Nog steeds niet genoeg plek in secundair onderwijs

11

PARAMARIBO, 15 aug – Het garanderen van een studieplek voor elk in het secundair onderwijs of VOJ (Voortgezet Onderwijs Junioren, red.) blijft voorlopig een ideaal. Een ideaal op grote afstand. Hoewel de huidige regeerders er een heuse doelstelling van maakten, geeft ook dit jaar weer de nodige koppijn. Het secundair onderwijs, met name het Mulo, is veel minder grijpbaar als het aankomt op het inschrijven.

Ook dit jaar weer blijkt de chaos niet buiten de deur te houden, inspanningen van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, ten spijt. De bovenbouw, VWO en ander middelbaar onderwijs, is in dit opzicht veel meer beheersbaar gebleken. De chaos van een dikke drie jaar terug, behoort tot het verleden. Het beeld van voor de school bivakkerende ouders behoort tot het verleden. De inschrijvingen, ook op de meest populaire VWO-scholen, is vrij vlekkeloos verlopen.

Jammer genoeg kan niet hetzelfde gezegd worden van de onderbouw. Het tekort aan studieplaatsen blijkt zoveel groter en moeilijker op te lossen. Het aantal kandidaten is ook zoveel meer. Hetzelfde kan gezegd worden van de mate van waardering voor het Mulo ten opzichte van alternatieven. Dit jaar waren ze er weer, de ouders, en menige jongeling, in compleet kampeeroutfit. Nog zijn er die geen plek hebben kunnen bemachtigen.

Ouders en of verzorgers die hun kroost nog niet hebben kunnen inschrijven op een VOJ-school worden nu netjes opgeroepen om “niet in paniek te raken.” Het laatste is terecht opgemerkt. Afdelingen van het ministerie worden haast onder de voet gelopen. “Ouders hoeven zich niet te begeven naar het hoofdkantoor van het Minov”, heet het nu nadrukkelijk. Er zijn extra registratiedata ingelast in meerdere buurten. Het ministerie blijft erbij dat ieder kind uiteindelijk wordt geplaatst.


11 REACTIES

 1. De organisatie van Carifesta 2013 in Suriname zal ongeveer 17 miljoen SRD kosten.

  Dit moet echter als een investering beschouwd worden volgens Ivan Graanoogst, voorzitter van de organiserende commissie. Als het land een goede indruk maakt op de gasten, kunnen er volgens Graanoogst door de jaren heen nog 🙂 honderden miljoenen dollars 🙂 aan toerisme worden verdiend. Dit zei de voorzitter gisteren tijdens een persconferentie op het Kabinet van de president.

  School is idd secundair, wij gaan middels feesten voor de grote poen….ja tog volk?


  Maak melding

 2. Men moet er rekening mee houden dat de modernisering van het onderwijs ook meer geslaagden tot gevolg zal hebben.Ook de aanpak van het huisvestingsvraagstuk zal als effect hebben dat kinderen thuis ontspannen en beter kunnen studeren met als resultaat meer geslaagden in het onderwijs.De overheid moet op deze komende veranderingen op tijd kunnen inspelen.


  Maak melding

 3. 15 aug. 2013

  Srika ziet in dit item een contradictie in de inhoud van dit bericht.

  Henk Molenaar, Ray,Sra, Roy, Tedje,Esmerald,JOHN, ontdekken jullie maar die contradictio.Medusa, draag nu je steentje bij!

  RobG e.a., jullie kunnen dat ook ontdekken.

  Een goede training voor het lezen en argumenteren van een item.

  Srika constateert, dat de schrijver(ster) van dit item verstrikt is geraakt in de eigen beleving en rapporteren van de waarheid. Jammer.(Marhe geeft hier ook blijk van!!!)

  Srika verwacht nu heel veel reacties!
  Srika


  Maak melding

 4. Werk aan de winkel voor de nieuwe minister van Onderwijs, Adhin.
  Het is geen kunst om ambtenaren van je politieke tegenstander te ontslaan. Voor mij is dit totaal geen verdienste. Ik snap dan ook niet waaraan deze mini-ster de bekende veertjes heeft verdiend, voorlopig heeft hij nog niets gepresteerd.

  De problemen in het onderwijs worden op een presenteerblad aan deze mini-ster aangeboden.
  Eerst presteren dan een pluimpje, das een gezonde volgorde!
  Persoonlijk heb ik geen believe in mensen die zich inlaten met deze Regering, sorry alle goede bedoelingen ten spijt.

  Mijn motto; je kunt geen land opbouwen op een ‘tranendal’.
  Eerst je zooi opruimen, anders stort de boel in elkaar, vanwege een wankel fundament.


  Maak melding

 5. Een geluk bij een ongeluk, waarom; stel je nou eens voor, dat er meer dan de helft van deze schoolkinderen, geslaagd of over zou zijn gegaan! Dan zou dit probleem niet te overzien zijn, je zou dan veel meer kinderen hebben die geplaatst zouden moeten worden, met alle bijkomende gevolgen van dien! En toch is het probleem niet adequaat opgelost, weer wordt er niet op een correcte manier ingespeeld op de noden die kunnen ontstaan. Ik vraag mij constant af of deze leiders, in dit geval de “lijders” weten dat “regeren” vootuitzien is. Want waren er meer kinderen geslaagd/overgegaan, dan zou het plaatje nu heel anders uitgezien hebben! Dus, toch een geluk bij een ongeluk!


  Maak melding

 6. Dit probleem hierboven beschreven, heeft veel weg van het Vuilnisprobleem.
  Het is er altijd
  Het lijkt onoplosbaar
  Als men in een land zo’n simpel probleem niet kan oplossen wat kan men dan wel oplossen?
  Dit probleem valt op omdat het zichtbaar is. What about de problemen die voor ons niet zichtbaar zijn?

  Men zou bijvoorbeeld gewoon eerder moeten beginnen met toewijzen welk kind naar welke school zou moeten. Lang voor de examens!
  Liever een school aangewezen dan helemaal geen school.
  Welke zgn. inspanningen heeft het ministerie gepleegd?
  Daar wordt met geen woord over gerept. En die arme kinderen maar in de str.. laten zakken.
  Wat een onkunde, wat een aanfluiting…. En dit al decennia lang!
  Organiseren zit de regeerders niet in het bloed.


  Maak melding

 7. RobG moet nou eens begrijpen dat met het verdoezelen van het kwaad het erger kan worden.Zijn kinderen brengen gestolen goed thuis en profiteert mee om dan te gaan opscheppen hoe geweldig zijn kinderen zijn.
  Is dit wat de revolutie ons bracht en de zgn. nieuwe wind die moet waaien?
  Armoedig zullen we blijven en sterven als het zo moet gaan.


  Maak melding

 8. 15 aug. 2013

  Nogmaals, de inhoud van dit item is volgens de structuur van het onderwijs in Suriname,informatief, niet logisch opgesteld!

  In dit stuk komen er drogredenen voor, met als doel de lezer andere informatie dan de werkelijkheid te laten geloven en op grond daarvan te reageren. Esmerald doet hieraan mee!!

  Wie ziet dat stukje manipulatie, in het item?
  Reageren dus. Esmerald, jij kan zeker analytisch lezen.

  Lea, Leonard, Mebaryu, probeer even analytisch te lezen, en dan ontdekken jullie zeker bedoelde manipulatie in dit item.
  Srika


  Maak melding

 9. Het onderwijs probleem hoefde niet zo een vaart te nemen – in negatieve zin – ware het niet dat men in Suriname juist het onderwijs als het onder geschoven kind behandelt. Dit omdat men met niet gekwalificeerde krachten werkt. Waarom, omdat de beleidsmakers niet naar gekwalificeerden kijken maar dat zijn/hun mensen geaccommodeerd “moeten” worden, koste wat kost! Kwaliteit speelt dan geen enkele rol maar voor hen is kwantiteit het meest belangrijke, hoeveel mensen van mij zijn daar ondergebracht. En dat is een van de grootste problemen in Suriname om mensen die nauwelijks de Nederlands taal beheersen voor de klas mogen staan. Het meest ergerlijke is dat ze juist in het lageronderwijs zijn, waar de basis voor de toekomst gelegd moet worden. En juist dit is het probleem waar niemand naar kijkt, en deze kinderen moeten morgen – in het verdere leven – goede cijfers halen. Het grootste misverstand is dat deze zelfde “onderwijsgevende” niet weten om een goede onderwijs toekomst te hebben/doorstaan, je de Nederladse taal goed onder de knie moet hebben! Anders kan je het schudden, en dat is waar men nu tegen aankijkt. Natuurlijk gaat men de kinderen/leerlingen de schuld geven, van het behalen van slechte cijfers, maar wie onderlegt is weet beter. Natuurlijk waar twee kijven hebben beide schuld, maar in dit geval ligt de meeste schuld bij de “docent, de oen” voor de klas, basta!


  Maak melding

 10. ALS de kwaliteit van alle scholen even goed zou zijn, dan zou je deze chaos niet krijgen. Mie lob a minister foe onderwijs, ma a mang no mang garandeer a kwalieit. Niet een ieder is zo slim als hij is, jammergenoeg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.