Onderzoeksrapport: Surinamers trainen in ouderschap

34

PARAMARIBO, 17 jul – Surinaamse volwassenen hebben beslist behoefte aan training in ouderschap. Dit stelt een recent uitgebracht onderzoeksrapport van het ministerie van Justitie & Politie. Ouders moeten getraind worden in het opvoeden van hun kroost. Nog te veel kinderen hebben te lijden van één of andere vorm van geweld.

Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting gaat het om ruim tachtig procent van alle kinderen tussen twee en veertien jaar. Het rapport vindt geweld tegen kinderen niet meer van deze tijd. Dat zou de hele gemeenschap maar moeten worden bijgebracht. Dat is dan ook zo geformuleerd in een aanbeveling. “Ouders worden niet gedwongen, maar bijna verplicht mee te doen aan ouderschapstrainingen”, zegt onderwijspsycholoog Edwin Marshall.

Hij heeft samen met kinderrechtenspecialiste Maya Fokké – Manohar het onderzoek geleid. Nagegaan is onder meer hoe het zit met wet- en regelgeving op het gebied van kinderrechten. De nadruk valt dan op de mate van tegengaan van geweld. Het blijkt dat er wel wetgeving is geformuleerd, maar dat die nog goedgekeurd moet worden. Wetgeving tegen pesten via mobieltjes en mishandeling op school bestaat nog niet eens in concept. Dat moet zo snel mogelijk recht getrokken worden, vinden de onderzoekers. “Kinderen hebben rechten en geweld is absoluut geen onderdeel daarvan”, aldus Marshall.


34 REACTIES

 1. Begin met lonnie brunsie. De Nationale Surinaamse kampioen van onverantwoord babies maken. Deze man zou zijn nakomelingen van een tatoo (lonnie 1, lonnoe 2, lonnie N…..enz enz) moeten voorzien zodat ze onderling geen vader en moeder gaan spelen met alle nare gevolgen vandien.


  Maak melding

 2. Dit vraagt om een goed begrip.

  Het training concept,uitleg,uitvoer,is van groot belang.

  Het sociale concept zal in deze uitvoer discipline,respect naar elkaar tot stand moeten brengen.

  Deze volks globalisering in mentale gedracht moet verkeerde aangeleerd denken en gedracht naar elkaar minimaliseren/ontdoen om het eigen op de juiste spoor te bewegen.

  Het begint bij Begrip/Begrijpen.


  Maak melding

 3. Allemaal gelul. Veel kinderen in Su groeien op zonder vaders. En dat kan je niet trainen. Wordt tijd dat deze mannen verantwoordelijkheid gaan nemen.


  Maak melding

 4. Verantwoordelijkheidsgevoel is helaas heel ver te zoeken.
  Man/vrouw nemen jullie je verantwoordelijkheden en zorg dat je kind en of kinderen een goede opvoeding krijgen zodat ze later wat kunnen betekenen in de/onze samenleving. Je kiest ervoor dus zorg ook goed voor jou kind.
  Een kind moet absoluut niet gezien worden als een last, koester jou kind altijd. Sta ook erbij stil dat er anderen zijn die graag kinderen willen hebben maar niet kunnen “krijgen”.
  Een beetje pai pai op z’n tijd kan ook geen kwaad, de meeste volwassenen onder ons zijn destijds ook zo grootgebracht.


  Maak melding

 5. Zolang de vrouwen gespreid liggen en de mannen erop los beuken zal geen enkele cursus noch begeleiding effect hebben.
  Ik zou beginnen de Surinamers te scholen in normen en waarden, tolerantie en acceptatie maar ook zelfrespect zal niet moeten ontbreken.
  Zelfrespect hebben levert respect geven aan anderen die dat verdienen.
  Vraag aan de meeste criminelen of ze zichzelf respecteren.
  Het antwoord zal zijn “fa joe e bedoel libi sma nanga k. .


  Maak melding

 6. Kolo Kolo, laten we eerst beginnen de opperste leider te vervangen. Een zekere massamoordenaar annex drugdealer heeft het voor elkaar gekregen om president van Suriname te worden. In zijn kielzog heeft hij de samenleving meegetrokken. Roof en moord zijn orde aan de dag en drug dealers teisteren Paramaribo. Dit is de nieuwe standaard in Suriname geworden. Goed voorbeeld doet goed volgen ! Als de regering al een loopje neemt met allerlei regels, hoe kun je dan met droge ogen zeggen dat ouders training nodig hebben op gebied van ouderschap. Belfort heeft zelf een aantal regels aan zijn laars gelapt. Oa een huis laten bouwen door gedetineerden. En ik maar denken dat slavernij afgeschaft was. Deze regering moet oprotten !


  Maak melding

 7. Roy

  ju duivels gebroed,ju o kisi wang fong fong nanga faja udu tap ju baka.
  san ju e klets unu matie SRA,a mang fara moro ju.
  soso jarusu fu ju,kong na inie sranang dang unu o go sori ju en broko ju mars,ju dagu boij,ju e klets leki wang djonkie sang no mang feni eng pasi.
  ju ede de ondro na vutu fu SRA en dati ju sabi,dat meki ju e kosi na mang,ju ka awari.


  Maak melding

 8. Sra

  jou posting is duidelijk voor ons,een ekte su met positieve inbreng.
  de president is trots op mensen zoals jou,sterkte.
  koni.


  Maak melding

 9. ka ka boij roy

  ju e jang ala deij na ka fu ju witmang basi,unu e jang ala deij fu mama grong.
  ala deij ka ka vreij de na tapu ju tafra fu na tingie ka smeri sang ju e smerie.
  Wij weten zeker dat SRA gezonder dan jou is en gezond eet,roy,poepvlieg dat jij bent,gaat een ander bezigheid zoeken.

  wij gaan nu een djogo drinken en van de ochtend genieten en werken,’werk jij ook?daag dagu roy.


  Maak melding

 10. Aldus Santi grong uit su, deze paarse lakei die de voeten van (D)i(D)i()Brie kust. Broeder Roy heeft het goed verwoord, voor ons ben je stront. Kruip terug je grot in. Jullie beesten zijn een schande voor Suriname.


  Maak melding

 11. koos

  koos is boos,dus koos moet ook als roy kletsen.
  koos ju ede no e wroko bung’jullie zijn BOELERS,en boelers accepteren wij niet,dus lul maar zoveel als jij wil,het heeft geen enkele effect op ons die hier in su wonen,hier in su noemen wij jou zoort poepdenkers,dus,niet van belang.

  koos lust jij ook een djogo,werk jij ook?

  daag koos.


  Maak melding

 12. @koos
  Broeder Koos,
  werken houden sra en companen slechts in gedachten..
  uit welingelichte bronnen heb ik vernomen dat ze heeeeeeeel hard weglopen bj het zien van de oude Russische vlag…
  deng lessie beest…


  Maak melding

 13. Santi grong uit su, de man die ’s ochtends een Djogo gaat drinken. Zo iemand hier noemen wij een zielig alcoholist. Ik kan je verzekeren dat ik geen boeler ben. Daar in tegen ben ik van overtuigd dat jij wel voor 1 gat te vangen bent. Jij bukt graag voor je Dada Bouterse. Intussen poep jij met gemak een tennis uit.
  Ik zou zeggen ga naar Paramaribo en laat je van achteren goed nemen door de eerste beste crack junk, misschien kom je dan tot inkeer. Daaaagg santi grong uit su


  Maak melding

 14. roy,koos

  hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha,afgebluft,door surinamers die in suriname wonen.

  daag roy en koos,ik ga nu naar mijn werk,hebben julullie ook werk?iiiiiiiiiiiihahahahahahahahahah


  Maak melding

 15. @een val
  ik ga nu naar mijn werk….
  Hoezo, ga je oude vrouwtjes beroven ??

  Ga naar school en maak het ook af anders ga je ook pinaren net als de rest die geen enkel toegevoegde waarde hebben in de samenleving.


  Maak melding

 16. @Een val, ik zou zeggen maak maar een val in je doodskist pannekoek. whahahahahaaaaaaaaaa, wij ons laten afblussen door de schaamteloze Surinamers ? whahahaaaaaa je bovenkamer is niet in orde. Een volk dat niet eens in staat is om een fatsoenlijke leider te kiezen…zegt al genoeg. Hoop dat je in je val ook die megalomane president van je meeneemt. Have a nice day …


  Maak melding

 17. De volgende generatie kanslozen dient zich aan.

  Suriname noteert schrikbarende cijfers tienermoeders

  Suriname is na Guyana in de Caribische regio het lad met het hoogste aantal tienermoeders. Van de ruim 1500 geboortes per jaar, is 15 tot 17 procent een tienermoeder. Op elke honderdste zwangerschap zijn zestien tienermeisjes.

  En op op 26 grootmoeder en dan met 20 mensen een woning, perceel bezetten. Allemaal met paarse petje op


  Maak melding

 18. Een cursus “opvoeden doe je zo” zou een eye opener voor veel Surinaamse ouder zijn.In bepaalde culturen worden kinderen op vrij jonge leeftijd bepaalde dingen/gebruiken aangeleerd,terwijl men in andere culturen de kinderen zelf de wereld om hen heen laat ontdekken.In de Surinaamse situatie worden bijv.kinderen al op jonge leeftijd met taboes opgevoed. Ik heb me niet verdiept in het nut van de taboes in de opvoeding maar ik denk dat ze belemmerend kunnen werken in de groei naar volwassenheid van kinderen.Kinderen kunnen zich geremd voelen of opvoedingsachterstanden hebben t.o.v. andere leeftijdgenoten.

  Met opvoedingondersteuningslessen voor ouders kan men ook bepaalde taboes doorbreken die generaties lang zijn doorgegeven van ouder naar kind.Dit kan preventief werken en bijv. helpen om tienerzwangerschappen te voorkomen.De ouders kunnen in de cursus ook leren dat ze jongens op jonge leeftijd moeten leren wat de verantwoordelijkheid van een vader moet zijn. Sommige ouders stimuleren jongens juist om machogedrag te vertonen en om veel vriendinnen op na te hebben.Ze kunnen dan gaan opscheppen hoe geweldigvhun zoon is.Een bekend Surinaams gezegde luidt ,’buurvrouw als ik mijn haan loslaat moet jij je hen(nen) binnenhouden’.

  Een ander belangrijk punt bij een opvoedingscursus voor ouders is het stimuleren van de kinderen in hun schoolloopbaancarriere.Kinderen helpen bij het maken van huiswerk,de kinderen laten stimuleren te sporten,enz. Ouders moeten ook geleerd worden om hun kinderen niet op afstand op te voeden met een mobiele telefoon.Kortom er is heel veel te leren m.b.t. het ouderschap.Men moet het nut van gaan inzien.Ook heel veel Surinaamse ouders in Nederland zouden een cursus moeten gaan volgen.


  Maak melding

 19. jong geleerd is oud gedaan, maar wat is nooit geleerd? dat is toch niet gedaan?

  wanneer beginnen we met de cursus? en let wel: ouderschap is niet statisch, het is dynamisch. dwz dat het stenen tijdperk voorbij is. ik stem voor ouderschap 3.0.


  Maak melding

 20. Beste Wintje,

  sex zonder condoom is net lekker. maar wel lekker is het om je kinderen niet te eten te kunnen geven, geen huis te hebben om je kinderen in te installeren, aids te hebben of hiv positief te zijn. paars moeten stemmen omdat je niets anders kan verzinnen. je hebt namelijk niet lang genoeg doorgeleerd om een luxe positie te hebben vanwaaruit je kunt bedenken recht en waarheid maken vrij en ik hoef niet op rovers en andere boeven te stemmen. sex zonder condoom is onverantwoordelijk en jij kunt er niets aan doen want toen je begon met sex op je 12e is je brein gelijk op stil gezet. alleen van onderen heeft zich verder ontwikkeld. dat is jouw schuld niet. wellicht heeft niemand je vertelt dat het ook anders kon. wellicht kreeg je alleen maar het voorbeeld van kinderen krijgen met 12 jaar is normaal. wij leven nu wel in 2013; dit is de 21e eeuw. probeer bij te benen. als het voor jou te laat is, dat bepaal je zelf, voor je kinderen is het niet te laat. leg hun uit dat jouw leven nergens toe leidt en laat hun zien hoe het anders zou kunnen.


  Maak melding

 21. Redimusus,wat kletsen jullie over jeugd van Su.
  In nederland worden de jongeren geleerd om tegen hun ouders op te komen,homo en lesbis word gestimuleerd.
  Daarom hebben jullie,pedofielen,homo,lesbische jongeren organisatie’s in nederland”en jullie maar lullen over suriname,bevolking en regering.
  Kijken jullie in jou eigen tuintje en laat onze president met rust.


  Maak melding

 22. OK!@Dre…
  …men snapt vast wel, dat wanneer je al vroeg met geweld c.q. mishandeling binnen ’t gezin te maken krijgt, je dit later ook zélf in de praktijk laat gelden(!).

  (Hetzelfde geldt voor dierenmishandeling door kinderen: dit voedt vroeg of laat óók de agressie…).


  Maak melding

 23. Henk molenaar

  Niets te dank.
  Het is bekend dat jij ook in die groep van homo’s jou plaats vind en die ziekelijk gedrag goed keurt,’en wat heeft de NDP ermee te maken.
  Jou manier van denken is ziekelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.