Meerderheidsaandeel cambio straks verboden

20

PARAMARIBO, 22 aug – Het meerderheidsaandeel bij cambio’s behoort binnenkort mogelijk tot het verleden. Dit dan als het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname hun zin krijgen. In het wetsvoorstel Toezicht op Geldtransactiekantoren wordt een maximum gesteld van veertig procent. Parlementariërs van zowel coalitie als oppositie vinden het ongehoord.

Het heeft er veel van dat eigenaren van cambio’s gestraft worden. “Is het een zonde om rijk te zijn? Heeft de regering er problemen mee als er rijke Surinamers ontstaan op basis van zweet onder de oksel, arbeid en durf om te investeren? Is dit het beleid van de regering?”, vroeg Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) in het parlement. Het kan er niet in dat ondernemers hun aandelen straks moeten verkopen. Ook Henk Ramnandanlal (MC/Palu) heeft ook geen begrip voor deze aanpak.

Dat er meer toezicht moet komen op het geldverkeer, is buiten kijf. Alleen, weet Ramnandanlal niet of dit de juiste manier is. Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) begrijpt niet waarom eigenaren ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden in het voorstel. Dit kan alleen bij een eenmanszaak. De meeste cambio’s zijn naamloze vennootschappen. Het heeft er alles van dat de concurrentiepositie tegenover het bankwezen verzwakt moet worden. Koste wat kost.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Wat een onzinnig voorstel het lijkt wel als of Suriname een tweede Cuba aan het worden is waar de (r)overheid alles zit te bepalen. Het gaat de regering geen moer aan hoeveel procent aandelen ondernemers bezitten in hun bedrijven en de staat heeft zeker het recht niet om particuliere ondernemers te gaan voorschrijven hoeveel procent van hun eigen bedrijven ze mogen bezitten.
  Dit voorstel getuigt van een neo-communistische mentaliteit en een enorme afgunst jegens particulier ondernemerschap.


  Maak melding

 2. Wel meneer Ray2 als je een bedrijf hebt in nederland moet je alle boeken laten zien doe je dat niet dan wordt een inval gedaan in het bedrijf.
  Of ben je misschien niet op de hoogte van zulke zaken.

  Groetjes,


  Maak melding

 3. @ Ray
  Overal ter wereld moet een aandeelhouder die een x% van de aandelen bezit worden benoemd als zijnde de bezitter van een bijzonder belang. Dit tesamen met zijn familie tot de 2e graad.
  In Nederland is dit bij 5% of meer samen met vrouw en kinderen en vader en moeder.
  Dus vind ik dit helemaal niet gek. Als je dan aan het roer staat dan is er zoiets als bestuurdersaansprakelijkheid en ook dat is niet gek want hoeveel bedrijven gaan failliet door toedoen van de DGA waardoor de crediteuren kunnen fluiten naar hun centen?


  Maak melding

 4. Goedemorgen First lady…Goedemorgen zijne Cocaine hoogheid!!

  ..zeg Lady..je weet tog dat ik nooit ga naar die parlementaire dierentuin o.l.v. Mother Simons!!

  ,,ja schat..dat weet ik!

  ..da wat moet ik vandaag doen schat???

  ,,weet je…PAK DIE CAMBIOS’S AAN, want Parmessar geeft aan code rood!!

  ..wat is dat schat??

  ,,benevelde eeuwig snuivende niet aan huwelijksplicht houdende eega…dat is EURO BACK TO THE Netherlands, en tot overmaat van ramp ga jij nog eens schenken 50.000 euro aan de Kwakoe-lands!

  ..Sorry schat

  ,,geef niet hoor.. maar ik heb nu een afspraak,..en ik zie jou over 3 dagen!!

  ..met wie dan??

  ,,Met GOODLUCK LONNIE 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 5. @@ Sjang ik denk dat je wel een ding vergeet. Je komt er helemaal vanaf door wat doekoe’s heen en weer te laten flapperen!! Het is een trend in SU met Tjoekoes!! Regels aan hun laarzen lappen is een kik, toen al en nu nog!!! Hopelijk niet meer in de toekomst!!!!


  Maak melding

 6. het is ook bekend dat de meeste cambio’s in het buitenland investeren en niet in eigen land,,dus het is geen slecht idee van ministerie van financien en de centrale bank,,als er opgebouwd moet worden,,moet een ieder eraan mee doen ook de cambio’s,,,,als men met elkaar samen werk moet het woord concurrentie niet ter sprake komen,,,,het gaat namelijk om lands belang en niet om particulier gewin,,op die manier buit men het volk uit..of zie ik het verkeerd


  Maak melding

 7. @ kolo kolo
  Het melden van aandelenbelang is iets heel anders dan wettelijk bepalen dat een ondernemer alleen maar 40% v.d. aandelen van z’n eigen bedrijf mag bezitten. De overheid heeft geen recht om zoiets te bepalen want dat is een grove en ontoelaatbare beperking van het eigendomsrecht, straks gaan ze nog komen zeggen dat iedereen maar 50% van z’n eigen huis mag bezitten en de staat de andere helft.

  @ sra
  Het is HUN geld, zij hebben ervoor moeten werken en risico’s daarvoor moeten lopen en ze hebben alle recht om het te gebruiken naar eigen inzicht. Het is niet JOUW geld en je hebt helemaal geen recht om anderen voor te gaan schrijven wat ze wel of niet met HUN geld moeten doen. Als ze hun geld willen investeren in het buitenland i.p.v. in bananenrepubliek Suriname dan is dat hun goed recht.


  Maak melding

 8. ray2

  dat is zo;;maar kan jij in welk land dan ook geld gaan verdienen en geen deel ervan afstaan aan de staat die jou de gelegenheid heeft gegeven om in die land te verdienen,,,gaat informatie inwinnen dan zal het jou opvallen dat wat jij zegt in geen een land voorkomt,,als een bedrijf in su verdient moet die een gedeelte afstaan om het land te kunnen op te bouwen,,,jij zou toch ook niet alleen maar geven en niks terug krijgen,,of wel..


  Maak melding

 9. @ sra
  Gozer, steek je kop eens uit het zand en ga wat leren. Bovenstaande artikel gaat helemaal niet om belastingen afdragen aan de Staat maar om het voorstel v.h. ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname om de eigendomsrechten van ondernemers te beperken door te willen bepalen dat ze alleen maar 40% v.d. aandelen van hun eigen bedrijven mogen bezitten. Eigendom is het meest veel omvattend recht dat men kan bezitten, dit voorstel is een onacceptabele inbreuk op dat recht. Iedereen zou vrij moeten zijn om zoveel aandelen/eigendom te bezitten als men ervoor kan betalen.

  M.b.t. het betalen van belastingen:
  Die zijn ooit ingevoerd om essentiele gemeenschappelijke voorzieningen ten bate v.h. volk (zoals veiligheid, politie, infrastructuur etc), die het beste door de Staat kunnen worden uitgevoerd, te financieren. Als de overheid de belastinginkomsten niet volledig besteed aan die gemeenschappelijke voorzieningen/service verlening aan de burgers dan is er sprake van oplichting aan de kant v.d. overheid. Men (de belastingbetaler) betaalt dan immers voor producten/diensten die men niet/niet volledig geleverd krijgt. Alleen een gekke henkie blijft in zo’n situatie braaf de volle pond betalen.
  De realiteit is dat in bananenrepubliek Suriname het meerendeel van de belastingopbrengsten verkwanseld wordt aan corruptie/nepotisme, misbruik van de staatskas als een soort grabbelton door de heersende politieke klasse, snoepreisjes voor politici en ambtenaren, een veels te groot, incompetent en inefficient ambtenarenapparaat etc. Alle verrotte politieke partijen en parasiterende politici zijn verantwoordelijk voor die situatie ook die van NDP huize.
  In Suriname geldt: “belasting yu musu pai fu meki a lanti graai.”


  Maak melding

 10. een ieder moet belasting betalen,ik vind dat jullie te weinig belasting betalen.want dat geld moet het land draaiende houden,onroerend belasting,vooral mensen met vier vijf huizen flink laten dokken.de mensen die ertegen zijn voor maatregelen hebben boter op heun kop.pluk ze kaal,gebeurd in ned ook.zoveel auto,s.heel wat kapotte .bepaalde jaartal moet er gewoon uit naar de sloop.kan nog heel veel zeggen.


  Maak melding

 11. @virago 535: Heb je ook geloof in het volgende voor
  Volk & Vaderland?

  President toont geen interesse DOE-petitie
  22/08/2012

  Paramaribo – De president lijkt geen belangstelling te hebben voor de verzamelde handtekeningen van DOE. Weken nadat de politieke partij haar inzamelingsactie voor de Anticorruptiewet afrondde, wacht partijvoorzitter Carl Breeveld nog steeds op een uitnodiging om de petitie te overhandigen. “Ik weet echt niet wat het probleem is”, verzucht de politicus.

  Namens @virago 535 en NDP-aanhang, zullen ze persoonlijk er voorzorgen dat de ‘petitie’ aan DADA zal worden overhandigd.

  Kies bewust en stem DOE!!!


  Maak melding

 12. @Virago,..Surineds gaan op dit moment niet meer wonen in Suriname… hoe graag we dat ook willen. Waarom? Het lot van Suriname ligt in handen van 1 man Bouterse. Als hij het in zijn dolle kop zin heeft in oorlog dan doet hij dat, en niemand kan hem stoppen. Het is een one-man show. Corruptie en vriendje politiek viert hoogtij.Vrienden, partijgenoten en familie krijgen belangrijke posten.


  Maak melding

 13. RAY2
  REACTIE;22-8-2012

  Toezicht op geldstransactiekantoren word een maximum gesteld van 40%,,is dat zo erg,,in al die jaren is er tot 100% procent geld verdiend door de cambio’s,,heeft dat su geholpen,neen,en nu er een maximaal van 40% procent in toezicht gehouden word,,dan is dat ineens niet goed,,,en het ging over cambio’s,,,,,,,,ray2 jij heb jou mening en visie van een,,,,,,,,jongen jij praat als een gehate racist,,,,,


  Maak melding

 14. Wel ik vind het een heel goed plan van de overheid.
  Het geld trouwens alleen voor Cambio’s die een behoorlijk deel van de in omloop zijnde deviezen opslokken en wat mee gebeurd is wel bekend ,buitenlandse rekeningen bijvoorbeeld.
  Er moet regulering komen en zo krijgt iedereen een deel van de koek.

  Ray2
  De overheid zorgt er voor dat cambio’s legitimiteit hebben dus……..vul zelf maar in.


  Maak melding

 15. @ anne
  Wat een afgunst jegens diegenen die wel wat van hun leven hebben gemaakt en wat hebben weten op te bouwen.
  De enigste mensen die voorstander zijn van nog meer belastingen zijn diegenen die dankzij het feit dat ze de buitenvrouw, familielid, vriendje of aanhanger van een politiek figuur zijn, een zeven-even-baantje hebben weten te versieren bij de overheid waardoor ze in de gelegenheid zijn gesteld om flink te gaan graaien in de staatkas.
  Dat soort tuig moet het echt niet in hun vuile rotkop halen dat ze, onder het mom v.h. land draaiende houden, het recht hebben om via belastingen oftewel gelegaliseerde diefstal MIJN geld af te pakken terwijl hun ware bedoeling is om zich met belastinggeld te verrijken en te gaan graaien in de staatskas. Die parasiterende staatskasgraaiers verdienen mijn geld niet, het enigste wat ze verdienen is om opgeruimd te worden.
  De werkwijze v.d. belastingdienst lijkt heel veel op de afpersingspraktijken v.d. maffia. Beiden beloven in ruil voor een deel van je inkomsten ervoor te zorgen dat je veilig bent, iets dat ze niet kunnen garanderen en beiden zijn bereid om geweld te gebruiken als je ze niet wilt betalen. De maffia stuurt een paar potige kerels langs om je poten te breken en de belastingdienst stuurt haar inspecteurs met een paar agenten langs om je leven te verwoesten en je desnoods met harde hand in de bak te gooien als je jouw eigendommen wilt verdedigen en jouw eigen zuur verdiend geld niet wilt afstaan aan de corrupte profiteurs en staatskasgraaiers.


  Maak melding

 16. De meeste ondernemers van de Cambios zitten in de regering en investeren hun geld als geldschieters voor de diverse Cambios.
  Deze mensen worden rijker en de rest van het volk zit in armoede.
  Ik vraag mij ook af of de eigenaren van de Cambios ook belasting betalen.Bijna op iedere hoek in Suriname is een cambio.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.