maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameRechtsreeks gekozen president Suriname in de maak

Rechtsreeks gekozen president Suriname in de maak

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 sep – Een rechtsreeks gekozen president is een kwestie van tijd. Aan het ontwikkelen van de benodigde wetgeving zal het in elk geval niet liggen. De commissie Grondwetsherziening heeft die wetgeving al geformuleerd.

Volgens de commissie zijn er genoeg redenen om te kiezen voor het presidentieel stelsel. “De geest van de grondwet van 1987 is meer gericht op het hebben van een presidentieel stelsel. Dat houdt dus ook in dat de president en de vicepresident rechtstreeks gekozen zouden moeten worden”, zegt commissievoorzitter Sam Polanen tegenover de Ware Tijd. Alle voorstellen worden binnenkort al gepresenteerd aan president Desiré Bouterse.

In oppositiekringen wordt voorzichtig gereageerd. “Elk stelsel heeft zijn voor- en nadelen. We moeten kijken of het presidentieel stelsel meer voordelen zal hebben dan het huidige systeem”, zegt parlementariër Shailendra Girjasing (Nieuw Front/VHP). Theo Vishnudatt, partijgenoot van Bouterse, is opgetogen. “Heel vaak wordt het volk na de verkiezingen geconfronteerd met kandidaten waarover ze het oneens is.” Daar kan nu mee worden afgerekend.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

62 REACTIES
 1. Suriname en een rechtstreeks gekozen President,
  Suriname is daar nog lang niet aan toe geloof mij nou maar.
  Waarom zouden wij een rechtstreeks gekozen president willen hebben, enkele voordelen worden inderdaad genoemd en die kloppen dan ook wel.
  Laten we het eens over de nadelen hebben?!
  _ directe macht geven aan een President? ik zet er mijn vraag tekens bij hij hoeft dan dus geen toestemming te hebben van het parlement of huis van afgevaardigden om iets te ondernemen! kijkende naar de politicie zoals die er nu bijvoorbeeld zitten lijkt me dat een domme zet.
  – En kom op zeg we leven in een land met laat ik het ruim nemen 700.000 inwoners, een dergelijk systeem is dus heel makelijk beinvloedbaar door een rijke politicus die graag President wil zijn, alleen maar om de titel en de macht die dat met zich meebrengt, ik denk niet dat Suriname hier op zit te wachten.

  Dus ik zeg niet doen, want uit het verleden is al bekend dat als een persoon en zowel staatshoofd als regeringsleider en daarnaast ook nog eens opperbevelhebber is, ons dat gaat brengen.


  Maak melding
 2. wie vraagt hierom?

  is het een NDP zet om bouta weer te verkiezen?

  eerst corruptie wet aannemen
  eerst one man one vote
  eerst 8 december proces
  eerst aannemen wet dat mensen met veroordeling niet verkiesbaar (bouta, somo, brunswijk, alibux, boereveen)

  dan pas deze ndp flauwekul


  Maak melding
 3. Kamper, Bouta gedraagt zich al precies zo als het schrikbeeld dat je schetst, hij doet wat hij wil, hij voert een CTU in terwijl dat niet zou mogen, hij zorgt voor amnestie voor zichzelf en niemand doet hem wat, hij bezoekt het parlement nooit, hij legt dus geen verantwoording af, het maakt dus niets uit of de parlementariërs slapen of niet. En denk je echt dat er nu geen mensen omgekocht (hoeft niet per se met geld te zijn gebeurd) zijn door een rijke persoon (partij) die president wilde worden? Hoe komt het dan dat Somo en Brunsie plotseling stemden voor Bouta? Misschien is ht juist moeilijker om alle 700.000 mensen om te kopen, nu hoef je b.v. alleen Somo om te kopen, de rest van zijn kudde doet toch wat hij wil, vooral omdat hij ze kan controleren (wie voor is steekt zijn hand op), wanneer ze rechtstreeks kiezen kunnen ze zeggen dat ze zullen doen wat hij zegt maar in het stemhokje doen ze toch wat zij zelf goed vinden.

  Er moet alleen ook voor gezorgd worden dat de president AFGEZET kan worden (nu is dat praktisch onmogelijk), dan is er geen vuiltje aan de lucht.


  Maak melding
 4. Hoeveel macht willen wij burgers aan een persoon geven? In de huidige regering is het al zo dat de ministers haast niets te zeggen hebben.Alles wordt door de president en zijn medewerkers bepaald.Moet de president straks ook bij decreet kunnen regeren? Ik denk niet dat zoiets past in onze samenleving.


  Maak melding
 5. Vooral moet Vishnudat voor vechten dat de presidents kandidaat een onbesmet iemand is.Niet iemand die in zijn eigen land amnestie afdwingt en voor ‘werkbezoeken’aan bevriende natie’s sluipwegen moet nemen.
  Als deze bepaling wordt aangenomen dan gaat het erg moeilijk zijn iemand te vinden in politiek Sur.


  Maak melding
 6. Mi Switie Sranang,

  hier 6 rechtsreekse mogelijkheden;

  gaat U voor Male Pres, dan….DADA SOMO LONNIE

  gaat U voor Female Pres…Jenny -van dijk-Silos – Amofo

  als U **bepaalde arbeidsluie buurten** echter het geduld kunt opbrengen voor pakweg 30 jaar, da kunt U dan stemmen op Baby Dino 🙂


  Maak melding
 7. “”Vrijdag 13 september 2013 om 13:03 uur, door skopoe

  wie vraagt hierom?

  is het een NDP zet om bouta weer te verkiezen?””

  Sam Polanen is pro-DiDiBri, omdat toen hij naar Suriname kwam, de NPS hem geen minister wilde maken.


  Maak melding
 8. Deze horror regering moet eindelijk eens een keer opsodemieteren!

  Er zijn andere belangrijkere zaken die opgelost moeten worden.

  “Betalingsverkeer staat ligt vast.”
  GFC 13 sept 2013

  “ Het betalingsverkeer vans de Staat ligt momenteel zo goed als vast door een enorme tekort aan financiën.
  De overheid is niet in staat de rekeningen van zowel parastatale bedrijven als particulieren te betalen.
  Dit is al een jaar gaande. Hoewel dit steeds wordt ontkend, blijkt nu dat de Wegenautoriteit vanaf het jaar 2011 niet is uitbetaald.”

  “De Staat moet een bedrag van SRD 85 miljoen uitkeren aan deze instantie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van wegen en bermen.
  Vernomen wordt dat ook Bakkerij Hollandia de toevoer van broden aan de gevangenissen heeft stopgezet, omdat de overheid ook hier in gebreke is gebleven.
  Andere bedrijven waar de overheid openstaande rekeningen heeft zijn: de SLM, SWM en EBS.”

  Dit is de 2e krant die melding maakt van de gebrekkige financiële wantoestanden en onkunde van deze Horror regering.
  Gaan ze nu eisen dat alle kranten een rectificatie moeten plaatsen….


  Maak melding
 9. die k a o l o s van de NDP hebben mamjo platgelegd

  deng mang sabie takie drape oenoe beng fire them mars

  ala sanie beng kong na doro drape

  BOUTA GO HOME, BOUTA GO TO JAIL, BOUTA BITE THE BULLET


  Maak melding
 10. Esmarald who the hell are you any way.
  Zal je dat ook durven roepen tegen deze Ned.regering?Zeer zeker niet,ga hier protesteren tegen alle onnodige bezuizigingen ipv je tijd verdoen met Surinaamse zaken,want niemand in Suriname die daar aanstoot van neemt,kwallebak.
  Steeds maar weer het gedonder hier:De beste stuurlui staan aan wal,hier in Ned. hebben jullie niets in de pap te brokkelen dus komen jullie hier maar niets zeggende rommel typen,Get A Life zou ik zeggen,ga jullie je hier bezighouden met de enorme bezuinigingen,of treft het de Surneds allochtonen niet, aan me hoela jullie zullen het nog slechter hebben dan anderen denk ik zo.
  Laat Suriname en de Surinamers met rust,want daarheen zullen jullie nooit meer gaan.GEEN SOOS,alleen maar werken,werken en nogmaals werken iets wat niet in het woordenboek van de meeste Surneds voorkomt.


  Maak melding
 11. http://www.allekabels.nl/vga-kabel/7209/1049155/vga-naar-vga-dvi-splitter.html
  Suriname is te klein voor een systeem van direct gekozen president. Zoals altijd is het de opportunist die deze stap wil maken. Dat is dus Bouterse. Kleine bevolking, even wat geld rond strooien (welke al eerer waren gepikt vd staat natuurlijk) en strooien met die pindas.

  Maar als we reel zijn dan gecraagt deze Pres zich al als een direct gekozen Pres. Doet waar die zin in heeft en laat zicht niet beletten door DNA of welk ander instituut. Dus informeel hebben ze dit al in Suriname.
  Kijk maar naar de landen in de omgeving en enkele landen in de rest vd wereld war de grootste boeven met 90% worden herkozen terwijl 80% van het volk dood gaat van de armoede en honger. Maar een trots dat ze zijn op hun president.
  Zo dus ook in Suriname mensen. Deze zet komt niet zomaar. Het stemvee in de DNA zal wel meegaan. Meen wel dat voor wijziging 75% voor moet zijn. Dus wat lastiger maar waar een wil is is een weg.
  Bouterse als dank voor alle goede dingen welke hij heeft gedaan voor het land en volk gaat met ruime meerderheid worden herkozen. Verder was het plan om later zoontje naar voren te schuiven als opvolger. PA staat achter zijn zoon die het levenwerk gaat voortzetten (ala Haiti en Noord Korea). Jammer dat zoon een slippertje heeft gemaakt en nu mogelijk vele jaren zal moeten brommen op uitnodiging van de Amerikanen.

  Dus heel dit verhaal komt niet uit de lucht vallen. Boiterse heeft het drukker met zijn zaken uit te veoeren dan het land te besturen. Als dit niet zo is waarom zijn er dan constant crash programmas en meer van dat soort onzin maatregelen.
  Zand in de ogen strooien vd burgers en zo af en toe een BB met R en feest. Dat houd ze wel zoet


  Maak melding
 12. Zal de pres. gehoor geven en hieraan werken. Neen en waarom, zie zijn I’m nasty wet en de wet tegen zijn corruptie. Men moet dom zijn om te geloven dat roofdieren in schapen zullen veranderen.


  Maak melding
 13. @Maartje.

  Fok Off..
  Denk niet.. dat je hier effe met je koloniaal vingertje mag zwaaien, omdat je met een suri-kill bent getrouwd.
  Jij bent een aanhangsel en hoort er niet echt bij.

  Durf jij iets te zeggen over Rutte?
  Want voorlopig klagen jullie allen steen en been, maar niemand die het initiatief neemt, om te protesteren op het malieveld.
  Waarom zou ik moeten protesteren? Het is jou land, of niet dan…
  Ruim lekker je eigen zooi op trut.
  Op Prinsjesdag heeft Mark, een leuk presentje voor jullie in het verschiet… whahahahahaha..

  Wij(2 werkenden), hebben niets van doen met de bezuinigingen.
  Als je een goede baan hebt en geen toeslagen krijgt, dan gaat het leven gewoon door.
  Wij zijn bereid in te binden, zodat het sociale systeem behouden kan worden.

  Maar… als je teert op de toeslagen van de Overheid, en ook nog teert op de inkomsten van je suri-man, tsja, dan heb je het zwaar ja, zielughhhhhh
  Typical Dutch woman:te lui om een poot uit te steken,de man moet alles doen……

  Wie ik ben?

  Ik ben Esmerald, niet eens een nickname ken je goed overnemen.

  Oprotten bitch!!!! Terug naar je mand.
  Gaat alvast koken voor je vent, of moet hij vandaag, voor de zoveelste keer brood eten.

  Soos..??????
  Mie gado, o owroe a meisje dis de, 67 plus??? Whahahahahahahahaha..


  Maak melding
 14. Als we toch gaan hervormen;
  Alleen kandidaten van onbesproken gedrag mogen meedoen aan verkiezingen.
  Recall mogelijkheid bij referendum als 10% van de stemmers een petitie kan aanbieden.


  Maak melding
 15. @Maartje

  ,jij moet je mond echt dicht houden. Waarom maak je telkens weer een vergelijking tussen Nederland en Suriname!!
  Als geboren Surinamer mag je je mening geven zelfs al zit je op de maan!
  Misschien woon jij in Suriname,maar om het land te helpen bevrijden van deze criminele regering daar doe je geen moeite mee!
  Dus laat ons , de rechtgeaarde surinamers het gevecht leveren ,en jij mag aan de zijlijn gaan staan en nals een bobo toekijken ,okay!


  Maak melding
 16. Hahhahahaaaaa,als de ndp criminelen in de huidige regering van vandaag zich echt gaan houden aan regels en wetten dan zijn wij binnen enkele seconden bevrijdt van deze criminele ndp regering en ook het bouta amnestie zal tot het verleden gaan behoren en boutaatje in de gevangenis!!!


  Maak melding
 17. Dus laat ons , de rechtgeaarde surinamers het gevecht leveren ,en jij mag aan de zijlijn gaan staan en nals een bobo toekijken ,okay!

  En dat zegt de rechtgeaarde Hindoestaanse azijnpisser, pantoffelheld, pedofiel en racist. Wordt hij vandaag nog gekker?


  Maak melding
 18. @ Kamper

  Geen slapende honden wakker maken. Daar gaat mijn plan om elke Surinamer met Euro 1000,– om te kopen en president van het land te worden.

  Met een maand gratis vakantie voor al mijn vrienden op dit forum.

  Ray mag in mijn paleis logeren en de rest in Grand Torarica !

  Als Brunsie het kan met zijn flappen, dan lukt mij dat absoluut ook.

  SURINAME FOR SALE !

  LOL


  Maak melding
 19. Deze regering zou er goed aan doen om geen enkele vergaande staatsbeslissingen te nemen.
  De risico dat het totaal mislukt en zelfs averechts disastreus afloopt is te groot gezien zijn totaal falend beleid.
  Als bouta nu al een mislukkeling is als president zal het ook altijd blijven zijn.


  Maak melding
 20. Velen van jullie hier denken dat wij Surinamers dom en achterlijk zijn. Wacht maar af tot wij het tegendeel zullen bewijzen.
  Ik ga voor een president en vice president die rechtstreeks door het volk wordt gekozen, dan voorkom je al het gerommel na de verkiezing van partijen die altijd voor eigen familie en vrienden belang gaan.

  De winners take it all, de president benoemd dan zijn regering en ontslaat wie hij wilt.

  Nu zitten wij met somohardjo en brunswijk ,ieder keer weer met dat politiek gelul en bedreiging.

  Dan krijgt een ieder de kans om zich verkiesbaar te stellen voor de presidentschap, geschoold of niet geschoold, het volk kiest dan wie hij of zij willen.


  Maak melding
 21. Ben het 100% met je idee eens’michael.Ik denk dat er heel veel van onze land-genoten die hier zijn ,wat zouden kunnen betekenen voor de de surinaamse gemeenschap in su.Velen zouden de kennis die zij hier hebben opgedaan daar tot ontplooiing kunnen brengen.Van metselaar tot hoog-geschoolden.Maar ,ja surinamers zijn surinamers gebleven”over genomen van moeder op kind.Met elkaar in strijd,wie aan de macht mag komen,zich verrijken,en dan vertrekken.En de bevolking maar armoede lijden,dezelfde bevolking die hen aan de macht heeft gebracht. Hindoestaanse ,creoolse’javaanse,bosland-creolse….enz…….ouders leren hun kinderen van jongst af aan om te stemmen op de partij van hun afkomst(een dodelijke les,voor het land)


  Maak melding
 22. Aan mensen met een vreemde nationaliteit is in deze niet om een oordeel gevraagd. U bent in Suriname niet tot stemmen gerechtigd. Buitenlanders zitten al genoeg te stoken in uitgesproken Surinaamse aangelegenheden.


  Maak melding
 23. @Midete

  Wat jij doet is een frontale aanval op een persoon ipv de inhoud te beargumenteren.

  Anyway, ik vind een direct gekozen President veel beter voor Suriname omdat ik verwacht dat de chantagepolitiek daarmee is opgelost.

  Als de NDP zelfs nu aangeeft dat de President van onbesproken gedrag moet zijn en met zo’n wetsvoorstel komt, dan is dit niets anders dan een sneer naar de oppositie, aan wie we president Bouta te danken hebben.

  Want die hadden heel makkelijk zo’n wetsvoorstel kunnen indienen.

  Toch geloof ik niet dat dit menens is, het lijkt mij een afleidingsmanoeuvre. Ik vermoed dat we binnenkort ook het wetsvoorstel anti-corruptie mogen verwachten. Als ik Bouta was, zou ik dat net voor de verkiezingen lanceren…..zodat hij zijn opvolger precies zo een hak kan zetten als zij dat hem gezet hebben met Fiso2.

  Of misschien komt hij ook nog wel met een Fiso4, iedereen 50% erbij net voor de campagne.


  Maak melding
 24. Het is al ruim een jaar dat deze regering haar lopende rekeningen niet kan betalen. Hoe durft deze DWAAS te praten over Fly-Overs en nog meer van die Bulshit.

  Begin gvd eerst je rekeningen te betalen en als je dat niet kunt,ben je in mijn ogen zeer onbetrouwbaar om zaken mee te doen.

  DDB, je voert een financieel wanbeleid die zijn weerga niet kent.Jij richt Suriname ten gronde. HOEPEL GAUW OP!!!!


  Maak melding
 25. laat de regering(bouterse)zijn werk doen,en klagen jullie niet zooooo als blinde varkens die alleen maar hun buik vol willen eten van het rotzooi van de aarde.
  positieve discussie is opbouwend,als jullie dat niet kunnen”houd dan jou mond,of gaat ergens anders jou gall spuiten.

  het surinaamse volk en regering heeft geen een van jullie kwaad aangedaan,waarom halen jullie in alles suriname naar beneden’zonder een grondige reden of tastbare of document bewijzen”het kwalijke is dat het vaak suris die in su geboren zijn die zulke uispraken naar voren haald,de suris die in nederland geboren zijn hebben geen weet van wat er precies in su gebeurd”zij zouden hun mond moeten houden om kennis van hun ouders land op te doen,’als het nu negatief of positief is en de ware geschiedenis over hun voorouders bij gebracht moeten worden.


  Maak melding
 26. Nu roepen NDPers steeds, onterecht, dat Bouterse de democratisch gekozen president van Suriname is. Als de president rechtstreeks gekozen wordt door het volk, zal ik, wanneer men eventueel gaat beweren dat Bouterse, Brunswijk, Somohardjo, Dino of Agu Leo democratisch gekozen is, dat niet meer tegenspreken.


  Maak melding
 27. In ander nieuws las ik net dat Desi Bouterse op baka bana tori heeft laten weten niet naar New York gaan omdat het binnenlands beleid voor gaat?
  Nou, dat is een van de kleine voordelen van het feit dat zijn zoon een paar km verder van het VN gebouw is opgesloten. Of misschien omdat er een tekort is aan vaseline voor Desi zelf in geval hij besluit toch te gaan naar New York.
  Ik weet zeker dat de FBI/CIA hem dan ook direct uitnodigt voor een speech op hun kantoor. LOL


  Maak melding
 28. President Desi Bouterse gaat volgende week niet naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).
  Dat zei hij vrijdagmiddag in het programma Bakana Tori op de SRS. Als reden voor zijn afwezigheid bij de belangrijkste vergadering van de VN noemt het staatshoofd de jaarrede die hij moet voorbereiden. Het binnenlands beleid gaat ten allen tijde voor, zei Bouterse

  Dit was voorzien door diverse posters er werd gezegd dat ie bang zou zijn dat zoon lief had gesloten. Dus blijft hij liever in veilige oorden.


  Maak melding
 29. @ Zomaar

  Iedereen weet ZOMAAR dat de Surinaamse staatskas LEEG is en dat devaluatie SRD spoedig komt !

  Iedereen weet ZOMAAR dat de Amnestiewet ingaat tegen een verbod in de grondwet, dus is hij ONGELDIG !

  Iedereen weet ZOMAAR dat de wet Constitutioneel Hof,ook ONWETTIG,ONGELDIG en ONGRONDWETTIG wordt, wanneer ongeschoolde NDP-vriendjes (GEEN RECHTERS), de Rechterlijke Macht van Suriname, opdrachten kunnen geven hoe zaken te interpreteren.

  Iedereen kan ZOMAAR een staatsbegroting maken die any time wordt gewijzigd voor honderden miljoenen presidentiele uitgaven en driehonderd miljoen en meer voor opvullen van het enorme gat bij begroting OW, die de vorige minister heeft geslagen.

  Iedereen weet ZOMAAR dat thans onrendabele kuluitgaven worden gedaan uit de goud- en andere reserves (EIGENDOM VAN HET VOLK VAN SURINAME), die het vorige kabinet, van de door de NDPers gehate Opa Vene, heeft achtergelaten in de staatskas !

  DUS ZOMAAR !!! EN GEEN PRAATJES !!!


  Maak melding
 30. nu al worden geen enkele rekeningen betaald,

  poppenkast wordt niet bezocht,

  beloftes worden niet nagekomen,

  geen enkel project door de regering toegezegd wordt uitgevoert.,,

  parastatale bededrijven liggen plat niks wordt gedaan.,

  alle proecten liggen stil

  lonen worden niet uitbetaald..

  de hoofd verdacht moordenaar gaat durft niet naar de vn te gaan in new-york,ondanks zijn amnestie onschendbaarheid als opperhoofd..

  maar we willen hem graag terug als bende lijder..

  hoe diep kun je vallen,wat een waardeloze volk zijn we toch..


  Maak melding
 31. Wat voorspelde ik 2 weken geleden: Deze schijtluis gaat echt niet naar de USA….

  Bouterse gaat niet meer naar VN-vergadering

  President Desi Bouterse in 2010 tijdens de VN-vergadering in New York. President Desi Bouterse heeft vanmiddag meegedeeld in een gesprek met Clifton Limburg in Bakana Tori op SRS dat hij de volgende week niet meer naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaat. Hij moet de jaarrede voorbereiden. “Het binnenlandse beleid gaat te allen tijde voor”, zegt Bouterse.


  Maak melding
 32. Bouterse heeft opdracht weer president te worden in 2015
  Bron: (starnieuws.com)

  Dus DADA wenst in 2015 rechtstreeks gekozen te worden.

  Lonnie BRUNSIE wordt dan vice-pres.


  Maak melding
 33. Beste Fer E

  Het is altijd 1 april in Suriname….

  “Bouterse kondigt tramverbinding Paramaribo-Para aan”

  Geen cent te makken maar wel een tramlijn… Wat een fantast.


  Maak melding
 34. Ik heb gelezen in DWT dat DDB gezegd heeft dat er een TRAMLIJN komt van Paramaribo naar Para.

  Deze tramlijn gaat heten de DINO LIJN want onze CRIMINEEL gaat nooit meer voet zetten op Surinaamse Bodem.

  DDB is totaal schaamteloos om de Surinaamse bevolking voortdurend GEBAKKEN LUCHT te verkopen.

  In mijn ogen is deze MAFKEES TOTAAL GESCHIFT; 18000 WONINGEN, FLY-OVERS, 4-BAANSNELWEG BRASIL, DIEPZEE HAVEN, LANDBOUWSCHUUR-CARICOM, GOUDENKERST,TRAMLIJN DINO


  Maak melding
 35. wat hierbij een grote rol gaat spelen maar waarschijnlijk nog niet overdacht is , is het hoe een prseident gaat regeren als zijn partij in het parlement niet de meerderheid heeft, geen enkele begroting wordt goedgekeurd. dan krijg je de amerikaanse poppen aan het dansen.


  Maak melding
 36. Beste mensen ik lees net op de site van de waretijd,Dat desi bouterse een oplossing heeft voor het verkeersprobleem.
  N.L.dat er een tramverbinding komt van Paramaribo naar Onverwacht.Het is al in de maak.Tell me wat maakt deze man van ons geliefd land.De trottiors kan hi niet aan brengen.Armoede kan hi niet bestrijden.Woningen kan hij niet opzetten.Alle woningen die nu opgeleverd zijn,zijn door mensen die een hypotheek kunnen betalen.Wat grijpt deze man de ullusies van daan Wat een lompert zeg.En het arme volk rent hem achterna,LEES MAAR OP DIE SITE VAN DE WARE TIJD!AI BAJA.


  Maak melding
 37. Ai brada nanga sisa,nu gaan de poppen dansen.Het wordt
  spannend.Papa Desi speelt verstoppertje.
  Dada durft niet naar VS te gaan,omdat de Marchals op hem staan te wachten.Misschien boekt hij een enkel ticket
  naar vriendje Obiang.Daarom heeft dada een sleutel van Obiang gekregen.Ai mi Gado a boto au soengoe now.


  Maak melding
 38. Voorbereiding rechtstreeks gekozen President :

  1. Vooraf strenge anti-corruptie-wet invoeren
  2. Ook een screeningswet die onbesproken gedrag
  als eerste eis stelt aan de kandidaten. Criminelen
  worden uitgesloten.
  3. Grondwet moet regeling bevatten voor afzetting
  President bij schending Grondwet, wetten en verdragen.
  4. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht
  (inclusief een echt Constitutioneel Hof)moet
  beter verankerd en gewaarborgd worden, bijvoorbeeld
  met inschakeling van het Inter Amerikaanse Hof voor
  de Mensenrechten en/of de Verenigde Naties.
  5. Er dient evenwicht te zijn tussen de diverse
  staatsinstituties die de macht uitoefenen/bezitten.
  Naast de President moet er minstens sprake zijn van een
  onafhankelijke Rekenkamer met bevoegdheden, een
  Accountantsdienst met bevoegdheden en een
  onafhankelijke monetaire autoriteit met
  bevoegdheden.
  Zo kan getracht worden een DICTATUUR af te wenden in
  Suriname.

  De tekenen van deze DICTATUUR zijn er reeds : Zie de zogenaamde Amnestiewet, die ongeldig is, want in strijd met een verbod in de Grondwet.
  Zie de instelling van de illegale CTU, een extreem gewapende macht, die de Grondwet niet noemt of kent.
  Zie de presidentiele uitgaven (een soort begroting) die plotseling als kostenpost, achteraf naar de DNA wordt gezonden.

  PS: De President gaat niet naar de Alg Vergadering van de VN in New York, er zijn onvoldoende dollars.


  Maak melding
 39. Ik heb geen bezwaar tegen dit voornemen, maar wel moet er eerst een profiel komen voor het ambt president van Suriname. In dit profiel moet uitdrukkelijk opgenomen zijn dat een eventuele kandidaat moet voldoen aan de volgende eisen:
  – kandidaat mag geen strafblad hebben, niet in binnen en buitenland
  – kandidaat moet op z’n minst een afgeronde hbo-opleiding hebben en van onbesproken gedrag zijn
  – kandidaat moet 40 jaar of ouder maar niet ouder dan 65 jaar zijn
  – de gekozen president mag slechts 2 termijnen aangesloten president zijn, echter als iemand na 1 termijn geen president meer is mag hij dat nooit meer worden.

  Dit moet grondwettelijk worden vastgelegd en slechts mag worden gewijzigd als 90% van het parlement voor die wijziging is.

  Wij moeten ons land beschermen tegen criminelen a la D Bouterse, dit tragedie mogen we ons niet meer laten overvallen.
  Willen we vooruitkomen moeten we deze drastische maatregelen grondwettelijk vastleggen om criminelen als D Bouterse, R Brunswijk, S Somohardjo en anderen te stoppen.

  D. Bouterse hoort in de verste verte geen president te zijn in ons land, deze man hoort de doodstraf te krijgen.

  Deze draconische maatregelen zijn goed voor Suriname doordat 70% van de bevolking zeer laag tot geen opleiding heeft en een makkelijke prooi is voor criminelen als D. Bouterse.
  Dit deel van de bevolking stemt al voor een crimineel als D. Bouterse voor een gratis portie bamie en een liter bier.Dit deel van de bevolking heeft geen weet van wat voor schade het aanricht voor Suriname op de langetermijn.

  We mogen dit niet meer laten gebeuren anders zal ons land in deze eeuw alleen maar op achteruitgaan.

  We zijn beter af zonder D. Bouterse en zijn gang.
  Ik hoop van harte dat de CIA D. Bouterse komt ontvoeren en nooit meer laat terugkeren naar Suriname.

  We verdienen als volk een beter iemand dan deze idiote crimineel.


  Maak melding
 40. Dit is een duidelijk bedachte strategie om Bouterse weer aan de macht te helpen.Voor de verkiezingen zullen grote groep mensen omgekocht worden.Vooral de jeugd zal hiervoor te vinden zijn,omdat de jeugd zich niet verder heeft laten ontwikkelen op het gebied van kennis maar op materie.


  Maak melding
 41. @marcel
  Wij inwoners weten dat niet,maar de CIA weet dat wel.
  Er zijn genoeg verraders om hem heen.
  Zo wist de Braziliaanse generaal Venturini (helemaal in een kraakhelder wit kostuum) hem enkele jaren geleden ook precies (op de schoen !!!!!! 😆 ) te vinden.
  Zijn chauffeur reed hem,na onaangekondigde landing van een Braziliaans Hercules vrachtvliegtuig op het JAP,in een jeep regelrecht naar het plekje waar hij(Bouterse) zich bevond!
  WEET JE DAT NOG?


  Maak melding
 42. hoe kan je achter een moordenaar aanhollen en een tweede termijn gunnen..

  hij is nu zittende en kan geen bal uitvoeren,wat gaat hij in de tweede termijn kunnen doen..

  welke idioot wil deze moordenaar nog ondersteunen die laf-aard..

  als hij ballen had,dan was hij wel naar de v.n. geweest om op te komen voor het land,maar hij is totaal ongeschikt..

  wat zou hij dan zeggen,,,dames en heren mijn zoon is hier veilg opgeborgen in new-york..


  Maak melding
 43. @Afro, ik onderschrijf jouw zienswijze en criteria. Ik hoop dat de zogenaamde staatsrechtsgeleerden ook een profielschets maken. Verder zou de rechtsreeks gekozen president niet voor de verkiezingen in 2014 zijn intrede moeten doen. Da zou op z’n vroegst voor de verkiezingen van 2020 moeten ingaan. Het staatsbestel moet de tijd hebben om zich daar naar in te richten en ook de bevolking moet die gewenning ondergaan. Een gekozen president kan zich als een absolute vorst gaan gedragen. En ik moet er niet aandenken dat het de figuur Bouterse is.


  Maak melding
 44. Dagoebalsingh
  De vergelijking die je maakt is onjuist. Je zou tenminste in plaats van ‘racist’ een naam moeten noemen. B.v.
  Liever Bouterse als president dan Somohardjo. Of , bij vervanging van ‘bouterse’ wordt het: Liever een crimineel dan een racist. Jouw gekozen naam reflecteert exact jouw denken.


  Maak melding
 45. “”Vrijdag 13 september 2013 om 18:30 uur, door blakaboy

  @Midete

  Wat jij doet is een frontale aanval op een persoon ipv de inhoud te beargumenteren.

  Anyway, ik vind een direct gekozen President veel beter voor Suriname omdat ik verwacht dat de chantagepolitiek daarmee is opgelost.

  Als de NDP zelfs nu aangeeft dat de President van onbesproken gedrag moet zijn en met zo’n wetsvoorstel komt, dan is dit niets anders dan een sneer naar de oppositie, aan wie we president Bouta te danken hebben.

  Want die hadden heel makkelijk zo’n wetsvoorstel kunnen indienen.

  Toch geloof ik niet dat dit menens is, het lijkt mij een afleidingsmanoeuvre. Ik vermoed dat we binnenkort ook het wetsvoorstel anti-corruptie mogen verwachten. Als ik Bouta was, zou ik dat net voor de verkiezingen lanceren…..zodat hij zijn opvolger precies zo een hak kan zetten als zij dat hem gezet hebben met Fiso2.

  Of misschien komt hij ook nog wel met een Fiso4, iedereen 50% erbij net voor de campagne.””

  == Ik kan mijn reactie niet terugvinden, maar:

  == Ik ben in principe voor rechtsstreekse verkiezing van een president, maar ik ben nog meer voor een ethische regeringssamenstelling. daar bedoel ik mee dat de grootste partij eerst mag onderhandelen en de zaak afgeeft aan een informateur enz. De voorzitter van en hooggerchtshof zou uitstekend de functie van de koningin kunnen vervullen (is wat onpartijdiger, hoop ik). Met dit volk is alles een probleem. Als nu Bokito zegt dat iedereen 10 kg. goud krijgt als hij wint, stemmen de meeste Surinamer op hem. One man, one vote, ook in het binnenland graag, maar als stommelingen die niet snapen hoe ze worden belazerd mogen stemmen en driekwart van een land bestaat daaruit, dan brengt geen enkele verkiezing uitkomst.

  == Voor de NDP is DiDiBri van onbesproken gedrag (evenals Obiang en zijn zoon, Dino, Idi Amin, Pinochet, …. ), dat zet dus geen zoden aan de dijk.

  == het front had verwacht de verkiezingen te winnen, FISO was dus niet om de opvolgers een hak te zetten, maar om de kromgegroeide verhoudingen ten gevolge van Bosje (strategische groepen) wat te corrigeren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES