Vrees voor vernietiging pas ontdekte waterval

19

PARAMARIBO, 16 jul – In het natuurpark Brownsberg is een waterval ontdekt. Een team milieuactivisten deed de ontdekking, maar vreest meteen ook voor vernietiging. Goudzoekers rukken op.

Gek ver van de net ontdekte Stonwatervallen zijn de goudzoekers niet. De vallen voeren de Wittiekreek die zo goed als verpest is door het wilde goud zoeken. En klaar zijn de goudzoekers nog lang niet. Milieuactivist Erlan Sluer zegt tegenover De West de ontdekking zo snel mogelijk wereldkundig te hebben willen maken. “Zodat het gebied beter beschermd kan worden.” Voor een deel van het natuurpark is het al te laat.

Brownsberg is deels aangetast door illegaal graaf- en mijnwerk. Om verdere vernietiging te voorkomen is een scheidslijn getrokken. Het natuurpark wordt voorlopig bewaakt door de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS. Sluer vreest dat het een kwestie van tijd is eer de goudzoekers de Stonwaterval bereiken. Als er niets wordt ondernomen verdwijnt de val nog voor hij goed en wel bestudeerd is.

19 REACTIES

 1. ” Om verdere vernietiging te voorkomen is een scheidslijn getrokken. Het natuurpark wordt voorlopig bewaakt door de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS”

  Als de bewaking door OGS van het gebied alleen op papier bestaat dan is het effect van de bewaking nihil. In de ogen van de goudzoekers heeft een natuurpark geen betekenis. Hierdoor kunnen ze geen waardering opbrengen voor behoud van het milieu. Ze zijn geobsedeerd door het gele metaal goud.

  Laat de staat het gebied bewaken door de militairen, als tenminste hun beleid gericht is op behoud van het natuurpark.

  Anders wordt het gebied vernietigt ten gunste van eigen voor deel.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. Gewoon een Surinaamse (Berlijnse) muur om het hele gebied aanleggen van het pas ondekte waterval gebied.

  I.v.m. minister BELLY’s (Resocialisatie) project, voor de steeds toegenomen Santo Boma (huisvesters), kunnen deze samen met andere werklozen worden ingezet voor de aanleg van de muur.


  Maak melding

 3. Wij zijn bezig in hoog tempo de leefomgeving te vernietigen ,maar vergeten misschien dat we daarmee ook onszelf en onze toekomst bezig zijn te vernietigen.


  Maak melding

 4. Niks bijzonders, Surinamers zijn de meest hebzuchtige mensen ter wereld. Alleen de dag van vandaag geldt, de dag van morgen is niet hun probleem. De natuur is ondergeschikt aan hun hebzucht, slecht voorbeeld doet volgen. De regering schiet tekort om internationale afspraken over het natuurbehoud na te leven. Alle geld en inspanning van internationale organisaties om de natuur in Suriname te redden is reddeloos verloren gegaan aan de hebzucht van de Surinamers.

  Alleen een straf van God kan dit volk nog tot bezinning brengen.


  Maak melding

 5. Mede een gevolg van de “na ons komt de zondvloed” politiek en houding van veel Surinamers, alleen een kijkje langs de bermen en oevers, geeft door de hoeveelheid petflessen en andere zooi wel weer hoe er met het milieu en natuur omgegaan wordt, dus wat er op Brownsberg en op in de goudvelden gebeurt is niet zo verwonderlijk, het interesseert ze blijkbaar geen zak, als ze maar geld kunnen maken ,vreten, zuipen en neuken is alles goed


  Maak melding

 6. Wat heb je nou aan een waterval? Niks. Aan goud heb je wel wat. Je kunt je tanden er mee versieren.
  Laatst gelezen dat 70% van de tandartsen hele kleine zendertjes plaatsen in vullingen van de kiezen. In wiens opdracht? Met welk doel?


  Maak melding

 7. Zouden wij niet de hulp kunnen inroepen van Frankrijk cq Frans-Guyana om deze gelukzoekers voor eens en voor altijd op te ruimen? E.e.a. in het kader van het twinningprogramma tussen Suriname en Frans Guyana. Immers, de Franse defensieattache was lovend over Suiname’s bijdrage aan dit programma.
  In een commissie Ordening Goudsector heb ik weinig fiducie.


  Maak melding

 8. Mensen (w.o. ik) zijn zo dom. We hebben nog steeds niet door dat de mens een vernielzuchtig wezen is en doen net alsof dat niet zo is. We maken wetjes om vernielzucht te bestraffen maar stiekem en soms publiekelijk geven we toe aan onze vernielzucht.
  De blanken hebben al hun bossen in Europa gemold. De negers willen niet achterblijven. Ze zijn verblind geraakt door de hersenspoeling van de blanken, nl dat goud al je problemen gaat oplossen.
  Die domme negers werken als ezels om de aarde te vernielen en goud uit haar baarmoeder te rukken om vervolgens dat goud af te geven aan de blanken tegen wat dollars en euro’s. Hoe dom kun je zijn?


  Maak melding

 9. Koekenbakker,

  Voor jouw informatie: het zijn merendeels Braziliaanse goudzoekers die in het oerwoud van SU bezig zijn om de natuur om zeep te helpen. Het wordt tijd dat er gauw nieuw beleid wordt gemaakt ter bescherming van het Surinaamse regenwoud en ook dit nieuw ontdekte natuurgebied. Men beseft niet in voldoende mate hoe belangrijk het behoud van natuur is in SU. Meer toezicht op het natuurpark is van essentieel belang.


  Maak melding

 10. @Smatje
  De Brazilianen die u de schuld geeft doen dat in samenwerkening met Surinaamseconcessiehouders zoals NANA resources (Heerenberg), Safrina Holding (Dino en co) en DNA lid Brunslijk.
  Dit zijn de grootste rechthebbenden en die verdienen het meest zonder echt te investeren en te werken.

  Het is maar dat u begrijpt dat de Brazilianen niet uit zich zelf het binnenland in kunnen en ergens gaan graven etc.


  Maak melding

 11. De kans dat deze waterval over vier jaar nog bestaat is kleiner dan dat Suriname over vier jaar WK kampioen wordt. In de gedachtewereld van de Surinaamse regering staat goudwinning gelijk aan het tot ontwikkeling brengen van het land, terwijl het in werkelijkheid om de vernietiging van onze duurzame waterbronnen en ons tropisch regenwoud gaat. De illegale goudzoekers in het park kregen een deel van het park in concessie van de regering met als legitimering; ‘ze hebben illegaal al zoveel vernietigd, dus mogen ze legaal doorgaan met de vernietiging’. Als straks het in concessie gekregen deel geen goud meer bevat, gaan ze toch rustig het nu beschermde deel aantasten in de wetenschap dat als ze genoeg vernietigen, ze uiteindelijk toch toestemming krijgen van de schurken die het nu voor het zeggen hebben in het land.


  Maak melding

 12. De “val” van Brownsberg.

  Anno 2050:
  Opa vertelt aan zijn kleinzoon:

  “Hier op deze plek waar er nu slechts een krater staat, stond er ooit een prachtige rode berg.
  Op de berg ontsprongen watervallen, zoals de Leoval en de Ireneval waar je heerlijk in kon baden en poedelen.
  Herboren voelde je je, na zo’n ijskoud kruidenbad.
  Omringd werd je door de adembenemende schoonheid van het toen nog beschermde ongerepte tropische regenwoud.
  Waar er nog colonnes parasolmieren hun weg baanden, elk met een stuk blad boven hun hoofd, over een omgevallen boomstam die al bijna één geworden was met zijn omgeving. Een schitterend schouwspel!
  Waar het oerwoud nog kon praten, een stem had, en je in je tomeloze fantasie meenam naar verre idyllische oorden.
  Waar je voelde dat God er woonde, waar je kon ervaren hoe wonderlijk de natuur kan zijn.”

  “Maar Opa, wat is er dan gebeurd?”

  “Koorts mijn jongen, ze kregen allemaal de Goudkoorts en toen was het afgelopen…..net als toen in 1492….”


  Maak melding

 13. 17 juli 2014

  En als die gronden totaal verpest zijn, zullen de inheemsen uiteindelijk het gelag betalen.

  Let op de woorden van Srika!!
  Srika


  Maak melding

 14. @ Tamara
  Very emotioneel. Thank you. Ik ben jaren geleden naar de Irenevallen geweest. We hebben toen op de berg geslapen. Wow, die goede tijd komt niet terug. Verder, er hoeft helemaal geen muur op de berg. De kazerne op Brownsweg is toch in ere hersteld? Stuur die kerels en die meidens erop af. Maar nee hoor, DDB gaat wel naar de berg voor een digitale TV launch waarvan de mensen in Brokopondo toch niet van kunnen genieten. Dienst LBB, bewaak en bescherm onze natuurreservaten, nu!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.