Vandaag herdenking Bijlmerramp 20 jaar geleden

0

Vandaag is het 20 jaar geleden dat een Boeing 747 zich in twee flats in de Amsterdamse Bijlmer boorde. De vliegramp ging de geschiedenis in als de Bijlmerramp en wordt nog jaarlijks herdacht. Deze herdenking begint om 17.00 uur in het CEC-gebouw aan de Bijlmerdreef. Van daaruit gaat rond 18.00 uur een stille tocht naar het monument waar een minuut stilte wordt gehouden. Daarna volgt de kranslegging.

Zondagavond 4 oktober 1992 stort een vrachtvliegtuig van de Israƫlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Het vliegtuig is onderweg van New York naar Tel Aviv en heeft een tussenlanding gemaakt op Schiphol. Het vertrekt daar om 18.22 uur. Dertien minuten later crasht de Boeing in de Bijlmer en veroorzaakt een verwoestende vuurzee.

Bij de ramp komen 43 mensen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden. Vele anderen raken gewond. Er zijn mogelijk ook slachtoffers onder illegale flatbewoners, maar hoeveel dat er zijn heeft men nooit kunnen achterhalen. De flats moeten na de ramp gedeeltelijk worden gesloopt. Overlevenden en nabestaanden richten op de plek een herdenkingsplaats in: het Groeiend Monument ‘de boom die alles zag’ aan het Nellesteinpad. Daar worden ieder jaar op 4 oktober de slachtoffers herdacht. Tijdens de herdenking vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer. Lees meer op NOS.nl.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.