VIDEO: Natuurpark Suriname bedreigd door goudzoekers

32

PARAMARIBO/BROWNSBERG, 5 apr – Eén van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Suriname, natuurpark Brownsberg, wordt bedreigd. In de grond zit goud. En dat trekt illegale goudzoekers aan. Die graven hele stukken park af en de overheid in Suriname doet weinig tot niets om de natuur te beschermen. Dat meldt de NOS.

Bekijk een reportage van de omroep:

32 REACTIES

 1. Triest, wat een vernieling van het land en de natuur. Maar er is een overheid en die geeft hier blijkbaar geen prioriteit aan. Men komt er niet eens bescheiden delven, met machines en al. Ruim die gasten op en biedt ze wel een alternatief. Daarna kun je ze bestraffen als ze zich er niet aan houden.


  Maak melding

 2. Weg met de illegale goudzoekers uit het Natuurpark op Brownsberg.

  Suri’s komt u in actie voor het behoudt van Flora en Fauna en de natuur.

  Brownsberg moet een mooie natuurpark blijven, weg met de illegale goudzoekers, die het vernietigen.

  De flora en fauna, een schone natuur en milieu kan veel meer opbrengsten opleveren aan inkomsten uit het toerisme, dan de onverantwoordelijke wijze van goudwinning van deze illegale poknokkers.

  Suri’s komt u in actie voor uw natuur, flora en fauna. Deze poknokkers moeten worden omgeschoold om als gidsen enz, voor de toeristen werkzaam te worden.


  Maak melding

 3. De schade zal op langere termijn groter zijn dan de waarde aan goud die illigaal gemijnd word door deze goudzoekers die met kwik een spoor van verwoesting achter laten.


  Maak melding

 4. Je kunt de kleine mannen die dit doen weinig kwalijk nemen. Kijk naar actuele opnamen van Google Earth van Suriname en je schrikt je te pletter als men de opnames van 2005 (vorige versie) ook gezien heeft.
  Helaas het zijn niet de kleine manen maar de groten zoals Brunswijk, Naarendorp en de eigenaren van Safina holding die de echte problemen veroorzaken voor hun percentage.

  Deze manieren van Mijnen is niet alleen destructief maar het laat ook nog eens het grootste deel van het goud verloren gaan en dat is extra triest.
  Helaas is verbeteren onbegonnen werk zolang niemand de mijnbouwwetten handhaaft, goede exploratie en verantwoorde exploitatie afdwingt. Dat kan met de wet in de hand alleen schijnt niemand het te willen.
  De vorige regering was fout ten aanzien van de handhaving. De goudprijzen waren toen nog niet zo hoog dat het een echt probleem werd. Nu is het probleem geëxplodeerd en gaat de regering enorm falen door niet te handhaven.

  Er is maar 1 oplossing en dat is direct voor iedereen duidelijk maken wat de wet is en deze binnen 5 dagen integraal handhaven. Dan ligt alles stil binnen 5 dagen omdat niemand nu kan voldoen. Iedereen die de wet overtreed verlies alles wat hij gebruikt voor de dan illegale mijn methodes. Alles in beslag nemen en zodanig aanpassen dat het niet meer bruikbaar is tot dat men een alles beschikbaar heeft om verantwoord en volgens de wet te werken. Indien men binnen 3 maanden niet conform de regels kan werken worden de spullen verbeurt verklaard.


  Maak melding

 5. Deze mensen vernietigen het binnenland en vragen de regering om ze te helpen met water,stroom etc. De regering heeft ook belang in het binnenland zowel oppositie als coaltie,daarom worden er geen maatregelen getroffen.


  Maak melding

 6. Slappe hap hoor … die Dompig durft ook niks, vorig jaar met heel veel stoer doen hebben ze de goudzoekers, vernielers van natuur en leefomgeving verwijderd … en nu zijn die gasten gewoon weer verder bezig met het vernietigen van hun eigen leefomgeving en dat van anderen.

  En met de verkiezingen in zicht zal men al helemaal niet durven tegen deze mensen op te treden … jammer dat Suriname een regering heeft die niet durft op te treden, uiteindelijk zullen de kosten van de vernielingen groter zijn dan de korte termijn opbrengsten.

  En laten deze mensen, onze Binnenlandbewoners daarna dan niet gaan klagen dat ze geen schoon drinkwater hebben want dit verpesten ze zelf …


  Maak melding

 7. Zoals hij zegt in het filmpje “if mi sabi dat mi finie mi brede dja mi o kong baka”.
  En dat is nu het probleem die wel een oplossing kent.
  Zoals Frans Guyana de boel in beslag nemen en vernietigen. Zware straffen uitdelen zowel financiële als fysieke straffen.
  Deze regering staat het toe om s’lands mooie natuurlijke bezittingen en schatten te laten vernietigen en roven.
  Want let wel, dee mensen betalen niets aan de overheid.
  Er werd van de daken geschreeuwd dat Suralco en Billiton de schade aan de natuur, waar bauxiet is weggehaald, te herstellen.
  Maar wie eist van deze mensen dat zij de natuur moeten herstellen?
  Ma ja ik zou zeggen laat ze hun gang gaan zoals in Congo en als het leefgebied niet leefbaar meer wordt verklaard en er gehandicapte kinderen worden geboren stuur ze dan naar de bonoemang of medicijnman van hun stam om hen te redden.


  Maak melding

 8. het is natuurlijk een kwalijke zaak dat de natuur elementen uit balans gebracht wordt.

  nederland,amerika waren de eerste met het graven naar goud,diamant en andere grondstoffen,
  de elementen van de natuur werden toen al zwaar verstoord, nu dat het Surinamers zijn is het ineens niet goed,”ik keur het natuurlijk niet goed wat er met het land gedaan wordt,maar ik vind dat NOS Nederland zich er niet mee moet bemoeien,dat zijn binnenlandse aangelegenheid en moet door de regering opgelost worden.

  toen de Nederlanders onze grondstoffen kwamen stelen was de NOS nergens te vinden.
  nu doen de Surinamers het zelf en kijk er wordt moord en dood slag door die zelfde mensen geschreeuwd die ermee begonnen zijn”hypocrite Nederlanders.
  en die nederlandese vrouwen zijn van de nederlandese militiare diens,die doen opservatie om straks verslag uit te brengen.
  ik vind het smerig wat blanda doet,”zij zijn met vernietiging begonnen maar geven de schuld aan de Surinamers.
  en dat een heleboel van mijn landgenoten ook doen wat de vroegere kolonisator gedaan heeft vind ik schandalig,”een verkeerde handeling dat niet recht getrokken kan worden dan alleen door een grote natuur ramp.


  Maak melding

 9. IS, dit liefde voor SURINAME wel hard optreden tegen dit soort gespuis en geen excuus geen gedoog en niet dat het gedreig en bedreig de overhand neemt want anders is het einde zoek na verwijdering een ieder die daar nog betrapt word flinke boete en straf anders leert men het niet.


  Maak melding

 10. Weer sterk staaltje management van Suriname.
  Oog dicht knijpen als ze geld kunnen “verdienen”…
  Shame, shame, shame…….wanneer gaan ze het land weer respecteren.


  Maak melding

 11. Goudzoekers en Toeristen moet je uit natuurgebieden houden. Ze zijn allebei schadelijk voor de natuur. Natuurparken zijn voor de Surinamers zelf om van zijn mooie land te genieten. Laat die toeristen maar in de stad blijven.


  Maak melding

 12. Opeenvolgende regeringen hebben dit probleem verwaarloosd. Hopelijk trekken de westerse economieën aan waardoor de goudprijs daalt, dat is de enige remedie.

  De Surinaamse regeringen zijn niet in staat dit probleem te keren.

  Als ik het voor het zeggen had, werd Brownsberg nu beveiligd door het nationaal leger.


  Maak melding

 13. De NOS, die vaak de spreekbuis lijkt van de Nederlandse politiek, is natuurlijk de Surinamers aan het vertellen dat Nederland het milieuprobleem aldaar wel eventjes kan oplossen. Ook kijken ze met gulzige ogen naar de ontwikkelingen in Suriname en zoeken ze mogelijkheden om een voet aan de deur te krijgen daar. De NOS is alvast hoge rapportcijfers (enorme dadendrang) aan het geven aan de huidige Surinaamse regering. Tevens laten ze een figuur genaamd Breeveld uitkraaien dat Surinamers dom zijn en doen zonder nadenken. Dit zou dan pleiten om Nederland een kans te geven in Suriname, want Nederlanders denken eerst (management) en doen vervolgens (uitzuigen). Ding bakra soekoe wang brick in Sranang. Maar zolang ze de belediging aan Suriname, gedaan door de aalgladde Maxime Verhagen, niet terugnemen, komt Nederland met haar bedrijfsleven Suriname niet in.


  Maak melding

 14. schande schande schande,rot ze alemaal op het is smerig en vies.ik snap niet dat de regering hier geen maatregels treft.mijn gevoel zegt dat ze allemaal een hand hierin hebben.maar men vergeet dat deze handelingen weer terug vallen op kinds kinderen.KOENOE KOENOE.bij de heer zal men gaar afrekenen.boeven allemaal PASOP ?zolang er niet een grote ramp gebeurd is houd men het land niet rein.denken jullie maar aan het soenami erg .


  Maak melding

 15. Suriname heeft mensen / organisatie nodig die de politiek op de huid zitten. Dus, helemaal machteloos toekijken zou ook niet nodig zijn. Zo’n gebied is redelijk eenvoudig te controleren, met een drone met camera van 300 euro. Zonder druk van de surinaamse bevolking gebeurd er niets, Brownsberg is oud nieuws.


  Maak melding

 16. Wie is er mede-verantwoordelijk voor de grootschalige vernietiging van de schitterende natuur in Suriname ??

  Zomaar iemand ?? Brunswijk is directeur van NV Robruns, een goudbedrijf dat exploratierechten heeft op ruim zevenduizend hectare aan de Marowijnerivier. Ook heeft Brunswijk zes goudmijnen in de gebieden aan de Saramaccarivier, Sarakreek en Tossokreek. In september 2012 plaatste het Surinaamse actualiteitentijdschrift Parbode Brunswijk op de eerste plek van hun top tien lijst van de machtigste en invloedrijkste personen in de Surinaamse goudwereld. Het tijdschrift had beslag weten te leggen op fiscale gegevens van de actieve goudbedrijven en GMD-lijsten van alle goudrechten vanaf 2011


  Maak melding

 17. Zondag 6 april 2014 om 09:57 uur, door pasew
  flora fauna & beesten

  Beoordeel Thumb up Thumb down +3

  ======================================

  En dan ook nog 3x duim omhoog….

  How low can you go!!!


  Maak melding

 18. @boze leeuw…NOS fungeert in deze als eye-opener, voor de zaken waar jullie zelf je slaperige ogen voor sluiten.
  Altijd maar anderen de schuld geven en wegkijken van je eigen stommiteiten. De corrupte roversbende, dievengilde en onderdrukkers waar jij op stemt en slaafs achter aanloopt brengen dat landje in sneltreinvaart naar de afgrond. Slaap lekker verder domme leeuw….


  Maak melding

 19. Wie goed geluisterd heeft hoort deze feiten:

  1. De gouddelvers zijn bewoners die gedwongen naar het gebied zijn verhuisd toen hun dorpen en leefgebieden onder water zijn gezet door het stuwmeer.

  2. Er werd daar goud gedolven lang voordat STINASU er was, en het een natuurpark werd.

  3. Als ik rond heb gewaald en nergens mijn brood kan vinden dan kom terug waar ik het vinden kan.

  4. De laatste boodschap is : W’o wini dén nanga mofo; wij zullen ze met woorden overwinnen.

  Als je deze feiten op een rijtje zet dan kom je tot de conclusie dat de regering een zeer harde kluif heeft aan dit probleem.

  We moeten voor ogen houden dat deze mensen niet uit zichzelf naar dit woongebied getrokken zijn, maar ertoe gedwongen waren toen hun dorpen en woongebieden onder water zijn gezet voor het stuwmeer.

  Bij deze gedwongen verhuizing hebben deze mensen geen enkele vorm van compensatie gekregen voor hun huizen, gronden en aanplant. De verhuispremie die ze gekregen hebben bedroeg SF 12,– (twaalf gulden) voor een gezin met kinderen, en SF 8,– (acht gulden) voor een gezin zonder kinderen.Dit is een van de grootste schandalen uit de ontwikkelingsgeschiedenis van Suriname.

  Ondanks het feit dat deze mensen de allerhoogste prijs hebben betaald voor de stuwdam beschikken zij tot vandaag nog niet over de elektriciteit die wordt opgewekt door de stuwdam, en dat binnen een straal van enkele km van de dam.

  Ik denk dat de overheid een creatieve oplossing voor dit zal vraagstuk moeten zien te vinden. Men zou b.v. het gedeelte waar men nu reeds bezig is met gouddelven aan de mensen kunnen toewijzen onder de verplichting dat er onder streng toezicht en slechts op een milleuvriendelijke manier gedelfd mag worden.
  Verder moet dat gebied worden afgebakend en mogen er geen nieuwe gouddelvers bij komen. De groep zal/kan daar ook zelf op toezien.


  Maak melding

 20. Ze hebben geen compensatie gekregen omdat ze op domeingrond wonen dat is van de overheid en niet gekocht.

  Deze mensen occuperen andersmans grond en na een paar jaar hebben ze daar wortel geschoten en ze willen nooit meer weg terwijl het niet hun eigendom is.


  Maak melding

 21. Niet alleen Browns-berg wordt bedreigd,maar heel Suriname. Niemand kan er wat aan doen, want de meeste zetels zijn tot slot te behalen in het binnenland. En King of the Jungle Lonny weet dat deze duivelspoot een breed achterban bestuurt.


  Maak melding

 22. Maandag 7 april 2014 om 08:08 uur, door Basja khodjo
  Ze hebben geen compensatie gekregen omdat ze op domeingrond wonen dat is van de overheid en niet gekocht.

  Deze mensen occuperen andersmans grond en na een paar jaar hebben ze daar wortel geschoten en ze willen nooit meer weg terwijl het niet hun eigendom is.
  Je bent een zeer zielig figuur als je onder een nick die doet vermoeden dat je tot een bepaalde groep behoort jouw racistische onderbuikgevoelens jegens diezelfde groep de vrije loop laat.

  Als je niet op de hoogte bent van de grondrechten in Suriname kan je beter geen uitspraak daarover doen.


  Maak melding

 23. Maandag 7 april 2014 om 12:28 uur, door Abaisa
  Maandag 7 april 2014 om 08:08 uur, door Basja khodjo
  Ze hebben geen compensatie gekregen omdat ze op domeingrond wonen dat is van de overheid en niet gekocht.

  Deze mensen occuperen andersmans grond en na een paar jaar hebben ze daar wortel geschoten en ze willen nooit meer weg terwijl het niet hun eigendom is.
  ===========================================

  Je bent een zeer zielig figuur als je onder een nick die doet vermoeden dat je tot een bepaalde groep behoort jouw racistische onderbuikgevoelens jegens diezelfde groep de vrije loop laat.

  Als je niet op de hoogte bent van de grondrechten in Suriname kan je beter geen uitspraak daarover doen.


  Maak melding

 24. Grappig hoe men de NOS de schuld geeft. Newsflash, het is een nieuwszender. In tegenstelling tot onze eigen jeugdjournaal die door DADA wordt tegengehouden, mag de NOS haar werk wel doen. Toen de Ned Sur aan het plunderen waren, was de NOS niet te vinden, omdat men uhhhm… (overwegend) geen TV had in die tijd? Tegen de Ned zijn, puur om het tegen zijn, terwijl we zelf bedreigd worden door een gigantische modderlawine vol kwik. Ik zal maar niet beginnen over ons drinkwater. Ik zeg gewoon DOEN! Ze hebben inderdaad geplunderd, maar we weten tegenwoordig allemaal hoe het niet/ beter moet, maar kiezen voor herhaling, waarom? Voor hen die het er maar niet in krijgen, de obsessie van Suri’s met Ned is eenrichtingsverkeer of het nu positieve of negatieve obsessie is. Zij zijn wel verder gegaan met het leven.


  Maak melding

 25. Alles is tegenwoordig racisme. racisme is voor bepaalde personen een kapstok.
  Bepaalde groepen mogen roven, verkrachten,occuperen en krijgen ze nog een vrijwaringsbewijs, goed zo jongens van harte proficiat jullie hebben heel hard gewerkt.

  Gelukkig is het over de hele wereld bekend over het gedrag van deze mensen die liever lui zijn dan moe.


  Maak melding

 26. zelf’s de rijkste man op deze aarde,is niet rijk.
  als materiele belangen de overhand in su zouden krijgen,zal het niet lang duren voordat wij de hand tegen elkaar gaan slaan,”het gebeurt al,alleen nog op kleine schaal.

  maar zotezien hebben een heleboel van mijn land genoten de verkeerde zienswijze en manier van leven aangeleerd/aangenomen en erdoor verblind,zodat zij hun natuurlijk in hamonieuse ballans leven verwisseld hebben voor een 100% materieel leven zonder menselijke of geestelijke waarden.


  Maak melding

 27. @Boze leeuw

  Met respect schrijf ik dit. Sommige hulp komt beter laat dan nooit. Laten we hopen en misschien bidden dat het snel goed komt. De tijd is aan de natuur, dat wil iedereen nu, gisteren! We hebben in Tenerife vergelijkbare problemen en er wordt hard aan gewerkt. Ánimo!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.