dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHebzucht levert Suriname weer mensenrechtenklacht op

Hebzucht levert Suriname weer mensenrechtenklacht op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 mrt – De niet te stillen honger naar grond levert Suriname straks weer een aanklacht op wegens mensenrechtenschending. Marrons van de dorpsgemeenschap Santigron overwegen serieus te stappen naar het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Ruim tweeduizend hectare van de gemeenschapsgrond is afgestaan aan derden. Een deel van de grond is zelfs al doorverkocht.

Wat vooral steekt, is dat leden van de gemeenschap ‘ineens’ geen toegang meer hebben tot bepaalde delen van wat ooit als hun leefgebied werd gezien. Recent legde een rechter een bewoner van Santigron zelfs een verbod op. De man mag een aan een andere uitgegeven stuk land niet meer betreden. De regels van het eigendomsrecht gelden er nu. “Wetten zijn er om ordening te scheppen, niet om mensen te onderdrukken”, zegt Salomon Emanuels tegenover de Times of Suriname.

Als woordvoerder van Santigron pleit de antropoloog voor een andere benadering. “Wetten worden in dit land gebruikt om hen die niet zoveel weten, te onderdrukken. En dat accepteren wij niet. Een buitenstaander komt als een dief in de nacht, omdat zij de ‘wegen’ in Paramaribo kent die bewandeld moeten worden en zij verkoopt nog door ook.” Intussen is een petitie ingediend bij het parlement. Als dat niets oplevert, wordt er maar een mensenrechtencase van gemaakt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

63 REACTIES
 1. Wetten worden in dit land gebruikt om hen die niet zoveel weten, te onderdrukken. Dom houden dieven oplichten dit doet men al jaren dan hoe wil men een land vooruit brengen.


  Maak melding
 2. De president is corrupt, de gehele regering is corrupt.
  De president durft niet in te grijpen omdat hij bang is dat de coalitie uit elkaar valt. En als dat gebeurt is het einde Bouterse.Dus mensen die wet,..je weet wel de anti-corruptiewet kun je op je buik schrijven. Die zal echt niet komen,..en ook de rest van die beré foeroe beloftes van Bouterse.


  Maak melding
 3. Dit onderwerp is al jaren een issue die publieksgeheim is. Dat de binnenlandse bewoners dit niet weten ie te accepteren want het zijn analfabeten. Maar dat hun stamgenoten, o.a. Misi-keba en al die andere hard schreeuwers zoals Brunsie, hen in de steek laten om voor hen op te komen alleen vanwege de rijkdommen is schandalig te noemen. Wederom merken wij dat ze, zoals vroeger in de slaventijdperk, de rechten van hun eigen mensen verkwanselen voor die yankee dalla – euro.
  Deze heren levend in weelde en geen zorgen vergeten hun achterban en voor hen op te treden en spreken.
  Is dit weer een hebie of moeten ze een was die nemen zoals de mannen van Brunsie tijdens de jungle oorlog (dragen van een armboei ook meegeven) zodat ze wel tot bezinning komen????????????


  Maak melding
 4. Driekwart van die gasten wonen in Paramaribo(een deel achter het NIS). What’s going on? Kan ik als stadbewoner ook land komen opeisen in het bos? Dit ding gaat op termijn bossen. Een hoop van deze landskinderen zijn zelfs in hartje Paramaribo geboren en getogen, fawaka?


  Maak melding
 5. PARAMAN: Ik weet niet als je land kan opeisen in het Suribos, maar ik weet wel dat je samen met je Pres daar wel thuishoort.
  Jij met je apintietrom, en je pres met zn pijl en boog!!!!


  Maak melding
 6. Waar ik mij aan stoor, zijn beschuldigingen en kritieken die kant noch wal raken.
  Maar lees, luister, vat samen, stel diepte vragen en wordt wijzer!!!
  De Surinaamse situatie, leert aan waarnemers en betrokkenen van haar Geschiedenisproces, dat het een traditie van de Surinaamse Overheid is eigendomsgronden in te pikken op een Onrechtmatige wijze, wat in het Openbaar Bestuur het eigenlijk Onbehoorlijk Bestuur wordt geheten. Enkele voorbeelden hiervan behelzen gronden van de plantage Onoribo, Osembo, Ornanibo, Klaverblad enz. Bovendien worden alle gronden waar er bauxietvoorraden zijn beroofd. De mijnbouwwetgeving van Suriname is zodanig van opzet, dat de eigendomsgronden, zonder enige zeggenschap en aansprakelijkheid en inspraak van eigenaren over het roerend maken van de bovengrond, de oppervlakte van die eigendomsbodem worden gehoord, laat staan wat te vertellen hebben. Wat de overheid probeert te doen is deze eigenaren met een snoep centje het bos in sturen om diens dorst te lessen, terwijl de concessionaris en de overheid de vruchten plukt van de natuurlijke producten van die bodem. Volgens de rechtvaardigheidsbeginselen, wordt er door de Surinaamse overheid decennia lang onrechtmatig gehandeld tegenover de grondrechten van die grondbezitters van die eigendommen. Te bont maakt de Overheid het ook, wanneer die zonder toestemming en instemming van grondeigenaren van boedels, willens en wetens concessierechten weggeeft op eigendomsgronden, die geen domeingronden zijn van de Overheid. Het moet eens en voor altijd afgelopen zijn, dat de Overheid op zulke wijze Onrechtmatig blijft handelen. Zulke Onrechtmatigheid moet vereffend worden. De vereffening kan dan alsnog verhaald worden door een juridisch gepresenteerde afboekingkader op rekening van de Overheid en de concessionaris met terugwerkende kracht volgens een nader op te stellen grondformulering van de Grondexploitatie. Pas dan alleen, kan deze Onrechtmatige Overheidsdaad worden opgelost. Het is niet aan deze Regering te wijten dat er in Suriname zo gehandeld wordt. Het is een Surinaamse praktijk van zakelijkheid, waarvan diens wortel strekt tot in het koloniale tijdperk. De gewezen grootaandeelhouder en Gouverneur van Suriname, genaamd van Aersen van Sommelsdijk, was de eerste die het effect van zijn handelwijze op onder andere aangepaste wetgeving op grondbezit zijn leven met gerichte kogel werd beëindigd. Hopelijk brengt het Inter- Amerikaans Gerechtshof voor de rechten van de Mens hier verandering in als het Surinaamse Parlement haar medewerking niet wil geven aan verandering van de wetgeving en de vereffening van de aangerichte schade aan de grondeigendommen niet tegemoet komt.


  Maak melding
 7. als 2000 hectare is afgestaan aan derden, wat is dan de werkelijke grootte van hun maar 2000 zielen tellende gemeenschapsgrond?

  en wat doen zij ermee??
  is alleen de Multi’s schuldig aan vernietiging v/h bos?


  Maak melding
 8. driekwart van die gasten wonen in par’bo(een deel achter nis.what’s going on?kan ik als stadsbewoner ook land komen opeisen in het bos?dit ding gaat op termijn bossen.een hoop van deze slandskinderen zijn zelfs in hartje Par’bo geboren en getogen,fawaka?

  Dit is ronduit tenenkrommend te noemen van iemand die zich voordoet als volksnationalist.Ik zou zeggen La Liberte Guidant Le Peuple!
  Het komt nooit meer goed met de bendeleden,aan het hoofd de maffiabaas alias president.Fascisten ten top!


  Maak melding
 9. http://www.nickerie.net
  Leden NDP regering verrijken zich met bouwgrondzwendel.
  Paraman is paars geschoold, dus dom achterlijk,onwetend en gehersenspoeld.
  Het heeft geen enkel nut op met die domme achterlijke moordenaars aandidders in discusie te gaan, ze zijn zo dom en acherlijk .


  Maak melding
 10. Als de gronden in ontwikkeling gebracht zouden zijn en dat er betaald zou zijn wat de gemeenschap ten goede zou komen kon je spreken van rechten die er zoude4n zijn,Helaas is dit niet het geval en men kan geen rechten claimen omdat je voorouders daar gewoond zouden hebben of een tuintje daar gehad zou hebben,Het is trachten mee te liften [stelen]wat als voorbeeld door de politicie wordt gegeven,De NPS heeft door de jaren heen deze mensen goed verziekt,Ze moeten als ieder ander Surinamer belastingen betalen,
  Opbouwen van het land daar is weinig van te zien,


  Maak melding
 11. Nickerie, Tamanredjo en Saramaca zijn gebouwd door anderen wat hebben deze mensen gebouwd waar je zou kunnen zeggen laten wij daar gaan wonen,Moengo is door witten neer gezet en kijk vandaag de dag wat er van terecht is gekomen,Alle ontwikkelingen worden geremd niets komt uit deze mensen,Nu vluchten ze naar Paramaribo,Ze kunnen ambtenaar worden,


  Maak melding
 12. @Pasew..

  Vertel mij maar wat jij met 2000x10000M²=2×10.000000M² kan of wil doen. Als het jou gebied is, waar je traditie getrouw van moet rondkomen, hoe zou jij handelen. Gezien jou wijsheid, zou je dat zomaar weggeven. Je voorouderlijke roots zijn amper gewist, of de Multi’s willen de grond roerend maken om hun winst te kunnen maken. Jij als barmhartige Samaritaan, neem ik aan zou dat zonder slag of stoot gewoon afstaan, zonder iets voor terug willen hebben. Jou familie, zou jou een dappere Dodo vinden denk ik, maar als je het slecht krijgt, zullen ze echt niet naar je om kijken. Omdat je toen zo wijs bent geweest om jou het kaas van het brood te laten eten; zoals de vos de kraai met de kaas in z’n bek vroeg om A te zeggen, kaas valt en de vos vandoor ermee….Wijdenbosch brug is ook zo’n vondst, tolloos wegvaren met het aluinaarde. Ook loeiers waar ik gierend van wordt:
  Toen het etenstijd was werd kikkertje snel binnen geroepen, kwakwak , kwaakte moeder kikker heftig, dat was op het nippertje, je had het maaltijdje van je speelvriendinnetje slangetje kunnen worden en was je er geweest. Slangetje werd ook door moeder slang binnen gesist, maar die siste op boze toon, moet je horen, er is niets meer te eten vandaag, want je maaltijdje heb je laten ontsnappen. Onthoud het maar voor de volgende keer, kikkertje is jou maaltijdje. Pasew begrepen of niet!!!


  Maak melding
 13. Ik medelijden met de Marrons? Ik zal wel gek wezen!! Geen volk dat zo massaal achter Bouterse heeft aangelopen dan de Marrons. Hoe veel dingen Bouta en zijn kornuiten de Marrons ook aandoet, ze blijven achter de NDP DiDiBri’s aanlopen als een stelletje domme schapen. Nee, je oogst wat je zaait. A tang so.


  Maak melding
 14. =Er zijn twee kanten aan dit verhaal, maar er zijn zoveel problemen om op te lossen.

  =Allereerst moet een ieder goed kunnen wonen en leven in een land als Suriname, omdat er genoeg grond is.
  =Ik vind wel dat een ieder zich netjes aan de wetten en regels moet houden waar dan ook op de wereld.

  =Wat er gebeurt is helemaal niet goed te praten, maar vind het vreemd dat men steeds gronden gaat opeisen dat van hen behoort, omdat men al jaren erop woont. Dat kan gewoon niet.

  =Men moet nu ook gaan beseffen dat men NIET meer zomaar ergens gaat wonen, omdat kinds kinderen ook hetzelfde gaan ondernemen. Vroeg of laat zal men problemen hiervan ondervinden.

  vb.
  =In Zimbabwe heeft de regering bijna alle blanken laten verwijderen uit hun woningen gronden. Deze zijn toen ingepikt door anderen. De kleinkinderen die dit niet weten zullen op een gegeven moment met hun kinderen ooit weer de deur uit gezet worden, omdat het ten onrechte was ingepikt. Zullen zij straks ooit zeggen dat zij al 30 jaar daar wonen en van hun is????

  =Ik zou tegen die antropoloog zeggen eerst alles goed onderzoeken, omdat dit soort zaken vaak voorkomen. Zie Berg en Dal waar men meer dan 30 jaar had gewoond en ook had opgeëist. De zaak hebben zij toen ook verloren.

  =laat de regering maar gewoon een nieuw project opzetten voor een ieder die geen huis heeft. Maar flats gebouwen opzetten. Er is genoeg GOUD.


  Maak melding
 15. GMAP,de grondproblemen zijn allemaal een erfenis uit de periode van de regering Venetiaan.Zij hebben in het verleden gronden uitgegeven aan politieke loyalisten.Nu wordt deze regering geconfronteerd met de erfenissen van Venetiaan en zijn ministerploeg.Tijdens de regering Venetiaan konden o.a. aanhangers van de politieke opponenten het schudden bij een grondaanvraag.Ze kregen geen grond terwijl Suriname een leeg land is. Maar als men nu de grondaanvragen honoreert heet dat corruptie.Laat een ding duidelijk zijn.Ook aanhangers van de NPS en de VHP krijgen nu en op dit moment de grond die ze aanvragen van de huidige regeerders.Men werkt anderen niet tegen.

  GMAP blijf maar klagen.Who cares,GMAP,Jack Russel,Koos,Esmeralda,Soer en een handje vol meer aanhang van NieuwFront, ga toch je neven en nichten in Suriname adviseren en motiveren om boer, lasser of bouwvakker te worden.Er is op dit mement een groot tekort aan deze vakkrachten.Als deze vaklieden uit het buitenland aangetrokken worden gaan jullie weer klagen.Ik weet dat een klaagcultuur inherent is bij de NieuwFront aanhang.Maar jullie komen echt ongeloofwaardig over.

  Verzonden met Samsung Mobile


  Maak melding
 16. Eey tjauwa fawaka mang,

  kijk noh…als jij niet gaat ontwikkelen, en die kapitein van jou evenmin, da opgegeven moment gaat er worden ingegrepen tog.. 🙂 wetmatig of boefmatig 🙂

  die Rust & Vrede tori is voorbij, vandaag ga jij niet nemen een klein stukje grond, deze verdelen onder jou vier vrouwen en bij de dag leven!!!

  had jij **jouw land* ook ontwikkelt zoals nickerie, NIEMAND die daar zou komen occuperen tog???

  jij wilt hebben gratis een groot 🙂 palmentuin 🙂 waar jij niks mee doet, terwijl in paramaribo velen wonen en belasting betalen op een stukje van maar 10 bij 20!!!!

  deze info is gratis….kan ik jou ook helpen met gratis diesel 🙂


  Maak melding
 17. Nogmaals raad ik een ieder aan om het verdrag van de VN betreffende inheemse en in stamverband levende volkeren te lezen, het is zo duidelijk als wat!
  Het is ook mede door de Republiek Suriname ondertekend.
  Dus we kunnen allemaal van die onzinnige postings en die reacties plaatsen, maar feit is dat Suriname zich aan die verdragen moet houden.
  De vorige regering ging in de fout en nu deze ook, onze leiders en politici zijn gewoon corrupt, als ze nou van de oppositie of van de regerende partijen zijn, allemaal een pot nat!


  Maak melding
 18. vandaag hebben wij bijkans 7 miljard mondjes te voeden,…hoeveel mondjes gaan wij voeden over 50 jaar, en over 100 jaar?????

  straks ben ik er niet meer, en U ook niet, 1 ding is een feit: zwakkeren (tribaal) zullen niet overleven!!!!


  Maak melding
 19. Kijk dit bedoel ik nou met domme achterlijke paarse idioten, de vorige regering heeft het ook gedaan daarom mag deze regering het ook doen.
  Dan stel ik voor dat die nieuwe regering van suriname in de toekomst 15 paarse oplichters en landverraders oppakt en op de vlucht dood schiet dan zijn af van deze paarse vloek.
  RobG jij bent dommer dan de achterkant van varkens, daarom schijt bouterse dagelijks op jullie hoofd.


  Maak melding
 20. Lezen, luistern, Samenvatten en Diepte vragen stellen(LSD)

  @ Schot door de Roos

  In het verdrag staat niet dat het gehele binnenland voor de binnenlandse inwoner is, dat is een denk of weeffout. Wel staat er dat hun woongebied, jacht, visserij, drinkwatergebied moet worden gerespecteerd. Nadat ik dat Verdrag nogmaals heb doorgespit, ben ik in geen enkel gesloten verdrag op de bewering gestuit dat de binnenlanden behoort of afgestaan is aan de binnenlandbewoner. Proefschriften ten spijt, maar ook ik weet het kaf van het koren te scheiden. Heel eerlijk moet ik bekennen, dat ook ik in eerste aanleg de neiging had te geloven dat de binnenlanden toebehoorde aan de stammen die er wonen. Maar door kritisch lezen van de gesloten verdragen, heb ik begrepen, dat wie dan ook een andere bewering tentoonspreid of verdedigd aan de verkeerde kant zit. Nogmaals hun hele leefgebieden moet worden gerespecteerd. Maar geen enkel demarcatie of grenslijn is ooit getrokken of gemeten die de claim kan logenstraffen dat de binnenlanden behoort aan de binnenland bewoner. Ontzien moet hun leefomgeving, jacht, visserij en waterbronnen en milieu zeker. Vandaar het hoogtijd wordt dat de Surinaamse Overheid en Regering de gebieden(reservaten) gaat afpalen waar deze leefgemeenschappen moeten vertoeven. Ook zullen zij zich aan gestelde regels moeten houden die gelden voor elke stedeling, dorpeling en districtmens in Suriname.


  Maak melding
 21. Het moet niet zo zijn dat de marrons het hele binnnenland opeisen, zo’n 70 procent van geheel SU met als zijn grondstoffen en rijkdommen….

  Maar het moet zeker ook niet zo zijn dat het hele land wordt gestolen door particulieren die veel geld hebben en vriendjes hebben in de politiek….

  De zeeeer corrupte Surinaamse rechtstaat en regering, met zn grond en geld verduister praktijken gaat dit probleem zeker niet kunnen oplossen, er heerst teveel hebzucht en gierigheid……

  Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens of internationale gerechtshof zou zeker erin betrokken moeten worden…..

  Er is bijna geen enkel recreatieplek meer in SU waar je gratis kan gaan, zelf niet meer in het binnenland en overal moet je dollars betalen, alles is al ingepikt bijna….. Het verbaast me dat Waterkant nog niet is gestolen….


  Maak melding
 22. @tjauwa,
  Juist! geen enkel demarcatie of grenslijnen zijn ooit aangegeven enz enz, maar de Surinaamse regering had al reeds jaren moeten aangeven waar de leefgebieden van de inheemsen en in stamverband levende volkeren grenzen.
  Want wat die rechter onlangs heeft gedaan, is een manier van achterste voren werken of niet? Terwijl het juist andersom zou moeten denk ik.


  Maak melding
 23. Bij Ordening van de Ruimte zal de functionele definiëring moeten worden geformuleerd opdat een ieder met die kennis, duidelijkheid kan etaleren wat bedoeld wordt met een afgepaalde binnenlandsleefgebied (reservaat) en wanneer niet. De juridische functionele invulling van bestemmingsplannen kan dan volgen, opdat men weet van welke bestemming, overheidsinstemming gehonoreerd zal worden in zulke reservaten. Want de Surinaamse wetgeving moet leidend blijven en betrekking hebben op en verstrekkend zijn voor allen binnen en op het grondgebied Suriname, dus ook naar de binnenlandse gemeenschap toe. Het zou te gek voor woorden zijn dat er buiten de Surinaamse wetgevingen om andere niet reguliere wetten zijn die het Overheidsbeleid of dat van de binnenlandsleefgemeenschap frustreert . Het behoeft geen betoog dat deze binnenlandse groepen, in Paramaribo ook goed vertegenwoordigd moeten zijn om dit euvel tot een goede oplossing te brengen.


  Maak melding
 24. @Schot door de Roos

  Als er geen Plankaarten voorhanden zijn, dan moeten de deskundigen of Planologen naar oude kaarten speuren. Die kaarten zijn te vinden bij de oude landmeters bureau van Suriname. Ik houd mij op de vlakte om geen reclame te maken met het noemen van namen. Op die kaarten kan men gaan plannen waar die grenzen moeten lopen. Aan die leefgemeenschappen kan dat worden aangegeven. Zonder die afbakening, blijft er heisa ontstaan. De rechter is ook maar een onderdeel van het gehele Surinaamse Juridisch systeem. Kan die man ook niets aan doen, want de deskundigheid van de Planoloog ontbeert hij. Dat is het probleem. Op de stoel van een deskundige gaan zitten, terwijl diegene die dat doet de kennis en kunde ontbeert, kan alleen van die rare sprongen maken. Die rechter kan het dus niet helpen een verkeerde uitspraak te, omdat hij niet de juiste persoon is, die tegemoet kan komen aan wensen van de vragende partijen. De Ordening van de Ruimte, is de structuur waarbinnen de streken of leefgemeenschapgebieden, plantage gemeenschappen, dorpsgemeenschappen of wijkbewoners de bestemming helpen invullen via te hanteren inspraakprocedures.


  Maak melding
 25. @Paagal…
  …het ‘Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens’ heeft de Staat Suriname al minstens 2 maal veroordeeld:
  *’Moiwana zoekt gerechtigheid, de strijd van een marrondorp tegen de Staat Suriname’; KIT Publishers 2006)
  *’Saramaka, de strijd om het bos’; KIT Publishers 2010).

  Aan deze aanbevelingen en veroordelingen heeft de Staat Suriname dus weinig ‘boodschap’!!

  Nog een boek:
  ‘HET BROKOPONDOPLAN’ uit 1957.
  Van de 157 pagina’s (Nederlands + Engels) worden er welgeteld TWEE! woorden gewijd aan de bewoners van het beoogde gebied.
  Op pagina 40: Als zijn bijdrage in het Brokopondoplan zal Suriname uitsluitend te zijne laste en op zijn kosten:
  …punt 3: de BEVOLKING, de gebouwen en andere bezittingen uit het gebied van het stuwmeer VERWIJDEREN…

  Nu kan er veel gedacht, gemeend of geredetwist worden over de aanwezigheid van de binnenland-bewoners in & rond Paramaribo; of de gevolgen daarvan voor/van de criminaliteit, grond-bezetting of wat dan ook (zelfs w.b. de Brownsberg!): maar érgens ligt er een oorzaak.


  Maak melding
 26. De Surinaamse regering moet alle in het buitenland levende ex-Surinamers de mogelijkheid geven de ooit geplande stad Apura te bouwen. Dus gratis grond in dat gebied, lage belastingen en een gunstige klimaat voor investeringen. En uiteraard rechten en veiligheidsgaranties.
  Ik weet zeker dat een heleboel ex-Surinamers dan terugkeren en zich gaab vestigen in die stad.


  Maak melding
 27. Jaman er moet een einde komen om de Marrons minder waardig te behandelen

  Ineens heeft iedereen belangstelling voor het Marrons gebied omdat het vol rijkdom zit

  En dat derden nog de boel belazeren maakt mij pissig

  LAAAAT!!! die MARRONS met rust die hebben zij nog steeds niet

  OK DAN!!


  Maak melding
 28. Een heleboel djoeka’s hebben zich bekeerd tot het Christendom. Daarmee komt het recht om zich Marron te noemen te vervallen, want een kenmerk van de Marrons is dat ze bosgeesten en voorouders aanbidden en niet Jezus of diens Vader.


  Maak melding
 29. @Samundar jij moet het weten dat djoeka joodspoep betekent toon respect man

  Omdat de Marrons slaven waren van de sadistische joden werden zij djoeka genoemd

  En zeg dit niet in mijn buurt want dan zal jij de dag vloeken dat je ben geboren

  En ik hoop dat er boete word opgelegd als dit woord word gebruikt tegen de MARRONS ZE HEBBEN GENOEG MEE GEMAAKT

  BASTA!!!

  KIJK JE UIT!!!!


  Maak melding
 30. @tjauwa,

  Alle respect voor je bijdrage of reactie aangaande dit onderwerp, want elkaar voor alles en nog wat uitmaken heeft totaal geen zin.
  Suriname en de Surinamers zijn gebaat met een goede oplossing van dit soort problemen.


  Maak melding
 31. Dat de djoeka’s en marrons slaven zijn geworden is deels hun eigen schuld: het waren afrikaanse stamhoofden die voor wat knikkers hun eigen stamleden verkochten aan de europeanen, waaronder vele joden. De joden hadden geen hoge dunk van de djoeka’s en hun werkijver en hielden bepaald niet van de blik van menig djoekaman. De vrouwen, met hun losse heupen, vonden ze echter appetijtelijk. En zo ontstond de stadsdjoeka, de stadscreool, de butler. De wilde djoekamannen met een giftige blik werden naar achteren verbannen, zo ver weg mogelijk van het huis van de blanke jodin en dus dicht bij het bos. En de wildebrassen zagen hun kans schoon en vluchtten de aanpalende bossen in. Later kwamen ze terug om wat djoekavrouwen te roven, want hun keus was: bestialiteit of het doen met djoekie’s. En pas veel later gingen sommigen zichzelf marron noemen. Marron staat voor bosdansers, oftewel zij die dansen voor de bosgeesten en voorouders. Dus de bekeerde marrons die dat niet meer doen, moeten zichzelf gewoon djoeka of boslandcreool of wat anders noemen, geen marron.
  Interessant is te weten dat het woord djoeka door de stadsdjoeka’s is gegeven aan de bosdjoeka’s, ter onderscheiding van de butlers en de wildemannen. Het is dus niet mijn uitvinding, maar van de mix-djoeka’s zelf.


  Maak melding
 32. PARAMARIBO – Stichting voor het Kind is het beu steeds halsreikend uit te kijken naar middelen die van overheidszijde zullen worden vrijgemaakt om de stichting operationeel te houden. Ondanks de garantiestelling van de overheid vorige maand, de salarissen voor de rest van het jaar veilig te stellen, heeft de stichting de salarissen en andere exploitatiekosten over maart uit eigen …

  middelen moeten dekken. Woordvoerder Neville Veira zegt dat het bestuur voornemens is de garantiestelling van de overheid te vergeten. Veira geeft aan dat het voor de rest van het jaar onduidelijk is wat er verder zal gebeuren. ‘ledere keer zeggen ze je iets.


  Maak melding
 33. @Samundar, of wat dit ook mag betekenen…

  MARRON komt van het Spaanse ‘Cimarron’, hetgeen “loslopend of losgeslagen vee” betekend.


  Maak melding
 34. Het lijkt mij eerder een strafrechtskwestie dan een mensenrechtenkwestie. Indien het inderdaad om gemeenschapsgrond gaat, dan zal dit ergens wel vastgelegd zijn. En dan moet justitie achterhalen hoe gemeenschapsgrond in het bezit is gekomen van een particulier en hoe hij het weer heeft kunnen doorverkopen.
  Zo nodig moet men de koop- en verkoopprocedures zodanig aanpassen dat er gecheckt wordt of het grond al aan iemand of aan een gemeenschap toebehoort en de koper verwittigen dat het om onverkoopbare grond gaat.


  Maak melding
 35. En @Fowroe…
  … nog ’n mooie over stront:
  “Ku’kaka” zeiden de inheemsen vroeger tegen blanken.
  (= hard van buiten, zacht van binnen!).

  Trouwens, moeilijk hoor, al die verzonnen namen hier:
  …voordat je ’t weet wordt men hier beticht als zijnde een ’tingi fowru’!!


  Maak melding
 36. (@Engel!: MARRON komt van het Spaanse ‘Cimarron’, hetgeen “loslopend of losgeslagen vee” betekend).

  Wikipedia zegt dit:
  [De Engelse benaming Maroon (van het woord marronage), het Haïtiaanse Mawon en het Spaanse Cimarrón (‘wilde, vluchteling’, letterlijk ‘levend op bergtoppen’, van het Spaanse woord cima, ’top’) verwijzen in bredere zin naar weggelopen slaven in het Caraïbisch gebied, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Marronvolken werden aangetroffen van het Amazonebekken tot in de Amerikaanse staten Florida en North Carolina].

  Kenmerk van marrons is de dansrituelen die ze uitvoeren voor de bosgeesten en de voorouders.


  Maak melding
 37. Wikipedia:
  [Met Bakabusi Nengre werden gemeenschappen aangeduid van ontsnapte slaven en hun afstammelingen in Suriname; later werden deze aangeduid met de term Marrons].


  Maak melding
 38. MAROON SOCIETIES -Rebel Slave Communities in the Americas by Richard Price (ed.), 1973.

  Noot 1: “The English word ‘maroon’, like the French ‘marron’, derives from Spanish ‘cimarrón’. As used in the New World, ‘cimarrón’ originally referred to domestic cattle that had taken to the hills in Hispaniola (Parry and Sherlock 1965:14) and soon after to Indian slaves who had escaped from the Spaniards as well (Franco 1968:92). By the end of the 1530s, it was already beginning to refer primarily to Afro-American runaways (Franco 1968:93; see also Guillot 1961:38), and had strong connotations of ‘fierceness'(!), of being ‘wild’ and ‘unbroken'(Frederici 1960:191-92).

  Met andere woorden @Samundar:
  Wikipedia is níet (altijd) heilig!!
  Bovendien: de omschrijving ‘fierceness’ als betekenis van ‘heldhaftig/onbevreesd’ is totaal iets anders dan jouw interpretatie ‘internationaal scheldwoord’!

  (Dit doet dus weer de actie-periode tegen discriminatie & racisme geweld aan…).


  Maak melding
 39. WAAROM VRAGEN JULLIE ALS BINNENLAND BEWONERS NIET MASSAAAL EEN ERFPACHT AAN???????????

  JULLIE SLAPEN, EN BLIJVEN SLAPEN TOT HET NU BIJNA TE LAAT IS…….STA OP, MENSEN, DE GRAMANGS HEBBEN GEEN RECHT VAN SPREKEN MEER. ZE HEBBEN GEEN GEZAG MEER IN PARAMARIBO.

  tijd voor actie……….TIJD VOOR ACTIE, VRAAG EEN ERFPACHT AAN…….


  Maak melding
 40. @Engel!, je hebt gelijk het woord marron betekent inderdaad “loslopend of losgeslagen vee”. Daarom ben ik erop tegen en heb liever dat men gewoon zegt dat zij tot de creoolse groep behoren.
  -Trouwens tegenwoordig kan het niet meer omdat men ervan uit gaat dat zij nu tot de afro Surinamers behoren.

  =Brunswijk en Bouterse hebben zich al rijk gemaakt met gronden, dus wordt het moeilijk dat zij de mensen recht in hun ogen zullen aankijken.


  Maak melding
 41. In hun drift naar kraken,hebben de djoeka’s ook de logeer huisjes van de granmans gekraakt.Die staan op het erf waar regionale ontwikkeling staat.In die huisjes logeerde de granmans als ze in de stad waren.Geen granman of overheid die hun vandaar nu weg kan krijgen.

  In het binnenland wonen ze al lang niet meer op traditionele wijze.Ze halen rijst bij Mangli,nemen kartonnen amerikaanse kip mee en koken op fornuis en gestolen gasbommen.Huizen worden nu in steen gebouwd.De paar hutten,aangevreten door houtluizen,zijn voor toeristen.Ze gaan geen water meer halen van de rivier maar hebben waterleiding.Misschien hokken ze nog bij elkaar maar ze leven niet meer als tribalen.Dat is passe.


  Maak melding
 42. Het gaat de djoeka’s niet meer om hun jacht gebied of viswater,maar om de bomen die in het bos staan en het goud dat vermoedelijk in de grond zit.Dat van leven in stam verband is maar een drogreden omdat de OAS er van uit gaat dat de djoeka’s ge-isoleerd leven als bepaalde indiaanse stammen in Brazilie.De djoeka’s vertellen de OAS niet dat ze al lang het bos verlaten hebben.


  Maak melding
 43. Heel Suriname hoort eigenlijk de inheemsen toe, die hoor je (nog) niet. De boslandcreolen komen tot nu toe weg met deze verregaande brutaliteit, maar het tij zal ongetwijfeld keren. Je ziet maar weer dat de brutalen de halve wereld hebben..totdat…De weggelopen slaven waren bij ons te gast, wij boden ze een veilig onderkomen en maakten ze wegwijs in ons land, onze jacht en plantgebieden, onze waterwegen…. en nu vinden ze dat het gasthuis van hun is??? Oprotten die gasten!! Ik vraag me af van wie Paramaribo dan is. Moeten we alle niet fotomangs wegsturen en onteigennen? Het land Suriname is van elke Surinamer en niemand moet een gebied claimen, straks wordt Nickerie en provincie van India? Commewijne en little Jakarta? Kom op mensen, dit kan toch niet!!!


  Maak melding
 44. Lucien,

  India is al geen hindoeland meer. De Congress partij regering van de Italiaanse katholiek Sonia Gandhi is heel hard bezig de minderheden (Moslims en Christenen) voor te trekken op alle gebieden en de Hindoes als terroristen af te schilderen.
  In India pikt de staat de donaties door Hindoes aan hun tempels in en bouwt er kerken en moskeeen mee. Anderszijds wordt er geen ene cent van de kerken en moskeeen afgepakt.
  Minderheden hebben speciale commissies die beslissingsbevoegd zijn en waar zelfs de rechter niets in heeft in te brengen. En in deze commissies mogen alleen moslims en christenen zitten.
  Een wet is al in de maak om bij rellen tussen Hindoes en Moslims/Christenen, zelfs al zouden die rellen duidelijk gestart zijn door Moslims/Christenen, alleen de Hindoes op te pakken en te berechten!
  India een Hindoeland? Steeds minder!


  Maak melding
 45. @Samundar…
  …of twijfel je nog aan de deskundigheid van Richard Price, die het binnenland van Suriname als zijn broekzak kent!
  Of hou jíj je liever meer met ‘rassen-kwesties’ bezig…


  Maak melding
 46. Engel!,

  Rechtvaardigheidskwesties lijkt mij interessanter…en Richard Price of niet, je moet van niemand iets als zoete koek aannemen, ook niet van mij.


  Maak melding
 47. @Samundar…
  Het is vaak linke soep, om ’te pas & te onpas’ het geloof (of ongeloof) overal bij te slepen…

  En zou jij @Samundar, persoonlijk!! aan Richard & Sally Price durven vertellen dat hun werk maar ‘als zoete koek’ te slikken is?!


  Maak melding
 48. Engel!,

  Ik ken die mensen en hun werk niet. Als ze met redelijke argumenten, onderzoeken en cijfers zouden komen, waarom zou ik dat dan niet kunnen accepteren, denk je? Maar je moet niet van te voren ervan uitgaan dat iemand alles weet en alles van alle kanten bekeken heeft. Zelfs de grootste deskundigen weten vaak heel simpele dingen niet, gewoon omdat ze in hun geleerdheid in vastgelegde structuren denken en de flexibiliteit om anders, simpel te denken daardoor onderdrukt wordt. Het zou mij niks verbazen indien de Prices het hiermee eens zijn.
  En betreffende het geloof: naast je bezittingen is dat het eerste wat men van je probeert af te pakken. Waarom denk je dat de meeste twisten om het geloof gaan? Omdat, laten we het zeggen zoals het is, moslims en christenen de plicht hebben de geloof van een ander te demoniseren en af te pakken (bekeringswerk dus). Dat de grote meerderheid van de moslims en christenen zich daarmee (bekering) niet bezig houden is voor hen te pleiten. Maar de druk vanuit de moskee en de kerk is er wel altijd. Gelukkig hebben wij Hindoes geen bekeringsplicht.


  Maak melding
 49. @Samundar, christenen maken 2,3% uit van de Indiase bevolking en zijn met 25 miljoen zielen op twee na grootste religie van India. Indiase christenen hebben aanzienlijk bijgedragen aan de welvaart van India en zijn goed vertegenwoordigd in de verschillende geledingen van het nationale leven.

  In vroegere en thans in de huidige regeringen bekleden christenen belangrijke ministersposten, belangrijke gouverneurszetels,belangrijke posities in het leger en de politie,de rechtelijke macht, op de ministeries,enz. Je zegt dat christenen in India worden voorgetrokken en dat klopt niet. Indiase Christenen hebben de hoogste geletterdheid en arbeidsparticipatie in het land en zijn daardoor zeer ambitieus om doelen en posities in de samenleving te bereiken .


  Maak melding
 50. RobG,

  Ik heb ook niets tegen christenen, wel tegen bekering en tegen het voortrekken van de regering van moslims en christenen, want dat gebeurt wel degelijk. De Engelstalige pers in India is pro-christen en pro-moslim en 95% is anti-Hindu. Priesters en missionarissen plegen in India ook behoorlijk veel misdaden, maar de Engelstalige pers rapporteert dat soort dingen niet, wel wanneer een Hindoepriester iets misdaan heeft, dan wordt het helemaal uitvergroot en dagenlang in het nieuws gehouden.
  En vergeet niet dat de christenen door vele Westerse NGO’s en regeringen en de moslims door vele Arabische NGO’s en regeringen (financieel) enorm worden ondersteund, ook in het bekeringswerk.
  En vindt je het niet een teken dat er verhoudingsgewijs meer dan het dubbele aantal ministersposten in handen van christenen en moslims is, terwijl Hindoes 80% van de bevolking vormen? Ook dat zou niet erg zijn ware het niet dat er in India een vieze politieke spel gespeeld wordt ten koste van de Hindoes en hun organisaties.
  Het zwakke van de Hindoes is dat ze bijzonder tolerant zijn en een klein geheugen hebben en onderling sterk verdeeld zijn en daar wordt gretig misbruik van gemaakt, erger nog, de Congress partij van de Gandhis gebruikt alle inlichtingen- en onderzoeksdiensten om tegenstanders te chanteren en de mond te snoeren. India behoort tot de meest corrupte landen in de wereld en pogingen van heilige mannen en anderen om de corruptie te keren wordt hardhandig afgestraft door de regering door de CBI (Indiase FBI) op hun nek te zetten, met valse aanklachten te komen enz.
  Lees meer dan alleen de Engelstalige media van India, want daar zitten personen die het seculier vinden om de illegale activiteiten van moslims en christenen te verzwijgen en die van Hindoes uit te meten. Bovendien zijn het vaak in het Westen geschoolde mensen, die sterk beinvloed zijn door de Westerse denkwijze en een afkering van het Hindoeisme hebben ontwikkeld. Het zou genoeg moeten zeggen dat die ‘secularisten’ geen enkele klassieke Indiase boek kennen maar wel Shakespear vlekkeloos kunnen citeren.
  De Engelstalige media van India, die enorm veel invloed heeft, representeert niet de cultuur van India en heeft er niks mee en dat blijkt wel uit hun berichtgeving.
  En het argument dat Indiase christenen de hoogste geletterheid hebben zou niet moeten uitmaken, want zoals je zelf zei, er zijn 25 miljoen christenen en stel dat ze allemaal geletterd zijn, dan heb je nog steeds 300 miljoen geletterde Hindoes. Dan is de verhouding in regeringsposten e.d. dus erg vreemd.
  Mijn punt is dit: Hindoes worden overal ter wereld achtergesteld, zelfs op hun geboortegrond India. Ze zijn vaak prooi van op bekering beluste mensen van andere godsdiensten, die wel zelf alle eerbied willen voor hun eigen godsdienst, maar weigeren dat te geven aan de Hindoes. En dat vind ik behoorlijk krom en onrechtvaardig. En dat kan ik gelukkig hier op dit forum uitspreken.


  Maak melding
 51. Samundar,mijn verwijzing naar de hoge geletterdheid van christenen in India heeft niet met nominale aantallen te maken maar met relatieve aantallen(percentages).Ik ben ook van mening dat de autoriteiten in India niet bewust of onder de tafel Hindoes aan het discrimineren zijn.Het vraagstuk van discriminatie in India is zeer complex en omvat meerdere groepen die het slachtoffer zijn van discriminatie.Maar misschien ervaren sommigen Hindoes de positieve discriminatie t.a.v. achtergestelde groepen als een vorm van discriminatie. Ik vind het terecht dat de Indiase regering bepaalde achtergestelde groepen, zoals onaanraakbaren of paria’s, dus mensen die op grond van hun geboorte maatschappelijke vervloekt zijn, en moslims meer kansen wil bieden in de Indiase samenleving.Daarnaast heb je het discriminatievraagstuk m.b.t. vrouwen.


  Maak melding
 52. RobG, heeft het nog zacht uitgedrukt.De christenen in India bekleden de belangrijkste ministerposten in het land, op de ministeries, het leger, de politie,de rechterlijke macht en alle andere bestuurslagen.Ook in de industrie spelen zij een voorname rol.


  Maak melding
 53. Vanaf het bericht wat Lucien gepost heeft als reactie op het artikel over grondhonger en een eventuele mensenrechtenklacht, lees ik eigenlijk alleen maar over de klaagzang van Samundar over hoe slecht de Hindoes het wel niet hebben en hoe achtergesteld ze worden in India en all over the world en de reacties van anderen hierop, maar niets meer over het eigenlijke onderwerp.

  Lucien heeft gewoon gelijk zoals hij het stelt, Suriname is van de Surinamers.
  De Ieren zijn hierin een mooi voorbeeld, Ierland is van God en wij mogen er gebruik van maken.
  Als er wat te claimen valt, zijn het in principe de Indianen die de oudste rechten, alles wat na hun in Su gekomen is in feite een niet uitgenodigde en in veel gevallen onvrijwillige gast, maar die zich in de meeste gevallen zich niet als zodanig gedragen, integendeel, zwart of wit en bruin en geel, ze denken allen dat ze heer en meester zijn, maar vergeten in dat geval hun eigenlijke plaats


  Maak melding
 54. Opvallend hoe jij @Samundar, lovend en welbespraakt over de hindoes rept, terwijl de marrons hier -op z’n zachtst gezegd- er bij jou maar bekaaid afkomen: op dit vlak gezien is het dan ook niet raar, dat het werk van het echtpaar Price jou totaal vreemd is…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES