepen claimen als zijnde hun eigendom.

  Deze bevolkingsgroep doet eerst een beroep op internationaal recht om hun niet-legitieme claim toegewezen te krijgen, anderzijds minachten ze hetzelfde internationale recht die het eigendom beschermt.

  Eigenlijk heeft deze bevolkingsgroep lak aan de grondrechten van anderen. De recht van de sterkste, oftewel de recht van het oerwoud, geldt voor hen. Steel wat je kunt stelen, vluchten als ze achter je aan zitten en wacht wederom je kans af om ook de rest te stelen.

  Quote

  Conceptkaart grondgebied Samaaka afgerond
  30-08- 2012

  De conceptkaart van het grondgebied van de Samaaka is af. ‘Wij zijn nu in het proces waarbij de kaart wordt gepresenteerd aan de stammen op het Saramaccaans grondgebied. Als zij geen bezwaren hebben tegen de geproduceerde kaart, zal deze officieel gepresenteerd worden aan de regering’, zegt MC/NDP-assembleelid Hugo Jabini. Hij geldt als één van de trekkers voor de uitvoering van het Samaaka-vonnis. ‘De ontwikkelingen rond het grondenrechtenvraagstuk zijn op nationaal niveau stationair. Er zijn geen noemenswaardige vorderingen, met uitzondering van de ontwikkelingen rond de uitvoering van het Samaaka-vonnis’, zegt Jabini. Het assembleelid zegt dat de consultaties met de stammen al geruime tijd afgerond moesten zijn. Het gaat om de stammen in het Paramacaans gebied, het Matawai-gebied, Drietabbetje en de stammen in het uiterste zuiden.

  De beschikbaarheid van financiële middelen om deze groepen te bereiken, vormt een groot probleem.‘De raad van ministers (rvm) heeft de middelen op tijd goedgekeurd, maar de ambtelijke molen zorgt ervoor dat er vertraging optreedt in de uitbetaling. Het zijn vooral de transportkosten die gedekt moeten worden. Het gaat om een uitgestrekt gebied, dat alleen met het vliegtuig te bereiken is. Als de consultaties eenmaal zijn afgerond met een krutu en de stammen officieel hun goedkeuring hebben gegeven voor het gebruik van de kaart, kan formeel worden overgegaan tot de demarcatie.’

  ‘De erkenning van het Saramaccaans grondgebied conform het vonnis, betekent ook dat collectieve rechten worden toegekend aan de in stamverband levenden in dit gebied. Dit moet bij wet worden vastgelegd. Dit heeft als gevolg dat de Staat niet zondermeer grond in dit gebied kan toekennen aan particulieren.’ Jabini zegt dat de overheid de uitvoering van het Samaaka-vonnis als model kan gebruiken voor het oplossen van het nationale grondenrechtenvraagstuk.

  Unquote


  Maak melding
 31. iedereen moet nu een geweer aanschaffen met en zonder vergunning..

  je moet nu voorbereid zijn wat er komen gaat..

  die boeven moordenaars hebben ook geen vergunning of toestemming om op jou erf huis te komen,dus bereidt je voor en goed ook..

  de politie de minister doet geen enkele moer en spoort de mensen (djoekaas) zelf aan om deze daden te verrichten..

  de president doet helemaal niks en lacht zich suf wat er gebeurt..

  dus moeten wij het hef in eigen handen nemen,gevolg is voor later..


  Maak melding
 32. Suriname bestaat uit meer dan voldoende grond om de occupanten (via betaling) van land te voorzien. En niet alleen de occupanten, maar iedere volwassen Surinamer zou makkelijk een perceel moeten kunnen kopen van de overheid. Er is ruimte zat. Suriname is een ontzettend groot land. Vele malen groter dan menig ander land. Niet iedereen hoeft in Paramaribo te wonen. Bouw nieuwe steden in SU. Grond is meer dan voldoende aanwezig. Hier hebben ze polders dichtgegooid en complete steden van gebouwd. Denk maar aan Flevoland (Almere), Lelystad, Bijlmermeer, de Krimpenerwaard (Rotterdam), Walcheren (Zeeland), Schieland, en niet zo lang geleden zelfs een deel van Duindorp (Scheveningen) werd ontpolderd. In SU hoeft men niet aan ontpoldering te doen omdat er simpelweg meer dan voldoende grond is voor iedereen in SU met een bevolking van slechts een half miljoen inwoners. Hoe moeilijk moet dat zijn?

  Misschien is het een kwestie van geld dat alles stagneert, heb geen idee. Maar SU biedt zeer veel mogelijkheden op nagenoeg elk gebied van het economisch en maatschappelijk leven. Er is heel veel mogelijk in SU, omdat het nog een land in ontwikkeling is.

  Zou toch fantastisch zijn als er veel mensen met vernieuwende ideeën zouden opstaan en iets prachtigs van SU zouden maken?


  Maak melding
 33. Mijn idee!!!! mensen/ grond bezitters wier veel in hun bezit hebben en niets mee, kunnen en of willen doen, gewoon afstaan en desnoods afpakken met bepaalde afpakken natuurlijk!

  Velen hebben 10.000 ha. en doen geen ene moer!! de landlozen kunnen er wel wat van!! na 3 jaren als deze groeperingen ook niets mee doen, dan verbannen en iemand anders aan de beurt.

  Zo heeft iedereen wel wat om te gaan bouwen!!!


  Maak melding
 34. @smatje,

  Voor elke ontwikkeling geldt: er is een goede politieke klimaat en een goede regering vereist. Beiden ontbreken in Suriname. De NDP intimideert en bedreigt andere partijen en de regering is bijzonder corrupt en onkundig.
  Suriname heeft veel meer inwoners nodig. Elke vooruitziende regering zou dit moeten erkennen en de Surinaamse diaspora de kans moeten geven terug te keren naar Suriname onder gunstige voorwaarden, hen een stukje grond geven in een nieuw te bouwen stad en waar nodig en aanwezig hun capaciteiten inzetten.
  Ik vrees echter dat het omgekeerde gaat gebeuren. Suriname zal land (grondgebied) kwijtraken. De bevolking in de buurlanden (m.n. Brazilie) groeit en ze zullen niet aarzelen te trekken naar Suriname en land in te pikken. Indien hun regering hen dan steunt, dan is Suriname een deel van z’n grondgebied gewoon kwijt!
  Dus het beste is om mensen met Surinaams root die in het buitenland verblijven en willen terugkeren, ongehinderd te ontvangen en in te zetten voor de ontwikkeling en voortbestaan van het land. Suriname heeft nieuw bloed en meer bedrijvigheid en kundigheid nodig! De huidige mensen kyunnen het gewoon niet aan, blijkt in de praktijk!


  Maak melding
 35. Ik woon niet in SU maar als ik hier lees dat personen als
  Somohardjo, Chiragally, Girjasing, Gajadin, en wellicht nog vele anderen die hier niet bij naam en toenaam zijn genoemd, illegaal grond hebben verkregen van Front of in ieder geval de vorige regering (Venetiaan-Sardjoe) dan kun je wel stellen dat hier ook sprake is geweest van onterechte occupatie. Het is dus eigenlijk hetzelfde wat Somohardjo, Chiragally, Girjasing, Gajadin, en andere figuren doen als wat bepaalde groepen boslandcreolen/marrons doen. Wat is eigenlijk het verschil?

  Ook als je op vakantie bent in SU valt het je op dat bepaalde groepen onnoemelijk grote hectares grond bezitten waardoor je gaat denken dat er iets niet klopt. Vooral als je in de buurt van de Derde Rijweg komt in SU zie je onmetelijk grote stukken land die slechts in “bezit” zijn van een kleine groep mensen die er niets mee doen. Deze enorme lappen grond zijn vaak onbewerkt en het kan niet anders dan dat het je als vakantieganger gewoon opvalt dat er iets niet klopt. Hoe komen ze aan dergelijke abnormaal grote percelen die onbewerkt zijn gebleven? Waren dat domeingronden? Zijn domeingronden tientallen hectares groot? Waarom worden deze zogenaamde domeingronden niet eerlijk verdeeld over alle groepen van de bevolking? Immers, er is land zat en SU is groot genoeg. Neen, als je het mij vraagt, klopt er heel veel niet wat de grondenproblematiek betreft in SU. Helaas krijgen de marrons de bal toegespeeld (zonder hun handelingen overigens goed te praten), maar er zijn nog vele onrechtmatige occupanten dan alleen de marrons, maar die occupanten worden door het corrupte beleid van de vorige regering (Venetiaan-Sardjoe) in bescherming genomen, terwijl het ook gewoon ordinaire dieven zijn, net als de marronoccupanten.


  Maak melding
 36. -Een ding weet ik en dat is het feit dat als er ooit een strenge registratie mag komen in Suriname zouden de helft van de bewoners van Moengo en Albina er niet meer wonen. Waarom, zij hebben de Franse nationaliteit en velen doen dit voor de kinderbijslag, maar wonen in Suriname. Velen verhuren hun woning aan de Franse kant.

  =De meeste gronden die de Hindoestanen in handen hebben worden bewerkt of je ziet bedrijven op staan.

  =De marron groep is echt niet zielig zoals men zelfs denkt. ik zie te veel om dit te kunnen bewijzen. Vele hebben veel kinderen, maar de verantwoordelijkheid wordt vaak niet genomen voor een goede opvoeding. De vaders zijn er ook vaak niet.

  =Ik hoop ooit voor verandering en dan niet meer voor ongeschoolde te gaan stemmen en ook niet voor mensen waar eigen belang voorop staat.


  Maak melding
 37. @smatje,

  Marrons hebben enorme hoeveelheden domeingronden in het binnenland gekregen, gratis en voor niks. Wat willen ze nog meer?
  Hoe denk je dat Brunswijk aan zoveel grond komt om een eigen goudmijn te beginnen?
  Indien Marrons gratis grond kunnen krijgen in de stad, dan moeten anderen ook gratis grond kunnen krijgen in het binnenland!


  Maak melding
 38. @Afu Sensie,

  De Marrons behoren bij de HAVE NOTS, en die zullen gaan pakken bij de HAVES.

  Daarom moet je ook niet boos worden als men ze een stempel geeft van rovers, niet werken, moorden ect.
  Accepteer dat ook.

  -Je moet met je handen van andermans spullen afblijven. Rijk worden zonder te werken. Afrikaanse toestanden in Suriname.


  Maak melding
 39. @ Jesse,

  Mee eens met je: het zou inderdaad goed zijn as Suriname de diaspora ongehinderd zou ontvangen en meer rechten zou toekennen om samen met de ingezetenen van SU het land verder in ontwikkeling te brengen. De westerse landen hebben ook hun know-how van elders gehaald en goed afgekeken bij de verder ontwikkelde landen om hun eigen land verder te ontwikkelen en op een hoger niveau te brengen. Suriname heeft nieuw bloed, meer bedrijvigheid en kundigheid nodig.

  Ik geloof echter wel dat de huidige mensen in SU wel over voldoende know-how beschikken, maar dat ze niet voldoende beseffen dat het uiteindelijk om het landsbelang gaat en niet om het eigen belang.

  Sabotage is aan de orde van de dag en men wil maar niet inzien dat als het economisch en maatschappelijk goed gaat met SU, dat iedereen er voordeel van heeft in SU. Behalve als een wit persoon uit Europa hen dat komt vertellen, dan nemen ze dat zonder meer aan. Probeert ene Letitia Vriesde haar steentje bij te dragen door bijvoorbeeld de atletieksport in SU op een hoger, zeg maar internationaal niveau te brengen, dan wordt ze ontegenzeggelijk tegengewerkt, terwijl ze allen maar voor de goede zaak gaat en het goede met SU voor heeft. Zou een wit Europees of Amerikaans persoon dezelfde visie hebben als Letitia Vriesde met de atletieksport heeft in SU, dan zouden de SUers het zonder meer, zonder na te denken, of te dwarsbomen, aannemen. Dat is nu eenmaal de koloniale achterlijke mentaliteit die sommigen daar in SU hebben.


  Maak melding
 40. -Dit is het gedrag van de marrons die goed gekeurd wordt::::::::

  Occupanten Vredenburg vertrekken niet
  Tuesday 19 August

  De politie is niet opgewassen tegen de meer dan 100 personen die sinds kort grote lappen grond hebben bezet te Vredenburg in het district Wanica. De wetsdienaren hebben de illegale bezetters afgelopen zaterdag verwijderd, maar die keerden zondag terug.

  De perceeleigenaren zeggen zelf acties te zullen ondernemen. Gevreesd wordt dat de zaak zal escaleren . Volgens de eigenaren zijn de bezetters gestuurd door politici en dat is trouwens ook wat de occupanten aanhalen.

  ===Ik hoop alleen maar niet dat er een burgeroorlog zal plaats vinden tussen de creolen en Hindoestanen====Ernstig is dit.

  =De meeste bedrijven zijn van de Hindoestanen en door dit gedrag hoop ik niet dat zij deze groep zullen weren om een baan te geven.


  Maak melding
 41. chaos en anachie dat willen deze lonnies .front en nederland hadden deze lonnies opgehemeld dat ze dapper waren en dat ze democratie hebben gebracht .laat zij nu zien wat democratie is .deze zelfde front had lonnie in zijn regering .
  hoe nu verder lonnie heeft front de rug toegekeerd .
  lonnie is gaan regeren met de zelfde bouterse die men dacht te vernederen .de politiek van suriname is vies en daarom stem ik bouterse omdat ik weet dat wat de vhp probeert te doen is tweedracht saaien onder de creolen maar deze creool is niet dom en de ndpers zijn ook niet dom .zie de vhp roepen dat het de coalitie is die de mensen zetten om land van de hindustanen te ocuperen ,waar ben je mee bezig santhoki .je zet de hindustanen op tegen hen die ocuperen en dat zijn de bosland creolen .
  ik mkeur voor honderd procent af wat deze mensen doen om anderen hun gronden te gaan occuperen ,er moet krachtdadig worden ingegrepen .zal ik deze grap gaan kunnen uithalen bij deze mensen om een stuk grond te gaan ocuperen in het binnenland !!!.hoe die mensen aan die grote stukken gronden komen weet alleen de vhp en de nps toen zij jaren geleden aan de macht waren en waar de vhp altijd de scepter zwaaide op dat ministerie ,maar nogmaals dat geeft de mensen niet het recht om te gaan occuperen .handen uit de mouwen werken en kopen .het zou te gemakkelijk zijn om uit het bos te komen en anderen hun bezittingen in bezit nemen en te bedreigen .ding moes soet oeng mars poer voevoeroe nanga lissie gie ding djoeka dissie .zie wat er achter de charlesburg gebeurt met deze mensen ,daar hebben ze ook gronden geoccupeerd, de naam texas is bekent .
  ze maken er een puinhoop van .wie zijn de mensen die roven verkrachten op dit moment in suriname .ik generaliseer niet maar de maron gemeenschap moet optreden tegen hun mensen .men moet ze leren dat wat niet van hun is ze van af moeten blijven .lonnie geeft geen goed voorbeeld aan die mensen a no kang .als het mijn grond was zou ik eigen rechter spelen gegarandeerd.


  Maak melding
 42. @ Jesse,

  Ben het weer eens met je. Indien marrons gratis grond kunnen claimen in de stad, dan zouden stadsbewoners ook gratis grond moeten kunnen claimen in het binnenland. Ook de inheemsen hebben overigens gratis grond op Poika, Bernarddorp, Wit Santie enzovoorts.

  Het zou inderdaad cool zijn als de marrons gewoon weer terugkeren naar hun enorme lappen domeingrond in het binnenland en de stad maar laten voor wat het is.

  Maar toch vraag ik mezelf af of de marrons niet hiermee een signaal willen afgeven aan de overige gemeenschap in SU. Waarom zijn het “krakers”? Wat is hun achterliggende gedachte? Wat willen ze met dergelijk gedrag zeggen? Hier heb je ook krakers die gebouwen bezetten van grote bedrijven, makelaars in bedrijfsruimten en zo. Deze krakers worden door de Mobiele Eenheid (de M.E.) vaak met grof geweld verwijderd. Ook worden bepaalde groepen krakers gedoogd omdat men wilt voorkomen dat gebouwen onbewaakt leegstaan. Deze krakers zijn vaak anarchisten en keren zich tegen de kapitalistische materialistische maatschappij. Dat is de boodschap die deze veelal (skinheads) krakers willen doorgeven. Maar ik vraag me af welke statement de marrons willen maken met het occuperen van percelen die hen niet toebehoren.

  Is het omdat marrons stelselmatig worden uitgesloten van de arbeidsmarkt? Van bepaalde voorzieningen? Loopt het binnenland achter op de andere districten van SU? Die problematiek speelt namelijk ook onder de inheemsen: achterstelling ten opzichte van andere delen van SU. Op Poika bijvoorbeeld kun je geen gebruik maken van stroom na tienen
  ’s avonds. Lijkt me enorm beperkend en heel lastig. Ook is er nagenoeg geen stromend kraanwater op Poika, Bernarddorp en andere inheemse dorpen. In feite hebben de inheemsen (zowel boslandcreolen als indianen) met dezelfde problematiek te maken, namelijk een ontwikkelingsachterstand voor wat betreft de basisvoorzieningen zoals onderwijs en basale (nuts)voorzieningen.


  Maak melding
 43. @smatje,

  M.i. is de milieu waarin Marrons verkeren – arm, slecht geschoold, geen goede voorbeelden, instabiele gezin – een reden waarom de kinderen het minder doen dan de kinderen van andere groepen. Marronkinderen zouden meer moeten optrekken met kinderen van opgeleide mensen of 3 maanden per jaar in internaten moeten verblijven waar een betere leer- en ontwikkelingsklimaat heerst, even dus weg van de verlammende eigen omgeving, zodat ze weten dat het e.e.a. ook anders kan.
  Marrons trekken totaal onvoorbereid naar de stad en het liefst met het hele gezin. Vroeger ging alleen de vader naar de stad, werkte en spaarde wat, kocht of huurde een huisje en liet dan het gezin overkomen. Nu is het in een klap van redelijk naar slecht en dan met velen tezamen. De onvrede stapelt zich op, de stress bouwt zich op en dat uit zich weer in agressie en onverantwoordelijk gedrag bij een aantal. Goed betaald werk is er niet en het gezin moet toch verzorgd worden, dus de kans om misdadig te doen is heel groot en dat gebeurt dan ook.
  Dus onvoorbereid en ongepland te werk gaan en alle schepen achter zich verbranden is m.i. de oorzaak van de ellende die menige Marron zichzelf, zijn gezin en anderen veroorzaakt.
  Die Marrons die genoeg hebben gespaard en land hebben gekocht vinden het ook niks dat anderen maar zomaar van alles bezetten of krijgen. Marrons zijn ook geen hechte gemeenschap die elkaar financieel ondersteunt (wie tegenwoordig wel?).


  Maak melding
 44. @Jesse & @Smatje:

  Ik heb jullie reacties gelezen.
  Er zit degelijk een waarheid in jullie reacties.
  Maar wie heeft dit allemaal veroorzaakt en tot op heden geen enkele stappen ondernomen om de totale situatie te laten veranderen?

  De Surinaamse POLITIEK met allerlei dubieuze figuren.
  Ze hebben nimmer in landsbelang willen handelen.
  En vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw, kwam er nog een grotere criminele bende bij.
  Die zaaide vervolgens alleen maar dood en verderf in Su.

  Maar ik hoop dat er nu echt een verandering hierin zal komen.
  Dat ik de occupanten/landpikkers als Mau Mau’s heb genoemd, is in deze niet negatief.
  Maar om doodleuk (EIGENDOM) van de mensen te gaan occuperen, kan nimmer getolereerd worden.
  Want de echte Mau Mau’s komen uit Kenia.
  En die hadden een andere doelstelling in hun land tegen de Britten.

  Maar wanneer veranderd de mentaliteit van de zogenaamde POLITIEKE leiders in Su.?

  Maar het achterland moet echt tot ontwikkeling worden gebracht door deze mensen met behulp van deskundigen.
  En alle zogenaamde politieke schurken, zullen hieraan een behoorlijke bijdrage moeten leveren.
  Dus er is nog hoop!

  Dit zou ook mogelijk moeten zijn in het binnenland van Su.

  http://www.nuzakelijk.nl/aid-or-trade/2457727/omgeschoolde-keniaanse-boeren-verdienen-honing.html

  Omgeschoolde Keniaanse boeren verdienen aan honing.

  Jonge ‘sexy’ boeren in Kenia
  Met een iPad in de hand beginnen in Kenia steeds meer hoog opgeleide jongeren een eigen boerderij.
  En ze verdienen er goed geld mee.
  http://www.elinea.nl/artikel/jonge-sexy-boeren-in-kenia


  Maak melding
 45. Ray

  @Sarie

  @Sari

  En je denkt dat iemand met AMNESTIE wel je vriend kan zijn ?!Weet jij wat de DEFENITIE van Amnestie is?!
  Even nog als je wil meedoen aan de discussie hier gedraag dan als een volwassene en niet als een verwend peutertje,okay?


  Maak melding
 46. Een goed alternatief is om wetswijziging, huurgrond terug te vorderen van mensen die deze ooit hebben gekregen om te gaan landbouwen erop en er niets mee doen, of willen doorverkopen voor woekerwinsten…

  Deze verkavelen en aan behoeftigen uitdelen, kavels mogen niet doorverkocht worden, maar mogen bij geen gebruik binnen x aantal jaren teruggevorderd worden…

  Maar blijf AUB af van andermans EIGENDOMMEN dit is stelen, geen enkel mens zal het ooit tolereren als iemand aan zijn eigendom woning of grond komt, we leven in 2014 en niet in de middeleeuwen….


  Maak melding
 47. @Ray

  Je bent dom oerdom en je bent zo lelyk als de nacht.

  Geen verstand heb je alleen maar kronto watra inje hoofd.

  Je denkt niet na en klets maar wat. Ik ben tegen een ieder die Suriname overlevert aan zg. vrienden.

  Enige wat telt is geld boi. Knoop dat in je bolltje of koko van je.


  Maak melding
 48. @Sari

  En je kan nu ophouden okay,’
  Als je zo slim was geweest zou je gemerkt hebben dat mijn eerste reaktie niet voor jou bedoeld was ik heb mij in nick vergist. Ik zou je het op een nette manier erop gewezen maar toen je tekeer ging als een baboen aap heb ik mij onthouden ervan.

  Gedraag je voortaan ,okay.


  Maak melding
 49. @Pero
  “Chaos en anarchie dat willen deze Lonnies ect. ”

  Beste Pero
  Het zijn wel deze Lonnies die de door als aller sterkste Surinaamse leider ooit in het zadel houden.


  Maak melding
 50. @ Jesse
  M.i. is de milieu waarin Marrons verkeren – arm, slecht geschoold, geen goede voorbeelden, instabiele gezin – een reden waarom de kinderen het minder doen dan de kinderen van andere groepen. Marronkinderen zouden meer moeten optrekken met kinderen van opgeleide mensen of 3 maanden per jaar in internaten moeten verblijven waar een betere leer- en ontwikkelingsklimaat heerst, even dus weg van de verlammende eigen omgeving, zodat ze weten dat het e.e.a. ook anders kan.

  Jesse
  Wat een nobel streven en wat een opoffering vraag je aan je medemens.
  Milieu van de Marrons:
  Al deze manco’s kennen wij en willen wij hieraan werken om het te veranderen dan MOETEN beide partijen dit willen.
  Ik constateer dagelijks dat de Marron gemeenschap dit niet wilt en ontegenzeggelijk handelt en onderwijst naar eigen goeddunken denkende dat het oerwoud nog steeds hun playground is.
  De kinderen verblijven op straat totdat het bedtijd is om dan te gaan slapen. Geen elektra want pa en ma kunnen dat niet betalen en leven op voornamelijk geoccupeerd terrein. De Marron kinderen kennen het woord sociaal gedrag dus niet en ook niet op school (mijn kleinzoon komt dagelijks thuis vertellen dat een Marron zijn zakgeld heeft ingepikt en zijn drinken en de school probeert bij alle macht dit in te dammen zonder 100% resultaat).

  Marronkinderen zouden meer moeten optrekken met kinderen van opgeleide mensen
  Sorry maar dat zou ik niet toelaten want mijn eigen ervaring leert, na in de jaren 80 gewerkt te hebben voor Suriname, dat omgaan met een ander om die op te leiden naar jou niveau gelijk staat met stilstand en achteruitgang van je eigen niveau en omgeving.

  Dus stel ik voor dat de Marron kinderen eerst leren om te socialiseren en andermans mening en eigendom te respecteren waarna er dan kan worden overgegaan tot hetgeen je aangeeft.
  Ik vrees dit niet meer mee te zullen maken want anno 2014, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, is het gedag en instelling van de Marron nog niet eens 20% verandert in zijn voordeel.

  Excuses voor dit eerlijk stuk welke waarschijnlijk niet jou goedkeuring zal dragen


  Maak melding
 51. @ Smatje

  Suriname is een verloren land, dan in meerdere opzichten.
  In 40 jaar tijd hebben de nakomelingen van de Afrikanen een zooitje gemaakt van wat ooit voor de Europeanen een paradijs op aarde was. Hoeveel landen hebben niet gestreden om dit klein stukje aarde: Spanje, Portugal, Engeland en Nederland.

  Gedurende de koloniale periode hebben de Nederlanders (en ook de Engelsen) van dit stukje aarde een behoorlijk bewoonbaar land gemaakt. De Nederlanders hebben wegen, kanalen en dijken gebouwd. Een mooie stad Paramaribo gebouwd, die nog steeds tot de verbeelding spreekt van veel toeristen.

  En wat kregen wij na 1975? Een land die in 40 jaar tijd, voornamelijk door nakomelingen van de Afrikanen volledig is vernietigd.

  Zolang de nakomelingen van de Afrikanen nog voor het zeggen hebben, of mede politiek verantwoordelijk blijven, zal dit mooie land van ooit nooit meer hetzelfde zijn als van voor 1975.

  Tenzij de Nederlanders het weer voor het zeggen krijgen.


  Maak melding
 52. Het racisme druipt van michael zijn reactie.

  Blijkbaar heeft die racist michael niet eens door dat Suriname misschien wel een verloren land is geworden, door toedoen van zijn racistische soort.

  Dit kankergezwel racisme en racisten zoals michael zouden we voorgoed uit Suriname moeten verbannen en wedden dat het weer de paradijs wordt.


  Maak melding
 53. Gelet op de huidige methode van landpikkerij door arme Surinamers, die helaas land afhandig maken van de rechtmatige eigenaren landbezitters, geeft deze werkwijze als nooit tevoren aan hoe schrijnend de behoefte is voor mijn landgenoten om een stukje land voor zichzelf te hebben. Ik kan maar niet begrijpen dat dit allemaal nog kan gebeuren in Suriname, want er is land genoeg maar door het inpikken van andermans grondgebied door medelanders lijkt het alsof Suriname grondloos is en veel kleiner dan het land van onze voormalige vervloekte kolonisator alwaar de huidige populatie gehuisvest is als haringen in een ton.

  Jammer genoeg hebben de kolonisatoren haar onderdanen oftewel slaven tijdens haar bewind eeuwenlang erg dom gehouden zodat dat wat er momenteel gaande is in Suriname het gevolg daarvan is waar alleen Surinamers met een heldere geest en verantwoordelijkheidsgevoel weet van heeft en de handelwijze van de achtergestelden volkomen begrijpen maar helaas persoonlijk niets kunnen doen omdat het land Suriname nog steeds in handen is van de afstammelingen van het kerktijdperk. Dit is het resultaat, dat honderden jaren onderdrukking met de karwats door het koloniaal regime heeft gemaakt dat Surinamers heden ten dage niet beter weten waarbij groot en klein, arm en rijk, slim en dom nog steeds van alles doen wat hun God hun verboden heeft.

  Mensen die allerlei shit roepen over o.a. afschieten van die bosjesmensen terug het bos in, of weg met dat zooi ezels van het stenentijdperk, of de negers maken alles kapot terwijl de kolonisator Suriname ordelijk heeft achtergelaten, zijn de afstammelingen van de kolonialisten, aldus in het bezit van koloniaal bloed die wis en zeker geen recht hebben van spreken, maar thuishoren in de middellandse zee en te recht de titel verdienen van “mammoet ezel”. Deze alwetende klojo’s dienen met onmiddellijke ingang gedumpt te worden in Rome of daar waar ze in wezen horen te zijn, namelijk in de beerput van hun geweldige toenmalige koloniale meesters.

  Er moet inderdaad een oplossing komen voor Surinamers die het niet hebben, maar zoals het er nu allemaal aan toe gaat vrees ik dat er slechts 1 oplossing voorhanden is om het land Suriname alsnog florisant te maken waar iedere ingezetene er profijt van zal hebben, te weten, totale destructie van de geijkte bestaande regeerorde. Dus alle zogenaamde binnenlandse en uitheemse profeten aan de schandpaal, alle regeerpartijen en ministers op een stok middels een loeiharde schop in het kippenhok. Eerlijk delen was er toen niet aan de orde en nu nog steeds niet, daarom moeten alle wetsboeken met ingang van nu worden herschreven en weg met alles waaraan de Bijbel, godsdiensten en kolonialisme is gerelateerd…because God is the Devil himselff.
  django


  Maak melding
 54. @Afu Sensie

  Voor een halve gare (afu sensie) heb je een levendige fantasie.

  Maar voor wat het waard is: FFF is een bedrijf uit India en die investeren miljoenen in een landbouwproject in Suriname.

  Kun jij mij een bedrijf uit Afrika noemen die ook een dergelijke investering doet in Suriname?

  Ach, ben even vergeten dat de Nigerianen zich bezig houden met internet criminaliteit en mensenhandel in Suriname.

  Nu jij !


  Maak melding
 55. @pokai tongo,

  Dat was juist wat ik wilde zeggen, dat de Marronkinderen leren socialer en opener te worden (de volwassenen zijn al verloren). Maar niet tkv anderen, natuurlijk!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES