Chinese groep wil anders investeren in Suriname

24

PARAMARIBO, 16 mei – Een Chinese investeerdersgroep uit Shandong is van plan op een andere dan de traditionele manier zaken te doen in Suriname. Afgestapt wordt van het zoveel mogelijk winnen van grondstoffen als ruw hout en dat exporteren. Suriname is een te mooie gelegenheid tot handel met het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.

De deelname in de Caricom en binnenkort ook in Unasur trekt. “Wij nemen kapitaal en kennis mee. De hoop is vooral om hout in Suriname op grote schaal te verwerken tot meubilair voor export naar het Caribisch gebied en omliggend elanden. De vakbekwaamheid van de lokale arbeid zal daarbij worden verhoogd”, zegt Cao Shusheng van de handelsvereniging in Shandong tegenover de Ware Tijd. Met een delegatie heeft zich in Suriname overtuigd van de mogelijkheden.

Echt in het kopen van onroerend goed is de groep niet. Het is ze wel aangeboden door Surinaamse ondernemers, zegt Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. De groep is meer geïnteresseerd in het sluiten van joint ventures. Met zeker één houtbedrijf is overeengekomen om te investeren in grotere machines. Ook wordt geïnvesteerd in een toeristenoord “om zakenlui uit hun provincie voor vakantie naar Suriname te krijgen”, zegt Welzijn.

24 REACTIES

 1. Okay.Dat de Suri ambtenaren het chinees willen leren tot dan toe.Maar de staat zou wel heel dom zijn om niet verder te kijken van wat er komt na de bossen.De China man staat bekend om hun verniel zucht.Hopelijk heeft de regering ook een plan B voor de woestijnen die zullen ontstaan.
  Zo ook op Brownsberg.Inplaats van de grondwroeters te verdrijven,gaat men ze aldaar legaliseren.En wat daarna als het gebied uit gemijnd is.Zo lang er niet hardhandig ingegrepen wordt,gaan ze blijven wroeten in de grond tot er alleen maar kraters over zijn.So dém dé k’ba.


  Maak melding

 2. De Chinezen zouden ook de lucratieve trans Atlantische lijn moeten bestuderen. Misschien moeten zij ook hierin gaan participeren. china-schiphol-zanderij en vice versa, ik weet zeker dat ze het veel goedkoper kunnen doen…


  Maak melding

 3. die chinese rupsen hebben hun eigen land al kaalgeplukt en nu volgt suriname.
  red het tropisch regenwoud, de longen van de wereld. en van ons.


  Maak melding

 4. wij nakomelingen zijn nog geen honderd zestig jaar bevrijd van de slavernij/contract arbeider ,of een nieuw tijdperk breekt weer aan..

  en omdat wij geen intitiatief nemers zijn,maar houden onze handen op,worden wij stelsel matig beet genomen en als onder geschikt behandeld en gekoloniseerd.

  zie maar in elke sector worden wij ondergelopen en moeten arbeiden voor nog geen 35 srd per dag voor die chinezen..

  zelfs voor 27,50 srd staan wij dagelijks te ploeteren in die chieneze winkel op elk plek in het land,bewijzen te over..
  en we zijn nog niet klaar,dagelijks komen er nieuwe kolonialisten uit china om ons te onderdrukken en het land geleidelijk af te pakken..

  we staan erbij en kijken erna..


  Maak melding

 5. In het contract met de chinezen moet staan dat er niet overal gekapt mag worden. Gebieden moeten eerst onderzocht worden.
  En er moeten weer nieuwe boompjes geplant worden om de natuur weer een kans te geven.
  Verder moet er ook gesproken worden over de inzet van lokale krachten voor de projecten.
  Als in de gebieden ook mensen wonen zorgen dat er een school en een permanente EHBO post komt.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 6. Wat een onzin! Er is niks nieuw. De gemaakte winsten op de investering gaan zoals gewonelijk naar China. Of gaan zij deze herinvesteren in Suriname? Dan lijkt het op ontwikkelingshulp en niet op business.


  Maak melding

 7. @FER.E

  Ik wenste wel dat de Suri’s zo van hun land hielden als de vietnamezen.De China man heeft maar 1[één]doel voor ogen.Gebruik maken van de hebzucht van de politici door hen wat toe te stoppen en het land kaal plukken op elke gebied.Ze planten niet maar oogsten wel.Heel grote oogsten halen ze binnen.


  Maak melding

 8. De Chinezen zijn de allerbeste handelaren in de wereld.
  Ik heb bewondering voor het feit, hoe Chinezen zich overal in de wereld weten te vestigen en een zaak weten op te bouwen.
  Maar ……………………….. Chinezen doen nooit iets voor niets.
  In Suriname hebben we daar ook alle ervaring mee.
  Een lening van 60 miljoen, geen probleem, maar dan moeten wel 2.000 Chinezen zich zonder problemen in ons land kunnen vestigen.
  Zo werkt het heel simpel.
  Ik weet dan ook niet of ik zo enthousiast moet zijn over dit initiatief.
  Ik heb mijn ernstige twijfels.


  Maak melding

 9. Ja baja , wat kunnen surinamees eigenlijk zelf. Luieren en het werk door anderen late doen. Even niet denken aan de toekomst, als heg maar schuift. Morgen zien we wel. Die chinezen gaan jullie ruineren stelletje idioten.


  Maak melding

 10. Wat niks boven de waarheid betreft mag die anders investering een TERUGKEER naar China investering zijn voor alle nieuwe chinezen in Suriname. het investeren in een GROTE SURINAAMSE MUUR om de Chinese invasie in Suriname tegen tegaan lijk mij een goede investering voor Suriname, Surinaamse volk en Surinaamse tropisch woud. Mochten deze zogenaamde investeerders nog wat geld overhouden na het bouwen van de GROTE Surinaamse muur om de Chinese invasie te stoppen kunnen ze terugkeer naar China tickets kopen voor hun landgenoten die in Suriname wettelijk illegaal verblijven.


  Maak melding

 11. veel Chinezen worden ook door hun eigen mensen in de resaurant ea in de westerse wereld uitgebuit.

  Verder waren en zijn velen in drugsgebruik oa in opium in de amsterdamse onderwereld.

  Chinezen zijn niet beter of slechter dan andere
  etniciteiten. Men moet zaken ruimer kijken, dan alleen de winkels waarop Chinese namen staan overal ter wereld. Chinesen weten ook wat uitbuiten is, alleen gebeurt het gedekt en volgens hun regels en dan is het ergers dan slavernij.


  Maak melding

 12. De Chinese investeerders moeten afblijven van onze bossen.
  Chinezen hebben geen respect voor de natuur en het milieu, dat is keer op keer bewezen.Zelfs in hun eigen land maken ze er een grote puinhoop van. Hun reputatie: roofbouwers. Laat ze alleen maar straten bouwen.


  Maak melding

 13. kijk wé kunnen van alles en nog wat tegen zijn,,máár onze eigen lijders halen deZe uitbuiters in huis dus binnen..

  het is niet de schuld van de chinees,maar de schuld van ONZE hebzucht..

  straks is onze huidige crimineel lijder moordenaar dood en al zijn trawanten blijft over die ellende die ze achter laten voor onze kinderen..

  en jij nu..


  Maak melding

 14. Zonde. Suriname was altijd één van de weinige tropische landen die zijn unieke natuur wist te behouden. Helaas lijkt Suriname nu de andere kant op te gaan.


  Maak melding

 15. 25% van alle agraries land is te vervuild voor landbouw in China. Dus die domme surinamers trappen erin met open ogen. Taiwan heft een veel meer ontwikkeld land- en tuinbouw, visserij etc en geen behoefte om hele landen over te nemen. Als jullie denken dat de chinezen lief zijn voor jullie hebben jullie het verkeerd.
  Ik nam een geanimeerde conversatie op tussen 2 chinezen in een winkel op mijn iphone in januarie in Paramaribo, en liet deze later vertalen door een vriend van mij. De conversatie was vol racistiese scheldwoorden voor ons Surinamers, ik vroeg me af wat doen deze ondankbare hondeneters in Suriname.


  Maak melding

 16. De Surinaamse bevolking moeten nu eens in opstand komen,
  Welke land ter wereld laten buiterlands in je land toe die de baas gaan spelen in je eigen land ?

  dan moet deze regering echt gestoord zijn.

  Zaken kunnen gedaan worden, maar van de surinaamse oerwoud moeten deze vernieteraars van afblijven.

  En als deze gasten zaken willen doen alle winst moet in Suriname geinvesteerd worden. Anders go back to China.


  Maak melding

 17. @rivaldo

  surinamers kunnen alleen in opstand komen tegen nederlanders. ieder ander mag hun schijt laten vreten. en dan lusten zij het heel graag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.