Verdachte decembermoorden ‘beetje opgelucht’

47

PARAMARIBO, 29 jan – “IK ben een beetje opgelucht dat het proces door kan gaan. Ik ben echter pas tevreden als mijn naam helemaal is gezuiverd.” Dit zegt Edgar Ritfeld, oud-militair en verdachte in het proces rond de moorden van acht december 1982.

Dat het strafproces door mag gaan, betekent veel. De jarenlange last van ‘bloed aan je handen’ is maar moeilijk te torsen. Daarom ook is aangedrongen op voortzetting van het proces ondanks de rechtskundige barrière die de amnestiewet is gaan vormen. “Er moet een uitspraak komen dat Ritfeld onschuldig is. Met de beslissing (Van het Hof van Justitie, red.) denk ik wel dat het proces in een stroomversnelling komt”, zegt Ritfeld tegenover de Ware Tijd.

Hij is de enige verdachte die het Hof van Justitie vroeg om voortzetting van het proces. Volgens zijn advocaat, Gerold Sewcharan, is er nooit deugdelijk bewijs geleverd tegen zijn cliënt. Dus zal er ook juridisch strijd geleverd worden totdat Ritfeld gezuiverd is van alle blaam. “Feitelijk en juridisch is er geen enkel bewijs en we hebben steeds gezegd, Openbaar Ministerie, je hebt tegen deze man geen zaak”, aldus Sewcharan.


47 REACTIES

 1. Wat denkt deze Ritfeld dan,dat hij vrijgesproken zal worden?!!!
  Hopenlijk hebben de rechters voor deze keer meer durf en moed in hun mars dan eerder !


  Maak melding

 2. Nou ik weet niet hoor maar als je als verdachte gaat vragen om voortzetting dan kom je bij mij wel over alsof je vecht voor je recht en idd in zijn geval onschuldig bent een DDB rent elke keer 100% schuldig overkomend ervoor weg drukt amnestie ff door, komt erg verdacht juist weer over, ik weet er het fijne niet van maar dat er mensen rechten geschonden zijn vind ik al voldoende om de schuldigen te laten hangen.


  Maak melding

 3. super proficiat Ritfeld met deze opening,…maar ik ga voor betere tijden en dat gaat geschieden mei volgend jaar;

  da gaan wij de amnestie terugdraaien!

  deze boevenclub v/h kabinet DADA hebben zich al zo verrijkt, dat zij dan makkelijk *de benen kunnen nemen*..lees elders vestigen.., maar wij gaan ze opjagen & kaalplukken!


  Maak melding

 4. Hopelijk zal tegen de rest van die verdachten ook spoedig een uitspraak komen, vooral die massamoordenaar van Bouterse die te veel bloed aan zijn handen heeft kleven, en veels te lang van zijn vrijheid heeft Mogen genieten, er zal dan eindelijk rust in het land gaan komen, want de 8 December gebeurtenissen heeft het land alleen maar vernietigd en voor verdeeldheid gezorgd.


  Maak melding

 5. Ik ben totaliter….HAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAHAAAAAHAAAAHAAAAHAAAAHAAAhaaaaaaAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHHHHHHAaaaaAAASJIKKK…aaaaaSJIK…..AAAASJIK..A baya NA zoveel dagen/manden/jaren kan ik weer lekker slapen en bijna van de zorgen bevrijd!! V.H.P. soso vrede. Quasi bhaai.


  Maak melding

 6. Ik wil best wel geloven dat de heer Ritfeld onschuldig is.
  Maar ik heb ernstige twijfels dat zijn onschuld (als dit echt zo is) bewezen kan worden in dit onprofessionele en chaotische proces.

  Indien het echt zo is dat er geen feitelijk en juridisch bewijs tegen hem is dan had hij uberhaupt nooit verdachte mogen zijn.

  Kan ook zijn dat de zaak tegen hem uiteindelijk word geseponeerd omdat blijkt dat er geen bewijs is maar dat betekent nog steeds niet dat hij onschuldig. Met andere woorden zuivering van zijn naam is geen garantie en daar had de heer Ritfeld ook rekening mee houden. Een rechtsysteem straft zelfs onschuldigen en laat schudigen vrijuit gaan.

  Ik ben tegen amnestie maar ik geloof gewoon niet meer in dit proces. Leuk geprobeerd Suriname maar Den Haag kan het beter. Dan hadden we tenminste duidelijkheid.


  Maak melding

 7. De voortzetting van het proces zal zich richten op de vrijspraak van Ritfeld.
  En als de naam van Ritfeld gezuiverd is en hij vrijgesproken wordt van schuld?
  Wat dan?
  Zijn WIJ dan verder gekomen?
  Ik hoop dat het proces toch iets meer oplevert dan alleen de vrijspraak van Ritfeld!
  Dus dat!


  Maak melding

 8. Beste meneer Ritfeld,

  Al wordt uw naam gezuiverd, het zal niet baten, de slapeloze nachten zullen aanhouden.
  Waarschijnlijk weet u wel degelijk wie de schuldigen zijn.
  Geef ze aan, daarna kunt u, als een ‘baby’ vrij van alle blaam, genieten van een goede nachtrust.

  Dat beloof ik plechtig!
  Zo ware helpe mij……………. etc. etc.


  Maak melding

 9. -Advocaat Gerold Sewcharan, de enige manier om dit te geloven zou ik zeggen::vraag die Amerikanen maar om te helpen met een leugendetector.
  Als dit gebeurt is wil ik het dan geloven.

  =Gaat hij Bouterse ook te kijk zetten?, omdat hij meer weet wat er toen gebeurt is.

  =Ik wacht het af..


  Maak melding

 10. @ Dus

  Je hebt hoge verwachtingen van het proces.

  @ Esmerald

  Jij hebt makkelijk praten. Misschien weet hij het echt niet omdat hij er echt daadwerkelijk niets mee te maken heeft. Maar hij word nu wel gezien verdachte.

  En ook al zou hij weten wie de schuldigen zijn. Denk je dat dan die slapeloze nachten zullen stoppen? Voor ons is het makkelijk praten maar wij staan niet in zijn schoenen. Degene die verantwoordelijk is voor deze moorden en zelfs de moorden op vrouwen en kinderen is nu president. Suriname heeft ook geen getuigenbeschermings programma. Wat ik wil zeggen is dat het niet zo eenvoudig is om te verwachten dat de verdachten de daadwerkelijke schuldigen zullen aanwijzen. En al helemaal niet in deze omvangrijke zaak onder deze omstandigheden.


  Maak melding

 11. Dit wordt een zeer interessante zaak aangezien de krijgsraad aan het eind gekomen was en zich op de afronding voor bereide.

  Nu heeft Ritfeld afgedwongen dat de krijgsraad zelfstandig oordeelt of zij door kan met deze zaak en de amenstie wet een inbreuk is op de grondwet. Om met spong te spreken slecht een zwakzinnige rechter kan tot een oordeel komen dat de amnestie wet geen onwettelijke inbreuk is op de Surinaamse wetgeving.
  Komt de krijgsraad tot die beslissing kan het proces door gaan en zullen we vrijsnel het vonnis horen. Indien de rechter tot een oordeel komt dat de amnestie wet geen inbreuk is op het Surinaamse rechtstelsel (volgens Spong dus zwakzinnig is)staat de weg open naar het Inter Amerikaanse hof voor de rechten van de Mens.

  Hoe je het ook bekijkt de President heeft z’n handen vol en kan betere hulp gebruiken dan Kanhai hem kan bieden.

  Het zou toch heel bijzonder zijn dat minister Belfort de President zal moeten opsluiten. Dat geeft heel veel kabaal en wellicht reden voor een buitenlandse natie (VS/ Brazilie/ Unasur) zacht handig in te grijpen ter bescherming van de rechtstaat.


  Maak melding

 12. Ritfeld heeft niks met die decembermoorden te maken. Die man was niet eens belangrijk. Ik weet niet wie zijn naam is gaan noemen, maar in de Revotijd kende niemand hem. Maar nu komt het. hoe gaat deze zaak voortgezet worden? Het parlement heeft gesproken en volgens mij is een parlement wetgever en een rechter rechtspreker. Een wetgever staat hoger dan een rechtspreker. Als een parlement zegt dat er amnestie is, kan geen enkele rechter het parlement trotseren. De enige die dit kan doen is het Constitutioneel Hof. Wat ik denk dat we de komende tijd gaan zien is dat de krijgsraad de rechter gaat terugfluiten.


  Maak melding

 13. En de persoon die zei dat ze volgend jaar de amnestie gaan terugdraaien.

  Ten eerste gaat Front de verkiezing nooit winnen, zelf als Bouterse verdwijnt komt Front niet aan de macht. De reden is dat Front de kiezers niet meer aanspreekt. Santhoki wordt nooit gekozen tot president. Elke zwarte die zegt op hem te stemmen liegt.

  Ten tweede moet je eerst meerderheid hebben wil je de amnestie terugdraaien en al zou die meerderheid er zijn denk ik dat men geen burgeroorlog wil en dus liever niet zal tornen aan een wet die door het parlement is aangenomen, en tevens zou jij je dan kunnen afvragen wat het doel is hiervan? Elke poging bedoeld om de rechtszaak voort te zetten zal leiden tot een complete burgeroorlog. En ik denk niet dat Hindoestanen tegenover creolen willen staan.


  Maak melding

 14. Ze zijn allemaal hartstikke schuldig ook zij die vandaag de dag van de lijst zijn gehaald. Iedereen had een rol (klein/ groot) Ze zijn er allemaal wel degelijk bij geweest. Is er 1 iemand geweest die toen gezegd heeft; ik doe niet mee; en het meteen aan de grote klok gehangen? Nu nog tijdens het proces hoor je een paar van ze (verdachten) zeggen dat zij zich niet meer kunnen herinneren, of ontkennen dat die of die er bij was/ waren. Ik ben het eens met sommige reacties; wat er nu gebeurd is, betekend nog niet dat meneer vrijuit gaat. Waarom is meneer al die tijd stil gebleven? Meneer sprak pas toen hij als verdachte naar BOXEL toe moest or when. Any way ik had deze meneer niet eerder gehoord. OEng libi mie jereh. Ik blame niemand die anders gereageerd heeft Maar mie e tang takkie er moet recht gesproken worden. De daders mogen hun straf niet/ nooit/ never ontlopen. En dit gebeuren mag zich nooit meer herhalen. Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 15. @ Tak Fi Fosi
  U ziet de zaken juridisch totaal niet juist. De wetgever maak inderdaad wetten en rechters spreken recht.

  De DNA staat niet hoger dan de rechters, zij staan naast elkaar. Scheiding der machten !

  Wat in de amnestiekwestie speelt is dat de GRONDWET van Suriname, inmenging in bijvoorbeeld lopende vervolging en lopende strafzaken VERBIEDT. Het grondwettelijk VERBOD geldt OOK voor de DNA en de regering !

  Een VERBOD in de Grondwet, kan de DNA niet omzeilen of ongedaan maken met een gewone wet, zoals de gewijzigde amnestiewet.

  Wanneer de DNA dit verbod wil opheffen of ongedaan maken dan MOET dit via een Grondwetswijziging ! Daarvoor zijn speciale meerderheden in de DNA vereist.

  Omdat oa NDP parlementariërs in het Openbaar hebben verklaard dat de amnestiewet bedoeld is om het 8-december-strafproces te STOPPEN, is de opzettelijke inmenging in de lopende strafzaak, duidelijk !

  U denkt dat recht alleen in Surinam en door de DNA wordt gemaakt, dat is pertinent onjuist. Surinam heeft mensenrechtenverdragen ondertekend samen met de meeste staten op het Amerikaanse continent. Daarom velt het Inter Amerikaanse Hof voor de mensenrechten uiteindelijk een oordeel over massaslachtingen en mensenrechtenschendingen zoals de 8-decembermoorden.

  Een voorbeeld is de uitspraak van dit internationale hof in de zaak van de Moiwana-moorden. Hierbij is de toen door Surinam vastgestelde amnestiewet, vernietigd/ongeldig verklaard.

  Daarom is de huidige NDP-wijziging van die niet geldig verklaarde amnestiewet ONZIN ! Ook de gewijzigde amnestiewet zal internationaal sneuvelen.

  Het Inter Amerikaanse mensenrechtenhof laat GEEN amnestie toe bij massamoorden en draait de amnestiewetten terug ! (zie Chili, Argentinie etc)

  U stelt ook ten onrechte dat de krijgsraad “de rechter gaat terugfluiten”. Het Hof van Justitie is de HOOGSTE rechter in de staat Suriname. De krijgsraad dient de uitspraken van dit Hof gewoon uit te voeren.

  U spreekt ook over een Constitutioneel Hof, de NDP wil hiervan en orgaan maken zonder juristen. Vandaar dat het er voorlopig niet komt.

  Maar zo een constitutioneel hof komt bijvoorbeeld in actie wanneer er interpretatieverschillen/strijdigheden zijn tussen wet en Grondwet. Bij de NDP-amnestiewet is dit niet het geval. Een verbod in de Grondwet gaat domweg niet opzij voor een lagere gewone DNA-wet !

  De staatsrecht-adviseurs van de president hebben gefaald of hebben met de NDP-amnestiewet enkel als doel, tijd te winnen voor een president die een zware veroordeling zeer vreest !


  Maak melding

 16. DIT, is weer een soort van en men begrijpt maar niet dat het niet lukt om de PRESS uit te schakelen en al zou hij geen PRESS meer zijn geloof mij er komt gedonder want hoe je ze ook wil noemen aanhang is groot dus het vuur dat men aansteekt zal veel verbranden en er komt dan echt een verdeeldheid slapende honden wekken en nogmaals waarom niet zo,n groot heisa over onze grootouders toen niet slecht bedoeld want NL is VADERLAND en SU MOEDERLAND wij kunnen niet met elkaar en ook niet zonder elkaar de wortels zijn vast aan elkaar en niemand kan dat breken dus en als je goed na denkt is het zo dat als de mensen die nu beschuldig worden gestraft worden moeten ook de mensen gestraft worden die hulp geboden hebben en achter de coup zaten en ik persoonlijk denk dat de wortel in NL zit vandaar dossier voor 60j weg gestopt dus mensen die gillen om gerechtigheid gil dan ook om openheid van dossier want anders is het toch geen gerechtigheid als alles niet openbaar word of willen wij alleen maar weten wat wij willen of echt gerechtigheid.


  Maak melding

 17. Het zou verstandiger zijn als die vervloekte takifosie zijn gore smoelwerk niet gebruikt om Surinamers tegen elkaar op te jutten en racism voedt om tegen elkaar te vechten.


  Maak melding

 18. @Boegroe
  Ik ben het helemaal met u eens dat volledige openheid geboden moet worden. Het feit dat Nederland dit dossier 60 jaar gesloten houd is vreemd en verdacht. Dat zegt feitelijk genoeg. Echter in dit spel waren 2 landen betrokken. Suriname kan haar deel van het dossier toch ook openen waarmee de noodzaak voor Nederland om het gesloten te houden gedeeltelijk of wellicht geheel wegvalt. laat Suriname de door haar geëiste openheid van zaken inluiden door haar eigen dossier en geheugen op te frissen, eventueel te beginnen met een aantal verklaringen van de president tegen over de Krijgsraad.

  Ik maak mij wel zorgen over uw benadering. U stelt eigenlijk dat indien de schuldigen gestraft moeten worden de helpers ook gestraft moeten worden. Helemaal mee eens.
  U geeft feitelijk aan dat er schuldigen zijn. U zegt ook dat indien de President (functie) of de Persoon Bouterse gestraft worden er heel grote problemen zullen ontstaan gezien de grote achterban. Na alle redelijkheid van u, gaat u over tot chantage en dreigement. Het laatste hoort niet bij een democratische rechtstaat waarin argumenten en meerderheid van stemmen en een vrije rechtspraak de belangrijkste zaken zijn ter bescherming van de vrijheid van de burger.

  Beste Boergoe, u geeft feitelijk toe dat de achterban zo onvoorwaardelijk (mag binnen de wet) haar leider volgt dat deze bereid zijn alle wetten te breken ten behoeve van het PERSOONLIJKE belang van de huidige president van de Republiek Suriname.
  Dit kan niet de bedoeling zijn.


  Maak melding

 19. @ TAK FI FOSI.

  Mw/Hr.

  U schrijft dat Nieuw Front de verkiezing niet gaat winnen.
  En dat de Heer Ch. Santhokie, nooit President gaat worden.
  En als dat het zal zijn, een Burger oorlog gaat komen tussen de Crèolen en de Hindoestanen!!
  Dus U wilt kost wat kost, pertinent een Crèool als Pres.
  Ook als deze het Land naar de afgrond leidt,vindt U dat
  niet hypocriet ? Een goede Pres is iemand die het Land en Volk goed moet leiden,ongeacht zijn Etniciteit.


  Maak melding

 20. @ Grasbarki
  Ik ben misschien de enige die mijn ogen niet sluit voor de realiteit. Geen enkele hindoestaan wordt president van Suriname. We moeten niet overdrijven. Hindoestanen maken maar 35% van de bevolking uit. Geen enkele bevolkingsgroep behalve de hindoestanen zelf stemt op een hindoestaan. Het is niet anders in Suriname en zal de komende tijd niet veranderen. Santhokie moet niet denken dat hij een soort Obama is. Dat is hij niet en hij is veel te veel hindoestaans om dat te zijn. Als hij stemmen van de andere bevolkingsgroepen wil dan moet hij eerst laten zien dat hij een president is voor iedereen. dat heeft hij de afgelopen 15 jaar niet laten zien. Tekenend hiervoor is dat als hij wel had laten zien dat hij een multicultureel president is, hij nooit de leiding van de VHP in handen zou krijgen, want om het zo even duidelijk te zeggen, niemand krijgt de leiding over de VHP als die niet hindoe ademt ,hindoe puft en hindoe eet. Zelf een moslim “hindoestaan” wordt niet geduld.
  Wie gelooft in de woorden van mannen zoals Castelen en andere nietsnutters dat ze Santhokie op die post willen weet echt niet hoe Suriname in elkaar zit.
  Wat ook nog bijkomt Santhokie kan Bouterse nooit verslaan op basis van de huidige economische cijfers. Wie daar niet in gelooft is ook een blinde koe. Bouterse doet het velen malen beter dan de regering Venetiaan. De hele dag op internet zitten en doen alsof Suriname een naderend ramp tegemoet zal zien is jezelf belazeren. Suriname heeft de best draaiende economie van heel Zuid-Amerika. De groeicijfers zijn beter dan die van Brazilie en Argentinië. Waar praten we over? OF gaan we het hebben over de beloofde huizen die niet gebouwd zijn? In dat geval wil ik een vergelijking maken met de periode ervoor. Bouterse heeft geen 18.000 huizen gebouwd maar toch meer gebouwd dan in de periode Venetiaan.
  Gaan we het over de criminaliteit hebben? De cijfers liegen er niet om, de criminaliteit is in Suriname gedaald als je het vergelijkt met de periode Venetiaan.
  Er zijn meer Nederlanders in Suriname (wonen en werken) onder Bouterse dan onder Venetiaan. Als hij zo slecht was zouden de mensen wegblijven, dus wie lult over Bouterse moet wel beslagen ten ijs komen.


  Maak melding

 21. Allen,

  Zo vaak heb ik moeten schrijven dat het niet uitmaakt wie pres wordt van Suriname.
  De bevolking gaat stemmen en bepalen.
  En ik ben een trotse Su, die geen verschil ziet tussen een Hindostaan/creool/javaan/chinees/indiaan of dougla persoon. Wij zijn SU en punt uit.
  No tak lik ding bakra.


  Maak melding

 22. @ Tak Fi Fosi

  Alleen DEZE creoolse President, heeft als coupleider ook onder andere onze ONGEWAPENDE en ONSCHULDIGE CREOOLSE BURGERS GEMARTELD en VERMOORD !

  Alleen deze creoolse President moet voor internationale drugshandel nog 11 jaar straf uitzitten !

  Alleen deze creoolse president kan niet reizen en tracht zijn creoolse hachje te redden met een doodgeboren creoolse amnestiewet (ik volg hier uw racistisch jargon)!

  Ik als creool, adviseer u dringend niet ALLE creolen te vertrouwen en geen haat te zaaien tegen Surinaamse burgers die geen creoolse achtergrond hebben !


  Maak melding

 23. @Tak Fi Fosi

  Op welke feitelijke waarheden zijn jou conclusies gebaseerd?

  “Ten eerste gaat Front de verkiezing nooit winnen, zelf als Bouterse verdwijnt komt Front niet aan de macht. De reden is dat Front de kiezers niet meer aanspreekt. “

  Droom lekker verder, laat je vooral niet afleiden door feitelijke waarheden zoals;
  De circa 3000 ambtenaren die gereshuffeld zijn en thuis zitten.
  De crediteuren van de overheid
  De ndp’ers die inzien dat deze regering een corrupte bende is.
  De pensionadas die op hun oude dag moeten bedelen om hun geld.
  De Hindoestanen die jullie de hele dag voor koelie uitschelden.
  De studenten die die door hebben dat hun toekomst onzeker is.
  De werkelozen die steeds meer buitenlandse gastarbeiders binnen zien komen.
  Etc etc.

  Bovenstaande groep en nog meer kun je afstrepen van de paarse lijst.


  Maak melding

 24. @Tak Fi Fosi

  En dan dit nog!

  “Elke poging bedoeld om de rechtszaak voort te zetten zal leiden tot een complete burgeroorlog. En ik denk niet dat Hindoestanen tegenover creolen willen staan.”

  Loze woorden van fossiele ex-padvinders zoals jij, boegroe, paramang daar trapt de nuchter denkende suri niet.

  Een burgeroorlog om wie? Om die criminele fouta, whahahahahahaha.

  Schaamteloos om achter een criminele moordenaar te lopen, om een paar schamele srd.
  Totaal gebrek aan zelfrespect.

  Jullie van de ndp, pretenderen niet etnisch te zijn, dus hoezo mag een Hindoestaan het presidentschap niet ambiëren.

  Suri’s zijn te beroerd om de straat op te gaan en te protesteren tegen de wantoestanden in het land, geloof je nu echt dat ze zullen vechten, whahahahahahahahaha.

  En denk maar niet dat je die oude fossielen, padvinders en militie, van stal kunt halen, want dan zijn jullie binnen de kortste keren omsingeld.

  Sicko………………..


  Maak melding

 25. SRAFU, weet jij wat een creool is en hoe hij er uit ziet dat denk ik niet en daarom jou stom gelul en jij speelt of weet niet eens wat jij bent maar zeker geen creool anders had je het wel geweten hebben alleen creolen de coup gepleegd en waren het alleen creolen die gemarteld zouden zijn wat weet jij hier nou van horen zeggen en praten om het praten niet om wat te zeggen maar toch komt er zo wat uit jij bent een racist die niet weet wat hij zelf is vraag het thuis nogmaals zo dat je het weet en schrijf dan pas wie wat is en wat jij bent.


  Maak melding

 26. Ik wacht op verkiezing op basis van de evenredigheidstelsel. Wel dan zal men opkijken als de islamitische gemeenschap met een eigen politieke partij komt. Suriname krijgt dan voor eeuwig een president van moslim komaf. En wie zegt dat deze president niet kan zorgen voor welvaart en welzijn. OIC. Islamitische Bank.
  Wat vergeten wordt is dat nimmer een andere dan een creool de kans heeft gehad om de politieke koers te bepalen. Die kans werd vooral de hindoestaan en de javaan
  geblokkeerd. Ja door ingewikkelde kiesstelsel werd VHP, KTPI zetels onthouden. Volg Lothar Boksteen.


  Maak melding

 27. @Srafu, goed uitgelegd waarom deze inferieure DNA amnestiewet van de NDP bende een farce is. Internationaal en nationaal gaat het geen stand houden. De verdachten van de december moorden moeten zonder aanziens des persoon vervolgd worden.

  Deze amnestiewet kan met een 2/3de meerderheid in de assemblee gewoon teruggedraaid worden. Het is begrijpelijk dat de DDB volgers dat gaan proberen te voorkomen. Ze suggeren zelfs de grondwet opzij te zetten, en dat in het belang van de persoon Bouterse. Door middel van bedreiging, intimidatie en ophitsing probeert men angst te zaaien onder het volk. Maar de strijd van de rechtgeaarde Surinamers is tegen de DDB bende. Bouterse is nooit een democraat geweest en zal dat niet worden.

  Een hindoestaan is in het verleden president geweest, en WORDT dat in de toekomst ook gewoon. Iedereen die in Suriname is geboren en de nationaliteit heeft komt in aanmerking. Correctie, behalve criminelen en fraudeurs. Dus in 2015 wordt Chandrika Santokhie gewoon president van ALLE Surinamers.

  Wie de economie van Suriname en Brazilie gaat vergelijken is van de pot gerukt. De economie van Suriname is eenzijdig en gebaseerd op export van grondstoffen, als de prijzen even dalen heeft het land een groot probleem, zoals nu. Een groei van 0,1% van de Braziliaanse economie is nog steeds veel meer 4% van de Surinaamse economie. En de 4% groei haalt Suriname dit jaar niet, omdat de gouddeal niets gaat opleveren, en IAMGold zijn investeringen heeft uitgesteld.
  Deze incompetente NDP regering heeft lang kunnen teren op het stabiel beleid van de vorige regering, maar het feest is voorbij. Door het verkwistend beleid zijn de uitgaven van de staat nu hoger dan de inkomsten. Er is geen beleid gevoerd voor structurele versterking van de economie. Zelfs de bananensector heeft men niet kunnen behouden, en de cassave teelt is niet echt opgeschoten, om maar een paar voorbeelden te noemen. De regering probeert de uitgaven te dekken met leningen van China, Venezuela etc, maar dat is gevaarlijk. Wie in de echte wereld heeft geleefd zal gemerkt hebben dat teveel lenen de ondergang van Griekenland is geworden.


  Maak melding

 28. @Tak fi Fosi,

  Ye takie law.
  Wil jij 35% van de bevolking uitsluiten van een kans op het presidentschap? Dan steun en stimuleer jij een aparte staat voor die bevolkingsgroep in Suriname. Ik hoop dat je dat beseft!


  Maak melding

 29. @Esmerald,, je hebt volkomen gelijk. Een burgeroorlog om een veroordeelde drugscrimineel en incompetente leider van de NIET DENKENDE PARIJ NDP is een belachelijk idee.
  En voordat die dikke suries in oorlog gaan moeten ze heel wat afvallen denk ik, hahaha.


  Maak melding

 30. De dubieuze figuur Bouterse die door de NDP tot president is gemaakt wordt mogelijk dus verder vervolgd.
  Als je naar de jurist Essed luistert kan de krijgsraad mogelijk de amnestiewet als niet relevant beschouwen.
  Dit gaat leiden tot een impasse in Suriname.


  Maak melding

 31. De aantijgen van taki fosi dat Santhoki nooit president van Suriname zal worden en ook niemand uit deze bevolkingsgroep. Graag zou ik deze mevrouw taki fosi willen verwijzen naar Guyana en Trindidad daar dacht men ook zo over deze bevolkingsgroep. Zie het resultaat dat deze landen het economisch veel beter doen dan Suriname.

  Ben geen aziaat maar een realist.


  Maak melding

 32. Taki fi fosi je bent met apartheid ideologie bezig.
  Velen hebben gevochten en hun leven opgeofferd om apartheid te bestrijden en jij wilt dat invoeren in Suriname. Schaam je diep.


  Maak melding

 33. NEE JOJO, het is niet wat jij denkt begrijp het niet verkeerd bedreigen en wat dan ook is uit den boze maar het is toch eerder bewezen hoe en waarom is er mr de PRESS vandaag PRESIDENT omdat het volk dat wou en een groot deel ook kijk naar andere landen hoe rotzooi begint en nog wat waarom niet na de verkiezing het is altijd weer net voor dat bewijst dat het niet gebruikt word voor gerechtigheid maar misbruikt word voor stemmenmakerij en voor kruipen naar macht wat hebben ze gedaan toen ze aan de macht waren al die jaren wat gaan ze nu doen wat ze toen niet wouden of konden vraag je zelf dat af en ik wacht.


  Maak melding

 34. Tak Fi Fosi:

  met Surinamers zoals jij, blijft Suriname een banenenrepubliek en een veilige haven voor criminelen en bepaalde groepen die alleen hier en niet door hard werken en/of een goede opleiding zichzelf en het land vooruithelpen/

  Een grote bek, het intimideren van groepen die wel hard werken en een opleiding volgen is nog jullie enige middel om aan de macht te blijven.


  Maak melding

 35. @Boegroe
  Je maakt me blij; We kunnen het weer eens zijn over wat punten:
  1) Bedreigen is uit de boze.
  2) De NDP is de enige partij die in de breedte nationaal genoemd mag worden en niet direct langs etnische lijnen georganiseerd is. Ze spelen wel een etnische kaart.
  3) De president had een profiel dat veel sterker was dan de vorige president.
  4) Rotzooi ontstaat door stemmingmakerij (die vaak op onzin berust).

  Ik kan u mening dat het presidentschap gebaseert is o de wil van het volk.
  Indien men Somohardjo als voorzitter van het parlement gekozen had dan was Santhokhi al president geweest. Iemand heeft afspraken geschonden bij de verkiezingen van de Parlementsvoorzitter en daarom is de heer Bouterse President geworden.

  laten we reëel zijn de verhoudigen in de DNA zijn niet zoveel gewijzigd als men wil doen geloven. Indien AC niet zo klunzig geweest was met haar kieslijsten was deze partij wellicht groter geweest en de Megacombinatie kleiner.
  tussen 2005 en 2010 waren er ongeveer 16 NDP vertegenwoordigers in de DNA. Na 2010 zijn er 23 Mega combinatie DNA leden en dat is incl. PALU, NS, KPTI en de restanten van de VVV van Wijdenbosch die in de NDP opgegaan zijn.
  Mega combinatie is groot maar geen MEERDERHEID. De wil van het volk kan pas geclaimd worden bij 26 of meer DNA leden. Bij een evenredig kiesstelsel (overal gelijke kiesdeler) zou het best kunnen dat men heel dicht bij een meerderheid gekomen zou zijn.

  Het charisma van Bouterse was omtegensprekelijk veel groter dan Venetiaan en Chantokhi. Echter Venetiaan was niet handig met zijn halsstarrige benadering van het Fenomeen Bouterse. Zijn starre anti houding heeft veel kiezers vervreemd maar man kan niet zeggen dat hij niets bereikt heeft of slap was. Venetiaan speelde (on Surinaams)groot en deels volgens de democratische spelregels en was daarin geen partij voor populisme. Zorgvuldigheid is niet populair en verliest van populisme.

  De laatste 2 regeringen van Venetiaan hebben de schulden van Wijdenbosch weg gewerkt en tussen 2000 en 2010 het BNP met 250% doen stijgen in US dollars gemeten.
  Dat voorzichtigheid en prudent kas beheer niet leidt tot populariteit is duidelijk en daar heeft zijn poging om met FISO de loyaliteit van de ambtenaren te kopen niets aan kunnen veranderen.

  Boegroe. Populaire uitspraken doen en deze niet nakunnen kommen is ook een vorm van stemmingmakerij. De feiten komen altijd boven drijven. Ik hoop dat u ook kunt onderkennen dat er niet gebeurd wat belooft is en dat de groei van de economie alleen bestaat in SRD’s en niet in echte Dollars.
  Ik verwacht dat ook u kunt inzien dat Venetiaan best redelijke gouddeals gemaakt heeft toen goud een fractie opbracht van nu en Suriname nog straat arm was. Ik verwacht ook dat u kunt begrijpen dat de gouddeal van Venetiaan in 2010, 20% aandeel voor $ 120.000.000 heel wat beter is dan 25% voor $ 400.000.000 en gesubsidieerde elektriciteit, etc.

  Met BOUTE uitspraken zonder onderbouwing kan men populair worden. Echter zuinigheid met vlijt maakt dat men gedijt en dat gaan de kiezers nu inzien.

  Het volk krijgt de regering die het verdient.


  Maak melding

 36. Ik ga het nog een keer zeggen, en ik weet dat ik sommigen tegen de haren instrijk. Santhokie wordt nooit president. Hij ligt bij geen enkele partij goed. Vergeet niet dat Suriname geen presidentsverkiezingen kent, maar wel een presidentieel stelsel. Front kan nooit meer zetels halen dan NDP. Al die mooie verhalen van de Bouterse haters die voornamelijk vanuit Nederland komen en het internet vervuilen zijn alleen verhalen om die werkloze arme sloebers aan een bezigheid te helpen. In 2010 hadden deze sloebers zo goed voorspeld dat Bouterse was uitgeschakeld, totdat ze tot hun spijt en met tranen in de ogen de inauguratie moesten bijwonen. Hindoestanen maken 35% van de bevolking uit, maar hindoes maken 99% van de VHP uit. De machtsbasis van Santhokie is te klein. In 2010 werden Surinamers gewaarschuwd om vooral niet op megacomibinatie te stemmen want anders zou Bouterse president worden en zou Suriname geïsoleerd raken. Wel Bouterse is president geworden en zowel een Amerikaans als een Canadees bedrijf pompen miljoenen dollars in Suriname. China en ja zelf India willen miljoenen investeren. Waarom denk je dat Suriname nog geen ja wil zeggen op 200 miljoen die India in Suriname wil pompen voor het obepalm bedrijf?

  Wat ik jullie Waterkant verslaafden duidelijk wil maken is dat de Surinaamse samenleving haar eigen dynamiek kent die jullie niet begrijpen omdat jullie te hooghartig en arrogant zijn. Jullie denken dat jullie voor die mensen kunnen bepalen wie hun president wordt. Als de veroordeling in 2010 niet heeft geholpen Bouterse tot president te maken zal het nu helemaal geen issue spelen.
  8 december proces was toen ook aan de gang en zelf dat weerhield het Surinaamse volk niet op hem te stemmen.
  Iemand zei dat de economie slecht was en dat studenten ontevreden. Ik weet niet waar die persoon al die tijd heeft geleefd, maar Bouterse zijn machtsbasis is juist onder de studenten toegenomen. Binnenkort kunnen deze studenten nog meer hulp van de regering tegemoet zien.
  De Surinaamse economie floreert en is de grootste groeier van Zuid-Amerika. Wie beweerd dat het niet zo is, vraag ik de cijfers hier te droppen. Ik heb Suriname niet met Brazilië vergeleken, maar zelf dan is Suriname een land met een gezonde economie. Ik vergelijk de economie wel met de economie onder Venetiaan en moet dan helaas tot de constatering komen dat Bouterse het prima doet. Het kan altijd beter, maar is wel vele malen beter dan onder Venetiaan. Dat is gegeven die geen enkel objectief mens kan ontkennen. Lang leve de bruine bonen met heerlijke sowtoe meti. MORO E DORO.

  Het leuke van dit alles is dat we binnenkort een mooie verrassing zullen krijgen. We zullen de ware reden zien waarom Venetiaan is afgetreden.
  MORO E DORO


  Maak melding

 37. @Tak Fi Fosi,

  Dat de messte Hindoestanen op de VHP stemmen geeft goed aan hoe weinig vertrouwen de Hindoestanen hebben dat de andere partijen hen als gelijken zullen behandelen.
  Bovendien wordt altijd van de Hindoestanen verwacht dat zij hun culturele identiteit moeten inleveren, terwijl dat nooit vban de andere bevolkingsgroepen wordt verwacht. Waar zou dit toch aan liggen?
  Het was een droom van wijlen Bruma en z’n politieke soortgenoten om de Hindoestaanse gemeenschap te verbasteren via gemengde huwelijken. Hoewel dit deels gelukt is, moge God Bhagvan verhoeden dat dit toeneemt.
  De Hindoestaanse cultuur, maar vooral de spirituele filosofie is de beste die de wereld heeft voortgebracht. Daar moet niemand aan gaan tornen. Alle mensen op de wereld zouden moeten weten dat er geen geschriften op de wereld zijn die de menselijke waardigheid en goddelijkheid zo prachtig en duidelijk weten weer te geven als de Bhagvad Gita, de Ramayan, de Mahabharat en de Bhaagavad Puran. Dus Hindoes, verkwansel deze schatten niet door op partijen te stemmen die ze als minderwaardig wegmoffelen. Laat de andere partijen maar eerst openlijk accepteren en verklaren dat ze zich ook laten inspirereen door deze Goddelijke Geschriften! Dan pas kan er sprake zijn van gelijkwaardigheid, want ze accepteren wel de Koran/Bijbel als hun leidraad.


  Maak melding

 38. Bouterse is als president neergezet door twee leiders die de rechtsstaat Suriname hebben verkocht voor eigen lijfsbehoud en niet voor het belang van land en volk !

  Somo heeft “gratie” gekregen in de vorm van geen onderzoek en vervolging voor de grondmanipulaties van hem en zijn toenmalige minister !
  Brunsie wil zijn lange straf voor internationale drugshandel (onherroepelijke Franse drugsvonnis) niet ondergaan ! Dus ook niet gedreven door landsbelang !

  Wat in Surinam gebeurt heeft weinig met ETNICITEIT te maken, het draait om de rechtsstaat die wordt verkracht door de machthebbers.
  De NDP-hindustanen dragen een fors steentje bij aan de sociale en economische onevenwichtigheid in het land.
  Zie het afserveren van minister Wijnerman vanwege haar streven om meer grip te krijgen op de importzwendel.

  De ondemocratische president weigert stelselmatig enige verantwoording af te leggen (trouwens ook bij de Krijgsraad ook voor zijn privé-misdaden tegen de menselijkheid) in de DNA en heeft een schijnkabinet (poptji patu kabinet) met weinig tot geen bevoegdheden neergezet.

  Daarom praten de Pres, de Centrale Bank en minister Andy wel over de NOODZAAK tot bezuinigen, maar vullen die niet in.
  Er wordt alleen geld geleend of de monetaire reserves worden verder uitgeput voor ONproductieve uitgaven !

  Om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken van de rechtsstaat moet de bevolking weten dat Brunsie onlangs heeft gepleit voor het benoemen van DINO tot de volgende pres van Suriname !
  Brunsie zal dus desnoods nieuwe onderdrukking van de bevolking verkiezen boven het uitzitten van zijn straf !

  Zaken die van belang zijn voor de verkiezingen zijn : komt er een devaluatie, komen er zware bezuinigingen, wordt de rechtsstaat via noodwetjes verder de nek omgedraaid (Venezuelaans of Cubaans model), hervatting 8-december-massamoordproces, onthullingen van misdaden tegen de staat Surinam van Dino en zijn medeplichtigen in en buiten Surinam, blijft Somo de verkapte dictatuur van Bouta steunen of niet !


  Maak melding

 39. @Tak fi fosi

  “Wel Bouterse is president geworden en zowel een Amerikaans als een Canadees bedrijf pompen miljoenen dollars in Suriname. China en ja zelf India willen miljoenen investeren”

  Het voorgaande ziin uw woorden.
  1) IAM Gold investeert voorlopig niet hebben zij verklaart. Als het investeerd zijn het door Suriname ingebrachte Dollars en geen Canadeese. Ondertussen krijgen ze wel zwaar gesubsidieerde elektriciteit geleverd.
  2) De beslissingen door Surgold is door Newmont en Suralco nog niet genomen. En als men investeert zijn het door Suriname ingebrachte dollars. Newmont en Suralco brengen hun exploratie kosten in als mede kennis en afgeschreven materieel dat weer boekwaarde krijgt.
  3) De Chinesen investeren niet zij lenen en krijgen meer terug dan wat u voor mogelijk acht. Dat systeem werkt zo Dailin verkoopt voor $ 100.000.000 werk aan Suriname dat werkelijk $ 60.000.000 waard is. Suriname leent bij China het hele bedrag, Daailin wordt betaald en geeft de Chinese staat direct $ 40.000.000 terug. Waarna Suriname over $ 100.000.000 rente en aflossing gaat betalen. De chinezen zijn niet achterlijk.
  4) De investeringen in Palmolie projecten door 3F en CZHT komen na 10 jaar nog steeds niet los. En als ze beginnen wordt de investering niet betaald met geld uit China en India maar met Houtkap (opbrengsten $ 45.000/ha terwijl een palmolie plantage $ 8.000/ha kost).

  De werkelijkheid is helaas heel anders dan men u probeert te laten geloven.


  Maak melding

 40. Tak Fi Fosi dat volgens jou zeggen 99% van de hindoestanen op de VHP stemt geeft wel aan dat zij dan een stuk verstandiger zijn dan de rest van Suriname met een redelijk aantal uitzonderingen, door WEL op de goede partij met een intelligente, verstandige toekomstige president te stemmen, dit in tegenstelling tot de dombo’s die achter de loze praatjes en gebakken lucht verkopende drugsdealer, en massamoordenaar aanlopen, die nu voor president (lees dictator) speelt


  Maak melding

 41. @ Vijai Neem je kolder maar ergens anders heen. Gelijkwaardigheid begint door anderen geen kafri te noemen en te accepteren dat ze landgenoten zijn. Jullie zien iedereen minderwaardig maar willen wel gelijkwaardig behandeld worden. Als jullie in Nederland zijn haasten jullie je om met een blanke te trouwen als er geen hindoestanen voorhanden zijn omdat jullie denken dat je daarmee voldoet aan de normen van het kastenstelsel in India dat stelt dat iemand die licht van kleur is hoger in kaste is. Menselijke waardigheid? Sinds wanneer is er sprake van menselijke waardigheid in India, waar India het enige land ter wereld is waar de onderdanen in kasten worden ingedeeld. Ken je het woord paria nog?


  Maak melding

 42. @Tak Fi Fosi,

  Jouw laatste reactie hier geeft aan dat je zo weinig van India en Hindoes af weet dat ik je maar liever laat gaar koken in je eigen onwetendheid. Blijf maar denken wat je denkt, ik heb geen zin om jou wat kennis hieromtrent bij te brengen. Dat zou een zinloze activiteit zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.