Jubileumeditie Anton de Komlezing met Elvira Sweet

21

Op woensdag 24 oktober verzorgt Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van Provincie Noord-Holland de Anton de Komlezing 2012. Zij is tevens voormalig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost. Zij zal onder meer spreken over het vakbondsverleden van De Kom in relatie tot de huidige positie van werknemers op de arbeidsmarkt. Jรถrgen Raymann zal in een gesprek met de zaal zicht proberen te krijgen op de betekenis van Anton de Kom anno 2012.

De Anton de Komlezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Anton de Kom (1898 โ€“ 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking en was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam. Met de naamgeving van deze lezing menen de initiatiefnemers Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam recht te doen aan de inhoud ervan. Dagblad Trouw is mediapartner van de Anton de Komlezing. Daags na de lezing publiceert de krant een uitgebreid verslag.

De lezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In de daaropvolgende jaren namen advocaat Gerard Spong, cabaretier Freek de Jonge en CDA-politicus Ab Klink het woord.

Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland zet zich in om discriminatie in Nederland te signaleren, te voorkomen en te bestrijden door onder meer kennisbemiddeling, training en deskundigheidsbevordering en het monitoren van ontwikkelingen op het gebied van discriminatie en het bestrijden ervan.

Datum: 24 oktober 2012, aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
Entree: 5,00 euro
In verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk: telefoon 020 โ€“ 620 25 35 of e-mail lezingen@verzetsmuseum.org

21 REACTIES

 1. mijn reactie heeft niets met dit onderw te maken maar ik doe het toch.

  Als ik op dat van John leerdam reageer dan zegt een two and a half man een heleboel en vraagt om een tegenreactie van mij maar ik reageer graag op iemand,maar niet op iets.Ik HEET en BEN Glenn Pengel ik heet niet vandaag zus en morgen zo.Due Blijf maar in je verwardewereld.

  Ik praat reageer op mensen zoals Henk Molenaar,e.a.met wie ik op een lijn zit hahahaaa zoals Pasew,Vene,Gmap, Sur Patr.jullie zijn voor mij mensen die toe doen
  Jongens jammer dat ik ffe niet mee kon doen met reageren,want ie sabie toch tranga wroko e kier wang toe foe oenoe,waar ik een van ben,vandaar dat ik af en toe niet kan reageren.Odi alla bradas van mij en wij houden a rechtelijn verder.Mi bv e tang saka gie ding DiDiBrie BEEST in Su.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Het is een goede plan,maar wat wil zij in nederland met die verhaal over Anton berijken.
  Nederland het land waar racisme is uigevonden en zich zal blijven handhaven,,wat voor strijd jij dan ook voerd om racisme de kop in te drukken,zal vervagen,omdat die instelling al eeuwen zo is,,neem maar een voorbeeld aan Anton zelf,,hij is er zelf slachtoffer van geworden.


  Maak melding

 3. In Suriname is de universiteit vernoemd naar Anton de Kom. Het verband tussen een wetenschappelijke instelling en Anton de Kom als verzetsheld ontgaat mij. Maar daar het mij nu niet om.
  Kijken we naar waardering die Anton de Kom zou moeten krijgen als verzetsaktivist en strijder van de mensenrechten, valt het mij op dat in Suriname er geen enkele plek is waar je Anton de Kom kunt herdenken behalve zijn woning aan de Nepveustraat. Die woning is in vervallen staat. De revolutionairen van de jaren 80 hebben hun mond vol van Anton de Kom maar zelfs hebben ze niets gedaan om zijn woning op te knappen en toegankelijk te maken voor het publiek. Zo is Anton de Kom jaren misbruikt door de revolutionairen om hun ideologie kracht bij te zetten tegen de voormalige kolonisator.


  Maak melding

 4. Men vergeet dat Anton de Kom met een Nederlandse vrouw was getrouwd. Dus kinderen heeft uit een gemengd huwelijk. Hij had Nederlandse blanke vrienden en was samen met hen lid van een verzetsgroep tegen de nazi,s .
  Hij werd opgepakt en omgebracht in Neuengamme. Samen met duizenden blanke nederlanders met wie hij samen tegen racsisme vocht.

  Het waren niet anders dan blanken die een eind aan de appartheid maakten.
  In de VS is maar 10% van de bevolking zwart, Dus!!

  Maar begin maar een eind te maken aan de appartheid in Suriname.
  Kijk maar naar de politie partijen.


  Maak melding

 5. @Tedje

  Je lult weer uit je nek. Het zijn maar een handjevol Nederlanders die in het verzet zaten. Nederland had procentueel gezien de meeste overlopers en de nazi’s hebben met hulp van hen 100.000 Joden gedeporteerd en vervolgens vergast. De Nederlandse spoorwegen en de politie werkten toen maar al te graag mee aan deze genocide.

  En niet de blanken hebben een einde gemaakt aan de apartheid in Zuid-Afrika. Dat hebben de zwarte Zuid-Afrikanen zelf gedaan. De witten begonnen aardig in hun broek te schijten door acties van de woedende zwarte krijgers en krijgsters van het superieure Zuluvolk.

  In de VS raken de witten steeds meer in de minderheid. De Latino-groep wordt steeds groter en het duurt niet lang meer of de VS is overwegend Black, Latino. Prachtig natuurlijk!!! Ik vraag me overigens af er over honderd jaar nog witten bestaan.

  Er bestaat geen apartheid in Suriname. In Suriname houden de verschillende etnische groepen te krampachtig vast aan hun roots. Maar onder leiding van onze progressieve president begint dat steeds meer te verwateren. De Surinaamse natie komt eraan. In Calimerostan bestaat er wel apartheid en het woord is honderd procent Calimerostaans. Hopelijk kun jij als tweederangsburger in je heilpoldertje, de apartheid om je heen goed voelen. Maar gezien je koloniale conditionering en je nogal zwaar uitgevallen postkoloniaal syndroom is dat bewustzijn bij jou misschien totaal onmogelijk. Je hebt vast weleens van oom Tom gehoord. Jij gedraagt je als de uncle Tom van dit forum. Als jij van de witte man hoort: ik heb een hekel aan negers maar jij bent wel okee: dan lach je natuurlijk heel breed. Glenn Pengel, idem dito! ๐Ÿ˜‰ Zijn jullie soms familie? ๐Ÿ˜‰


  Maak melding

 6. @Machiavelli in Su laten ze hun eigen voorvechter van mensenrechten de zeer respectabele Freddy Kruisland stikken.De man is (ernstig)ziek maar je hoort niemand iets hierover zeggen.Misschien ook na 60 jaar.Alles van deze NEPPERS deze Smerige HUICHELAARS deze VALSE NATIONALISTEN in Su die De Kom eren is/zijn voor eigengewin.Meer niet.Trouwens Suries weten opzich weinig over deze Anton De Kom.De lezing mag in Ned gehouden worden en over debateren,maar waar jullie in Su over moeten praten is hoe het zover heeft kunnen komen dat de moederbond op de veiling is geweest en ga zo maar door,alla san sa DiDiBrie en Co fasie e porie,waarom heeft DiDiBrie hierin geen rol van betekenis gespeeld?Moest de moederbond ook verdwijnen zodat men een deel van de inbrand gestoken Moederbond 7 en 8 dec 1982 kan vergeten?Ma srafie srafie moedernatuur o rekenaf nanga oeng alla.
  Ziet men hoeveel schulden Su nu al heeft hahahaaaaii dies a no wang torie san De Kom bo lobi if ing volk(wrokomang)bo pina.Deze DiDiBrie zou De kom tegen zich hebben volgens mie jere.Any way odi odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 7. Beste Anna_Zoeloe: “ik vraag me overigens af er over honderd jaar nog witten bestaan” “De Surinaamse natie komt eraan onder leiding van onze progressieve president”

  Keep on dreaming beste Anna_Zoeloe

  Ik je president tijdens de laatste begrotingsbehandeling zien schutteren. Uitpuilende rode ogen, onverstaanbaar. Er is in 2 jaar Bouterse helemaal niets bereikt. De man is ziek of verslaafd of beiden. Hij kan zich niet in het buitenland vertonen, ze zien hem daar als een drugsbaron en moordenaar.

  En jij Paarse Trol zit tot vuistdiep in het achterste van deze meeste criminele president van Zuid Amerika.


  Maak melding

 8. Glenn Pengel,

  no spang..skrief ju tori en tek fatu!

  Officier van Justitie: “Heeft u de slachtoffers vermoord?” DADA: “Nee dat heb ik niet gedaan.”

  Officier van Justitie: “Weet u wat de straf is op het plegen van meineed?” DADA: “Jazeker.. dat is een stuk beter dan de straf voor het plegen van een moord.”

  ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚


  Maak melding

 9. Tedje ,
  Bewust of onbewust heb jij het nagelaten om jouw toehoorders te vertellen dat ” ADEK ” door het Ollandse Koloniaal Bewind/Gezag , Verketterd , Gedemoniseerd , Gecriminaliseerd , Veroordeeld , Gevonnist , Ontheemd van zijn familie , vrienden , volk en vaderland en tenslotte Verbannen werd richting Olland !!!
  ENKEL OMDAT ADEK EEN VOORVECHTER VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS EN ANTI-KOLONIAAL WAS !!!
  “KOLONIALISME ” IS VOOR ADEK EEN EQUIVALENT VOOR ” FACISME ” !!!
  Derhalve moet men ook het verzet van ADEK tegen de NAZI als een afkeer hebben tegen het Facisme en Racisme in het algemeen !!!
  APARTHEID is een uitvinding van Olland en het is ook een woord dat enkel maar op z’n Ollands geschreven en geinterpreteerd kan worden !!!
  Apartheid werd toegepast in Zuid-Afrika , de Amerika’s en op kolonies die onder het Ollandse Bewind stonden !!!
  Wellicht kan Tedje Petje ” APARTHEID ” in een vreemde taal voor ons vertalen .
  En betreffende de politieke partijen in de Republiek Suriname ; Indien men de Historie van de Republiek Suriname kent , lijkt mij verstandig , verantwoordt en zeer gepast om het predikaat”Koloniaal Verworvenheid ” hierop te hangen !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 10. @pasew mijn bille is vol maar A domme aanhang ede is hol.Mik ding tang takie ding bebauw.Mi e tikie mie fatoe echt,vooral als ik je rollenspel lees mi gado pasew jo kier mie echt man.En no frede ding no mang klaar mie ding no e durf.Ding bangesch…zak disie.Mik ding kong mi e waktie ding.Weet je nog toen ze spoken bij dag zagen in de jaren 80.Nu is het’volgende”:ik vraag u niet om van mij te houden ik houd wel van u.Dit zou goed zijn voor je volgende rollenspel Hahahahaaiiii schaamteloos ding beest de.Op allerlei manieren proberen ze het,maar het lukt ze maar niet om ergens mee te scoren.Het volk is ook al klaar met ze.Je ziet de beweging van de VHP toch.Ding e broeja.Bij de eerstvolgende verkiezing voor 2015 wordt VHP de grootste partij dus exit zakazaka DiDiBrie en Co.en Odiiiii odi odi odi.
  Glenny


  Maak melding

 11. @Glenny,…ai zeg ze voor me,…Bouterse is een kruistocht begonnen tegen de VHP,…waarom? vrees en angst,..2015 gaan Brunswijk en Somo hem laten vallen als een baksteen,..let maar op,…die coalitie brokkelt af,..en die djoegoe djoegoe met die Abigail van OW is het begin van het einde,….de bom is al gezet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.