Strijd Inheemsen Suriname langdurig en eenzaam

29

PARAMARIBO, 9 aug – Inheemsen in Suriname hebben een langdurige strijd achter de rug. En een waarschijnlijk nog langere voor de boeg. Het laatste mag dan menigeen verbaasd doen fronsen, het is een gegeven. Het instellen, ‘geven’, van een vrije dag is onder de status quo niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Zo’n dag is hooguit cosmetica op de overvloed aan drab waar de Indiaan zich doorheen moet zien te laveren. Dat het overleven zelf bloed, zweet en tranen kost, dat hoeft niemand de Indiaan voor te houden. Anderen zullen er wellicht van opkijken. Het gaat wat de Indiaan betreft, echt om het overleven zelf. Overleven in een omgeving die het vooral te druk heeft met zichzelf. Te druk om door te hebben dat de Indiaan een langzame dood aan het sterven is.

Ook met een kleine Indiaanse jongen in het paleis is het wanbegrip er niet beter op geworden. Wanbegrip dat een heuse conferentie over landrechten de grond inboorde. Toch is het niet zozeer de houding van de andere, dat de Indiaan dwars zit. Het is eerder een strijd tegen zichzelf. Een innerlijk overhoop liggen dat anderen meer macht verschaft dan hen toekomt. Macht over een toekomst voor de Indiaan, een toekomst van nog meer onzekerheid en op zoek zijn naar zichzelf.

In verband met de -Dag der Inheemsen-, een nationale vrije dag vandaag in Suriname, zijn er diverse festiviteiten in de Palmentuin te Paramaribo:

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Naar aanleiding van de wijze waarop Wijdenbosch Chinezen hun gang lieten gaan in het binnenland is Suriname door het Inter Amerikaanse hof op 28 november 2007 veroordeeld dat de staat Suriname voor alle vormen van economische ontwikkeling binnen de leefgebieden van de binnenlandse/Inheemse volkeren vooraf de instemming van deze Volkeren moet hebben verkregen. De Instemming moet verworven worden volgens de gebruiken van deze Volkeren.
  Op 12 augustus 2008 is het vonnis van 28 november 2007 middels een interpretatie vonnis nader toegelicht.

  Op basis van dit Vonnis kunnen alle inheemse volkeren hun leefgebied beschermen tegen buitenstaanders.

  De rechten op delfstoffen blijven echter wel bij de staat. Echter het maken van een exploratieplan en de daadwerkelijke exploratie moet wel ib samenspraak uitgevoerd worden.

  Hier gaat het zoals gewoonlijk mis. Granmans verkopen voor marginale vergoedingen rechten aan jan en alle man.

  Op een website van 1 van de nieuwe goud bedrijven wordt vermeld dat de locale publiek relations in goede banen geleid wordt met behulp van 4 vaten brandstof per maand.
  Het gevolg is dat allerlei meer of minder formele organisaties voor een habbekrats het binnenland slopen en hun vuil(kwik) en gaten in het bos achterlaten.

  Kijk eens goed met Google earth naar Suriname (de opnames dateren van 2005) en huiver ten aanzien van de aanslagen op het Bos die toen al te zien waren. Het is niet beter geworden en niemand hersteld en het goud is weg.
  Dat is niet de schuld van Iam GOLD etc. maar van de informele mijnbouwers en de lokale bevolking die voor minimale vergoedingen rechten weg geven die niet van haar zijn.

  Wie lost dit drama op.


  Maak melding

 2. De Indianen hebben het alleenrecht op het grondgebied Suriname !
  In principe zouden zij met een sterke lobby en een zekere durf alle allochtonen er uit kunnen knikkeren naar Afrika, India, Indonesia, China, etc. etc.

  Dan zijn ze in 1 keer af van oa Henk Molenaar, GMAP en al het ander anti Suriname gespuis !

  @GMAP, die kleine indiaanse jongen gaat jou strakjes nog het land uit smijten en dan moet je niet in Den Haag gaan klagen. Den Haag wordt door de Internationale gemeenschap uitgelachen mbt Suriname, dus houden zij zich nu koest


  Maak melding

 3. het is ongelooflijk, deze mensen de oorspronkelijke bewoners van suriname worden. en dan komen wij surinamers klagen over de hollanders dat zij suriname hebben geplunderd. de surinamers hebben net zo hard de oorspronkelijke bewoners verzwegen.
  je hoort nooit dat de overheid aandacht aan ze schenkt.
  het gaat altijd over marons brazilanen javanen hindoestanen en creolen.zelfs de turken hebben meer macht, maar nummer 1 is de chinees.
  het begint een beetje op nederland te lijken. ben afgelopen juni voor maanden in suriname geweest. ingehuurd door de Surinaamse overheid ingehuurd.
  ben ook naar de binnenlanden geweest, heb daar maronen dorpen bezocht en indianen dorpen.
  het is een verschrikkelijke verschil, de marons zijn zooo commercieel niet normaal, niet met de indianen te vergelijken.
  ik zie deze mensen helemaal niet in de stad terugkomen de indianen, de marons in de stad daar word je bang van. terwijl ze in de binnenlanden heel vriendelijk zijn (overkomen).

  een mooie land met vele mooie culturen waar de oorspronkelijke bewoners niets meer te zeggen hebben.

  r.jager


  Maak melding

 4. milton

  die mensen worden inheemsen genoemd,,,

  maar zij zijn niet de oorspronkelijk bewoners van su,,,ga de geschiedenis der waarheid studeren ,dan zal jij weten wie de oorspronkelijk bewoners van su zijn


  Maak melding

 5. Ik denk dat de Indianen helemaal geen lange weg meer gaan afgaan… we hebben nu Inheemsen die gewoon vet gestudeerd hebben en HUH RECHTEN kennen…. en OPKOMEN voor hun rechten…. het is natuurlijk schande dat wij in het land waar de Indiaan als EERSTE woonde kwik in hun vis en water laten komen hun land afpikken hun gehele -habitat- naar de malle moer brengen (nee nee dit is nog zacht uitgedrukt ja…) Ik zou gewoon geen grappen maken met een Indiaan…. want uiteindelijk zal de Indiaan in Sranan overleven en zeker niet uitsterven… want dat zullen velen die nIET bij de Inheemsen horen toaal NIET accepteren..ik niet, en ik kan heel hard bellen luiden. Ik vind dat we de Indianen gewoon moeten geven waar zij om vragen, zij helpen Su tenminste niet naar de malle moer ja, nee zij niet,tenminste één volk die echt in contact met de natuur van Su staat. (Inheemsendag was btw heel leuk !!!)


  Maak melding

 6. Toen PARAMARIBO zong;

  opo kondre mang,….toen bleef de SURINEN in de hangmat!

  opo kondre mang..toen bleef ook de marron liggen in de hangmat!!

  altijd joe jang gratis fisi nanga meti,…nooit you pai belasting,..tide ie verkwik a liba,..tide ala bush-meti klari,… da now joe wang kong na PARAMARIBO om te zingen;

  !!!!!!!! OPO KONDRE MANG !!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. HOPPO KONDRE MANG TOEN BLEEF DE HINDOESTAAN ZIJN DAAL EN MASSALA ETEN OP ZIJN HOUTEN BED 🙂

  WIE ZEGT DAT INHEEMSEN DE EERSTE BEWONERS VAN SURINAME ZIJN ??
  DIE ZIJN OOK ERGENS VANDAAN GEKOMEN EN ZICH IN SURINAME GEVESTIGD..
  DUS NIEMAND KAN SURINAME VOOR ZICH ALLEEN CLAIMEN…


  Maak melding

 8. Het gehele binnenland van Suriname staat ter beschikking van de indianen en de marrons.
  Niemand van buiten claimt hun woongebieden op.
  Willen zij ook hebben wat de anderen die anders zijn dan hun, dan moeten zij ervoor werken.Een lapje grond kopen hoeven ze niet. Het enige wat ze moeten doen is een plekje openkappen en een plaatsje je eigen maken.De rest van de bevolking moet het kopen !Het is tijd dat ze uit hun hangmatten komen en werk leveren en aan hun opbouw werken ,ze hoeven niet eens belasting te betalen voor niets.Alles is GRATIS..GRATIS voor ze gewoon zomaar GRATIS.

  By the way,
  zou ook willen weten waar de kleine indiaan met de LANGE STRAFBLAD gebleven was.
  Misschien was die zuiplap bezopen van al die Kasirie,want hey die kleine indiaan en zijn paarse volgelingen weten wat feesten betekent .
  Dus die kleine indiaan heeft het feest gevierd met zijn paarse volgelingen in overvloed van kasirie ergens op een geheime plaatsje.
  Als hij PARBO BIER kan meenemen naar CUBA voor de dorstige en smachtende studenten aldaar zal hij geen moeite gehad hebben om het dorst van zijn volgelingen te helpen lessen.Kasirie nanga Parbo bierie…heerlijk voor het lessen van je dorst zegt baasje ..en amen zeggen zijn volgelingen.Amen voor Kasirie en Parbo bierie….baaas, Amen.


  Maak melding

 9. Maya Ritueel:vuuroffer aan de schepper van hemel en aarde :TAMUSHI.
  De Indiaanse Cultuur en rituelen moeten generaties nog meegaan,dus overleven is een must!!!!
  Grondenrechten moeten nou eens eindelijk rond komen!!!!!!!!!


  Maak melding

 10. Onzin,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Wat ik nu gaat schrijven hoeft niet geloof te worden,,,,,,maar de oorsprongkelijke bewoners van Su ,zijn mensen uit egypte die zich voor meer dan 15000 jaren geleden in zuid suriname hadden gevestigd,,,en zij waren zwarte mensen,,,,,er zijn bewijzen gevonden en bewaard..


  Maak melding

 11. Koning Babylon en vervolgens Nebukadnezer, zijn ooit op het grondgebied van Su. geweest.
  Door ‘wetenschappelijk onderzoek’ middels een voetafdruk van ‘sra’ heeft men dat kunnen vaststellen.


  Maak melding

 12. Fer. E.,

  Dit was de voet niet van @sra maar een afdruk van BIGFOOT, of mss tog wel @sra 🙂

  Voor liefhebbers van voetbal,….

  LIVE op EUROSPORT om 16.00 uur …..Brasil – Mexico


  Maak melding

 13. @pasew: “BIGFOOT” van @sra.
  Ook hebben ze in Su. ondekt, dat er nog steeds een oude PYRAMIDE in het binnenland is. En natuurlijk willen de Egyptische archeologen het terug hebben.
  Want daarin zou namelijk een (zwarte) nicht van Cleopatra zijn begraven.
  Maar als @sra toestemming zal verlenen weet ik niet.

  Ik zal zeker naar Brasil-Mexico kijken.


  Maak melding

 14. Pasew je maakt me melig hoor met je OPO KONDREMAN voorbeelden, wel ik zei idd ook altijd ”ma un no opo” Dus ik snap je torie helemaal…. maar de bevolking van Su is jong en ze houden helemaal hun mond niet hoor, goede zaak overigens !

  Opo ie mofo Kondre Mang opo ie mofo !!!


  Maak melding

 15. fer,E. en Pasew

  reactie;;11-8-2012

  ik moet om jullie lachen,dat is voor mij bewijs,dat jullie niks van jou geschiedenis af weet,,,en dat jullie nooit de tijd genomen hebben om een stuk van jullie geschiedenis te onder zoeken,. maar kennen jullie deze nog;;;;;WANG BOERIKIE E WAKKA WANG PASIE,,NA A FASIE FA ENG BASJA WANIE,,A BOERIKIE NO MANG SJIE NA KRUTOE SEJ EN A NO MANG SJI NA LETIE SEJ,,,,,WANTI ENG BASJA BRENIE ENG.trouwens een heleboel van die sus in nederland zijn te diep in die westerse idiologie dat zij hun afkomst verloochenen en de waarheid niet meer kennen en door kennis gebrek hun onwetendheid op een ander botvieren ,,maar ik zeg ,,HOTEP,,,


  Maak melding

 16. @sra mi gudu,..ik heb een rot humeur mang….brazilie lasie esde!!

  Op een morgen doet pastoor Steve Meye de deur van zijn kerk open en vind daar … een dode ezel.

  Hij weet niet goed wat te doen en belt dan maar Minister Winston Lackin met het verzoek om het dier te laten weghalen.

  “Los uw problemen zelf op”, zegt LACKIN aan de pastoor,…..

  “Per slot van rekening is het uw taak de doden te begraven!”

  “Daarom bel ik juist op”, zegt STEVE. “Volgens het laatste sacrament moet ik eerst de familie raadplegen!”

  🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 17. pasew

  wij zullen doorgaan toch,,

  sorry,hooor,maar,ik ben geen voetbal vanaat,,,dus wat zal ik zeggen,,,handjes omhoog en laat jou hoofd niet zakken,,toch.


  Maak melding

 18. @sra 12-08-2012 om 10:00 uur.

  Ik wist niet dat u een Historicus/Geschiedkundige van Su. was. Ik wacht op een goed artikel of boek geschreven door u, na het maken van een grondige analyses van historische gebeurtenissen in Suriname.

  En over (BOERIKIE’S) gesproken, wil ik u graag verwijzen naar Timboektoe in het noorden van Mali.
  De vernielingen in Timboektoe in Mali gepleegd door BOERIKIE’S.
  *In de Middeleeuwen trokken handelskaravanen uit alle windstreken naar het ‘geheimzinnige’ Timboektoe.

  En over de sus in Nederland die thans diep geworteld zijn in de westerse idiologie en hun afkomst verloochen, moge ik u ook verwijzen in Su. alsmede in uw naaste omgeving.

  Ik zou ook zeggen,

  (Hetep)


  Maak melding

 19. Fer.e

  Jij zegt het zelf,,handels karavanen,,dat is ook een groot gedeelte van imperialisme,,,en in die tijd was er al verdeeldheid onder de naties door de kolonisten verwezenlijk,,,in manier van denken en leven.suriname heeft een verborgen geschiedenis,,,m.a.w.wat die vroegere slaven handelaar niet wilde dat wij van onze voorouders moesten weten,ging hij verbergen of vernietigen,,TOT de dag van vandaag,,,,maar als jij een surinamer ben dan zou jij dit moeten weten.,,,aan een boerikie stoor ik mij niet ,die ziet niks van de zij kant komen.


  Maak melding

 20. Vanaf 1593 den Ingi feti voor hun land Suriname,duizenden hebben hun leven gegeven en hun bloed.Honderden plantages waren verwoest den bakra ben frede zodanig dati den kari Holland fu seni troepen anders den Ingi bo kir den na so Ambtenaar Nicolaas Combé seni boskopu!!!!Waarom hebben de ingi zo gevochten, want zij leefden hier in vrede en harmonie alla sani ben de voedsel en goud, geen haar aan hun hoofd dacht eraan om dit paradijs kapot te maken,omdat wij de Natuur san gado gi unu nooit wilden vernietigen, maaaar dan den witman tjari wan tu strafmang slaven kon san ben kisi strafu fu den eigen jeje in Afrika want anders zouden ze toch daar blijven want den obia zouden ze beschermen tegen deze juk, den ingi ontvang den vriendelijk in gedachte dat zij ook worden vervolgd….. maar dan na sakasneki den teki in den zakka,want nono na den srefi sma e winsi dede gi den en den e kosi den Ingi, stank voor dank zegt men zo!! Maar gelukkig zijn jullie nu in Suriname want nono in Afrika is het niet te doen hoor….. droogte hongersnood etc, den afrika sma seri den busi en den broko ing dus nono den o dede fu angri, A ingi dati a sabi taki a musu hori a natuur bun anders gaat ie ook tenonder!!!! Den koeli mus hori den sefi rustig toe,want allamalla abi a gron gado van ons nodig want overal hebben ze hun vlaggen en huisjes waar onze grongado’s ze helpen dus koeliman tap ju mofo hesbiteng.. doen jullie netjes tegenover a Ingi want overal zijn ze deze geesten uit het verleden no mek grap … me bari unu… Sra… Ray nanga Onzin!!!!! betre prakseri a dee fu tamara jere en doe bun in disi grontapu…. odi odi


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.