Naturalisatie in Suriname ‘bijna voor niets’

12

PARAMARIBO, 29 jan – Het verlenen van de Surinaamse nationaliteit via naturalisatie is bijna zinloos. Dit zeiden parlementariërs bij de behandeling van honderd nieuwe aanvragen. Een groot deel van de aanvragers komt nooit zijn of haar documenten ophalen.

Dit dan terwijl er veel geld, moeite en menskracht is geïnvesteerd in de voorbereiding van de documenten. Het parlement is dan steeds weer bezig een soort slag in de lucht te maken. De aanvragers zijn merendeels Guyanezen, Chinezen en Haïtianen. De aanvragen worden soms jaren tevoren ingediend en gaan oor een lang en traag proces van afhandeling. Volgens de critici in het parlement kan het aan deze bureaucratische gang liggen.

Feit is wel dat het parlement keer op keer zowat achter het net vist. Vermoedelijk heeft een groot deel van de aanvragers intussen of een ander land als werkbasis gekozen of de hoop al opgegeven. Ook ‘het gemak’ waarmee mensen via naturalisatie aan het Surinamerschap kunnen komen, is op de korrel genomen. Volgens de parlementariërs is het echt tijd dat wat meer moeite aan de dag wordt gelegd. Er moet voortaan gemeten worden hoeveel de aanvragers van Suriname weten.

12 REACTIES

 1. De aanvragers van niet opgehaalde documenten in een justitieel database opnemen en documenten vernietigen ter voorkoming van fraude.
  En vanaf nu de drempel verhogen door :
  -de kosten voor de aanvraag kostendekkend verhogen.
  -duur van procedure is 5 jaar.
  -gedurende deze periode moet de aspirant aanvrager ieder maand 50 srd betalen.
  -ieder jaar een toets afleggen over zijn/haar toekomstig staatsburgerschap.
  -bij niet nakomen van een van deze eisen, procedure meteen stoppen en opname in justitieel database.
  -geen teruggave kosten en maandelijkse bijdrage.


  Maak melding

 2. Zie laatste regel; ” Er moet voortaan gemeten worden hoeveel de aanvragers over Suriname
  weten”

  Het voornaamste antwoord van de aanvragers zal zijn; ” Yu musu pai TJUKU gi ala sani ini Sranan ”

  Vervolgens; ” Sranan suma lesi tumusi ” !! Sranan suma wani furu moni, ma Sranan suma no lobi
  wroko ”

  Verder heb ik een misschien nog kwetsende opmerking aan het adres van de Suris in Suriname en dat is het volgende. Suriname heeft de kennis, productieve werkattitude,efficiëntie,de drive en vooral de NO NONSE AANPAK van de DIASPORA nodig om zaken daar op orde te brengen.

  Daarnaast zal ook de ” LAID-BACK and ENJOY ” mentaliteit waar ik een VRESELIJKE HEKEL aan heb tijdens het werk , flink temperen.

  WEG MET ALLE CLOWS EN HUN GEKLOOI OP OVERHEIDSKANTOREN EN BEDRIJVEN !!!

  Hälsningar från CHAVÉZ !


  Maak melding

 3. Wat een onsamenhangende berichtgeving zeg, ik begrijp eruit dat de aanvraag voor naturalisatie een te lange weg van jaren is en daardoor men geen eens meer docu’s komt ophalen , naar een ander land gegaan ofzo, en even laten wordt er gesteld ‘Er moet voortaan gemeten worden hoeveel de aanvragers van Suriname weten’ Waar gaat het nou over zeg, dat de aanvraag TE lang duurt, of dat aanvragers te weinig over Su weten, en wat is de link er tussen dan ?


  Maak melding

 4. @Armand…zoals jij het schetst werkt alleen in een geciviliseerde, gestructureerde samenleving maar niet in een Zuid-Amerikaanse, corrupte, lamlendige narco-dictatuur.


  Maak melding

 5. Gaat het hier om een genaturaliseerde Chinees ??? Ra ra hoe klonk dit ” gezang” ??? Chinese
  zanger zingt het lied ” GADO BLES’ SRANANG KONDRE “.

  Zie link: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/21417

  Als je het mij vraagt een goede taal- en klanktest alvorens het Surinaams paspoort af te geven. Bij deze gelegenheid mag men best de zanger GORDON uitnodigen om de klanken te beoordelen……….

  CHAVÉZ säger hej !


  Maak melding

 6. Mijn vrouw en ik zijn van Martinique naar Frans Guyana verhuisd en hebben daar een verblijfsvergunning aangevraagd voor Suriname. Na 8 maanden op en neer reizen,tussen Frans Guyana en Paramaribo SU ,op een toeristenvisum, zijn we o.a. financieel leeg gelopen op de procedure (lees stempelen toeristen visum). We hebben SU verlaten en de papieren nooit opgehaald. Als je zolang moet wachten voordat je officieel mag werken of een auto aanschaffen en wel de huur in euro’s moet betalen dan gaat de motivatie er op een gegeven moment wel af.


  Maak melding

 7. De chinezen hebben geen haast om hun paspoort op tehalen omdat in Suriname alles heel snel wordt geregeld voor de chinezen vergeleken met de Surinaamse Nederlander die soms jaren moeten wachten. De chinezen krijgen na aankomst binnen een maand hun Surinaamse paspoort en andere papieren ze hebben nu ook hun eigen feestdag. Mijn GEZOND VERSTAND zegt mij dat de chinezen druk bezig zijn een eigen partij aan het oprichten om mee te doen met de Surinaamse verkiezing. Mij gezondverstand zegt mij over 20 jaar wordt Suriname volledig geregeerd door de chinezen omdat de chinezen op lange termijn strategie
  Planning werken. Het wordt tijd dat de Surinamers wakker worden en de concurrentie met de chinezen aangaan want uit eindelijk bepaald het Surinaamse volk bij wie ze hun spullen kopen. Ze kunnen ook de Chinese overname van winkels vertragen door hun boodschappen te halen bij niet Chinese winkels zoals bij hindoestaanse, creoolse en Javaanse winkels. Wie geen winst maakt gaat failliet zo hebben de chinezen geen keus en hun winkel uitbreidingen te stoppen. GEZONDVERSTAND wilt voor alle geboren Surinamers die in Nederland wonen dezelfde rechten als de chinezen om een winkel of zaak tebeginnen met de snelle afhandeling procedure. Als de chinezen binnen een maand al hun papieren kunnen krijgen dan kan de geboren Surinamer die in Nederland woont ook binnen een maand hun papieren krijgen.


  Maak melding

 8. Wie wil nou Surinamer worden???? Allen mensen die elders in de wereld niets hebben. Kijk maar naar het volk van Suriname, kijk maar naar de erkenning van Chinees Nieuwjaar, waarom?. Kijk maar naar de zware hoerebazen uit o.a. Brazilië die in Suriname ook minderjarigen als hoeren uitbuiten. Iedereen weet het, iedereen ziet het en verder?

  Dus alle criminelen zijn welkom in Suriname.

  Het is een mafia land geworden!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.