Wanbetalers op zwarte lijst Surinaams bankwezen

24

PARAMARIBO, 4 jan – Een bestand van debiteuren moet het voor banken makkelijker maken wanbetalers te onderscheiden. Hoewel alle debiteuren worden geregistreerd, gaat het vooral om de wanbetalers. Volgens Jim Bousaid, voorzitter van de Surinaamse bankiersvereniging, geldt het Nederlandse Bureau Krediet Registratie als model.

Als het meezit heeft Suriname ergens dit jaar al een eigen kredietbureau. “We willen ook zo een bureau in Suriname opzetten, zodat we weten welke mensen een goed record hebben. Het is in feite een database met informatie over het leen- en betalingsgedrag van mensen”, zegt Bousaid tegenover de Times of Suriname. Als iemand ergens geld heeft geleend en niet betaalt, komt hij als het ware op een zwarte lijst. Dan zijn de banken in elk geval gewaarschuwd.

Het aantal wanbetalers steekt weliswaar niet echt af. “We willen toch scherp kijken, vandaar het kredietbureau”, aldus Bousaid. De bankiers verwachten vlotte medewerking van de Centrale Bank van Suriname. Die zal de wetgeving moeten aanleveren. Intussen is die medewerking al toegezegd. De bankiers bemerken een versoepeling in het leengedrag van cliënten. Mensen gaan makkelijker over tot het sluiten van een consumptielening voor een auto of duurzame goederen.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd om te sparen en daar ben ik eeuwig dankbaar voor.was het niet deze regering die onze grondstoffen als onderpand voor hun geweldige plannen willen zetten?
  is het niet deze zelfde regering die het leen plafon willen verhogen.


  Maak melding

 2. Dit is werkelijk heel slecht nieuws voor de vele uitvreters op deze site. Figuren als Henk Molenaar, Wikileaks en dergelijk Surinaams uitschot, zullen hier niet blij mee zijn. Ondanks hun uitkering in Nederland bij de soos, maken ze vaak ook schulden in Suriname omdat zij daar de “grote jongen” willen uithangen. Dat doen ze daar maar al te graag omdat ze in Nederland helemaal niets te vertellen hebben en dus totaal niets voorstellen.


  Maak melding

 3. reactie moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen worden verwijderd.
  Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd. Aldus de redactie van dit forum.
  waar valt de reactie van MR Pleasant onder vraag ik mij af? ik ben een voorstander van regels, maar ze moeten niet selectief toegepast worden anders kunnen ze de prullenbak in worden gegooid.


  Maak melding

 4. Zodra ik het woord bank hoor krijg ik al de neiging om meteen over te geven. Het internationale bankwezen is een corrupte kapitalistisch-zionistische bende die zichzelf verrijken ten koste van het gewone volk. Dit zijn de echte schurken die zichzelf bevoordelen met vette bonussen. Natuurlijk zullen ze van alles verzinnen om de gewone man nog meer een poot uit te draaien. Wanneer komt er een zwarte lijst van deze veroorzakers van de crises?


  Maak melding

 5. Onze Anna_Z blijkt ook nog eens behoorlijk antisemitisch te zijn gezien haar uitspraak ” Het internationale bankwezen is een corrupte kapitalistisch-zionistische bende”

  Joden, blanken…….nog meer rassen/volken op je zwarte lijst?


  Maak melding

 6. Mr. Pleasant: Ik heb van mijn zuurverdiende geld, met hard werken, een huis kunnen kopen in Suriname. Val ik ook onder uw categorie? Groot doen doen alleen die met nepgoud omhangen vakantiegangers, en vaak ook Suri’s die geen cent te makken hebben. Dus categoriseer niet.


  Maak melding

 7. Anna_z: Je hebt in wezen gelijk, maar je trapt een open deur in. Wanbetalers zijn er in vele soorten. Een voorbeeld: Als jij geld uitleent, en je ziet het nooit meer terug, wiens schuld is dat dan? Van jou, of van degene die het geld geleend heeft?


  Maak melding

 8. @blaka bakra
  Ik ben het met je eens. als je geld leent moet je natuurlijk terugbetalen. Maar de woekerrentes van de banken keur ik absoluut niet goed.

  @Henk Molenaar
  Beste Henk,
  Het zionisme bestaat. Waarom wordt elke kritiek daarop uitgelegd als antisemitisme?


  Maak melding

 9. Anna_z: Misschien maak ik je blij met de verwijzing naar een artikel op Starnieuws.com, waarin Rabin Parmessar stelt dat de gemiddelde Surinamer van zijn maandsalaris maar 10% overhoudt. De rest gaat naar aflossing van schulden, enz. 10%!!!!! Dat gebeurt zelfs in jouw geliefde Calimerostan niet! Het is dus duidelijk dat door het ongebreidelde leengedrag van de Surinamer een Bureau Krediet Registratie meer dan nodig is. Ter bescherming van de Surinamer zelf. Je hebt onlangs zelf verwezen naar de situatie in de V.S., waar eerst de (hypotheek)banken omvielen (Ray & May) en daarna de andere banken (o.a. Lehmann Bros.). Dat willen we toch niet in Su? Wetgeving, kredietlimieten enz. staan wel op stapel, maar zijn nog niet effectief.


  Maak melding

 10. Beste Henk en Zucht.
  Jammer dat annaatje zich net zo slecht aan haar woord houdt als haar “leider”. Ze had jullie rust beloofd maar helaas.
  groet


  Maak melding

 11. @blaka bakra
  Je hebt gelijk wat betreft het leengedrag. Maar dat neemt niet weg dat de banken er een puinhoop van hebben gemaakt. Wat Calimerostan betreft: vooral de kuikentjes daar vind ik heel lief.

  @sjaan @zucht @Henk Molenaar
  Inhoudelijk AUB!


  Maak melding

 12. Inconsequent Zijn ze, terwijl ze de grootste wanbetaler aanbidden, waar is onze goudreserve gebleven? wie moest die miljoenen lening in Brazilie betalen die zijn besteed om wapens te kopen om onze eigen landgenoten te onderdrukken. Bouterse en Jules Wijdenbosch hebben de grootste schulden ooit gemaakt in Suriname en nu wil meneer miljarden lenen om zijn zogenaamde mega plannen te financieren. Als hij onze grondstoffen als onderpand wil zetten net als onze goudvoorraad van de centrale bank dan ziet het niet goed uit. In de suriname van nu is het zien doen laat doen.


  Maak melding

 13. @Henk Molenaar
  Ik vind jou helemaal niet lief. Ik val niet op kolonialen. De enige die ik lief vind is @zucht. Ik geef nu eenmaal de voorkeur aan leeghoofden en lieden die zich voortdurend schuldig maken aan smaad en laster. Dat de man ook alle intelligentie ontbeert is voor mij geen enkel probleem. Ook zijn warrige schrijfstijl is voor mij een reden om de man zo veel mogelijk te koesteren. Ik kan er vaak geen touw aan vastknopen maar dat mag de pret niet drukken. De man toont een onweerstaanbare drang naar liefde en aandacht en dat wil ik hem natuurlijk graag geven. Hoewel de man niet erg slim is mag hij toch wel trots zijn op zijn ongekende kwaliteiten. Zonder enige psychiatrische opleiding heeft de man op grond van mijn reacties vastgesteld dat ik lijd aan een zware vorm van borderline. En dat met de precisie van een volleerd gedragsdeskundige. Dat is toch wel erg knap. Vind je ook niet.

  En jij lieve Henk,
  Graag had ik gewild dat ik je ook lief zou kunnen vinden. Helaas! Hoe ik mijn best ook doe, het wil maar niet lukken. Alles wat koloniaal is en denkt roept bij mij overdreven veel weerstand op. En aangezien je de reputatie hebt van de grootste koloniaal op dit forum zal ik je nooit lief kunnen vinden.

  Geef mij maar @zucht. Die jongen heeft gewoon heel veel liefde nodig en heeft aangetoond over buitengewone kwaliteiten te beschikken. En of hij nu een uitkering krijgt of niet maakt mij helemaal niet uit. liefde is belangrijker dan geld. Ik kan het ook niet helpen dat ik op zulke types val.

  Groetjes!


  Maak melding

 14. Ik heb wel meer last dat sommigen zonder mij gezien te hebben vallen voor mijn onweerstaanbare charmes.
  Probeer je maar eens in te denken hoe het zou zijn als ze mij ook nog zouden zien.
  Maar helaas ik moet hen vaak teleurstellen, ik ben al bezet, en heb geen enkele reden om over de schutting te kijken, ik ben heel erg kieskeurig.
  Helaas, maar op elk potje past een deksel.Ik hoop alleen niet dat ze gelijk richting Bosje brug gaan voor verkoeling, hoewel het hier lekker rustig zou zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.