zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameGrondbezitters mogen in de rij voor 'gratis geld'

Grondbezitters mogen in de rij voor ‘gratis geld’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 apr – Nieuwbakken grondbezitters in het district Commewijne wachten gouden tijden. Althans, dit beweert districtscommissaris Ingrid Karta – Bink. Ruim honderd plaatselijke bewoners mogen eindelijk de grond onder waar sommigen al decennia wonen, hun bezit noemen.

Dat dankzij de formalisering van hun jarenlange aanvraag procedure. De ene regering na de andere leek het maar niet in orde te kunnen maken. Het enthousiasme bleek zo groot op een speciale ceremonie dat er zo nu en dan werd door gedraafd. “Men kan nu in aanmerking komen voor gratis geld”, zei Karta – Bink. ‘Gratis geld’ van het Low Income Shelter Program, Lisp. Maar dat is een woonfinanciering.

Een leenprgrogram dat toch terug betaald moet worden. Al is het maar deels, terug betalen moet voor een goed deel. Gratis is het dus niet. Het mocht de pret niet drukken. Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, was er hoogst persoonlijk om de grondbriefjes of beschikkingen uit te delen. Het was uiteraard niet twee vroeg voor een gratis politiek adviesje. Kan nooit kwaad in deze aanloop naar die grote zalig makende verkiezingen. “Als mensen proberen de show te stelen, geen probleem. Maar alleen RGB kan grond verstrekken”, aldus Relyveld. Opdat men wete.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

36 REACTIES
 1. “Men kan nu in aanmerking komen voor gratis geld”, zei Karta – Bink

  Denkt men in Suriname altijd aan het woord gratis???????
  Niks is kratis. O ja maar misschien wel gedurende deze periode die naar de verkiezing 2015 gaat.
  De NDP is er alles aan gelegen de verkiezing te winnen.


  Maak melding
 2. Met belangen van mensen werd stelselmatig politiek gespeeld door die oude rrrrrrrratten! Menigeen heft de kraaiemars geblazen, zonder ooit in het genot te zijn gesteld van datgene waar zij en hun familie aanspraak op maakten.


  Maak melding
 3. gefeliciteerd allemaal, maar hoe ga je nu je stem uitbrengen???

  Somo zegt het is mijn Commewijne, Lonnie gaat daar graag vissen en nu is DADA aan het tjasnetten


  Maak melding
 4. Grondbezitters mogen in de rij voor ‘gratis geld’
  ‘Gratis geld’ Wie bedenkt zo’n titel bij het artikel?

  RGB-minister reikt 200 grondbeschikkingen uit in Commewijne
  05 Apr. 2014 (Bron-starnieuws.com)

  Minister Steven Relyveld reikt grondbeschikkingen uit in Meerzorg. (Foto: ASP)

  Bewoners van Commewijne die al decennia wachten op hun grondbeschikkingen kunnen nu opgelucht ademhalen.
  De minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, heeft vandaag 118 grondbeschikkingen uitgereikt in Meerzorg, Commewijne.
  Morgen zal hij 80 beschikkingen overhandigen op de plantages Alliance en Bakki.

  ”200 beschikkingen zijn maar een druppel op de hete plaat. Ik weet dat er behoefte is aan meer, omdat de nood hoog is. We kunnen niet in deze twee dagen het probleem oplossen, maar zolang de noodzaak er is, blijven we zeker terugkomen”, beloofde Relyveld.
  De personen die in aanmerkingen zijn gekomen voor deze grondbeschikkingen zijn het ministerie dankbaar, omdat ze ruim dertig jaren hebben moeten wachten op hun grondpapieren.

  ”Wij zijn heel erg blij. Mijn grootmoeder had een stuk perceel aangevraagd. Zij heeft gewacht, daarna moest me vader erop wachten en toen ik.
  Zo lang moesten we wachten”, zegt Rakieb Rosan.
  Ook de andere personen die in aanmerking zijn gekomen voor een stukje grond vinden dat de regering eindelijk haar werk doet.
  De minister zegt dat binnenkort ook Para, Saramacca, Brokopondo en Nickerie beschikkingen zullen krijgen.


  Maak melding
 5. deze ook leuk;

  Chan gaat naar Brokopondo en de bewoners aldaar weten dit te vertellen….

  Voorts hebben de dorpelingen aangegeven dat zij worden opgejut door bepaalde politieke leiders die aangeven dat indien Chan Santokhi president wordt, hij de gronden van binnenlandse bewoners gaat afpakken en ze zal laten opsluiten. Verder wordt aan hun verteld dat Hindostanen binnenland bewoners als criminelen zien. Maar zij hebben aangegeven niet te geloven in hun fabels.

  ai boi…. op naar 2015 en alle vuiligheid is toegestaan 🙂


  Maak melding
 6. maar Lonnie slaapt niet als een roos itt tot onze DADA!

  hij gaat voor een clean-sweep in Marowijne alle inspanningen van Belly ten spijt!

  Fer Odi odi


  Maak melding
 7. goed zo ndpers ,het volk moet gediend worden .
  front heeft nagelaten de mensen hun beschikking te geven en de paarse regering zorgt dat zij het werk doen wat front heeft nagelaten . en ja wel fronters ….ik zou ndp stemmen als ik zie dat zij wat voor mij hebben betekent .ik zou paars stemmen als ik zie dat zij mij die grond beschikking hebben kunnen uitreiken,na jaren van wachten .front heeft het niet kunnen doen voor mij dus waarom niet op de partij stemmen die mij eindelijk helpt .ndp je hebt het goed bekeken ,ga zo door .


  Maak melding
 8. =Ik zou zeggen liever niet over “gratis geld” praten, omdat er teveel mensen zijn die nog steeds niet uitbetaald zijn voor werk die afgeleverd zijn.

  =Mensen die Carifesta hebben georganiseerd

  ==Water-en elektrificatieprojecten binnenland grotendeels stopgezet. Finisie bevestigt dat de aannemers die werken aldaar verrichten nog niet zijn uitbetaald.

  =De werkzaamheden aan het hoofdbureau van politie op de hoek van de Gemenelandsweg en de J.A. Pengelstraat zijn voor onbepaalde tijd stopgezet. Al maanden worden er geen werkzaamheden verricht door aannemer Jankie. Ondertussen heeft Jankie langer dan een jaar geen geld ontvangen.

  -En nog zoveel meer mensen die tot vandaag niet betaald zijn voor hun werkzaamheden.


  Maak melding
 9. vene had geen macht ,het was somo die president was ,het was somo en jong tjin fa die de lakens uit deelde .vene stond erbij en keek ernaar wat somo deed en jawel vandaar dat vene vier ,vier zetels kreeg en de mensen stapten over naar de ndp .venetiaan is voor mij geen waardige president ik verwijt hem jaar in jaar uit dat hij een slecht voorbeeld is voor de natie .echte democratie houdt in dat als je de verkiezingen hebt verloren …de verliezer de winnaar feliciteert omdat het surinaamse volk heeft beslist en dat moet jij als verliezer respecteren .
  de wereld kijkt mee geef een goed voorbeeld .zie obama en jonh mccain ,zie mitt romney, zie rutte en nsamson die ook de verkiezingen hebben verloren maar de winnaar hebben gefeliciteerd .vene wieatie ik blijf erbij .de vijand van een creool is een creool en dat doet pijn .wij leren het nooit .vene hoeft niet van bouterse te houden maar het volk heeft beslist ,respecteer dat .


  Maak melding
 10. @pero, een draadje van jou zit zeker los, waarom?
  front heeft niets nagelaten te doen met dit probleem en weet je ook waarom???

  =De staatskas was leeg geplunderd door Wijdenbosch en Bouterse.

  =Al deze mensen zijn occupanten of hebben gebouwd op terrein van anderen die door de overheid opnieuw opgekocht moet worden.

  =Brunswijk houd nu een wet tegen om dit probleem aan te pakken en als er straks een ander regering aan de macht komt heeft die het weer gedaan.

  =Wat de NDP aan het doen is is het volk te manipuleren dat zij zoveel gedaan hebben zodat er weer gestemd kan worden op de NDP.

  =Sorry, maar de NDP’ers zijn echt mensen die van gratis houden. Zie straks een chaos in het land.

  Shame on you


  Maak melding
 11. De een moet keihard betalen voor z’n grond, de ander krijgt het voor een groot deel gratis. Is er willekeur in het spel of is dit opnieuw een verkiezingsstunt?


  Maak melding
 12. Surinamers zijn miljoenair geworden door gratis grond te krijgen en deze voor miljoenen te verkopen. Dat kan alleen maar in een corrupte land.


  Maak melding
 13. Daar gaan we weer: Noem het woord “Gratis” en hele bevolkingsgroepen in Suriname krijgen spontaan een orgasme.

  Gratis geld geld bestaat niet……


  Maak melding
 14. Goed zo Ingrid Karta – Bink en Steven Relyveld. Regeringen in Suriname hebben de gewone man altijd een beter bestaan gegund om zichzelf te ontplooien. Contractarbeiders kregen vroeger ook grond om een bestaan op te bouwen. Met onze incompetente bedrijfsleven zal de regering altijd een dominante rol spelen in de ontwikkeling van ons land.


  Maak melding
 15. De verkiexingen zijn aan het naderen…dus OMKOPEN VAN MENSEN IS MAAR Net BEGONMNEN EN HET IS GRATIS NOG ERBIJ !!!

  Zoveel grondbezitters = zoveel ndp stemmen binnen !!


  Maak melding
 16. Jong tjien fa heeft ruim 32000 grondbeschikkingen uitgereikt. Als aan 10% daarvan een luchtje hangt (Somo c.s.)hoe zit het dan met de overige 90%?


  Maak melding
 17. Ingrid Karta Brink heeft teveel van de paarse cocaïne cool aid gedronken. Terugbetalen met rente komt niet voor in haar simpele woordenschat.


  Maak melding
 18. Het is onbegrijpelijk waarom het zoveel jaren heeft geduurd (lees: 30 jaar lang) voordat bewoners hun beschikking kregen. Commewijne heeft nog geen miljoen inwoners en toch heeft het zo lang geduurd. Deze kwestie zou binnen twee tot vijf jaar moeten zijn opgelost voor heel Suriname, is een administratieve handeling en moet toch niet zo moeilijk zijn? De vorige regeringen hebben veel dingen verzaakt en zaten gewoon te slapen denk ik zo.


  Maak melding
 19. @ Ram Singh.

  Oh vandaar dat Ingrid Karta Brink zo ogezet is.

  @ Henk Molenaar.

  Zo”n massale Orgasme wil ik ook eens meemaken,het lijkt me Cool en relaxed man !!!


  Maak melding
 20. Die tijd voor gratis percelen politieke stunt is al lang voorbij. Als de staat terreinen in “overschot” beschikbaar heeft moet het aan de hoogste bieder of marktwaarde verkocht worden. De leningen van de staat, ziekenfonds, aow, onderwijs etc moeten ergens vandaan betaald worden. Ik kan mij niet voorstellen dat je 30 jaar op de zelfde land woont zonder een cent voor te betalen en het dan voor gratis kan krijgen en tegen een winst een paar maanden later kan verkopen. Bij god en in Suriname.


  Maak melding
 21. Daar zijn de lokale kondremangs trots op. het Woordje “Gratis”. De gemiddelde man heeft keihard jaar in en jaar uit hard gewerkt en met zweet een perceel gekocht. Degene die het gratis ontvangen, ruiken ineens kans om aan geld te komen. Blijkbaar voelt de overheid niets voor erfpachtconstructies, maar wil zo weer de kiezers winnen. Een voordeel voor SU”vlak voor de verkiezingen is het altijd voorspoed, tot na de verkiezingen. Kijken wie dan de rekening gaat betalen.


  Maak melding
 22. @@@@@@@@@@ ray en consorten .

  ik ben blij dat het voor de verkiezingen zoals je aan geeft.
  het gaat erom dat die mensen hun grond beschikking hebben gehad ,had front dat maar gedaan in die 15 jaren of beter gezegd ,de oude oude politiek die meer dan 40 jaar hebben geregeert en met name de vhp ,nps ,30 jaar moesten die mensen wachten op die ene beschikking ,schaam je ,kassa voor de ndp .


  Maak melding
 23. Wet ambtsketen Pres is behandeld en aangenomen in DNA. Zeer snel gedaan en heel vlot er doorheen. Sjappo. Zo zie je maar dat wel slagvaardig kan worden gewerkt daar.
  Het hangt er puur vanaf wie er belang bij heeft.
  De sloten zijn ingetrokken, begroting 2014 is nog steeds niet ter tafel verschenen en ga zo maar door.
  Het land mag dan wel aan het infuus zitten, de corruptie is weer op Nr 1, het bedelen (met de hand open) is weer verheven tot volkssport, maar dat is niet van belang.
  De sjerp van de Pres is nu in de wet opgenomen. En daar zal Suriname haar toekomstige welvaart aan danken. De Sjerp.
  Vanuit deze plek wil ik het volk van harte feliciteren.


  Maak melding
 24. @pero

  Dan moet iedereen die in de stad Paramaribo en elders hun grond GEKOCHT hebben,terugbetaald worden en een beschikking van GRATIS meekrijgen !

  Sjeesjes , wat je baasje allemaal toch niet bedenkt om aan de macht te blijven!


  Maak melding
 25. @pero

  je baasje wordt de gulle gever genoemd. Hij geeft alles weg ,zelfs Tigri behoort niet meer aan ons,cadeau gemaakt aan Guyana door je baasje,

  lees hier,

  Guyana heeft besloten niet meer deel te nemen aan de internationale mijnbouw- conferentie die in juni in Suriname wordt gehouden.

  Het, volgens Guyana, New River Triangle gebied. (Bron kaart: Demerara Waves/ Caribnewsdesk)

  Georgetown is verontwaardigd, omdat in de voorbereidingsdocumenten voor het congres de regering van Suriname de volgens haar juiste landkaart van Suriname, inclusief het door Guyana betwiste Tigrigebied – dat in Guyana het New River Triangle gebied wordt genoemd – , heeft laten afdrukken. Dat bericht vandaag, zaterdag 5 april 2014, de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves/Caribnewsdesk.com.

  Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement van Guyana stelde minister van Natuurlijke Hulpbronnen Robert Persaud gistermiddag, dat zijn collega van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues-Birkett, bij de Surinaamse regering heeft geprotesteerd tegen de volgens haar onjuiste kaart.

  ‘We hebben onze deelname aan een olie- en gasconferentie die in juni Suriname wordt gehouden afgezegd en waarom hebben we dat gedaan…ze hebben een document in omloop gebracht en als deel van de Surinaamse kaart hebben ze de New River Triangle’, zei Persaud in het parlement.

  Guyana betwist al decennialang de soevereiniteit over het Tigrigebied in het zuidwesten van Suriname.
  April 5, 2014


  Maak melding
 26. Forumers, Odi odi.

  @pasew, fawaka mang?
  Ga je straks ook in de rij gaan staan voor Gratis GELD?
  Want volgens onze (pero) NEKS NO FOUT.
  Alles is Gratis onder DADA!

  Ook de Bank van Lening is Gratis!

  Ik hoop dat alle percelen met hun beschikking ook geregistreerd wordt in het GLIS en gepubliceerd in de Staatscourant.

  En de volgende beschikkingen die uitgereikt zullen worden, zal in het mooie Texas in Sunny Point geschieden.
  Ook OCCUPANTEN krijgen vervolgens Gratis Geld.

  Maar ik kwam ook een leuk artikel tegen over een andere Pres.

  http://www.srherald.com/columns/2014/04/06/de-meest-corrupte-parlementarier-van-nickerie/


  Maak melding
 27. Wat Sur de afgrond in helpt is het chronisch opportunisme. Bij het woord gratis, krijgt men, zoals eerder werd gezegd, een orgasme. Ik misgun niemand zijn grond, maar de prijs die we gaan betalen voor onze inhaligheid gaat groot zijn. Gratis grond bestaat niet, we gaan er ergens voor terug betalen, maar men wilt het niet horen. Kijk wat gratis met Venezuela heeft gedaan, Hugo hun God, bleek mens te zijn. Er komt (ge)donder en bliksem aan en dat is het enige dat we gratis gaan krijgen.


  Maak melding
 28. in een woord vene is het niet waard president van dit land te zijn .het gaat mij meer wat hij gedaan heeft als creool .drie dingen heeft vene verkeert gedaan met name de partij .ze hebben somo de gehele front laten domineren ,ze hebben de hindustanen altijd bevoordeeld en vene feliciteert zijn mede broeder niet omdat hij door het volk gekozen is .nogmaals de vijand van een creool is een creool .vene wiesatie ai na pero takie .toen ik santhoki zag op het podium op brokopondo waar de marrons waren aan het dansen moest ik echt lachen .santhoki segebai houdt van deze gasten !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! laten jullie mij niet lachen ,allemaal schijn bedrieg .


  Maak melding
 29. Gratis grond en gratis geld gekker kan het niet !! De mensen die het hard nodig hebben krijgen niks..
  @Pero Hoe weet je het zo zeker? zijn beste vriend was ook een Marron, Segebai.


  Maak melding
 30. ik zal het nog eens herhalen voor jullie .alles wat front met name de oppositie naar buiten brengt is opgeblazen om het surinaamse vol achter zich te krijgen .maar ik verzeker jullie dat deze regering met de ndp aan de leiding niet weg te denken is .de ndp heeft veel weten te bereiken sinds haar bestaan .welke partij kan grote projecten uitvoeren en welke partij doet het zonder nederland …..de ndp natuurlijk .
  hoe meer jullie uithalen naar de ndp hoe meer wij worden bemest ,wie e moro kies kraktie .die propaganda machine moet nog van stal ,binnen enkele maanden gaat het beginnen
  het surinaamse volk gaat alles opgesomt krijgen wat deze regering allemaal heeft gedaan en wat ze bezig zijn .water leiding ,huizenbouw ,vuil ophaal ,wegen bouw bruggen bouw ,afschaffen van subsidie,zelfstandigheid ,medische voorzieningen aan het volk grond uitgifte alles wordt van stal gehaald. natuurlijk kan deze regering niet alles in vier jaar en het volk krijgt ook te horen dat de goud en olie prijzen zijn gekelderd ,maar toch ze doen wat ze kunnen en wij hebben vertrouwen in ze .zie para op bloeien zie overal vooruitgang .wat de oppositie doet is geen opbouwende kritiek leveren ze proberen het volk zand in de ogen te strooien maar niet alle surinamers laten zich voor de gek houden .front kamt alles van de huidige regering af en dat heeft het surinaamse volk door .ik hoop dat ze deze regering verder kunnen afkraken zodat het volk nog meer gaat inzien dat de fronters paniek voetbal spelen .zie hoe santhoki radeloos is en hulp zoekt in het buitenland als het gaat om wat er wordt gezegd ,als het gaat op de verkiezingen alleen in gaan .als je zo zeker bent dat je gaat winnen zoek je niet de oas op .suriname staat bekent om altijd eerlijke verkiezingen te houden .wat deze santhoki segebai doet is su in een kwaad daglicht zetten voor het buitenland .je ziet dat mijn pres vertrouwen uitstraalt ,bouterse raakt niet in paniek alles op zijn tijd .time wil tell front hoor blo .santhoki is geen verzoener echt niet ,hij is niet de man die rust kan brengen in suriname het is een etnisch denkende partij de verenigde hindustaanse partij .het is velen van deze mensen met een paplepel ingegoten om etnisch te denken .ik ben voorzichtig met ze en dat komt uit mijn hart ik meen het .die realistisch denkende hindustaan moet nog geboren worden in de vhp let wel ik heb het over de partij .niet al mijn hindustaanse broeders lopen nog met die boitie dinkie .santhoki heeft de stemmen nodig van de bosland creolen dus is hij even in het binnenland om stemmen te halen .wat hebben de vhp jaren terug tot op heden voor het binnenland gedaan .laat zij dat opsommen .vene had gerekend dat hij samen zou werken met lonnie en daarom dacht vene en vhp bouterse te isoleren maar dat was een misrekening vene .vene en front hadden niet verwacht dat lonnie de kant van bouterse zou kiezen .pa vene kreeg koek van eigen deeg .daarom a no mang sik anoe nanga bouterse toen bouterse door dit volk werd gekozen .vene joe dong je weet niet verbroeden je zaait tweedracht en dat heeft jou genekt .je was geen goed voorbeeld voor het surinaamse volk .de vhp die denkt etnisch dat zie je dat voel je en dat merk je .nu hebben ze ook anderen nodig dus het hoort erbij dat slijmen ,maar mie no e lassie sking gie ding mang dies .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES