EVP wil herstel relatie Suriname en Nederland

110

PARAMARIBO, 29 nov – Suriname en Nederland moeten werken aan herstel van de onderlinge betrekkingen. Dit stelt de fractie van de Europese Volkspartij, EVP, de grootste fractie binnen het Europees Parlement. De oproep kwam tijdens een vergadering in Paramaribo met parlementariërs van de ACP-groep van voormalige kolonies. Het openstellen van de Nederlandse archieven over de woelige jaren tachtig in Suriname, wordt aangemerkt als stap in de goede richting.

Een “positief gebaar om de bekoelde relaties te ontdooien” dus. De politieke betrekkingen tussen Suriname en Nederland moeten absoluut beter. “Het is voor de Europese Unie essentieel en mogelijk ook voor Nederland”, zei EVP-woordvoerder Michael Gahler. De regeringen van beide landen moeten zich op het hoogste politieke en diplomatieke niveau inzetten. Suriname zal ook moeten werken aan meer respect voor de rechtsstaat en het opheffen van interne politieke spanningen.

Gahler vindt dat de EU sowieso belang heeft bij goede betrekkingen tussen Suriname en Nederland. De EU stelt prijs op de beste relaties met alle vroegere kolonies. De tijd van ongelijke verhoudingen is al lang achter de rug, hoewel de ACP daar lang niet altijd van overtuigd is. Dit bleek ook tijdens de debatten over voortzetting van de samenwerking tussen beide blokken. De EVP heeft eerder aprat gesproken met de oppositie, wat tot enige wrijving leidde met coalitieparlementariërs.

110 REACTIES

 1. @GMAP MEO zou je die archieven willen op vragen? eenmaal je zo bekend bent in ,,DEN HAAG,, of ga je iemand anders sturen ,, madusa of henkie of cobie of emarilda ,, pasaw,,plato ,,ray ,,roy ,,of een van die deskundegen hier waterkant? meo loes,bere noh wat ga je doen want a,torie komt nu uit nederland moet nu die torie openstellen nu hahahahahaha ik wacht op jullie reactie ,, komen jullie ,, mie takkie uit paramaribo,odi odi, meo doe rustig met die koelie vrouw die je niet kan pompen hahahaaaaa ,,,


  Maak melding

 2. nederland moet de archieven van de jaren tachtig prijsgeven waardoor echte waarheidvinding over die periode recht kan worden gedaan,, ik hoop dat jullie asielzoeker nu wakker kunnen worden,,weer een klap voor jullie ,,meo jou kans en die matie,s van jou zijn kleiner geworden mie mang hoe gaan je doen want nu zie je dat men nu anders over su gaat denken en jij blijf maar daar in de bijlmer maar achter je pc te denken dat jij veel zou betekenen maar jammer,t wil jou maar niet lukken wat ga je nu doen ?
  groetjes takkie odi,odi meo dikke bril


  Maak melding

 3. Het is duidelijk dat Nederland steeds meer met de rug tegen de muur staat. Ze staan onder druk suriname onder deze progressieve regering heeft geen enkele haast om de betrekkingen met nederland te herstellen. Nederland daarentegen wel, anders missen ze de boot volledig in Suriname, momenteel is China onze belangrijkste partner en de rol van Nederland wordt met de dag irrelevanter.

  Voor de mensen die die niets van China moeten hebben, weten niets van de wereld af, tegenwoordig zijn de meeste landen afhankelijk van de grote Chinese reus, zelfs de EU, Amerika, Rusland, afrika en India enz.

  Suriname mag en moet zijn graantje pikken bij deze Chinese reus, landen zijn afhankelijk van elkaar in deze globale multipolaire wereld, that’s it.

  Na de overeenkomsten getekend te hebben met Iamgold en Newmoint en de mogelijke olievoorraad in Coronie, staan we in Suriname beter voor dan nooit te voren. Dus wie niet wil meedoen hoeft niet, maar val ons klein landje Suriname ook niet lastig, we doen onze eigen ding en zijn niemand dus oo geen Nederland verantwoording schuldig.

  Suriname voorwaarts


  Maak melding

 4. Ja zo hoort het, wij gaan dealen met de groten der aarde. Vergeleken met China is Nederland een lilliputter.

  Lackin voert bilaterale bespreking in China
  28/11/2012 21:23 – Ivan Cairo

  Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken met zijn Chinese collega Yang Jiechi.
  PARAMARIBO – Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft vandaag in Beijing bilateraal overleg gevoerd met zijn Chinese collega Yang Jiechi. Yang wees op de verworvenheden sinds Suriname en China in 1976 diplomatieke betrekkingen met elkaar zijn aangegaan.

  China en Suriname hebben beide een zware taak om hun economieën te ontwikkelen en welzijn te realiseren voor hun volk, zei Yang. Versterking van de bilaterale relaties is dus in het belang van beide landen. Hij benadrukte dat China bereid blijft op het hoogste niveau met Suriname samen te werken en de culturele uitwisseling en de coöperatie in multilateraal verband voort te zetten.

  Lackin prees China voor zijn economische vooruitgang en sociale ontwikkeling. Versterking van de betrekkingen met China is een van de prioriteiten in het buitenlandbeleid van de regering-Bouterse, zei de bewindsman. Lackin benadrukte dat Paramaribo vasthoudt aan de ‘one-China policy’.

  Ook internationale en regionale vraagstukken werden besproken.


  Maak melding

 5. Nederland heeft niks tegen Suriname en de bevolking, maar integendeel. Nederland heeft het tegen Bouterse en die amnestiewet.
  En vooral op de manier waarop Bouterse het proces saboteert.


  Maak melding

 6. Tja gekke Gerrit.
  Zeker Baas de onderzoeksrapporten geven .
  Wha dan vallen er doden in Suriname.
  Bovendien moet Baas eerst nog een straf in Nederland uitzitten.

  Daarnaast zijn dit soort rapporten bij grondwet voor iedereen gesloten.
  Dat is overigens in alle EU-landen zo.

  Laat baas en zijn companen eerst maar voor de rechter verschijnen.


  Maak melding

 7. Er zijn er 2 die de waarheid weten en dat zijn Bouta en Nederland.Laat Bouta eens eindelijk het Surinaams volk de waarheid vertellen inplaats van verstoppertje te spelen.Waarom heeft Van Mierlo hem toen niet laten arresteren in Brazil??Hij weet precies waarom.Allebei hebben ze baat bij geheimhouding!


  Maak melding

 8. Ik weet dit….. NED. doet alsof Bouta een sta in de weg is.
  Maar weten ook duidelijk waarom Su. onafhankelijk is geworden.( het zou toch uitdraaien op vechten)

  Doet men of men blind is…niet iederen weet dit….maar in de jaren ’70 was het altijd vechten geblazen met de jantjes….dit gebeurde overal zelfs op de sport velden….er was altijd hitte tussen de Suri’s en koloniale heersers.
  Dus doen alsof Bouta een sta in de weg is, is om de boel in de maling te nemen.


  Maak melding

 9. Rechtgearde sranang mang,wij weten nu dat die redimusus met hangende lippen staan .
  De europese volkspartij is met een voorstel gekomen terwijl Su al aangeven had “,er geen haast mee te hebben voor een ambassade in olland ,”waarom dan die haast van de EVP om die samenwerking te herstellen.
  Su móet op zijn standpunt blijven,als onafhankelijk en zelf standig eenheid ,”.


  Maak melding

 10. Al die negatievelingen waren er van overtuigd dat
  deze vergadering zwaar negatief zou uitpakken voor Suriname. Immers deze negatieveling waren er van overtuigd dat het niet anders kon, met Bouterse als president van Suriname, dat de internationale pers
  en de Europese Unie Suriame zou uitkakken.
  Dat was de hoop en de overtuiging van al die negatievlingen, met Gmap als opper negatieveling,
  hier op dit forum.
  Echter Suriname krijgt veel lof toegezwaaid en Nederland krijgt een veeg uit de pan.
  Zulk goeie nieuws over Suriname zal die negatievelingen absoluut niet bevallen en zullen natuurlijk weer van alles uit hun hoge hoed toveren om dit alles te bagataliseren.
  We kunnen er niet meer omheen. Suriname is volwassen aan het worden.

  Enkele berichtgevingen uit de kranten;

  Het organiseren van de ACP-EU-conferentie in Suriname heeft meer licht geworpen op de relatie Suriname-Nederland, zegt co-president van het ACP-EU parlement, Louis Michel (België). “Onze ogen zijn geopend, dat de conferentie hier is gehouden, is het beste dat had kunnen gebeuren. We weten in Europa eigenlijk gewoon te weinig van dit land. Hier naartoe komen heeft ons geleerd dat Suriname een land is met een goede economische ontwikkeling en waar mensen van zoveel verschillende etniciteiten in harmonie met elkaar leven.”

  De opstelling van zowel Michel als Gahler, die de coördinator is van de externe relaties binnen de ACP-EU, is een totaal andere dan eerder, voor de aanvang van de vergadering het geval is geweest. Michel blijft herhalen dat Europa te weinig weet over Suriname.
  Michel wil niet meer ingaan op de sentimenten die hebben gespeeld vanuit Europa waarbij Nederland een voorname rol vervulde om de ACP-EU- vergadering niet in Suriname te laten plaatsvinden. “We weten in Europa te weinig over Suriname”, herhaalt Michel. Hij zegt er bij dat Nederland een belangrijke rol te vervullen heeft bij het oplossen van het probleem Suriname-Nederland.


  Maak melding

 11. De betrekkingen tussen Ned. en Sur. worden pas hersteld als DDB de de veroordeelde drugscrimineel en massamoordverdachte zich bij de Ned. justitie heeft aangemeld om zijn straf van 12 jaar uit te zitten in een cel in de Scheveningse gevangenis met vrij uitzicht op de Noordzee punt…..En daarnaast moet zoals de EVP dat zegt Suriname meer respect tonen voor de rechtstaat.


  Maak melding

 12. Het is altijd belangrijker te lezen wat de co-president van het ACP-EU parlement, Louis Michel (België) en Michel als Gahler, die de coördinator is van de externe relaties binnen de ACP-EU vinden.

  Who cares wat jij vind.


  Maak melding

 13. The getto en Abrabrokie Crew met als kaderleden Sabidierie, Takkie takkie, Hoedan c.s., ook al leden van het Simplistich verbond zijn weer prominent aanwezig met hun spookverhalen.De uitkeringen en de toeslagen zijn weer gestort dus we gunnen hen een pleziertje.


  Maak melding

 14. Het zal pas goed komen als de hoofdverdachte en zijn mede trawanten van het politieke toneel zijn verdwenen.
  Gerechtigheid zal moeten plaatsvinden niet wat er nu plaatsvind, amnestiewet aannemen en ernstige strafbare feiten ongestraft laten.
  Dan pas zal Suriname bloeien als een heel mooie Faya Lobbie voor een ieder.
  Jonge politici zullen in 2015 hun verantwoordelijk moeten nemen en niet de oude besmette garde.


  Maak melding

 15. SABIDIERIE het is mij bekend dat je niet zo snugger bent en dat je politiek ongeschoold bent, maar het is nog steeds het Nederlandse kabinet met onze Minister van buitenlandse zaken voorop die het Nederlands Buitenlands beleid bepaald,dus die goede meneer Gahler hoe goed zijn bedoelingen ook zijn, daar heb ik geen boodschap aan.


  Maak melding

 16. who cares wij Surinamers hebben allang geen boodschap meer in wat jouw Nederlandse kabinet met jouw Minister van buitenlandse zaken voorop die het Nederlands Buitenlands beleid bepaald vind.

  Wij Surinamers gaan onze eigen weg, dat je dat nogsteeds niet door heb komt door je schrikbarende gebrek aan algemene kennis. Jullie soort zijn gebrainwashed en gedragen je daarom als moderne slaven, die nogsteeds denken dat de wereld om Nederland draait.


  Maak melding

 17. De eenvoudigste oplossing van ALLE problemen zowel Nationaal als Internationaal is niets anders dan dat bouterse normaal wordt berecht zoals dat hoort in een democratisch land.
  En het liefst zonder inmenging van elk individu of instanties en organisaties.
  Laten wij Surinamers onze verstand niet laten prevaleren door onze gevoelens en hebzucht.


  Maak melding

 18. Nederland kiest zelf haar vrienden uit. Nederland heeft Su niet nodig. Eerder andersom. Belangen voor Nederland in Su zijn minimaal. Je moet wel boter op je hoofd als je denkt dat Nederland afhankelijk is van haar vroegere koloniën.


  Maak melding

 19. Jullie kiezen altijd de weg van de afgrond dat weten wij al 32 jaren.
  Over moderne slaaf gesproken, die paarse schapen zijn de.moderne slaven van Bouterse omdat ik jullie nooit heb kunnen betrappen op een greintje kritiek op die charmante psychopaat Bouterse.


  Maak melding

 20. El tigre,

  Suriname kiest ook zelfs zijn vrienden hoor of mag dat niet?

  Jullie zouden wel willen dat Bouterse berecht wordt, maar dat zal NIET gebeuren.

  Uitschakeling van de grootste Volksleider die Suriname ooit heeft gekend, zal niet geschieden, rechtgeaarde en vaderlandslievende Surinamers zouden het gewoon niet toestaan. Accepteer je verlies en gaan jullie door met je eigen sores, het is een verloren strijd. Nederland zal dat binnenkort ook beamen, momenteel zoeken ze een uitweg om hun Ambassadeur terug te sturen?


  Maak melding

 21. @takkie
  je bent nooit te oud om te studeren, dit geldt voor jou ook takkie….
  ik neem het je niet kwalijk dat je geen onderscheid kan maken tussen feiten en leugens…
  daarom mie boi go na skoro, ga niet spijbelen anders blijf je dom zoals je nu bent. So dies na MIE TAKKIE.


  Maak melding

 22. Nederland heeft de hele wereld rongereisd om het gedaan te krijgen om Suriname onder druk te zetten en te boycotten.

  Nu de bondgenoten (EU) van Nederland in Suriname zijn
  hebben ze zelf kunnen ervaren dat Nederland niet goed bezig is en roepen Nederland zelf op om de relatie met Suriname weer te herstellen.

  Maar nu staat Nederland dus zelf onder druk nota bene door haar eigen bongenoten (EU)

  Want wat zegt Louis Michel Co-president van de ACP-EU
  over Suriname;
  “Onze ogen zijn geopend, dat de conferentie hier is gehouden, is het beste dat had kunnen gebeuren. We weten in Europa eigenlijk gewoon te weinig van dit land. Hier naartoe komen heeft ons geleerd dat Suriname een land is met een goede economische ontwikkeling en waar mensen van zoveel verschillende etniciteiten in harmonie met elkaar leven.”

  Michel zegt eigenlijk dat hun ogen geopend zijn wat betreft hun kijk op Suriname en dat Nederland hun al die tijd een verkeerd beeld over Suriname probeerde
  op te dringen.

  Kabum! Nederland kan dit in haar zak stoppen!

  Eerst was het Oomen, daarna Micheal Gahler, en nu dus
  Luis Michel die zich zeer positief over Suriname uitlaat.

  Gmap, Medusa, Roy, ray, Koos, Henk etc etc..
  Blijven jullie maar lekker geloven in jullie doemdenken over Suriname.

  Feit is dat keer op keer het bewijs wordt geleverd dat Suriname zich goed aan het profileren is in de wereld en dat er wel degelijk economische ontwikkeling is!

  Ditmaal dus geconstateerd door een Europeaan met een
  gewichtige functie binnen de EU.
  Of zullen Oomen, Gahler en Michel stiekem ook NDP-groupies, Paarse meelopers, Bouta fan of een idioten zijn?
  Of zullen de woorden; ‘een kinderhand is snel gevuld’
  ook op hun van toepassing zijn? hi hi..

  Want ervaring leert dat een ieder die een beetje positief is over de gunstige toekomstperspectieven van Suriname gebombaderd wordt tot bovengenoemde kwalificaties.


  Maak melding

 23. Basja, jij hebt volkomen gelijk.
  Daarom staat Michael Gahler voor een zwaardere taak dan Hercules, die hoefde maar één augiasstal op te ruimen, Michael moet echter tegelijkertijd in Suriname en Nederland meerdere mega-augiasstallen eerst geopend en daarna opgeruimd krijgen, voordat de waarheid aan het licht komt, een waarheid waar Nederland zowel als Bouterse niet op staan te wachten dat die openbaar wordt. Nederland en Bouterse hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat wij Surinamers met z’n allen zitten in de @#$% waarin we ons nu bevinden, het komt hen beiden goed uit dat alles geheim blijft en dat bereiken ze door te doen alsof ze ruzie hebben met elkaar.


  Maak melding

 24. @Roy.
  In Argentinie zijn ze na jaren begonnen met de berechting van degenen.die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechten schending.
  Er is hoop voor Suriname, Als naar de geschiedenis kijkt dan zie je dat figuren zoals Bouterse vroeg of laat toch berecht worden.


  Maak melding

 25. mensen er is iets anders gaande, iets wat wij niet weten en mogen weten. Wat het is?? de tijd zal het leren.
  kijk noh, Sadam Hoessein hebben ze te pakken Bin Laden pakte ze Ghadaffi hadden ze en laatst nog pakten de Israelies een hoge ome van de Hamas met een gerichte raket aanval op een rijdende auto waar hij in zat. Allemaal grote mannen die zich zelfs verstopt hadden en dan loopt daar in Su didibrie gewoon rond, rijdt de anton dragtenweg op en af alsof er niks aan de hand is en denkt dat ze hem niet zien, en loopt met een grote mond rond te bazuinen dat ze hem niet kunnen pakken. Ze kunnen het wel maar ze doen het niet, hij is gewoon prioriteit 10 dus met andere woorden géén prioriteit anders hadden ze hem al lang. Nu komt het,de vraag waarom??? geen prioriteit?? wat speelt er in de surinaamse samenleving? men roept wel allemaal maar als men het echt wil, is het zo over daar, amnestie of niet, in een zucht en een scheet is het gebeurd. Dus mensen sla allemaal de handen in een,en voor je het weet is didibrie… historie


  Maak melding

 26. Het is duidelijk dat de EVP niets te vertellen heeft over de relatie Su-Ned.De oproep gold dan ook beide landen om hun “relatie te verbeteren”. Dit noemt men diplomatie en staat in schril contrast met de ondiplomatieke taal van de Pres, Lackin, Panka c.s.
  Er is in Europa geen enkel land die Nederland ertoe kan dwingen om met een man in gesprek te gaan die door de Nederlandse rechter veroordeeld is wegens cocaïnesmokkel en -handel. Er is geen enkel land die Nederland ertoe kan dwingen om accoord te gaan met een amnestiewet die niet in strijd is met het internationaal recht/wet. Nederland kan als plaats waar het internationaal strafhof gezeteld is onmogelijk haar ogen hiervoor sluiten.
  Er is een grote halleluja stemming in het land dat “alles”goed is verlopen, terecht. De hamvraag blijft wat er is bereikt. Ik heb (nog) geen gezamenlijke standpunten c.q. besluiten gelezen, waar kan ik die vinden?
  Het is toch bizar dat de NDP aanhang juicht terwijl de vergadering met de EVP voor hun President en minister van Buitenlandse verboden terrein was.
  Vooraf bedongen door de EVP en geaccepteerd door de APC leden.
  Is dat geen schandvlek voor Suriname?
  Is dit geen teken dat het verhaal van de EVP leden holle frasen zijn?
  Graag lezen ik dat ik het mis heb, maar vooral lees ik waarom het anders is. 🙂


  Maak melding

 27. @GMAP
  Broeder, de wolf zal ten onder gaan aan “natuurlijke” berechting….uiteraard hoop ik dat hy eerst door de rechter zal worden berecht alvorens de natuurlijke berechting plaats gaat vinden….
  voor al die moorden die zijn gepleegd zal de straf niet te beschrijven zijn.
  kijk maar wat er met de beul paul b. is gebeurd…
  a mang krepeer fos a skeer…


  Maak melding

 28. “Shanice

  Nederland heeft de hele wereld rongereisd om het gedaan te krijgen om Suriname onder druk te zetten en te boycotten.

  Nu de bondgenoten (EU) van Nederland in Suriname zijn
  hebben ze zelf kunnen ervaren dat Nederland niet goed bezig is en roepen Nederland zelf op om de relatie met Suriname weer te herstellen.

  Maar nu staat Nederland dus zelf onder druk nota bene door haar eigen bongenoten (EU)

  Want wat zegt Louis Michel Co-president van de ACP-EU
  over Suriname;
  “Onze ogen zijn geopend, dat de conferentie hier is gehouden, is het beste dat had kunnen gebeuren. We weten in Europa eigenlijk gewoon te weinig van dit land. Hier naartoe komen heeft ons geleerd dat Suriname een land is met een goede economische ontwikkeling en waar mensen van zoveel verschillende etniciteiten in harmonie met elkaar leven.”

  Michel zegt eigenlijk dat hun ogen geopend zijn wat betreft hun kijk op Suriname en dat Nederland hun al die tijd een verkeerd beeld over Suriname probeerde
  op te dringen.”

  Michel zei ook dat hij nooit eerder in Suriname is geweest en niets van het land wist. Ja dan zijn je ogen gauw, heel gauw geopend.
  Ook in Nederland weet men dat de bevolkingsgroepen vreedzaam met elkaar samenleven. Sterker nog het is een erfenis van de Koloniale overheerser.

  Mijn vraag aan jou is wat Suriname Concreet met deze vergadering heeft bereikt?


  Maak melding

 29. Gmap,

  bla, bla, bla, bla…
  ‘Over moderne slaaf gesproken, die paarse schapen zijn de.moderne slaven van Bouterse omdat ik jullie nooit heb kunnen betrappen op een greintje kritiek op die charmante psychopaat Bouterse’.

  Geldt dit ook voor Oomen, Gahler en Michel van de EU?
  Want die hebben ook geen greintje kritiek gegeven op
  die charmante psychopaat Bouterse.
  Sterker nog! Eenmaal in Suriname is een ‘wereld’ voor ze open gegaan en zijn ze zeer positief over Suriname.
  Hoe durven ze!! he GMAP???
  Gmap, je kunt je verzetten wat je wilt je mag schelden wat je wilt, je mag mensen allerlei benamingen geven.
  Nobody gives a damn!
  Suriname zal zich toch ontwikkellen tot een bloeiende economie.
  Tjee potie Gmap, we weten hoe graag je wilt dat Suriname in een economische afgrond dondert en dat jij je gelijk kan halen en dat die paarse schapen op hun bek gaan.

  Maar no spang Gmap, ook die oogkleppen van jou zullen
  ooit openvallen.
  Hoewel..?


  Maak melding

 30. “Barnie”,

  Vanuit Europa was ( op initiatief van Nederland) een zeer negatief beeld ontstaan over Suriname.
  Eenmaal in Su heeft de EU kunnen constateren dat dat beeld in elk geval niet conform de werkelijkheid was.
  Die positeve beeldvorming is mondiaal elk winst voor Suriname.

  ‘Barnie’, in Suriname is er over vele onderwerpen vergaderd. Ook over onderwerpen die voor Suriname van belang zijn.
  Normaal gesproken kun je niet meteen de volgende dag tot een evaluatie komen en conclusies treffen.

  Op je vraag wat de vergadering concreet Suriname heeft opgeleverd kan ik op dit moment daarom helaas geen antwoord geven. Misschien over een paar weken nadat er een eveluatie is gemaakt.

  Maar die positieve beeldvorming heeft Suriname in elk geval al in de pocket!


  Maak melding

 31. Hahaha ik lig echt in een deuk met domme reactie van die paarse schapen.
  Eerst willen ze staatsolie verkopen, en nu lopen ze te pronken met ander mans veren. het word tijd dat jij wakker wordt me boi.
  De gesvhiedenis staat vol met voorbeelden over figuren zoals Bouterse, ik zou zeggen Google iets meer dan zal je zien dat dictators,criminelen en moordenaars nooit een land hebben ontwikkeld . Noem mij een land in de wereld die beter is geworden onder een dictatuur .


  Maak melding

 32. Gmap,

  Bla, bla, bla..
  Met zoveel positieve waarderingen voor Suriname kun inderdaad niks anders doen dan blijven lachen.
  Goed zo Gmap, blijf maar lachen.
  Hoe meer je lacht hoe meer we weten dat het goed gaat met Suriname .
  Gelukkig is Suriname geen dictatuur.
  Maar wil je toch landen weten met een dictatuur die
  een bloeiende economie hebben noem ik je alleen maar
  Saoudie Arabië en Dubai.


  Maak melding

 33. @GMAP
  Broeder de waarheid is altyd hard om aan te horen.
  Heel wat broeders kunnen niet er tegen en worden agressief…hun levens worden geleid door leugens en bedrog net zoals hun goeroe. Alleen de goeroe verrijkt zich en loopt steeds als wolf verkleed in een schape vacht, maar hij vergeet dat een schaap ook wordt geslacht.


  Maak melding

 34. Donderdag 29 november 2012 om 12:04 uur, door Hoedan
  Gmap,

  Bla, bla, bla..
  Met zoveel positieve waarderingen voor Suriname kun inderdaad niks anders doen dan blijven lachen.
  Goed zo Gmap, blijf maar lachen.
  Hoe meer je lacht hoe meer we weten dat het goed gaat met Suriname .
  Gelukkig is Suriname geen dictatuur.
  Maar wil je toch landen weten met een dictatuur die
  een bloeiende economie hebben noem ik je alleen maar
  Saoudie Arabië en Dubai.

  En hoe gelukkig is het volk daar met hun dictator?

  Cobie.


  Maak melding

 35. hahahahaha,,dit doet pijn hoor als je zo naar die reactie lezen niet overspannen raken jongens er komen nog meer waar jullie meer pijn en haat zal uitkramen,,odi,dio ,,takkie paramaribo


  Maak melding

 36. steeds wee gebruiken deze xenofobische autisten dit walgelijke middel van archivering, om hun misdaden tegen de menselijkheid te verdoezelen. In indonesie, in Nieuw Guinea, in de tweede wereld oorlog, in zuid afrika, in sebrenica en nu weer in Suriname! bah bah bah bah bah bah bah bah bah bah bah bah bah bah bah


  Maak melding

 37. GMAP

  Hahaha ik lig echt in een deuk met domme reactie van die paarse schapen.
  Eerst willen ze staatsolie verkopen, en nu lopen ze te pronken met ander mans veren. het word tijd dat jij wakker wordt me boi.
  De gesvhiedenis staat vol met voorbeelden over figuren zoals Bouterse, ik zou zeggen Google iets meer dan zal je zien dat dictators,criminelen en moordenaars nooit een land hebben ontwikkeld . Noem mij een land in de wereld die beter is geworden onder een dictatuur .
  lig je echt in een deuk om die paarse schapen? of lig je in die deuk omdat je van achteren en van onderen genomen wprdt!!!!!


  Maak melding

 38. @ jackson

  en in Sur.wordt er archieven gestolen,media bedrijven in brand gestoken om hun archief materiaal te vernietigen,zelfs uit de kluis van DE SURINAAMSE BANK wordt erdossiers gestolen zonder de camera het opneemt.Dino steelt BANDJES en sticht brand bij de STVS enz.En dat alles om de misdaden tegen de mensheid gepleegd in Sur.te verdoezelen

  Cobie.


  Maak melding

 39. =Mensen toch, NIET Nederland heeft nu gevraagd om de samenwerking, maar de EU, EUROPA wil dat hebben, omdat andere landen ook hierbij belang in hebben voor de economie.

  =Nederland heeft nooit problemen met Suriname gehad en het gaat om de politieke situatie in het land.

  =Er staat ook duidelijk vermeld:::
  Suriname zal ook moeten werken aan meer respect voor de rechtsstaat en het opheffen van interne politieke spanningen.

  =Wie gaat de Bouterse aanspreken zodat het beter kan gaan met het land en volk in Suriname?????


  Maak melding

 40. ==Dit is ook een van de reden waarom de EU,EUROPA wil hebben dat Suriname en Nederland weer samen gaan werken. Lees dit klein stukje maar.::::

  =Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (l) in gesprek met Patrice Tirolien (r), burgemeester van Grand Bourg, Guadeloupe en vicevoorzitter van het Europees Parlement. Tirolien, die zich in Suriname bevindt in verband met de ACP-EU conferentie, wil zich de komende tijd gaan inzetten voor verbetering in de samenwerking tussen Suriname en de Franse Overzeese gebieden, maar zijn aandacht gaat het meest uit naar die tussen Suriname en buurland Frans-Guyana.


  Maak melding

 41. Weet je wat ik zo frappant vind?
  Dat men Suriname op een hoop gooit met Bouterse.
  Plotseling komen van heinde en verre,uit alle donkere hoeken en gaten de ezels weer te voorschijn.
  Dit had ik voorspeld.
  Nog geen 24 uur geleden was hun mond gesnoerd.
  Ze hebben nu weer wat gras om te grazen,maar dat gras raakt zo direct weer op.
  Plotseling komt de zo verguisde EU weer geloofwaardig over!ZE GELOVEN NOG ERGER IN DE WITTE MAN DAN IK IN DE VERSTE VERTE KON VERMOEDEN.
  Maar neem het van me aan,de Indiaan zei het al eeuwen geleden:”DE WITTE MAN SPREEKT MET GESPLETEN TONG”
  Hou er dus rekening mee dat wanneer hij eenmaal thuis is hij er iets anders van zal maken.
  EUFORIE?HOU ER MEE OP!


  Maak melding

 42. Ondanks de oproep vele van officiële instanties aan de oude kolonisator voor wat betreft het vrijgeven van de Surinaamse dossiers over de jaren ’80 om waarheidsvinding te bewerkstelligen. Dus de schaamteloosheid waarmee sommigen zichzelf noemende Surinamers zich hier durven uit te laten waar de honden geen brood van lusten. Het is inmiddels een internationaal gegeven dat de Hollanders met hun VOC mentaliteit Suriname vele schade willen gaan berokkenen. Zo hoeven zij geen enkele vorm van verantwoording af te leggen. Typerend. Je hoeft zeker geen ruimtevaarttechniek te hebben gestudeerd om in te zien dat Nederland een hoop zaken probeert weg te moffelen in haar voordeel echter in het nadeel van Sranang. Mijn stelling is al jaren hetzelfde: Zolang Nederland het dossier niet vrijgeeft, is het absoluut totaal onmogelijk om maar iets ter grote van een atoom te eisen van Suriname. Nog nooit heeft Suriname er zo gunstig voor gestaan. De zure azijn zeikerds hier vooral gunnen Su het licht niet om te bloeien.
  Oh jullie lieden van het Korps Rode Mutsen, Redi Musus, De Zwarte Jagers die Suriname graag zien afglijden naar de afgrond. Landverraders! Jullie moeten er maar mee gaan leren leven dat de tijd voorbij is dat Nederland ook maar 1 ding te zeggen zal hebben in Suriname en nooit meer terugkomt. Suriname zal gaan bloeien als een Gerechte Palm. De staat is soeverein en democratisch. We gaan slechts schoon schip maken met waarheidsvinding en met het vrijgeven van de dossiers en last but not least verzoenen met elkaar. Dat jullie niet willen inzien dat die figuren ons tot op het bot verdeeld hebben tot op heden is ronduit kortzichtig te noemen. Pure indoctrinatie.


  Maak melding

 43. Indien deze meneer EVP-woordvoerder Michael Gahler het zo erg met Suriname meent,laat hij het dan regelen dat Bouterse ook naar Europa mag reizen!.
  IK WIL JULLIE NOGMAALS WAARSCHUWEN VOOR HET VERSCHIL TUSSEN “WOORDEN EN DADEN!”
  Niet woorden zullen mij in staat van euforie brengen maar daden!!EN DADEN ZULLEN WE MOETEN AFWACHTEN!
  WAT ZIJN WE TOCH EEN LICHTGELOVIG VOLK!
  Of ligt het aan onze IQ?
  Bedenk dit:-
  Het motto van de NAVO luidt:
  “EEN AANVAL OP EEN VAN ONS,IS EEN AANVAL OP ONS ALLEN”


  Maak melding

 44. Het wordt een zware dobber voor die kolonisator om die stukken van de jaren 80 te open baren.de voorzitter van eu heeft groot gelijk dat er koloniale centimenten er mee spelen en wil dat er openheid komt.nederland als rijk land moet niet denken dat het suriname op de knie gaat krijgen temeer omdat bouterse zich gesterkt voelt omdat het volk hem gekozen heeft op democratische verkiezingen.
  Rutte kan stoer doen maar hij wint het niet van het volk die deze paarse president gekozen heeft.hier bewijst deze duitse voorzitter dat nederland hypocriet bezig is .
  Hulde aan de regering bouterse en het surinaamse volk .de surinedl enfront kunnen het niet hebben dat die duitser deze uitspraak heeft gedaan. Zelf ben ik blij dat de eu met deze uit spraak naar buiten komt,een teken dat nederland koekje van en front koekje van eigen deeg krijgt. Moro mooi a no kang .een goeie steuntje in de rug voor het surinaamse volk om front en nederland er op te atenderen dat het een wettig gekozen regering is die gedragen wordt door een meerderheid van de natie.men kan echt niet om heen
  De surinedl landers raken weer in paniek ,lezen jullie hun komentaar,ze zijn zo slim dat ze tot op heden niets voor elkaar krijgen,het worden alleen maar tegen slagen..
  De duitse eu leider heeft reeds lang opgemerkt dat nederland een vuile politiek speelt.nederland heeft geen poot om op te staan ,in nederland heeft die rutte klap na klap te verwerken en nu weer in suriname.die groe smoel dat suriname het zou voelen, werkt als een boemerang op rutte en zijn regering.volgens mij denken deze nederlanders dat bouterse een knieval gaat maken.ik zie dat nooit gebeuren.


  Maak melding

 45. @takkie

  Boi je verdiend het echt om een paarse volgeling genoemd te worden!!
  Er is een berichtje verschenen en je gaat al op de fantasie toer!
  Zo hadden we maandenlang het gevoel gehad ,na het lezen van de nieuwsberichten geplaatst door het paarse volk,alsof bouta de misdadiger centraal zou staan tijdens de Eu vergadering.Toen werd de indruk gewekt door de paarsen als zou bouta de misdadige baasje de meeting zou leiden,maar neen hoor maar de Eu is niet van plan geweest zich te laten LIJDEN door baasje en baasje werd verbannen naar nickerie,en de paarsen mochten niet zijn bij de meeting tussen de Eu en de opposistie.Die paarsen hebben een harde klap moeten incasseren.

  Nederland zegt dat het goed is wanneer de dossiers open gemaakt zullen worden ,alleen baasje heeft zijn mening nog niet uitgesproken!
  Juich niet te vroeg Takkie domme paarse volgeling,baasje hoiudt zich muisstil. Wij ,de rechtgeaarde surinamers wachten met veel ongeduld op baasje zijn spreekbuis Lackin waarin hij ons zal meedelen dat baasje verheugd is met het openbaar maken van het Dossier!!

  Whahahaaaaaa….waar is baasje?
  Wanneer komt hij ons vertellen dat hij bijna niet kan wachten wanneer de dossiers open gemaakt zullen worden…?!
  wHAHAHAAAAAAA…..


  Maak melding

 46. En wat het vrijgeven van “HET DOSSIER” betreft zou ik elke rechtgeaarde(ik heb zo’n hekel aan dit woord,maar vooruit voor deze ene keer)Surinamer willen aanraden daar aan toe te geven.
  Waarom?
  In een dossier staan ALLE NAMEN van hen die de coup hebben georkestreerd,ALLE NAMEN VAN DE COLLABORATEURS(zij die hand en span diensten hebben verricht). 😳
  Dat van de Nederlanders weten we zo goed als zeker!
  MAAR DE VRAAG DIE IK ZO GRAAG BEANTWOORD WIL ZIEN IS:-
  WELKE SURINAMERS((????)HEBBEN MET DE WITTE MAN SAMEN GEHEULD TEGEN EEN WETTIG GEKOZEN SURINAAMSE REGERING? Deze vraag zou het dossier zeker kunnen beantwoorden.


  Maak melding

 47. Ik heb vaak meningen gelezen op dit medium onder de surinamers. Wat blijk, vanuit de nps en vhp surinamers valt op te merken dat zij steeds niet het thema behandelen maar vaak de 15 arme zielen bijbetrekken om hun politiek en partij voordelen binnen te halen. Los van de politiek blijkt ook dat je met een grote groep surinamers in suriname en die in nederland wonen onder deze soort groep mensen nauwelijks een discussie kan beginnen vanwege hun emotionele geaardheid. Nog een domme massa onder de surinamers die vaak een nps achtergrond hebben en desgeorienteerd zijn in hun ontwikkeling en zienswijze en benaderingswijze naar anderen toe. En ook nog de beoordeling van de reacties doet mij verbazen hoe dit medium van Waterkant.net hiermee om gaat. Wees toch een voorbeeld Waterkant.net en stop corruptie en partijdigheid.


  Maak melding

 48. Zie diee fronters weer met hun koeterwaals praatjes dat bouterse naar nederland moet komen,kinderachtige praatjes,onvolwassen of opa gedrag.bouterse reist de hele wereld af,zelfs al zou hij nederland aan doe/,dan nog kan nederland hem niets maken,het enige is bouterse het niet toe laten tot het nederlandse grond gebied ja dat zijn weer die slimme fronters die het beter weten .paars is dom volgens deze fronter, maar voorlopig staat paars ruim op voorsprong tegen front en nederland’.ik roep vaak dat de slimme fronter nog geboren moet worden ik denk niet dat die ooit geboren gaat worden-,of er moet een paarse overloper het
  Voor deze dombos opnemen.


  Maak melding

 49. Het woord koeterwaals is afgeleid van het Duitse Kauderwelsch. Koeterwaals is een term die gebruikt wordt om onbegrijpelijk taalgebruik aan te duiden.


  Maak melding

 50. @ jackson

  er zijn ‘bewijsbaar’ een paar mensen vermoord om misdaden gepleegd door hedendaagse politici te verdoezelen.
  Bruma,Veira,Parbhoe enz.

  Cobie.


  Maak melding

 51. “MAAR DE VRAAG DIE IK ZO GRAAG BEANTWOORD WIL ZIEN IS:-
  WELKE SURINAMERS((????)HEBBEN MET DE WITTE MAN SAMEN GEHEULD TEGEN EEN WETTIG GEKOZEN SURINAAMSE REGERING? Deze vraag zou het dossier zeker kunnen beantwoorden.”

  Nou ,Jij bijvoorbeeld !

  Hopelijk word het gedrag van vele andere Suriname bashers hier mede verklaard.


  Maak melding

 52. Verachtelijk die zogenaamde Suri’s die Suriname het liefst zien zakken zolang deze regering er zit…

  Verwerpelijk zijn de Bouta aanhangers zonder een greintje kritiek naar hun leider toe..

  Ben ik blij dat ik niet tot front(musu’s) nog tot paars(schapen) gerekend kan worden…….

  Met zulke inwoners/landgenoten heb je geen vijanden nodig……..


  Maak melding

 53. @English man in New York
  You wrote to MEDUSA:
  And what about your Surinamese?

  At first:Surinamese???I know SRANANGTONGO!
  Go to hell with your Surinamese!

  And second:It surely look like trash. 😳

  Your English look(S)(with the letter s) like trash!
  I’m sorry but you’re a block headed mule!
  You want to teach me how to speak and write,but your manner of speaking and writing is garbage!
  If you want to speak and write good and correct English you have to do it as spoken and written by
  well mannered and educated people!Not like you!

  Schrijf maar gewoon jouw gebrekkig nederlands hoor!
  want bij jou is het toch LOOD OM OUD IJZER met beide talen.


  Maak melding

 54. Michael Gahler,

  Wordt het niet eens tijd om de Diaspora om hun mening te vragen?
  En dan doel ik op die Duizenden mensen die gevlucht zijn in de jaren tachtig!
  *Hoe zou het toch komen dat deze mensen nu in Nederland wonen?
  *Wie heeft die vijftien Surinamers wiens graf in suri staat vermoord. Het ultieme bewijs dat veel heel veel niet klopt.
  *Voorlopig is er nog steeds niemand veroordeeld voor deze moorden.

  De dossiers zijn een Nederlandse aangelegenheid en hebben niets met de EU te maken.
  Bovendien wat voor VOORDEEL heeft Nederland om deze dossiers vrij te geven, meer ontwikkelingsgeld richting suri???

  Neen dat gaat niet gebeuren, we hebben Griekenland al gesteund met een paar miljarden nu volgt Spanje, het is mooi geweest.

  Wanneer je terug bent in Duitsland zal je verkondigen:
  “ich habben das nicht gewust”

  Laat je beter voorlichten!


  Maak melding

 55. Leiden 29 november,

  Dat de onderhandelingen in Su plaatsvinden is een goede prestatie voor een land met zo weinig inwoners. Wat Front niet begrijpt, en denk ik nooit zal begrijpen is dat Suriname een onafhankelijke staat is. Wat de president heeft gesteld tijdens de VN vergadering van een paar jaar terug, dat dekonisatie nog steeds prioriteit no.1 is geldt nog steeds.
  Deze ACP conferentie is een uitvloeisel daarvan. De hollanders stellen zich weer veels te arrogant tov Su op. Wij moeten ten koste van alles voorkomen dat Su een kolonie van de hollanders wordt. Het is hier geen Aruba. Dan gaat er veel cultuur verloren en dat zou jammer zijn. Ik laat de zedeloosheid en bandeloosheid vandaag even thuis waar het hoort, in Holland.

  Er wordt nogal wat gesteld, en geist door de EVP. Niet nodig want zij hebben niets te zoeken binnen de onafhankelijke ACP groep. en dus ook niet in Suriname.

  Suriname voert een onafhankelijk buitenlands beleid. Op slimme wijze wordt door de EVP geprobeerd om weer in de picture bij de regeringscoalitie te komen. De revolutie speelt ineens dan weer een rol. De ACP handelt niet zomaar als een blok. Ik ben van mening dat het revolutionaire proces nog steeds niet ten einde is. De juiste mensen moeten het nu in Su gaan afmaken. De coalitie wacht de taak om dit proces af te maken. Onafhankelijkheid van Su van Ned en het zoeken van betere en betrouwbare partners is een goede stap. Je kunt gerust onderhandelen met chinezen, als vroeger de ondehandelingspartner de holanders waren, Je hebt niets te verliezen, want van de voormalige kolonisator kregen wij nooit iets, soms maar met moeite.

  “Zo beschouwd kan de Indiase (lees Surinaamse)kwestie niet worden opgelost als ware het er een van rassenhaat of afgunst op handelsgebied het probleem is eenvoudig dat van instandhouding van de eigen beschaving”

  Mohandas K. Ghandhi (The Mahatma)

  Met vriendelijke Groet
  Mr Roy Siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 56. @Mr Roy Siwpersad

  Probeer eerst de bange surinaamse rechters zo ver te krijgen dat ze zonder vrees een oordeel in het strafproces 8 dec 1982,kunnen vellen en dat de bouta berecht wordt okay!
  Tevens doe je dan gelijk een beroep op het hoogste gerecht college van Suriname dat de bouta Amnestie nietig verklaard moet worden.

  Pas dan kan je de grote geleerde hier komen uithangen!


  Maak melding

 57. Bovendien,

  Ik wacht de berichtjes in de Nederlandse media af.

  Het laatste berichtje van de EVP in nu.nl is van febr 2012 en betreft “het polenmeldpunt”.
  We zijn allen op de hoogte van het standpunt van Pres. Mark Rutte.

  Ik ben benieuwd wat het standpunt van de VVD/PVDA is mbt de opmerking van het hoofd van deze EU-VOLKS-Partij.
  Tenminste als ze die hebben…………

  Niet eens de telegrap, die iets “roept”.
  Voorlopig is dit nieuws LB.


  Maak melding

 58. Deze fronters en nederland zijn zo slim en toch achter het net vissen.
  Ze zijn zo slim dat ze steeds dieper in die stront zakken .ze hadden de hoop dat die duitse voorzitter het voor front en nederland zou opnemen.het mocht niet baten .
  Vraag het ze wat ze nu gaan bedenken-,om hun ondemocratisch denken te rechtvaardigen tegen het democratisch gekozen gezag die heel veel lof en steun geniet van de waaractige surinamer in binnen en buitenland.ik hoop dat dit weer een teken moet zijn voor die rutte dat hij ieder keer vaalt .rutte zei dat suriname het gaat merken,het zou gaan voelen,zie dat die loser rutte in alles wat hij doet blundert.hij blundert in zijn regering en hij blundert als het om suriname gaat. Het werkt als een boemerang op ze.


  Maak melding

 59. Dat is een leuk streven van de EVP maar dat zal lang op zich laten wachten. De regeringsstandpunten van Bouterse en de regering in NL liggen te ver uiteen. Er is te veel oud zeer. Volgens mij is Suriname een van de weinige landen waarmee NL zo overhoop zit. Ik denk dat de decembermoorden en de veroordeling van Bouterse een constructieve samenwerking in de weg staan. Pas als Bouterse van het politieke toneel is verdwenen, zal er meer ruimte ontstaan voor toenadering.


  Maak melding

 60. =Wie kan zich de uitspraak van Carl Breeveld nog herinneren over de vergadering???

  ==Zie hoe de politicus en zijn aanhang het land Suriname moeten regeren??? Een stukje tekst:::

  ===29 Nov, 01:00

  De politicus Carl Breeveld heeft zich recentelijk weer eens laten gaan. Het lijkt wel of deze politicus geen duidelijke en evenwichtige lijn durft te volgen. Tijdens een recent onderhoud met parlementariërs in het kader van de ACP-EU vergadering die in ons land wordt gehouden heeft hij namelijk gesteld, dat wat hem betreft het niet uitmaakt welke persoon dan ook de functie van President in ons land vervult.


  Maak melding

 61. Co-president Michel: “Onze ogen zijn geopend” (28 Nov, 21:34 /bron Starnieuws)

  Louis Michel: Het organiseren van de ACP-EU-conferentie in Suriname heeft meer licht geworpen op de relatie Suriname-Nederland, zegt co-president van het ACP-EU parlement, Louis Michel (België). “Onze ogen zijn geopend, dat de conferentie hier is gehouden, is het beste dat had kunnen gebeuren. We weten in Europa eigenlijk gewoon te weinig van dit land. Hier naartoe komen heeft ons geleerd dat Suriname een land is met een goede economische ontwikkeling en waar mensen van zoveel verschillende etniciteiten in harmonie met elkaar leven.”

  Michel zegt dit in een interview met Starnieuws meteen nadat zijn collega uit Europa, Micheal Gahler, in de gezamenlijke vergadering van het ACP-EU-parlement een officiële verklaring had voorgelezen over de relatie Suriname – Nederland. Michel wil niet meer ingaan op de sentimenten die hebben gespeeld vanuit Europa waarbij Nederland een voorname rol vervulde om de ACP-EU- vergadering niet in Suriname te laten plaatsvinden. “We weten in Europa te weinig over Suriname”, herhaalt Michel. Hij zegt er bij dat Nederland een belangrijke rol te vervullen heeft bij het oplossen van het probleem Suriname-Nederland.

  De opstelling van zowel Michel als Gahler, die de coördinator is van de externe relaties binnen de ACP-EU, is een totaal andere dan eerder, voor de aanvang van de vergadering het geval is geweest. Michel blijft herhalen dat Europa te weinig weet over Suriname. Een gesprek met de Nederlandse europarlementariër Ria Oomen, was niet meer mogelijk, omdat zij gisteren al teruggevlogen is naar Nederland. Oomen heeft hier gesprekken gevoerd met Surinaamse politici.

  De Surinaamse ACP-parlementariërs, Henk Ramnandanlal (MC/Palu) en Carl Breeveld van Doe, zeggen in een eerste reactie op de commentaren van Michel dat dit kan bijdragen tot herstel van een volwassen relatie tussen de beide landen. Breeveld benadrukt dat zeker Doe geen heil ziet in een emotionele benadering en tegen de schenen schoppen vanuit beide kanten van de oceaan.

  (Min: Ik hoop dat de ogen van iedereen open gaat)


  Maak melding

 62. @patrong

  Ongeschoolde kakkerlak, ik ben geen Front!
  Ik werk zelf voor mijn geld en ben niet afhankelijk van een politieke partij.
  Integendeel trekken ze teveel belasting van mij af om jou soort uitkeringstrekkers te steunen.
  Op zich geen probleem kan een ieder overkomen, maar ik heb een bloedje hekel aan staatsgevaarlijke hangouderen.

  Gelukkig gaat Lodewijck binnenkort korte metten maken met sujetten van jou soort.
  Je hebt toch een sollicitatieplicht!
  wkn heeft geen Nederlandse vacatures.


  Maak melding

 63. @Esmerald
  Pas op!Hij alias strontvlieg andere nichname Perro gaat je straks oma noemen en ook met zijn menu,keka,poep,pies en wat dies meer zij besmeuren!Het is een smerig mannetje!


  Maak melding

 64. @Medusa,

  Oppassen? Ik ben niet bang voor deze kakkerlakken, hoor..
  Integendeel, ik heb zo’n medelijden met ze.
  Hun meester, basja en idool is nu eindelijk de baas, maar ze kunnen niet terug, dat doet zeer….

  Maar je hebt gelijk…. ik heb we weer eens laten verleiden door tegengas te geven.
  Waste of precious energy………

  Wat dat betreft leer ik veel van wkn,
  – het kaft van het koren scheiden
  – mijn sranan tongo, alleen het accent zit me niet echt mee…whahahahaha


  Maak melding

 65. 29 november 2012

  @ Medusa,

  Je bent een echte trol op dit forum, maar zal als uitzondering toch reageren.

  Het woord ‘koeterwaals’ bestaat en is opgenomen in Nederlandse woordenboeken.

  Op dit forum ben ik vaak jouw gekoeter tegengekomen, probeerde dat te begrijpen en tactvol daarmee omgegaan.
  Probeer het verschil te zien tussen een splinter en een balk. Reageer op de inhoud van de reactie van de persoon. Ik denk dat dit forum daarvoor bestemd is.

  @ Esmerald,

  Ik lees nu frustratie in jouw reactie.

  Maar Esmerald, het gaat om internationale economische belangen. En als Nederland de economische belangen van de andere EU-leden in Suriname hindert, is het begrijpelijk dat deze leden Nederland in een hoekje zullen drukken om zodoende de Nederlandse archieven open te stellen voor onderzoek naar de periode 1980, in Suriname.

  Ik heb je al vaker op gewezen dat het internationaal, met uitzondering van de Nederlandse regering, niet om de persoon van D.D. Bouterse gaat, maar om internationale wederzijdse economische belangen.Zeker in zulke economische moeilijke tijden.

  De EVP, als grootste fractie binnen het Europees Parlement, is hierover heel duidelijk.

  EU-lidstaten willen ook een aandeel in de economische ontwikkelingen in Suriname en zal Nederland dus mogelijk moeten buigen en komt mogelijk de waarheid nu eindelijk boven water. Esmerald, wordt wakker!
  Wordt vervolgd.

  Tip: Kijk naar uitzending gemist, Ned2, van 27 nov.jl.: Stealing Africa. Ik hoop dan dat jij meer zal begrijpen over de internationale economie, handel en politiek.
  Srika


  Maak melding

 66. @MEDUSA

  Met alle genoegen zou ik jou de dwingende gedachten willen openbaren ,die mij ertoe aanzetten tot het mededelen van de vele mogelijkheden en toepassingen die (stam+t)jou kunnen bieden ,m.n in jouw openbare ruimtes en publieke openingen ,ware het niet dat vooraf gestelde spelregels mij daartoe verbieden.


  Maak melding

 67. Nederland heeft een Grondwet. 🙂 Een Grondwet die wordt nageleefd. Een fatsoenlijke onafhankelijke rechtspraak. Een Hogeraad. Alles getoetst door Internationaal recht.
  Daarnaast huisvest Nederland het Internationale Strafhof. Dat is niet voor niets in Nederland gevestigd.

  Ooit zullen de dossier opengaan. Wellicht 100 jaar na dato. Maar daar is Suriname helemaal niet in geinteresseerd, Want als ik zeg dat de archieven over de slavernij geopend en toegankelijk zijn zeggen de Surinamers dat de archieven niet deugen.
  Als ze inzage kunnen krijgen in de dossiers en strafzaken ten tijde van de koloniale overheid zeggen ze dat het door blanken is geschreven.
  Als je ze de waarheid over Mariënburg vertelt zeggen ze dat het een leugen is.

  Bouterse is een veroordeelde misdadiger die de wettige regering van Suriname naar huis stuurde. De macht greep en het land leeg roofde. De dood van vele honderden op z,n geweten heeft en de oorzaak is dat honderdduizenden meest hoogopgeleide Surinamers hun vaderland hebben verlaten.

  Bouterse krijgt dus helemaal niks. Wanneer Suriname ooit een fatsoenlijke rechtstaat is en een president heeft (zoals de grondwet voorschrijft) en van onbesproken gedrag is, kan er wellicht openheid van zaken worden gegeven.

  Met moordenaars doe je geen zaken.
  Mensen die het voor een moordenaar opnemen zijn geen haar beter.

  De bijbel zegt.
  Hij die het zwaard opneemt zal door het zwaard omkomen.
  Bouterse vertel dat maar tegen je dominee en zweet.


  Maak melding

 68. @Srika
  TROL????
  HEB JIJ WEL IN DE SPIEGEL GEKEKEN? 😀

  1.Waar heb ik beweerd dat het woord koeterwaals niet bestaat?Ook lezen kan jij met je garnalen hersenen niet!Laag IQ? 😳
  Als ik zeg:”Ie leer wang woord bakka “koeterwaals””!
  Betekent het dan met jouw garnalen hersenen dat het woord niet bestaat?Srika,foe soso joe ede bigie so ma a voer nanga KRONTO watra nanga SAKKA SAKKA!

  2.Ik heb het woord vandaag juist eerst tegen patrong gebruikt en toen heeft hij dat nageaapt!

  3.En wat kom jij mij over de ethymologische ontwikkeling van woorden over hun geschiedenis,hun ontstaan,hun geleidelijke vormverandering en betekenis vertellen?
  Jij zou integendeel van mij kunnen/moeten leren.
  Dat merk in aan jouw gebrekkige manier van begrijpend lezen!

  Goede raad!
  Voordat jij je neus in ander mans zaken stopt moet je goed beslagen ten ijs komen;vooral indien je met mij te doen hebt;anders staat en hangt jouw bemoeizucht ook zo LULLIG als jouw piemeltje!!


  Maak melding

 69. Ik heb vaak meningen gelezen op dit medium onder de surinamers. Wat blijk, vanuit de nps en vhp surinamers valt op te merken dat zij steeds niet het thema behandelen maar vaak de 15 arme zielen bijbetrekken om hun politiek en partij voordelen binnen te halen. Los van de politiek blijkt ook dat je met een grote groep surinamers in suriname en die in nederland wonen onder deze soort groep mensen nauwelijks een discussie kan beginnen vanwege hun emotionele geaardheid. Nog een domme massa onder de surinamers die vaak een nps achtergrond hebben en desgeorienteerd zijn in hun ontwikkeling en zienswijze en benaderingswijze naar anderen toe. En ook nog de beoordeling van de reacties doet mij verbazen hoe dit medium van Waterkant.net hiermee om gaat. Wees toch een voorbeeld Waterkant.net en stop corruptie en partijdigheid.


  Maak melding

 70. @okraD
  Wat een blijde tijding!HOERA,HOERA,HOERA LEVE DE KONINGIN!!!
  Je wordt mens;je houdt rekening met jouw dwingende gedachten,openbare ruimtes,publieke openingen en verbod van spelregels!
  MAG IK ER NU VANUIT GAAN DAT JIJ JOUW ANIMAAL GEDRAG NU STERK KAN BETEUGELEN?SLIJMERTJE???????
  WAT EEN OPENBARING;JE MAAKT VORDERINGEN!GA ZO DOOR!
  BRAVO!SCHITTEREND,PROFICIAT!


  Maak melding

 71. NPSers kijk naar Africa wat daar niet plaats vindt.
  Als je het nog niet inziet wat er gebeurt verlaat deze forum.Het dansen voor je mooie leider moet nu eens ophouden.


  Maak melding

 72. @Esmerald

  De blaka mang njang blaka mang partie is goed voor jou.
  Eenheid is ver te zoeken bij jullie daarom zo achtergesteld. En kan suriname niet vooruit.


  Maak melding

 73. @MEDUSA
  En weer heb je er helemaal niets van begrepen !
  Maar ach !wat kun je anders ook verwachten van een slangenkop (over animaal gedrag gesproken).

  Nou voor uit dan ,omdat je zo aandringt ,nu in voor jou begrijpelijke taal ; Stop die (Stam +T) maar in je reet.


  Maak melding

 74. esmerald medusa ,het is een verbeelding van deze fronters dat zij slim zijn en anderen dom.
  jullie hebben een minder waardigheid complex .niet meer en niet minder .iedereen waar jullie wat mee hebben zijn dom .als jullie zo slim zijn …waarom dan reageren op mensen die dom zijn …een teken dat ik jullie krenk in mijn woorden .mensen die slim zijn reageren dan niet op mijn opmerkingen .soema moro dong dja .ik loop niet met de gedachten dat ik slim ben …front en rutte liepen met die gedachten rond dat ze bouterse te grazen zouden nemen …maar tot op heden is en blijft hij de lachende derde.als ik esmerald en medusa zo beluister ,moet en kan ik niets anders konstateren dat het onder kruipsels zijn van dit forum .oeng dong no ka .oeng dink oeng konie .
  esmerald jij bent nog minder dan die kakerlak ,je bent een insect laat dat goed door je dringen.en die medua jij bent nog minder dan stront ,je bent die pis die je op je gelaat kreeg van je vrouw mag je die maand verband gebruiken en je smoel er mee vegen .
  ik loop niet te verkondigen dat ik slim ben .
  jullie lopen te verkondigen dat jullie slim zijn wel…als jullie zo slim zijn laten jullie al die ordinare taal aan mij over die niet slim is .
  nogmaals oeng dong no ka schaam je om deze dingen te zeggen als jullie zo slim zijn ,jullie zouden geen eens moeten reageren op wat ik zeg .zijn dit de intelligente fronters !!!!!waarschijnlijk heb ik ze op de zere plek geraakt anders reageer je niet op wat ik zeg .boi oeng go dompoe ka jejre jullie beiden .
  rutte was ook zo slim maar in elk opzicht moeten ze het onderste pit deven als het om bouterse gaat .daarom zeg ik .oeng konie te oeng dong no ka .
  die lul esmerald zegt dat ik een land verrader ben rutte moet mij er uit zetten .weer zo een achterlijke opmerking van deze lul ,met andere woorden mag ik dat niet zeggen omdat ik een uitkering heb volgens esmerald ,waar is de vrije meningsuiting dang .leg dat aan mij uit.jullie hebben het toch over democratie !!!! dus ik moet zwijgen .en het zijn deze waardeloze nutteloze losers die denken slim te zijn en anderen voor dom uit maken .boi gado sap sang a doe front no wien a verkiezing .oenoe na ding moro dong negre tap na forum disie .let wel ik ben niet slim ik heb niet verkondigt dat ik slim ben …maar jullie lopen steeds mensen voor dom aan te zien .dat maakt dat mensen op jullie gaan letten door die achterlijke uitspraken dat oeng konie .als die mensen hun honden hebben uitgelaten Mogen jullie die honden stront gaan op ruimen .


  Maak melding

 75. Bouterse en consorten zullen nooit gesprekken met NL kunnen aangaan. Ten eerste hebben ze dat niveau niet en ten tweede hebben ze een dieperliggende ideologische blokkade. Ze hebben last van het neo kolonialistisch spook en beschouwen elk vorm van kritiek als inmenging van buitenaf. Dat maakt onderhandelen zeer lastig. Ze hebben voorts moeite met controle of het laten controleren en willen alles doen zoals ze dat zelfs willen, al gaat dat ten koste van een hele natie. De EPV haar wensen zijn bijna utopisch!


  Maak melding

 76. medusa ik heb je eerder al gezegt …je bent in de war door die pis van die vrouw op jou gelaat .je slat wartaal uit .ik heb jou en die esmerald op de zere plek geraakt en daarom zo dom reageren .koekje van Eigen deeg .ik laat jullie over aan de overage leden .die lul medusa is zo slim dat hij niet weet wat koeter waals is .en het zijn de slimme fronters .boi nogmaals go dompoe ka .


  Maak melding

 77. @Patrong.
  Jij krast:”jullie lopen te verkondigen dat jullie slim zijn wel…als jullie zo slim zijn laten jullie al die ordinare taal aan mij over die niet slim is ”

  Nee,Patrong!Juist niet!
  Ongedierte moet je met insectenbestrijdingsmiddelen bestrijden! 😀


  Maak melding

 78. Zij mogen mij haten
  Zij mogen mij verafschuwen
  Zij mogen mij criminaliseren
  Zij mogen dit, zij mogen dat

  Ik ben de waarheid
  Het antwoord en de eeuwige geschiedenis, populair of omstreden.

  De oudste democratische president ooit gekozen in suriname werkt tot ik mijn laatste adem uitblaas
  voor mijn geliefd Suriname.

  Populair want mijn naam Bouterse is het meest gelezen wordt elke dag gescandeerd en geprezen.

  Mi na hydrofoor, o moro je saka stroom gi mi.
  O moro me spooit watra gi joe.

  DES IS STILL THE PRES.


  Maak melding

 79. bouterse heeft gelijk..bouta zegt ,wij moeten geen tijd verliezen aan Nederland ,wij gaan door zonder rem .
  suriname is hard op weg een welvaart staat te worden met paars .bouterse zegt …wij staan open voor een ieder die wil participeren met ons .


  Maak melding

 80. het is vandaag 29 november!!!!!!!!!!

  niemand hoor ik hier op dit forum over 29 november 1986

  39 onschuldige vrouwen en kinderen vermoord in opdracht van killer DDB.

  Vandaag stond hij nergens met zijn neus vol wit poeder op een sinaasappelkist in een microfoon te oreren.

  Maar die blinde, doofstomme NDP’ers zijn vandaag oorverdovend stil hierover.


  Maak melding

 81. probleem met deze regering vooral ddb/lackin en consorten is,dat hun verstand netals hun haar naar binnen is gekrult,waardoor ze niet buiten de grenzen kunnen kijken laatstaan denken..

  zolang zij aan de macht zijn,zal het volk/land er onder lijden..

  vergeet niet,dat holland heel veel heel veel te zeggen heeft buiten holland zelf, klein maar zeer geraffineert..

  in vele landen hebben ze sleutel posities ga maar zelf na op vele hoedanigheden..

  die hele breeveld soliciteert naar een ambassade positie eventueel juist ja, naar holland..let maar op..


  Maak melding

 82. Ik nooit mogen dromen dat er iemand zou opstaan in suriname die het land opgang zou brengen.
  Deze grote man Bouterse heeft bewezen dat alles kan.
  Hij is de bigi mang foe sranang.
  De andere heren ding boto boro!
  Grietjes allemaal,


  Maak melding

 83. Medusa sinds wanneer heb jij dat woord koeter waals tegen mij gebruikt. Je bent een riool rat een leugenaar ,deze rat voelt nattigheid en probeert zijn doemdenken goed te praten dat hij dat woord tegen mij gebruikt heeft .je voelt je beledigt dat je dat woord koeter waals de betekenis daarvan niet kent .deze stront leugenaar probeert zich voor te doen als een goed geschoolde intellectueel.
  Je bent een waarde loze pis pot .ik laat mijn hond op je pissen zoals je vrouw haar pis in jou gelaat had gegooit.deze man is laag joe lagie mang.nu laat deze rat zien waartoe hij in staat is .erken dat jij je beledigt voelt en dat je er op werd aangesproken door de forum lid ,hij is niet de enige die jou de waarheid zegt er zijn nog meer lees maar ka oso na.joe jij pis pot


  Maak melding

 84. =Wie zo van de PRESIDENT houdt. Een stukje tekst:::

  29 Nov, 14:00

  =Moiwana monument
  De Stichting 8 December 1982 wil op deze dag de jongeren inlichten over de ‘Moiwana-slachting’. Op 29 november 1986 werd een militaire operatie uitgevoerd in het dorp Moiwana, waarbij personen die handelden namens de toenmalige dictatuur onder leiding van de bevelhebber Desi Bouterse. Tijdens de getuigenissen in het 8 december moordproces verklaarde één getuige ex-militair Ivan Graanoogst dat hij de leiding had van de operatie die volgens hem perfect was uitgevoerd. Resultaat was dat tenminste 39 weerloze Surinamers onder wie kleine kinderen, vrouwen, senioren gedood werden. Naast de moorden werden de hutten en andere dorpsbezittingen verbrand en de overlevenden vluchtten het bos in


  Maak melding

 85. Elke surinamer weet wat koeter waals betekent ,als klein jongen werden wij vaak op het matje geroepen door onze ouders als wij onze boekje te buiten gingen ,en dang ding bigie sma bing tak kong verteer joe koeter waals .deze schijthuis medusaweet niet wat dat woord betekent , denkt dan indruk te gaan maken dat ik een woord heb uit gevonden en de inhoud daar van niet weet.deze lul deze kapatoe deze pis pot denkt dat hij slim is en anderen dom.deze leugenaar die pis over zich heen kreeg no habie sjing fa ai lee ,de intelligente meduka


  Maak melding

 86. Tedje ,
  Al heeft jouw Olland 1001 briljante en volmaakte grndwetten , het geeft jouw Olland nog niet ” vrijheid en het recht ” om staatsgrepen te plannen en doen plegen in een bevriend (?)staatskundig onafhankelijke staat !!!
  Betreffende Internationaal Recht ;
  Het door jouw Olland georchestreerde staatsgreep demonsteren de onthullingen van de bemoeienissen met de interne aangelegenheden van SU en disrespect voor de rechten van de individuele surinaamse mens en alle ingezetenen !!!
  Het was een daad van Internationaal Staats Terrorisme!!
  Allen waren schendingen van zowel de Surinaamse Rechts Orde , Internationale Rechts Orde en Internationale Verdragen !!!
  Feit was/is dat er een grove inbreuk gepleegd werd op de rechtsstaat tevens het liquideren van de Surinaamse Democratie !!!
  De 1e Amnestie van El Vene en het zgn. december straf-proces is illegaal/niet legitiem en dienen enkel het belang van de ex-kolonisator en het ligt in het feit dat tijdens de periode van de revolutie de grondwetten van Republiek Suriname buitenwerking werden gesteld en het land per dekreet werd geregeerd !!!
  Welk wet is hierdoor geschonden en door welk wet moet de berechting geschieden ???
  Wellicht ,het Ollandse !!!
  Ironisch , maar het is jouw Olland die zijn eigen grondwetten hadden verneukt en het Internationaal Strafrecht aan hun klompen hadden gelapt !!!

  Het werkt op mijn lachspieren als iemand als jij bvb.
  die mij meer dan 300 jaren beroofde van mijn rijkdommen en anno 2012 het gore left heeft om mij te betichten van beroving !!!
  Tedje , een achteruitkijktspiegel kan een nuttig instrument zijn en maakt aub. toch ff gebruikt van .
  Wij surinamers zijn bescheiden en nederig maar het geeft jouw Olland niet het recht om ons te vernederen !
  ” WAAR DE SCHULD IS VALT HET BIJL VAN HET RECHT ”
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 87. Alles wat goed is moeten wij betrachten !!!
  Dat geeft aan onze Republiek Suriname waardij !!!
  Ik dank God , de Almachtige , Schepper der Hemel en Aarde dat er iemand is in republiek Suriname die mijn smeekbede heeft gehoord en actie durft te ondernemen !!
  Surinamers Ontwaakt !!!
  SRANAN MI LOBI YU , FU TRU !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!

  Een oproep aan alle rechtgeaarde Surinamers , maken jullie voor morgen spandoeken en flyers met bovenstaande parool en verspreidt het nationaal !!!
  Vergeet de weg naar het internationaal luchthaven niet !!!


  Maak melding

 88. 20 nov.2012

  @Medusa,

  Normaal gesproken moeten wij met zijn allen van elkaar leren.

  Maar uitgaande van jouw ruwheid in taal-/woordgebruik en de aanvallen op de persoon, zal jij daarin geen voorbeeld zijn.

  En Esmerald? Ja, een zielig mensschap op dit forum met daarbij de wetenschap dat Srika steeds gelijk krijgt.

  Wat jullie moeten doen is proberen mijn reacties inhoudelijk te ontkrachten. Dat is pas op niveau meedoen op dit forum.

  Dit forum lijkt mij nu een surogaat van Mamjo te worden.En zo ziet de rest van Nederland dan ook de Surineds. En dat moet voorkomen worden!

  En krijg ik voor straf nu 10 minpunten. Zielige boel !!
  Srika


  Maak melding

 89. kijk die hypocriete nederlander weer bij de vn .
  die timmermans van buitenlandse zaken verkondigt dat het niet goed is dat palestina voorlopig een stemt krijgt hij haalt van alles aan …en daarom heeft hij zijn stem onthouden .en amerika heeft tegen ge stemt .deze mensen willen van twee wallen eten ,nederland durft geen ja te stemmen omdat het bang is kritiek te krijgen van amerika dus onthouden wij ons avn stemming .zie je !!!!dat is typisch nederland .ze spelen het echt slim volgens nederland dan ,kijk hoe timmerman zijn leugens verkondigt om nog gelijk te krijgen .
  en het zijn mensen die het steeds hebben over mensen rechten .timmerman in su kunnen jullie niet met flauwekul komen ,je wordt ontmaskert in suriname ,vooral door paars .


  Maak melding

 90. @Srika,

  omdat je zoooooo aandringt.

  Luister metre Srika, niet vervelend doen, wanneer ik niet reageer.
  Je staat niet voor de klas, ik ben geen leerling van je.
  Weg met dat betuttelende vingertje, das zo oldschool.

  Ik snap je niet hoor metre.
  Aan de ene kant vind je dat ik nooit inhoudelijk reageer, maar aan de andere kant wil je een discussie met me aangaan.

  Wat wil je eigenlijk van me?
  Hmmmmmm, vertel…..

  Of heb je zoiets van, je die Esmerald ken ik wel aan, ik durf niets te zeggen tegen bv Koos, of Henk, of Pasew, of Blaka bakra?

  Niet doen hoor, stoute metre….whahahahaha
  Zoooo, ik hoop dat je nu tevreden ben met alle aandacht.


  Maak melding

 91. die hele evp acp caricom leden dames/heren zijn weer gezellig naar huis gekeert met een leuk vakantie van een week..

  dit allemaal op kosten van de staat lekker gegeten gedronken misschien hier en daar een lekker gezellig avond gehad leuke dingen gedaan op een vreemd bed..

  sme zijn ze allang vergeten, zo gaat dat bij elke bijeenkomst waar dan ook..

  de vraag is,op naar de volgende conferentie.

  .doei..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.