Inheemse gemeenschap Galibi vraagt bescherming

22

PARAMARIBO, 24 jun – De Inheemse gemeenschap Galibi, in Marowijne, heeft bescherming van de regering gevraagd tegen criminaliteit. Volgens dorpshoofd Ramses Kajoeramari dreigt de gemeenschap overspoeld te worden door invloeden van buitenaf.

Dronken vissers komen er heibel maken. Zeepiraten en stropers doen de dichtbij de monding van de Marowijne rivier gelegen gemeenschap steeds vaker aan. Het nabijgelegen legstrand voor zeeschildpadden wordt kaal gestroopt. “Wij kunnen er niets tegen doen. Vissers leggen voor onze kust aan als ze motorpech hebben. Je wil als mens hulp bieden en dat kan je soms duur te staan komen”, zegt Ramses Kajoeramari. De vissers kunnen ordinaire zeepiraten zijn.

Als het echt vissers zijn, zorgen die vaak voor overlast. Er wordt alcohol genuttigd en dan ruzie gemaakt. De vrij afgelegen gemeenschap moet bij calamiteiten hulp krijgen van de politie van Albina. Dit leidt niet zelden tot weer andere vervelende omstandigheden. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie heeft beloofd een politiepost in de omgeving te plaatsen. Hij wil wel dat de politie niet gehinderd wordt als er moet worden opgetreden.

22 REACTIES

 1. Wat nu weer ?!!
  In Paramaribo en omgeving vinden elke dag een gewapende overval plaats enz..en Belfort gaat een politie post plaatsen in Galibi voor geluidsoverlast ?!!
  Sjeesjes eigenlijk niet moeilijk te raden waarom INHEEMSEN zoveel invloed hebben over deze regering….de ene groep krijgt TV om WK te volgen ,weer de andere krijgt een politie post…
  En de belastingbetalers die zijn aan hun lot overgelaten en dan te bedenken dat wij KINDERBIJSLAG voor ze betalen….


  Maak melding

 2. Ray, dat heb je goed gezien. Verkiezingen naderen en de grote amnestie lijder kan zich niet veroorloven om geen president te zijn. Sinterklaas bestaat echt en hij heet Desi Delano Bouterse.


  Maak melding

 3. Ray en Koos de Jong, ik lees in het artikel niet dat de mensen van Galibi iets onredelijks gevraagd hebben, als jullie in jullie directe omgeving last hadden van dronkaards, piraten/dieven/rovers en stropers dan hadden jullie ook graag gezien dat de politie zou optreden en jullie zou beschermen. En het is nu eenmaal zo dat de politie door de staat bekostigd wordt en of je nu wel pf geen belasting betaalt, als burger van het land heb je recht op politiebescherming of willen jullie dat de politie voortaan eerst aan een burger moet vragen of hij/zij belasting betaalt voordat hij de hulp van de politie mag inroepen? Niet omdat jullie, samen met mij, toevallig niet van Belfort en deze regering houden is het slecht of fout dat Belfort deze gemeenschap toezeggingen doet dat hij voor een oplossing zal zorgen. Jullie hebben pas reden tot schelden op de regering en Belfort als ze er niets aan doen om de gemeenschap te Galibi te beschermen.


  Maak melding

 4. Die inheemsen kunnen ook niks zelf. Alles moet lantie betalen. Maar ze streven wel naar onafhankelijkheid. Dit is dan toch een zinlose streven?


  Maak melding

 5. @Henkes, je hoort mij ook niet klagen over veiligheids kwesties. Iedere Surinamers moet kunnen rekenen op de politie. En laat dit meteen de kern van de probleem zijn. Suriname gaat gebukt onder criminaliteit. Burgers klagen steen en been echter krijgen ze niet altijd gehoor.

  Mij bekruipt het gevoel dat wanneer de Inheemsen klagen politici in rep en roer zijn. Enkel alleen om zieltjes in de stemhokjes te winnen. TV’s worden er uitgedeeld tot en met complete politieposten etc etc …


  Maak melding

 6. @henkes

  Ga het artikel nog een keertje lezen. De inwoners van Galibi doen netals of wij ,buitenlanders zijn . Ze zien Galibi als HUN land,hun gebied waar niemand anders behalve zij Mogen leven.
  Wij hebben geen problemen met de galibinezen wanneer zij in de stad komen. Als zij voelen alsof zij een soort van beschermd natuurgoed zijn , moeten zij in reservaten gaan wonen met een hoge omrastering en liefst met een bord waarop staat ….. GEBIED .NIET OVERTREDEN !
  En de mensen van Galibi zijn toch geen vegetariers ?!
  KOM me niet uitleggen dat zijn geen schilpad eiren eten,geen beschermd dier tijdens hun jacht doodschieten met geweer of pijl en boog,.. Wat denk jij dat de galibinezen eten…tajerblad,amsoi kaisoi …?! denk jij dat de GALIBINEZEN surnaams meest vredelievende bevolking is ?! Hoe hee de hoofdstad van Galibi dan?
  Ps,
  Fluisteren de mensen in Galibi dan?Maken ze nooit ruzie met mekaar,spelen zij geen muziek, weten zij niet wat bier is ?!
  Oh please…wij de stadsbewoners worden elke dag overvallen enz…en Belfort je maatje beloond de criminelen met een computer en ulo diploma,en nu om stemmen te vergaren in Galibi gaat hij een politie post neerzettendaar??! En ahum…betallen de mensen van Galibi belastingen ?!!


  Maak melding

 7. Een 32-jarige man is vanochtend maandag 23 juni 2014, rond vier uur beroofd door een man en twee vrouwen. De man liep daarbij steekwonden op. De daders maakten Srd 375 buit, aldus inspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname.

  Agenten troffen het slachtoffer aan bij het monument van Baba en Mai aan de Kleine Waterstraat in Paramaribo.

  De daders zaten in een witte auto zaten die naast de man stopte, ter hoogte van het monument. Onder bedreiging met messen moest hij zijn geld afstaan. Hij stribbelde tegen en hield twee wonden over aan zijn nek en een aan zijn linker handpalm.

  De daders zijn na de beroving weggereden in de richting van de Rooseveltkade

  @henkes

  Gewoon zomaar midden in de stad,verdienen wij dan geen bescherming ?!! 1 aanmeldingsoproep van Belfort and case is closed. De criminelen melden zich blij aan bij Belfort want hey straf uitzitten hoeven ze toch eenmaal niet,gewoon een spoed cursus computerlessen volgen en een ulo diploma behalen als cadeau en CASE CLOSED…..gewoon wachten op de volgende AANMELDING oproep van Belfort en zo gaan wij maar door….


  Maak melding

 8. Wie moet in hemelsnaam de terechte roep van deze mensen om bescherming uitvoeren ?
  We hebben geen zeemacht en we hebben geen luchtmacht.
  Die paar (houten) boten en vliegtuigjes stellen helemaal niets voor.
  Ja, we hebben een leger, maar dat staat niet paraat, wanneer de situatie daarom vraagt (lees Tigri-gebied).
  Eigenlijk laten we alles maar over ons heenkomen zonder er in militair opzicht ook maar iets aan te doen.


  Maak melding

 9. Ik ken Galibi als mijn broekzak,de Indianen die daar leven leven van de jacht en visserij. Het is een vreedzame gemeenschap, dat was de jaren 58 -60 ( vorige eeuw ) Mijn zalige tante had een ons belang in Albina, en ze dreef handel met de Indianen van Galibi : en erger nog, ik ging met Predikant Jansen om zijn preken te vertalen in het Surinaams.We werden daar als Koning behandeld, geen probleem. Miin advies aan deze mensen is het volgende : Zaka kugru gi ding mpp, jullie hebben geen bescherming van buitenaf nodig !!!!!!!!
  Na mi taki toch mi law keba,din zaka zaka moerskont !!!!!!!!!!


  Maak melding

 10. De uitspraak van Bellie spreekt boekdelen: hij wil wel dat de politie niet gehinderd wordt in zijn optreden.
  Is de politie dan ooit eerder gehinderd geworden bij zijn optreden in Galibi? Door wie dan?
  Hij, Bellie, richt zich in deze tot de plaatselijke bevolking.
  Dat zet toch vraagtekens????
  Er zijn al dingen gebeurd waar wij geen weet van hebben en toen de politie wilde ingrijpen heeft de lokale bevolking hen misschien gehinderd…


  Maak melding

 11. Ray en Koos de Jong, ik meen een racistische ondertoon te merken in jullie bezwaren tegen de mensen van Galibi, jullie weten niet eens dat Galibi een dorp is waarin Inheemsen d.w.z. Indianen wonen, uit alles maak ik op dat jullie denken dat het om binnenlandbewoners gaat, m.n. die op Belfort lijken. Jullie zijn gewoon racisten.

  Als jullie het nog niet wisten, voor de mensen IN het Binnenland geldt er geen gesloten jachtseizoen, zij kunnen niet even naar de supermarket om een pondje vlees of een dozijn eieren te kopen, niemand zal er bezwaar tegen maken als Inheemsen en Marrons een paar schildpadeieren voor eigen consumptie weghalen uit de nesten, dat doen ze immers al eeuwen en geen enkel dier is door hun schuld uitgestorven, pas als men die eieren commercieel gaat verhandelen is het een probleem.

  Mensen die voor het grootste deel een zelfvoorzienend bestaan leiden, daar kan je niet van verwachten dat ze belasting gaan afdragen aan de staat, mensen in de stad die onder de armoedegrens leven betalen ook geen belasting, maar de staat heeft wel de plicht ook deze burgers politie bescherming te geven, al zou het zelfs slechts gaan om geluidsoverlast te elimineren.

  Geen enkele Surinamer heeft het recht een andere Surinamer de toegang tot Suriname te weigeren of om een andere Surinamer het land uit te zetten, maar als er een bevolkingsgroep dat recht zou hebben dan waren het de Inheemsen (Indianen) wel, de andere bevolkingsgroepen en vooral die in de stad wonen, hebben het land van de Indianen afgepakt of ze willen dat maar al te graag als het nog niet gebeurd is, als de Indianen het zouden willen (ik weet niet of die van Galibi dat willen) dan zouden ze alle zeggenschap moeten krijgen over wat er binnen hun woongebied/dorp gebeurd (geen dronkaards van buiten, geen piraten, geen geluidsoverlast door buitenstaanders enz.). De regering zou al lang het recht op ongestoord mogen wonen in hun woongebied, zonder dat het uitgegeven kan worden als concessie aan stedelingen en buitenlanders, buiten hun weten om, al lang geregeld moeten hebben, het z.g.n. grondenrechten probleem/vraagstuk had al lang opgelost moeten zijn.


  Maak melding

 12. @henkes

  Begin niet met je racisten theorie !Dat Galibi een dorp is waar inheemsen wonen dat weten wij ook ! De inheemsen zijn mensen netals jij en ik ,en zij verdienen geen speciale behandeling. Ik geloof niet dat zij slechts 1 schildpad ei voor consumptie gebruiken en zij maken jacht op dieren die als beschermde diersoorten zijn aangeduid.Wat denk jij dat wij het niet erg gaan vinden dat zij geen belasting afdragen ?! Je moet wel gek zijn, ze zijn surinamers ze moeten ook belastingen betalen netals de rest van ons.Je bent een grappenmaker ,zeg voor jou part Mogen de marrons en de galibinezen onbezorgd leven in het bos,en aan hun verzoek moet bovendien nog voldaan worden zoals bv TV’s voor de wk, een politie post voor enige oproerkraaiers ,weet jij wat wij allemaal in de stad Paramaribo moeten meemaken dag na dag ? de ene overval na de andere,lees de nieuwsberichten en je zal voelen hoe wij in de stad allemaal geterroriseerd worden door bendes die hard werkende mensen overvallen etc..etc…Wat wordt voor ons veiligheid gedaan door Belfort?!NIKS ,hij staat juist aan de zijde van de criminelen. Normale mensen doen 4 jaren om tenminste een ulo diploma te behalen en een crimineel slechts een week en dat nog in JAIL ! Ik denk dat jij je liever verkiesbaar kan stellen als PRESIDENT van Galibi en dan richt je een onafhankelijke Galibi op en dat zal dan heten Galibiland.
  Ps als wij het land van de indianen zouden hebben ontnomen dan zouden wij juist in het binnenland wonen en zij in de stad.
  Je lijdt aan een soort van Trauma ,ik zeg je het nog een keer de inheemsen waaronder ook de marrons zijn normale mensen zoals jij en ik en ze zijn helemaal niet anders,okay.


  Maak melding

 13. Ray, jij weet niet waar je het over hebt, Marrons zijn geen Inheemsen en Inheemsen zijn geen Marrons, nu ik je daarop gewezen heb, gebruik je voor het eerst de term Marrons.

  De Inheemsen, bezaten het hele land Suriname (zonder stad), ze woonden ook waar de stad nu is, op mijn erf heb ik stenen bijlen gevonden gemaakt door Indianen. De Europeanen hebben dat van hen afgepakt en maakten er een Europese kolonie van, de Indianen werden naar het Binnenland verdreven want daar waren ze veilig, later gingen de Marrons om dezelfde reden ook daar wonen. De Europeanen brachten de overige bevolkingsgroepen, vaak tegen hun wil, naar Suriname, die kunnen er dus niets aan doen dat ze in Suriname wonen, de Indianen hebben dus geen enkele reden om hen uit het land te willen zetten, wij zijn allemaal slachtoffers van de Europese geschiedenis. Nu denkt een deel van deze slachtoffers (de stedelingen, waaronder jij) dat de Indianen hun mond moeten houden en vooral geen normale eisen mogen stellen om een normaal leven te mogen leiden.

  Jij haalt er een heleboel andere zaken als T.V. ’s voor W.K. bij, ik heb het alleen over het normale verzoek dat deze mensen gedaan hebben aan de regering om bescherming tegen criminelen, het gratis verstrekken van T.V.’s en smartphones keur ik af.

  Ook ik heb in de stad last van criminelen, ik heb gisteren nog mijn diefijzer laten vernieuwen en verstevigen, maar daarom eis ik nog niet dat de politie alleen in mijn buurt voor de veiligheid moet zorgdragen en de buurt van Ray maar moet overslaan omdat Ray niet op mij lijkt (als dat zo is tenminste, ik ken je namelijk niet en ik wil ook niet weten op wie je wel lijkt).

  Deze regering is niet mijn keuze geweest, ik zal nooit op hen stemmen, maar bij wie zouden de mensen van Galibi voor hulp moeten aankloppen? Voor eigen rechter spelen past niet in een beschaafde maatschappij, maar het heeft er veel van dat jij terug wilt naar de tijd van het Wilde Westen, toen iedereen met een pistool rondliep en iedereen die hen niet aanstond of last bezorgde, meteen neerknalde. Wil je dat? En denk je dat de criminaliteit in Suriname er minder op zal worden?


  Maak melding

 14. @henkes

  Oh zo te zien moet ik echt in babytaal voor je schrijven.ik heb geschreven de inheemsen waaronder ook de marrons , voor jou zou ik geschreven moeten hebben de inheemsen en de marrons. Je moet mijn eerdere postings nagaan, het is niet d eerste keer dat ik het word marrons genoemd heb. ik heb bewust geen andere benaming gebruikt omdat er dan een onnodige discussie zou ontstaasn gegarandeerd ook .
  Nu ,je moet de andere groepen die in de stad wonen niet verwijten dat de inheemsen en de marrons in het bos wonen en zich apart voelen. 400 jaren hebben zij de kans gehad om in de beschaving terug te keren maar ze kozen voor het bos. De stedelingen die hebben hun woningen zelf gebouwd ,hun percelen gekocht en het is heus niet zo dat de inheemsen en of de marrons het voor ons achter gelaten hebben.
  Ik denk niet dat jij het erg vindt dat de criminelen de boel in de in de stad terroriseren.Wat denkt Belfort dat hij in Galibi gaat klaarspelen ?!
  Hallo de verkiezing is naderende en Belfort weet hoe hij stemmen kan vergaren voor zijn baasje. Suriname is het wilde westen, aan het worden. Degene die voor ons veiligheid moet zorgen ,Belfort dus,knalt 4 burgers neer precies als in het wilde westen het geval geweest was toen en zijn baasje bouta,wel die knalde 15 burgers in 1 nacht.
  Ken jij je geschiedenis dan niet ?!


  Maak melding

 15. Ray, schrijf het dan maar in Baby taal want Nederlands beheers je niet.

  Als je zegt ‘Inheemsen WAARONDER Arrowakken, Waraus, Trios en Caraiben’ dan is dat correct, want dit zijn allemaal Inheemse/Indiaanse stammen.

  Als je zegt ‘Inheemsen WAARONDER Arrowakken, Waraus, Trios, Caraiben en MARRONS’ dan is dat NIET correct, want Marrons zijn geen Inheemsen/Indianen.

  Wanneer ik zeg ‘idioten waaronder Gekke Henkie en Ray’ dan betekent dit dat Ray ook een idioot is. Ik ben Henkes en geen Gekke Henkie dus zal ik over de rest van je redenering maar niets zeggen, jij snapt toch nergens iets van.


  Maak melding

 16. @Henkes

  Je mag me een idioot noemen ,boos zal ik niet op je worden ,want veel beter dan mij ben je echt niet !
  Je bent gewoonweg in je eer aangetast omda ik jou mening niet deel. Voor jou zijn de inheemsen waaronder ,oh ,sorry,en ook de marrons hulpeloze schepsels die medelijden verdienen.
  Voor jou Mogen ze eeuwen nog gaan als hulpeloze meest benadeelde schepsels op aarde.Jij kan het maar niet snappen dat zij mensen zijn zoals jij en ik. Iets speciaals zie ik niet in ze. Verdomme wij werken en betalen hun kinderbijslag ,wij betalen belastingen,wij zorgen voor hun wk TV’s..Als jij en zij zich zelve zien als iets byzonders dan moeten jullie maar ergens op een eiland gaan wonen.Het is me wat moois,zij leven zonder te werken en moeten bovendien ook nog beloond worden voor het NIKS doen.Met een supporter zoals jij gaan ze de komende eeuwen ook weigeren te werken,
  En mijn nederlands. boi henkes als ik echt mijn tijd zal nemen en op alle puntjes en paaltjes gaat letten ,mijn gramatica,leestekens enz….dan denk ik dat je een woordenboek nodig zal hebben om al het deftige nederlands te kuinnen lezen,echtwaar….


  Maak melding

 17. Ik ken Ramses persoonlijk vanaf 2004.
  binnen de gemeenschap worden ook schildpadeieren geroofd, doorverkocht, alkoholgebruik weelt er tierig, strand wordt als vuilnisbak gebruikt (er ligt beslist niet alleen rotzooi die is aangespoeld!).
  we hebben regelmatig geld/goederen gegeven voor school en bruggenpriject, maar we hebben nooit enig resultaat gezien hiervan.
  De heer Kajoeramari zit sinds 2010 in de DNA (NDP), maar zelden hebben we iets van hem mogen horen betreffende Galibi.
  Verkiezingen staan voor de deur;misschien dat dit nu van invloed is op zijn presenteren?


  Maak melding

 18. 25 juni 2014

  Langamang Kondre staat bekend als uitvalbasis van smokkel naar Frans Guyana toe en waar een deel van de eigen bevolking participeert. Logisch dat dit proces gelijksoortige individuen aantrekt.

  Een Surinaams gezegde luidt: Te yu kwekie snekie a trong aboma, a sang wang swari yu!!

  En dat is gaande in het gebied van Galibi.

  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.