Rokers mogen voor afkick aanmelden bij regering

22

PARAMARIBO, 7 feb – Wie van het sigaretroken af wil komen, mag zich aanmelden bij het ministerie van Volksgezondheid. Volgens minister Michael Blokland gaat een grootschalig afkickprogram van start, direct na invoering van de zogenaamde tabakwet. Als niet meer in het openbaar gerookt mag worden, moet de pret er wel vanaf zijn.

Dit lijkt althans de redenering. Er wordt op gerekend dat zeker de helft van alle rokers het voor gezien houdt. Aan optimisme dus geen gebrek. “Honderd procent zou ideaal zijn voor Suriname, maar we werken met de realiteit. Als we een vermindering van vijftig procent kunnen halen, zijn we dik tevreden”, zegt Blokland tegenover de Times of Suriname. Uitgangspunt is dat mensen ook wel van het sigaretje af zullen willen als het ‘alleen thuis’ nog kan.

Ervaringen en onderzoeken in onder meer de Verenigde Staten van Amerika zouden het optimisme staven. “Naarmate het besef van de schadelijke gevolgen van het roken toeneemt, blijkt dat heel wat mensen zelf besluiten te stoppen”, aldus Blokland. Intussen geven zowel horeca- en casinobedrijven als tabakimporteurs het niet zonder meer op. Via onder meer advertenties wordt gepleit voor een ‘overbruggingsperiode.’ Anders dreigt banenverlies.

22 REACTIES

 1. Er zijn betere programmas waar de overheid de belasting gelden van het volk in zou kunnen stoppen.
  Jammer dat de zwarte dit niet inziet en de witte na doet want het denk vermogen voor zelf creatie zit er niet in.
  Alles wat de witte zingt, zingt de zwarte nog harder.
  Alles dat een klein beetje kennis vergt wordt aan de witte over gelaten.Adviseurs,projecten alles naar witten de zwarte is dom.


  Maak melding

 2. De haast en tam tam waarmee deze wet ingevoerd wordt,is niet voor een ieder te begrijpen.Als ik Monorath mag geloven dan overlijden er jaarlijks 35 mensen aan de gevolgen van roken en moeten ca. 200 behandeld worden aan de longen of het hart.
  Het verkeer eist gegarandeerd 80 doden per jaar.Mij lijkt dat Vishnudatt zich eerder sterk moet maken om ordening in het verkeer af te dwingen.Want elke dag vallen er gewonden bij aanrijdingen.En die kosten de staat veel meer dan dan de rokers.


  Maak melding

 3. savioen

  jij bent geen surinamer of vandaar dat jou uitspraken discreminerend is,viese vuile hond.
  ben jij een mokro
  ben jij een turkoe
  ben jij een kabo
  ben jij een hollander

  laat het mij weten


  Maak melding

 4. @sra
  ..en de ndp dan,ja de ndp?!!
  Zijn er geen wetten waaraan zij zich zouden moeten houden?!Gelden regels en wetten niet voor de ndpers. Noem 1 regel voor ons op waaraan de ndp zich houd!!


  Maak melding

 5. @sra

  O,ja de amnestie wet …natuurlijk gaan zij zich eraan houden…hoe gaan ze verder kunnen leven als het ZUURSTOF toevoer[amnestie] wordt stopgezet?!
  Dan gaan ze naar lucht moeten happen als een vis op de droogte!
  Boi SRA,je geeft ruiterlijk toe dat deze ndp regering alleen goed is voor de amnestie wet!!


  Maak melding

 6. @sra
  ….maar dat wisten we allang hoor!
  De ndp regering kan het alleen maar overleven op zijn amnestie wet. Haal je amnestie er uit dan is de ndp zo goed als dood!

  NDP – AMNESTIE = DOOD!!einde ndp!!


  Maak melding

 7. @sra

  In het binnenland van Suriname heerste een burgeroorlog tussen de guerillaleiders bouta en brunsie.
  Onschuldige dorpbewoners waaronder ook vrouwen en kinderen werden afgeslacht.Om orde en rust terug te brengen werd samen met de OAS een amnestie overeenkomst getekend tussen de strijdende guerilla bewegingen in het binnenland. Brunsie greep deze kans maar je baasje zei dat amnestie iets is voor kleine kinderen en hij weigerde amnestie aan te nemem. In columbia en andere landen waar guerilla bewegingen aan de gang zijn reist men speciaal naar die gebieden om de guerillas amnestie aan te bieden.Dit is de enige manier om rust en orde te handhaven in gebieden die niet toegankelijk zijn voor iedereen.
  Het amnestie gesloten tijdens venetiaan was een legale amnestie wet!
  Einde Moiwana amnestie dus!
  Het amnestie van je baasje heden heeft je baasje in leven geroepen omdat hij een strafzaak moet uitzitten voor de MOORD op 15 burgers van Suriname in 1982!
  Het heeft niks te maken met het Moiwana amnestie!!
  Die moiwana en brunsie amnestie is een gesloten zaak!
  Heden maakt je baasje misbruik van deze amnestie tijdens venetiaan verstrekt, om zijn huid te redden!
  Je baasje is geen onderdeel geweest van het amnestie gebeurten tijdens Venetiaan ,waarom lult hij ,bouta,nu ermee!!Hij blackmailed de boel ,je baasje,is een Blackmailer!!


  Maak melding

 8. Limbo kan in zijn programma Info Act een filmpje van Baas laten zien, als voorbeeld van een tabaksverslaafe, die wil afkicken, maar daar niet in slaagt. Zien we eindelijk eens iets op Info Act dat niet verzonnen is.


  Maak melding

 9. Minister Blokland kan beter toveren dan besturen. Hij beweert dat zijn toverbeleid ertoe zal leiden dat 50% van de rokers gaat stoppen.
  Wat ik mij afvraag is: wanneer gaat deze regering stoppen met het verkopen van “nonsens” beleid.


  Maak melding

 10. Geachte WKNT,
  Kan er niet een oplossing bedacht worden om die @Savioen te bannen hier op dit forum?
  Dit heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting; meneer @Savioen is een racist. En dat is bij wet verboden.


  Maak melding

 11. In een opgefokt land als Suriname waar criminelen het voor het zeggen hebben, is het begrijpelijk dat vele mensen gaan roken omdat ze gestresst raken, vanwege veranderde beleidsinzichten waardoor ze vervangen worden door partijgelieerde personen, en dan ga je ook nog een anti tabacswet invoeren, terwijl deze regering mede schuldig is aan de toename van de rokende Surinamer met hun zogenaamde beleidsvisie.


  Maak melding

 12. Boem,

  Maak je niet druk met die Vieze vuile hond van een Savioen. Blijkbaar komt hij elke keer klaar als hij weer zwarten beledigd. We gaan hem krijgen. Let maar op!


  Maak melding

 13. Mijn schrijven hier is niet om zwarte mensen te beledigen.Het is bedoeld om je wakker te maken.
  Ik ben zelf een zwarte maar wij moeten onderkennen dat wij niet goed met elkander omgaan.Als wij dit niet gaan willen inzien dan gaan wij nooit eruit komen en altijd ons zelve als dom zien en de witte mensen als intelligent en dat is de reden dat ik het zo schrijf.Wordt wakker wij zijn intelligent en kunnen alles zelf doen.
  Kijk naar onze leiders alles geven ze aan witte bedrijven.Hier over kan je een boek schrijven.
  Het doet pijn dat wij elkander als dom zien en dan kan je wel boos worden maar de waarheid is dit.
  Alles met kennis zit in witte hun handen moet ik ze benoemen voor je.Ik heb 22jaar tussen de Marrons geleefd het Afrikaanse cultuur is mij eigen ik ben er trots op.Weten jullie dat dhr. Bouterse zelf gezegd heeft dat hij liever met witten werkt want die lullen niet.Bij de NPS is het schering en inslag.Zonder hun meester overleven ze niet.Wij moeten wakker worden dat is mijn boodschap en als je boos er om wordt hapert er iets aan je opvoeding.


  Maak melding

 14. Hier een verhaal uit mijn jeugd;
  Als kind vroeg ik aan een kapitein van een Marron dorp waarom de hutten een kleine deur hadden.
  Hij vertelde dat als je rechtop het huis in zou lopen dit een teken van arrogantie zou zijn.
  Je moest respect betonen aan ieder in het dorp.
  Weten jullie de betekenis hiervan.WORDT WAKKER


  Maak melding

 15. Boos moet je worden op je eigen zwarte leider maar jullie dansen voor ze.dit laat zien hoever je verstand reikt.Er worden buitenlandse arbeiders aangetrokken om te werken.De reden dat aangegeven wordt is dat deze mensen niet te krijgen zijn in Suriname.Onze kinderen krijgen geen kans ze krijgen de kans niet voor een opleiding en te werken.Deze bedrijven[witten] konden onze kinderen de opleiding geven en ook laten werken.
  Opleiding en werken gelijktijdig maar deze kans krijgen ze niet.Jullie mooie leiders denken hier niet aan ze hebben lak aan je want de witte heeft hen gezegd dat Surinamers lui en dom zijn.Dit doet pijn.
  Landbouw/veeteelt/visserij/bosbouw wat primaire economische pijlers zijn voor Suriname is kapot gemaakt en het volk lijdt honger.Mag dit kan dit wordt hierover boos dan ben je een echte Surinamer die het meent met zijn medemens.de rijken worden rijker en de arme heeft geen nagel om zij gat te krabben.Is de rijkdom van het land voor de leiders.


  Maak melding

 16. savi oen

  jou verhaal over die maron heb jij verzonnen en weet jij waar om;om dat de maron hutten/woning nooit klein zijn geweest en zeker niet hoe jij het hier op de forum kenbaar maakt.
  jongen jij moet niet liegen.
  En wat weet jij van su en de bevolking of toestand,’jij woont er niet maar heb wel jou gelul over mijn land klaar staan.
  lul niet op afstand,kom in su om te zien hoe het echt is.


  Maak melding

 17. SRA: De marronhutten warten vlgns jou niet klein, maar kan het zijn dat Savioen groot is?
  En Su is niet je land, je verblijft in Adam ZO 6-hoog achter.Ook jij woont niet in SU


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.