Bouterse: regering in staat schulden te voldoen

41

PARAMARIBO, 7 nov – De regering is in staat aan haar verplichtingen te voldoen. Dit zegt president Desiré Bouterse. Zeker wat betreft uitgaven voor sociale en gezondheidszorg, wordt alles betaald. Toch loopt het bepaald traag met bepaalde betalingen.

Dat zou te maken hebben met achterhaalde procedures. “Aan bepaalde betalingen wordt niet voldaan vanwege de verouderde betalingssystemen. Vandaar dat een reconstructie nodig is, zodat duidelijk wordt waarom je genoeg geld hebt, maar schulden vertraagd betaald worden. We zijn al een heel eind op weg”, zei Bouterse in het parlement. Binnen het systeem van inkomsten en uitgaven is dus voldoende ruimte om het beleid uit te voeren.

Als er prioriteiten worden gesteld hebben die te maken met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de regering. “Tot de maatschappelijke verantwoordelijke uitgaven worden gerekend onderwijs, gezondheid, infrastructuur en de sociale agenda. Kortom, aan alle betalingen die voldoen aan het verbeteren van de kwaliteit van woon- en leefomstandigheden van de burger, wordt voldaan. Als de middelen niet toereikend, kan de regering altijd besluiten leningen aan te gaan”, aldus Bouterse.

41 REACTIES

 1. Salon Socialist Bouterse is gekker dan de ezel van Mozes. Deze grafkikker moet z’n smoelwerk houden en plaatsmaken voor een echte president.

  Niet nagekomen verkiezingsbeloften, slecht monetair en financieel beleid, slechte buitenlandse politiek, corruptie en vooral het wisselen van twaalf ministers uit het regeerteam kan Bouterse met gemak aangerekend worden. Hoe durf je te stellen dat deze regering in staat is schulden te voldoen. Bij iedere scheet staat deze paarse regering op de stoep bij de chinezen voor een lening.

  Wat Bouterse moet doen is schuld verevenen met de nabestaanden van de dec.moorden en de velen slachtoffers van de binnenladse oorlog.

  Wat mij betreft mag hij de rest van zijn leven nadenken over zijn handelen in Santo Boma, want dat hij schuldig is staat vast. Het is een ongecontroleerde projectiel met 10 bebloede vingers.


  Maak melding

 2. blijven ONTKENNEN EN LIEGEN.Altijd maar weer een worst voorhouden aan het volk,

  Het resultaat zal zijn dat al die blaaskaken Somo, Brunnie en de oppositie alles slikken als zoete koek.

  En na afloop drinken ze een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.

  Mark my words.


  Maak melding

 3. de maatschappelijk verantwoorde uitgaven;

  de salalaris van ing griedie ka bouter
  salaris van een sekte leider skeve luier
  advocaat kosten van poeder en kruit leverancier nino
  aankoop van 6 speelgoed autos
  prive bedriif van partner ka king met staatsmiddelen betalen
  kapperskosten van mevr smeeralie

  dit zijn maar enkele v d verantwoorde uitgaven


  Maak melding

 4. Presje wordt net als vele presidenten in dictotoriaal Afrika de minister van financien, daarna van defensie, politie, OW@V,sociale zaken etc. dan heeft hij geen enkele mini-ster nodig maar pour la vorm. Ook het ministerie van onderwijs krijgt onder zijn leiding een nieuwe dimense, stichtind de misdaadschool.


  Maak melding

 5. De president wordt net als vele presidenten in dictotoriaal Afrika de minister van financien,defensie, politie, OW@V,sociale zaken etc. dan heeft hij geen enkele mini-ster nodig maar pour la vorm. Ook het ministerie van onderwijs krijgt onder zijn leiding een nieuwe dimense, stichting de misdaadschool. Ma kut, genoeg blablabla.

  Dit is een lachertje alvast waard, die de mekaschulden die komen gaan goed praten. Als de middelen niet toereikend, kan de regering altijd besluiten leningen aan te gaan”, aldus Bouterse. De paarse aanhangers zullen zich paars krom van onrust,onvrede en armoede de mekaschulden aflossen.


  Maak melding

 6. Als we naar de cijfers kijken tussen begroting en werkelijkheid (zie starnieuws) blijkt dat de uitgaven ver achterlopen ten opzichte van de begroting. Dit kan op 2 dingen duiden.
  1 de begroting is veel te ruim opgesteld. De ministeries hebben in werkelijkheid veel minder geld nodig dan begroot. Suriname heeft dus geen begrotingstekort , maar een begrotingsoverschot. Stof voor de oppositie om gaten in de begroting te schieten.
  Of.
  2 Men betaalt gewoonweg de schulden niet. En als jij je schulden niet betaalt of kan betalen betekent dit dat je geen geld hebt( paisa na he). Ook in dat geval is de begroting fout, want dan heb je veel meer ontvangsten in de begroting verwerkt dan je in werkelijkheid zal krijgen.
  De manier om inzicht te krijgen in de financiele positie van het land is door het voeren van een verplichtingenadministratie (zeg maar een crediteurenadministratie). Hierdoor krijg je niet alleen inzicht in de uitgaven, maar ook inzicht in de nog te betalen posten. Op basis van de ontvangsten – uitgaven verhoogt met de schulden kan je een liquiditeitsprognose per maand, per week of zelfs per dag opstellen. pas als je deze dingen hebt zal je in staat zijn inzicht in de financiele situatie van het land te krijgen. Neen, Suriname mist geen rekenmeesters om dit te doen, maar het koppie koppie om dit administratief organisatorisch te regelen. de tijd om een land op basis van inkomsten en uitgaven te besturen is al voorbij. Wat wij nu nodig hebben is een beetje geschoolde president.


  Maak melding

 7. A mi Gado hoor. Deze man Bouterse maakt het nou echt beestachtig. Deze man heeft niks begrepen van Staatshuishouden en verantwoordelijkheid jegens het Volk. Deze dwaze gek waarvan iedereen weet dat hij tien rood en twee wit is (cryptisch), komt ons vertellen dat hij alles gaat kunnen betalen terwijl iedereen weet dat de bodem van de Staatskas in zicht is. Misschien zijn er ergens nog een paar zakken dure cassave meel die hij nog stiekem kan verkopen om de resterende staatsschulden te betalen. God zij met ons Suriname. Waar gaat het eigenlijk over, Waar zijn de cijfers. Waarom moest Adelien weg? Wat verbergt deze imbiciel?


  Maak melding

 8. “Aan bepaalde betalingen wordt niet voldaan vanwege de verouderde betalingssystemen. Vandaar dat een reconstructie nodig is, zodat duidelijk wordt waarom je genoeg geld hebt, maar schulden vertraagd betaald worden. We zijn al een heel eind op weg”, zei Bouterse

  hahahaha wat een antwoord. Ik had meer een reactie verwacht in de trant van “we hebben een volle spaarpot, alleen de sleutel hebben wij verlegd. Zodra die gevonden wordt dan zullen de betalingen lopen als een terreinwagen die fully loaded maat enkele US dollars heeft gekost. Wakti da joe sa sjie.”


  Maak melding

 9. Amzad Abdoel kwam,zag en pikte 1,4 ha grond omdat hij als Suri recht op had al hadden er 40 mensen voor hem een aanvraag lopen.En is Sur.volgens hem al dichtbij een triple A status.Ook deze man heeft heel wat vogels in de lucht net als zijn president.


  Maak melding

 10. ook tapa-jay project gaat niet door..

  beste mensen,,wat denken we zelf..

  niks wat deze boys hebben aangeraakt is tot resultaat gekomen..

  onlangs is ook de casave -project toaal mislukt en en iedereen teleur gesteld lijdt verlies gebroken gezinnen..

  wat moeten we wel geloven van deze kliek..


  Maak melding

 11. Nog ff geduld. Niet voor niets is zijn bijzondere hobby “fileren”.
  Pres Fileer laat demonstratief, tot woede van oppositie, aantekenen dat de financiële kas op orde is.

  Nog een ministerie Rechterlijke zaken instellen dan is alles rond.

  En als het slecht gaat in het land dan lijdt niet alleen paars, maar alles wat rood, groen, zwart of oranje is.

  Heb geduld alles komt terecht
  tai horie libi dé


  Maak melding

 12. Weer zo een leugen. De staatskas is nagenoeg leeg, de laatste centen zijn uitgegeven aan een paar onnodige en peperdure gepantserde bolides en Mr. BIGSHOT beweert dat er genoeg over is om de schulden te kunnen betalen.

  Zelfs de Chinezen hebben nu door dat deze president aan grootheidswaanzin lijdt en trekken de stekker uit het beloofde ziekenhuisproject.

  Een ziekenhuis met 600 bedden kan deze regering gewoon niet managen, dus dan maar een ziekenhuis met 60 bedden schenken. Ja, ook de Chinezen zijn wakker geschud en willen waar hun voor investeringen.

  De staatskas is leeg, de zoon is door de Yankees opgepakt, meneer zelf voelt zich bedreigt en durft niet in een gewone auto een straat verder te rijden.

  Volgens mij heeft hij nu ook een dubbele functie: president en minister van financien !


  Maak melding

 13. Sorry, een derde mogelijkheid is dat de boekhoudkundige verwerking van de gegevens zwaar achterloopt.
  Waar baseer ik deze 3e conclusie op. Natuurlijk heb ik de cijfers van Starnieuws een beetje omgebouwd voor een nadere analyse. Kijken wij naar de cijfers van met name het ministerie van financien, belast met de uitbetaling van de ambtenarensalarissen, dan zien wij dat op 19 september 2013 dit ministerie ruim 550 miljoen srd achterloopt op de begroting. Afgezien van bepaalde groeperingen (opvangmoeders etc.)die niet of te laat zijn betaald, hebben alle ambtenaren hun salaris ontvangen. Het verschil mag dus niet zo groot zijn behalve wanneer de salarissen over de afgelopen 5 maanden nog niet boekhoudkundig zijn verwerkt. Gelet op de grote “voortvarendheid” van de Surinaamse ambtenaren wil ik punt 3 als de belangrijkste verklaring voor het verschil zien.


  Maak melding

 14. Beste Henk Molenaar,

  Sterker nog, Bouterse heeft de weg nooit kunnen vinden, laat staan kwijt zijn 🙂

  Dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van de grootste loser aller tijden mag duidelijk zijn!
  Maar fijn, zijn volgelingen willen dit toch graag horen?
  Straks zullen ze het voelen dat alles één grote leugen geweest is en dat ze zullen bloeden voor de misstanden die Bouterse en zijn paarse bende hebben veroorzaakt!


  Maak melding

 15. GEWELDIG! ‘Als de middelen niet toereikend zijn kunnen we altijd nog leningen aangaan’. Hoe haalt hij het in zijn hersens! En hoe worden die leningen afbetaald? Door de derde, vierde en vijfde generatie na deze. Arme nazaten. Maar dat zal deze supercorrupte regering een zorg zijn. Na ons de zondvloed. Deze corrupte, incompetente, analfabetische, megalomane,zelfingenomen, vervloekte idioten is de slechtste regering die Suriname ooit heeft gehad. De straat op, mensen! Suriname is een gezegend land, maar de regering (en vele andere mensen) zijn gewoon vervloekt! Dieven, rovers en moordenaars in alle lagen van de bevolking. Zum kotzen!!!


  Maak melding

 16. Ik sluit me aan bij de hierboven gegeven reacties!

  Liever een zakenkabinet met deskundigen aan het stuur, dan misleidende politici!

  Suu, sta op please!!!


  Maak melding

 17. 13-09-2013 Dagblad Su

  De Staat kan de rekeningen van zowel parastatale bedrijven als particulieren al meer dan een jaar niet betalen. Het betalingsverkeer ligt momenteel zo goed als vast door een enorm tekort aan financiën.

  Hoewel het structureel tekort steeds word ontkend door de minister van Financiën, Adelien Wijnerman, de voorzitter van de vaste commissie Staatsfinanciën (Amzad Abdoel) en de governor van de Centrale Bank van Suriname (Gilmore Hoefdraad), blijkt nu dat de Wegenautoriteit vanaf het jaar 2011 niet is uitbetaald.

  De Staat moet een bedrag van SRD 85 miljoen uitkeren aan deze instantie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van wegen en bermen. De middelen die aan deze instantie worden betaald, horen van de government take te worden afgetrokken.

  Een andere leverancier van de overheid, Bakkerij Hollandia, heeft de toevoer van broden aan de gevangenissen stopgezet 🙂 oops :), omdat de overheid ook hier in gebreke is gebleven.

  Ook de parastatale bedrijven maken de moeilijkste periode door. Bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij ( SLM) heeft de Staat ook grote schulden gemaakt. Staatsreizen zijn voor een klein deel betaald. Politici hebben op **rekening gereisd** en deze schulden zijn nooit betaald. Intussen wordt er ook nog subsidie gevraagd van de overheid.

  De Surinaamse Waterleidingmaatschappij wacht ook op een uitbetaling van de Staat. In totaal moet de overheid een bedrag van ruim SRD 21 miljoen uitkeren aan dit bedrijf. De moeilijkheden binnen de NV Energie Bedrijven Suriname zijn eveneens onopgelost gebleven.

  De betalingen van kinderbijslag via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting lopen eveneens al maanden achter. Zowel grote aannemers als kleine aannemers die bermen schoonmaken, straten egaliseren en andere onderhoudswerkzaamheden verrichten, wachten al meer dan een jaar op hun uitbetaling. **Zij zitten met hun handen in het haar en hebben werknemers moeten ontslaan**.

  Als klap op de vuurpijl heeft de Staat ook nog verzuimd de eerste termijnbetaling van het Sociaal Zekerheidsstelsel dat met veel enthousiasme was gelanceerd, te betalen. In totaal moet de Staat hiervoor een bedrag van SRD 11 miljoen uitkeren.

  ja tog DADA..


  Maak melding

 18. Ook de veelgeprezen gouddeal met Newmont lijkt op een leeglopende luchtballon.

  De regering Bouterse is een meester in het verkopen van luchtkastelen !

  Quote

  ‘Bal ligt op speelhelft van Newmont’

  08 Nov, 01:00

  President Desi Bouterse heeft donderdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat hij de gouddeal met Surgold (een joint venture tussen Suralco en Newmont) al heeft getekend. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de documenten reeds ontvangen en staat te springen om het contract te finaliseren.

  Het staatshoofd stelde dat de bal “op de speelhelft van Newmont ligt”. Hij haalde aan dat er nog enkele zaken zijn die gefinaliseerd zullen worden. Het gaat onder andere om de twaalfurige werkdag. Daarover moet er een aparte verklaring worden opgenomen. Het wachten is op het antwoord van de multinational, deelde Bouterse mee. Hij ziet Newmont niet graag uit Suriname te zien vertrekken.

  De fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh, merkte op dat als de overeenkomst al getekend is, de termijn al gaat lopen. Er moet geld worden betaald. Op de begroting voor dit jaar is SRD 415 miljoen opgenomen. De oppositionele fractie wil meer informatie hierover hebben. “Waarvoor wordt er betaald? Hoe zijn de kosten opgebouwd. Vanwaar komen de middelen?” wil Randjietsingh weten.

  Bron: Starnieuws


  Maak melding

 19. Als dit dezelfde waarheid is als de ,….18000 woningen, die fly-over,die tramverbinding, in de vlucht geschoten 8 december moorden, Horb zich aan koordje opgehangen, diepzee haven, Dino onschuldig is, ………..dan geloof ik er geen bal van!!


  Maak melding

 20. Als de middelen niet toereikend, kan de regering altijd besluiten leningen aan te gaan”, aldus Bouterse.

  prachtig gezegd, toch? voor degenen die nog niet wisten welk soort vlees wij in de kuip hadden. moeten wij eigenlijk nog meer zeggen?

  djeezus kraist!


  Maak melding

 21. Het ligt nooit aan DDB, nu is het verouderde BETALINSGSYSTEEM dat niet deugt!!! Als DDB zegt dat geld is dan weet ik hoe de zaken ervoor staan.

  Waarom wordt deze MAFKEES niet zelf de minister van Financiën????


  Maak melding

 22. en als er nog “lastige” vragen overblijven over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen (en dat is het merendeel) dan zijn de gegevens per abuis uit de computer gewist.

  ZO GAAT DAT IN EEN CORRUPTE DICTATUUR.


  Maak melding

 23. De bushouders schijnen ook niet uitbetaald te zijn.

  Toch moet ik bekennen dat ik respect begin te krijgen voor die dikke huid die hij heeft. Volgens mij is deze man een masochist. Hij doet zijn uiterste best om kritiek uit te lokken. Ik denk dat hij intussen de meest bekritiseerde president van Suriname is. Is hij dom, koppig of is er iets anders aan de hand. Ingrip gebruik die zweep een keer.


  Maak melding

 24. Volgens deze moordenaar is de regering in staat de schulden te voldoen, al moet het ten koste van de arme bevolking gaan, deze moordenaar leeft duidelijk buiten de werkelijkheid.


  Maak melding

 25. Paus veroordeelt corruptie als zware zonde
  VATICAANSTAD –

  Paus Franciscus heeft vrijdag corruptie als zware zonde veroordeeld. Wie door omkoping aan geld komt, „verliest zijn waardigheid en geeft zijn kinderen vuil brood”, aldus het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk volgens het Italiaanse persbureau ANSA.
  Volgens de Argentijnse kerkvorst komt de menselijke waardigheid voort uit eerlijke arbeid. Enveloppes met smeergeld en andere vormen van corruptie zijn „een mondaine gewoonte die niet van God komt”.


  Maak melding

 26. Bedoelt deze zaka-zaka DiDiBrie dat Su gewoon de advo- kosten van Dinaaapje zonder een probleem kan/ gaat/zal betalen ,mang dies no kang toch. Volk van Su ,wanneer wordt dit gedag(geldsmijten)van deze DiDiBrie en Co refering tot staan gebracht? Oeng stop ding boi disie now ,anders kan’t telaat zijn. Geloof DiDiBrie aub niet, want hij kan en gaat GEEN enkel sociaalbeleid (uit)voeren en of betalen. Wat DiDiBrie kan; is schulden maken en dat anderen die schulden gaan betalen/ aflossen. DiDiBrie als dat volk niet op straat komt rest jou nog maar 17 mnd en 22 dgn. Hopelijk eerder. Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 27. Gepubliceerd:
  Laatste update: 8 november 2013 21:21
  8 november 2013 21:19
  Deel:
  TW
  FB
  GP
  ‘Dino Bouterse hielp terreurgroep Hezbollah’
  Dino Bouterse zou geprobeerd hebben de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen.

  Foto: Novum
  De Amerikaanse justitie heeft de aanklacht wegens drugsmokkel en verboden wapenbezit tegen de zoon van de Surinaamse president daarmee verzwaard. Dat heeft aanklager vrijdag bekendgemaakt.
  Bouterse zou in ruil voor miljoenen dollars ”grote aantallen” leden van Hezbollah toegang hebben willen geven tot Suriname om vanuit het Zuid-Amerikaanse land ”onder meer Amerikaanse doelen aan te vallen”.

  Dino werd in augustus in Panama gearresteerd. Hij werd eerder aangeklaagd voor betrokkenheid bij het smokkelen van cocaïne naar de Verenigde Staten en het bezit van een raketwerper.
  Door: ANP | Bekijk op de kaart


  Maak melding

 28. Beste surinamers, leer dit voor eens en voor altijd: buiten suriname zijn er slechts weinigen van ons die hun mannetje staan. Dino had van zijn Oom boerleider moeten leren dat die amerikanen “badder” zijn. Dus je hoeft ook geen hezbollah nest te gaan bouwen in hun voortuintje . Dus dat waren die arabieren van even geleden in suriname. Maar goed, sommige landen vinden big brother soms wel leuk.


  Maak melding

 29. dat gehuil en geklaag over deze regering gaat maar door.
  wat is er aan de hand ?
  hebben jullie je njang niet kunnen maken met deze regering?
  no spang, stem in 2015 weer op de ndp.
  misschien word het dan beter.

  alternatief ,abop ,of somo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.