Veel klachten over ‘zwarte piet’ en ‘negerschmink’

50

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) heeft vorig jaar veel klachten ontvangen over het fenomeen zwarte piet en producten als ‘negerschmink’ en ‘negerpruiken’. Over dit soort zaken werd een stuk of 125 keer geklaagd.

Dat zei MDRA-directeur Jessica Silversmith vandaag. Volgens Silversmith kwamen de klachten onder meer van verschillende Surinaamse en Antilliaanse organisaties, al dan niet uit de kunstsector.

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas vorig jaar in Dordrecht werd een aantal demonstrerende kunstenaars opgepakt (onterecht, zo oordeelde justitie later). Deze groep heeft ook klachten ingediend.

Bekijk ook:

50 REACTIES

 1. Wat dacht je van negerzoenen.
  Daar hebben ze toch tegen geprotesteert.

  Nu volgen ook de Jodenkoeken en de Hollandse stroopwafels.
  Weesper moppen en witbrood.
  Alle woorden waar zwart, wit, geel, bruin inzitten.

  Dit is pas het begin.
  We hebben nog de moorkop. Heerlijk maar die wordt niet meer gemaakt.
  Ik mag nu nog wel een zoen van een neger maar geen negerzoen meer.

  Sint Maarten hebben de Jehova,s last van en wij van het suikerfeest.
  Carnaval is een katholiek feest dus verbieden.  Maak melding

 2. Deze mensen, die NU zeggen dat het discriminatie is, hebben op de basis-/lagere school ook deze dagen ook gevierd!!!!!!!!!!!!!! Al de jaren hebben ze gevierd en plots is het een discriminatie. Van mij part mogen deze mensen de … op. Van mij part mogen ze ZWARTER zijn. Waarom zeggen de zwarten dan altijd ‘ik ben trots op mijn kleur’. Wat nu blijkt, is dat ze niet eens zijn met hun eigen kleur. Maar kes- kesi dong altijd!!!!


  Maak melding

 3. Tedje, wat is/was de bedoeling van je stuk? Wilde je leuk zijn? Als dat het geval is/was dan moest je het ‘leuke’ verhaal inkorten (overigens, de Braboneger, ben je vergeten). Neger Ba Anansi heeft geen zin om zoveel ‘leuks’ te lezen voordat hij eindelijk een beetje kan ginnegappen. Ben jij misschien zelf het prototype van de clowneske neger die niets beters te doen heeft met zijn tijd? Anders kan ik het niet verklaren dat je zo eindeloos lang zoveel ‘leuks’ kan schrijven?


  Maak melding

 4. David.helemaal eens met je.deze nietsnutten gingen voordringen voor pepernoten van zwarte piet en nu zeuren ze.Trouwens in Suriname vieren ze ook sinterklaas.


  Maak melding

 5. Donderdag 31 mei 2012 om 15:33 uur, door Ba Anansi Ik ben de luie neger.
  Eindelijk na 55 jaar hard werken uitgewerkt en de hele dag lui zijn.


  Maak melding

 6. Dit gezeik over Sint en die zwarte knecht en weet ik veel, speelt al wat ik mij herinner al zoveel jaar, maar ik laat alles aan mij voorbij gaan ik ben donker van kleur trots erop en voor de rest, wie op zwart een aanmerking heeft, moeten ze maar doen, de witte man wil altijd bruin worden!!!!!!!!!!!Ik heb nooit Sinterklaas gevierd hier dan, en in Suriname hadden mijn ouders het niet breed dus helemaal niets!!!
  Maar kondremangs oe no spang, lieb deng, blakka na
  oeng goedoe, ja toch, Tek a dei!!!!


  Maak melding

 7. ik wou dat mijn ouders,mij op jonge leeftijd hadden
  gezegd,dat ik een neger ben
  dan was ik als neger veel harder door het leven gegaan
  het zijn dingen waar je zelf achter komt
  het neger zijn maakt je mooi en trots
  het woord neger is voor mij een aanduiding
  laat je niet gek maken door het woord neger of zwarte


  Maak melding

 8. Sinterklaas is en blijft een kinderfeest.
  In SU heb ik altyd sinterklaas feestje gevierd toen ik klein was.

  Het lijkt mij toch lastig om kinderen tot bv 8 jr te leren wat racisme is en dan ook nog eens een keer dat zwarte piet ook discriminerend is…
  Sint is en blijft een kinderfeest, dat de volwassenen er nu een heisa van maken…tja…
  Ik denk dat ik als KIND toen gezegd zou hebben:ik heb neks te maken, wie wang soso cadeau….

  Van de andere kant als een volwassen persoon is het wel lastig als jij zwarte piet genoemd wordt om je kleur……Dit is helaas een feit welke volgens mij niet te bestrijden is.

  Trouwens we moeten niet vergeten dat elke mens een racist is….


  Maak melding

 9. Niet zeuren over die muts en zijn knecht piet.
  Is gewoon een leuk feest voor de kids en laten we weer bezig houden met orde van de dag!
  Wat doet onze lieve president vandaag of zit uw weer achter de stagaires aan?


  Maak melding

 10. @david bedankt::Ik heb nog nooit zulke hypocrieten gehoord als nu.
  =Zij die het hoogst schreeuwen om zware piet en pruiken en maskers, zijn zij de gene die meedoen aan carnaval en het toe juichen.

  =Ik zou niet weten wat de “”zwarten”””” er nu mee willen bereiken. Zijn ze zo gefrustreerd dat ze een zonde bok zoeken???

  =De verschillende kleuren schmink en de pruiken hebben NIET de Zwarte ontworpen en maar denken dat zij het zo kunnen noemen.

  =Laat men gaan studeren, vrijwilligerswerk gaan doen of een hobby gaan zoeken. Elk jaar weer hetzelfde.

  ONDERZOEK HEEFT UITGEWEZEN DAT WANNEER “””ZWARTE “””MENSEN POPPEN VOOR HUN DOCHTERS GAAN KOPEN ALLEEN EEN BLANKE POPPEN UITKIEZEN.

  Mensen wees nou eens trots op je zelf.


  Maak melding

 11. Ik heb geen enkel probleem met het woord neger voor mensen met Afrikaanse roots. Ik heb ook geen enkel probleem met het woord pedofiel voor blanke mannen. Koelie, knoflookvreter etc etc …. Ik heb er geen enkel probleem mee.


  Maak melding

 12. Wij kunnen wel stoer doen het doet mij niets maar de waarheid is toch anders. Als er respect is voor de andere mens dan benoem je hem/haar niet op een manier die niet gepast is.Steek je leeghoofd niet onder het zand het blijft een feest van deze nederlanders om hun superioriteit te vieren. Dat ze je minderwaardig / en dom zien is ook een feit. Je zal van deze complexen niet afkomen als niet je eigen roots terug hebt gevonden. Je kan in hun wereld leven zonder je ziel en lichaam te verkopen maar vind je zelve eerst.


  Maak melding

 13. Jongens jongens…..de Sint & Piet houden een Zomerslaap,…een 1/2 jaartje geduld,dan gaan wij weer zingen..

  ..hoor wie tikt daar kinderen,kijk die GETIKT zijn kinderen,kijk naar onze presidentttttt 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 14. Nog even wat.
  Laat ik nu geleerd hebben dat zwarte piet alleen maar zwart was van het roet uit de schoorsteen
  ===
  ver de herkomst van Zwarte Piet wordt veel geschreven, maar weinig onderzoek gedaan. Vast staat dat de knecht die later de naam Zwarte Piet kreeg pas in 1850 is geïntroduceerd. Voor die tijd had de folkloristische Sinterklaas in Nederland voor zover bekend geen helper. Desondanks circuleren er voor die helper van Sinterklaas diverse volkswetenschappelijke verklaringen:
  hij zou oorspronkelijk een demon zijn geweest die door de heilige gedwongen werd goede daden te verrichten
  hij zou een voorchristelijke godheid zijn die zich moest onderwerpen aan de christelijke sint
  hij zou de bedwongen satan zijn, plaatsvervanger van de overwonnen Wodan, of diens helper Nörvi, de zwarte vader des nachts, die ook een roe droeg (als vruchtbaarheidssymbool)
  hij zou een Ethiopische zwarte slaaf Piter zijn die door de heilige Nicolaas op een slavenmarkt in Myra werd vrijgekocht
  hij zou oorspronkelijk een Italiaanse schoorsteenveger zijn
  hij zou afstammen van de zwarte raven Huginn en Muninn, die Odin vergezelden.[7]
  hij zou afstammen van berserkers, die het lichaam zwart verfden en dierenhuiden droegen.
  Voor al deze verklaringen zijn, behalve schrijvers die schrijvers naschrijven, geen betrouwbare direkte bronnen te vinden.
  In ons omringende culturen komen andere voorbeelden van knechten voor Sinterklaas voor:
  In de Duitstalige landen is de helper van Sinterklaas een angstaanjagend persoon (soms met bokkenhoorn), zoals Krampus, knecht Ruprecht of een Percht die soms duivelse uiterlijkheden hebben en luidruchtig door de straten slepen met kettingen.
  Frankrijk kent een blanke knecht voor Sinterklaas, genaamd Père Fouettard.

  Maar goed negers kletsen weer over slavernij en kolonialisme.


  Maak melding

 15. Sinterklaasfeest is in het leven geroepen om de economie op te krikken.
  En naarmate de wereld dichter tot mekaar komt is dit festijn een raciale karakter gekregen in Suriname moet men deze rollen omdraaien om bouterse sinterklaas te maken en brunswijk zwarte piet.
  En laat zwarte met peperkogels rondstrooien is dit festijn helemaal geslaagd.


  Maak melding

 16. Vrijdag 1 juni 2012 om 16:59 uur, door Unzion

  Je zeurt man.
  Wij leven in een multiculturele samenleving.
  Inmiddels besstaat mijn familie uit allerlei kleuren.

  Kom nou niet met stormfront aan want dan heb ik nog een paar leuke racistische site,s van negers.

  Hallo, ik wil eigenlijk eindelijk naar buiten komen met wat ik voel. Ik haat joden en ook homos en vind dat rassen gescheiden dienen te worden, maar ik ben zelf zwart. Kan ik hier gewoon meediscusieren. Ik ben hier in Vlaanderen geboren, maar wil eigenlijk graag terug nar Afrika, waar mijn roots liggen, van origine ben ik van Sudan. Ik vind jullie trouwens ook bleekscheten, en vieze gasten en jullie vrouwen zijn aartslelijk, jullie stinken echt. Ik ben dus een volbloed racist. Ik ben voor rassenscheiding, voor een natie waarin een volk kan leven met gelijkwaardigen. Ik hoop dat ik welkom ben op jullie board.

  Black pride/white pride, let our race be our guide!
  22270

  Deze staat op stormfront.


  Maak melding

 17. @Tedje

  Ik ben het eens met Unzion. Jullie nep Surinamers zijn een schande voor alle Surinamers. Wij in Suriname leven goed met iedereen. Creolen, Hindoestanen, Javanen, Marrons en anderen leven goed met elkaar. Jullie SuriNeds en vooral die achterlijke types zoals jij verpesten het voor de goeien. Rot toch op met je achterlijke stokerij.


  Maak melding

 18. Opmerking: @Tedje/29mei 2012

  Als kind woonde je toch op Moengo en ging ook daar naar school. En nu ben je opeens een Sudan neger.Ach, het is voor jouw alleen maar therapie en tijdvullerij.
  Srika


  Maak melding

 19. Vrijdag 1 juni 2012 om 23:51 uur, door Srika

  je vergist je.
  Wel goed lezen.
  Ik knip en plak iets van stormfront.
  Racisme heb ik leren kennen in Suriname en het ergste.
  De discrimminatie tussen creolen onderling.
  Op school merkte je dat al goed.
  Het begon al tussen de kinderen met en zonder schoenen aan.

  De leerkrachten deden daar overigens dapper aan mee en sloegen dat voor de klas er nog dapper in.

  http://www.suriname.nl/nieuws/viewnews.cgi?category=2&id=1112562364

  Ga dit maar lezen.
  En beter je leven.


  Maak melding

 20. @Tedje

  Je copy en paste is duidelijk van een blanke die zit te stangen op stormfront. Wat ben je toch goedgelovig man. De grootste racisten in Suriname zijn koelies. Ben je soms zelf een koelie?


  Maak melding

 21. Zondag 3 juni 2012 om 17:35 uur, door Get a life

  Elk jaar opnieuw en het enige wat men bereikt is dat kleine kinderen in Nederland negers raar gaan vinden.
  Zwarte Piet niet want dat is de slimme vriendelijke en grappige hulp van Sint die pakjes uitdeelt en er voor zorgt dat die kluns van een blanke Sint niks vergeet.

  De andere zwarte pieten die demonstreren zijn geweldadige engerds die nooit werken en de buurt onveilig maken.
  Die kinderfeestjes verpesten.

  En dan zingen we daarna vrolijk

  Moriaantje zo zwart als roet.
  Ging en wandelen zonder hoed.
  etc.
  http://www.youtube.com/watch?v=b-7tZMBxZCo

  🙂


  Maak melding

 22. Donderdag 31 mei 2012 om 15:13 uur, door David

  Waarom zeggen de zwarten dan altijd ‘ik ben trots op mijn kleur’.

  Dat zijn ze ook, alleen niet op manier hoe een geschminkte blanke als een malloot doet.

  Is dat ooit bij je opgekomen?

  Ik durf te wedden dat als sint en piet hand in hand liepen en rolmodellen waren, dat deze heisa er niet zou zijn.


  Maak melding

 23. Vrijdag 1 juni 2012 om 00:08 uur, door Ira

  ONDERZOEK HEEFT UITGEWEZEN DAT WANNEER “””ZWARTE “””MENSEN POPPEN VOOR HUN DOCHTERS GAAN KOPEN ALLEEN EEN BLANKE POPPEN UITKIEZEN.

  Wat wil je daarmee zeggen?


  Maak melding

 24. Een vraag aan alle.

  Waarom is dit feest niet in Amerika, Engeland, Thailand, Nigeria etc.?

  Sommige noemen het toch een onschuldig kinderfeest?


  Maak melding

 25. Zeker een discriminatie feest, vroeger werden wij dom gehouden maar nu niet meer, wij komen op voor onze status/
  weet je waar zwarte piet te zien is. til je moeders rok op en dan zie je zwarte piet staan. ik houd niet van dit feest en doe er ook niet aan mee.


  Maak melding

 26. beetje overdreven.
  Doet het je niets dan ben je die fase ontgroeid.
  En dan mag je naar het volgende level 🙂
  Ach mensne niet alles persoonlijk opvatten.
  En tja als je weet dat je geen “Neger” bent dan doet het je niets.
  We zijn tensolle allemaal mensen van vlees en bloed.


  Maak melding

 27. De hollandse Macamba’s komen weer met hun pieterprietpraat aan zetten.

  “Het is toch een kinderfeest” snerpen ze, alsof het woord kinder alle vunzigheid wegwast.

  Pefodilie is ook kindersex, maar dat maakt het nog niet minder immoreel.
  Sinterklaas word misschien gepromoot als een kinderfeest,maar dat maakt het niet minder racistisch.


  Maak melding

 28. Het is duidelijk dat het blanke gemeenschap ons als minderwaardig gekenmerk heeft,,.de reden hiervoor is hun negatieve manier van denken en doen,en het niet begrijpen van onze culturele levens loop,,maar ons als dieren omschreven hebben,,,,,in hun manier van denken is dat hun waarheid waarin zij ons hebben doen geloven,,sint en piet is een groote voorbeeld ervan,niet alleen theoretish maar ook in het werkelijke leven,,bv.op de scholen.;;vraag; hoe kan jij als blackman een feest vieren waar de blanke zich zelf in een hoge positie stel en de blackman in een onmens waardige positie,,ANTWOORD MIJ DAN;


  Maak melding

 29. Mensen op wees opgepast.

  De Pedofiel Johnny van Loon ,
  kan niet met zijn vieze ,vuille vieters afblijven van de jeugdigen .
  Deze man neukt een minder jarig meisje van 14 jaar,die sinds haar 12de door
  hem werd ontmaagd.
  Als dat meisje naar school gaat wordt zij door hem gevolgd.
  Zelf na school heeft dat kind haar rust niet,want dan staat hij al achter de poort om te kijken door welke jongens dat kind wordt lastig gevallen.
  Zelfs andere minder jarigen worden door hem lastig gevallen.
  laatst heeft hij een 13 jarige aan haar borsten aangeraakt,wel zij pikte het niet en stelde haar ouders op de hoogte:
  De vader van het meisje en nog twee andere broers van de vader stapte naar hem toe om hem een stevige pak rammel te geven.
  Hij begon toen te bedelen en bood gelijk zijn verontschuldiging aan .
  Deze man heeft gewoon klepto manie aan zijn mond, eikel en zijn klauwen.
  Terwijl hij zijn vrouw heeft,een A verpleegkundige van AZ genaamd Johanna Goedhart.
  Zijn vrouw is er ook van op de hoogte wat hij allemaal uit haald met deze jonge kinderen:
  Het kan toch niet?. Soms worden de meisje ook gebeft door deze pola vreter.
  doordat de meeste mensen erachter zijn gekomen heeft hij zijn telefoon nummer verandert(08902869) was zijn oud nr.
  Ouders wees opgepast. Let goed op uw kinderen.


  Maak melding

 30. Mensen wees opgepast.

  De Pedofiel Johnny van Loon ,
  kan niet met zijn vieze ,vuille vieters afblijven van de jeugdigen .
  Deze man neukt een minder jarig meisje van 14 jaar,die sinds haar 12de door
  hem werd ontmaagd.
  Als dat meisje naar school gaat wordt zij door hem gevolgd.
  Zelf na school heeft dat kind haar rust niet,want dan staat hij al achter de poort om te kijken door welke jongens dat kind wordt lastig gevallen.
  Zelfs andere minder jarigen worden door hem lastig gevallen.
  laatst heeft hij een 13 jarige aan haar borsten aangeraakt,wel zij pikte het niet en stelde haar ouders op de hoogte:
  De vader van het meisje en nog twee andere broers van de vader stapte naar hem toe om hem een stevige pak rammel te geven.
  Hij begon toen te bedelen en bood gelijk zijn verontschuldiging aan .
  Deze man heeft gewoon klepto manie aan zijn mond, eikel en zijn klauwen.
  Terwijl hij zijn vrouw heeft,een A verpleegkundige van AZ genaamd Johanna Goedhart.
  Zijn vrouw is er ook van op de hoogte wat hij allemaal uit haald met deze jonge kinderen:
  Het kan toch niet?. Soms worden de meisje ook gebeft door deze pola vreter.
  doordat de meeste mensen erachter zijn gekomen heeft hij zijn telefoon nummer verandert(08902869) was zijn oud nr.
  Ouders wees opgepast. Let goed op uw kinderen.


  Maak melding

 31. Discriminatie is een uitvinding van de Bijbel, want in vroegere bijbels werden slechte mensen zwart afgeschilderd met kroeshaar en-of sluikhaar, en de goede mensen waren wit (blank) afgebeeld. Maar wat jeremieert de zich gediscrimineerd voelende Surinaamse mens heden ten dage nog?? Wat maakt het uit als er negerzoenen zijn, of dat iemand zwarte piet wordt genoemd of dat men gelooft dat zwarte mensen afgeven (dat is wel waar), want dit merk ik zelf ook telkens weer aan de kraag van mijn witte overhemd ook al baadt ik me elke dag met life-boy. Het is een feitelijk gegeven, en daarmee bast! Maar blanke mensen geven ook af, wat inhoudt dat blank van kleur vooral niet betekent “Rein en Schoon”, want meestal zijn het de grootste viezerikken aller tijden die hun huidskleur als camouflagemiddel gebruiken om zich overal ongewassen te begeven en daardoor een aroma van rauw vlees en allerlei ziektekiemen verspreiden. Zie maar naar de geschiedenis van het uitgeroeide Indiaanse volk de Surinen. Daarnaast zijn er een boel mensen die ik persoonlijk ook betitel als zwarte piet o.a. ex.president Venetiaan, blaka tieng-tieng en nog veel meer, terwijl ikzelf ook niet wit ben, maar zij zijn zwarter en dat is geen leugen! Maar al het zwart-witgedoe is niet serieus te nemen in deze tijd toch?? Ik gebruik deze woorden slechts zoals gelovigen graag bezien. En zwarte Piet is slecht die geboren is in het kader van religie! Dus dit zijn titels die toepasselijk zijn op religieuzen daarom gebruik ik ze ook als eerbied voor de gelovigen wanneer ik ze aanspreek. En als ik de woorden lees als bleekscheet, spleetoog, roodhuid, zwarte piet, witte pier, djoeka, koelie djangdjang, jampabakra, koeliebakra, blaka bakra etc., dan zie ik het volgende…. De inheemse volken hebben de denigrerende blanke gebruikswoorden vertaald naar hun eigen taal en zodoende ook deze vloek van hen (de witten) overgenomen. Ze zijn wat ze zelf zeggen en de hierboven genoemde titels zijn allemaal daadwerkelijk op het leeuwendeel van het Surinaamse volk van toepassing. Tja, zo is het er nu eenmaal, en wie de schoen past trekke hem aan.

  django


  Maak melding

 32. Racisme is geen vreemd verschijnselasl, je joden haat volste persoonlijke recht,als ik dan het zwart profiel in
  ogenschouw neem,en het genetisch uiteenzet,dan komt het meest negatieve uit,1.apen demonen,2.Grote zwarte slangen
  demonen,3.Neger zie duivel,4.ondoordringbare zwarte oerwoud licht kan niet door,5.geestelijke verpulvering met ontbindende stank,volgens mij is de Neger een vergissing van God,zie Satan het zwarte beest,de grote zwarte man uit het africaans oerwoud,Ted hoort niet onder mensen,zwart is negatief neglact,negeer,spuw op ze.


  Maak melding

 33. Wat een kk domme surinamers zijn jullie toch.. niemand ziet in dat mensen jullie elk jaar belachelijk maken. apartheid is een term die in het nederlands is onstaan. En aangezien het bloed in suriname zo gemixt is vraag ik me af waarom jullie niet allemaal gouden ringen in jullie oor hebben en bloedrode lippen hebben.. want zo zien jullie voorvaderen eruit volgens deze ”gekoesterde traditie”


  Maak melding

 34. Lieve mensen, sinterklaas lijkt op de paus! mijter en jurkie. Right!!! laat je denken wie graag de macht had toentertijd (europa)

  En wie zijn eigenlijk die zwartjes?
  Komen die uit Afrika? Welk continent, welk gebied, welk volk stam gij af?
  Ja ja, mensen met gestraight/gerelaxed haar/ waves/gevlochten haar, die niet zijn/haar eigen naam kent en/of taal?

  In Europa wordt er is gebeurd tijdens de WO1 en WO2. Maar nooit hoor je over de Black Holacaust. De wereldwijde aanval tegen de “zwarten”.
  Welk volk is zo verscheurd, geplaagd, geketend, getekend door vloek en verderf, gelyncht, gesteriliseerd als het zwarte volk?

  Gaat het werkelijk om zwart en wit?
  Of is er een veel grotere strijd gaande tussen goed en kwaad? De mensheid zit er middenin…zou het?

  Naar mijn idee moet men zich eens gaan afvragen waarom Kunta Kinte zijn eigen naam moest verloochenen en zijn nieuwe naam Toby moest accepteren.

  Wie weet hoe de Egyptenaren eruit zagen in de tijd van de Farao’s en het volk van God?
  Deze slimmeriken (ontwerpers van de pyramiden) hebben de
  israelieten als slaven gebruikt om de pyramiden te bouwen toch??? hoe zag de Farao’s eruit? net zo blank als de Hollywoodsterren (Cleopatra?)

  hahhahaha, hartstikke zwart!!!!
  Net als de Moren (volk) hartstikke zwart..

  Wat wilt men nou verbergen met al die schattige verhaaltjes, zoals bv. Sinterklaas???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.