Dialoog 8 tussen Suriname en EU vastgelopen

90

PARAMARIBO, 31 mei – De zogenaamde Dialoog 8 tussen Suriname en de EU is gestuit op een meningsverschil. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zag Suriname de gemeenschappelijke verklaring niet zitten. De verklaring moest aan het eind van het overleg worden vrijgegeven. Een deel van de verklaring was “te oordelend”, meent Lackin.

Suriname weigerde dan ook mee te gaan. “De delegatie van de EU heeft tot twee keer toe om een schorsing gevraagd tijdens het overleg, om aan de verklaring te sleutelen”, zegt Lackin. Maar het ging dan steeds om een ander onderdeel dan dat waar Suriname problemen mee had. “Het gaat om alinea drie, waarin de EU scherp oordelend bezig is geweest.” De alinea betreft de amnestiewet.

Ook de EU-delegatie hield het been stijf. Dus gingen partijen uiteindelijk uit elkaar. Ook een gezamenlijke persconferentie ging niet door. Volgens Lackin verliep de dialoog keurig. Er is onder meer gesproken over ontwikkelingssamenwerking en Suriname’s buitenlands beleid. Toen de persverklaring aan de orde kwam, begonnen de problemen. Suriname wilde de eigen reactie ook opgenomen zien.

“De delegatie had er geen oor naar”, aldus Lackin. “Ik gaf aan dat dit indruist tegen afspraken in. Precies daar is het geëindigd. We gaven aan dat we de persverklaring niet zouden accepteren.” De afloop wordt weliswaar betreurd. Lackin ziet Suriname hoe dan ook onverstoord doorgaan wat de amnestiewet betreft. Er wordt zoveel mogelijk steun gezocht in ook het buitenland.

90 REACTIES

 1. Suriname wilde de eigen reactie ook opgenomen zien.
  ======LOGISCH======
  “De delegatie had er geen oor naar”, aldus Lackin.
  “Ik gaf aan dat dit indruist tegen afspraken in.

  Tja dat is een beetje vaag van de delegatie hoor.


  Maak melding

 2. O.o.o,o,o Lafing de oppositie wilde ook dat hun bezwaren werden opgenomen
  in de amnestie kwestie en commissievoorzitter Theo Visnudath en Panka is ook hier aan voorbij gegaan.Dus Lafing ga maar lekker gaar koken in je eigen sop.Als 17e rijkste land ter wereld kun je niet op je goud,hout,olie ect ect gaan zitten je hebt anderen nodig,maar oeng geweldig toch,waarom laat je de EU niet oprotten en of stikken met alles wat zij hebben?Now we bigie begie.Jullie (NDPdommies) zijn zelf bang voor een goede rating.Je moet die Lafing horen :ja als we zulke goede ratings krijgen dan kunnen we geen geld lenen.En waarom zou dat moeten geld lenen?Wil je weer een puinhoop achterlaten in 2015?So so schulden maken die je zelf niet terug betaalt en geen enkel land geeft jou gratis iets.Je moet alles terug betalen.Odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 3. Wat wilde de Europese delegatie opgenomen hebben in de slotverklaring dat niet door de Surinaamse beugel kon? Als Lackin vaag blijft kunnen wij niet beoordelen of Suriname terecht het been stijf gehouden heeft of niet. Wij willen niet als kuddedieren behandeld worden door Lacking. Denkt hij soms dat we stomme runderen, zonder eigen mening, zijn die braaf achter hem aan moeten lopen?


  Maak melding

 4. Alweer misleidende info. Laten we maar weer wachten op een reactie uit het kamp van de EU…………..So so djoegoe djoegoe. Sur kan blijkbaar niet zonder djoegoe djoegoe!!!!!!!!! Waarom vecht BAAS dan nog om nomo nomo met de delegaties van de Eu en ACP te spreken in nov. Aan de ene kant beweren dat hij die wit mang niet nodig heeft, maar aan de andere kant wel opdringerig zijn. Vlees noch vis……………..


  Maak melding

 5. kolonialen komen ons niet vertellen wat wij moeten doen of laten . Verder is de kolonialen-tijd verleden tijd . Nu staan meer dan 170 landen achter Suriname .


  Maak melding

 6. Lackin en zijn bende hebben een probleem wanneer anderen niet zwijgen voor hun intimidatie, Bij de EU heb je doorgewinterde diplomaten die zich niet laten intimideren door een stelletje pseudo diplomaten in Suriname. Dit hele gebeuren is een zeer slechte reclame voor Suriname in het algemeen.Hij wil wel samenwerken met EU, hij wil wel ontwikkelingsgeld ontvangen, deze paarse clubje spreken hun zelf constant tegen Lacking als je een vent bent dan stuur je EU naar huis, dan is het probleem opgelost. Ik hoor niets meer over samenwerking met China,Venezuela en zuid en midden Amerika


  Maak melding

 7. minister Winston Lackin wilde graag zien opgenomen:

  “Wie zegt dat er moorden zijn gepleegd in Fort Zeelandia. In het Fort werden schietoefeningen gehouden en toevallig kwamen daar in de nacht 15 prominente Surinamers voorbij die tegen de kogels zijn aangelopen”


  Maak melding

 8. Volgende stap is dat de NDP groupies en de boefjes knuffelaars in de Sur. assemblee tot persona non grata in de EU worden verklaard. En een extra reden voor de EU delegatie om in November niet naar Sur. af te reizen.


  Maak melding

 9. Minister Rosenthal ziet het besluit van de Europese Unie om op korte termijn in Paramaribo een Artikel 8-dialoog te voeren als een belangrijke stap voorwaarts. ‘Zeer positief dat de EU binnenkort een diepgaand en uitgebreid gesprek over mensenrechten, waaronder de amnestiewet en de scheiding der machten, met de Surinaamse regering aangaat’, aldus Rosenthal.

  Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU een zwaar instrument als een Artikel 8-dialoog met Suriname in zet. De gesprekken moeten ertoe leiden dat Suriname zijn internationale verplichtingen nakomt.

  Nederland sprak vorige maand in Brussel ernstige zorg uit over de recente wijziging van de amnestiewet in Suriname en drong daarbij aan op een Europese reactie. Nederland stelde dat de geamendeerde amnestiewet haaks staat op de internationale verplichtingen van Suriname om straffeloosheid tegen te gaan. ‘Op basis van internationale verdragen heeft Suriname de plicht om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te berechten’, aldus Rosenthal. ‘De slachtoffers hebben er recht op dat het proces doorgaat. Als de rechtbank de verdachten schuldig acht, mogen zij hun straf niet ontlopen.’

  Dat was op 8 mei 2012

  Wellicht is het niet fraai dat een conceptontwerp van een slotverklaring voortijdig bij de pers beland maar dat is meer gewoonte dan uitzondering in de politiek en doet aan de inhoud van deze verklaring geen afbreuk.


  Maak melding

 10. Geweldig gedaan meneer Lackin.Dat ze de druk op je willen en kunnen zetten is dat ze de zogenaamde subsidie geven. Dit moet je weigeren omdat het niet in het belang van Suriname is. Ze geven je wat korrels en roven je van alle kanten.De meeste zwarten hebben een minderwaardigheids complex zie de reactie op hun Winti Godsdienst.Doordat hun ingeprent is dat ze dom zijn geloven ze dit. Jullie kunnen Suriname zelf opbouwen en de blanken heb je niet nodig.Nederland heeft in de loop der jaren niets betekent voor Suriname. Maar het ligt niet aan Nederland omdat je je zelve stom vindt en denkt Nederland nodig te hebben. Alle projecten geven jullie aan Nederlanders en eigen bevolking nul.Bestrijdt de corruptie en gun je eigen volk de opdrachten en je hebt niemand nodig. Probeer te begrijpen dat geen mens of land iets gratis weg geeft.


  Maak melding

 11. En wij vinden dat Bouterse, een veroordeelde drugshandelaar en verdachte van moord, dat niet verdient.

  Dat vinden de Duitsers. Tjonge.


  Maak melding

 12. Met haar houding heeft de EU-delegatie een sterk signaal afgegeven, die, juist omdat het de EU betreft, internationaal navolging zal vinden. De EU is begaan met het lot van het surinaamse volk, maar vindt tevens, dat de criminele leiding van dit land wegens misdaden tegen de menselijkheid bestrafd dient te worden. Mijnheer Lackin doet hoogstverontwaardigd over de europese houding m.b.t. de recent aangenomen amnestiewet, maar weet drommelsgoed waar Abraham de mosterd vandaan heeft gehaald. Vele bezoekers aan dit forum hebben gewaarschuwd, dat Suriname door de aanname van de amnestiewet als schurkenstaat geisoleerd zal komen te staan. Maar mijnheer Lackin wenst niet te luisteren en prefereert om zijn hoofd in het achterwerk van Baas te blijven steken.


  Maak melding

 13. @Tedje

  “En wij vinden dat Bouterse, een veroordeelde drugshandelaar en verdachte van moord, dat niet verdient.

  Dat vinden de Duitsers. Tjonge.”

  WOII is pas 50 jaar geleden, slavernij iets langer… grow up.

  Het is onzedelijk om de moord op tientallen miljoenen Joden en overige slachtoffers te vergelijken met de 15 slachtoffers van de Decembermoorden.


  Maak melding

 14. Goed zo Lackin,

  EU is weliswaar donor. Maar dat wil niet zeggen dat
  je als land met je moet laten sollen.
  Die tijden hebben we achter ons gelaten.
  Vroeger zouden we in ons hokje terugkruipen, gedeisd houden en onze smoelwerk dicht hebben gehouden.
  Want EU, Nederland of Amerika heeft gesproken.

  Nogmaals Lackin, goeie job!
  We moeten ons niet meer de dictaat laten voorlezen door welk land dan ook.


  Maak melding

 15. Savioen,

  Ik ben het 100% met je eens.
  Anderen die het anders zien bekijken het met een westerse bril. De houding van Lackin moet een voorbeeld zijn voor de toekomstige bestuurders van het land.
  Europa worstelt op alle fronten met haar economie en in bijna alle Europese landen zie je dat de economie aan het tanen is. Alle financiële aanspraken die wij vroeger hadden worden langzaam afgebroken.
  Vanaf volgend jaar zal iedereen in Nederland een financiële mokerslag krijgen.

  Het zal mij echt niet verbazen dat in de nabije toekomst Suriname financiële steun aan sommige Europese landen zal moeten gaan geven.


  Maak melding

 16. De EU moest voor dit soort kruimels gaan buigen!!

  Nou het is beter alle hulp in welk vorm dan ook, alle handel en wandel stopzetten!! en reis verbod invoeren voor altijd voor de regereingstroepen en de leden wier de voorqangers zijn om de moorden niet te veroordelen!!


  Maak melding

 17. waar is de mening van ‘s-Lands Likker Somo.
  Laat hij de NDP in de steek of is hij alweer het land uit?
  nogmaals als de oppositie deze regering wil tegenwerken moeten ze uit alle parlementaire werkgroepen gaan.
  Maar ja dat scheelt heel veel dienstreizen.
  Tip voor Desi lakei Lackin vervangen door Eugenie van der Swam.


  Maak melding

 18. Enkele weken geleden stelde deze Lakhin dat de Dialoog 8 met de EU, Suriname geen stroobreed in de weg zou leggen. Hij had een grote mond. Waarom legt hij geen verantwoording af aan de DNA over deze kapitale blunder? Hoe het ook zij: de omstreden Amnestiewet zal Suriname blijven achtervolgen.


  Maak melding

 19. Wanneer je net zo.n leeghoofd als Lackin bent, snap je niet waarom het mis is gegaan, en de vergadering tot twee keer aan toe geschorst is geweest.
  Waar de EU problemen mee heeft is die dubieuze amnestiewet die heel snel doorgedrukt is, terwijl het strafproces op zijn eind liep.
  Niet alleen de EU heeft er mooeite mee, maar ook Internationaal, wat gisteren heel duidelijk is gebleken uit het intervieuw met die Engelese waarnemer in de Branding die op 11 mei aanwezig was op het 8 december proces, en wist te vertellen dat die omstreden amnestiewet in strijd is met de grondwet van Suriname plus enkele Internationale verdragen, maar als je een dikke grote plaat voor je kop hebt zoals Lackin en nog meer van die patjakkers uit de paarse bende, en bovendien niet geschoold bent, creeer je dat soort situaties voor je land.


  Maak melding

 20. Jair,
  Laat mijn niet lachen, als het erop aankomt dan is de Surinaamse bevolking de dupe en niet die grote smoel van lackin en Bouterse. In de jaren 80 hadden deze zelfde mensen een hele grote smoel richting Nederland de gevolgen waren lege winkels. Suriname Is een lilliputter als het gaat om EU en Nederland, de Houding van lackin is om die domme massa zand in de ogen te strooien want als puntje bij paaltje komt dan zal Suriname hoe dan ook moeten Buigen voor de internationale druk.Al die landen die zogenaamd achter Suriname Staan ontvangen stuk voor stuk ontwikkelingshulp uit de EU.


  Maak melding

 21. Die Lackin zit sinds zijn aantreden alleen maar reisjes en conferenties voor bout organiseren.
  Het ministerie van buitenlandse zaken is gewoon verworden tot een veredeld reisburo.

  Voor de rest doet die Lackin niets anders als brandjes internationaal blussen, die vanwege Suriname’s criminele president steeds oplaaien. En wanneer zo’n brandje weer geblust is, dan worden die paarse sekteleden overmoedig. Eentje verwacht zelf dat Suriname in de nabije toekomst ontwikkelingshulp aan Europese landen zal gaan geven…. Ha…ha… NDP soema e djaf en den don. Foe troe.

  Suriname doet er goed aan om bout zo snel mogelijk uit het politieke domein te verwijderen. Die man levert het land alleen maar rumoerige toestanden op.


  Maak melding

 22. Misschien denkt Lackin dat de EU niet zonder Suriname zal kunnen of is het zo minister dat wij niet zonder de ontwikkelde landen zullen kunnen.Ons land is nu alleen het belang van een groep “verdachten” te dienen.De ministers worden “afstand bediend” en zeggen precies wat hen opgedragen is.Minister wanneer gaat u eindelijk het landsbelang laten prevaleren? Ik denk nooit. U kunt dat niet doen en u mag dat niet doen .U bent een wajang-pop.


  Maak melding

 23. Ai baja, wat Nederland de EU allemaal aandoet. Wat een farce, wat een overleg zou moeten zijn artikel 8 nochtans is verworden tot een diplomatieke rel.

  Volgens de EU ambassadeur was het maar een concept, die niet uitgelekt mocht worden.

  Nu kan je je afvragen hoe een concept uitgelekt kon worden, naar mijn weten waren de EU vertegenwoordigers in het bezit van het concept, wie heeft het dan gecirculeerd.

  En zo gaat de misleiding door.

  lackin de beste BUZA minister ooit in Suriname heeft het heel goed aangepakt, de EU is met de billen bloot komen te staan. Een diplomatieke nota gaat richting Brussel, dus wachten we af.

  Met Suriname valt er niet meer te sollen, zoveel is duidelijk, This is NO Front.

  ———————————-

  Persverklaring EU doet ‘politiek dialoog’ springen 31 May, 02:00
  De Surinaamse delegatie onder leiding van minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) is onaangenaam verrast met de persverklaring tijdens de ‘politieke dialoog’ met de Europese Unie (EU). In de derde alinea, die aanleiding is geweest voor het mislukken van de dialoog, staat aangegeven dat de EU haar bezorgdheid heeft geuit over de amnestiewet en heeft aangedrongen die terug te roepen.

  Suriname zou ook zijn aangemaand het Moiwana vonnis van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) uit te voeren, het 8 december proces te laten voortgaan, intimidatie van personen na te laten en het recht op vrije meningsuiting te respecteren.

  Voor de gek gehouden
  De EU stelde aan Suriname voor om de persverklaring samen uit te geven. Lackin zei op een persconferentie woensdag dat Suriname het oneens was met de vooraf opgestelde verklaring. Het debat dat volgens Lackin een heel goed verloop had, werd op basis hiervan op het eind een fiasco.

  “Eigenlijk zijn we gewoon voor de gek gehouden door de EU-delegatie. We hebben samen de hele dag mooie praatjes gehouden, met complimenten aan Suriname over van alles en nog wat. Ik en de deskundigen van alle ministeries en de Centrale Bank van Suriname hebben uitgebreid verslag gedaan en vragen beantwoord. Ik heb de EU ambassadeur dan ook gezegd teleurgesteld te zijn”, zei de bewindsman die hieraan toevoegde dat hij zich diplomatisch uitdrukt.

  Weigering
  Lackin deelde mee dat EU geweigerd heeft om een gezamenlijke verklaring op te stellen en samen een persconferentie te beleggen. De vooraf opgestelde persverklaring van de EU werd op vragen van journalisten door Lackin vertoond en afgegeven. De in het Engels opgestelde verklaring heeft als kop Press release, political dialogue EU-Suriname 30 May 2012.
  Lackin voorzag de journalisten op de persconferentie ook van een uitgebreide agenda die vooraf is afgesproken en behandeld tijdens de dialoog.
  De minister zei dat Suriname moeite had met de derde alinea in de persverklaring, maar er was geen ruimte om hier veranderingen in te brengen. Ook werd niet toegestaan dat Suriname zijn visie erin verwoordde. In de verklaring staat eveneens Moiwana opgenomen, terwijl volgens Lackin er tijdens de ontmoeting met geen woord is gerept over Moiwana.

  Uitgebreid visie gegeven
  Suriname heeft volgens de bewindsman in de ontmoeting uitgebreid zijn visie gegeven op de amnestiekwestie, de lijn die de regering volgt met regionale en internationale organisaties voor waarheidsvinding en de over rechtsstaat. Suriname zou ook hebben gevraagd dat de Nederlandse documenten die kunnen leiden tot waarheidsvinding, maar door dat land voor 60 jaar als geheimdocumenten zijn vastgelegd, openbaar worden gemaakt.

  In de EU-delegatie zaten onder andere twee vertegenwoordigers van Nederland. Die hebben bevestigd dat Suriname een verzoek heeft gedaan aan Nederland voor het openbaar maken van de documenten. In de verklaring wordt niets gezegd over wat Suriname tijdens het debat naar voren heeft gebracht.
  De delegatie van de EU bestond naast EU-ambassadeur Robert Kopecky uit vertegenwoordigers van Nederland, Spanje en Frankrijk. Lackin zegt dat deze week nog Suriname een diplomatieke nota zal sturen naar het hoofdkwartier van de EU in Brussel. Hierin zal protest worden aangetekend tegen de gang van zaken.


  Maak melding

 24. Afu Sensie wil wellicht een internationale boycot??
  Nou die heb ik nog meegemaakt.
  Men at de dierentuin van Paramaribo leeg.

  Nog even en de Canadezen mogen van hun regering niet meer in Suriname mijnen.
  De Amerikanen vertrekken al langzaam met stilletrom.
  Kijk maar wat er van Billiton en Surialco over is.
  Wat er van Moengo en Paranam over is.

  Laat je niks wijs maken door Baas.
  Die heeft z,n zakken in de jaren tachtig al flink gevuld.


  Maak melding

 25. Ah ruzie met Frankrijk :-)))

  Je blijft ook lachen.
  Spanje zo zo .

  Die zullen bibberen van Suriname.
  Het Franse leger zal wel snel z,n legioen naar Zuid Amerika sturen.
  Straks valt Baas ze nog aan.


  Maak melding

 26. Tedje wil dat Suriname zijn onafhankelijkheid opgeeft en weer gaat bukken voor Nederland.

  De tijd van internationale boycotten zijn passe, we hebben nu Brazilie, China en India als grote spelers op het toneel, dit zijn landen die Suriname niet zal boycotten omdat er totaal niets verkeerd is gegaan in Suriname.

  die internationale boycot hoop jij.

  Momenteel is er ook een waarheidscommisie bezig in Brazilie er is ook amnestie verleend.

  raad eens wie vorige week in Brazilie zat om zaken deals te sluiten, ja je hoort het al, de hypokriete Nederlander, hebben ze de EU ook op afgestuurd, nee toch.

  Jongen hou toch eens op. In Suriname varen we ons eigen koers, klaar is kees.

  Lees hieronder maar weer.

  ———————————————–

  Suriname’s grote buur onderzoekt schendingen
  PARAMARIBO/BRASILIA, 18 mei – Suriname’s grote buur Brazilië start een onderzoek naar mensenrechtenschendingen begaan tussen 1946 en 1988. De Braziliaanse president, Dilma Rousseff, heeft een waarheidscommissie ingesteld. De commissie zal schendingen onderzoeken, waaronder die gepleegd tijdens de militaire dictatuur. De Braziliaanse amnestiewet vormt geen belet.

  Het onderzoek moet vooral de schendingen blootleggen. Tot vervolging en veroordeling zal het weliswaar niet komen. De commissie staat onder leiding van ex-minister van Justitie José Carlos Dias, moet alleen maar verklaringen afnemen. Legerofficieren en familieleden van slachtoffers hebben al kritiek geleverd. Het leger vindt de commissie ‘ideologisch bevooroordeeld’ en een poging tot vergelding.

  Nabestaanden vinden het mandaat te beperkt. President Rousseff, zelf ook opgesloten en mishandeld, zegt dat het niet gaat om vergelding: “Brazilië maakt aanspraak op de waarheid, nieuwe generaties hebben recht op de waarheid, en – bovenal – zij die vrienden en familieleden hebben verloren en die nog steeds lijden alsof zij elke dag weer doodgaan, hebben recht op de waarheid.”


  Maak melding

 27. Artikel 8 dialoog is gebukt gegaan onder eerlijkheid van onze minister van buitenlandse zaken en zijn gevoel van nationalisme. Kortom artikel 8 dialoog die als zo zwaarwichtig werd beschouwd door nederland, was eigenlijk een prul voor Lackin. De Eu prominenten, intellectuelen en zogenaamde democraten bijelkaar, hebben zichzelf wereldwijd te schande gemaakt… iedereen moet dit weten.


  Maak melding

 28. @Afu Sensie
  Je zegt dat momenteel ook amnestie wordt verleend in Brazilie.

  NU ,aan wie worden de amnestie dan verleend,aan de onschuldigen zoals onze wel schuldige bouta de moordenaar ,of aan de werkelijke oorlogs criminelen zoals wij die ene kennen in Suriname ,je paarse god bouta de zogenaamde onschuldige.
  En dan nog, het is heus niet alsof de presidente van Brazilie zichzelve amnestie aan het verlenen is.Als het braziliaanse volk vrede heeft met hun amnestie gedoe betekend dat niet automatisch dat wij hun ding gaan overnemen.


  Maak melding

 29. Ai baja.

  Afu Sensie zegt;

  “Momenteel is er ook een waarheidscommisie bezig in Brazilie er is ook amnestie verleend.”

  En wat leest een zwakbegaafde;

  “Je zegt dat momenteel ook amnestie wordt verleend in Brazilie.”

  Ze hebben een grote mond, kunnen liegen en dom kletsen maar kunnen intussen amper begrijpend lezen.


  Maak melding

 30. Nl denkt dat Surinamers dom zijn en geen rechten en plichten kennen.
  NL denkt dat Surinamers bang zijn en niet gaan opkomen voor hun rechten en plichten.
  NL dacht dat om de Amnestie tegen te werken en door te drukken hun zou lukken om zijn doel te bereiken.
  Maar maak geen grappen met de Surinamers, ze zijn wijs geworden en zijn ook niet meer bang om op te komen voor de Surinaamse belangen.
  Er is een God en die ook bestaat en wanneer mensen negatieve bedoelingen hebben, gaan ze niet ermee slagen, maar juist gestraft worden.
  De almachtige God blijft NL straffen en tocht gaan ze door met negatieve zaken.
  Ik hoop dat NL zijn fouten inziet en verandert.
  De mensen die het niet weten dat Sur strak en eigen baas is, moeten het vergeten.
  Een vb Toen de Voorzitter van de NDP DDB gekozen was tot de Pres van Sur had NL hem niet gefeliciteerd.
  En omdat NL hem niet gefeliciteerd had, had hij ook keihard NL ook niet uitgenodigd om de inauguratie bij te wonen, dus NL had als eerste de vriendschap verband verbroken en zou met die geplande fal van 8 dec straf proces de kat uit de boom kijken.
  Alles van NL is mislukt:
  1 Die fal van 8 dec straf proces is mislukt.
  2 Om te zorgen dat die amnestie wet ingetrokken wordt is ook mislukt.
  3 Om te zorgen dat de gezamenlijke vergadering van ACP/EU niet in Sur plaats vindt is idem die to mislukt.
  Ik ga God bidden dat het geheime dosier van 1980 dat NL
  geheim wil houden ook mislukt. Dus dat word punt 4
  Mijn vriendelijke groeten, eer betuigingen en respect aan alle bakras broeders en zusters in NL.
  We zijn een grote families en vrienden en dat gaat ook eeuwig bestaan. God zegen aan U allen Wat U niet leuk vind mijn vergiffenis daarvoor. Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag


  Maak melding

 31. De groep Justicia de Transición, met magistraten van het openbare ministerie van verschillende Braziliaanse deelstaten, probeert die amnestiewet nu te omzeilen. Hij verdedigt de stelling dat de ontvoeringen en verdwijningen van de dictatuur misdaden zijn die vandaag nog steeds gepleegd worden. Als het slachtoffer niet opduikt, dood of levend, dan kan men nog altijd van ontvoering blijven spreken. En als wie verantwoordelijk is voor de verdwijning weigert te zeggen waar de lichamen zich bevinden, dan blijft men zich schuldig maken aan het verbergen van een lijk.

  Vanuit die redenering heeft Justicia de Transición in maart klacht ingediend tegen een kolonel die van de ontvoering van vijf personen wordt beschuldigd. De feiten dateren uit 1974.

  Het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof veroordeelde Brazilië in 2010 omdat de amnestiewet niet te verzoenen valt met de internationale mensenrechtenverdragen die het land ondertekend heeft.

  Die Afu toch.

  Wel alles lezen hoor!


  Maak melding

 32. Tedje,

  Ondanks alles is de minister Rosenthal toch naar Brazilie geweest om deals te sluiten, waar is de EU in deze met hun artikel 8 gesprek, waar zijn de hypokriete Nederlanders met die welbekende vingertje. Waar is manders.

  Trouwens ik denk niet dat je helemaal snapt wat je gecopieerd hebt.

  Stel dat de ontvoerders nu allemaal gaan vertellen waar de lijken zijn is er dus niets aan de hand, want dan geldt de amnestie. Dat is wat ik lees hoor.

  Speciaal voor jou.
  —————————

  Rosenthal: Brazilië heeft behoefte aan onze expertise
  Bewerkt door: Redactie − 28/05/12, 22:08 − bron: ANP

  © epa. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal
  Er liggen nog veel kansen voor Nederlandse ondernemers in Brazilië. Dat zegt minister Uri Rosenthal na de eerste dag van zijn bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land. ‘Juist nu is het tijd om initiatief te tonen’, concludeerde de minister maandag.

  ‘Brazilië is voor ons veruit de belangrijkste handelspartner in deze regio en er is duidelijk behoefte aan Nederlandse expertise. Dat kreeg ik ook van de Nederlandse zakenmensen hier in Brazilië te horen’, aldus de minister.

  Onze kennis kan oplossingen bieden voor problemen die Brazilië nu heeft. ‘Water en klimaat, logistiek, infrastructuur, bio-based industrie, landbouw en agro-food: het zijn een paar voorbeelden waar kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven’, zei Rosenthal. Hij ziet ook mogelijkheden rond het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

  Nederland is met een bedrag van bijna 8,2 miljard euro een van de grootste investeerders in Brazilië. Vooral in de mijnbouw, detailhandel, chemie en transport zijn Nederlanders aanwezig. Naar schatting zijn 250 Nederlandse bedrijven actief in het Zuid-Amerikaanse land.

  Ook exporteren we veel naar Brazilië: in 2010 maar liefst 4 miljard euro aan goederen en diensten. We importeren nog meer. Vanuit Brazilië werd in 2010 voor 6,2 miljard euro ingevoerd in Nederland. Voor Brazilië is Nederland daarmee de vierde export-bestemming in de wereld.


  Maak melding

 33. @Afu Sensie

  Wordt verleend of was verleend ,wat maakt dat uit?
  Waarvoor dient die waarheids commissie dan.Voor de show zeker?Dat is een taktiek om leeghoofdigen zoals jou vol te pompen met nonsens en leugens en nog meer leugens.Lichtgelovig zoals de paarse kudde is kan gezegd worden dat de domste ideen een sucsess bij jullie genoemd kan worden. Waarheids commissie…me mars.Ga het berichtje lezen die Tedje zo juist geplaatst heeft hier.
  Bedankt Tedje.het zal een moeilijke moment zijn voor Afu Ede tijdens het lezen.


  Maak melding

 34. dwt
  Lackin zegt niet de indruk te hebben dat door het teleurstellend slot van het politiek overleg, de relaties met Brussel onder druk komen of vertroebeld zullen raken. Hij verwacht dat gezamenlijke projecten waar reeds overeenstemming over was bereikt, normaal voortgang zullen vinden.-

  Een beetje begi begi praten.


  Maak melding

 35. Donderdag 31 mei 2012 om 15:39 uur, door Vene

  Nou die Lackin kletst echt uit z,n nek.
  En hij gaat met veel tam tam nogwel een klacht tegen Nederland, Frankrijk en Spanje indienen bij de EU.

  Nou die kwamen juist over Suriname klagen bij Lackin.
  Snapt deze man wel iets van internationale politiek?

  Ameerali, Lackin en Limburg misleiden samenleving’

  Vice president Robert Ameerali, minister Winston Lackin en de man van ‘BAKABANA TORI’ Cliff Limburg, zijn weer misleidend bezig door geknutselde informatie aan de samenleving te verschaffen over ‘artikel 8 dialoog’ zoals vastgelegd in de Cotonou-overeenkomst. De huidige machthebbers zijn supergoed in het verdraaien en ontkennen van feiten.

  Hun berichtgeving is eenzijdig. Heeft u als samenleving een bericht van de ambassadeur van de EU in de kranten of op de nieuwssites gelezen? Deze 3 heren zeggen dat onze eigen Surinamers, Suriname in kwaad daglicht stellen door valse informatie te verstrekken aan buitenlandse organistaties. Dit is een misplaatste grap van de vertolkers van het regeringsstandpunt.

  Moedwillig wordt de waarheid onthouden aan de samenleving. Ze durven niet te vertellen dat de huidige machthebbers het dialoog met EU zelf hebben uitgelokt, door in strijd met de internationale rechtsorde te gaan handelen; door in strijd met het internationaalrecht te handelen.

  Het zijn “NIET ONZE MENSEN” die Suriname zwart hebben gemaakt, maar het zijn de “mensen van de huidige machthebbers” die Suriname zwart gemaakt hebben in de wereld. Het zijn de mensen, die de amnestiewet hebben goedgekeurd en afgekondigd; het zijn de mensen die schendingen van mensenrechten en mensenrechtenschenders straffeloos hebben gemaakt.

  Deze mensen hebben ons land te schande gezet op het internationaal fora, ze hebben ons weer aan de schandpaal genageld. Deze mensen zijn de a-nationalisten en de staatsvijanden, en niet de mensen, die opkomen voor de bescherming van de rechtsstaat en democratie.

  In hun verklaringen hebben ze bewust delen uit Terms of Reference weggelaten, ze zijn zeer selectief geweest bij het citeren uit de Terms of Reference die zij op 3 mei van de EU hebben gekregen. Ze hebben doelbewust de volgende passages uit de Terms of Reference weggelaten:

  1. “This is the first Dialogue between the EU and Suriname in the framework of article 8 of Cotonou”. Opmerking: In hun verklaringen doen zij alsof het allemaal ‘reguliere’ is, terwijl dit dialoog de EERSTE keer is dat EU politieke dialoog aangaat. Zie hier de misleiding.

  2. “The EU aims for its proposals to be tabled to the Surinamese before May 11th, in order to launch dialogue in the second half of May”. Opmerking: Het is heel duidelijk dat deze zin keihard refereert naar de aanstaande zitting van 11 mei van de krijgsraad. Het is een heel duidelijk signaal van de EU. De TIMING van het gesprek ( artikel 8) houdt verband met amnestiewet.

  De Amnestiewet heeft ‘art 8’ van de Cotonou-overeenkomst de EU politiek uitgelokt. De jokkebrokken Winston Lackin, vice president Robert Ameerali en schoothondje Cliff Limburg van president Bouterse gaan er van uit, dat we in de jaren ’40 zijn blijven steken toen de tweede wereldoorlog aan de gang was.

  Dit trio probeert ons met Goebbels-achtige indoctrinatie op een dwaalspoor te zetten door de feiten te ontkennen. Ze zijn vergeten dat we thans in het tijdperk van de digitale wereld leven, derhalve kunnen wij alle informatie via internet achterhalen.

  3. Het doel ‘objective of dialogue’ is ’to explain the essential and fundamental elements of the revised Cotonou Agreement as specified in Article 9 of the Cotonou Agreement.’ Dit artikel gaat over de rechtsstaat en de democratie. Het overleg is bedoeld ‘To strengthen the relationship and to build trust between EU and Suriname’.

  Opmerking: Dit artikel refereert ook naar het behoud van de Rechtsstaat en Democratie. De EU heeft ook ingezien dat door de aanname van de amnestiewet, de rechtsstaat en democratie in Suriname in het geding is. Dus met punt 3, heeft de EU een helder signaal afgegeven aan de huidige machthebbers, dat ze de rechtsstaat onvoorwaardelijk dienen te respecteren.

  4. Dan volgt de door de EU voorgestelde agenda. De agenda van de dialoog is breed. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: Economische aangelegenheden, samenwerking, verzoeningscommissie, periodieke rapporten, doodstraf, migratie en buitenlandse aangelegenheden.

  Opmerking: De ‘effecten van de amnestiewet’ staat heel helder als separaat punt op de agenda. Als een onderwerp afzonderlijk op de agenda staat betekent dat het een zeer belangrijke of ernstige zaak is. In dit geval is de aangenomen amnestiewet een zeer ernstige zaak.

  Apart van bovengenoemde onderwerp het volgende: Op de manifestatie van de huidige machthebbers op 5 mei 2012 zei Bouterse dat hij de stillemars hekelt van de afgelopen maand. Bouterse is gewoon geschrokken van de opkomst van de stilleloop, de zaken die hij heeft aangehaald tijdens deze manifestatie typeer ik als een grote nonsens en misleidend.

  Volk van Suriname laat u niet misleiden door de huidige machthebbers. De rechtsstaat en de democratie is duidelijk in gevaar. Recentelijk heeft de schoothond van de president, Cliff Limburg via de staatsmedia, medewerkers van radio en televisie Apintie bedreigd en geïntimideerd.

  Ook een medewerker van Apintie moest onlangs tegen de loop van een pistool aankijken. Wilt u ook aankijken tegen de loop van een pistool of geweer? Nee toch. Wilt u rechteloosheid en bandeloosheid in Suriname? Nee toch, we willen met zijn allen democratie en rechtsstaat in Suriname.

  Wilt u dat moordenaars vrij rondlopen in Suriname? Het gaat niet alleen om de moordenaars van de 8 december 1982, maar om alle moordenaars. Door de aanname van de amnestiewet is er een soort vrijbrief gegeven aan de toekomstige moordenaars, zij kunnen via Melvin Bouva, Andre Misikaba, Theo Vishnudatt, Ricardo Panka, Rashied Doekhie en Ronny Tamsiran amnestie aanvragen voor hun toekomstige gruwelijke daden.

  Wilt u de rechtsstaat en de democratie behouden dan roep ik u op, om aanstaande dinsdag 8 mei 2012 om 16.00 uur aanwezig te zijn op het Kerkplein. En van daaruit naar de De Nationale Assemblee te lopen om een petitie aan te bieden aan het parlement om de aangenomen amnestiewet in te trekken. Leve de Rechtsstaat.

  Naipal.A.I


  Maak melding

 36. Ik heb al een paar keer gereageerd wat dit onderwerp betreft, ik kap er even mee, het is een soort van compleet gelllllllll geworden een gebed zonder end!!!!!


  Maak melding

 37. @ Afu Sensie
  Slot verklaringen worden over het algemeen op basis van de agenda al in concept opgesteld zodat deze tijdens de vergadering bijgewerkt per onderwerp geaccordeerd kunnen worden voor vrijgave. Dit voor de efficiency.
  Het is de bedoeling dat de slotverklaring een getrouw beeld geeft van de beoogde doelen.
  Recent is in Suriname Jozefzoon betrapt op het vooraf opstellen van een niet correcte slotverklaring met betrekking tot rechten van de binnenlandse volkeren. Ook deze slotverklaring is hierna snel tot CONCEPT verklaart. Niets nieuws onder de zon, iedereen maakt wel eens een foutje (bewust of onbewust).

  Dat de EU parlementariërs na afloop de slotverklaring op initiatief van Lackin NIET wensen aan te passen zegt voor mij genoeg. Er is geen reden om de tekst aan te passen. Het gestelde is als zodanig aan de orde gesteld en Lackin heeft tijdens de vergadering heeft zitten slapen of Lackin is dom geweest en heeft zich aan alle kanten laten nemen (dat mag als je maar niet betrapt wordt).
  Er kan bij dit soort bijeenkomsten niet gerommeld worden met tekstverklaringen omdat alles opgenomen wordt en door meerdere belanghebbende beoordeeld wordt. Er is geen enkel belang later betrapt te worden op MANIPULATIE van een slotverklaring. Binnen de EU wordt iemand die formele verslagen manipuleert op termijn ONTSLAGEN danwel uitgerangeerd/afgeschreven. Als je weet wat ze daar verdienen/ontvangen is het niet aannemelijk met een dergelijke verklaring te rommelen. In een zo publieke wereld kan de leugen niet snel genoeg zijn, iemand zal hem tegen je gebruiken dus als je baantje je lief is kun je niet manipuleren.

  Brazilië.
  Onze kwast Rosenthal (ik heb hem niet hoog staan) heeft een belangrijke handelspartner bezocht naar aanleiding van een lang van te voren gemaakte afspraak (maanden voor alle gedoe met de A wet). Jouw eigen getallen geven aan dat Brazilië voor Nederland een zeer belangrijke handels partner is met potentieel. Heel wat belangrijker dan Suriname ooit zal kunnen zijn.
  Er is dus helemaal niets vreemd aan een dergelijk bezoek en er is geen enkele reden om iets achter een dergelijk bezoek te zoeken of het te verbinden aan welke toestand dan ook tussen de Surinamese en Nederlandse regeringen.
  Hier iets achter zoeken leidt tot afleiden waar het omgaat. Het is een vorm van manipuleren.

  Waarheidscommissie Brazilië
  Door deze met de Surinaamse situatie te vergelijken sla je de plank heftig mis.
  Een voorgaande schurkenregering (generaals etc) hebben in het verleden voor zich zelf (toen de democratie minder sterk was) amnestie geregeld voor hun daden.
  Na Lula (2 termijnen) heeft de huidige president (ooit slachtoffer) eindelijk kans gezien/ de situatie rijp gevonden om een waarheidscommissie in te stellen als een correctie mogelijkheid van wantoestanden uit het verleden.
  In jouw betoog haal je de tijdstippen en omstandigheden heel erg door elkaar waardoor de redenering geheel vals is en nergens op slaat.

  Binnen de Surinaamse context wordt binnen een democratie op een niet grondwettelijke wijze ingegrepen in een lopend proces en worden rechten aan slachtoffers en nabestaanden ontnomen. Dat is de zaak waar tegen de internationale wereld (ambassadeur VS, Eu parlement, etc) en niet alleen Nederland of wat Surinaamse Nederlanders ageert.

  In Nederland worden er Neutrale berichten in de krant geschreven over wat er tussen de regeringen en de parlementen gebeurt met betrekking tot de Amnestiewet. Wij (geïnteresseerde burgers) ervaren het als pure humor en een bewijs dat politiek eigenlijk niet serieus genomen moet worden als het over deze incidenten gaat.

  De gevolgen zijn wel serieus als men naar de menselijke schaal gaat. Deze regering van DDB wordt gemarginaliseerd en een gevangene in eigen land. ze mogen zo meteen tegen de Maan blaffen en in de Oceaan plassen.

  Lackin heeft Suriname en zijn baas te schande gemaakt en wel op een wijze dat uw zeer gewaardeerde president in November niet eens op zijn eigen feestje mag komen (unieke en kolderieke situatie).
  Indien de president wel komt loopt het belangrijke deel (betalers) van de gasten weg waardoor de andere gasten niet echt blij zullen zijn (droog komen te staan).

  De gepresenteerde overwinningen zijn zogenaamde Phyrus overwinningen. Nog zo’n overwinning en ik heb geen leger meer verzuchte Phyrus ooit.
  Welke staatshoofd is door zoveel gasten (EU en ACP) zo ernstig beledigd in de diplomatieke geschiedenis. Ik zou het niet weten.


  Maak melding

 38. Ik denk dat er te veel geconcentreerd wordt op Bouterse. Het lijkt dat Suriname alleen uit Bouterse bestaat. In die gedoe vergeten we dat Suriname een onafhankelijke staat is, waar geen enkel buitenlandse staat de les komt voorlezen. Laat het duidelijk zijn dit is Suriname anno 2012 en ik ben geen voorstander van Bouterse. Maar als je aan me land Suriname komt, dan kom je aan mij moeder. AUB op houden met deze nonsens vanuit Nederland om ons te boycotten en te bemoeien in onze interne aangelegenheden die wij ingezetenen zelf gaan moeten oplossen, u creert haatgevoelens tegenover Nederland, zelfs nu bij de tegenstanders van Bouterse. Nederland hou op met je nonsens en gedraag je volwassen. Wij zijn geen voorstander van Bouterse , maar ook niet gek om Nederland te geloven met hun nonsens! Bij ons staat Suriname centraal en geen Bouterse en zeker niet Nederland!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 39. Ro
  Maar als je aan me land Suriname komt, dan kom je aan mij moeder.

  Ro ze hebben het vaker over je vader ddbr,dat is juist het probleem.Als je moeder een andere vader had gezocht,of hem uit huis had gezet,dan hadden we deze problemen niet vandaag.Hhahaha is onze president die de aandacht juist trekt,dat krijg je als je kiest voor iemand die moorden heeft begaan.
  Voor de rest heb ik wel begrip voor je mening.


  Maak melding

 40. @Tedje jongoe wat je daar zet is 100% waar. Het volk van Suriname wordt goed voor de gek gehouden.Dit is echt vreselijk met deze boeven bende,.!!


  Maak melding

 41. Hulde voor deze Surinaamse regering. Suriname doet er goed aan geen millimeter toe te geven aan de aasgieren van de EU.

  Even iets anders. Jammer dat de thumbs up en thumbs down worden gemanipuleerd. Klikken op een thumb wordt meteen weergeven maar de pagina vernieuwen laat zien dat er niets is gebeurd. Dit gebeurd bij bepaalde namen en deze manier van manipulatie is erg jammer. WKN is dus manipulatief.


  Maak melding

 42. Donderdag 31 mei 2012 om 09:23 uur, door wikkileaks

  Broeder wikkileaks, zo zie je weer. Alle wel denkende mensen kunnen gewoon weg, géén respect op brengen voor meneertje Desié Delano Bouterse .

  Hoe komt het,dat anno 2012 het Surinaamse bevolking voor één groot deel zó, o zó onnozel zijn geworden ? Wie kan mijn dit uit leggen ???

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 43. –verwijderd— wat een gezeur zeg; als je zo een probleem hebt met de site wat kom je hier nog doen? Blijf gewoon lekker weg…is ook een optie. Een betere optie dan dat eeuwige ‘conspiracy’ denken van je en vals beschuldigen


  Maak melding

 44. @R.Lalbhadoer

  Ik denk dat je gewoon stil bent blijven staan. Stilstand leidt tot een vervormde werkelijkheid en maakt onnozel. Jij kunt de veranderingen niet aan maar de Surinaamse bevolking wel.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 45. aahh…. let op jonge Surinamer… hier gaat het om..de volksmilitie, bouta en consorten luisteren niet naar wat anderen ,de europese gemeenschap, de wereldgemeenschap te zeggen heeft.

  Wie niet luistert naar rede en goed advies is volledig verkeerd bezig.

  Zo heeft Hitler een beweging ingezet zonder te luisteren. Zijn eigen volksmilitie durfde niets te zeggen en wasten later hun handen in onschuld.

  Ik zeg: u bent deze keer niet onschuldig.


  Maak melding

 46. @soer nr 1

  Sla je niet een beetje door vriend. Hitler heeft zes miljoen Joden vermoord en begon een oorlog met als resultaat 50 miljoen slachtoffers. Bouters heeft in een derdewereldlandje wat anti-revolutionairen die zelf op macht uit waren een kopje kleiner gemaakt. Waar hebben we het eigenlijk over.

  Nederland heeft in Suriname 500 duizend Afrikanen laten doodgaan. Waarom is dat niet belangrijk. Hou toch op met die gezeur over Bouta.


  Maak melding

 47. Donderdag 31 mei 2012 om 19:46 uur, door Masterblaster
  Masterblaster,
  Mijn dank voor je reactie.

  Masterblaster zoals u/jij reageert,concludeer ik, dat u/jij de tijd (ontwikelingen in Suriname)heel goed hebt bij gehouden.

  Aan gezien ik de laatste jaren vaker in Barcelona verblijf kan ik een en ander gemist hebben.Zou je best gelijk kunnen hebben. Zou u een poging willen wagen om mij bij te praten.Misschien kan ik dan als nog van gedachten veranderen.

  Ik doe alles vóór mijn geliefd Suriname en mijn broeders én zusters in Swieti Sranag.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 48. *”Ach, EU srefie e kong soekoe wrokko,dja”!
  *”Het wordt zoals altijd,een normaal gesprek dat jaarlijks plaatsvindt,waarbij mensenrechten ook even aan de orde komt”!
  Kennen jullie deze woorden nog?

  Wie houdt nou wie voor de gek?
  En die arme NDP’ers die op het plein hebben staan eten,drinken en juichen,zullen nooit van deze trieste uitkomst op de hoogte worden gebracht.

  En gisteren nog zo blij.De euforie stemming heeft alleen niet zo lang geduurd.De EU gaf gisteren toe omdat ze wist dat ze vandaag keihard terug zou slaan!Let goed op de timing.En let hierbij vooral goed op de ongeschreven regels.(getuige bijv. de aanwezigheid van de Franse ambassadeur bij dit gesprek).De EU wil hiermee duidelijk maken,dat “de poort naar Europa” niet voor een ieder zal openstaan.
  De VS ambassadeur heeft op zijn beurt zijn zegje al gedaan.Wie denkt dat het is afgelopen heeft het gladmis.Het gaat nu pas beginnen.
  Voor wie het nog niet wist,Bouterse en c.s. zijn nu omsingeld!!!!De EU (vandaag zeer duidelijk gerepresenteerd door Nederland,Franfrijk en Spanje!!!)De VS(zie rapportage),het ICJ en niet te vergeten alle mensenrechten organisaties en alle gerenomeerde kerkgenootschappen in het Caraibisch gebied!
  Wat nu??


  Maak melding

 49. aahh…@.TellThemAgain

  ja….dat is wat we de normvervaging noem. Het bekende excuus zoals vaker gehoord op tribunalen.Het waren maar een handjevol.

  Het waren er maar 15. Al zou het maar 1 zijn dan was het 1 teveel.
  Anti-revolutionairen?..Dat waren mannen waarmee hij aan tafel zat die hun protest tegen dicatatoriale daden lieten horen.
  Ja El Bouta heeft nooit hard gemaakt wat hij ze verweet.

  Op de vlucht geschoten?? Mang gemarteld en neergeknald…
  Ik zeg; deze keer bent u niet onschuldig.


  Maak melding

 50. @TellThemAgain,

  Jij geeft hiervoor een typische reactie van een NDP personage.
  Uitgesproken NDP logica is namelijk:

  De moordenaar van 15 Surinamers is een minder vreselijke moordenaar als de moordenaar van 50 miljoen (niet)Duitsers.
  Alsof het leven van iemand die door Hitler vermoord is, minder waard is als dat van iemand die door de Surinaamse president vermoord is.

  Onthoud één ding goed voor de rest van je leven:
  Elk leven is even waardevol (ook die van jou) en iemand die één of meerdere mensen vermoord blijft een moordenaar.

  Evenals Duitsers van vandaag niet trots is op Hitler, evenzo zijn veel Surinamers nu ook niet trots op desi bout en evenzo zullen Surinamers in de toekomst vol afschuw spreken over de huidige president.

  Weet je waarom? Hij is een foute man.


  Maak melding

 51. @TellThemAgain:

  “Bouters heeft in een derdewereldlandje wat anti-revolutionairen die zelf op macht uit waren een kopje kleiner gemaakt. Waar hebben we het eigenlijk over.

  Heet jij toevallig Dino? Ik kan me herinneren dat de militair Nelom voor de rechter kwam vanwege enkele moorden die hij gepleegd had. Op gegeven moment zei hij tegen de rechter: “Den man dédé keba toch? Dan sa w’é lul? If oen sroto mi, den man o kon na libi baka?”

  Ook Ewoud Leefland had in een dronken bui gezegd (vlak voordat hij zwaargewapend in de auto stapte en richting West-Suriname reed): “Mo go kier’ wan toe djoeka”. Ze hebben hem nooit meer (levend) teruggezien. Zo praten jullie over mensenlevens. Tuig dat je bent.

  Dit doet me precies aan jou denken. Ik wens van harte dat je naasten vermoord en verkracht worden en dat de moordenaar vrij blijft en je elke dag uitlacht. Niet uit boosheid, maar omdat je dan kan voelen wat anderen al 30 jaar voelen. Maar je zal waarschijnlijk niets voelen. Je lijkt me gewetenloos.

  “Nederland heeft in Suriname 500 duizend Afrikanen laten doodgaan. Waarom is dat niet belangrijk. Hou toch op met die gezeur over Bouta”.

  Punt één klopt dat getal niet en punt twee is dat net zo belangrijk. De DIRECTE nabestaanden van de slaven kunnen niet meer praten, die van de moorden (EN NIET ALLEEN 8 december) wel. Ik hoop dat er ooit een tijd komt dat Nederland door Suriname ter verantwoording kan worden GEROEPEN voor de wandaden (en niet alleen de slavernij)

  Bouterse is geen militair. Militairen zijn dapper. Hij is een lafaard die zich verschuilt achter lijken (Baghwandas) en als dat niet helpt achter de jurk van Simons en Miesiekaba en zelfs achter een priester.

  How low can you get? Nou, very low. Hij gilde ooit eens (nadat Nooitmeer had gezegd: “Bouta lagie”): “bétré mie lagie, mie no don”. Dat is dus onze president. Je moest eens horen hoe de Braziliaanse generaals (die zelf ook gemoord hebben) over hem denken. Ze verachten hem.

  In bijna elk land waar er moorden zijn gepleegd door de regering, had men tenminste het fatsoen om de mensen te laten “verdwijnen”. Bouterse en zijn kliek hebben zo weinig moraal dat ze het niet eens gedekt hebben gedaan.

  Het is het verschil tussen iemand die ’s nachts bij je inbreekt (hij snapt nog dat stelen fout is) en iemand die bij je binnen loopt en je spullen meeneemt terwijl je kijkt. De laatste heeft niet eens een besef van goed en kwaad. Bah, geen moraal, geen fatsoen, geen principes, geen beschaving, geen niveau.


  Maak melding

 52. “Suriname” terug in de schoolbanken en volgt college!!
  Hoe men het hier op dit forum in z’n hoofd haalt te denken dat Suriname het van de “wereld” zal winnen?Waar zijn we allemaal mee bezig????
  Dit is toch te triest voor woorden?


  Maak melding

 53. Suriname ( 1/2 miljoen inwoners) tegen de EU (300 miljoen inwoners).

  En Lanckin heeft praatjes….

  En die NDP stumpers hier halen de 2de wereldoorlog er bij….


  Maak melding

 54. Paniek
  Het Europese persbericht, als zodanig ook duidelijk herkenbaar, werd tijdens de afsluitende Surinaamse persconferentie naar buiten gebracht. Toen dat bekend werd bij de EU-missie brak er grote paniek uit omdat het bericht, dat inmiddels door alle media was overgenomen, een concept bleek te zijn en de kop ‘Persbericht’ niet had mogen dragen. Een definitieve slotverklaring van de EU ontbreekt nog.


  Maak melding

 55. @Henk Molenaar

  Leugens, verdachtmakingen en schelden horen bij Henk Molenaar. Het forumlid dat WO2 als eerste erbij haalde is zeer anti-NDP. Het was soer nr 1. Met liegen en bedriegen kom je er niet grote stumperd. En ja, ik ben voor Suriname, voor Bouterse en tegen de hypocriete EU en het kleine keffertje Nederland.


  Maak melding

 56. Vene je moet opperst dom zijn om Bouterse mijn vader te noemen in mijn argumentatie, maar goed moest echt lachen toen ik dat las haha. Goed ik kan uw emotionele blindheid begrijpen. Ten tweede mijn land Suriname heeft niet voor bouterse gekozen, maar enkele DNA leden. Het is mogelijk dat jy in je dromen direct voor een president heb gekozen, maar helaas mi mati moet je teleurstellen dat was geen Suriname dan, dat was jouw dromenland hahahaha. Suriname heeft geen Presidentiele stelsel, maar een parlementaire! Groeten


  Maak melding

 57. Anna_Z. Nee gezond verstand.
  Een klein onbetekend landje betekend vor grote landen niet meer dan een pennestreek.
  Ik denk dat de premiers van Spanje en Frankrijk er geen minuut van wakker liggen wat Bouterse en zijn vrindjes willen.
  Wel wat ze internationaal uitvreten want hun drugshandel wordt nu via deze landen ingevoerd.
  Naarendorp klaagde er al over. Inmiddels meer dan 100 Surinamers in het gevang van Frankrijk.
  Daar gaat onze goede naam. Nou dat moet hij bij zijn baas gaan vertellen.


  Maak melding

 58. TellThemAgain

  “Bouters heeft in een derdewereldlandje wat anti-revolutionairen die zelf op macht uit waren een kopje kleiner gemaakt. Waar hebben we het eigenlijk over.”

  Beesten als TellThemAgain vormen de ruggengraat van de NDP.

  Zie hier hun ware gezicht.


  Maak melding

 59. Ferdinand hossenbux het is niet zomaar dat je altijd maar dan ook elke keer in minnetjes staat, oordeel zelf maar!!

  Probeer eens een keer anders!!


  Maak melding

 60. Naar de ferme en de overduidelijke reactie van onze minister Lackin, is hij juist degene die de EU commisie streng op de vingers heeft getikt. Dat een Surinamer, een derde wereldrangburger de durf en de intelligentie kon opbrengen om deze stelletje deftige ‘democraten’ de les te lezen, valt toe te juichen. We mogen trots op hem zijn. Het schijnt dat het nu de beurt is aan Europa en ook Amerika om te leren van Suriname onder leiding van Bouterse/Ameerali, wat democratie is en deze op grond van waarheid ten uitvoer te brengen. de VS en Europa hebben veel waarheden die te maken hebben gehad met mensenrechtenschendingen verborgen gehouden voor de wereld en onder het mom van democratie bekend te worden als grote mogendheden met normen en waarden en beschaving. Ik geloof dat vanuit Suriname een beroep moet worden gedaan aan al deze mogendheden om deze waarheden te openbaren. Met of zonder consequenties. Ik geloof dat al deze landen hun eer in gevaar zal komen, maar de landen zijn te trots op hun powerplay om het zover te laten komen en enige nederigheid te betonen aan de wereld en hen compenseren voor de schade die zij hebben aangericht aan de mensheid in de rest van de wereld. Maar ga zo door Lackin… jij bent de man om deze mogendheden te laten zien dat je voor de waarheid sta… en niet als de nabestaanden stil blijven staan voor een gebeurtenis dat te wijten is aan landverraad en een marrionettenspel van nederland.


  Maak melding

 61. Hhahahahhah de NDP Wil een gepaste Reactie richting Nederland. Aldus de mier tegen de olifant.
  Wij hier in Nederland liggen niet wakker van die grote smoel van de NDP.


  Maak melding

 62. Larry ach kom nou, het woordje dom gebruiken jullie anti’s om je gebrek aan kennis, rede en argumentatie te maskeren. Begin de andere dom te noemen, dan hoef ik zelf niet meer inhoudelijk te reageren en misschien geloven anderen dat ik slim bent, dat is jullie redeneer trend. Dat is nou juist heel erg dom is.

  Ga maar na, wie allemaal het woordje dom hier gebruiken, alleen de anti’s en wat laten ze zelf zien, niets en nogmaals niets, ze kunnen niet anders, verder dan het woordje dom komen ze niet. Ik begin te geloven dat ze in het verleden zelf heel vaak dom zijn genoemd, waardoor ze het zelf zijn gaan geloven.

  Proof me wrong.


  Maak melding

 63. anna_z de anti’s zijn geen Nostradamus, maar ze hebben allemaal een glazenbol.

  Alleen hebben ze nogsteeds niet door dat hun glazenbol alleen maar waanbeelden voorspelt.


  Maak melding

 64. @Afu Sensi,

  Dat je het woord ‘anti’s’ hanteert om juist de mensen die staan vòòr de rechtstaat Suriname te duiden, geeft geen pas.
  Ben jij nu anti of pro de berechting van moordenaars? Ik zie uit naar je antwoord.

  En kom op zeg… Het zijn niet de intelligentste Surinamers die op de NDP hebben gestemd.
  En dat weet je. Je bent toch geen vreemde in Paramaribo?

  Luister en kijk eens naar interviews met het NDP electoraat. Neem eens tot je, de retoriek van aanhangers van die criminele president onlangs op het Onafhankelijkheidsplein, lees reacties als die van een @ghanshyaam, een @TTheo en reflecteer eens op jouw eigen schrijfsels? Anna_Z doet het zelfde, maar met haar kan je wel lachen.

  Hetgeen dan opvalt, is steeds weer die on-samenhangde en primitieve opvattingen (wij versus zij) en de blinde adoratie van die moordenaar van minstens 15 Surinamers.

  Niet alle NDP’ers zijn dom, maar de verreweg de meeste wel. Niet alle NDP’ers zijn crimineel, maar de meeste criminelen stemmen wel op de NDP.


  Maak melding

 65. @anna_z en Afu Sensie.
  Donderdag 31 mei 2012 om 23:53 uur, door anna_z
  @MEDUSA-“Ben je soms de nieuwe Nostradamus”?

  Nee,hr/mevr anna_z.
  Ik denk dat juist u de nieuwe Nostradamus n.b uit Utopia bent.
  Mijn conclusies zijn uit een redelijk verstand ontsproten.

  Vrijdag 1 juni 2012 om 12:38 uur, door Afu Sensie
  Afu Sensie zegt aan anna_z:”de anti’s zijn geen Nostradamus, maar ze hebben allemaal een glazenbol”.

  Deze uitspraak verwondert me voor de zoveelste x niet; dit is een uitlating uit de koker van een typische domme NDP’er.
  Ze zien zelfs het verschil niet tussen glazenbol en common sense!
  Ach,ach,ach!Hoe diep kan een “mens” niet zinken???


  Maak melding

 66. Larry als je de komiek wil uithangen, moet je je maar eens gaan aansluiten bij een circus.

  Sinds wanneer staan die anti’s voor de rechtstaat Suriname?

  Wat heeft het domgeklets hier op waterkant nou te maken met rechtstaat Suriname?

  Wat heeft het propageren van een boycot van Suriname met rechtstaat te maken?

  Wedden dat de meeste anti’s hier niet eens weten wat een rechtstaat inhoud.

  Effe serieus hoe kan jij nou weten wie allemaal op NDP hebben gestemd en dat ze niet de intelligenste zijn.

  Al die oma’s en opa’s die op NPS hebben gestemd zijn dus wel intelligent, als die boeren in Saramacca, Nickerie en Wanica enz. die op VHP hebben gestemd zijn wel intelligent.

  Criminelen vind je waar je ze zoekt. Het kan best wel dat vele kleine criminelen op NDP hebben gestemd, maar de grote corruptelingen, zwendelaars, fraudeurs, grote dealers en witwassers stemmen toch wel VHP. Het is om het even toch.

  He Medusa het feit dat jij domgezwets ziet als common sense, zegt mij dan ook genoeg. Geen reactie waard dus, water naar zee dragen.


  Maak melding

 67. Dames en heren 3 oude berichten uit Starnieuws:
  1.*Rutte (premier van Nederland):-
  “Suriname zal de gevolgen wel merken”!

  2.**Frank Timmermans(Parlementslid in de 2de kamer en oudstaatssecretaris mensenrechten bij de EU)) over de bespreking van artikel 8:-
  “Dit is een heel duidelijk signaal!
  Als dit soort gesprekken plaats vinden en de regering geeft niet toe,dan komen er economische sancties en reisbeperkingen voor bewindslieden, waardoor ze de EU landen niet meer in mogen”!

  3.*”Volgens vice-president Robert Ameerali en de min. v. Buitenlandse Zaken,zou de dialoog reguliere overleg betreffen.De bewindslieden spreken in dit kader over een “brede agenda” waarop mensenrechten altijd in voorkomen.De president beschuldigde zaterdag op een bijeenkomst aan het Onafhankelijkheidsplein het buitenland van “het verstrekken van onjuiste informatie”aan de media”.

  Lezers en forumleden het is nu aan u om vast te stellen:Wie er gelijk heeft gehad en wie liegt!
  En het ligt aan u om vast te stellen:Wie er in de toekomst gelijk zal krijgen, indien de Surinaamse regering niet toegeeft.

  De aardolie domme NDP’er Afu Sensie noemt dit “dom gezwets”.


  Maak melding

 68. Reactie op Wiep Ding, ik zie of maak me niet druk over in de min staan of zo, waarom zou ik, ik en nogmaals zeg wat ik denk, en wat hierboven staat inzake het onderwerp, ik zeg niets, heeft geen zin, draait toch op niets uit let maar op,of dat ik een heel verhaal ga ophangen, maar goed.


  Maak melding

 69. rijdag 1 juni 2012 om 02:07 uur, door Ro

  was niet serieus bedoeld hoor maar meer als grap,dus dat je hebt kunnen lachen vind ik al heel plezierig.
  Maar in je reaktie ben ik een ding niet met je eens en dat is je bewering dat de president niet door de mensen is gekozen maar door de dna leden.,
  de dna leden zijn door het volk gekozen,en die dna leden kiezen verder namens het volk.


  Maak melding

 70. Suriname stevend steevast af op de afgrond.
  Veroorzaakt door jullie o zo geliefde Bouterse!
  Als Europa en de VS al waarschuwen voor sanctie’s, waar denkt Suriname dan te blijven?
  Beseffen jullie dan werkelijk niet wat er boven jullie hoofd hangt?
  Het zwaard hangt inmiddels aan een zijden draadje, en dat draadje is zijn rek nu aan het verliezen.
  Als Suriname geen passende maatregelen neemt zal het zwaard vallen, en helaas zal de gehele bevolking daar de dupe van worden, niet Bouterse en zijn clan.
  Suriname wordt weer een derde wereld land!
  Lever Bouta en zijn medemoordenaars uit en probeer de reeds ontstane ellende met de rest van de wereld op te lossen door in een dialoog te gaan.
  Dat is jullie enige kans om nog meer gezichtsverlies te voorkomen.


  Maak melding

 71. @Dirk

  Wees gerust, er komen geen sancties. Suriname staat volledig in haar recht en juridisch is alles sluitend. Ik weet dat je dat jammer vindt maar stop dat anti-gedroom. Su is er om te blijven mi boi.


  Maak melding

 72. @MEDUSA

  Ik denk dat Holland de gevolgen al lang merkt. Surinamers moeten gelukkig niks meer van dat land. Je Holland heeft het zelf verpest. Rutte is een rechtse bal en een maatje van Wilders. Opzouten met die kliek.


  Maak melding

 73. @BLACKDAMKOMANG;’Surinamers moeten gelukkig niks meer van dat land’ Als Blackadamskomang ook die houding neemt en een enkeltje Surimaribo koopt en zijn uitkering inlevert, dan kan hij zich mooi bij dat clubje colorcrimis en boefjesknuffelaars aansluiten. probleem opgelost….


  Maak melding

 74. Beste kondremangs,
  Geschiedenis herhaalt zich………die is opnieuw stoere revolutionaire wartaal, die vanaf 1980 gebrald is vanuit dronkenmansbrein…….remember:jan de koning, Suriname is geen pot met honing………of bakrabasi a keba??????
  De Surinaamse jeugd is zelden of niet op de hoogte van dit soort volksmisleidingen vanuit de kringen rondom DiDiBrie…heel erg jammer voor de jeugd……maar we blijven ze de WAARHEID vertellen, hoe vanaf 1980 ons volk systematisch verdeeld is en (opnieuw) vanaf 2010….
  Wat dan stuitend is dat er een heleboel (pseudo) nationalistische kretologie over ons volk gebrald wordt over dekolonisatie etc,etc. u kent dat soort kreten wel, kondremangs. Maar: aan de andere kant verrijkt een kleine kliek zich en bovendien wordt alle kritiek de kop ingedrukt………
  We hebben dit al meegemaakt en het gebeurt opnieuw…..
  Alleen vergeten 1 ding: ze zijn geen sikkepit BETER dan Nederland!!!!!!!
  Ze hebben alleen de PLAATS ingenomen van de “oude” kolonisator(Nederland) en zijn ZELF de “nieuwe” kolonisator!!!!
  Dus wie houdt wie voor de gek,kondremangs???
  Alleen ze kunnen het NIET hebben, dat de Surinamers, die de laatste 36 jaar vanaf de Onafhankelijkheid hebben meegemaakt en als dieptepunt het militaire dictatuur, het nu NIET meer pikken ,dat onze democratische vrijheden met de voeten betreden worden door een kliek, die het al VERPEST hebben!!!!
  Laat men zich daarin NIET vergissen……….
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 75. @ Blackadamskomang
  1.Welke gevolgen?
  2.Surinamers moeten niks meer van Holland???
  -Spreek voor je zelf!Er zitten hier meer Surinamers dan in eigen land,die er anders over denken.
  -Er komen nog steeds mensen uit Suriname hier op vakantie c.q. emplooy zoeken.
  -Jouw president heeft de “Task force” (onderwijs) o.l.v. dr.drs.Eddie Jozefzoon opdracht gegeven contact te zoeken met 20 uitgeverijen van leermethoden in Nederland.
  -Jouw president heeft 1,5 jaar een Hollander als adviseur op zijn kabinet gehad.
  Leg me een beetje uit wat je bedoelt baja!
  Toon mij dat jij eindelijk die NDP’er bent met verstand!


  Maak melding

 76. de zwakbegaafde medusa stelt het volgende

  “En het ligt aan u om vast te stellen:Wie er in de toekomst gelijk zal krijgen, indien de Surinaamse regering niet toegeeft.”

  medus heeft nogsteeds niet door dat zijn glazenbol alleen maar waanbeelden voorspelt, hij snapt nogsteeds niet dat zijn hoop niets met de realiteit van doen heeft.

  1. Wat rutte heeft gezegd is duidelijk, wat de ACP/EU heeft besloten is ook duidelijk, Nederland heeft totnutoe gefaald, en zal blijven falen.

  2. Economische sancties en reisbeperkingen, dat moeten we nog zien. Feit is dat de Surinaamse regering niet zal toegeven aan druk van de hypokriete Nederlandse regering. De desinformatie van de Nederlanders daar kan alleen een zwakzinnige als medusa in blijven geloven.

  3. Het was inderdaad een brede dialoog met heel veel agandapunten, wat is je punt precies.

  En weer heeft Afu Sensie gelijk, je reactie is inderdaad dom gezwets van een zwakbegaafde.


  Maak melding

 77. Toch hilarisch om te lezen dat een zwaar getraumatiseerde, geindoctrineerde en politiek ongeschoolde NDP-ers anderen voor zwakbegaafd uitmaken.Doet mijn gelijk denken aan een spreuk die op een tegeltje bij wijlen mijn grootoma op de overloop stond: ALS JE IN EEN GLAZEN HUIS WOONT, MOET JE NIET MET STENEN GOOIEN.


  Maak melding

 78. Mi piking matie Larry stelt de volgende onzinnige vraag.

  Ben jij nu anti of pro de berechting van moordenaars?

  Wat denk je zelf Larry?

  Je vraagstelling alleen is zo dom en zo achterlijk dat ik daar eigenlijk niet eens de tijd voor wil nemen te beantwoorden.

  Berechten van moordenaars vraagt Larry.

  Nu ga ik vanuit dat Larry, in al zijn wijsheid begrijpt dat iemand een moordenaar genoemd kan worden als onomstotelijk is bewezen dat die persoon heeft gemoord, maw er is overduidelijk bewijs. In elke andere situatie is de persoon “verdachte”.

  Ja Larry als er overduidelijk is bewezen dat iemand gemoord heeft moet die berecht worden. Let wel berecht door een onafhankelijke rechtbank, die niet gemanipuleerd is door de politiek, nabestaanden of andere groepering, een rechtbank die niet onder druk wordt gezet of gehinderd wordt om recht te sreken.

  Ja zelfs verdachten hebben rechten. Zo zal elke rechtbank alleen bij onomstotelijk bewijs de verdachten mogen vonnisen, bij twijfel zal de verdachte toch vrijgesproken moeten worden.

  In het vervolg geen onzinnige vragen meer Larry.


  Maak melding

 79. Ik kom net terug uit Brazilie Porto Alegri/Caxia Postal, dat machtig beest van dit continent en zuiderbuur van Suriname. Ik snap niet waarom nog wordt gelurkt aan Holland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.