Documentaire Surinaamse verzetsman Anton de Kom

15

Het bijzondere leven van de Surinaamse schrijver en verzetsman Anton de Kom staat centraal in een documentaire die in twee delen, op 2 en 9 mei, te zien is op TV West. Voor veel Surinamers is Anton de Kom een bekende, belangrijke naam, maar het grote publiek in Nederland kent hem nauwelijks. Toch was De Kom een belangrijke verzetsman, die voor zijn activiteiten postuum onderscheiden is met het verzetsherdenkingskruis. En in zijn oude woonplaats Den Haag is er – in de verzetsheldenbuurt – een straat naar hem vernoemd.

In de TV West-documentaire ‘Vrede, herinneringen aan Anton de Kom’ maakt de kijker een tocht langs het leven van deze zwarte man. De documentaire bevat beelden uit Suriname, Nederland en Duitsland en uniek materiaal uit de oorlogsarchieven en het familiearchief. Ter ere van Anton de Kom, held van Suriname en Nederland, die de historische verbondenheid van beide landen nog eens benadrukt.

Drie van zijn kinderen delen hun intieme herinneringen aan hun vader, die voor zijn anti-koloniale activiteiten verbannen werd uit zijn geliefde geboorteland en in de jaren dertig naam maakte als schrijver en anti-fascist in Nederland. Zijn boek ‘Wij Slaven van Suriname’ (1934) is een schrijnende aanklacht tegen het systeem van slavernij. De Kom was daarmee uniek: als zoon van een in slavernij geboren vader, kende hij de verhalen over slavernij uit de eerste hand.

Zijn liefde voor vrede en vrijheid bracht hem in verzet tegen de Duitse bezetter. Na zijn arrestatie nabij de Haagse Hoefkade in 1944 heeft zijn familie tevergeefs en vaak tegen beter weten in gewacht op zijn terugkeer. De Kom keerde nooit meer terug in zijn huis aan de Johannes Camphuysstraat.

Regisseur Ida Does reisde voor deze film onder meer naar het Duitse Sandbostel om de plek te bezoeken waar Anton de Kom, ver van zijn tropische geboortegrond, stierf. Het levert indrukwekkende en verstilde beelden op.

Uitzendtijden
De documentaire ‘Vrede, herinneringen aan Anton de Kom’ is in twee delen te zien op TV West op woensdag 2 mei (deel 1) en woensdag 9 mei (deel 2). Uitzendtijden 17.30 uur, 19.30 uur, 21.30 uur en vervolgens elk uur.

(Trouwfoto Anton de Kom)

(Gezinsfoto Anton de Kom)

15 REACTIES

 1. weer een racistische propaganda film, waarin Nederland zich wel weer vrij zal weten te pleiten, net als in de documentaire over de slavernij. bah bah bah bah weer een propaganda filmpje van de aivd bah bah bah bah


  Maak melding

 2. @Zuidoost en Jona
  Deze docu is gemaakt door Ida Does, de vrouw van essayist Theo Para. Het is in die zin een Surinaamse film gemaakt met Nederlandse middelen. Gezien de dispositie van de regisseuse denk ik ook niet dat de NDP zich ermee gaat bemoeien.


  Maak melding

 3. @Jona, snap jij niet dat Anton de Kom de voorganger c.q. voorloper was van Desi Delano Bouterse !
  Anton de Kom was toen al helemaal klaar met het Nederlandsheerschap in Suriname dus kwam hij in verzet.

  Ik vind het daarom zeer frappant dat z’n nazaten zo’n houding aannemen jegens meneer Bouterse, temeer omdat de huidige Hollandse familie de Kom nooit heeft ervaren wat Opa Anton allemaal heeft moeten doorstaan vanwege zijn overtuiging en geloof in Suriname.
  De huidige Hollandse familie de Kom zijn een stel sukkels die nog niet kunnen begrijpen dat Suriname de laatste resten van Anton een waardige rustplaats willen geven in z’n geliefd land.


  Maak melding

 4. Hoor wie zegt, ” Get a life and get a job ”

  Iemand die van s’morgens vroeg tot s’avonds laat heel wat bullshit op dit forum zit te schrijven.


  Maak melding

 5. Ik voel me innerlijk aangetrokken door deze naam ANTON DE KOM en over zijn gebeurtenissen en ik wil zelfs innerlijk huilen, alsof ik ………………………
  Grote waardering aan deze naam/man Anton de Kom, omdat hij was een Vrijheid strijder (Nooit slavernij) We zijn geen zwart en wit dwz niet dat Wit de Baas is en Zwart knecht/slaaf. We zijn kinderen van een God en we zijn broeders en zusters, ongeacht kleur en we moeten op een gelijke menswaardige niveau samen werken en behandeld worden. Een Baas kan geen God spelen. God is God.
  Hij was een Nationalist dwz U moet trots zijn in een land waar U geboren bent. Een Regering moet zijn eigen land volk belangen als eerste behartigen. Uw eigen land Democratische Regering die aan de macht is en die het volk wil dienen, hun de volledige hulp en steun geven. Mensen die misleid worden door buitenlanders hun helpen/uitleggen/bekeren dat ze Nationalist worden.
  Hij was een Antikolonialist Dwz Bewaken/strijden dat niemand Uw land Kolonie maakt, omdat het nadeel voor Uw land gaat zijn. Ze gaan het volk slaven maken en al het rijkdom van Uw land naar hun eigen land brengen.
  Hiervoor had de President van Suriname D.D Bouterse 30 jaren lang gestreden. Volk van Suriname wordt wakker en probeer aub in te zien en te begrijpen en ondersteun/geef hem power/zegen/hulp en het allergrootste verdedig en bescherm hem. Dus praat aub positieve zaken over de President van Sur D.D Bouterse.
  Ik heb een wens in de toekomst om die boeken van Anton de Kom die hij geschreven had om het te lezen.
  Deze naam ANTON DE KOM moet altijd in Suriname herdenkt worden met deze 4(vier) lessen:
  1 Vrijheidstrijder (geen slaaf meer)
  2 Nationalisme
  3 Anti Kolonialisme
  4 Verzet strijder tegen oorlogen. ( Er moet alles en alles gedaan worden om een oorlog te voorkomen en er moet ook alle mogelijkheden bekeken worden)
  Dus kort gezegd geen oorlogen meer.
  De vriendelijke groeten aan de drie kinderen van Anton de Kom. Bewaar al die boeken en filmen van Uw vader.
  Godbless


  Maak melding

 6. Beste Mike, Mr Zuidoost wordt wakker als hij het woord slavernij hoort, dan kan hij reageren en heeft zijn leven weer een beetje zin. Gewoon niet op al zijn onzin reageren.


  Maak melding

 7. Milton Fleur: Altijd lachen met Bouterse slaafje Milton Fleur:

  “De huidige Hollandse familie de Kom zijn een stel sukkels die nog niet kunnen begrijpen dat Suriname de laatste resten van Anton een waardige rustplaats willen geven in z’n geliefd land”

  Volgens mij zijn de “Hollandse” nakomelingen van De Kom stuk voor stuk academisch geschoold en hebben meer moraal en verstand in hun vingernagel dat jouw Bouterse in zijn hele lichaam van 130 kg.


  Maak melding

 8. En de nazaten van A. de Kom zijn niet alleen allen academisch gevormd, maar zijn moreel ethisch ver verheven boven de laffe bordeliners, moordenaars en drugsbarronnen die hun frustraties enkel via een geweer en oeverloos gezwam afgeven op ned. en de Nedelanders, om vervolgens met hoor de wolven huilen in het bos verhaaltjes alles wat zij doen goedpraten.


  Maak melding

 9. Ook al ben je academisch geschoold, is dat geen garantie voor een goed stel hersenen waarbij ook het spreekwoordelijke ´common sense´ wordt gebruikt.

  Kijk maar naar al die NPS´ers van jou, velen hebben 1 of meer titels voor hun naam staan, maar ze bakken er geen jota van ! Dat zijn een groter stel oelewappers bij elkaar, maar er is hoop.

  Reden, de NPS bestaat over een jaar of 5 niet meer en is Grun Jari getransformeerd tot een ontmoetingsplek van een echte Surinaamse volkspartij !


  Maak melding

 10. Beste Mllton Fleur: Kruip maar weer onder schoenzolen van je meester Bouterse waar de rest van het paarse vuil zich ook ophoudt. Jij bent niet meer te redden.


  Maak melding

 11. Beste Radjkoemar Rajaram: Anton de Kom had jou grote leider Bouterse en zijn denkbeelden met al zijn ziel bestreden. Net nu als zijn nazaten Bouterse en zijn gepeupel diep verachten.


  Maak melding

 12. Anton de Kom keert zich nu in zijn graf als een kermisattracties. Als hij had geweten dat de Surinamer (denk ik) na zoveel jaren nog zo met elkaar omging en nog op dit nivo was, dan had hij zeker weten zijn leven liever helemaal aan zijn gezin gewijd. Komen we verder met vingerwijzen? Bye the way, ipv zoveel te … op ene Bouterse, NPS of welke Surinamer, kijk even wat je voor dit land kan doen. Makkelijk gillen dat je van Su (afkomstig) bent en ondertussen genieten van wat al geplaveid was. Niet dat het je niet gegund wordt. Vergeet niet dat je witte baas van deze onderlinge verdeeldheid houdt. Wordt wijs en stop met die kleuterklas mentaliteit. En ja, als de academisch geschoolden enkel aan zichzelf denken en hun handen niet in de modder (van Suriname) willen stoppen dan maken ‘Bouterse en co’ wel gebruik van die kans. zij hebben het toch al goed en hun verbintenis is duidelijk niet met dit land. Of is dit een van die sites waar je lekker kan schelden op mekaar? Sorry, in dat geval was ik op de verkeerde. Ajuus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.