Scheiding haves en havenots scherper in zorgsector

10

PARAMARIBO, 15 dec – De scheiding tussen beter gesitueerden en minder bedeelden tekent zich steeds scherper af in de zorgsector. Dit stelt parlementariër Carl Breeveld. De opkomst van particuliere dienstverleners maakt deze scheiding zichtbaarder dan ooit. Ook de ziekenhuizen lijden meer en meer bloedarmoede.

De beste klanten trekken naar de particulieren. “De krenten worden uit de pap gehald”, zegt Breeveld. Het komt er op neer dat de particulieren de meest dringende en noodzakelijke diensten aanbieden. Diensten die de ziekenhuizen traditioneel aanbieden, zoals röntgen- en laboratoriumonderzoek. De ziekenhuizen hebben er geen antwoord op en verarmen als het ware. Het leidt tot een ander, zorgelijk fenomeen. Patiënten moeten langer liggen.

De ziekenhuizen trachten zo wat extra geld binnen te halen. Volgens Breeveld was dit allemaal niet nodig met een betere tariefregeling. Nu loopt die achter op de kosten. Ook de sociale zorg van de overheid zorgt voor verliezen. De betaling voor zogenaamde on- en minvermogende personen is vaak laat. Dit soort omstandigheden werkt inefficiëntie in de hand. Maar ook de houding naar deze doelgroep is er niet altijd even klantvriendelijk door. De vraag is dan ook of de overheid zelf geen sociale scheiding voedt.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Dit is wel iets waar de regering Bouterse iets aan zou moeten doen. Zorg zou in ieder land een basisrecht moeten zijn. Er bestaan al landen waar dat zo is. In de VS en Calimerostan is de zorg voor de gewone man inmiddels ook onbetaalbaar geworden. Aan die landen hoeven we dus zeker geen voorbeeld aan te nemen.


  Maak melding

 2. daar gaan we weer met VS.
  De regering in Suriname is verantwoordelijk ervoor dat iedereen in Suriname een goede betaalbaar gezondheidszorg heeft en wat er in Nederland of Amerika gebeurd daar hebben de surinamers met een half miljoen inwoners geen boodschap aan. Met die drie miljoen euro van ballas nedam kom je een heel eind en minder snoep-reizen. men praat over prestige projecten van 6 miljard maar je hoort niets over veiligheid gezondheidszorg en onderwijs, hoeveel geld heeft de regering voor deze belangrijke voorzieningen uitgetrokken??


  Maak melding

 3. Wat te denken van de tweedeling in de maatschappij?

  Ik denk ook dat er een grote tweedeling is tussen rijk en arm in Suriname, en aangezien instituten als de belastingdienst niet efficient genoeg werken, denk ik dat die kloof steeds groter wordt….


  Maak melding

 4. Een kijkje te deviesbuiten (texas),sunny piont,abrabroki,herman steinbergstraat,ramgoelam.pontbuiten,wintiwai etc. overduidelijk zijn er nog meer zwervers,leeglopers,lanterfanters,drugsgebruikers,molesteerders,oproerkraaiers, verkeerterroristen,boefachtige tronies her en der, allemaal vol lof over baas,lon en co. Maar deng mang e pina moro now, soso pina en soso lobi foe pina gi baas lon en co. Loekoe djaso noh,if orgri meki deng mang disi goedoe,popie,gi magtie, dang dang dang…ooktie wie oh go wakka a passie datie..jeri noh..soema nah wie….dongmang sma e taktie, wel tra winti e waai..dongwinti foe go over na leki sa baas nanga lon e doe……na misdaad na oeng toekomstig bredi, roof, zweef teki sa noh de foe joe, ai, na so a gop de na Suribabwe. Hahahahahahahahaha


  Maak melding

 5. Wat heeft deze Breeveld te kletsen.Is hij niet een van ze geweest die een handje heeft geholpen.Ik heb voor deze man totaal geen respect, even waardeloos als Steve Meye.Deze mensen denken alleen maar aan geld.Rijkdom.Hun ogen worden groen en paars als ze geld zien of ruiken.Wat doen zulke mensen in de politiek.Ik weet het niet zeker, maar volgens de bijbel is dit niet toegestaan.Ze zitten het volk te belazeren.Wie moet zulke leiders nog geloven.Foei toch meneer Breeveld.U doet ook aan zweef-tekie praktijken.De mensen die U nog aanhangen verdienen een behoorlijk pakslaag, mischien worden ze daardoor wakker.Volgt U het voorbeeld van Pater Choennie en Bischop de Bekker.Die komen op voor het arme volk.
  Leiders als U zullen de hemelpoort nooit bereiken.U houdt Uzelf voor de gek.
  Joe lobie moni tumsie.

  Danitia.


  Maak melding

 6. Kwaad!

  Wie kwaad wil, die scheppe armoe! Met andere woorden: wanneer de kloof tussen arm en rijk te groot wordt, breke de hel los!
  Dan zal de criminaliteit toenemen en zullen de misdaadcijfers omhoog schieten. En met een nu al misdadig klimaat in de regering en daarbuiten, ben ik bang dat het uit de hand gaat lopen.

  Politici zijn er voor het volk en nooit voor zichzelf. Maar in Suriname is deze regel al heel lang overtreden. Nu, maar sinds jaar en dag zorgen politici voor zichzelf en hun omgeving. De rest van het volk kan stikken!


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar

  En van jou vind ik het heel knap dat je alles wat ik schrijf als anti-Nederlands ziet. Je wilt me toch niet zeggen dat je de afbraak van de zorg in Nederland toejuicht. Ik geef duidelijk aan dat de zorg in Suriname voor verbetering vatbaar is. Kun je wel lezen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.