Goudzoekers in Suriname laten zich in Brazilië betalen

30

PARAMARIBO, 30 mrt – Braziliaanse goudzoekers maken illegaal miljoenen dollars naar huis over. Onlangs kwamen de autoriteiten achter een lijn bij het in Paramaribo gevestigde Braziliaanse bedrijf Ourominas. Goud wordt in Suriname opgekocht, maar de betaling geschiedt in Brazilië. Alleen al in de eerste maanden van dit jaar is ruim anderhalf miljoen dollar overgemaakt. Er zijn aanhoudingen verricht.

Maar de verdachten hoefden alleen een boete te betalen. In totaal is zo’n honderd duizend dollar neergeteld. Volgens de wet op economische delicten mag dat. Het ergste is wel dat er eerder sprake is van georganiseerde misdaad dan van incidenten. “Het is niet uitgesloten dat er meerder van dit soort gevallen zijn. Ourominas is gewoon betrapt”, zegt politiewoordvoerder Humprey Naarden tegenover de Ware Tijd. Het betreft twee werknemers.

Het duo had een link met een derde figuur buiten, die de overmakingen verzorgde. Volgens de wet moet de autoriteiten op de hoogte worden gesteld bij elke transactie boven de vijftienhonderd dollar. “Bij Ourominas zijn bewijzen aangetroffen van bedragen die maandelijks tussen de zeshonderd duizend en achthonderd duizend dollar bedroegen. Het vermoeden bestaat dat het hier gaat om maffiapraktijken”, zegt een hoge regeringsfunctionaris tegen de krant.

30 REACTIES

 1. Dit is een overtreding die principieel moet worden aangepakt. De rechtsorde is ernstig verstoord. Naast de geldboete hoort ook bij de eerste overtreding het intrekken van de vergunning en het buiten spel zetten van de organisatie in de goudsector. Betrokkenen zijn zeer mild behandeld voor het structureel benadelen van de staat Suriname. Kennelijk had men reeds geld achter de hand om bij betrapping te betalen.


  Maak melding

 2. Punt is dat het een ECONOMISCH DELICT betreft…
  …moet dus STRAFBAAR FEIT worden!
  (Deze omissie zie je bijvoorbeeld ook bij het stropen van eieren van zeeschildpadden)!

  Ik zou haast zeggen: dit is ‘een LONT in het kruitvat…’
  Want lees daarom: ‘GOWTU’ (Jeroen Trommelen, 2013).


  Maak melding

 3. Zonder een Financiële Markt Autoriteit en aanpassing van de Surinaamse wetgeving van geld en dergelijke transactie naar het buitenland is het dweilen met de kraan open. De FMA moet op dit soort zaken als Autoriteit kunnen letten, waarbij algehele terugvordering en hoog opgelegde strafmaat de eis moet zijn bij zulke navenante overtreding. Maar bestaat die FMA in Suriname??? De Brokopondo overeenkomst is ook zo’n dooddoener, dus de buitenlanders, zoals de oplettende Canadezen en Amerikanen doen hun voordeel mee!!!


  Maak melding

 4. Ben het eens met Imro Lont, echter mogen van mij de boete’s zelf veel hoger uitvallen.
  Een boete van 50% van de overgemaakte waarde c.q. goederen plus een ernstige waarschuwing zou als strafmaat beter werken dan 100K dollars.

  Let wel, de mensen hebben geen moeite om zulke kleine bedragen voor zware economische delicten te betalen.

  Onlangs las ik dat een stroper SRD 20000 direct en cash had neergeteld voor het feit dat hij met eieren van de Krape zeeschildpad was betrapt.

  Er moeten betere wetten hiervoor gemaakt voor deze economische delicten, echter houden de Suri’s zich eerder bezig met het geneuzel over een zekere rapper Rick Ross ipv hun eigen toko goed in de gaten te houden !


  Maak melding

 5. Het is en blijft raar. Dat is ook de kern van mijn kritiek. Er wordt meer dan 1,5 miljoen naar het buitenland overgemaakt. Er wordt een boete betaald van 100.000. Tel uit de winst. Dit gaat men vaker doen.


  Maak melding

 6. Dit is zeker de schuld van deze regering en van die gasten hiervoor,nooit hadden ze die lui in Suriname moeten toelaten, en nu heb je dit en los het maar op, het wordt een nog grotere puinhoop.


  Maak melding

 7. HET IDEE KOMT VAN BRAZILIANEN EN DAT SURINAMERS OMGEKOCHT WORDEN IS DE VERLEIDING NAAR EXTRA GELD

  MAAR HET PUNT IS DAT ZIJ MISBRUIK MAKEN EN OVER DE AUTORITEITEN HEEN PROBEREN TE LOPEN

  EN MAFFIA IS GEORGANISEERD MISDAAD DIE HEBBEN TOCH EEN STEENTJE LATEN VALLEN

  BEN BLIJ DAT ZIJ ONDERSCHEPT ZIJN

  EN DAT BETEKEND DAT WIJ SURINAAMSE REGERING NIET SLAAP

  BLESS IN GOD WI TRUST

  BRRRR!!!


  Maak melding

 8. Leden NDP regering verrijken zich met bouwgrondzwendel.
  Paraman is paars geschoold, dus dom achterlijk,onwetend en gehersenspoeld.
  Het heeft geen enkel nut op met die domme achterlijke moordenaars aandidders in discusie te gaan, ze zijn zo dom en acherlijk .

  GMAPPP,
  Houdt jij je maar bezig met die rotsblokken in de Caraibben waar jij van afstamt. Rare divi divi vreter!


  Maak melding

 9. Denken sommigen hier, dat het alleen de Brazilianen zijn die deze uitweg zien..?!
  Bekijk & lees het uitgestreken gezicht/verhaal van Linscheer over de drugs-transporten uit Suriname (waar o.a. de VS problemen mee heeft).
  Wanneer de zaak i/h noorden (lees: stad) dichtgetimmerd wordt, is er al snel een nieuwe route…
  M.a.w. Wie dicht bij het vuur zit, heeft de mogelijkheden: misschien nog wel meer dan deze garimperos.
  (Dus, Paraman…)!


  Maak melding

 10. DankUwel President Venetiaan EN Justitieminster Santhoki door niet naar dit “probleem” te willen kijken want het grootste probleem van Suriname woont natuurlijk te Leonsberg en die moest et alles bestreden worden.

  Zachte heelmeesters maken STINKENDE wonden.


  Maak melding

 11. ik vraag mij al een hele af,wat er met die `130 kilo goud dat onder schept was op de JP vluchhaven,hier in Su.
  is het opgenemen in het jaarverslag va regering,of is het dat goud dat door en de bende nep agenten zijn geroofd
  of weten zij er meer van ,rararararararrarara
  ik hoor er niets meer van,can somebody tell me ?????


  Maak melding

 12. Waren het niet o.a. de Brazilianen die welvaart en vooruitgang zouden brengen?????
  We moeten oppassen dat wij niet voor de 2de keer een Braziliaans gemeenteraadslid op bezoek krijgen,die ons straks weer de les komt voorlezen over de onheuse behandeling aan het adres van hun onderdanen!
  Ik ben benieuwd!


  Maak melding

 13. Dit is maar een druppeltje op een gloeiend plaat….

  Niet alleen de brazilianen zijn schuldig aan dit soort praktijken….Ik denk dat er meer bekende buitenlanders zijn die surinaamse rijkdommen wegsluizen naar eigen land…….

  Buitenlanders worden stinkend rijk van Surinaamse rijkdommen, terwijl de gemiddelde Surinamer nog leeft in grote armoede, dankzij de corrupte regering, die alleen maar aan eigen zakken vullen denkt….

  Terwijl twee honden vechten om een been ( stadsmensen en inheemsen), gaat een derde ermee (buitenlanders) vandoor, wie is hier de domme en wie de slimme……


  Maak melding

 14. De Surinaamse politieke leiders zijn geen knip voor hun neus waard om zich een goed mens te noemen.Ze zijn zo met elkaar bezig [stelen] dat ze het grote geheel uit het oog verliezen.Ze denken dat ze intelligent bezig zijn maar het zijn domme zwarten.
  Als je naar al die miljarden kijkt wat Nederland bij de onafhankelijkheid heeft gegeven is er geen cent in de zak van de zwarte over gebleven al het geld zit weer in het buitenland.Een paar Hindoestanen hebben wat overgehouden i.v.m. de import. De Chinezen i.v.m. geld transacties[China].Het volk heeft niets van over gehouden.Nu gebeurt dat ook.Honderden miljoenen wordt opgemaakt zonder dat de zwarten weten waar het aan op is gegaan.Zie wat er niet plaats vindt binnen de Staatsbedrijven hierover moeten jullie je bezig houden en niet met Bouterse alleen.Hij is een leeghoofd zonder visie en de adviseurs zijn met hun eigen belangen bezig.Zie Ali baba hij denkt alleen maar hoe hij de sharia straks kan invoeren.


  Maak melding

 15. deze zgn hoge regeringsfunctionaris heeft boter op zijn hoofd.
  De brazilianen krijgen de schuld maar hoe zit het met de gevestigde orde…deze stelen en roven openlijk.
  De gevestigde orde maken toch gebruik van de diensten van de brazilianen.
  Leve de bandeloosheid…


  Maak melding

 16. @Savioen

  Met deze tirade @Savioen” Ze denken dat ze intelligent bezig zijn maar het zijn domme zwarten.
  Als je naar al die miljarden kijkt wat Nederland bij de onafhankelijkheid heeft gegeven is er geen cent in de zak van de zwarte over gebleven al het geld zit weer in het buitenland.Een paar Hindoestanen hebben wat overgehouden i.v.m. de import. De Chinezen i.v.m. geld transacties[China].Het volk heeft niets van over gehouden.Nu gebeurt dat ook.Honderden miljoenen wordt opgemaakt zonder dat de zwarten weten waar het aan op is gegaan”.

  Laat je blijken geen achting voor zwarten te hebben. De indruk die ik van jou krijgt is dat je een top racist en dus een gevaarlijk kanonschot voor zwarten gedachten hebt. Ik kan mij haast niet voorstellen dat je met zwarten omgaat. Ik kan mij ook niet voorstellen dat je wat met Suriname te maken hebt. Het kan toch niet waar zijn, dat je onder Surinamers vertoeft. Het is een bloody shame, dat gecreeerde schelpsels van jou makelij nog hier een woord mag bezigen!!!


  Maak melding

 17. Precies @Tjauwa…
  …vraag me dus ook vaak af wat de @redactie van Waterkant.net voor heeft met deze (anonieme) reactie-mogelijkheid!
  Is dit een zaak van ‘vrije meningsuiting’, of gewoon een podium voor volk die hier z’n vaak racistisch ‘gedachten-goed’ mag spuien of ‘persoonlijke’ rekeningen wil vereffenen.
  De naam ‘WATERKANT.net’ onwaardig (hoop ik…)!!


  Maak melding

 18. @ Bim Bam,

  Hahaha, we kijken dus naar dezelfde commercial. Als die dikke Brazjon al met een gleimsmoel zegt dat hij te vertrouwen is, dan vertrouw ik hem al niet! Kijk maar eens naar de “Kleintjes” in de diverse kranten. We lenen u geld tegen onderpand, huis, auto, enfin, noem maar op. Het zijn allemaal schurken, rovers, dieven enfin noem maar op. Er is iets structureel mis in Su.


  Maak melding

 19. beste mensen het is erg triest dat suriname een slechte
  regering heb die dit alles laat gebeuren maar nederland
  wil suriname helpen met een goede regering nieuwe mensen
  en geef jongeren de kans en eenheid in het volk zwart wit
  bruin maak niet uit dan zal suriname sterk worden en met
  hulp van nederland die alleen help met zet goede regering
  neer in het land maar suriname wil het niet en wat mensen
  ook denken nederland en suriname hebben sterk wat met elkaar kijk maar hoe veel surinamers in holand woond en ook komen met vakantie en ander terug een kwart dan
  van surinamers maar nee suriname vind het best laat andere landen suriname maar uit buiten brasil en nog veel meer en straks turky land ook en mensen in suriname mogen niks zeggen tegen regering anders worden ze vermoord maar als iedereen staakt alle volken als eenheid en er zal een keer hard aan toe gaan anders kom suriname nooit goed dit is mij mening oke groetjes aan iedereen


  Maak melding

 20. Waar is de transparantie van deze DiDiBrieregering?Als deze zaka-zakas niet transparant zijn zoals DiDiBrie had beloofd aan het Su volk rond de verkiezingen van 25 mei 2010 dan zal de rest die hier zaken doet en een deel van Su volk’t ook niet zijn en naar handelen.Wat wij zien is ’t weer niet kunnen beschermen van de Su goederen en de Suries.Mijn god toch hoe voelen deze zaka-zaka zich t.o van dat Su volk? Zo ziet het Su volk dat ze elders en van anderen bescherming zullen genieten,maar niet van deze waardeloze zaka-zakas.Ik vraag me nog steeds af waar al de goede dingen zijn die de Suries zouden hebben en krijgen van deze zaka-zakaregering en deze DiDiBrie.Het enige goeie wat ik zie is dat DiDiBrie en Co steeds rijker worden en de ndpstemmers armer.Ma ja dies na basoekoe ba finie ba tjarie.Na a Su volk bing wanie DiDiBrie dang a Su volk kisie DiDiBrie.En ’t hebben van DiDiBrie is ffffffijn en voelt heel goed aaaannnn.Odi baja odi.
  Glenny.


  Maak melding

 21. Vraag je zelf af als wij dit in brazilie zouden kunnen doen. Vraag Bouterse maar wathem in de jaren tachtig in brazilie was ovrkomen,het jaar weet ik niet precies meer. Maar ja wij Surinamers houden niet van dit land. waarom trekken we de vergunning niet in. Jullie kennen die reclame van dat bedrijf die man zegt “joe kan vertrouw mie”. Iemand heeft zeker weer een njang gemaakt terwijl we voor miljoenen worden benadeeld. we wten toch ook de chinees kan geen nederlands praten en lezen maar haalt wel een rijbewijs en je ziet ze nooit op rijles. Dit is mijn land waar ik zoveel van houd, misschien moet ik ook proberen een njang te maken en helpen het land de verdoemenins in te sturen. God behoed ons van dit alles en ook voor Bishop meye zodat wij door in vrede kunnen leven.


  Maak melding

 22. Ik kom toevallig hier, jullie hebben niet de ballen verstand van valutaverkeer, en maar blazen. Stelletje nietsnutten. Economisch delict misschien maar betalingsverkeer behoort gewoon gemakkelijk over grenzen te moeten kunnen. Zie de EU. Hysterisch is het gewoon die reaktie’s hier, en rasictisch


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.