Kamp voor resocialisatie Surinaamse zwervers

33

PARAMARIBO, 30 jul – Zwervers ondergaan binnenkort een resocialisatieprogramma buiten Paramaribo. Dit meldt de Ware Tijd. Honderden dak- en thuislozen zullen dit jaar nog verwijderd worden uit vooral de hoofdstad. Voor hen wordt een onderkomen voorbereid in een voormalig kamp voor melaatsen.

Het betreft de plantage Groot Chatillion langs de Surinamerivier. De bedoeling is tweeledig. “We willen hen weer tot een normaal mens maken en de hoofdstad ontlasten van daklozen”, zegt Henk Amstelveen. Zijn stichting Re-integratie Kansarmen, Rika, kreeg ruim zestig hectare grond ter beschikking. Daar komt een mooie therapeutische zorgboerderij te staan. Cliënten moeten er minimaal twee jaar aaneengesloten blijven.

Gedurende deze periode staan maatschappelijk werkers en vaklieden klaar voor begeleiding. Een vereiste voor toelating is wel een test om te zien of de cliënt ook arbeid kan verrichten. “We moeten uiteindelijk de boerderij als een bedrijf draaien om zelfvoorzienend te zijn. Geef me een steenmachine en ik maak zelf stenen om te bouwen. Stel een timmerman ter beschikking die mijn jongens kan leren timmeren. Ik heb slechts gereedschappen en kennis nodig”, aldus Amstelveen.

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Mooi initiatief. Hoop niet dat dit een manier is om op een verkapte manier geld te innen.

  Als het uit een goed hart komt: Wees trots op uzelf meneer Kamperveen.

  Begin een website en plaats regelmatig verslag er op (liefst met foto’s) en u zult gesteund worden.


  Maak melding

 2. professionele psychiatrische hulp hebben de meeste zwervers ook nodig.

  Hebben wij professionals in huis die daadwerkelijk hulp WILLEN bieden?

  Ik hoop het maar ik betwijfel het. De meesten willen toch eerst geld zien anders laten ze aan je lot over.

  Kijk maar naar de zieken en de oudjes die geen genoeg geld hebben, deze mensen pinaren verschrikkelijk.

  De dokter (HEBZUCHTIGE)wilt in heel veel gevallen eerst valuta zien.

  Desondanks hoop ik dat het toch goed komt met de zwervers, ze zijn tenslotte toch ook mensen.


  Maak melding

 3. En na 2 jaar staan deze mensen weer op straat. Waarom ? Omdat Didibrie zijn beloftes om huizen te bouwen niet nakomt. Het initiatief is overigens prachtig.


  Maak melding

 4. Eindelijk een eventuele goede oplossing voor het zwerversprobleem in de binnenstad, daar had mevrouwtje Amafo van sociale zaken ook op kunnen komen, maar aangezien ze niet functioneert zoals het zou moeten, en door vriendjespolitiek nog steeds gehandhaafd word, moeten anderen met oplossingen komen opdraven.


  Maak melding

 5. Voor zulke mensen als Amstelveen kan ik nou werkelijk
  waardering opbrengen. Niet wachten op de overheid en afvragen wat kan Suriname voor mij betekenen maar wat kan ik voor Suriname betekenen.

  Persoonlijk ben ik helaas niet echt een doener maar zulke initiatieven krijgen volledig mijn steun!
  Mijn eerstvolgende handeling is een financiële bijdrage storten tnv deze stichting.
  Geweldig nieuws vind ik dit!


  Maak melding

 6. een heel goede plan,,het zou ook goed zijn als die zwervers voor werk en omscholing in een opbouw traject te installeren,ik bedoel betaald werk,dan krijgen zij ook een beter vooruitzicht in het leven.(),het zou ook goed zijn als de su regering armoede uit het land verwijderd.


  Maak melding

 7. Het is een goed idee.Maar alleen moet ervoor opgelet worden dat deze mensen geen proefkonijnen worden voor buitenlandse Pharmaceutische Bedrijven.


  Maak melding

 8. De tijd dat men in Suriname aan landbouw besteedt geldt als tropenjaren. Men denkt nogal lichtzinnig over de verslavingsproblematiek in Suriname. Het is een bekend gegeven, dat 90% van de verslaafden na therapie in de oude gewoonte terugvalt. Ziet u het al voor u, dat een verslaafde van de Waterkant met een tjap landbouwgrond gaat omploegen, of tot zijn knieen in het water gaat staan om rijst te planten. Nou, ik zie dat niet gebeuren.


  Maak melding

 9. Zou ik ook in aanmerking komen voor zestig hectare grond voor mijn stichting?
  Stichting BVML voor vrouwen en een 7x24uur oppascentrale voor werkende alleenstaande moeders.

  Ik ben wel geen soldier……………………


  Maak melding

 10. Wie controleert trouwens of het geld op de juiste plaats terecht komt ? Ik voorspel weer een schandaaltje. Van mij krijgen ze geen cent. Streven is goed, maar zoals het gaat in Suriname, er is geen controle mechanisme.


  Maak melding

 11. @pasew,

  Whahahahahha, nee hoor,
  BVML= Blijf van mijn lijf. (eigenlijk heb je gelijk 🙂 )

  Maar ik realiseer me nu net dat een bvml meestal ‘onderkoffer’ is, gaat dus niet werken, te kleine community.

  Dan maar eerst de 7×24 uurs oppascentrale voor alleenstaande werkende (tiener)moeders.
  Met ophaalservice van en naar school
  huiswerkbegeleiding
  voeding
  boekjes lezen
  recreatie etc etc.


  Maak melding

 12. Eentje liep altijd zo associaal bij de Pofferjestent aan de v. Sommelsdijkstraat tussen Crommelinstraat!! die is in zijn slaap dood gegaan!! Hij liep altijd met een grote plasticzak!! en ging poepen/plassen tegen over het gebouw ministerie van binnenlandse zaak/ Crommelinstraat.


  Maak melding

 13. @ Esmerald als ik het had, zou ik wel voor jou iets betekenen en vervolgens jij weer voor anderen(armen)!! Jammer!! en dat meen ik ook hoor!!!!!!!!!!!! Heel veel mensen hebben veel en heel erg groot maar doen geen moer!!! Afpakken?? is het optie??? tenminste iets mee doen!!


  Maak melding

 14. @WiepDing.

  Thx,
  Mijn tijd komt nog, maak je niet druk.

  Ja bekend verschijnsel,grote lappen grond maar ze doen er niets mee.
  Erg jammer.


  Maak melding

 15. Fantastisch idee Amstelveen!
  De binnenstad ontlasten!
  -de binnenstad verfraaien voor 15 miljoen euro
  -de Suriname rivier uitbaggeren voor 23 mil euro
  -Cruise schip toerisme &ultra moderne aanmeerhaven!

  Begin bij de zwervers en winkel eigenaren.
  Elke zaak in de binnenstad van paramaribo moet zijn voorgevel betegelen!!!
  -I love Su ;maakt dat ik als Surinamer da binnenstad niet vervuil!
  Nou dan hebben we een schone stad ,geen zwervers en de toerist komt met de cruiseschip!


  Maak melding

 16. Ik gun deze stichting in Suriname alle wijsheid toe om van dit voornemen een groot succes te maken. Het zal geen makkelijke opgave zijn om de outcasts van de samenleving weer op het rechte spoor te krijgen. Ik adviseer de initiatiefnemers vooral om samen te werken met instanties die in en buiten Suriname ervaring hebben met deze problematiek.


  Maak melding

 17. Komen ze nu anno juli 2012 mee, wel een goed plan, een beetje laat maar kijken wat het oplevert, wel belangrijk voor de samenleving, want ik keek om me heen toen ik er was, ja je ziet die lui overal, ze klampen je vast, ik had in feite er geen problemen mee, maar niet een ieder denkt zo. En ik was er voor een paar weken ook dat. Maar kort samengevat, nogmaals een goed plan en hopen ook voor de mensen om wie dat gaat, dat het ook een goed verloop zal hebben!!


  Maak melding

 18. @Midete, wie anderen wantrouwt, zal zelf ook wel onbetrouwbaar. Het initiatief van Henk Amstelveen is goed en ik heb echt geen bezwaar dat er geld gemaakt gaat worden met dit project.Als dit project zichzelf kan bekostigen is mijn inziens een winstpunt. Dit soort initiatieven kosten geld, heel veel geld. Men is altijd afhankelijk van subsidies en giften van derden.


  Maak melding

 19. Henk Amstelveen is de man geweest die de moed en durf heeft opgebracht om jaren geleden een chaplaincy (pastorale zorg) programma op te zetten in de penitentiare faciliteit op Santo Boma. Hij heeft uitstekend werk verricht en ik hoop hem ook met dit projekt veel wijsheid, tact, en succes toe. Wie in Suriname zal anders het varkentje wassen?


  Maak melding

 20. Wiepding die gast met de vuilniszak leeft nog… een ielig Hindustaans ventje… eind juni zag ik m nog… ik bedoel alleen hij liep met een vuilniszak…
  Any how zoals iedereen hier vind ik het ook een zeer goed initiatief.


  Maak melding

 21. een su.r is niet voor verandering vat-baar..

  de su.r heeft over het algemeen k a k a manieren en dus niet te veranderen zijn hele leven zal hij/zij zo blijven,kijk maar naar onze lijders ze hebben de afgelopen 38 jaar niks geleerd ondanks een goede scholing in het buitenland..

  nu heden zijn ze o zo currupt en blijven anderen de schuld geven..

  je bezit immers het hele land en toch geen vooruit gang..


  Maak melding

 22. @Pasew mie no e barie joe moro.Esmerald hou toch op man na kier oeng wang kier mi no hahahaaaiii.BVML bet voor mij:Boeven Van Makke Lammetjes.Odi
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.