Handelaars pikken maatregel betaalde vuilophaal niet

33

PARAMARIBO, 13 sep – Het idee om winkeliers te laten betalen voor het verwijderen van hun afval, stuit op steeds meer verzet. Het idee afkomstig van minister Rabin Parmessar van Openbare Werken zou ‘eenzijdig’ zijn. De Kamer van Koophandel & Fabrieken, KKF, verlangt uitleg.

Het gaat er vooral om dat de maatregel de ondernemers door de keel wordt gedrukt. Dit wordt ervaren als het voortzetten van een zekere trend. “Steeds wanneer de publieke sector eenzijdige besluiten neemt en deze opdraagt aan de private sector, gaat het mis”, zegt KKF-bestuurslid Raymond Hasnoe tegenover de Times of Suriname. De trend van doordrukken was al eerder merkbaar. Het bedrijfsleven was ook niet gekend bij het vooraf inspecteren van importen.

Uiteindelijk moest de regering erop terugkomen, omdat de importen vastliepen. “Dat was ook een eenzijdig besluit en het is misgelopen”, aldus Hasnoe. Hij ziet de geschiedenis zich herhalen als Parmessar zijn idee doordrukt. De kamer wil zo spoedig mogelijk uitleg van Parmessar. Het bezwaar geldt vooral de hoogte van het ophaaltarief. De winkeliers voelen zich ook ‘gediscrimineerd’. Zij mogen wel betalen terwijl de rest de huishoudens gratis hun vuil op straat mogen zetten.


33 REACTIES

 1. Dezelfde handelaren en winkeliers hebben wel de amnestiewetgeving van Bouterse gepikt. Moraal van Surinamers is echt laag. Kennelijk vinden ze het vuil aspect veel belangrijker dan democratie en de rechtstaat. Blijf mij verbazen over Surinamers. Overigens kunnen ze wel fantastisch koken, maar dat terzijde 🙂


  Maak melding

 2. Ja, niet pikken het bevel van Tiran Parmessar!
  Handelaren maken jullie een afspraak onderling en halen jullie elkaar beurtelings het vuil op!
  Vereinig jullie,bundelen jullie de krachten bijelkaar!!
  ZEG NEE TEGEN PARMESSAR!!


  Maak melding

 3. @Gert Woudstra

  Degenen die protesteerden kregen een KOGELbrief thuisbezorgd!!
  Bovendien heft de bevolking van Suriname geen zeggenschap gehad over de illegal bouta amnestie ,het werd ons door de keel gedrukt ondsnks vele protesten!
  Kom dus de handelaren geen schuld geven ,okay!


  Maak melding

 4. Handelaren hebben niets te willen.Zij moeten gewoon betalen! Is het niet redelijk dat ook de gewone burgers een kleine bijdrage leveren om hun vuil op te halen?


  Maak melding

 5. Suriname heeft een gekozen President, een regering en Parlement, maar zonder wetgeving.
  Echter, misschien is het terecht dat burgers of bedrijfleven of e.o.a. organisaties problemen hebben met bepaalde rechten en plichten.

  Als de regering iets wil ondernemen zoals in dit geval de minister van OW&V of het kan misschien van een andere overheid instelling, het eerste wat ze moeten doen is of alles geregeld is in de wetgeving.

  Staat het niet in de wet-regelgeving, dan is het begrijpelijk dat mensen gaan klagen of regels negeren want het staat niet in de wetten van de overheid.

  Zo simpel is dat.

  Maar nu.

  De Regering en Parlement dienen alles in het werk te stellen om wet-en regelgeving te maken zodat rechten en plichten van de burgers duidelijk staat aangegeven in de wet- en regelgeving. Als deze dingen niet zijn geregeld dan wordt het een helse klus om iets aan de burgers op te leggen.

  Neem maar een voorbeeld bij de BELASTINGDIENST.

  Iedereen die een auto in bezit heeft betaalt geen wegenbelasting, maar ze rijden wel op de weg.
  Wie moet dan de wegennet bouwen??? De overheid. En waar moet de overheid dat geld vandaan halen???

  En zo kan je verder gaan met de rechten en plichten van de burgers.
  Zonder wet-regelgeving is het een ondoenlijke zaak voor zowel burgers als overheid.

  Laat iedereen leren betref rechten en plichten en niet alleen op de overheid rekenen dat de overheid alles zal doen voor de burgers.

  Je kan een land nooit tot ontwikkeling brengen als er geen wet-regelgeving is in dat land, onbegonnen werk.
  De Regering moet durven om te regeren en regeren is maatregelen treffen voor de groei en ontwikkeling van land en volk.
  Ja, zo simpel is dat, laat iedereen belasting betalen naar vermogen en financiele daadkracht.


  Maak melding

 6. Gert, hoe weet je dat ze de amnestiewet gepikt hebben? Niet de winkeliers hebben voor deze wet gestemd, dat deed de coalitie, die de meerderheid heeft in het parlement. Jij bent het toch ook niet eens met een heleboel dat door Rutte wordt ingevoerd, maar wat doe je eraan als individuele burger, staak je constant? Je moet het maar pikken en hopen dat hij bij de volgende verkiezing niet herkozen wordt.

  Srd 100,- lijkt mij eerlijk gezegd niet te veel gevraagd. Maar als de winkeliers, door samen te bundelen, het vuil goedkoper opgeruimd krijgen, mogen ze dat van mij. Ruimen ze het niet op, dan moet de overheid ze een zware boete opleggen. We hoeven het wiel niet steeds zelf uit te vinden.


  Maak melding

 7. Daarom zal het nooit iets worden ,Surinamers zijn alergisch voor betalingen.
  Ook de gewone huishoudens zouden ook moeten betalen.
  Ik lees van Ray dat hij oproept voor bundeling pffff,waarom vraag ik me af,begrijpend lezen is ook een vak zeg.
  Ray ga dan daarheen en gebruik je zg know how,lekker van je 3 hoogachter flatje roepen bundelen pffff. Hier in Ned. betaal je je blauw aan alles en nog wat,vertel ze dat maar Ray.

  Gewoon innen Parmessar,zal ook goed voor het milieu en ook de gewone huishoudens laten betalen mss houden ze dan het milieu schoon.


  Maak melding

 8. Deze horror regering heeft circa 2 jaar lang de ondernemers niet uitbetaald.
  De ondernemers zullen wel hun grondige redenen hebben, om niet te betalen.
  -geen dollars, geen import, lage verkoopcijfers, hoge invoerrechten, dure producten.
  Het bekende “vicieuze cirkel” verhaal.

  Waardeloos…..

  “Naschoolse Keukens nog steeds niet uitbetaald.” 13 sept 2013.

  “Vanuit Commewijne verneemt GFC Nieuws dat de Naschoolse Keukens nog steeds niet zijn uitbetaald. Met nog drie weken te gaan, voordat het nieuwe schooljaar begint, zijn de eigenaren zeer ontevreden en sommigen denken er over na om niet meer te participeren in dit project.

  Men geeft aan dat er al maanden wordt gesproken over de uitbetaling, maar dat de keukeneigenaren er niets van hebben gemerkt. Coördinator Ann Sadi heeft eerder aan GFC Nieuws meegegeven niet meer te weten wat te doen. Zij heeft alle wegen bewandeld en nog steeds geen resultaat.”

  Bron GFC


  Maak melding

 9. @Maartje

  De handelaren hoeven NIKS te betalen!Ze kunnen zich bundelen en een Eigen organisatie gaan oprichten waarbij beurtelings vuil opgehaald kan worden!
  Waarom moet Parmessar 100srd ontvangen. Is er een tekort aan zakgeld bij Parmessar want die gaat zo strakjes weer op reis zoals wij het gewoon zijn van hem!!
  De handelaren zijn niet verplicht geld te storten voor Parmessar,als zij zich kunnen bundelen zinj de handelaren van deze tiran parmessar af!!
  Straks gaat parmessar nog komen vertellen dat je geld moet betalen als je op straat loopt….pfffff…deze criminele ndp regering zit vol met akelige verassingen die een nare smaak achter laten bij de bevolking!!!


  Maak melding

 10. su moet ophouden een verzorgingstaat te zijn.alle suri moeten betalen niks is gratis en wie zich niet houd aan de regels krijgt de milieupolitie op zn dak met een vette boete.denk maar aan winkeliers die zwerfers gaan aannemen om hun vuil ergens te lozen,maar ook particulieren die een vette feest hebben gegeven en hun rotzooi willen dumpen,denk maar aan die vele lege percelen waar vuil gewoon gedumt wordt niks ervan ,de financien raken op ….betalen.Ook wordt er geklaagd over de sloten men wilt meer maar betalen ervoor nee dat mek wie habbie lantie.no no wintie waai lantie paai no de moro.


  Maak melding

 11. Dat de Surinaamse winkeliers niet willen betalen voor de vuilophaal is hun zaak, ver van mijn bed. Gaat de boel maar stinken en hebben ze minder omzet. Eigen schuld, dikke bult.

  Als ras VVD-er wordt ik pisnijdig als dat linkse rotzooi mij voor de zoveelste keer pakt in mijn portemonnee. Dit is echt KUT !

  Zie onderstaand artikel.

  Meer belasting hogere inkomens

  Bij de nieuwe plannen voor Prinsjesdag staat een afbouw van de zogenoemde algemene heffingskorting voor hogere inkomens op de rol. Hogere inkomens die
  onder het 52-procentstarief vallen (inkomen boven 55.991 euro) zouden volgen het FD vanaf 2015 te maken krijgen met een gefaseerde afbouw van dit belastingvoordeel, wat uiteindelijk netto zo’n 2000 euro per jaar kan schelen.

  In 2014 zou het fiscale voordeel van de arbeidskorting voor werkenden wel omhoog gaan. Dit moet volgens De Volkskrant een voordeel opleveren van 20 euro per maand voor werknemers met een modaal inkomen van 33 duizend euro. Dit zou oplopen tot 65 euro per maand in 2017.


  Maak melding

 12. Als je het mij vraagt zit deze regering in diepe financiele problemen door eigenschuld. Men is aan het bewind gekomen niet met de bedoeling om regeren maar met het doel de staatskas leeg te roven.
  en heeft laatste doelstelling zodanig efficient uitgevoerd dat de begrotingsgelden nog voor het 1e halfjaar 2013 reeds opgebruikt waren en men nu met een aanvullende begroting het jaar moet vol maken. Het hoeft geen betoog dat het inflatie monster op de loer staat en wij terug gaan naar de pina jaren, 1 op 10000. In deze mogen wij Somo en Brunswijk bedanken voor het tot stand komen van deze regering


  Maak melding

 13. met al deze problemen in su dan blijf ik liever in ned .ook al wordt de salaris met werken minder .maar weet wel dat mijn vuil elke week op tijd wordt opehaald en de prijzen in de winkels vallen best mee in ned. je kan naar de dokter .tandarts enz. in suriname ga je dood bij een fietsongeluk al of losse straattwegels en dan ook die luchtvuiling denk aan jullie longen mijn broeders en zusters
  .


  Maak melding

 14. Laat deze hypocriet van een Parmessar dat geld bij zijn voorganger gaan halen, maar daar hoor je deze hypoctiet niet over praten, het enige wat deze naar zijn kop gestegen Ndper kan zeggen is dat hij niet terug moet kijken wat er zich de afgelopen 3 jaar heeft plaatsgevonden, maar dat hij voorruit moet kijken, alleen maar om duistere praktijken van zijn voorganger, ook een rover van die Ndp kliek te verdoezelen.


  Maak melding

 15. Het idee is goed maar de personage van parmisser is onbetrouwbaar.
  Zal ook wel de paarse ideologie als abrahams en bouta hebben wat geld betreft.
  Niet accepteren KKF.


  Maak melding

 16. het bevorderen van higiene is een verantwoording van het volk maar ook vooral van de bedrijven die hun afval producten in ordelijke afwerkings proces hun bijdrage moeten leveren aan het ophaal bedrijf.
  het bevorderd het schoonhouden van het land,invidueel zal er meer aandacht aan higiene besteed worden en op die maner zullen er ook minder ziektes zijn.
  100 srd is,vind ik,een schappelijk bedrag,alleen weet ik nog niet als het over een periode van 4 weken of per ophaal beurt 100 srd betaald moet worden.
  ik denk dat het beter zou zijn om het in een periode van 4 weken 100 srd betaald zou moeten worden,op die manier kunnen de bedrijven niet zeggen dat zij niets verdiend hebben als zij minimaal 500 srd per dag verdienen.


  Maak melding

 17. Ik lees regelmatig in de reacties dat de ondernemers moeten bundelen en het vuil zelf opalen. Echter lees ik niet wat ze dan doen als ze het hebben opgehaald. Het moet vervolgens ergens wordengedumpt en worden verbrand of worden opgeslagen. En dit kost ook geld. Kortom links- of rechtsom ze de ondernemers moeten betalen.


  Maak melding

 18. Un srananman lobi na gratis en daarnaast houden we ook van klagen.
  Ik ben het eens met dit idee van betalen voor je rotzooi. Als je ervoor betaald dan weet je ook wat het kost maar ik vind wel dat niet alleen de winkeliers maar ook de rest van de Surinamaers moeten gaan betalen voor hun rotzooi.
  Gratis bestaat niet. In beginsel leuk idee maar, ik denk dat het nog niet goed genoeg is uitgedacht.
  Deze minister heeft in ieder geval ideeen maar er schort iets aan de discussie voorafgaand aan de realisatie.
  Hoewel ze bij uw partij in uw nek hijgen minister Parmessar, scoren op korte termijn, moet u toch uw kopie kopie erbij houden.


  Maak melding

 19. De winkeliers en bedrijfsleiders moeten weten dat huisvuil iets anders is en bedrijfsvuil iets anders. Ook de huisvuil van deze winkeliers wordt gratis opgehaald. Laten wij redelijk zijn. Moet de overheid de bedrijven subsidieeren? De overheid kan onmogelijk verpakkings materiaal, blikken,flessen, kip-,vis-,vlees afval , auto banden,onderdelen,boomstronken,cocos bast,en.enz.opruimen voor de bedrijven. Zij maken hun njang en de overheid moet hun afval opruimen gratis ook.Ik scheld nooit uit vandaar dat ik het niet doe, maar zij zijn zeer onredelijk.In dit land denkt men dat alles afgedwongen kan worden. O.W. moet geen duim breed wijken, want elk weldenkend mens weet dat het redelijk is.Het gaat al moeilijk in dit land, waarbij een ieder weet dat de ministeries slecht bij kas zijn. Waarom kunnen winkeliers en bedrijfslijders dit niet begrijpen.
  Advies; de overheid moet zaken in place brengen en overtreders beboeten die vuil her en der gooien.Ook de winkeliers beboeten die dagelijks hun winkel afval zitten te verbranden(milieu vervuiling).Zo zien we dat deze mensen alleen aan geld denken en hun hart niet op de juiste plaats hebben.


  Maak melding

 20. Is het niet zo dat de rest van de huishoudens de troep van de winkeliers verlichten door mee te nemen naar huis na aanschaf?? Wat zeurt de winkeliers dan!!

  In mijn ogen moet een ieder aangepakt wanneer zij vervuilen!! Ook de Chinees met een winkel in Pokigron!!!


  Maak melding

 21. Mensen die klagen en hier schreeuwen niet betalen en bundelen ik zeg het steeds zijn mensen die een hekel hebben aan Suriname en haat jaloezie onenigheid en verdeel willen zaaien maar zal ze niet lukken denk ik bij alles goed of fout hoor je ze negatief praten wat een onzin maar ze wonen allen in het buiten land en toch het hoogste woord maar ja als je niks te doen hebt zoek je wat en vind je wat is het nooit goed dus wat zijn het O nada niks


  Maak melding

 22. die hele vuil op haal moet landelijk ingevoert worden en niet alleen in de stad en omgeving,dus ook in het binnenland..

  iedereen vervuilt wie dan ook,dus moet ook iedereen betalen al is het maar één srd per maand dus die balaaaas moeten ook betalen..


  Maak melding

 23. We hoeven niet altijd het buitenland na te apen, maar in Miami is de vuilophaal gecalculleert in mijn water rekening welke per kwartaal geschiedt. Zo, hier wordt er wel betaald voor de vuilophaaldienst welke braaf twee keer per week (inclusief feestdagen) langskomt.


  Maak melding

 24. debora
  ik ben het volkomen met je eens,laat men leren om belastingen te betalen.men heeft in surgeen benul van deze dingen.laat een ieder die een auto heeft flink belasting betalen.dan alleen kan een land vooruitkomen.
  wegen zijn bar en bar slecht gewoon belasting betalen.


  Maak melding

 25. wanneer we schrijven over winkeliers die niet willen betalen , zijn het niet de buitenlandse winkeliers maar onze eigen surinaamse winkeliers die niet willen betalen .
  en dan hebben ze het over opbouw van su , so wo tang .


  Maak melding

 26. Beste Anne en Debora,

  Er wordt heel veel aan voertuigen belasting betaald in Suriname. Voor elke liter brandstof wordt er Governement take betaald. Per jaar is het een heel groot bedrag.


  Maak melding

 27. Winkeliers zorgen reeds zelf voor het ophalen van bedrijfsvuil of voeren het zelf af. De vuilophaal van lanti is beperkt tot huisvuil. Ze nemen geen bedrijfsafval mee. Probeer maar eens een kartonnen doos met de reguliere vuilophaal mee te geven. Dat gaat niet. Allen die denken de winkeliers profiteert met de reguliere vuilophaal, moeten maar eens hun kop uitsteken en kijken hoe bedrijfsvuil wordt afgevoerd. Dit (on)ding van Parmessar heeft ook niks met het milieu te maken. Eenmaal opgehaald belandt die berg afval gewoon op de vuilstort. Per definitie heb je niks voor het milieu gedaan. Dat de straten vies en vuil zijn heeft te maken met het gedrag van de surinamer. Alle shit dumpen ze op straat. Maakt niet uit wat het is. Ga maar kijken in riolen van de zogenaamde volksbuurten. Een en al shit op straat en in de riolen. Dan zeuren ze dat de boel onderloopt bij de minste en geringste regenbui. Parmessar is bezig zijn financieringstekort te dekken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.