Surinaamse wet openbaar roken van kracht

20

PARAMARIBO, 7 jun – De wet tegen het roken in het openbaar, de zogenaamde anti-tabakwet, is eindelijk van kracht. Ruim drie maanden na de goedkeuring door het parlement, is het voor de horecasector serieus aanpassen geblazen. De autoriteiten zijn van plan streng de hand te houden aan de wet.

In de afgelopen maanden zijn aardig wat voorbereidingen getroffen. “Er is goed voorwerk gedaan en er is eigenlijk een heel andere wet gemaakt”, zegt parlementariër Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) tegenover de Times of Suriname. Als één van de sponsors van de wet ziet hij de uitvoering succesvol verlopen. Sceptici vinden dat de controle moeilijk wordt, simpelweg omdat de overheid niet over voldoende middelen en mankracht beschikt.

Het ministerie van Volksgezondheid zet tweehonderd controleurs in. Die zullen steekproefsgewijs horecabedrijven controleren. Overheidsgebouwen zijn intussen voorzien van verbodsaanduidingen. “Ik hoop niet dat het effect van het niet meer op deze plekken roken om het verbod alleen gaat, maar dat mensen daadwerkelijk willen stoppen. Wat we willen is een gezond volk en de mensen beschermen tegen de gevolgen van tabaksrook”, aldus Vishnudatt.

20 REACTIES

 1. Chapeau!!!! Thumbs up!

  Deze regering zal herinnert worden als een “daadkrachtige” regering, lees:

  “Megaprojecten regering in de ijskast.

  Het ziet er naar uit dat een groot aantal groots aangekondigde megaprojecten van de huidige regering in de ijskast is gezet. In het regeerprogramma 2010-2015 was gesteld dat er onder meer gebouwd zouden worden: bruggen over de grensrivieren, een highway met negen “fly-overs”, 18.000 woningen, acht flats van 250 wooneenheden, een diepzeehaven, …

  ziekenhuizen, en een weg naar Brazilië. Deze gigaprojecten zijn vooralsnog luchtkastelen gebleken en ook andere beleidsintenties zijn òf meerdere malen uitgesteld òf zelfs volledig van de baan. De Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) zou worden doorgevoerd, maar nu wordt beweerd dat over drie weken een soortement AZV voor alle kinderen tot 16 jaar en seniorenburgers boven 60 jaar zal komen.”
  bron:nospang. De rest van het stuk zie nospang.

  Terug naar de realiteit!


  Maak melding

 2. Tsja, sigarettenrook is nou eenmaal belangrijker dan de beloofde luchtkastelen!
  De economie valt en staat met de hoeveelheid ‘rook’.

  Wat een farce………


  Maak melding

 3. Er is weer een “rookgordijn” opgetrokken om de aandacht van andere, onoplosbare, interne problemen te maskeren. We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid, tot zover ben ik het ermee eens. Maar ik denk dat de controle op de naleving van de Tabakswet de eerste maand intensief al zijn, maar daarna weer snel verwaterd. Zie de verkeerscontroles. Als ik dan zie dat er op iedere straathoek wel een jointje wordt gerookt, en vaen dat onder invloed daarvan de vreselijkste dingen gebeuren, dan denk ik dat de Tabakswet voor een deel zijn doel voorbij schiet. Een DRIEJARIG kind seksueel misbruikt door haar 37-jarige oom, een baby van zeseneenhalve maand vreselijk mishandeld, kap- en steekpartijen, mensen die elkaar om het minste geringste naar het leven staan, DAT zijn de werkelijke problemen! Ik denk dat er in Suriname meer mensen dagelijks het leven laten door andere oorzaken dan de gevolgen van het roken. En dan laten we de AZF en de algemene ziektekostenverzekering nog even buiten beschouwing.


  Maak melding

 4. Beste mensen,
  ik ben zelf geen roker, en wanneer ik ergens komt waar er wordt gerookt merk ik het terstond. Ik word er benauwd van en ik zorg ervoor dat ik gauw weg ben.

  Wat ik wel hypocriet vind aan dit rook beleid is dat men een hele wet maakt en tijd , moeite en personeel inzet voor het maken en naleven van zo’n wet.

  Terwijl een ieder de vrijheid heeft te doen en laten wat hij wilt met zijn leven (tenzij je in een in een communistisch land woont)

  Ik vraag mij af:
  1.Waarom verhogen ze de accijnzen van tabak en drank niet.

  2.Waarom trekken ze de vergunningen niet in van de tabak fabrieken en inportvergunningen

  En verbieden kan je toch niet , mensen kunnen zelf hun tabak planten in suriname.


  Maak melding

 5. laat jou geneugten geen straf zijn voor de ander…

  wat dacht U van deze?

  ramen dicht airco aan, papa rookt in de auto, mama en kinderen roken mee…

  vreselijk mang


  Maak melding

 6. je kan zien dat je een mpp blaka bakara bent, er gebeuren nog ergere dingen in Ned. dus lul niet over Suriname. schrijf je echte naam. mpp


  Maak melding

 7. Er is van alles mis in de gezondheid zorg.En tabak is het minste die bijdraagt aan letsel en schade.Het verkeer eist zijn deel jaarlijks aan slachtoffers.Dan heb je nog de misdaden en uitzichtloosheid die deze regering biedt.Dat alles leidt naar allerlei ontwrichtingen in de samenleving en niet de tabaks rook.


  Maak melding

 8. @P: Je moet ook steeds blijven lezen wat je vrienden die niet willen werken zijn overkomen in SU.

  MAN DIE ‘SETIGON’ PLAATSTE, GAAT VRIJ UIT!
  08 Jun. 2013 (starnieuws)

  De man die de ‘setigon’ (een val) in zijn woning in Saramacca had geplaatst is door de politie bij proces-verbaal verhoord en heengezonden. “Hij heeft de vuurwapenwet niet overtreden. Bovendien ging het om zijn privéwoning, waar twee criminelen onbevoegd binnen waren gedrongen”, zegt politie-inspecteur Humphrey Naarden aan Starnieuws.

  Twee inbrekers waren in het huis van de man, die wachter is en niet thuis was, binnengedrongen via het raam. De 23-jarige W.M., alias Langa, is aan zijn rechterknie verwond door de ‘setigon’. Zijn makker, ene Djapak, die ook in het huis was, heeft geprobeerd met Langa te vluchten. Aangezien Langa niet kon lopen, heeft hij hem op het erf achtergelaten.

  Het voorval vond plaats rond half twee vrijdagochtend. Ooggetuigen hebben Djapak zien wegrennen. Ook Langa heeft intussen bekend dat hij samen met Djapak in het huis was, toen hij op de ‘setigon’ trapte. Langa is nog in het ziekenhuis onder politiebegeleiding. Zijn makker is gisteravond aangehouden door de politie. Naarden deelt mee dat er al twee keer ingebroken is bij de wachter, die alleen woont. Daarom heeft hij besloten op diverse plekken in zijn huis een ‘setigon’ te plaatsen.

  Straks krijg jij ook nog een ‘setigon’ op je PC!


  Maak melding

 9. Om op diverse plekken in zijn huis een ‘setigon’ te plaatsen heb je ook diverse geweren nodig.Welk wapenvergunning heeft hij? 1 vergunning dekt maar 1 geweer. Politie-inspecteur Humphrey Naarden vindt het oke en mag de man naar huis.Dus zal het goed zijn.

  Kiesie mooi voor de waardeloze dieven, ik richt de loop van mijn setigon iets hoger.


  Maak melding

 10. @ Srudati,

  Als je mijn werkelijke naam leest, schrik je je te pletter. Ik signaleer alleen erge dingen die in Suriname gebeuren. Ik woon hier. Nederland kan me gestolen worden en wat daar gebeurt interesseert me geen lor!


  Maak melding

 11. Seti gong;
  Seti stroom;
  Seti strop en nog meer van soortgelijke valstrikken voor figuren, die denken dat zij zomaar at no cost kunnen beschikken over keiharde inspanningen van anderen. A kisi ing/ding mars mooi!


  Maak melding

 12. Jammer, dat men zich bezig houdt met roken. De mensen moeten zelfs kunnen bepalen als ze dood willen of langer willen leven. Als roken het gevolg is van hun sterven dan hebben ze het zelfs gekozen.
  Dood gaan door verkrachting, overval of een dronken bestuurder is veel erger. Suriname, eerst deze problemen oplossen.


  Maak melding

 13. @PARAMAN het verdriet van WKN ,valse profeet en tuig van de richel, de eerstvolgende seti gon, stroom en strop die ze moeten plaatsen, is op het Kabinet van DDB en zijn 40 struikrovers, met hun grijpgrage handen, en super lange grijpgrage vingers!!!

  Have a nice day….


  Maak melding

 14. Who Cares,

  Volgens mij heb je nachtmerries over DDB. Je ziet hem overal…….zelfs in postings en onderwerpen waar zijn naam niet in voorkomt.
  ———————————————————————-

  Het rookverbod is een goede zaak want nu hoeven anderen niet meer ongevraagd mee te roken. Mensen steken gewoon sigaretten op in openbare ruimtes terwijl er ook kinderen aanwezig zijn en dat is asociaal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.