Nederland uitgenodigd om te praten over herstelbetalingen

86

Caribische landen willen dat Nederland als oud-kolonisator van Suriname komt praten over financiële compensatie voor de slavernijperiode. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Portugal worden uitgenodigd om over compensatie te komen praten op een conferentie die eind dit jaar of begin volgend jaar door de Caricom gehouden moet worden. Als de Europese landen niet op de uitnodiging ingaan stappen de voormalige koloniën naar de rechter meldt het ANP.

De Surinaamse jurist Guno Rijssel vindt wel dat Nederland over de brug moet komen, maar is niet te spreken over de aanpak die van de oud-koloniën – verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom) – hebben gekozen, zegt hij in gesprek met het ANP. Rijssel werd eind vorig jaar door president Desi Bouterse benoemd als secretaris van de Surinaamse herstelbetalingencommissie. Afgelopen maart is hij uit onvrede opgestapt.

Rijssel vindt het heel slecht dat Caricom het Britse advocatenkantoor Leigh Day heeft ingehuurd voor de rechtszaak over de herstelbetalingen. Ook vindt hij het onverstandig dat de oud-koloniën voor een gezamenlijke claim hebben gekozen.
Rijssel verwacht een veel beter resultaat als Suriname zelfstandig een claim bij Nederland indient, met begeleiding van Surinaamse advocaten. Lees verder op Telegraaf.NL.


86 REACTIES

 1. En zijn de West Afrikaanse landen w.o. Ghana ook uitgenodigd om te komen uitleggen waarom ze hun volk hebben verkocht voor een paar kralen en spiegels? Sur is ook kolonie geweest van Engeland en Spanje, succes!


  Maak melding

 2. Kansloze missie. Misschien moet nederland Spanje ook aanklagen ivm 80 jarige oorlog. Hou toch op, veel surinamers worden gepamperd door de nederlandse staat. Schuld is dus afbetaald. Wil je geld ? Zoek een baan en ga werken.


  Maak melding

 3. Als Nederlant gaat naar die konferensie, dan zij gaan zeggen kijk wei hebben die mense gehaalt uit Afrika en Azie en wij hebben se stage laten lopen op plantage, dan zei kunnen in toekoms self bedrijf leiden. Moeten wij daarvoor gestraf worden? Wij moeten belooning krijge!


  Maak melding

 4. Zie daar mijne mensen; wij (zullen gaan) zwemmen, olv de enige en echte badmeester in Suriname nl, El Sr Presidente de la Republica !

  Ik heb mijn Speedo zwembroek al klaar liggen dus ben ik ready to go for a swim !

  Zwemmen in het geld, zwemmen in het geld !! by Party Squad !

  I like it like that !


  Maak melding

 5. Vergeten jullie bij de herstelbetalingen ook niet Ghana en de stamhoofden uit Ghana erbij te betrekken, want ook die zijn schuldig aan de Slavernij/slavenhandel en horen als er betaald moet worden ook hun aandeel van de herstelbetalingen te doen.

  Bij handel zijn er altijd twee partijen nodig, een die vraagt naar een goed/product en de andere die het goed/product biedt.

  Ghana: daar werden Afrikanen opgepakt door de stamhoofden van de dorpen en werden onderling verhandeld tot dat die in St George El Mina, die in handen was van Hollanders terecht kwamen.

  Daarna kwamen de Hollandse rederijen met hun slavenschepen die ze meenamen naar Antillen verscheepte en hier werden ze weer verkocht op de veiling/beurs van mensen voor plantagehouders van andere landen in de nieuwe wereld.

  Ook Spanje moet ter verantwoording worden geroepen want de priester Bartolomé de las Casas was een Spanjaard. Hij kwam wel op voor de mensenrechten van de Indianen/inheemsen dat die het zware arbeid op de plantages niet aankonden en dat de Afrikanen daar veel beter geschikt voor waren, zonder de mensenrechten van deze mensen in te zien. Kortzichtig was deze man dus wel wat dat betreft en was bewust bezig dat Indianen het zware werk niet aankonden en Afrikanen wel. Ook de Paus van Rome moet ter verantwoording worden geroepen.

  Suriname was voor 1/3 deel van de Stad Amsterdam;
  Suriname was voor 1/3 deel van de Westindische Company
  Suriname was voor 1/3 deel van de family van Aersen van Sommelsdijk.

  Ook de provincie Zeeland speelde een rol in de slavenhandel naar Suriname.

  Dus al deze landen, kerken, Hollandse scheepsrederijen, nabestaanden van deze families die met slavernij bezig waren, enz moeten ook ter verantwoording worden geroepen.

  Ook het Nederlands Koningshuis enz, enz.
  Verder de Republiek Frankrijk, want Suriname was ook een kolonie van Frankrijk.
  Verder ook Engeland, want Suriname is ook een kolonie geweest van Engeland.

  Men kan beter aan doen de families en iedereen die met de slavenhandel, slavernij bezig was helder in kaart brengen en goed zichtbaar maken aan de wereld en de stap van herstelbetalingen in een andere fase bespreken of gewoon nalaten. Afrikaanse stamhoofden in Ghana moet men niet vergeten, want die zijn net zo misdadig of schuldig als degenen in Europa.

  Men kan altijd nawijzen of in het nieuws bespreekbaar maken en deze personen laten inzien dat bekends is, wie hun voorouders waren, ook in Afrika, Spanje, Rome, enz.


  Maak melding

 6. Hopelijk vergeeft u mij de ironie:

  De Hollanders gaan op die conferentie geld claimen voor:

  1) Volpension verblijf in Elmina.
  2) Cruise van Elmina naar Curaçao.
  3) Training en volpension op Curaçao.
  4) Voedsel en inwoning /medische zorg / assertiviteitstraining
  5) Reis- en verkoopkosten Curaçao – Suriname.
  6) Jaarlijkse bijdrage aan te kort Surinaamse overheid.
  7) verrekening bruidsschat per 1975 van euro 1,5 miljard.

  Als bewijs zullen ze aanvoeren.
  Als ze in Ghana gebleven zouden zijn was het inkomen per inwoner in 2011 $ 3.500 terwijl het inkomen per inwoner in Suriname in 2011 $ 9.600/jaar bedroeg.

  De verdien capaciteit en de mogelijkheden deel te nemen in de Wereld economie is nu aanzienlijk groter.

  Met excuses voor het voor vermelde.


  Maak melding

 7. En wanneer gaat Bouta de familieleden van degenen, die hij 8 december 1982 opgepakt, gemarteld en vermoord heeft, financieel compenseren voor het smartelijk verlies van hun geliefden? Zolang de VS niet achter de herstelbetaling gaat staan, blijft deze gedachte niet meer dan een hersenkonkel


  Maak melding

 8. @Farrakhan

  Als Nederland een herstelbetaling moet ophoesten, dan heeft deze het recht mislukkelingen als jij naar Afrika terug te sturen. 😆


  Maak melding

 9. JoJo, ter aanvulling van je lijst herstelbetalingen aan Nederland:

  -je vergeet de vergoeding van het vergane schip Leusden en de slaven die toen omgekomen zijn door moord.
  Dat heeft Nederland echt veel gekost.
  -Daarbij zal Nederland ook een vergoeding eisen per marron en voor de jacht op hen, dwars door de onbegaanbare moerassen van ons tropisch regenwoud
  – het aantal jagers dat stierf aan de moeraskoorts
  -De aanleg van het Cordonpad niet te vergeten.
  -De prijs die de plantagehouders moesten betalen voor het hoofd van Boni.
  -De gebouwen die verbrand zijn door Codjo, Mentor en Present. Dat was ook een grote verliespost.

  Dit is maar een heel kleine greep van wat er nog betaald moet worden aan Nederland voor 400 jaar kolonisatie.

  Nederlanders betalen niet, ze eisen vergoeding voor hun wandaden. Kijk maar naar Indonesië. Lees de column van Usha Marhe.


  Maak melding

 10. @jojo…

  niet alleen een GRATIS CRUISE…
  maar tevens BAANGARANTIE……

  ondank is werelds loon…..meisje Shepherd en sukkeltje Zundert.!!!!!!


  Maak melding

 11. Europa heeft dit heel slim gespeeld.
  Gewoon lang genoeg gewacht tot dat deze “zaak” verjaard is en vergeleken kan worden met de 80jarige oorlog of de grote volksverhuizing.

  Op dit stukje geschiedenis zijn mensenrechten helaas niet van toepassing of de negers hebben de pech negers te zijn en geen joden. De laatste worden 70 jaar na dato nog steeds gecompenseerd, betere advocaten misschien.


  Maak melding

 12. Bella, de West Afrikaanse landen w.o. Ghana bestonden toen als Nationale Staat nog niet eens, daarna werd Afrika door de Europeanen onderling verdeeld en uitgebuit, uit deze kolonies zijn eeuwen later de onafhankelijke Afrikaanse staten voortgekomen.
  De verschillende Afrikaanse stammen wisten toen niet eens waar Suriname lag, ze wisten ook niet wat voor ellendig leven hun ‘eigen mensen’ uit andere stammen tegemoet gingen in de Amerika’s (ik denk/weet zeker dat er ooit ook een tijd was dat een Spanjaard ook zonder na te denken een Nederlander had verkocht als slaaf en omgekeerd, als een rijke buitenstaander genoeg geboden had), hoe je het ook draait of keert de hoofdschuldigen aan deze vorm van slavernij waren de Europese mogendheden en die bestaan nog steeds. Als er iemand moet betalen, dan zijn het de Europeanen wel.


  Maak melding

 13. Er is onherstelbare schade toegebracht. Over welke herstelbetaling heeft u het? Voor wat betreft Suriname moeten de nazaten gewoon met rust gelaten worden om hun eigen weg te zoeken in de rij der natiën. Met vereende krachten zullen wij het heus wel redden. Forward ever, backward never!


  Maak melding

 14. Passant, dat verhaal van de priester Las Casas, die medelijden had met Indianen en ze wilde ontzien en daarom sterke Afrikanen te halen om het zware werk te doen op de plantages omdat zij er beter tegen bestand waren, is ook zo’n mooi sprookje dat de Europeanen vertellen om ondanks die verschrikkelijke slavernij toch een beetje menselijk over te komen. Waarom is het een sprookje?

  1. De Europeanen waren in eerste instantie op zoek naar goud, zilver en diamant, ze schroomden er toen niet voor ALLE INDIANEN die ze tegenkwamen te vermoorden, met kogels en besmettelijke ziekten.

  2. Pas toen er geen Indianen meer waren in het Caraibisch gebied ging men plantages stichten om katoen en suiker te verbouwen (het goud en zilver lagen immers niet voor het oprapen), ze moesten dus wel op zoek naar andere arbeidskrachten en Afrika had de pech om het dichtstbij te liggen, als India of Indonesië daar hadden gelegen, dan hadden ze die ‘sterke’ Hindustanen en even ‘sterke’ Javanen gepakt (later haalden ze die toch ook als contractarbeiders om hetzelfde werk te doen toen ze geen ‘sterke’ Afrikanen meer mochten invoeren als slaven?). Een Afrikaan is niet als een robot of tractor van staal gemaakt, zelfs een paard of een olifant gaat dood als je hem hard laat werken zonder goede voeding en medische zorg, dus ook de de ‘sterke’ Afrikanen gingen net als de Indianen bij bosjes dood, doe zelf maar eens onderzoek om te achterhalen hoeveel procent van de Afrikanen binnen vijf jaar dood was op de plantages, gemiddeld werd een plantage slaaf niet ouder dan 35 jaar. Dus kom nooit meer aandragen met dat flutverhaal van sterke Afrikanen tegenover zwakke Indianen. Waarom hadden de Europeanen geen medelijden met die arme Hindustanen en Javanen in India en Indonesië, waarom haalden ze ook geen ,sterke’ Afrikanen om in die landen het zware werk te doen op de plantages? Omdat er daar wel genoeg mensen waren om uit te buiten, ze zouden wel gek zijn om een oceaan over te steken om ‘sterke’lui’ en zoals ze steeds weer beweren. ‘luie’ Afrikanen te gaan halen. Soms haalde ze juist Hindustanen naar Afrika om daar op de plantages te werken (Uganda, Tanzania, Kenia, Zuid Afrika, waarom deden zed at in Godsnaam terwijl er zoveel sterke Arikanen voor het grijpen waren in Afrika? (ik weet het niet want nu komt die vraag voor het eerst bij me op).

  Passant, als je een Europeaan bent dan kan ik me voorstellen dat je dat verhaal van Las Casas graag wil doorvertellen, mensen hebben de neiging om de misdaden door hun ‘eigen mensen’ gepleegd op een of andere manier goed te praten of minder erg te doen lijken (als Robben duikt en Nederland wint, dan is dat slim, als een Braziliaan dat doet en Nederland wordt benadeeld dan moet je die Nederlanders horen vloeken). Passant, als je echter afstamt van Afrikanen, dan moet je je schamen dat je dat verhaal altijd voor zoete koek geslikt hebt, want dan geef je daarmee te kennen dat je niet zelfstandig kan denken.


  Maak melding

 15. @@ Bella, vergeet India, Indonesia ect. niet!

  Wat dacht je van de chinezen??
  Dromen is gezond!!!!! maar dan niet met ogen open!!


  Maak melding

 16. Stel dat SU voor elkaar krijgt( waar ik niet in geloof) waar gaat het geld naar toe en bij wie??? Hopelijk niet voor de vrijlating van Dino saurus!!


  Maak melding

 17. Hallo!! ik heb een ijzeren bal waarmee de slaven werden vast geketend aan hun enkels! wat moet het op brengen??

  Precies de zelfde hebben zij eentje bij de DSB bank a.d. Henk Arronstraat, helemaal rechts in het hoek als je daar binnen komt!! moeite waard om te gaan bewonderen.

  Je bent wel gewaarschuwd!! het doet je wel wat!!!!!


  Maak melding

 18. wat spannend dat de herstelbetalingen op de agenda komen……..

  en inderdaad vraag ik me af hoe ghana en andere afrikaanse landen die slaven leverden, erbij zullen worden betrokken.

  want dat de tegenpartij zich zal verdedigen dat staat vast.

  herstelbetalingen… voor het feit dat wij een mooi, vruchtbaar en rijk land gekregen hebben.

  misschien kunnen de herstelbetalingvragers zich ook realiseren dat slavernij nog steeds bestaat, misschien krijgen deze huidige slaven dan wel herstelbetalingen dan is dit toch ergens goed voor geweest.


  Maak melding

 19. Die mensen leven echt in een ander universum.
  Hier aandacht aan geven is al teveel eer.

  Hopelijk beseffen ze dat ook in Den Haag, maar er zullen vast wel weer een paar zgn. politiek correcte droeftoeters zijn die hier serieus op in willen gaan.

  Stijlloos gesproken: ongezien de tyfus kunnen ze krijgen!


  Maak melding

 20. Suriname wil praten over “herstelbetalingen”. Toen Suriname een onafhankelijk land werd kregen een half miljoen mensen een land vier maal groter dan Nederland plus vier miljard. Een land met onafzienbare bossen vol kostbare houtsoorten, grote goudvoorraden, olie, landbouwgronden, een stuwmeer en wie weet wat nog meer.
  Zou dat niet genoeg compensatie zijn voor aangedaan leed? Hoeveel wil men dan wel nog meer hebben van Nederland? Tien miljard? vijftig miljard? honderd miljard? Wanneer zal het ooit genoeg zijn?

  Praten we hier over compensatie voor aangedaan leed of is het gewoon hebzucht? Is het een poging van mensen die haten om hun wraakzucht bot te vieren? Met rationeel gedrag heeft het in ieder geval niets meer te maken.

  Laten we dit afspreken, Nederland betaald de Surinamers vijftig miljard, dan verhuizen alle Surinamers naar hun landen van oorsprong en verkoopt Nederland Suriname aan China voor honderd miljard. Uiteindelijk is Suriname toch van de Chinezen en moeten de Surinamers voor de Chinezen werken, dus pak dat geld!


  Maak melding

 21. Maar migado, hebben jullie het weer over die stront slavernij verleden . Wat voor k….. betaling. Gaan jullie je geschiedenis maar eens goed nalezen, wie de mensen waren die hun eigen volk hebben verkocht. Precies het waren de afrikanen zelf. Want geld was belangrijker dsn een mensen leven. Nu jaren later is het hetzelfde gebleven. En wat dan als er herstel betaling is gedaan, zijn jullie het verleden dan ineens vergeten. Afrikanen verkopen hun eigen vrouw en kinderen voor geld. Het is een feit, kijk maar hoe ze pinaren in hun eigen land. Hebben jullie ooit een persoon van afrikaznse komaf een land vooruit zien brengen. Vettel me!


  Maak melding

 22. Wees blij dat onze voorouders destijds uit Afrika zijn gehaald! Daarom leven wij nu in luxe en hebben we van allerlei voorzieningen kunnen genieten. Je moet er toch niet aan denken om ergens in Afrika te zitten zonder mobiele telefoon!


  Maak melding

 23. Mebuto.

  Met jou kan ik praten,je denkt tenminste verder dan de lengte van je neus.En maar lullen dat de Hindoestanen geldwolven zijn : nu weet ik, wie de ware geldwolven zijn !
  Er kleef bloed aan dat geld, jullie zullen er niet van genieten,na soso koenoe dapé nanga hébi foe tata.


  Maak melding

 24. Ik vind dit een zinloze exercitie. Stel dat er een bedrag wordt toegekend, wat gebeurt daarmee. Komt het in handen van een corrupte regering, dan zijn wij 2x genaaid.
  Ik geef Nederland één overweging: ga zo gauw mogelijk aan tafel met deze geldwolven, geef een bedrag, maar trek tegelijkertijd de bedragen die aan ontwikkelingshulp zijn gegeven en de Bijstand die grote groepen Surinamers en Antillianen in de loop der jaren hebben genoten. Dat moet immers als een voorschot worden beschouwd. Ik zou mijn tijd ergens anders aan besteden. Ik word moe van het gelul rond slavernij en herstelbetalingen.


  Maak melding

 25. Debatteer met Europa, Amerika Midden-Oosten en Afrika over herstelgelden. Zorg dat jouw terugreis naar land van oorsprong wordt geregeld en wordt betaald ! Yu na afrikang !!!

  Zie ondertussen dat jij bijna ongemerkt weer slaaf bent gemaakt door de grootse plannen van DINO en HEZBOLLAH met jouw gemankeerde democratie Sranang !

  De huidige slavenhouders in Sranang geven nu jouw goud, hout en olie weg aan politieke vrienden ! Sribi doro, wakti yu herstelbetaling-monnie !

  De rest van de Suribevolking is door de president benoemd tot staatsvijand ! Leve Simon Bolivar, ja toch !!!


  Maak melding

 26. Zinloze discussie mensen hou er maar mee op, er worden valse beloftes gemaakt. Er komt geen geld en als er komt gaan we verrekenen en hebben we geen culturele samenlevening meer dan moet iedereen terug naar land van herkomst.
  En als dat zo is komen er geen postcode loterijen meer om de mensen in arme landen te helpen, de ellende daar wordt groter want de hè zuchtige van hier gaat dan zijn buurman en buurvrouw verkopen om aan geld te komen.
  Dus laat het liever voor zo voor je 2x verkocht ben.


  Maak melding

 27. Nederland alsook Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Portugal;

  Wij nodigen jullie uit anders ga w i j naar de rechter!!!

  moet wel eerlijk toegeven dat wij nog geen concrete datum hebben, het zal zijn ergens tussen eind dit jaar en begin volgend jaar!

  Okay, tot ziens in het jaar 2099, wij moeten ons immers ook voorbereiden 🙂 🙂


  Maak melding

 28. Mensen lullen en lullen en lullen maar over de zgn positieve neveneffecten die de slavernij/contractarbeid heeft gehad op de slaven/contract arbeiders.

  Maar vertel mij: was het ooit de bedoeling van de slavenhouders geweest dat de slaven ooit een stuk land zouden krijgen en zich zouden ontwikkelen? De enige bedoeling was dat de slaven zich de pleuris moesten werken en de plantagehouders hele grote winsten zouden maken en dat Europa van suiker voorzien zou worden. Dat je onderhoud aan je levende werktuigen moet plegen, zelfs dat ontging de slavenhouders.


  Maak melding

 29. -Vreemd genoeg wordt er elk jaar weer gesproken over herstelbetaling. Dit wordt een groot probleem en de vraag is of het wel zal gebeuren.
  -Men vergeet dat niet alleen Nederland de schuldige hiervan is, maar Engeland, Spanje, Frankrijk, en Italië die ook medeverantwoordelijk zijn. Engeland gaan niets betalen dus zou het niet fair zijn om alleen Nederland te gaan dwingen om te gaan betalen.

  -Zunder die praat over het feit dat de afro Surinamers bewust moeten worden wie ze echt zijn.
  Een slavernijbeeld is wel in Nederland, maar Suriname heeft niets eens een slavernijbeeld die vorig jaar onthuld zou worden.

  Ik denk dat men nu op dat geld vanuit Nederland wacht om een slavernijbeeld te willen gaan betalen. Helaas zal het nog dan jaren gaan duren.

  -Suriname wordt eens wakker en kijk om je heen en blijf niet achteruit denken. De voorouders leven niet meer.


  Maak melding

 30. Om schade te kunnen claimen zal aan een aantal voorwaarden voldaan moeten worden.

  1) Men zal een veroorzaker aan moeten wijzen. De WIC bestaat niet meer, de staten van Zeeland bestaan niet meer, De Zeven provinciën bestaan niet meer, de Bataafse republiek bestaat niet meer, het meer en deel van de plantages zijn failliet gegaan of zijn ondergebracht in parastatale ondernemingen in Suriname.
  2) Men zal een causaal verband moeten bewijzen tussen de nu geleden/ervaren schade (minder ontplooiing/minder groei/traumas/bedplasen) en de slavernij.
  3) Voor de schade bepaling zal een referentie kader bepaald moeten worden.

  Aspect 1 is simpel. De plantages en boedels van deze ondernemingen zijn via overnames voor het meer en deel in de boezem van de Republiek Suriname terecht gekomen. Ofwel de rechtsopvolger zal in heel veel gevallen de staat Suriname zijn. Ik zou zeggen meneer Zundert doe u best en klaag de Republiek Suriname aan.

  aspect 3 is ook simpel; Wat was er gebeurt als men niet gedwongen geïmmigreerd was. Dan zouden veel van de “getraumatiseerde aandacht vragers” ingezetten zijn van landen als Togo, Ivoorkust, Benin, Nigeria, Kameroen. Een rechter maakt dan een referentie kader van de potentiële inkomensontwikkeling die men, tussen 1863 en Nu, als burger van Suriname resp. een van die landen zou hebben door gemaakt. Ik kan de cijfers van 2011 terug vinden op Google.

  Suriname per 2011 $ 9.600/inwoner per jaar
  West Afrika per 2011 tussen $ 900 – $ 3.500/ jaar.

  Uw keuze lijkt mij duidelijk echter Natuurlijk verdient u u recht op zelf ontplooiing. Het zou een goede zaak zijn dat aan alle klagers van het Koninkrijk de Nederlanden een gratis enkele terugreis, een setje golfplaten, een nationaal paspoort (aub.niet terug komen) en een paar jaar Cost of living alowance verstrekt zodat ze zich weer heerlijk thuis kunnen voelen. Of anders gezegd de schade moet natuurlijk wel bepaald worden in de context van de welvaart die men zonder ingreep had kunnen verwerven.

  Naar mijn mening heeft een zwarte mens in Suriname het vele malen beter als een zwarte mens in Afrika. Ik kan slechts de materiële kant bekijken. De herstelbetaling zeurkousen zijn een variant van alles Kratis over de rug en het leed van hun voorouders. Ze moeten zich schamen om het leed van voorouders te exploiteren.

  Het lijkt mij daarom beter dat de klagers gaan nadenken over ee afdracht voor de het gegeven dat zij nu een veel hoger welvaarts niveau hebben verworven dankzij het leed en de offers van hun voorouders.

  Respect voor de slachtoffers van de geschiedenis.

  Respect voor de slaven van nu die Bloeddiamanten zoeken, Coltan uit bergen graven en goedkope textiel in elkaar naaien.


  Maak melding

 31. Beste mensen
  ik was nog een land vergeten Sierra Leone. Op gericht voor bevrijde en terug gekeerd slaven uit de VS
  BNP per 2011 per hoofd van de bevolking $ 880/jaar.


  Maak melding

 32. Reageerders, odi odi.

  @Law mang.Dja (nanga) @pasew, fawaka mang.

  Er zijn ook enkele figuren die niet willen of weigeren te sparen voor hun eigen “Winti Tempel”, maar wachten eerst tot in het hiernamaals op Herstelbetaling.

  En dan heb je ook nog mensen die mw. Cynthia Mcleod kwalijk nemen met haar uitspraak van:
  Gelukkig dat ik in Suriname ben geboren uit voorouders, komende uit Afrika.
  Ik geef haar groot gelijk.

  Daarom dienen alle jongeren van welke afkomst uit de Surinaamse samenleving zich verder te ontwikkelen.

  Ook onze jongeren van Surinaamse afkomst in het DIASPORA, dienen zich verder te ontwikkelen in elke samenleving op deze aardkloot.
  Want er zijn genoeg voorbeelden hiervan.

  Wederom een voorbeeld: Diaspora onderscheiding

  Hoge Indiase onderscheiding voor Rabin Baldewsingh
  06 Juli 2014 (Bron-starnieuws.com)

  De Indiase ambassadeur Rajesh Prasad in Nederland spreekt Rabin Baldewsingh toe na de uitreiking van de award.

  Rabin Baldewsingh, PvdA wethouder in Den Haag, heeft vrijdagavond op de residentie van de Indiase ambassadeur in Nederland, de Pravasi Bharatiya Samman Award 2014 uitgereikt gekregen.


  Maak melding

 33. Ik raad figuren als Henk Molenaar en Koos de Jong aan namens Nederland herstelbetalingen te eisen van de Romeinen. Immers, jullie voorouders zijn eeuwenlang door de Romeinen ‘genomen’, m.n. de Nederlandse vrouwen moesten menig Romeins pik gedwongen zien binnenglijden. De trauma die dit veroorzaakte is nog steeds niet verwerkt. Dat kun je zien aan Henk en Koos. Slachtoffers praten vaak en gedragen zich vaak als hun daders.
  De Rooms Katholieke kerk is nog steeds de baas in Nederland. De Hollanders zijn gaan assimileren met hun daders en dader en slachtoffer zijn nu een grote melting pot en ook een verwarde geest geworden.
  Henk kent zelfs al enkele woorden Italiaans, zoals ciao, mamma mia, catenaccio, calcio.


  Maak melding

 34. Slavernij is nooit goed te praten, je kan van alles verzinnen om het te bagattaliseren. Maar is ook niet meer terug te draaien. In elke periode van de geschidenis van de mensheid zijn er dingen gebeurt die in ons collectief geheugen blijven. Al die gebeurtenissen hebben ook bijgedragen tot steeds verhogen van het beschavingsniveau.Om gebeurtenissen uit het verleden door middel van afkoop weg te werken zal alleen maar averechts werken en de verhoudingen tussen volkeren verslechteren.
  Nog niet gehoord in deze discussie is de houding van de VS, de grootste gebruiker van slaven uit de geschiedenis. Die zullen nooit toestaan dat schadevergoeding als presedent geschapen zal worden. Caricom landen tel de zegeningen en de schade die dit bij elkaar zullen opleveren. En ga lekker vooruit leven ipv van steeds achteromkijken naar iets wat je achtergroetouders is aangedaan.
  hypothetische vraag:
  stel dat onderzoek uitwijst dat u oud opa een moord heeft begaan, gaat u dan plaatsvervangend een gevangenis straf uitztitten? en de familie van het slachtoffer schadeloos stellen?
  Hier praten we nl over. Bij de oprichting van het koningrijk der nederlanden is uiteindelijk de slavernij afgeschaft. Ja niet de volgende ochtend. internet bestond toen nog niet dus alles ging een stukje trager.
  het houden van een colony was in dat tijdsbeeld ook heel normaal.
  Alle landen van de wereld bestaan uit veroverde gebieden van buurlanden of gebieden ver weg. Heden ten dagen is er binnen landen nog steeds afscheidingsstreid over toegevoegde gebieden. Deze beweging blijft altijd bestaan.
  Suriname is sinds 1975 een onafhankelijk land. Stop het onafhankelijkheidsfeest en begin aan het werken aan je land, op eigen kracht.


  Maak melding

 35. @ FER E.

  Odi odi mang,fa wakka ?

  Ook genoten van de Boy´s gisteravond ?
  Ik ben ook blij dat ik Su ben geboren, en niet in Ghana of waar dan ook. Het leven in Su is nog lang niet zo slecht,behalve als je de hele dag op tapu uku staat, en staat te kijken wat er allemaal gaat gebeuren. Kennis en je dagelijks eten komt niet zo maar aanwaaien,dat moet je verdienen !
  Wat R.Baldewsingh betreft : ik heb met deze man de grootste ruzie gehad, over het drugsbeleid in Den haag.
  Inmiddells is het pand dankzij onze inspanning (wijkbewoners en ik zelf gesloten, God zij dank !!!!!! )

  Odi odi FER.


  Maak melding

 36. Surinamers houden er van om gepamperd te worden. Het fenomeen hard werken kennen ze niet. Zo schaamteloos als ze zijn hijsen ze een corrupte massamoordenaar op de troon en dan nog hebben ze het lef om herstelbetaling te eisen.

  Nederland zal nooit en te nimmer betalen. En in Paramaribo weten ze dat ook. Waarschijnlijk lopen de advocaat kosten van Dino hoog op vandaar deze Hans Klok act.


  Maak melding

 37. Indien de uitkomst zou zijn dat Nederland en die andere landen enkele Universiteiten en Hoge Scholen neerzetten in het Caraibisch gebied en ze de komende 30 jaar lang blijven onderhouden en de helft van de kosten van de studenten betalen, is dat toch mooi meegenomen? Ik denk dat iedereen hiermee tevreden zou zijn.


  Maak melding

 38. @Klootmans
  Hoewel ik geen reden zie voor welk excuus en herstelbetaling dan ook. Is uw voorstel heel aantrekkelijk.

  Het zal echter nooit aanvaard worden omdat zo’n oplossing niet omgezet kan worden in feesten en grote TV’s etc.
  Een dergelijke oplossing zal weg gezet worden als Witte brainwashing etc.


  Maak melding

 39. @M., wat een waarde en normen heb jij meegekregen als kind.

  @Armand, die vergelijking van Indonesische is niet hetzelfde als die van Suriname.

  @JoJo, je hebt groot gelijk.

  =De voorouders worden eigenlijk niet echt geëerd, omdat er geen monument voor hen is. Alles draait om geld.
  De staat Suriname is ook debet hieraan.


  Maak melding

 40. @Ira,

  Mooi he, die Nederlandse waarden en normen van mij? Niet zeiken, gewoon zeggen zoals het is.

  Ik moet wel zeggen dat die Nederlanders ergens wel eerlijk zijn. Ze vermelden aan hun kindertjes niet dat de huidige Nederlander het product is van massale verkrachtingen, gedaan door Vikingers, Moddermannen, Romeinen, Fransen, Duitsers, Spanjaarden en wie nog meer. De Nederlander noemt het zelf injectie van Nieuw Bloed.

  Die Maxima had wel degelijk gelijk: DE Nederlander bestaat niet. Immers wat zou dan het kenmerk moeten zijn van DE Nederlander? Zelfs de taal verschilt van Friesland tot Limburg. De Friezen horen meer bij Denemarken en de Limburgers meer bij Belgie.

  P.S.: kun je aangeven wat de normen en waarden zijn van de Nderlander? En die van de Surinamer? Welke is beter?


  Maak melding

 41. @Koos de (boeren)jong,

  Moet jij zonodig zeggen. De Nederlander is er als de kippen bij als er ergens gratis te eten valt of iets goedkoop op de kop getikt kan worden. Of iemand opgelicht kan worden.

  Aantal internetoplichtingen door Nederlanders neemt flink toe.
  Zwart geld op Zwitserse banken.
  Belastingvoordelen voor MNC’s.
  Hoofd van woningcorporaties die flink de boel bedonderen.
  Presidenten van Hulporganisaties die geld in eigen zak steken.
  Enz.

  Of wil je soms beweren dat al deze mensen Surinamers waren? Wil je een rol toiletpapier van mij om je eigen kont goed schoon te vegen voordat je verwijst naar de kont van een ander?

  Vraagje aan jou Koos: waarom stuur je geen brief aan alle honderdduizenden autochtone werklozen dat ze niet moeten zeuren en gewoon moeten gaan werken?


  Maak melding

 42. @blanke,

  Je kunt toch onmogelijk ontkennen dat er een enorme offensief van de blanken is geweest tegen de niet-blanken?
  Zowat alle Europese landen hebben zich bezondigd aan bezetting en uitbuiting van niet-Europeanen. Waarom hebben ze andere Europeanen niet bezet en uitgebuit?
  M.a.w., de bezetting en uitbuiting was raciaal geinspireerd. En op de christelijke godsdienst. Kolonisten putten hun rechtvaardiging uit de bijbel, waar zwarten als dieren werden opgevoerd en dus als slaaf/werkdier mochten worden behandeld. Zelfs Japanners, Chinezen, Indiers, Javanen werden aangevallen, bezet en als slaaf in eigen land te werk gesteld. Allemaal niet-blanken dus.
  Het is derhalve de taak van de VN om voor eens en altijd te oordelen dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Net zoals de Nederlandse regering en vele Europeanen altijd aangeven dat de Holocaust op Joden en Zigeuners nooit meer mag gebeuren, moet de VN ook duidelijk stelling nemen en aanvoeren dat (staats)slavernij nooit meer mag plaatsvinden. Dan moeten ze wel geloofwaardig overkomen en de slavenhandel en slavernij van de Europeanen streng veroordelen en desnoods een symbolische straf opleggen.
  Maar de kans dat dit gebeurt is heel kjlein, want de VN is een tool van de blanken, gecontroleerd door de blanken en alle belangrijke posten worden benoemd met steun van de blanke regeringen die hun stromannen altijd weten te benoemen.


  Maak melding

 43. We vergeten België in het rijtje landen die ooit een kolonie hebben gesticht. Een ook de Verenigde Staten van Amerika, Ghana, Nigeria, en andere West-Afrikaanse landen.

  Dus kortom gaat het om de volgende landen die een kolonie hebben gehad: Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Noord-Amerika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, en nog wat West-Afrikaanse landen.

  Is er iets bekend over Zwitserland en Oostenrijk qua slavenhandel? En Denemarken, IJsland of Zweden/Noorwegen?


  Maak melding

 44. @M
  Dat zeg ik, niet bagattaliseren. Maar om nu na 6 generaties ineens een schade vergoeding gaan vragen?
  En about the VN. Dat is een volken vergadering waarin alle landen van de wereld zijn vertegenwoordigd. ik zou zeggen ga eens naa NY en kijk eens wat een kleurrijk geheel het in dat gebouw van de VN is.

  Als ze dan stelling nemen tegen slavernij, moeten ze die ook nemen tegen moderne slavernij. Dat is mensen ver onder het bestaansminimum 6 dagen in de week hier in Suriname laten werken, en zelf leven in weelde.
  Is dat een gevolg nog van kolonisatie, of gewoon egoistische hebzucht.


  Maak melding

 45. @blanke,

  Jullie kijken naar het probleem precies zoals blanken gewend zijn te kijken: vooral rationaliseren en de emoties ontkennen.

  Dat de gevoelens van de afstammelingen van de slaven nauwelijks telt voor jullie zegt alles. Men heeft zelfs meer empathie voor dieren dan voor mensen. Want dieren kunnen niet opkomen voor hun rechten en mensen wel. Dan worden die mensen direct als een bedreiging ervaren. Want daar gaat dit hele ding om bij de blanken: ze ervaren de schadeclaims als een directe bedreiging van hun heerschappij en authoriteit. Dus zal en moet het worden afgewezen als nonsense van mensen die niet zelf direct als slaaf hebben moeten werken en dus niet moeten lullen.

  Dat de nazaten van de onderdrukten pas nu de kunde en de de kennis en durf hebben om te claimen, dat telt niet natuurlijk.
  Laat de zaak voorkomen en de 2 dingen gescheiden worden: de schuldvraag (is er een schuldige) en de schadevergoeding (moet er iets betaald worden).


  Maak melding

 46. @M., de echte Surinamers zijn de indianen en later is de rest komen kijken. Ik heb daarom ook meer respect voor de indianen die veel meer hebben geleden.

  -Vergeet niet dat Suriname zonder het buitenland nergens is en voor staat. Hiermee bedoel ik als voorbeeld dat Bruynzeel al jaar en dag vertrokken is uit Suriname maar nog steeds niets meegedaan heeft.

  -Het binnenland komt maar niet vooruit en dat heeft niets met het buitenland te maken, maar het gaat puur om de tradities. Onderzoek dit maar terwijl ik er middenin zit.


  Maak melding

 47. Mensen van ALLE kleuren hebben de afgelopen duizenden jaren als slaven geleefd of slaven gehouden, of beide. Denk ook aan de Romeinen, Grieken, Egyptenaren, Afrikanen en de Arabieren.
  Daarnaast werden in Afrika slaven geleverd door Afrikanen aan Arabieren en Europeanen. Was het maar zo simpel om om een bepaalde etnische groep de schuld te kunnen geven. Om de Nederlanders als voorbeeld te nemen, op Elmina werden slaven afgeleverd door de Ashanti en bevriende stammen. Na de afschaffing van de slavernij in de tweede helft van de 19e eeuw, bleef de slavenhandel in Afrika lange tijd gewoon bestaan. Begrijp mij goed, ik wil het Nederlandse aandeel aan de slavernij niet goedpraten of bagatelliseren, maar het is een algemeen menselijk probleem. Wij zijn allemaal gevoelig voor macht, geld en hebzucht.


  Maak melding

 48. @M
  Hier draait het toch om
  Als er op zoek gegaan moet worden naar een schuldige, die liggen allemaal onder de grond. net als de slachtoffers.
  Blijft dus over de emotie die generatie op generatie wordt doorgegeven. Zo blijven hele delen van het volk leven met de overlevering van iets van vroeger. Zal de emotie verdwijnen bij een schadeloostelling? Ik denk dat een schadeloosstelling eerder een reden is om weer jaren als groep niet zich in te zetten voor het land en zo weer een hypotheek leggen op de volgende generatie.Ik denk eerder dat er nu een groter probleem wordt veroorzaakt dan opgelost. en het maakt mij echt geen bal uit of er schadevergoeding wordt betaald of niet. Het draait hier om of er een achterstand is door de slavernij of niet. In principe is Suriname rijker dan Nederland. Maar dat wil maar niet van de grond komen. Slechts enkelen zetten hun schouders er onder om verder te komen. De rest wacht af en wil het liefst alles gratis.
  Gratis huis, met koelkast gevuld en een D-max voor de deur.
  Is de koelkast leeg plegen we gewoon een overval of kraak en halen het bij de werkenden weg.
  En als het even tegen zit geven we gewoon Nederland de schuld.
  Denk niet dat Nederland en de andere landen die claims, die er nog steeds niet zijn, als een bedreiging zien. je onderschat de kracht van die economie.
  Ik ziet het gehele verhaal als een bedreigen van allen.
  De verhoudingen worden op scherp gezet en samenwerkingen zullen stil komen te liggen. De caribbean delft dan echt het onderspit en worden compleet uitgerookt.


  Maak melding

 49. Als iemand uit onvrede opstapt, dan heeft hij zij geen recht van spreken.
  Maar dat doet degene nu niet, die gaat nu duidelijk dwarsbomen, wie is dan fout bezig….Zuma weer edi…!!…..Want als iemand uit onvrede niet eens weet dat er naar een middenweg gezocht moet worden en dit duidelijk niet doet…dan is het duidelijk dat degene helemaal met iets anders bezig.


  Maak melding

 50. Deze mensen zeuren om slavernij, maar kopen wel kleding en mobieltjes die met slavernij zijn geproduceerd. In plaats van zich op de problemen van vandaag de dag te focussen, blijven ze haken in het verleden en komen ze nooit vooruit.


  Maak melding

 51. @Maas,

  Hoe dom redeneer je? Welke vooruitgang hebben jullie dan geboekt? Dat je met de meest verschrikkelijke middelen landen en mensen kunt uitschakelen? Kruisraketten, onderzeeers, vliegdekschepen. Is dat jouw vooruitgang? Jullie hebben de mensheid totaal afhankelijk gemaakt van fabrieken. Een probleem met stroom en de mensen in de flats kunnen hun poep niet eens meer wegspoelen. Is dat vooruitgang? Of is dat afhankelijkheid? Mooi hoor, dat je auto’s hebt gemaakt, maar van de paard en kar gingen de mensen tenminste niet dood van luchtvervuiling. Je bezit was echt jouw bezit en niet van de bank.
  Jullie ‘vooruitgang’ gaat gepaard met vernietiging en uitbuiting van de aarde en van andere volkeren. Je mag het vooruitgang noemen, maar ik noem het ontwikkeling zonder ziel.


  Maak melding

 52. @M. Nederland houdt meer rekening met milieu en mensenrechten dan menig ander land. Kom in China bijvoorbeeld niet aan met mensenrechten, dan wordt je waarschijnlijk de cel in gegooid of rechtstreeks in je gezicht uitgelachen. En de luchtkwaliteit in Nederland valt ook mee. Nederland heeft één van de hoogste percentages aan fietsers ter wereld. Dat scheelt weer heel wat auto’s.


  Maak melding

 53. first I would like to agree with some of you on the matter that it’s not cool that some Black people are lumping ALL White people into this category of being evil, racist pigs (or implying as such), every individual deserves a chance to prove his/her character before being labelled.But that is where my agreement ends

  Many European countries as well as the United States were built on the backs of slaves, there was HUNDREDS of years, of brainwashing that went on aside from the rape, torture just for the hell of it, and unpaid labour. Brainwashing that told Black people on a daily basis that they are NOT equal, that they are garbage (this was necessary to keep people from uprising) their culture, language and spiritual practices were taken from them. THEN when slavery was finally over, do you think Whites just shook the Black people’s hands and said “okay everything is fair now, let me pay you for all you’ve done for us so you can get on your feet”? No they were a broken people left to their own devices. Most White people resented the fact that they no longer had their slaves, Black people were treated like shit, and racism, bigotry was openly tolerated for many years post slavery. Black people were just left hanging, no one wanted to give them jobs, or housing. What does that do? It forces people into ghettos, the shittiest parts of the cities. It causes people to commit crimes to stay alive, to feed their families etc, eventually “ghetto mentality” is born and becomes a cycle that is hard to break. It’s like blinding someone and then hating them for being blind. Black people were freed from slavery which was probably the most TRAUMATIC things in their history but did anyone get PTSD counselling? Did anyone do anything to undo all the hate that filled each Black person thanks to hundreds of years of oppression and being told and treated like less than an animal, which continued AFTER slavery? Did you think Black people would just walk away and now they had equal opportunity like everyone else?

  Of course not, their oppressor owned, and controlled EVERYTHING, and there are many families who have had wealth handed down from generation to generation that are living to this day, thanks to their White forefathers owning slaves, so why should those offspring of White slave owners be living the good life, while the offspring of slaves are still struggling? White people had hundreds of years of head start to acquire wealth and opportunities and education for themselves and their families and there ARE many families and corporations today that are reaping that benefit. For the longest time Blacks weren’t admitted to Universities, Blacks had to work thrice as hard as Whites to achieve the same things thanks to discrimination. And even if you weren’t a slave owner if you were White chances are you still benefitted from slavery in some way.

  To this day Black people are still not treated equally, they are racially profiled, they are harassed more by police, the sentencing they receive for the same crimes their white counterparts commit is not proportionate we are still discriminated against when it comes to getting jobs etc. And I know many White people want to believe racism doesn’t exist and it’s just Blacks being lazy, and only the ones who deserve it end up in prison, but ask successful Blacks as well and I bet you they ALL have experienced racism, or discrimination as well, so it’s not just the “lazy’ ones. There are too many things that many White people tell themselves to get out of feeling guilty. They just can’t accept it.

  So maybe reparations in the form of giving every Black person a cheque is not appropriate, but in the form of better schools, taking REAL measures to acknowledge and fix inequality in the justice and educational system, how about African history classes so that Blacks can start to build up a sense of pride that was STOLEN from them, just knowing where you come from and not feeling like your history starts as a SLAVE can give youth a much better self esteem and sense of well being.

  This low self esteem was passed on from generation to generation, yes many Blacks have done well for themselves, but to say “hey that person did it, so you should get off your ass and do it too” is NOT fair. Everyone is different and the fact of the matter is slavery does still play a role in why many Black people are not valuing themselves the way they should. Especially when we live in a society that is STILL racist.

  So please don’t sit there and say things are equal and we just have to “work hard” to get what any White person can have. The playing field is NOT equal, bottom line.

  how about some compassion from the people who are still dominant in Western society (White people), how about some appreciation for the Black people who put in blood sweat and tears to make many of these countries so “great”, how about some acknowledgment that racism does still exist, and I’m not talking individual to individual racism, I’m talking on an institutionalised and systematic level that continue to prevent Black kids from excelling at the rate of others, because they are being held back by the teachers, police officers, employers, all the people that have an affect on their life and well being.

  I do not think White people should feel guilty at all but I think if they have any honour they can acknowledge and actually help with the correction process in a meaningful way, instead of going on with this BS that everyone is equal, and Blacks should just stop being lazy and making up excuses.


  Maak melding

 54. @ M.

  Dagelijks komen die zwarten met honderden tegelijk naar Europa (LAMPEDUSA), in wrakhouten bootjes om door de blanken opgevangen, gevoed en van onderdak voorzien te worden.

  Voor 10 duizenden USD worden ze in hun eigen land door moderne ZWARTE slavenhandelaren uitgebuit.

  Dus laat die 2 simpele zielen, trutje Shepherd en minkukel Zundert zich daar mee bezighouden, want dit is nl. de dagelijkse praktijk van deze tijd.


  Maak melding

 55. Cesar,

  Even few Surinamese and Antillian people are afraid to reveal on crimes against humanity such as slavery by saying that slavery shouldn’t have any influence on people nowadays. They refutate anything that refers to those days of slavery. Little do they know that apartheid distinctively continues, not only in South Africa, but also in modern Europe and modern USA. Black people are still being excluded from jobs and other facilities, such as equal treatment in universities, solid healthcare and suchlike. Stereotypes against blacks are still there and will not disappear in a finger click.


  Maak melding

 56. http://www.news24.com/SouthAfrica/News/Zula-leaders-to-make-massive-land-claim-20140706

  Zulu leaders to make massive land claim
  2014-07-06 11:34

  King Goodwill Zwelithini pictured in his traditional attire – designed with specifications for the Zulu king – during the annual umkhosi wokweshwama ceremony. (Siyabonga Masonkutu)
  Related Links

  New land bill offers little comfort – ARD
  Nkwinti: Khoi, San not forgotten on land
  Land claimants urged to return to their land – Nkwinti
  kalahari.com

  Johannesburg – King Goodwill Zwelithini and other traditional leaders are compiling a multi-billion rand land claim that could be South Africa’s largest to date, City Press reported on Sunday.

  “From what we have gathered thus far…[the area] goes outside the boundaries of the [KwaZulu-Natal] province to the Eastern Cape, Free State and part of Mpumulanga,” said Judge Jerome Ngwenya, chair of the Ingonyama Trust, which would help with the claim.

  Ngwenya said research was underway to determine the exact extent of the claim. The claim would cover land taken from 1838 onwards.

  However, according to land claims legislation only land taken away since 1913 could be claimed, which could still make the claim “very substantial”.

  Ngwenya said the claim was not aimed at uprooting people or causing dispossession.

  “Where restitution is no longer feasible there must be an alternative in the form of royalties or financial compensation.”

  Zwelithini and other traditional leaders have been attending workshops to compile the claim.
  The deadline for submission has been set for March 2015.
  – SAPA


  Maak melding

 57. Blanken zijn ondankbaar en niet-blanken gedragen zich vaak als domme ezels. Kijk bvb naar India en de andere kolonieen. WOII was DE kans voor de Indiers om de Britten het land uit te jagen, een verbond aan te gaan met Japan en Duitsland hiervoor (immers de vijanden van je vijanden zijn je vrienden).

  Maar wat deden de Indiers? Ze schortten hun onafhankelijkheidsstrijd op, gingen de Britten steunen met mankracht (ruim 1 miljoen Brits-Indiase soldaten bevochten de Duitsers, Italianen en Japanners in Europa, Azie en Afrika), landbouwproducten en andere producten werden naar de UK gestuurd tkv de Indiers die zelf honger leden en als dank hebben de Britten het land vervolgens verscheurd en verdeeld in Pakistan en India.
  Je kunt gerust concluderen dat niet-blanken nooit de ware aard van de blanken hebben weten te doorgronden (of opzettelijk zich hebben laten misleiden) en daardoor nooit hun eigen belangen goed hebben behartigd.
  Nu zie je ook dat een heleboel zwarten zich gedragen als de Indiers: ze kiezen partij voor de ontwikkelde blanken ipv voor hun eigen onderontwikkelde gemeenschap. How stupid can one be?


  Maak melding

 58. @Jesse
  Hoe blind bent u.
  1) De Indiers wisten heel goed dat hun kansen niet aan de zijde van de hun verachtende uber Japaners lagen. Zie wat Japan al sinds 10 talen jaren daar voor in Mantsjoerie, Korea en China deed.
  2) Niet de Britten hebben India verdeeld dat hebben de mensen daar zelf gedaan. Het Indische rijk zoals de Britten het georganiseerd hadden was geen eenheid maar een enorme heksen ketel van tegenstellingen en belangen. Kijk aub hoe het nu nog steeds daar toegaat in Kasjmir. De Britten hadden en hebben daar geen enkel belang bij.

  Jesse u zoekt naar argumenten om mensen te kunnen verdelen. Er is een gezegde: “Zoals de waard is zo vertrouwd deze diens gasten”.

  Beste Jesse kijkt u eens in de spiegel en u zult achterdocht en komplotten zien die er niet kunnen zijn.


  Maak melding

 59. Er staan al monumenten die herdenken aan de slavernij op Nederlands grondgebied. Er zit wel beweging in de zaak. “Het Volk” zal het moeten accepteren.


  Maak melding

 60. @JoJo,

  Je zit er echt naast. Gandhi en Nehru hebben een vuile spel gespeeld door de strijders voor onafhankelijkheid, w.o. ene Bose, te verraden en hebben toen de macht (gesteund door de Britten) overgenomen. Gandhi en Nehru waren beiden in Engeland geschoold en waren beiden zeer beinvloed door de Britten. Ze hadden geen geloof in eigen kunnen, zoals Bose & Co en lieten zich misbruiken voor een ‘geweldloze’ strijd. De werkelijkheid was dat de Britten de kans kregen flink los te slaan op de Indiers, terwijl de Indiers van Gandhi als gehandicapten (mensen zonder armen, benen en vechtlust, de zgn geweldloosheid) door het leven moesten. De Britten hadden Gandhi & Co daar waar ze hen wilden hebben en drongen hen toen een gesplitste natie op: Gandhi en Nehru konden niet weigeren, immers ze wisten niet hoe te vechten (tegen dit onrecht). De Britten wilden vooral niet dat ze een sub-continent zouden moeten verlaten die sterker zou zijn dan Gr. Britannie en hebben daarom het land gesplitst door aan moslimeis dat ze een aparte land wilden hebben toe te geven. Ze hadden zelf de moslims opgehitst een aparte land te eisen.
  Het resultaat is dat ze nu terugbetaald worden door de moslims: de moslims in de UK vechten nu voor een eigen moslimstaat binnen de UK. Net goed voor die goddeloze Britten.

  De Japanners hadden verachting voor de Engelsen en daarom juist waren ze bereid geweest iedereen te steunen die de Britten uit Azie wilde verjagen.

  Langzaam aan beginnen de Indiers door te krijgen dat de geweldloze strijd van Gandhi het land en de moraal meer slecht heeft gedaan dan goed. Het zelfrespect werd opgeofferd voor niks.

  De Britten hebben 50% van hun overwinning in WOII te danken aan de kroonkolonie India en hebben het land als dank uitgezuigd (de oogsten in India gingen naar Engeland, voor de strijdkrachten terwijl de Indiers konden creperen) en beloond met een splitsing.

  Ik verbaas me erg over jouw verdraaiing van de feiten. Je bekijkt de geschiedenis met de ogen van de kolonialen. Jammer en dom! Eet meer groenten van Surinaamse bodem, misschien dat de hersenen dan gezuiverd worden van de koloniale spoeling.


  Maak melding

 61. Jesse
  Ik wens u succes. U geeft aan waarom Suriname nooit iets zal worden. Dat heeft niets met slavernij te maken maar het altijd zoeken van slachtoffer rollen en het nooit nemen van eigen verantwoordelijk. Dat zij toevallig ook de eigenschappen die u op blanke mensen projecteert.

  Als je echter generiek een eigenschap op blanke mensen kunt plakken is het gegeven dat ze vooruit kijken, plannen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen toekomst. Dat is voor hun ook nodig omdat ze in veel koudere (poolstreken) en hetere (woestijnen) leven. Zij moeten plannen en organiseren om te overleven.


  Maak melding

 62. beste mensen wat is dit voor onzin herstelbetaling kom op beste mensen we leven in 2014 we kijk voor uit en niet terug maar ja suriname die dieven die in de regering zitten met bouta als hoofd rol die wil deze geld voor hun zelf plezier maken en hun klein kinderen genieten dan ook mee en strip dansen en ook met veel vrouwen de bed in feesten en de volk kan de pot op duivels en op de gedoe van slaven en uit nodig alle landen die met slaaf te maken had als ik suriname was zou ik eerst maar de jhihad teroristen gaan aanpakken die nu ook verstop zit in suriname en zet hun groep in suriname neer voor de islam te hersen spoelen om alle anderen die niet tot islam behoor dood te maken en te ook haad op die geen islam zijn want suriname heb met een gevaarlijk terorist die de rol in amerika ook mee deed en heb de gebouw neer gehaald met binladen lafaards en dan is deze duivel toe gelaten in suriname en suriname schud hand met deze duivel die gevaar is voor de wereld waar mee is de regering bezig en bouta of zijn jullie ook afgeperst en in macht genomen door zuidie arabie en de teroristen die over al op duiken word hoog tijd dat ze opgeruimd worden en dan praat jullie alleen over geld krijgen en slaaf tijd donder op we leef in 2014 ander tijd en kijk voor uit en alle surinaams bloed bijna alle zijn na zaten van europa of spaanjaarden portugal dus wat nu la alles aan god over want we geloof toch in god zoo zal god ook de teroristen straf geven niemand ontkom aan god en suriname hou op over slaaf en veel meer nederland stuun al zoo veel landen in wereld met alles we mogen dit mooi land en de regering en de koning bedanken dat we hier in dit mooi land mogen blijven en dat onze kinderen goede toekomst krijgen en hier gaan werken en mij kinderen zijn hier geboren en zijn trots op nederland en hun boeit niks over slaaf tijd gedoe en wat suriname allemaal wil ze zeggen zelf we zijn gemix cultier en zoo zal alle marokanen en turken die hier geboren zijn op den duur allemaal ander koerst pakken de gedoe over geloof gaat weg en ze gaan met iedereen om en gaan ook alles eten en dit gebeurd nu ook met suriname de jeugd van nu praat niet over slaaf gedoe maar de volwassen personen niet allemaal maar toch die op hits de jeugd en op school de meesters van kijk dit over slaaf nederland heb suriname zoo veel keer gestuund en doe nog en als hun wil wat geld geven dan heb nederland gelijk wat word met de geld gedaan gaat het voor goede doelen en wij beslis mee gelijk heb nederland want ze weet dat de geld in de zak van de regering gaan en bouta en niks word gedaan voor de volk van suriname en ga de brasil mensen maar aan pakken die alle goud weg pikt en weg gaat naar hun land en de goud gaat naar de rijke mensen op deze aarde pak hun eerst maar aan dan de gedoe over slaaf is mij mening oke groetjes


  Maak melding

 63. @JoJo,

  Eskimo’s en Bedoeinen leven in extreme klimaten, maar ze leven samen met de natuur. Ze plannnen per seizoen, niet 30 jaar vooruit. Je gaat echt vooruit plannen wanneer je niet meer rekent op de natuur, misschien omdat je haar zelf hebt gemold of bezig bent ermee.

  Kernvraag: waarom durven de Europeanen niet voluit te bekennen dat slavernij slecht was en veel leed heeft veroorzaakt? Waarom gaan ze altijd op zoek naar verzachtende omstandigheden zoals Afrikaanse slavenverkopers, is al lang geleden gebeurd, we hebben ook flink geinvesteerd enz?
  Indien gebeurtenissen uit het verleden er niet meer toe doen, waarom zingt Henk Molenaar dan nog steeds vol trots ‘den koning van hispanje heb ik altijd geeerd’?
  M.a.w. alles uit het verleden wat men als positief ziet wordt keer op keer doorverteld en opgerakeld en alles wat negatief was wordt steeds verzwegen of gebagatelliseerd. Waarom? Om er als volk of ras beter uit te komen? Ten koste van anderen?

  Waarom wordt de vraag naar schadevergoeding voor slavernij gekoppeld aan lui zijn, de hand ophouden en niet willen werken? Wie heeft belang om deze koppeling te maken? Degene die zou moeten betalen en dat niet wil doen. Of diens sympathisanten.
  Waarom wordt slavernij door diezelfde groep niet gezien als brute vrijheidsberoving en mishandeling dat sterk veroordeeld moet worden? Omdat ze het zelf niet hebben meegemaakt of geen overgeleverde verhalen van familieleden kennen die het hebben meegemaakt. Deels ook omdat ze oneerlijk zijn en angstig zijn om geld kwijt te raken en dat ze in de ogen van de wereld (en ook in hun eigen ogen) ineens wat minder gunstig als mens bezien zullen worden.
  Dus protectie en verheerlijking van de eigen imago (de gulle humane blanke die ontwikkelingshulp geeft), gierigheid, geen inlevingsvermogen, angst en geen juiste gevoel voor rechtvaardigheid, het tijdsbestek is er de oorzaak van dat men het aangedane onrecht en leed aan anderen ontkend, verzwakt, goed praat en derhalve wegwuift. En aldus een precedent schept voor toekomstige slavenhouders.


  Maak melding

 64. Jojo, Jesse kan en wil niet in de spiegel kijken, hij is blind voor de werkelijkheid en realiteit, als 10 mensen tegen hem zeggen dat hij een paard is, en dat hij zelf eens er aan moet gaan denken een zadel te kopen, komt echt niet bij hem op, gewoon Jesse heeft gelijk en de rest al zijn het er honderd hebben het allemaal mis, en zal hij wel weer een soort van Tokkie taal uit gaan kramen


  Maak melding

 65. Nederland is uitgenodigd om te praten. Heel netjes. Laat Nederland gaan praten en zien wat die mensen willen. Nederland wil toch ook altijd (mee)praten?


  Maak melding

 66. Jesse

  Uw vraag “Waarom wordt de vraag naar schadevergoeding voor slavernij gekoppeld aan lui zijn, de hand ophouden en niet willen werken”?

  Niet omdat zwarte of paarse of oranje mensen lui zijn maar de mensen die dit op rakelen en steeds oproepen RESPECTLOOS het leed van hun voorouders proberen te exploiteren.
  Wat voor trauma kun je nog hebben na 5 generaties. Ik trek lering uit wat er gebeurt is, Ik besef dat ik en mijn bedrijfje kan functioneren dankzij slaven arbeid van kinderen diep in de jungel van Kongo. Ik profiteer daar van maar kan er gezien mijn positie in de voedingsketen niets aan doen.
  Als ik mijn Cellulair weg doe kan ik niet meer communiceren met klanten en opdrachtnemers etc.

  Europeanen maken geen geheim van het geen zij gedaan hebben. Men slaat zich niet op de borst wat men gedaan heeft. Maar de hedendaagse Europeaan hoeft zich niet te verontschuldigen wat wereldwijd 160 jaar geleden normaal was en waar men in andere delen van de wereld nog steeds gebruik van maakt en waar u en ik nog steeds profijt van hebben.

  U noemt feiten voorleggen weg lopen en excuses verzinnen. In Afrika houden ze nog steeds slaven (Coltan mijnen, Bloed diamanten, Kindsoldaten). Verzin maar iets.

  Jesse een ander FEIT is dat er slechts een groep mensen is waar van een beperkt aantal smakeloos en respectloos het leed, de pijn, de vernedering en de rechteloosheid van hun voorouders misbruikt voor een claim.
  Ik hoop dat de andere zwarte mensen mij vergeven als ik het volgende zeg “dat zijn lui negers”. Ik hoop het voorgaande nooit meer uit mijn vingers te krijgen want ik heb veel minder pigment.

  Jesse het is geen humor meer en ik zal me ook nooit meer tot U richten vanwege het voorgaande.


  Maak melding

 67. @JoJo en anderen,

  Heel goed. Laat die mensen hun claims indienen. Dan zien we wel wat er van terecht komt. Maar om bij voorbaat die claim te saboteren met allerlei negatieve commentaren dat het onjuist zou zijn of dat die mensen lui zouden zijn is ongepast. Het is hun claim, niet jullie claim. En we zien wel hoe dat beoordeeld wordt.


  Maak melding

 68. Hoho, niet alle volken hebben zich laten uitbuiten door de blanken. Japanners hadden al vroeg verstand van regeren en hadden keizerrijken. Regeren schept eenheid en dat maakt sterk. Die rijken werden bestuurd, iets dat de afrikaan anno 2014 nog steeds niet heeft begrepen, besturen. Afrika was makkelijk, verdeel en heers. Op geen continent heeft men zo huisgehouden als in Afrika, toeval?

  De Arabieren hebben Afrika leeggehaald voordat de Europeanen kwamen. De Arabieren bonden de slaven vast aan hun paard en die moesten lopend mee. De gebieden waar men doorheen kwam haalden hun schouders op, want het was niet hun “volk”. Deze slaven werden na aankomst gecastreerd, maar aangezien moslims dat niet mogen, lieten ze dat doen door kopten. De slaven die doodgingen onderweg en na hun marteling waren ontelbaar. Maar niemand kon het schelen, dan haal je toch nieuwe?!
  Wie ranselden de ongehoorzame slaven af? Dat waren afrikanen zelf die zich omhoog werkten in het darmstelsel van de baas. zo kunnen we doorgaan, de Afrikaan zelf is debet aan deze fraaie geschiedenis.


  Maak melding

 69. Bella,

  Denk niet dat alleen Afrikanen onderling oorlog voerden. Wat dacht je van Europa? Tot 1950 waren Europeanen constant oorlog aan het voeren tegen elkaar. Ze hebben de wereld meegesleept in 2 grote wereldoorlogen, de laatste 100 jaar. Een van de redenen waarom Hitler zo gehaat wordt door de blanken links en rechts is dat Hitler waarschijnlijk de eerste blanke is geweest die heeft aangekondigd dat ook de blanken een inferieur volkje zijn, tenzij ze blond haar en blauwe ogen hebben (een grote minderheid).
  De grootste georganiseerde blanke misdadigers waren de Romeinen. Kijk eens hoeveel blanke massamoordenaars er onder de blanken zijn geweest. Aexander de Grote, tal van Romeinse keizers (Caligula, Nero en meer van die geschifte figuren) en generaals (Julius Caesar enz), Napoleon, Hitler, Stalin, Lenin, bloody Mary, de Lodewijkjes, Pruisische keizers enz.
  De slavenhandel van de Romeinen was bijzonder: ze maakten mensen van alle rassen tot slaaf, dus ook blanken. Huishoudsters moesten daar ook dienen als seksslavinnen, zoals nu gebeurt met Fillipijnse en Zuid-Aziatische meisjes/vrouwen in Saudi Arabie en andere landen van het Midden-Oosten. Dus het is niet zo dat alleen Afrikanen als slaaf fungeerden. Onschuldige mensen uit de UK die door corrupte Engelse rechters voor geen of hele kleine vergrijpen naar strafkolonie Australie werden verbannen om er zwaar werk te doen.
  Wat te denken van de Inca’s en de Maya’s en de Azteken. Geen haar beter.
  De machtigen hebben altijd de zwakkeren uitgebuit en als slaaf gebruikt. Denk aan kinderarbeid tegenwoordig of in Nederland aan vrouwen die voor hetzelfde werk minder betaald worden. Of de enorme lage lonen voor bv schoonmakers(m/v).
  Zolang mensen niet met de ogen van de ziel kijken, dus hun spiritualiteit ontwikkelen, zal er niks veranderen. De technologie helpt juist de machthebbers om de zwakkeren te straffen en tegen elkaar uit te spelen, dus die zal niet zorgen voor gelijkheid.
  De enige oplossing voor gelijkheid en broederschap onder de mensen is om tot kennis te komen omtrent de ware aard van de Ziel. Wie zijn Ziel (dat wat onafhankelijk bestaat van het lichaam, maar tegelijk ook in het lichaam aanwezig is en dus nooit sterft) kent, kent Zichzelf en ieder ander. Zo’n mens heeft alleen mededogen voor z’n medemens, nooit haat of de behoefte een ander te domineren of te misbruiken.


  Maak melding

 70. 1688: Nederland stuurde zijn eigen tuchthuisboeven naar Suriname om slavenwerk te doen in Suriname.
  Ze moesten de Sommelsdijckse kreek graven.
  De boeven vermoordden de toenmalige gouverneur van Sommelsdijck met de scheppen waarmee ze de kreek moesten graven.
  Het werk was slavenarbeid en dat weigerden ze te doen.

  Tijdens WO 2 hebben de Nederlanders (de NSB-ers), hun eigen mensen verraden aan de Duitsers. Mensen die Het Verzet vormden.

  Hiermee wil ik aantonen dat andere volkeren hun eigen mensen ook gebruiken om te verhandelen of te verraden. Tot aan vandaag de dag nog.
  Het zijn heus niet alleen de Afrikanen.


  Maak melding

 71. Dus Waarom zou er er alleen aan de nazatan van de slaven in Suriname herstelbetaling moeten plaatsvinden, dan zal er dus heel wat over en weer geclaimd en uitbetaald moeten worden om alles weer gelijk te trekken, maar is daar het aangedane leed aan de betrokkenen mee ongedaan gemaakt, , ik zie het meer als het weer de hand ophouden van lui die te lui en te beroerd zijn om zelf de handen uit de mouwente steken de schouders er onder te zetten en hun land op te bouwen EN een beloning voor opgebouwde haatgevoelen.
  Door je hand op te houden geef je je eigen onvermogen bloot, iets waar je jezelf voor zou moeten schamen


  Maak melding

 72. @ hans, al roep, schreeuw, gil, huil, smeek, scheld je nog zo hard hier op WKN, niemand luistert naar jouw gewauwel.
  Je hebt niets te vertellen over schadeloosstelling en / of herstelbetalingen.
  Niemand en dan ook niemand zal ooit zeggen dat er geen vergoeding zal zijn voor de nazaten van de Slaven omdat Hans zo hard gescholden en gehuild heeft op WKN!
  Jij hans, krijgt in ieder geval NIKS! En dat stoort je want je bent gewoon bang en jaloerzzzzz!!
  Bang dat het van je uitkering of je pensioen wordt ingehouden.
  Hanz, domme ganz.


  Maak melding

 73. She- Suri, ik hoef mijn hand niet op te houden, ben geen loonslaaf nog slaaf van mijn verleden, She-Suri blijkbaar ben jij wel een niemand je luistert, ben je nu boos omdat je bang bent dat je niets krijgt


  Maak melding

 74. Hans,
  Ik heb persoonlijk niets gevraagd dus ik krijg daarom persoonlijk ook niets omdat ik persoonlijk niets nodig heb.
  En ik ben daarom niet boos. Ik erger me aan die stommiteiten die je schrijft m.b.t één bepaalde groep in de samenleving.


  Maak melding

 75. Die claim komt toch ook uit een “aantal” figuren uit die groep, wat helemaal niet zeggen wil dat ik heel “die” groep op aan kijk, integendeel, alleen dat jij je er aan ergert wat jij stommiteiten noemt
  doe je mooi zelf, mij heb je er niet mee, jij vindt het stommiteiten omdat het jou niet in de kraam te pas komt, maar die zogenaamde stommiteiten worden ook door mensen uit :”:die groep” verkondigt dus zal het nog wel mee vallen, m.a.w. kijk ook eens naar jezelf


  Maak melding

 76. @ Hans van den Broek 6 juli 2014 at 08:28
  Citaat is van goede commentaar voorzien.

  ””Suriname wil praten over “herstelbetalingen”. Toen Suriname een onafhankelijk land werd kregen een half miljoen mensen een land vier maal groter dan Nederland plus vier miljard. Een land met onafzienbare bossen vol kostbare houtsoorten, grote goudvoorraden, olie, landbouwgronden, een stuwmeer en wie weet wat nog meer.Zou dat niet genoeg compensatie zijn voor aangedaan leed? Hoeveel wil men dan wel nog meer hebben van Nederland? Tien miljard? vijftig miljard? honderd miljard? Wanneer zal het ooit genoeg zijn? Praten we hier over compensatie voor aangedaan leed of is het gewoon hebzucht? Is het een poging van mensen die haten om hun wraakzucht bot te vieren? Met rationeel gedrag heeft het in ieder geval niets meer te maken. Laten we dit afspreken, Nederland betaald de Surinamers vijftig miljard, dan verhuizen alle Surinamers naar hun landen van oorsprong en verkoopt Nederland Suriname aan China voor honderd miljard. Uiteindelijk is Suriname toch van de Chinezen en moeten de Surinamers voor de Chinezen werken, dus pak dat geld!””


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.