Nieuwjaarsbijeenkomst Javanen in de Diaspora

9

Op 26 januari j.l. vond de nieuwjaarsbijeenkomst plaats van Javanen in de Diaspora NL (JiD NL) in het gemeentehuis van Leiden. De bijeenkomst werd ingeluid door de burgemeester van Leiden, dhr. drs. Henri J. J. Lenferink. In zijn stad zijn vele Javanen uit Indonesië en Suriname woonachtig die er werken en studeren. Zij maken onlosmakelijk deel uit van de Leidse gemeenschap.
Een voorname gast was mevrouw Juliette Kasmin-Redman, tijdelijk zaakgelastigde ad interim van de Republiek Suriname in Nederland.

Judith Sandriman, één van de sprekers en gemeenteraadslid voor CDA in Leiden, legde de verbinding tussen een Westerse opvoeding en het behoud van de eigen identiteit. De coördinator van de JiD NL lichtte de achtergrond en de doelstelling als volgt toe. Met deze bijeenkomst beoogt de JiD een platform te bieden voor ontmoeting en kennismaking van en tussen de leden van de Javaanse gemeenschap. Daarbij richt de JiD zich tot de landen Nederland, Suriname en Indonesië, maar ook tot Javanen in onder meer de Verenigde Staten, het Caraïbisch gebied en Frans-Guyana. Met de uitwisseling van kennis kunnen de verschillende gemeenschappen zich beter zichtbaar maken wat kan leiden tot een verbeterde participatie en emancipatie in en tussen de diverse landen. Als tweede gold de bijeenkomst als een aftrap voor de herdenking van 125 jaar Javaanse immigratie. Tenslotte zijn rolmodellen voor het voetlicht gebracht vanuit de discipline van het schrijven, de zang en de dans.

Het eerste rolmodel was drs. Karin Amatmoekrim die de discipline van het schrijven vertegenwoordigde. Van haar verscheen enkele maanden geleden ‘De man van veel’, gebaseerd op het leven van Anton de Kom. Eerder publiceerde zij onder andere ‘Het knipperleven’, ‘Titus’, ‘Het gym’ en ‘Wanneer wij samen zijn’. Laatstgenoemde speelt zich af over drie generaties van een Javaanse familie vanaf Tamanredjo tot de migratie van dejongste generatie naar Nederland. Mw. Amatmoekrim werd geïnterviewd door drs. Lisa Djasmadi. Als cultureel antropoloog heeft mw. Djasmadi meegewerkt aan het boek ‘Migratie en cultureel erfgoed’. De discipline van de zang werd vertegenwoordigd door Aidah Amatstam. Ingrid Kartodimedjo-Kidjo, leidster van de dansgroep Dunya, nam de discipline van de dans op zich.

Zoals er nog vele rolmodellen zijn en nog vele jongeren zich zullen ontwikkelen, hoopt de JiD nog vele bijeenkomsten te organiseren en projecten te initiëren in het teken van empowerment van haar gemeenschap en de cultuuroverdracht.

jid
[vlnr mw Amatmoekrim, dhr Lenferink, mw Redman]

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst trad Aidah Amatstam op met Gilbert Legiman op keys:

9 REACTIES

 1. Wang sani Holland laai nanga dia jere. Het wordt hoogtijd om een port de armes aan te vragen en een jachtgeweer aan te schaffen. Je weet het maar nooit. Belachelijk allemaal!


  Maak melding

 2. Het was zeker de moeite waard en ook een hele leuke belevenis.
  Mijn complimenten gaan naar de dansgroep Dunya van Setiga Jawa Ing Flevoland (SJiF), onze zangeres Aidah Amatstam en natuurlijk naar de organisatie Javanen in diaspora’ (JID)
  Dit was maar het begin. Heel veel succes verder.


  Maak melding

 3. Oohhh, daarom is somo in Nederland gesignaleerd!

  Nu wordt er niet ‘geroepen’, dat hij stiekum, zaken gaat doen met de ex-kolonisator.
  En nu is er niets etnisch aan de hand tok……………
  Maar….ging het berichtje over dhr. Santhoki, dan was het ‘hel on earth’.

  Rolmodel drs. Karin Amatmoekrim, de achterban van somo moet beter, geïnformeerd en geïnstrueerd worden.
  Ze hebben dringend hulp nodig. Hun huidige partijleider moet asap vertrekken, hij deugt van geen kant.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.