Delegatie van Inheemse Dorpshoofden in Suriname naar Nederland

10

Een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) brengt donderdag een bezoek aan Nederland, op uitnodiging van de Universiteit Leiden en het Museum Volkenkunde. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

De delegatie komt naar aanleiding van de in 2011 door het museum ontdekte unieke manuscripten die ruim honderd jaar oud zijn. In deze manuscripten wordt de mysterieuze geesteswereld van Indianen, specifiek de Kari’na(caraibsche) indianen, uit Suriname beschreven en getekend.

De documenten uit 1908 zijn vervaardigd door de Surinaamse broers Penard met behulp van medicijnmannen. Voor de hedendaagse inheemse gemeenschap in Suriname en ook daarbuiten is deze informatie van ongelooflijk groot belang.

In de manuscripten wordt onder andere melding gemaakt van de rituelen die de piaiman (sjamaan) van het dorp Bigi Poika een eeuw geleden uitvoerde. De delegatie bestaat daarom ook uit sjamanen die naar Nederland komen.

De delegatie van de VIDS is tot 22 mei in Nederland.

10 REACTIES

 1. 05 mei 2013

  En de dorpshoofden willen ook praten met de Inheemse Surineds, althans Surineds die zich Inheems (indiaan) voelen.
  Inheemsen en Inheemse organisaties, maak er gebruik van en vorm zo grotere netwerken!!
  Inheems platvorm, er is werk aan de winkel!
  Srika


  Maak melding

 2. Ja ja zogenaamd de geschiedenis even oprakelen. Alsof het de surinasmse gemeenschap in ned. Wat kan schelen.
  Geloof me er zal verzocht worden om donaties om dit gedoe te steunen.


  Maak melding

 3. Dit soort zaken tussen derden van Suriname en Nederland zal altijd blijven bestaan. De universiteit doet haar voordeel met de gevonden documenten van deze groep. Het zal mooi zijn als Koning Willem Alexander en Maxima erbij zouden zijn. De Anton de Kom Universiteit heeft weer het nakijken, omdat de gevonden informatie in de archieven in Nederland was.

  Deze archiefstukken moeten ook aan Suriname weer worden gegeven.


  Maak melding

 4. Passant niet doen het wordt toch verwaarloost of in brand gestoken. weet je dat su een regerend kampioen heeft in de watersport en alles is verloren gegaan bij een brand.


  Maak melding

 5. Precies @kolibri… ‘en passent’ is er de laatste decennia te Par’bo al heel wat belangrijks (of hetgeen onwelgevallig was) in de hens gevlogen!!

  Maar óók beste mensen: niet allemaal gelijk weer zo negatief inzake deze bijzondere vondst van de gebroeders Penard in Museum Volkenkunde!
  De VIDS zal vast wel ’n aanvaardbare kopie mee terugkrijgen…


  Maak melding

 6. 06 mei 2013

  Vraag aan het platform Nederland.

  Binnenkort komt er een delegatie van inheemse dorpshoofden naar Nederland toe.

  Is er ruimte gepland om deze dorpshoofden in contact en in gesprek te laten komen met de inheemse surineds?
  Dit mag geen gemiste kans zijn.
  Srika


  Maak melding

 7. Ik hoop dat er eindelijk serieus gewerkt zal worden om de erbarmelijke situatie waaronder de OORSPRONKELIJKE BEWONERS VAN SUR.verkeren te herstellen. Graaiers ,havikken ,allochtonen in Sur. maak een gebaar en geef de inheemsen een deel van hun dorpen en woongebieden terug, jullie hebben reeds genoeg van de rijkdommen binnen gehaald, de bodem en het water genoeg vergiftigd, het is mooi geweest,laten de rechthebbenden in s,hemelsnaam endelijk weer eens rust hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.