Sobere herdenking Javaanse Immigratie vanwege Ramadan

11

PARAMARIBO, 9 aug – Vandaag wordt in Suriname de Javaanse Immigratie van 1890 herdacht. De viering dit jaar is wat sober omdat deze dag valt in de Ramadan, de vastenmaand voor moslims. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken legde vanmorgen een krans bij het Monument ter nagedachtenis van de Javaanse immigratie in Suriname(FOTO).

Op 9 augustus 1890 arriveerden de eerste Javanen in Paramaribo. Ze werden door de Nederlandse kolonisators uit toenmalig Nederlands-Indië aangevoerd om als contract arbeiders aan de slag te gaan in Suriname. In totaal kwamen 32.965 Javaanse immigranten naar Suriname. Van alle immigranten keerden tot 1954 26% (8.684 personen) terug naar Indonesië. Zo’n 24.000 Javaanse immigranten bleven in Suriname. De meeste zijn moslim.

Edward Moetjito Redjopawiro, jurist, onderzoeker en nakomeling van een Indonesische immigrant heeft onderzoek verricht naar de Javaanse immigratie. Hij brengt de Surinaamse Javaan bij de herdenking van 122 jaar Javaanse immigratie op een nieuw spoor: Javanen zouden, net als Inheemsen en Marrons, ook historische landrechten hebben die stammen uit de contracttijd. Deze conclusie is maar een van de verrassende resultaten uit zijn spraakmakende studie.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. “Javanen zouden, net als Inheemsen en Marrons, ook historische landrechten hebben die stammen uit de contracttijd.”

  Werkelijk??? Zitten ze soms te hengelen naar meer gratis grond??? Volgens mij heeft Somo al meer dan genoeg domeingrond uitgedeelt aan de jampanesies.


  Maak melding

 2. en niet te praten over de inheemsen, iedere uitgenodigdeen waren aanwezig,en die zich een indiaan noemt verzuimd,pas na zeker een uur komt er 1 de press escuseren,alle gasten zaten maar te wachten en werd steeds maar gewacht op die klootzak.
  eindelijk kwam er 1 hoor,spraak heel even een paar min en was weer verdwenen,en dat doe je de eerste bewoners van Suriname aan, schande zeg ik dan.
  zakken vullen dat kunnen ze wel
  rararararararararararra


  Maak melding

 3. 9 Aug 1890 arriveerden de eerste javanen in Suriname!!
  Proficiat met 122 jaar javaanse immigratie
  inderdaad zijn er ook historische grondrechten uit het koloniaal verleden!

  Ook de Inheemsen Proficiat!
  Tamushi schepper der hemel en aarde zegent deze bijzondere dag!


  Maak melding

 4. Ray2

  Wij zijn Surinamers!
  Uit je woorden voel ik zo een afgunst jegens de Inheemsen, Javanen en Marrons.
  Wat hebben zij je aangedaan?

  Proficiat, de Javanen en de Inheemsen!!!

  Switie


  Maak melding

 5. @switie

  Maak je niet druk om die gefrustreerde koelie Ray2. Die is een azijnpisser eerste klas en heeft ook niet alles op een rijtje zitten. Type sopilal!


  Maak melding

 6. @ switie
  Dan is er zeker wat mis met je gevoel. Je moet me geen woorden in de mond leggen. Waar heb ik eerder wat gezegd over inheemsen en marrons?? En tja het is nou eenmaal een feit dat de sultan der corruptie El Somo veel gratis domeingrond heeft uitgedeelt aan zijn mensen (de javanen).
  Totdat die ‘deskundige’ met keihard bewijs komt voor zijn bewering dat javanen historische landrechten hebben net als de inheemsen en marrons geloof ik hem voor geen meter en ga ik ervan uit dat dit de zoveelste poging v.d. jampanesies is om meer gratis grond binnen te hengelen.


  Maak melding

 7. landrechten, ik denk dat je zo’n vijftig jaar te laat bent meneer Redjopawiro. Javanen wonen nu overal verspreid tussen al de andere Surinamers en buitenlanders.

  volgens mij staat er in het bericht hierboven niets over Somohatdjo.

  er wordt hier teveel scheldwoorden en beledigingen neergetypt, maar ook persoonlijke aanvallen. terwijl er daarop gewaarschuwd word. maar ja, ze komen gewoon door.
  ik ben blij dat ik geboren ben in Suriname en het Sranan, Javaans en Hindostaans begrijp en ook spreek.


  Maak melding

 8. Dat is wat wij surinamers misen in het denkbeeld van ons we zijn niet zoals men beweerd dat de surinamers lekker met elkaar omgaan,maar dat we onze groepjes voprmen met wie we willen bemoeien,en dat is niet verkeerd want ik zoek ook mijn vrienden ik heb alle soorten rassen vrienden en in mij familie ook,ik ben een wereldburger,maar ik verloochen mijn afkomst niet en ga mij volk niet neerhalen in deze forum want mijn volk bestaat uit verschillende rassen,maar jammer dat sommigen nog met haatgevoelens leeft ten opzichte van andere rassen,misschien omdat ze niet kunnen relativeren,hoe wordt het a;ls we zo blijven leven met elkaar,want onder ons surinamers hebben we ook rasicme,en dat kan je van een mens niet weghalen,en trouwens iedereen die zijn best doet in de maatschappij heeft recht op iets en dat moet je zelf doen en niet wachten op de overheid,dan ben je gek en wil je alles gratis hebben en dat kan niet Suriname is voor ons Surinamers en als er goeie regeling in het land komt ten goede van de mensen in Su,moet dat geen probleem zijn voor niemand,laten we vooruit kijken en geen haatzaaien onder ons Surinamers wie zijn moeite doet verdiend het en degene die rotzooi wil zaaien in Suriname moet men hard aanpakken ,na mi takie Neetjeman,en laat mensen jullie niet uitlachen met die domme uitleg van vele van jullie op deze forum


  Maak melding

 9. Forummers, Odi odi.

  Sobere herdenking Javaanse Immigratie vanwege Ramadan.

  Ik had verwacht, dat men ook iets zou vertellen over de “Toegoenezen” die zich ook in het distr. Commewijne in de jaren ’60 van de vorige eeuw hadden gevestigd.
  Hun ‘migratie’ in Suriname, waar zij in de landbouw zouden werken, was mislukt.
  Ze zijn vervolgens teruggekeerd met de ‘OranjeNassau’ naar Nederland.
  Ik heb mij altijd ook afgevraagd of de “Toegoenezen” ook daadwerkelijk werden geaccepteerd en geholpen door de Javaanse gemeenschap in Commewijne.

  Het is ook leuk om wat oude foto’s en achtergrond van deze mensen te raadplegen.
  Zie http://www.geheugenvannederland.nl (ANP-Fotoarchief 1963-1968) Amsterdam (Ned.) Aankomst Toegoenezen.


  Maak melding

 10. Fer E, waarom zouden ze niet zijn geaccepteerd door hun Javaanse buren dan. al zouden ze oorspronkelijk uit Jakarta zijn gekomen een Portugees achtergrond en Christenen zijn. Ze woonden op Slootwijk dus zijn ze op elkaar aangewezen. Het enige vervoermiddel was de boot wil je de dichtbijzijnde dorpen bereiken aan de Matapicakreek zoals Alliance Constantia, Meerzorg en Reynsdorp. Er werd ook vaak k.o voetbalwedstrijden gehouden. als je naar Paramaribo wilt kon je met de rivierboot van de SMS over de Commewijne. Slootwijk werd slecht een of twee keer in de week aangedaan.


  Maak melding

 11. Misschien een te late reactie, Ik ben 1 van de Toegoenezen die naast de periode in Slootwijk ( Toegoe Kondre ) hebben meegemaakt, ook de vlucht uit Ned.Neiuw-Guinea.
  Woon nu al ruim 50 jaar in Nederland.
  Heren Fer.E. en Tjali bit mi hartelijk dank dat u ons nog kan herinneren.
  Momenteel ben ik bezig om middels lezingen en de krontjong muziek bekendheid te geven aan deze Toegoenese geschiedenis.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.