woensdag, mei 22, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieConstitutioneel Hof krijgt meer te verteren dan amnestie

Constitutioneel Hof krijgt meer te verteren dan amnestie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 mrt – Het Constitutioneel Hof dat mogelijk nog tijdens de regering Bouterse wordt ingesteld, krijgt flink wat te slikken. Zoveel is wel duidelijk, nu de laatste hand gelegd wordt aan het wetsvoorstel dat de oprichting regelt. Het hof zou de impasse kunnen doorbreken in het strafproces rond de decembermoorden. Als het ook echt komt, kan het inderdaad de beroepsinstantie worden wat betreft de rechtmatigheid van de amnestiewet. Maar eerst moet een andere hobbel genomen worden.

En dat obstakel kan best een zware opgave en uitdaging blijken. “Als jij je door Bouterse, de hoofdverdachte in het proces, laat benoemen is het bijna onmogelijk dat mensen denken dat je integer bent. Maar omdat Bouterse president is, is dit nu niet te voorkomen. En integriteit kun je niet meten, dus dat is lastig”, zegt advocaat Hugo Essed tegenover de Ware Tijd. De leden van het hof moeten inderdaad door president Desiré Bouterse worden benoemd.

En laat Bouterse nu ook verdachte zijn in het strafproces, dus ook belanghebbende. Wel bekeken is hij de enige in Suriname die bevoegd is de leden van het Hof te benoemen. Leden die uiteindelijk zullen bepalen of hij amnestie krijgt of niet. “Dit wetsvoorstel is gemaakt nadat de amnestiewet is aangenomen. De eerste vraag die het hof zal moeten behandelen is die van de amnestiewet. Dat is een ongewenste situatie en zorgt voor het nodige wantrouwen”, aldus Essed.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

48 REACTIES
 1. Maar omdat Bouterse president is, is dit nu niet te voorkomen. En integriteit kun je niet meten, dus dat is lastig”, zegt advocaat Hugo Essed tegenover de Ware Tijd. De leden van het hof moeten inderdaad door president Desiré Bouterse worden benoemd. ……..toch een zeer domme uitspraak… als Het Front zo zijn dan was Front een duidelijke tegenstander van Bouta dus ook niet te vertrouwen…..dus denk maar aan een illusie


  Maak melding
 2. Hugo Essed heeft ten dele gelijk. Wie door Bouterse wordt benoemd eet mogelijk van hem en zal hem naar de mond praten of zoveel mogelijk in zijn voordeel recht spreken, dat is een risico. Maar datzelfde risico geldt voor elke andere regering benoemde rechter.

  Verder geldt dat Bouterse slechts een beperkte keus heeft bij het benoemen van een rechter. Het is iemand die al bekend die al in de hoogste regionen van de rechtspraak fungeert. En dat zijn voornamelijk mannen en vrouwen die al onder de voormalige president Venetiaan zijn benoemd. Dus Bouterse kan onmogelijk zomaar iemand een of andere idioot benoemen die mogelijk in zijn voordeel recht zou spreken.

  Ten derde: wie hij ook benoemt, die persoon kan niet voorbij het recht. Hierbij geldt dat internationale verdragen voorgaan op nationale, de eerste les bij elke studie rechten. Dus eke Surinaamse wet die indruist tegen internationale verdragen is gedoemd te mislukken.

  Dus ik ben niet bang voor de benoemingen van Bouterse. Laat hij benoemen wie hij wil, dat doet de duivel ook, maar God overwint altijd. Ik herhaal: altijd mi brada nanga sisa. Altijd!!!!


  Maak melding
 3. Ogri Sjorie.
  Front is geen verdachte, Bouterse is hoofd verdachte.
  Denk een beetje na.
  Suriname is bakba winkel waar moordenaars en drugs criminelen de dienst uitmaken.


  Maak melding
 4. @orga Sjorie
  heel goed gezien want dat zijn dan politieke tegenstanders dus ook niet onafhankelijk!!

  Ik denk dat dit dan toch de beste oplossing is.


  Maak melding
 5. Desi Delano Bouters, belanghebbende en verdachte van de decembermoorden mag zijn eigen Constitutionele Hof samenstellen. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Bizar. Wij van WC adviseren WC eend. Iedere politieke partij had een afgevaardigde moeten aan wijzen. Deze afgevaardigden hadden samen een Hof moeten instellen. Anders gezegd, deze Hof had zo breed mogelijk gedragen moeten worden. Ben het wel eens met Bifa, DDB heeft beperkte keuze als het gaat om het aanstellen van de leden. En zoals Bifa al verwoorde, onze lieve heer overwint altijd ! Ook al speelt de Duivel spelletjes….

  VOORWAARDEN:

  Personen die in aanmerking komen voor het lidmaatschap moeten de Surinaamse nationaliteit bezitten en tenminste 45 jaar oud zijn. Ze moeten aan de Universiteit van Suriname of daarmee gelijk gestelde universiteit of hoge school, hetzij de graad van doctor in rechtswetenschappen of de hoedanigheid van meester in de rechten, of een daarmee gelijkgesteld graad hebben verkregen. Een andere vereiste is dat de leden tien jaar in één of meer juridische beroepen werkzaam zijn of zijn geweest of een staatsrechtelijke functie hebben vervuld. De functies zijn onverenigbaar met het lidmaatschap van De Nationale Assemblee of een ander volksvertegenwoordigend orgaan. Leden van de regering, rechterlijke macht, Rekenkamer en de Staatsraad worden eveneens uitgesloten.


  Maak melding
 6. PS als je die voorwaarden leest, zijn de ongeschoolde paarse kliek bij voorbaat uitgesloten. De Wolf kennende pakt hij zijn oude M16 weer uit de kast en Paramaribo gaat photoshoppen bij het leven. In eens komen diploma’s te voorschijn waarvan men nooit op de hoogte is geweest. Zo gaat het in SU.


  Maak melding
 7. Kijk kijk kijk, gaat die soap weer van start, goed zo
  er is weer wat te melden, en dan zal het weer stil zijn tot zo rond eind nov, en dan is er weer wat djoegoe djoegoe, o ja 8 dec, en dan ja dan, op naar 2014, ja ja de WK in BRAZIL, we zien wel, het blijft wel lachen hoor, met zulk nieuws wat hierboven staat.


  Maak melding
 8. Soer, het Internationaal Strafhof behandelt alleen zaken als het land waar het misdrijf is gepleegd, of het land waaruit de dader afkomstig is, aangesloten is bij het Hof. Voorwaarde is ook dat nationale staten, die in principe wel bevoegd zijn, niet bereid of in staat zijn de zaak te onderzoeken of te behandelen. De misdaden moeten na 1 juli 2002 gepleegd zijn. Met andere woorden, deze zaak leent zich daar niet voor.

  Het instellen van deze Hof moet gewoon doorgaan. Mocht de amnestiewet goedgekeurd worden, slaat Suriname een modder figuur in de rest van de wereld. Natuurlijk heeft dat gevolgen. Daarmee is het boek nog niet gesloten. Mensen en nabestaanden kunnen deze zaak aanbrengen bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten. Suriname heeft dit ook te respecteren. Daarbij ligt Nederland nog steeds op de loer. Bouterse is bij verstek veroordeeld, hij moet nog 11 jaar uitzitten. 1 telefoontje van de nieuwe president en Nederland komt Bouterse ophalen.


  Maak melding
 9. =De lamme leid de blinde, wie houd wie nou voor de gek als de mensen worden geïnstalleerd?

  =Het is nu al te voorspellen dat men er alles zal aan doen om het te rekken of mensen benoemen die achter Bouterse staan.

  @El Tigre, ik geef jou groot gelijk en hoop dat de aanhangers goed erover gaan nadenken wat de consequenties allemaal zullen zijn.

  =Met het aannemen van de amnestiewet zal Suriname zwaar onder druk komen te staan en de Surinamers een veel slechtere reputatie hebben, die nu al niet geweldig is.
  Dit zal een heel slecht voorbeeld zijn voor de jongeren.


  Maak melding
 10. Geef ALLE criminelen in Suriname amnestie, dan kleeft er geen geur van vriendjespolitiek aan. Bovendien, maak een wet dat iedereen die een misdaad begaat tot 2015 vrijstelt van vervolging.
  Een Amnestiewet moet natuurlijk voor het HELE volk gelden, niet alleen voor ex-coupplegers. En de data moeten heel helder zijn.


  Maak melding
 11. Essed´s wantrouwen is volkomen terecht. Het gaat niet alleen om de president en de door hem te benoemen leden, maar (meer nog) de druk die de paarse idealisten zullen leggen op de leden van dit Hof. We moeten niet vergeten dat het paarse legioen bekend staat om haar intimidatie, dreiging en bovenal provocatie. Persoonlijk denk ik ook dat dit Hof een instituut wordt waaraan weinig waarde zal worden gehecht. Wat dat betreft kunnen ze best grote lering trekken uit het rechtscollege de Raad van State. Uitspraken van dit college worden buitengewoon serieus genomen.


  Maak melding
 12. Er is nog maar 1 mogelijkheid in deze langlopende kwestie en dat is Bouterse liquideren, dat had jaren geleden al moeten gebeuren, wanneer dezer moordenaar mijn vader zou hebben vermoord, dan zou bouterse al lang opgeruimd zijn.


  Maak melding
 13. Jack Russel,

  Zeg geen domme dingen hier op dit forum, laat dit over aan de paarse randdebielen. Ik wil Bouterse voor het gerecht en voorzover ik weet wil iedere andere tegenstander van Bouterse hier op dit forum dit ook. Waarom? Wij zijn democraten in hart en nieren, geen DiDibri volgers waar moord, doodslag, oog om oog, tand voor tand geldt. Bouterse mag er niet gemakkelijk afkomen en dat is het geval bij de actie die jij tegen hem van plan bent. Geloof me, het recht zal zegevieren.


  Maak melding
 14. Zaterdag 30 maart 2013 om 15:06 uur, door GMAP

  Ogri Sjorie.
  Front is geen verdachte, Bouterse is hoofd verdachte.
  Denk een beetje na.
  Suriname is bakba winkel waar moordenaars en drugs criminelen de dienst uitmaken.
  …………….kijk jij zegt het zelf hij is hoofdverdachte….dus om hoofdverdachte moet er special een hof komen anders niet…..Dan moet ik u nu zeggen….niemand is verplicht om mee te werken aan eigen veroordeling…kijk zo werkt wet en recht….nog erger alles wat jij zegt kan tegen jou gebruikt worden…dus alles wat hij zou doen zal of kan tegen hem gebruikt worden……dus dan kom jij weer bij illusie.


  Maak melding
 15. Ogri Sjorie,
  Niemand heeft het recht om een ander het leven te ontnemen.
  Voor de rest verwijs ik jou naar de wijze woorden van Bifa.
  Het zou jou kind,broer, vader of moeder kunnen zijn Sjorie.
  waar is jullie rechvaardigheid,menselijkheid en normen en waarde gebleven mi boi?


  Maak melding
 16. Ogri Sjorie,
  Niemand heeft het recht om een andere het leven te ontnemen.
  Voor de rest verwijs ik jou naar wijze woorden van Bifa.
  Het zou jou kind,broer, vader of moeder kunnen zijn Sjorie.
  Waar is jullie rechtvaardigheid, menselijkheid en normen en waarde gebleven mi boi.


  Maak melding
 17. Probleem is hoe werkt recht en wet, niemand heeft het recht handelingen te plegen tegen rechtsgevoel.
  Maar hoe komt het als jij voor de rechter komt en denkt deze zaak heb ik gewonnen en rechter toch anders beslist.
  Jij maakt het je zelve moeilijk…begin de realiteit op te pakken…oog om oog …tand om tand mag niet meer…het is of was een gebod geen wet.


  Maak melding
 18. Nee hoor, het krijgt NIETS te verteren. Bouterse, regelt, Bouterse betaalt en Bouterse ontslaat.

  ZO een hof werkt wel bij “normale mensen” maar niet wanneer die wordt opgericht om Bouterse en zijn vriendjes vrij te pleiten!

  Het is allemaal schijnvertoning!


  Maak melding
 19. Ik denk eerder dat het een hof wordt naar voorbeeld van de russen.Daar is een tegenstander van Putin in de cel doodgeslagen en het slachtoffer wordt nu ook nog voor de rechter gedaagd.Misschien dat dat hij nu in zijn doodkist in de beklaagden bank moet staan.Of ingeval van crematie in de urn.Ik vrees dat het hof in Sur.ingesteld wordt,in navolging van de russen,de 15 slachtoffers van bout voor het gerecht te brengen en in een prachtige circus hun als nog te veroordelen en te executeren.Kanhai als aanklager en zijn stier als beul.


  Maak melding
 20. onze moderne manier van strafvervolging binnen de democratie is dealtjes sluiten!!!!

  als DADA net niet een winst haalt in 2015, dan komen de dealtjes!!!

  de vraag is dan; gaat hij op dat moment alleen voor zichzelf en gezin,…of neemt zijn broeder Ali & Co ook mee naar Obiamangland….zijn asiel-land!!!


  Maak melding
 21. Kan iemand mij vertellen hoe de toetsing door dit Hof zal plaatsvinden?

  Heeft dit Hof ook de bevoegdheid om arresten van de Hoge Raad der Nederlanden te volgen indien het Surinaams recht geen soelaas biedt???

  Bijvoorbaat dank

  Groet

  Plato


  Maak melding
 22. Plato,

  Geen land is verplicht het recht van een ander recht te volgen. Suriname is een onafhankelijk land en zal in eerste instantie het Surinaamse recht volgen. Overigens is dit een afgeleide van het Nederlandse/Romeinse recht, maar dit even terzijde. Als het Surinaamse recht geen soelaas biedt komen de internationale verdragen/wetten aan bod.

  Arresten van de Hoge raad der Nederlanden volgen is dus niet iets dat gauw zal gebeuren. Ter lering en vermaak wellicht, maar niet om een op een toe te passen in Surinaamse zaken.


  Maak melding
 23. Plato,

  Geen land is verplicht het recht van een ander recht te volgen. Dit moet zijn:

  Geen land is verplicht het recht van een ander land te volgen.


  Maak melding
 24. Jack Russel, ik deel jouw gevoelens echter heb ik een voorkeur dat ddb levenslsng de bak in gaat. Mijn oom was een van de slachttoffers. Liquidatie is voor ddb te makkelijk. Laat hem elke dag maar zeep oprapen in santo boma. Hebben die jongens een speeltje erbij.


  Maak melding
 25. @KOOS@JACK RUSSEL: DDB is van ons!!!!!
  Hij heeft nog 12 jr tegoed.
  Wij hebben een cel voor hem gereserveerd in de Scheveningse gevangenis met uitzicht op de Noordzee, en elk dag verse Hollandse kost op het menu, om hem daarna af te leveren bij het Internationaal Strafhof in Den Haag..


  Maak melding
 26. @Bifa, dank voor uw reactie.
  U stelt dat Suriname niet verplicht is het recht van een ander land te volgen. Dat is slechts ten dele juist. Sinds decennia volgt de Surinaamse rechter de jurisprudentie van de Hoge Raad der Nederlander omdat niet zelden er lacune’s zijn in het Surinaams recht. Tevens is het Surinaams recht qua grondslag gestoeld op het Nederlands recht. Het Constitioneel Hof zal er dus niet aan ontkomen om bij haar toetsingsrecht de lijn van de Nederlandse rechtspraak te volgen. Ook het internationaal recht zal aan bod komen. Verzuimt het Hof dat te doen of als zij zich enkel en alleen toelegt op het Surinaams recht, dan zal er gauw GEEN sprake zijn van rechtsvinding!

  Groet

  Plato


  Maak melding
 27. @ Plato.

  Je doet je naam eer aan. Een zeer goede uiteenzetting. Het is zo dat Suriname zich heeft geconfirmeerd aan de buitenlandse wetgeving, en het is zo dat de internationale wetgeving boven de nationale wetgeving staat. Echter, het instellen van het Constitutioneel Hof, benoemd door de president zelf, is in Suriname natuurlijk een heet hangijzer. Een Hof dat zich zal moeten uitspreken over de voortgang van het 8-decemberproces en de instelling van een waarheidscommissie, zal onder deze regering NOOIT onafhankelijk, neutraal en juridisch perfect kunnen functioneren. Er zal altijd een waas van afhankelijkheid over liggen. Of denkt men werkelijk dat de president de strop om zijn eigen nek gaat leggen? In deze tijd van politieke eenzelvigheid zal de instelling van het Constitutioneel Hof niet of nauwelijks enige betekenis hebben. Het instellen van het Hof op zich is prima, maar alleen voor opvolgende regering(en).


  Maak melding
 28. Deze mensen verkopen op deze site heel wat grappen en grollen…b.v. USA….zij hebben hier en daar per staat de doodstraf…verkopen hier en daar per staat vuurwapens als speelgoed…welke internationaal verdrag of recht komt hierbij kijken…niks en ook niks, alleen maar klagen…..dus Su behoort vanuit haar grondwet te werken niks meer niks minder daarom ga nooit als ezel verdragen ratificeren en rectificeren in jou nadeel.


  Maak melding
 29. Een criminele vader en moeder kan niet verwachten dat hun kinderen op het rechte pad blijven.
  Zelfde geld voor een criminele president en misdadige president en zijn zoon Dino Bouterse.
  Dus Ogri sjori wat je vandaag zaait zal je morgen oogsten.
  Een samenleving die criminelen, misdadigers en moordenaars zien als hun voorbeeld zal nooit vooruitkomen.


  Maak melding
 30. Zullen wij samen naar Meye gaan en gaan bidden voor vrede in Su. en voor de hele wereld, zo dat wij de anderen ook de kans geven om vergiffenis te krijgen GAMPY.


  Maak melding
 31. Wij nemen Rick Ross R.Brunswijk & Dino ook mee hoor !een deal of niet.
  Vroeger was ik ogrie maar nu echt niet meer hoor, ik bid elke dag, avond en nachts…geen enkele ogrie of wraak en haat meer….God vergeeft als jij in gebed gaat.


  Maak melding
 32. OGRIE SJORIE: There is no forgivness without a cost!!!!
  Als je begrijpt wat ik bedoel!!!
  Terwijl jij en wie dan ook bidden voor vergeving voor DDB Dino en Brunsie,kunnen DDB en zijn 40 struikrovers richting Santo Boma en Scheveningen, en zien we wel verder!!!1


  Maak melding
 33. Een schrale troost voor het moment, want vroeg of laat krijgt Bouterse de rekening wel gepresenteerd voor zijn wandaden, kijk maar naar het verleden, Sadam hoessein, Idi Amin, Gaddafi, Hittler, enz., dat hij hem krijgt is zeker, alleen nog niet wanneer.


  Maak melding
 34. Ogrie Sjorie,

  Net zoals zoveel niet-christenen of zogenaamde christenen begrijp jij het concept van vergiffenis geven niet. Niemand kan zomaar vergeven zonder dat de persoon die hem of haar iets misdaan heeft om vergiffenis heeft gevraagd. Vergiffenis geven is een antwoord op een verzoek om vergiffenis.

  In jouw manier van denken kan iedereen vergiffenis geven zonder dat er om is gevraagd door de dader en zonder dat het slachtoffer er bij betrokken is. Dat bestaat niet. Daarom zitten allerlei paarse asbakken vergiffenis te geven aan Bouterse en zijn kornuiten terwijl ze nooit hebben geleden onder zijn bewind en er nooit contact is geweest met de nabestaanden, de mensen die als enigen het recht hebben om vergiffenis te geven.

  Dus mijn advies aan jou Ogrie Sjorie: als jij er ook zo eentje bent, nu je hier op dit forum zojuist hebt bekend dat je vroeger ook ogrie was, ga voor jezelf dan na wie jou vergeven heeft. De regel is: schuld belijden, berouw, boetedoening en om vergiffenis vragen. Volg je deze regel niet dan heb je nooit vergiffenis ontvangen mi boi. Echt niet.


  Maak melding
 35. Jullie lopen zaken te verdraaien wat jij ook gedaan, mocht hebben hoef jij niet openbaar te maken maar gewoon in alle stilte naar God, Jezus, Allah, noem maar op. Gaan en smeken om vergiffenis….en het nooit meer te doen anders heb jij een vloek….dus wreken wraak vloeken……… niet doen VERBODEN………… als jij een goed mens zou willen zijn….dus allerlei wetten en rechters zullen echt geen rust in de mens brengen en dat is juist iets dat wij missen op deze wrede wereld.


  Maak melding
 36. APRA: Neem jij nog maar een paar borrels op de late paasmiddag, en laat je neusgaten nog maar een paar keer over het zilverpapier gaan tijdens het diep inhaleren!!


  Maak melding
 37. Maandag 1 april 2013 om 17:43 uur, door Who cares …Kijk wat jij doet en schrijft het ook nog….ik doe dit soort dingen nooit…ik krijg het gevoel of iemand door satan bezet is en mij in problemen wil brengen…….Heer vergeef hem…in the name of de Lord.


  Maak melding
 38. Jullie hij/zij hebben een probleem al zoek ik het goede op…toch krijg ik door manipulatie negatief aantal punten…niet erg hoor….. het is werk van Satan maar ik zal voor jullie blijven bidden….. bika mi lobi yu awinsi yu no lobi mi.


  Maak melding
 39. Apra,

  Jij schrijft de naam van satan met een hoofdletter. Dit betekent dat hij in jou is en niet de Almachtige die met Zijn bloed onze schuld op zich genomen heeft, aan het kruis is gedood en na drie dagen is opgestaan uit de dood, zoveel is duidelijk. Zoek redding mi boi. Volg de Almachtige en niet satan en zijn volgeling DiDiBri DaDa Bouta. Je kan nog gered worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES