‘Advocaat Bouterse brein achter amnestiewet’

33

Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse, is de geestelijk vader van de nieuwe amnestiewet in Suriname. Dat schrijven de journalisten Pieter Van Maele en Ivo Evers in het boek Bouterse aan de macht dat morgen verschijnt. Van Maele en Evers maakten een reconstructie van de totstandkoming van de omstreden amnestiewet, die op 5 april dit jaar werd aangenomen door het Surinaamse parlement.

In het boek beschrijven Evers en Van Maele de nieuwste geschiedenis van Suriname. Ze spraken met de spilfiguren, raadpleegden unieke bronnen en proefden de sfeer in het land. Hoe staat het land ervoor, met welk verleden rekent het af en welke toekomst wacht er?
Ze doen een nauwgezet verslag van de verkiezingsstrijd voor de Surinaamse parlementsverkiezinen die Desi Bouterse op 25 mei 2010 wint. Drie maanden later legt hij de presidentiële eed af – met dank aan zijn voormalige aartsrivalen Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk, die na een bloedstollende formatie mee in zijn regering stappen. Suriname viert feest – Den Haag is met stomheid geslagen. Hoe is het mogelijk dat het volk vertrouwt op een man die het land na de staatsgreep in de jaren tachtig aan de rand van de afgrond heeft gebracht, hoofdverdachte is in de Decembermoorden en veroordeeld is voor drugshandel? Bouterse is vastberaden om zich te ontpoppen als vader van alle Surinamers: hij wil zijn land bevrijden van de ‘oude etnische politiek’ en het corrupte cliëntelisme, dat al decennialang bestaat. Hij schiet veelbelovend uit de startblokken, maar uiteindelijk loopt het mis. Als in april 2012 in het parlement een amnestiewet wordt aangenomen die hem moet vrijwaren van een veroordeling voor de Decembermoorden, komen eigenschappen van de militaire dictatuur uit de jaren tachtig weer aan de oppervlakte. Langzaam wordt Suriname een democratische machtsstaat, à la het Venezuela van Hugo Chávez.

Ivo Evers (1983) is journalist en schrijver. Hij studeerde journalistiek in Tilburg en volgde onder meer een project aan de Marmara-universiteit in Istanbul en een stage in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth. Tussen 2008 en 2009 werkte hij als verslaggever bij het Eindhovens Dagblad. In 2010 begon hij bij het Surinaamse dagblad de Ware Tijd in Paramaribo, om daarna verder te gaan als correspondent en freelancer voor onder meer Trouw en Parbode. Sinds zijn terugkeer in Nederland werkt hij bij het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Pieter Van Maele (1986) is freelance journalist. Hij studeerde journalistiek en politicologie in Gent en liep in 2007 stage bij het Surinaamse ochtendblad de Ware Tijd. In 2010 keerde hij terug naar Paramaribo, om er tijdens de verkiezingen te werken als politiek verslaggever voor de Ware Tijd. Sinds 2011 werkt(e) hij als freelancer voor onder meer Radio Nederland Wereldomroep, Trouw, Algemeen Dagblad, Het Parool, de Morgen en het opinieblad Parbode.


33 REACTIES

 1. Blijkbaar weet deze zogenaamde ’topjurist’ van Suriname niet eens, wat de trias politica inhoudt. Kanhai voorzag een verpletterende nederlaag voor zichzelf in de rechtszaal en besloot toen vals te gaan spelen.


  Maak melding

 2. Kijk kijk kijk, we gaan lekker mensen, een boek komt uit die twee gasten waren eerder op de dag op de radio
  het nieuws komt los, en dat bedoelde ik op een ander artikel, 8 dec e kong baka, veel zal los komen, en ja voor wat, ik weet het niet, maar leuk om te lezen en te horen en dan door gaan met de dingen waar je mee bezig bent, ma oe no spang moro las teng.


  Maak melding

 3. Het zit Ned. niet lekker dat Su. zijn eigen koers vaart. Waarom niet? Ze proberen Bouta op allerlei mogelijke manieren weg te krijgen en weer grip te krijgen in Su. Want Su. wordt vandaag of morgen een hele belangrijke olie-land en dan kunnen ze weer gaan roven. En met Desi aan de macht zal dit niet zo makkelijk lukken.
  Desi opo yu eye! Good luck.


  Maak melding

 4. Ferdinand Hossenbuxx,
  Wat wil jij nou eigenlijk? moeten iedereen 8 dec 1982 verzwijgen en nooit meer over praten is het dat wat je wil??
  Suriname en de nabestaanden hebben het recht om te weten wie de opdrachtgevers zijn, en wat er precies is gebeurd op die bewuste 8 dec 1982
  Het is wel opvallend dat iedere keer als Bouterse het voordeel van de twijfel krijgt hij het verpest.
  Op 25 feb 1980 kreeg het voordeel van de twijfel van Nederland miljoenen ontwikkelingsgeld gingen richting Suriname tot dat hij op 8 december 1982 zijn ware gezicht laat zien. Nu weer hij was nog geen twee jaar aan de macht en hij komt met een misdadige amnestie, terwijl hij had beloofd dat het recht zijn beloop mocht hebben.
  Precies het zelfde deed hij na de staatsgreep van 25 feb 1980 de militairen zouden de kazerne ingaan en er zouden vrije verkiezing komen in plaats daarvan moest en een oorlog komen om deze misdadiger te stoppen.Ik ben echt benieuwd wat er nu gaat gebeuren om deze megalomane dictator te stoppen.


  Maak melding

 5. =Pablo, wees eerlijk, dat het land vooruit komt heeft te maken met het beleid van de vorige regering.

  =Waterkant wordt mooi, maar het is geld van Nederland.
  =De bruggen worden allen onderhand genomen, maar de plannen en gels waren van de vorige regering.

  =laten wij niet zielig gaan doen en precies zeggen hoe het allemaal in elkaar zit.

  =Verhoging van aov en kinderbijslag is het enige die Bouterse voor elkaar heeft gekregen.

  =2012 wordt een doe jaar, maar ben bang van niet.

  =Voor mij heeft Bouterse niet echt iets gedaan.


  Maak melding

 6. @Pablo, dat Suriname een belangrijke olieland gaat worden horen we al 20 jaar. Er is nog geen druppel gevonden. Nederland is helemaal niet geinteresseerd in de bodemschatten van Suriname. Nederland investeerd in duurzame energie en dit beleid zal de komende jaren verder uitgewerkt worden. Jullie NDP-ers lijden allemaal aan schizofrenie en zetten Suriname voor schut. Luister, die baas van je is bij verstek veroordeeld in nld voor drugshandel. En dat heeft wel de interesse van nld, want hij moet zijn straf uitzitten en verder geen gelul.


  Maak melding

 7. Djogo wil jij de baas niet oppakken dan.
  Jij hebt toch kennis van zaken als je dat niet kan moet je je kop maar dicht houden.
  Als je niets te doen hebt ga maar ping pong bal spelen.want je kraait maar wat net als die andere gasten in Frankenstein.
  Hij is en blijft een surinamer en kom op voor elke surinamer die voor zijn land vecht.

  Groetjes


  Maak melding

 8. http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=5610#feat
  zie bovenstaande bron over de amnestiewet van Suriname.

  De amnestiewet is niet van toepassing voor DDB. In wezen kan het strafproces tegen hem doorgaan vinden.

  Khanhai en DNA-coalitie hebben DDB blij gemaakt met een dode mus en houden het volk voor de gek.

  De hoogste tijd dat de krijgsraad/rechtbank in Boxel weer doet, waarvoor ze zijn ingesteld.


  Maak melding

 9. djogo

  ik geloof niet dat jij een surinamer ben,,maar eerder een bakra ka,,of weet jij niet wat dat betekend,;;Het betekend,,;Alles wat jij door die witte man geleerd is,,dat is wat jij nu uit kraait,zonder inhoud,en een verloochenen van land en volk,,joe ka judas,,,blijf maar jou basja dienen want die mentaliteit word niet in su geaccepteert..


  Maak melding

 10. Prachtig!!! Eindelijk een geschiedenisboek voor de surinaamse jeugd die eigenlijk te weinig weten van de omstreden leider waarop ze hebben gestemd. Hopelijk krijgen ze een meer genuanceerd beeld van Bouterse i.p.v. de status van bestrijder neokolonialisme….
  Ik wacht vol spanning af.


  Maak melding

 11. Geen wonder! Want deze Kanhai heeft geen verstand van staatsrecht en internationaalrecht. Hij heeft kennelijk bij het wetsontwerp van deze Amnestiewet geen rekening gehouden met internationale verdragen. Wat een kapitale blunder!


  Maak melding

 12. Deze twee heren;;hun visie en uitspraak is niet wat zij zelf megemaakt hebben,,hun inspraak is gebaseerd op fictie en media achter gronden die niet betrouwbaar zijn.
  Een beeld vormen en op papier weerleggen wil niet zeggen dat het zo is of zo is gegaan,,het zijn op blindelinge uitspraken gebaseerd die niks met realiteit te maken heeft.
  Waarom moet ineens de advocaat van bouterse achter het amnestie wet zijn infloed hebben uit geoevend,,probeert men op deze manier bouterse in een latig pakket te isoleren om hem te kunnen pakken,,wat een zwakkelingen,,,zij proberen het op elke manier.


  Maak melding

 13. Die zelfde Kanhai met zijn brein achter die amnestiewet heeft behoorlijke steken laten vallen betreffende deze omstreden wet, waardoor bouterse alsnog gevonnist gaat worden, zo geweldig is deze advokaat, is bijna schijndood netals zijn client bouterse.


  Maak melding

 14. Er gaan beerputten open met dit boek,..het volk krijgt een rookgordijn voor zich, maar weet niet in eens wat er voor smerige praktijken er zich plaats vinden.
  Het volk is bedrogen,..ja welvaart is er maar voor wie?? De hosselaar merkt alleen dat alles duur wordt,.


  Maak melding

 15. NDPers denken dat Bouterse Suriname is. Suriname is van ons, van Surinamers.
  Bouterse geeft ons Suriname overal een slechte naam, wordt het niet tijd dat we met hem afrekenen??


  Maak melding

 16. Mag een raadsman zich ook inlaten met wetgeving? Zoals ik lees heeft Kanhai als advocaat meegeholpen om de Amnestiewet in het leven te roepen. Een advocaat mag binnen de grenzen van de wet er alles aan doen om zijn client vrij te pleiten. Dat is dus binnen de muren van de rechterlijke macht. Het gaat dus een brug te ver indien een advocaat zich inlaat met de wetgevende macht teneinde zijn client op vrije voeten te krijgen. Die taak is voorbehouden aan het parlement. Kandai handelt dus klachtwaardig en moet zich verantwoorden ten overstaan van de Raad van Discipline. Een schorsing als sanctie lijkt me dan ook gepast.


  Maak melding

 17. Wan Bon

  Wan bon
  someni wiwiri
  wan bon.

  Wan liba
  someni kriki
  ale e go na wan se

  Wan ede
  someni prakseri
  prakseri pe wan bun mu de

  Wan Gado
  someni fasi fu anbegi
  ma wan Papa

  Wan Sranan
  someni wiwiri
  someni skin
  someni tongo
  Wan pipel

  Wan pipel
  wan kapten
  Bouterse


  Maak melding

 18. Plato, de raadsman heeft,als de bewering van de boekschrijvers correct is,alleen maar de bouwstenen aangedragen voor het vervaardigen van de am.wet.DNA heeft de wet aangenomen.


  Maak melding

 19. Overal zitten leugenaars op de bovenste troon. Kijk maar naar Nederland daar heeft het volk ook voor twee leugenaars gekozen. En nu zullen zij het volk gaan helpen Hahaha….
  Sterkte vanuit Suriname voor de Surinaamse Nederlanders. Grtn Piet uit Noorwegen


  Maak melding

 20. Landgenoten, volk van suriname.

  Suriname streeft nederland voorbij in zijn economische ontwikkelingen mede dankzij de aanwezigheid van duurzame natuurlijke hulpbronnen. De prijzen van goud, rijst,hout en bauxiet zijn gunstig voor Suriname omdat deze prijzen hoog zijn op de wereldmarkt.Meer ontwikkeling en productie van deze economische hulpmiddelen is gewenst. Nederland en andere europese landen zijn vastgebonden aan de regels en normen van de europese centrale bank en moeten hun begroting op basis van deze vastgestelde regels opmaken. Gevolg is dat Nederland in zijn eigen ontwikkeling wordt geremd en weinig keuze heeft waardoor andere landen hen voorbij streven onder andere Suriname. Suriname voert nu een openminded politiek en beleid zowel nationaal als internationaal. Nooit eerder werd er intensief gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Suriname heeft. En deze trend zal zich alleen maar verder ontwikkelen in de toekomst. Import en export vind wel normaal plaats tussen Suriname en Nederland omdat er miljoenen dollars-euro’s op dit gebied tussen de twee landen circuleren. Suriname met zo een kleine bevolking zal in de komende jaren als de mogelijkheden op een brede basis benut worden alleen maar vorderingen maken en een welvarend land in de regio worden waar wij suri`s in Nederland en elders in de wereld alleen maar van zullen opkijken als er geen initiatief van ons uitgaat een stappenplan te maken en ook richting Suriname te gaan.


  Maak melding

 21. Laat deze 2 boelers elkaars mars eten hoor, laat ze eerst een boek beginnen te schrijven wat voor ellendige beesten hun voor-ouders waren en over de verkiezingen van hun NL.

  Ze hebben een regeerperiode van 4 jaar dan zegt het heel veel als je in 10 jaar 5x verkiezingen hebt dat betekent om de 2 is de regering gevallen, laats ze daarvan een boek beginnen te schrijven ipv te bemoeien in Su en over Su.

  Ze kunnen het niet hebben dat zij in een crisis zitten en Suriname in een stijgende lijn.

  Succes met de komende verkiezingen alvast in NL over een jaar ofzo.


  Maak melding

 22. @@ Piet Paniek ik daag je uit!! Noem jij maar 1 iets waarbij Die Samsom Diederik heeft gelogen??? als jij geen antwoord hierop hebt, dan ben jij de grootste huichelaar!!

  Je kent hem nieteens en gelijk een oordeel over vellen! Rattenkeutel!!! Maar het kan zijn dat je zelf in PANIEK BENT!!!!!


  Maak melding

 23. Nieuwsbron “De Ware Tijd”
  vandaag 18 sep.2012

  Geen verdachte

  Intussen is de naam ‘Bouta’ opgedoken in het strafonderzoek naar de van internationale drugshandel verdachte Nederlander Piet Wortel. Volgens de Nederlandse recherche die gesprekken van Wortel en medeverdachten heeft afgeluisterd, wordt in deze Desi Bouterse bedoeld. Allereerst moet worden vastgesteld, zegt Weski in een schriftelijke reactie aan de Ware Tijd, dat “de betreffende vermeende flarden tekst niet tot een separaat zaaksdossier, noch tot enigerlei verdachte hebben geleid”. Het Openbaar Ministerie zal naar zij veronderstelt ook bevestigen dat Bouterse geen verdachte is in deze zaak.

  De strafpleiter vermoedt dat de verdenkingen verband houden met het herzieningsverzoek dat ze nu voorbereidt. “Ik kan mij niet meer aan de indruk onttrekken, dat de betreffende vergaande eenzijdige uitleg van een dergelijke fragmentje de herziening voor mijn cliënt Bouterse, waarin ik inmiddels in een vergevorderd stadium verkeer en de volstrekte ongegrondheid van die veroordeling zou kunnen aantonen, moet belasten”, stelt ze


  Maak melding

 24. @Sjang, goed lezen blijft een kunst.

  Djogo wil jij de baas niet oppakken dan ???

  – een hond heeft een baas, ik heb nergens aangegeven dat ik die malloot wil oppakken.

  Jij hebt toch kennis van zaken als je dat niet kan moet je je kop maar dicht houden ???

  – pretendeer nergens verstand van zaken te hebben, geef alleen slecht mijn mening

  Als je niets te doen hebt ga maar ping pong bal spelen.want je kraait maar wat net als die andere gasten in Frankenstein ???

  – deze reactie getuigd van onmacht, inhoudelijk raakt dit kant nog wal.

  Hij is en blijft een surinamer en kom op voor elke surinamer die voor zijn land vecht.

  – Bouterse is een surinamer op papier. Dat hij zich gedraagt als een surinamer is vraag 2. Ik vind van niet.
  Een echte Surinamer loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden en daden. Niet iedereen heeft op het NDP gestemd en niet iedere surinamer zit te wachten op Bouterse.


  Maak melding

 25. NF sceptisch over coke-verhaal Bouterse

  Nieuwsbron “De Ware Tijd

  18/09/2012

  Paramaribo – In oppositiekringen wordt naar verluidt nogal sceptisch gereageerd op informatie uit Nederland als zou president Desi Bouterse betrokken zijn bij drugszaken. Zijn naam is opgedoken in het dossier in de drugszaak tegen de Nederlander Piet Wortel. VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing komt er ronduit voor uit. “Met enige reserve kijk ik naar deze informatie uit Nederland. Ik weet niet of het waar is. De man is eerder wel veroordeeld wegens drugshandel, maar Nederland heeft zelf een aantal dingen tegen hem moeten intrekken omdat ze niet klopten of niet bewezen konden worden. Dus dit nieuws laat me ook twijfelen”, zegt hij.


  Maak melding

 26. Troonrede meer symbolisch dan realiteit van het dagelijks leven Nederland.

  Als er massaal gespaard wordt door nederlanders en elke dag tientallen bedrijven sluiten en werknemers op straat komen te staan hoe verwacht men economische groei volgend jaar?

  De koopkracht in Nederland zal het komend jaar flink dalen onder consumenten in Nederland. Hoe verwwacht men dan economische groei. De werkloosheid blijft hetzelfde of zal zelfs toenemen terwijl nederlanders flink sparen om hun heil elders in de wereld te zoeken dan dat hun geld gaat naar de zuid-europese landen.
  De knip onder nederlanders wordt flink dichtgeknepen en zo blijft het voorlopig.


  Maak melding

 27. Beste Kondremangs,
  Barbamang mag blij zijn, dat hij nog leeft……zijn jullie vergeten, wat zijn stier met hem gedaan had???
  Bovendien MOEST hij dit doen voor baas….want het verradersloontje heeft hij gehad in de vorm van zaakgelastigdeschap van zijn dochter…….
  Deze oude PALU charlatan zal als een van de eersten klappen krijgen van DiDiBrie, als de zaken zullen mislukken….en ze zullen MISLUKKEN, aangezien er GEEN ZEGEN rust op de daden van DiDiBrie en co.
  Ze zijn eerder een vloek…maar ons volk zal NIET gestraft worden voor hun daden….
  TIME WILL TELL,KONDREMANG!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 28. Het is toch overduidelijk, de groei van de Surinaamse is bijna 7% per jaar en dat kan alleen maar meer worden.

  Suriname is gezegend met grondstoffen waar vandaag de dag de hoofdprijs wordt betaald en NL?? Die staan in de deur opening van de toilet om te gaan schijten met hoe ze er voor staan.

  Ze willen Su in kwaadlicht zetten en stiekems hopen dat die landen die met Su zaken doen overwaaien naar hun. In veel gevallen heeft Su de handen in touwtjes want de vraag naar die grondstoffen is hoog en het aanbod is minder dus verhoog de prijzen maar beetjes bij beetjes en investeer het geld in Su, fabrieken, machines, opleidingen enz enz.

  Wie heeft tegenwoordig geen roep/bijnaam.


  Maak melding

 29. Nieuwsbron:dwt19-09-2012

  Paramaribo – In NDP-kringen wordt verwacht dat het strafvonnis tegen partijleider Bouterse zal worden vernietigd door de Hoge Raad in Nederland. Zijn advocaat gaat bij het hooggerechtshof een verzoek indienen om de veroordeling uit 1999 wegens drugshandel ongedaan te maken. Hij kreeg een gevangenisstraf van 11 jaar opgelegd. Het is overigens de derde keer dat Bouterse om herziening van de uitspraak gaat vragen.

  In maart 2003 was een herzieningsverzoek al verworpen gevolgd door een tweede afwijzing in januari 2006. De Hoge Raad had in januari 2006 de aanvraag afgewezen, omdat die van mening was dat de aangevoerde feiten en omstandigheden onvoldoende waren om deze zaak opnieuw te behandelen.

  Ontlastend materiaal

  Advocaat Inez Weski denkt deze keer succes te zullen hebben. Over het verzoek dat ze momenteel voorbereidt, laat ze weinig los. “In antwoord op uw vraag kan ik u meedelen dat ik inderdaad in een vergevorderd stadium ben met betrekking tot het indienen van een nieuw herzieningsverzoek en daartoe een grote hoeveelheid naar mijn mening zeer vergaande onderbouwing zal kunnen benoemen.”

  NDP-assembleelid Rashied Doekhie verkeert al bijna in hoera-stemming. Volgens hem zijn de aantijgingen op grond waarvan Bouterse in de Stellendam-zaak is veroordeeld “uit de lucht gegrepen”. Kroongetuige Patrick van Loon zou op basis van afspraken met het Openbaar Ministerie in Nederland leugens hebben verteld. Doekhie beweert dat de afgelopen jaren nog meer voor Bouterse ontlastend materiaal is komen bovendrijven.

  Gronden

  In 2005 voerde advocaat Weski twee gronden aan om het vonnis tegen haar cliënt te vernietigen. De eerste grond komt erop neer dat uit nieuw bekend geworden feiten zou blijken dat het OM in de strafzaak ernstig was tekortgeschoten. Het hof had volgens haar geen volledige opening van zaken gekregen over de met kroongetuige Van Loon getroffen overeenkomst. Daaruit zou kunnen zijn gebleken dat de tegen Bouterse door hem afgelegde verklaringen leugens waren.

  De tweede grond berust op een op 2 mei 2005 afgelegde verklaring van de eigenaar van het schip waarmee het drugstransport zou hebben plaatsgevonden. Deze verklaring houdt in dat Van Loon in 1998 tegenover de eigenaar al had laten doorschemeren dat hij een belastende verklaring tegen de NDP-leider zou afleggen om justitie een plezier te doen. In ruil daarvoor zou de kroongetuige strafvermindering krijgen in een andere zaak waarvoor hij vastzat. Volgens de booteigenaar had Bouterse niets met die zaak te maken omdat Van Loon hem dat zelf had gezegd.-.


  Maak melding

 30. Beste Na Mi:

  Nederland jaloers op Suriname?

  Nederland staat in de Top 10 van beste landen om in te wonen

  Nederland staat in de Top 10 van de meest innoverende landen ter wereld

  Nederland staat in de Top 10 van de rijkste landen ter wereld

  En wij zouden jaloers zijn op jou bananenrepubliek met een moordenaars/drugdealer als president???


  Maak melding

 31. terecht dat bouterse amnestie krijgt .
  recht voor brunswijk recht voor bouterse .front onder vene is de oorzaak ,en daarom zeg ik vene wees tevreden dat je drie zetels hebt gehad avoeroe srefie .
  maar goed het zij zo .hoe kan je die brunswijk vrij pleiten en denken dat het afgedaan is ,vene joe dong ,ik vraag mij af wie adviseur van vene was .

  mensen denken niet verder dan hun neus lang zjn .lik fa vene ede wier krimpie na so vene verstang krinpe .
  vene dacht maar aan een ding mie moe trong president koste wat kost ik geef lonnie amnestie dan neem ik hem in de regering ..brunswijk zou zeggen lekering ..boi ding mang tja vatoe !!!!! drie kwart van de front regering bestond uit ongeschoolden .niet dat ik die mensen afkam hoor ..de huidige regering van bouterse heeft ook zijn zwakheden maar ik gedoog deze regering omdat ze goed bezig zijn .met bouterse aan de leiding doen ze hun best ..het surinaamse volk is tevreden .

  olland is de laatste die zich mee moet bemoeien als het om suriname gaat .no wee ding mang dotie .
  het is dan ook goed dat er een verzoenings commissie wordt ingestelt …natuurlijk betreuren wij de doden die aan beide kanten gevallen zijn maar je kan die fout niet maken dat je alleen een man met zijn strijders vrijwaard en wat gebeurt met de mensen die hun dierbaren ook kwijt zijn .men moet niet blind zijn voor wat brunswijk heeft gedaan .of is het omdat olland bij betrokken is hebben front en olland stiekem belsoten om amnestie te verlenen aan lonnie .vene dink boeng .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.